Overzicht van de beste robotmaaiers

De beste robotmaaiers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

In de zomer ben je het liefst aan het relaxen in de tuin en het bijhouden van je gazon is niet de leukste taak. De afgelopen jaren worden klusjes in het huishouden langzamerhand geautomatiseerd. Nu is het tijd voor het gazon en de tuin. Met de opkomst van de robotmaaiers wordt een van de meest tijdrovende klussen van de tuin overgenomen.

In deze koopgids hebben we de beste robotmaaiers getest en hier een duidelijke lijst van gemaakt. Zo haal jij een robotmaaier in huis die het meest overeenkomt met jouw eisen. Geen verkeerde aanwinst dus!

Beste koop van 2024
Bosch Indego S+ 500
Beste robotmaaier voor gazons tot 500 m2

Bosch Indego S+ 500

 • Connected functie en op afstand bestuurbaar
 • Maait efficiënt en werkt de randen netjes bij

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch Indego S+ 500

Bosch Indego S+ 500

Voor de middelgrote gazonbezitters
Robomow RX12u Robotmaaier voor een klein gazon en kleine tuin

Robomow RX12u

Beste robotmaaier voor kleine gazons tot 150m2
Gardena Smart Sileno 1600 Robotmaaier voor een grote tuin en gazon|Robomow RX12u Robotmaaier voor een klein gazon en kleine tuin|Robotmaaiers

Gardena R80Li

Beste robotmaaier voor grote gazons en tuinen

Gardena Smart Sileno 1600+

Beste robotmaaier voor een gigantische tuin of gazon

Hoe kies je de beste robotmaaier?

Er zijn een paar aspecten waar je aan moet denken wanneer je een robotmaaier wilt aanschaffen. Het zijn geen goedkope apparaten en je hebt voor een kleine tuin of gazon een ander model robotmaaier nodig dan voor een grote tuin.

Voor grote en kleine tuinen

Het grootste verschil in prijs zit vaak in het gazonoppervlakte dat de robotmaaier kan maaien en de tijd voordat de maaier zichzelf terug aan de oplader plugged. Houdt rekening met het aantal vierkante meters van je gazon als je een model aanschaft. Als je wilt dat het gazon in één keer wordt gemaaid, dan moet de robotmaaier dit ook aankunnen.

Model kiezen voor een klein gazon

Voor een kleiner gazon hoef je dus gelukkig geen fortuin uit te geven aan een robotgrasmaaier. Voor een kleine tuin raden wij de Robomow RX12u robotmaaier aan. Dit model kan tot 150m2 aan gazon maaien voor een lagere prijs met goede specificaties en is daarom bekroond tot de beste robotmaaier voor kleine tuinen. Door de lange batterijduur hoeft de Robomow robotmaaier vaak niet eens op te laden om een kleiner gazon te maaien.

 

Model kiezen voor een groot gazon

Als je een groot gazon in je bezit hebt, dan moet je toch eerder kijken naar de wat duurdere modellen. Voor een groter gazon is het aan te raden dat je kiest voor een robotmaaier met een wat bredere maaibreedte. Daarnaast moet de gazonoppervlakte van de robotmaaier groot genoeg zijn om het grote gazon te kunnen maaien.

De beste robotmaaier voor een groot gazon is de Gardena L80Ri. Met een gazonoppervlakte van 800m2 kan de Gardena robotmaaier zelfs de grootste gazonnen aan. De obstakeldetectie en het automatisch terugkeren naar het basisstation maken het een van de beste modellen op de markt.

Hoe werkt een robotmaaier

Robotmaaiers nemen veel werk uit handen en hierdoor sta je niet urenlang te zwoegen bij het onderhoud van je tuin. Maar hoe werkt een robotmaaier nou precies?

Robotmaaiers worden aangedreven door oplaadbare batterijen. Deze oplaadbare batterijen worden aangedreven door loodzuur (net als bij de accu van een auto), lithium-ion (zoals in je smartphone) of via nikkel-cadmium.

Elke robotmaaier heeft een laadstation. Het laadstation kan worden aangesloten op een stopcontact buitenshuis. Wanneer de accu van de robotmaaier bijna leeg is of als de maaier klaar is, dan zal deze terugkeren naar het laadstation. Robotmaaiers gebruiken dan ook zeer weinig energie in vergelijking met standaard gas grasmaaiers en stoten ook geen schadelijke emissies uit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een robotmaaier?

Robotmaaiers zijn een ideale uitvinding, maar bevinden zich momenteel ook nog op het dure gadget terrein. Het is zeker handig om te hebben, maar niet perse nodig om je tuin te kunnen onderhouden. Dit zijn de voor- en nadelen van robotmaaiers.

1. Robotmaaiers vervangen een vervelend klusje

Het grootste voordeel van een robotmaaier is dat je niet meer zelf het gras hoeft te maaien. Zo bespaar je in de zomer en lente toch elke maand wat tijd die je anders had besteed aan het maaien en onderhouden van het gazon.

2. Ze zijn veel stiller dan standaard grasmaaiers

In vergelijking met conventionele grasmaaiers maken robotmaaiers een stuk minder geluid. Waar een standaard grasmaaier een vervelend geluid produceert waardoor je niet in de tuin kan relaxen, is dit bij robotmaaiers wel anders. Het geluidsniveau verschilt per model, maar in het algemeen zijn robotmaaiers een stuk stiller. Variërend van bijna geruisloos tot het geluid van een gesprek tussen twee personen.

3. Gazon wordt onderhouden wanneer je wilt

Een robotmaaier kan altijd aan het werk gaan: ‘s nachts als je aan het slapen bent of overdag als je aan het werk bent. Zo hoef je in principe de robotmaaier nooit aan het werk te zien en heb je altijd een mooi onderhouden gazon.

4. Een robotmaaier bemest direct jouw gazon

Waar normale grasmaaiers bij sommige modellen het gras opslaan in een container, is dit bij robotmaaiers niet het geval. Robotmaaiers hakken het gras in hele kleine stukjes en verspreiden dit over het gazon. Robotmaaiers mulchen dus je gazon: je bedekt de graslaag met het net gesneden gras. Dit zorgt ervoor dat de bodem van je gazon luchtiger wordt. Dit voorkomt droogte, kou en uitdroging.

5. Ze zijn energiezuiniger en minder slecht voor het milieu

Alle robotmaaiers werken op elektriciteit. Daarnaast zijn ze energiezuiniger dan handmatige grasmaaiers waardoor je met de onderhouds- en energiekosten elk jaar goedkoper uit bent. Robotmaaiers zijn vaak wel duurder dan een standaard grasmaaier, maar met goed onderhoud houdt een robotmaaier het erg lang vol.

De drie beste robotmaaiers: kleine tuin, grote tuin en gigantische tuinen

Tegenwoordig zijn er flink wat verschillende modellen robotmaaiers op de markt. Maar wat zijn de beste modellen en welke modellen zijn perfect voor bepaalde use cases? Aan de hand van verschillende criteria heeft Popula een lijst met de drie beste robotmaaiers opgesteld.

Op zoek naar het beste model voor een kleine tuin of ben je de trotse eigenaar van een groot gazon? De beste modellen staan hieronder. Ook voor liefhebbers van energiezuinige apparaten hebben we een robotmaaier uitgekozen.

 • Connected functie en op afstand bestuurbaar
 • Maait efficiënt en werkt de randen netjes bij
 • Met perimeter draad
Bosch Indego S+ 500

De Bosch Indego S + 500 is een moderne robotmaaier die van alle gemakken voorzien is. De maaier is geschikt voor gazons tot 500 vierkante meter. Als je eenmaal de perimeterdraad geïnstalleerd hebt, hoef je daarna niet meer om te kijken naar jouw gazon. De robotmaaier doet al het zware werk voor je.

Robotmaaier met app functie

De  robotmaaier werkt met een Connected-functie. Dat houdt in dat je je Indego op afstand kunt besturen, waarbij de nieuwste gegevens worden gebruikt om het maaien te verbeteren. Met LogiCut wordt het gazon in kaart gebracht en maait het in efficiënte parallelle banen. Op deze manier wordt het gazon mooi bijgewerkt. De BorderCut-functie zorgt ervoor dat de rand van je gazon aan het begin van elke maaibeurt wordt gemaaid. Met de functie MultiArea kunnen maximaal drie extra gazongedeeltes worden gemaaid (bij elkaar in totaal 500 m²). Ook kan de maaier nauwe doorgangen van slechts 90 cm breed passeren.

Tips & tricks

Maai zo vaak als je kan. Maaien stimuleert het gras om nieuwe sprietjes aan te maken en daardoor voller te groeien. Ook onderdrukt het beeldbladige grassen en voorkomt het groeien van onkruid.

Maai in verschillende richtingen, zo wordt het gras niet elke keer in dezelfde richting geduwd.

  Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €699
  • Goed voor een oppervlakte tot 150m2
  • Maait het hele gazon op 1 accu
  • Beschikt over mulchingfunctie
  • Goede prijs tot kwaliteitverhouding
  • Moet met de hand worden aangezet
  • Niet geschikt voor grote gazons
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Robomow-RX12u-Robotmaaier.jpg

  Als je niet een al te grote tuin hebt en het gemak van een robotmaaier wilt dan is de Robomow RX12u de beste koop. De RX12u is een goed model en doet dan ook niet onder voor duurdere modellen.

  Gazonoppervlakte van 150m2

  De RX12u maait tuinen en gazons tot een oppervlakte van 150m2. Als het oppervlakte van het gazon groter is dan deze 150m2, dan kan dit model niet het gehele gazon maaien. Het perimeterdraad dat je krijgt meegeleverd, bedraagt 70 meter. Hierdoor bedraad je eenvoudig het hele gazon.

  De batterij van de RX12u is vrij groot, waardoor je met een volle accu de gehele tuin kan laten maaien binnen twee uur. Dat zijn twee uur waarin je niet hoeft op te letten hoe het met de maaier gaat, want het maaien gaat volledig automatisch. Als de RX12u klaar is, dan gaat deze uit zichzelf terug naar het basisstation.

  De robotmaaier beschikt niet over een smartphone app waar de maaier mee wordt aangezet, maar heeft een fysieke knop om het maaien te starten.

  Robuuste robotmaaier die tegen een stootje kan

  De buitenkant van een robotmaaier zal niet zo snel stuk gaan, want de messen van de machine doen het zware werk. Robomow heeft bij de RX12u messen van hoge kwaliteit gebruikt, waardoor kleine stenen en andere obstakels geen probleem vormen.

  De botssensoren zorgen ervoor dat de buitenkant niet snel beschadigt. Als de maaier een obstakel tegenkomt, dan blijft deze niet tegen het obstakel aanrijden.

  De Robomow beschikt echter niet over een regensensor. De machine zal bij miezer niet stuk gaan, maar bij zware regen en stortbuien is het verstandig de robotmaaier niet aan het werk te zetten. Het is een stevige robotmaaier, maar dat betekent helaas niet dat deze ook waterproof is.

  Conclusie over de Robomow RX12u

  De Robomow RX12u is met vlag en wimpel de beste robotmaaier voor kleine gazons. Het grootste minpunt is dat de robotmaaier met de hand moet worden aangezet. De goede prijs tot kwaliteitsverhouding en de handige functies maken het echter helemaal goed.

   • Goed voor een oppervlakte tot 800m2
   • Automatisch opladen & verder maaien
   • Inclusief afstands- en botssensoren
   • Smartphone applicatie om te besturen
   • Beschikt over mulchingfunctie
   • Perimeterdraad van 200m2 is niet altijd genoeg
   • Hogere prijs
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Gardena-R80Li-Robotmaaier.jpg

   Trotse eigenaar van een groot gazon? Dan heb je een robotmaaier nodig die jouw gazon kan faciliteren.

   Gazonoppervlakte tot 800m2

   De Gardena R80Li maait tuinen en gazons tot een oppervlakte van 800m2. Als jouw gazon groter is dan 800m2 dan kan je beter kijken naar een robotmaaier die 1500m2 of meer aan kan, zoals de Gardena Smart Sileno.

   Een groter gazon maaien neemt uiteraard meer tijd in beslag dan een kleiner gazon. De accu van de Gardena R80Li is niet groot genoeg om het hele gazon in een keer te maaien. De R80Li is gelukkig een slimme robotmaaier, die bij een lege accu automatisch terugkeert naar het laadstation. Binnen 50 minuten is de R80Li weer opgeladen. Dan gaat de R80Li verder waar deze was gebleven.

   Afstands- en botssensoren werken perfect

   De R80Li beschikt over zowel afstands- en botssensoren. De afstandssensoren doen hun best om te zorgen dat de robotmaaier niet tegen obstakels aanrijdt. De botssensoren zorgen er op hun beurt voor dat de robotmaaier bij een mogelijke botsing niet blijft doorrijden, maar een andere kant wordt opgestuurd.

   Helaas beschikt dit model niet over een regensensor, waardoor deze niet automatisch naar het laadstation terugkeert. Met de smartphone app kan je de robotmaaier de opdracht geven om terug te keren naar het laadstation. Dit moet dus handmatig.

   Conclusie over de Gardena R80Li

   Als je het maaien van je grote gazon wilt automatiseren, dan is de Gardena R80Li de beste keus. De maaier kan gazons aan tot een oppervlakte van 800m2, automatisch opladen en verder gaan, heeft goede sensoren en een handige app voor je smartphone.

    • Goed voor een oppervlakte tot 1600m2
    • Automatisch opladen & verder maaien
    • Hef- en botssensoren
    • Maait wanneer het gras is gegroeid
    • Te linken met een smartphone
    • Beschikt over mulchingfunctie
    • De Gardena heeft zit in een hogere prijsklasse
    • Beschikt niet over een regensensor
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Gardena-Smart-Sileno-1600-Robotmaaier.jpg

    Als je eigenaar bent van een enorm gazon dat moet worden onderhouden, dan is de stap naar een robotmaaier zo gemaakt. De Smart Sileno beschikt over veel handige functies waardoor de robotmaaier in tegenstelling tot goedkopere modellen een kleine voorsprong heeft.

    Gazonoppervlakte tot wel 1600m2

    Gardena introduceert met de Smart Sileno 1600+ een goede oplossing voor gazons tot 1600m2. Een van de fijnste functies van de Sileno 1600+ is dat het SensorCut systeem ervoor zorgt dat de robotmaaier streeploos te werk gaat. Het resultaat is een mooi gelijkmatig gemaaid gazon. Hellingen tot 35% en oneffenheden in het terrein zijn ook geen probleem voor de Sileno.

    Een ander voordeel is het geluidsniveau dat de Gardena produceert. Met een geluidsniveau van slechts 60 decibel is de Gardena alles behalve een luidruchtige robotmaaier. Het is dan ook meteen de beste stille robotmaaier, zeker voor enorm grote tuinen en gazons. De Sileno zal je ook niet storen als je aan het relaxen bent, de robotmaaier keert automatisch terug naar het laadstation.

    De Smart Sileno robotmaaier is een slimme robotmaaier. Hoewel de maaitijden naar eigen invulling instelbaar is, kan de robotmaaier dit ook zelf bepalen. Dankzij de geïntegreerde sensor in de Sileno wordt de grasgroei geregistreerd.

    Robotmaaier met uitgebreide diefstalbeveiliging

    Dit model van Gardena heeft veel voordelen, één van de grootste is de uitgebreide diefstalbeveiliging en veiligheid.

    Om de robotmaaier te kunnen gebruiken moet de juiste pincode worden ingevuld. Zonder de pincode kan de robotmaaier niet worden gebruikt. Het ingebouwde luide alarm zorgt er tevens voor dat je grijpgrage handen tegenhoudt.

    Daarnaast beschikt de robot over zowel een hef- als een botssensor. De hefsensor zorgt bij een robotmaaier dat het mes stopt wanneer de robotmaaier wordt opgetild of wanneer deze omkantelt.

    Het enige wat wij bij de Smart Sileno 1600+ missen is een regensensor. Hoewel het model geen problemen heeft met doormaaien in de regen, wordt een regensensor wel als handig ervaren tijdens harde buien.

    Deze Gardena heeft nog een andere handige functie. De EasyPassage functie zorgt ervoor dat de robotmaaier zonder problemen in nauwe doorgangen blijft bewegen en niet vastloopt.

    Een uitermate hoog scorende robotmaaier

    De Gardena Smart Sileno 1600+ is een zeer goed model, zeker in de prijsklasse. Grote gazons hebben nou eenmaal een duurder model nodig. Gardena zorgt er met dit model voor dat je ook zeker waar voor je geld krijgt. Tot 1600m2 maaien, een slimme en automatische robotmaaier, diefstalbeveiliging en dat allemaal in een behuizing die tegen een flinke stoot kan.

     Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, donderdag in huis via bol voor €1595

     Hoeveel stroom verbruikt een robotmaaier?

     Voor middelgrote tuinen tot 1000 vierkante meter verbruikt een robotmaaier ongeveer 4 kWh per maand. Dat verschilt natuurlijk enigszins per robotmaaier.

     Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?

     Een robotmaaier zonder draad werkt met speciale sensoren om hem te vertellen dat hij op gras rijdt. Een gespannen draad is dan niet meer nodig.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.