Beste Elektrische Heggenscharen uit de test door Popula.nl

De beste elektrische heggenscharen van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

Iedereen die ooit met de hand een heg heeft gesnoeid, weet wat een vervelend en langdurig klusje het kan zijn. Na een uur knippen wordt het ook wel zwaar. Gelukkig zijn er elektrische heggenscharen in alle soorten en maten. Of je nou twee kleine heggen in je voortuin bij wil houden of een ware Edward Scissorhands wil worden, voor iedere klus zijn er goede elektrische modellen op de markt, zowel met snoer als draadloos.

In deze koopgids vind je alle info om het juiste model aan te schaffen. Hieronder vind je de vijf beste elektrische heggenscharen van 2020, deze modellen zijn allemaal goed uit de test gekomen volgens consumenten en experts.

Beste koop van 2024
Bosch AHS 65-34 Elektrische Heggenschaar Review
De best geteste heggenschaar

Bosch AHS 65-34

 • Lang zwaard (65cm)
 • Geschikt voor dikke takken (tot 34mm)
 • Hoog wattage zorgt voor extra kracht (700 Watt)
 • Licht model met gebalanceerde gewichtsverdeling

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch AHS 65-34 Elektrische Heggenschaar Review
Beste koop

Bosch AHS 65-34

Voor mensen die een uitstekende elektrische heggenschaar zoeken
PowerPlus POWXG2008 Elektrische Heggenschaar Review
Budget

Powerplus POWXG2008

Beste budget heggenschaar voor beginnende snoeiers
PowerPlus POWXG2042 Lange Elektrische Heggenschaar met Stok

Powerplus POWXG2042

Mensen die een heggenschaar met telescopische uitschuifsteel zoeken
Makita UH6580 Elektrische Heggenschaar Review
Professioneel

Makita UH6580

Voor de professionele snoeiers
Bosch Isio Gen III Elektrische Handmodel Heggenschaar
Compact & Klein

Bosch Isio Gen III

Voor de nauwkeurige heggensnoeiers

Hoe werkt een heggenschaar?

Een elektrische heggenschaar wordt aangestuurd door een accu of motor. Deze laat twee langwerpige platen die voorzien zijn van messen aan de zijkant (ook wel het zwaard genoemd) over elkaar heen bewegen. Tussen al deze kleine messen ontstaat een soort knipbeweging. Door de flinke kracht die erachter staat worden zo makkelijk takken gesnoeid. De maximale dikte van de takken die je kan snoeien hangt af van de mesafstand, oftewel de afstand tussen de kleine messen.

Onderhoud

Omdat de heggenschaar voorzien is van scherpe messen, zal deze af en toe moeten worden onderhouden als je niet wil dat deze messen bot worden. Het beste is om het zwaard altijd te smeren met verzorgingsspray voor je het apparaat opbergt. Zo heb je het langst plezier van je elektrische heggenschaar.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een heggenschaar

Kracht (Wattage)

Over het algemeen geldt: hoe hoger het wattage, hoe beter het resultaat. Door de extra kracht van de motor kunnen de messen ook met meer druk de takken doorknippen. Dit voorkomt onnodige storingen en blokkades. Voor het beste resultaat is het aan te raden om een heggenschaar met een wattage van minstens 600 Watt aan te schaffen.

Zwaardlengte

De zwaardlengte bepaalt hoe groot het oppervlak is dat je per haal kan snoeien. Hoe langer het zwaard, hoe sneller je klaar bent. Nadelen van een langer zwaard zijn het extra gewicht en het feit dat je minder controle hebt over het oppervlak dat je aan het snoeien bent. De meeste heggenscharen hebben een zwaardlengte rond de 60cm. Voor meer controle (voor bijvoorbeeld het sculpturen van heggen) kun je het beste een kleinere heggenschaar aanschaffen zoals de Bosch Isio Gen III.

Mesafstand

De maximale dikte van de takken die je met de heggenschaar kan snoeien hangt af van de mesafstand. Dit is de afstand die de messen van elkaar af komen te staan bij het heen en weer bewegen van de platen. Hoeveel centimeter je maximaal kan doorknippen staat overigens niet gelijk aan de hoeveelheid centimeters tussen de messen, maar staat beschreven per product. Wel geldt: hoe groter de mesafstand, hoe dikker de takken die je kan snoeien.

Veiligheidsrem

Als je met elektrische heggenscharen werkt, wil je er natuurlijk wel van verzekerd zijn dat je veilig aan het werk kan. Eén van de veiligheidsfuncties van de elektrische heggenschaar is de veiligheidsrem. Deze rem zorgt ervoor dat als er iets fout gaat, de messen bliksemsnel blokkeren. Het is natuurlijk altijd belangrijk om goed op te letten, maar toch is het aan te raden om een elektrische heggenschaar met veiligheidsrem aan te schaffen.

Gewicht

Afhankelijk van de grootte van de heg die je wil snoeien, ben je wel een tijdje bezig. Je kan ervan uitgaan dat het snoeien van je heg altijd een zware klus is. Je kan het jezelf wel wat makkelijker maken door een elektrische heggenschaar met een wat lager gewicht aan te schaffen. Iedere gram telt als je boven je hoofd aan het werk bent. Soms is de heggenschaar ook voorzien van gebalanceerde gewichtsverdeling, wat het tillen ook wat makkelijker maakt. Een goed voorbeeld hiervan is de Bosch AHS 65-34.

Handgrepen

Een ander snufje om het snoeien wat makkelijker te maken is extra comfortabele handgrepen. Meestal zijn elektrische heggenscharen voorzien van twee grepen waardoor je het gewicht kan verdelen over beide armen. Als je geluk hebt is een van de handgrepen ook nog eens draaibaar zodat je gemakkelijk in verschillende hoeken de heg kunt snoeien.

Draadloze heggenschaar

Tot slot is het belangrijk om te beslissen of je een kiest voor een draadloze heggenschaar of een met snoer. Als je voor geen draad kiest, dan kies je voor een elektrische heggenschaar met een accu. Een draadloze heggenschaar is in omgang en flexibiliteit handiger dan wanneer je vast zit aan een snoer.

Je krijgt echter het meeste kracht door je heggenschaar gewoon aan te sluiten op de netstroom. Wel heb je vaak een verlengsnoer nodig, maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw omstandigheden. De wat kleinere modellen hebben vaak voldoende aan een accu. Op zich heel handig, want je kan hem dan overal mee naartoe nemen. Ook zijn modellen met een accu vaak wat lichter dan elektrische heggenscharen met een motor.

De vijf beste elektrische heggenscharen

We hebben hieronder de vijf beste heggenscharen van 2020 op een rijtje gezet om de keuze wat gemakkelijker te maken.

 • Lang zwaard (65cm)
 • Geschikt voor dikke takken (tot 34mm)
 • Hoog wattage zorgt voor extra kracht (700 Watt)
 • Licht model met gebalanceerde gewichtsverdeling
 • Geen accessoires meegeleverd
 • Kan niet draadloos worden gebruikt
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Bosch-AHS-65-34.jpg

Wanneer je van plan bent de heggenschaar veel te gebruiken, kun je overwegen om wat meer uit te geven voor betere kwaliteit. Bosch staat over het algemeen bekend als een zeer betrouwbaar bedrijf als het op elektronica aankomt, zo ook met elektrische heggenscharen.

De AHS 65-34 is met 3,8 kilo lichter dan voorgaande modellen, waardoor je het wat langer volhoudt om het apparaat in gekke hoeken te krijgen en boven je hoofd te houden. Voor het lage gewicht krijg je echter niet minder lengte. Het mes is 65 cm lang, en is voorzien van over elkaar schuivende platen die gemakkelijk door de sterkste takken heen snijden. Met een mesafstand van 34mm en de hoge kracht van 700 Watt zijn zelfs dikkere takken geen probleem voor de AHS 65-34.

Met de transparante handbescherming blijven je handen veilig, maar wordt je zicht niet gehinderd. Ook is de softgrip handgreep gemaakt van zacht materiaal om de klus wat comfortabeler te maken. De voorste handgreep is in verschillende posities te gebruiken, zodat je je niet in gekke hoeken hoeft te buigen voor moeilijk bereikbare plekken. De heggenschaar met een gewicht van 3,8 kg heeft ook een slipkoppeling met een zeer hoog draaimoment (50 Nm), wat voor de beste resultaten zorgt. Klaar met snoeien? Dan kan je het apparaat makkelijk en veilig opbergen met behulp van de opbergkoker.

  • Goedkoper model
  • Hoog wattage
  • Lang zwaard (61cm)
  • Draaibaar handvat
  • Apparaat wat aan de zware kant
  • Niet draadloos te gebruiken
  Budget
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Powerplus-POWXG2008-Heggenschaar.jpg

  Natuurlijk is het niet per sé nodig om een fortuin uit te geven aan tuingereedschap. Hoewel je vaak toch kwaliteit inlevert als je minder betaalt, heb je met dit model van Powerplus alsnog prima resultaten.

  Dankzij het extra lange zwaard van 61 centimeter, heb je in één haal een groot oppervlakte gesnoeid. Snoeien kan soms zwaar werk zijn. Hoe minder lang je er dus mee bezig bent, hoe beter. Het proces wordt je nog makkelijker gemaakt door het draaibare handvat, waardoor je je niet meer in gekke bochten hoeft te wringen tijdens het snoeien. Daarnaast heeft de POWXG2008 een flinke kracht van 600 Watt.

  Het dunne zwaard pakt takken met een dikte tot 20 mm aan. De lasergesneden messen zorgen voor een strak resultaat en worden niet snel bot. In combinatie met de mesbescherming op het uiteinde van het zwaard heb je extra lang plezier van je heggenschaar.

   • Telescopische steel (2,8m)
   • Draaibaar handvat
   • Sterke motor
   • Voorzien van veiligheidsrem
   • Kort netsnoer waardoor verlengsnoer nodig is
   • Zwaard aan de korte kant
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Powerplus-POWXG2042-Lange-Heggenschaar.jpg

   Het is best zwaar om voor langere tijd een apparaat als een heggenschaar boven je hoofd te houden. Als je het jezelf wat makkelijker wil maken of een hogere heg te snoeien hebt is een telescopische heggenschaar misschien wel wat voor jou.

   De POWXG2042 van Powerplus is in 2019 als beste uit de test gekomen als de beste telescopische heggenschaar. Je kan de steel tot wel 2,8 meter uitschuiven. Zo kan je gemakkelijk de bovenkant van hoge heggen of juist de onderkant van lagere heggen snoeien. Met het draaibare handvat en het tweede handvat voor extra stabiliteit wordt het snoeien al helemaal een eitje.

   Het mes zelf heeft een snijlengte van 51cm en kan takken met een maximale dikte van 28mm snijden. De dubbelzijdig lasergesneden messen zorgen dat er met zo min mogelijk weerstand door zelfs de dikkere takken heen kan worden gesneden. De motor heeft een vermogen van 750 Watt, wat genoeg is voor middelgrote tot grote tuinklussen.

   Om de messen te beschermen is het uiteinde van het zwaard voorzien van een mes beschermstuk. Als je tegen de schutting of tegen de muur komt is zowel je heggenschaar als het oppervlak waar je tegenaan komt beschermd. Ook is het apparaat voorzien van extreem snelle beveiliging waardoor de messen blokkeren als er iets fout gaat.

    • Snoeit tot 1cm dikke takken
    • Dankzij tandwielsysteem meer kracht
    • Drievoudig handvat voor rechts- en linkshandigen geschikt
    • Lang zwaard (65cm)
    • Aan de zware kant
    • Hogere prijs
    • Niet draadloos te gebruiken
    Professioneel
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Makita-UH6580-Elektrische-Heggenschaar.jpg

    Voor het zware geschut komt de UH6580 van Makita het beste uit de test. Makita levert al lange tijd kwalitatief sterke producten en deze heggenschaar is daar geen uitzondering op.

    Het hoge wattage (670 Watt) zorgt ervoor dat de heggenschaar genoeg kracht heeft om door de dikste takken heen te zagen. Ook wordt het apparaat aangedreven door robuuste tandwielen van gehard staal en niet enkel door een roterende motor. Dit zorgt ervoor dat het apparaat minder snel vastloopt en echt iedere heg aankan. Hoewel dit model dus niet zou vastlopen, zit er wel een veiligheidsstop op. Mocht er iets misgaan, dan stopt het mes binnen 0,2 seconden.

    Het zwaard van dit model van Makita is wel 65 centimeter lang. Zo heb je in een haal een groot oppervlakte gesnoeid. Door het drievoudige handvat is het zowel voor rechts- als linkshandigen makkelijk om de heggenschaar te hanteren. Ben je toch nog een beetje onhandig met het apparaat, dan hoef je dankzij de kabelgeleider en het veiligheidssysteem geen zorgen te maken dat je het snoer kapot snoeit.

     • Compact formaat
     • Draadloos te gebruiken
     • Verwisselbare messen
     • Handmodel
     • Door formaat wat minder vermogen
     • Minder reikwijdte door kort zaagmes
     Compact & Klein
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Bosch-Isio-Heggenschaar.jpg

     Er zitten een hoop voordelen verbonden aan het gebruiken van een kleine heggenschaar. Je arm wordt bijvoorbeeld minder snel moe en ze zijn makkelijker te manoeuvreren. Als je op zoek bent naar een makkelijk hanteerbare heggenschaar die nog steeds goede resultaten oplevert, dan ben je bij de Isio Gen III van Bosch aan het juiste adres.

     Dit compacte model van Bosch is slechts 550 gram, waardoor je het apparaat makkelijk langdurig kan gebruiken. Samen met het kleine formaat zorgt dit ervoor dat dit het perfecte model is voor dagelijks gebruik. Met het handige kliksysteem kun je makkelijk van mes verwisselen. Bij je bestelling krijg je een zaagmes (12cm) en een grasschaar (8cm). Door het antiblokkeersysteem worden de messen minder snel vastgezet en kun je zonder onderbrekingen je snoeiklus afmaken.

     Neem de Isio Gen III makkelijk mee de tuin in dankzij het draadloze accu-systeem. De accu is voorzien van een lithium-ion batterij, die tot wel 50 minuten meegaat en vervolgens razendsnel weer oplaadt. Met de viertraps LED-indicatie kun je makkelijk zien wanneer de Isio opgeladen is.

      Veelgestelde vragen

      Wat kost een elektrische heggenschaar?

      Elektrische heggenscharen zijn al verkrijgbaar voor 50 euro. Je hebt dan een basis model zonder accu of andere functies. Wanneer je een model zoekt met accu ligt de prijs van de elektrische heggenschaar rond de 100-150 euro. Verder heb je ook nog luxere modellen, deze hebben bijvoorbeeld een lage geluidsproductie, zijn laag in gewicht en gaan lang mee. Deze modellen hebben een prijs van rond de 250 euro.

      Waar let je op bij het kopen van een elektrische heggenschaar?

      Een aantal punten die belangrijk zijn bij het aanschaffen van een elektrische heggenschaar zijn het wattage. Hierbij geldt, hoe hoger het wattage, hoe krachtiger het apparaat. Ook is de zwaardlengte erg belangrijk, deze bepaald het maximale oppervlak dat je per haal kunt snoeien. Verder is de mesafstand een indicatie van de dikte van takken die je kan snoeien. Wanneer je vooral dunne takken of een heg wilt snoeien, heb je een kleinere mesafstand nodig dan wanneer je bomen wilt bijsnoeien. Ook wordt aangeraden om te kijken naar een model met een oplaadbare accu. Op die manier kun je blijven snoeien en hoef je je geen zorgen te maken over een te kort snoer.

      Kan een elektrische heggenschaar worden geslepen?

      Ja, je kunt de messen van een elektrische heggenschaar slijpen. Je weet dat je de messen moet slijpen wanneer dunne takken vast komen te zitten tussen de messen of de takken niet meer recht worden afgesneden. Je kunt op verschillende plekken deze messen laten slijpen maar je kunt dit ook redelijk gemakkelijk zelf doen.

      Wat voor heggenschaar voor dikke takken?

      Voor dikkere takken heb je een heggenschaar nodig met een grote mesafstand. Dit is de afstand tussen de messen tijdens het heen en weer bewegen van de platen. Hoe groter deze afstand, hoe dikker de takken zijn die geknipt kunnen worden. Daarnaast heb je ook een heggenschaar nodig met een hoog vermogen, anders heeft deze niet de power om door de dikkere takken heen te snoeien.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.