Beste tuinslangen uit de test van Gardena, Karcher en Hozelock

De beste tuinslang van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 20 februari 2022

Het is weer zomer en de plantjes snakken naar water. Ben jij ook op zoek naar een goede tuinslang die het werk makkelijk en licht maakt? Lees dan snel verder, want hieronder vertellen we je alles over tuinslangen. Van materialen, tot verschillende soorten en natuurlijk eigenschappen waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een tuinslang.

Beste koop van 2024
Platte Tuinslang Haiyu
De beste platte tuinslang

HAIYU Platte tuinslang

 • Gaat niet in de knoop
 • Toebehoren worden meegeleverd
 • Geschikt voor grotere tuinen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Platte Tuinslang Haiyu

HAIYU Platte tuinslang

Een fijne platte tuinslang die niet in de knoop raakt, wel zo prettig!
Gardena Duizenddruppelslang

Gardena Duizenddruppelslang

Onze favoriete keuze als je de tuin en bloemen water wil geven
Kärcher Automatische Slanghaspel CR 5.330

Kärcher Automatische Slanghaspel CR 5.330

Onze favoriete tuinslang die ook nog eens duurzaam is
Gardena 4646 Spiraalslang

Gardena 4646 Spiraalslang

Beste tuinslang voor minder ruimte, ideaal voor de kleinere tuin of balkon
Hyundai wandslangenbox

Hyundai wandslangenbox

Geen zin om zelf te rollen? Gekozen als beste uit de test voor een tuinslang die zichzelf automatisch oprolt.

Verschillende soorten tuinslangen

Ook tuinslangen zijn er in verschillende soorten en maten. Rond, plat, waterdoorlatend en noem maar op. Laten we eens kijken wat dat allemaal inhoudt en welke tuinslang het beste past bij jouw doeleinden. Dit zijn de populairste varianten van tuinslangen uit de test.

Traditionele tuinslang

Traditionele tuinslang

De traditionele tuinslang kennen we natuurlijk allemaal: een ronde slang. Toch heb je ook hierin nog verschillende opties. Want wanneer je aan zo’n ronde slang denkt, denk je wellicht ook direct aan die irritante knikken die erin kunnen ontstaan. Gelukkig is de traditionele tuinslang steeds verder doorontwikkeld en bestaan er nu ook anti-knik slangen.

Traditionele tuinslangen is vaak de standaard voor een haspeltuinslang.

Platte tuinslang

Platte tuinslang

De platte tuinslang is ideaal wanneer je een lagere waterdruk hebt. Ze zijn dus echt plat en liggen vormloos op de grond, totdat je de kraan aan zet en er water doorheen stroomt. Hoe hoger de druk, hoe boller de slang wordt. Maar met een lage waterdruk, blijft de slang dus gewoon wat platter, om de druk van het water dat er doorheen stroomt zo min mogelijk te beperken.

Druppelslang tuinslang

Insijpelt Tuinslang

Deze tuinslang is ideaal wanneer je hele rijen planten hebt staan die voldoende water moeten krijgen. Het is een slang met duizenden kleine gaatjes waar het water heel langzaam doorheen sijpelt, wat weer opgenomen kan worden door de wortels van de planten. Zo krijgen de plantjes bij jou in de tuin nooit teveel, maar ook niet te weinig water!

Verschillende materialen van tuinslangen

Tuinslangen zijn er in allerlei materialen. De ene is duurzamer, de ander beter voor anti-knik en weer een ander materiaal is juist lekker licht. Bekijk hieronder de mogelijkheden en bepaal welke eigenschappen voor jou het belangrijkste zijn.

Rubber

Rubber is het materiaal dat altijd al is gebruikt voor tuinslangen. En niet voor niets. Want dit materiaal is sterk, buigzaam, bestand tegen verschillende weersomstandigheden en het houdt het water schoon. Je kunt dus het water dat uit een rubberen tuinslang komt gewoon drinken (mits deze is aangesloten op een schone bron).

Het enige nadeel van rubber is het gewicht. Zeker wanneer je een langere tuinslang nodig hebt en deze vol laat lopen met water om achterin de tuin te kunnen sproeien, is deze bijna niet meer tilbaar.

Vinyl

Vinyl is een lichtgewicht alternatief voor rubber. Tuinslangen van vinyl zijn makkelijk handelbaar, je kunt ze slepen en gemakkelijk weer oprollen. Echter is het materiaal een stuk minder duurzaam, zeker wanneer je in koudere of warmere omstandigheden aan de slag gaat.

Polyurethaan

Dit materiaal zit tussen rubber en vinyl in. Het is dus robuust en vrij van chemicaliën, waardoor je het water dat eruit komt kunt drinken. Het is een stuk lichter dan rubber en ook voorkomt het, in tegenstelling tot vinyl, dat er knikken in de slang komen en kun je dit materiaal ook gebruiken om warm water te transporteren. Het enige nadeel van dit materiaal is dat het wat duurder is dan de voorgaande materialen.

Hybride polymeren

Dit materiaal is super duurzaam en ontzettend licht en zorgt dus voor een lichte en flexibele, maar toch sterke tuinslang. Ook kun je dit type tuinslang in alle weersomstandigheden gebruiken, zelfs wanneer de temperatuur ver onder het vriespunt daalt.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een tuinslang?

Nu we je hebben voorgelicht over de vormen en materialen van tuinslangen is het tijd om te bepalen wat voor soort tuinslang jij wil aanschaffen. Echter, zijn er per soort nog een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden wanneer je een tuinslang gaat aanschaffen.

Lengte

De lengte is vooral een praktisch dingetje. Een te lange slang zorgt voor overbodig veel opslagcapaciteit en met een te korte slang kun je de plantjes achterin de tuin geen water geven. Meet dus goed de lengte en de breedte van jouw tuin op en let daarbij ook op waar het waterpunt zich bevindt. Neem altijd een beetje extra speling, om ervoor te zorgen dat je om obstakels heen kunt met de slang.

Diameter

De binnendiameter van de slang bepaalt hoeveel water er door de slang kan stromen en daarmee ook hoe zwaar de slang wordt als deze gevuld is met water. Over het algemeen zijn tuinslangen met een doorsnee van 1,5 centimeter prima toepasbaar voor de meeste tuinen. Er zijn ook tuinslangen met een diameter van 1,2 centimeter, waarmee je bijvoorbeeld een bloementuin water kunt geven. Slangen met een grotere doorsnee, tot wel 2 centimeter, worden veelal gebruikt voor grootschalige commerciële doeleinden.

Koppeling

Ook de koppelingen van tuinslangen zijn er in verschillende materialen. De bekendste is waarschijnlijk wel plastic, dat stevig is en over het algemeen prima functioneert. Het is iets minder duurzaam dan andere materialen en je zult deze waarschijnlijk iedere 1 à 2 jaar moeten vervangen.

Roestvrij staal is erg robuust en absoluut weerbestendig. Deze koppelingen zul je dan ook niet vaak hoeven te vervangen.

Sinds de laatste jaren worden er ook aluminium koppelingen gemaakt. Deze zijn net als roestvrij staal ontzettend robuust en weerbestendig, maar zijn een stuk lichter.

Flexibiliteit

Een flexibele tuinslang is natuurlijk erg prettig. Zowel voor het oprollen van de tuinslang wanneer je er klaar mee bent als tijdens het bewateren van de tuin om gemakkelijk langs obstakels te kunnen manoeuvreren. Materiaal speelt de belangrijkste rol in flexibiliteit. Zo hebben rubber en polyurethaan goede verhoudingen tussen flexibiliteit en stevigheid, waar vinyl soms iets te flexibel is en snel kan knikken.

De beste tuinslangen van 2020

Inmiddels ben je een heel stuk wijzer over tuinslangen en ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat er nog heel wat komt kijken bij de aanschaf van een tuinslang. Weet jij nog niet precies welke tuinslang je wil hebben, dan maken we je het nog een stukje makkelijker door hieronder de 5 beste tuinslangen van 2020 op een rijtje te zetten.

 • Gaat niet in de knoop
 • Toebehoren worden meegeleverd
 • Geschikt voor grotere tuinen
 • Geen opbergsysteem
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Platte-Tuinslang-Haiyu.jpg

Deze Haiyu tuinslang valt lekker op met zijn gele kleur. De platte vorm maakt de slang ideaal voor sproeier systemen met een lage waterdruk. Met 30 meter in lengte kan deze slang een aardige afstand overbruggen en is deze ook geschikt voor de grotere tuinen.

De tuinslang is gemaakt van milieuvriendelijk rubber waardoor deze slijtvast is maar toch flexibel blijft. Er zit een UV bestendige laag overheen, waardoor je de slang gewoon uitgerold kunt laten liggen wanneer de zon schijnt, zonder dat dit de tuinslang aantast.

Ondanks dat er geen opbergsysteem met de slang wordt meegeleverd, is deze eenvoudig terug op te rollen en op te bergen. De slang is erg licht van gewicht en kan dus gemakkelijk gedragen worden.

Alle bijbehoren, zoals kraan- en slangaansluitingen en een handsproeier worden meegeleverd.

  • Water bewust
  • Lengte is aanpasbaar
  • Inclusief meegeleverde toebehoren
  • Goed voor gelijkmatige bewatering
  Gardena Duizenddruppelslang

  Deze Gardena duizenddruppelslang is ideaal wanneer je gericht planten of bloemen in je tuin wil bewateren. Je legt de slang erlangs, zet de kraan aan en de rest gaat vanzelf. Door het innovatieve membraan laat de slang steeds hele kleine hoeveelheden water door dat opgenomen kan worden door de wortels van de planten. Echter, kun je hierdoor deze druppelslang niet als gewone tuinslang gebruiken. Het heeft dan ook geen zin er een handsproeier op te bevestigen.

  De slang kan eenvoudig in lengte worden verkort door er een stuk af te knippen. Je kunt de slang ook verlengen door er met behulp van een koppelstuk een extra druppelslang aan vast te maken.

  De slang is verkrijgbaar in meerdere lengtes en wordt geleverd met een kraanaansluiting en een opzetstuk om de waterdruk te regelen. Je hoeft deze tuinslang dus alleen maar aan te sluiten, want hij is helemaal klaar voor gebruik.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €30.99
   • Rolt automatisch op
   • Duurzaam materiaal
   • Inclusief bijbehoren
   • 30 meter in lengte
   • Met wandslangenbox
   • spuitstuk is simpel
   Kärcher Automatische Slanghaspel CR 5.330

   Deze Kärcher tuinslang met ophangbare automatische haspel is gemaakt van duurzaam materiaal, waardoor deze jarenlang mee gaat. Door de hoogwaardige en meerledige geweven materialen is deze tuinslang extra flexibel, maar toch knikbestendig. Zo weet jij dus zeker dat de water toestroom altijd maximaal is.

   De haspel is een innovatief systeem. Doordat er ook een stop op zit, kun je zonder al teveel moeite de plantjes water geven. De Haspel kan gemakkelijk worden opgehangen op de pin aan de muurbevestiging. Hierdoor is deze 180 graden wendbaar en kun je hem ‘s winters gemakkelijk naar binnen halen om op te bergen.

   De slang wordt geleverd met alle toebehoren, zodat deze klaar is voor gebruik zodra hij hangt.

    Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €151
    • Bergt makkelijk op
    • Neemt niet veel ruimte in beslag
    • Toebehoren worden meegeleverd
    • Slechts 10 meter bereik
    Gardena 4646 Spiraalslang

    Deze tuinslang is echt ideaal wanneer je een groter balkon of een kleine tuin hebt met veel planten die voldoende water nodig hebben. Deze tuinslang rolt zichzelf automatisch op in de vorm van een spiraal wanneer hij niet gebruikt wordt. Zo hang je hem gemakkelijk aan de muur om op te bergen met de meegeleverde ophangbeugel.

    Wanneer je de tuinslang aan de kraan aankoppelt, kun je deze tot 10 meter uitrekken om de planten en bloemen die water nodig hebben te bereiken.

    De tuinslang weegt slechts iets meer dan 1kg en is daardoor gemakkelijk in gebruik. Deze spiraalslang van Gardena wordt geleverd met een sproeier, waterstop, slang- en kraanverbinding.

     Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €65.2
     • Rolt automatisch op
     • Lengte van 30 meter
     • Duurzaam materiaal
     • Inclusief muurbeugel en sproeiset
     • Draaibaar tot 180 graden
     • Kan slecht tegen vorst
     Hyundai wandslangenbox

     De wandslagenbox van Hyundai zit vast op één plek in de tuin. Het voordeel hiervan is dat de tuinslang elke keer mooi opgerold op de zelfde plek is. De tuinslang zelf is 30 meter lang, lang genoeg voor de gemiddelde achtertuin. Na gebruik rolt rolt de tuinslang automatisch op. Deze beugel is makkelijk los te halen

     Bijgeleverd is een bevestigingsbeugel voor aan de muur. Daarnaast komt er een 4-delige tuinsproeiset bij waardoor elke plant op de juiste manier water kan krijgen. Ook heeft de tuinslang ergonomische handvaten waardoor het makkelijk wordt om de gehele tuin in één keer te sproeien. Bovendien is de tuinslang tot 180 graden draaibaar.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.