Beste afkortzaag

Afkortzaag: de beste afkortzagen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 7 augustus 2022

Een afkortzaag, door veel mensen ook verstekzaag genoemd, is handig voor het op maat zagen van bijvoorbeeld balkjes, laminaat, planken en andere zaken. Een afkortzaag kan echter ook ‘in verstek’ zagen, wat betekent dat je ook een andere hoek dan haaks (90 graden) kan zagen, zoals bijvoorbeeld plintjes voor in de hoeken, die je graag beide mooi op 45 graden wil hebben.

Beste koop van 2024
Metabo KGS 216M Afkortzaag
Beste afkortzaag voor doe-het-zelvers

Metabo KGS 216M Afkortzaag

 • Redelijke kwaliteit
 • Van alle gemakken voorzien: afzuiging, laser, trekfunctie
 • Goede ondersteuning van je zaagstukken

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Metabo KGS 216M Afkortzaag

Metabo KGS 216M Afkortzaag

De Metabo KGS 216M Afkortzaag is een mooi tussenmodel voor de fanatieke doe-het-zelver die graag een eigen afkortzaag of verstekzaag wil.
Makita LS1018LN Afkortzaag

Makita LS1018LN

Onze favoriete koop als je een afkortzaag zoekt voor uiteenlopende zaagklussen. Gladde zaagsneden, goede afwerking en 48-tands standaard zaagblad.
BLACK+DECKER BES710-QS

BLACK+DECKER BES710-QS

De beste koop afkortzaag voor de fanatiekere doe-het-zelver die regelmatig verstek moet zagen, ook dikke planken of balken. 
VONROC Afkortzaag – 2200W

VONROC Afkortzaag – 2200W

Onze aanrader als je een goedkopere afkortzaag zoekt als instapmodel die voldoet voor de meeste klussen.
DeWalt DWS780-QS

DeWalt DWS780-QS

Onze aanrader als je op zoek bent naar een afkortzaag om professioneel te gebruiken voor je vak. Ideaal voor dagelijks afkorten van hout én zwaardere materialen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een afkortzaag?

Altijd een loodzuivere hoek. Het handige van een afkortzaag is dat je het stuk dat je wilt zagen netjes kan vastmaken op de zaag, je stelt precies de hoek in, en twee seconden later heb je een perfecte zaagsnede in een loodzuivere hoek. Over het algemeen wil je iets op precies 90 graden afkorten of op 45 graden afschuinen om iets in elkaar te passen, maar er zijn natuurlijk nog allerlei andere hoeken die je nodig kan hebben, die je met een verstekzaag allemaal netjes kan afwerken.

Er zijn ook eenvoudige afkortzagen waarbij je letterlijk alleen kan afkorten, maar zeker bij houtproducten is het inmiddels eigenlijk standaard om een verstekzaag met meer mogelijkheden te hebben.

Aangezien de zaag op een verstekzaag vastzit, kan je heel mooi precies zagen. In de meeste gevallen is dat precies wat het belangrijkste is bij afkorten. Maar doordat de zaag vastzit en een rond zaagblad heeft, betekent dit ook dat verstekzagen een maximale zaagdiepte hebben, die meestal loopt van 60 millimeter bij kleinere zaagbladen tot ongeveer 110 millimeter bij grote, professionele afkortzagen.

Moet je echt dikke balken doorzagen, of wil je bijvoorbeeld brandhout maken van stammetjes, dan is dit meestal niet voldoende en moet je op zoek naar iets anders dan een afkortzaag.

Doordat je het te zagen stuk vastzet op de afkortzaag, zit er ook een maximale breedte aan het stuk. Meestal wordt dit verruimd door een trekfunctie, maar ook daar zit een maximum aan. Voor de meeste afkortzagen ligt dit zo rond de 30 centimeter, een flinke plank dus. Tot die breedte kan je zo in één moeite altijd perfect recht zagen. Maar wil je echt platen gaan zagen, dan werkt dat dus niet, en zul je voor een cirkelzaag (of zaagtafel) moeten gaan, waarbij recht zagen soms wat lastiger en vooral meer werk is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een afkortzaag?

Op zoek naar een afkortzaag? Er is nogal veel aanbod, met allemaal technische details die soms moeilijk te vergelijken zijn. Daarom doen we hieronder aanbevelingen voor de beste afkortzaag voor elke situatie. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte afkortzaag voor jou?

1. Waar ga je de afkortzaag voor gebruiken?

Allereerst is het goed na te denken over waar je de verstekzaag voor gaat gebruiken. Is dit bijvoorbeeld alleen voor laminaat, dan kan het diameter van het zaagblad (en dus de zaagdiepte) vrij beperkt zijn, wat in de kosten scheelt. Ook hoef je dan meestal niet dubbel verstek te kunnen zagen (waarbij je zowel horizontaal als verticaal in een schuine hoek zaagt).

Ben je fanatiek zager, en maak je bijvoorbeeld meubels, dan wil je ook dikker hout precies kunnen zagen, en moet je dus een grotere zaagdiepte zoeken. Ook zal je dan wellicht de zaagdiepte in willen kunnen stellen zodat je groeven kan zagen om stukken mooi in elkaar te klemmen. Dit kan alleen goed met de afkortzagen uit het middensegment.

2. Traploos instelbaar

Verder kan eigenlijk elke verstekzaag in meerdere hoeken zagen (12, 22.5, 45 en 90 graden), maar veel afkortzagen kan je traploos instellen. Voor thuis laminaat zagen heb je dit bijna nooit nodig, maar bijvoorbeeld in een ouder huis kan je toch vervelende hoekjes tegenkomen waarbij je dit wél nodig hebt. Dit hoeft overigens niet per sé meer te kosten, er zijn ook goede instapmodellen te vinden die traploos instelbaar zijn.

3. Trekfunctie

Tegenwoordig heeft haast elke afkortzaag een trekfunctie, waarbij je het zaagblad door een bredere plank heen kan trekken. Dit zorgt ervoor dat de effectieve zaagbreedte veel ruimer is. Doordat het inmiddels zo normaal is, kan je het niet echt meer een voordeel noemen, maar er worden nog altijd afkortzagen verkocht die dit niet hebben.

Hetzelfde geldt voor een afzuigopening, waar je een stofzuiger op aan kan sluiten, dit is ook vrij standaard. Meestal krijg je bij de afkortzaag ook een stofzakje, maar die is slechts genoeg voor een paar stukken laminaat, niet meer. Ook een laserbegeleiding of schaduwlijnbegeleiding is vrij gebruikelijk, al zullen de meeste mensen een laser het prettigst vinden.

4. Belangrijkste is een net, strak resultaat

Ben je van de precisie, of juist van dik hout? Dan is het zaak om erop te letten hoeveel toeren de zaag haalt (ook bij belasting) en hoeveel zaagtanden het zaagblad heeft (in beginsel geven meer tanden een scherpere, nettere zaagsnede).

Over het algemeen zegt het vermogen (in Watts) van een afkortzaag iets over het mogelijke toerental, maar dit is geen absolute wet. Zo heeft de topkwaliteit afkortzaag in onze aanbevelingen, de DeWalt DWS870 afkortzaag, één van de laagste wattages. Toch is dit één van de sterkste en netste zagen.

Conclusie en aanbevelingen

Op zoek naar de beste afkortzaag? In dit artikel hebben we uitgelegd waar je dan op moet letten om de ideale afkortzaag voor jouw situatie en budget te vinden. Maar daarmee heb je nog steeds een heel scala aan afkortzagen om uit te kiezen. Daarom doen we hieronder aanbevelingen voor de beste afkortzaag voor elke situatie.

De vijf beste afkortzagen

Op zoek naar de beste afkortzaag? Het is een prijzig apparaat, en als je als nietsvermoedende klusser eens zoekt op afkortzaag of verstekzaag begint het je al snel te duizelen. Gelukkig doen we je hieronder aanbevelingen voor de beste afkortzaag voor elke budget.

Te beginnen met de VONROC afkortzaag, het beste instapmodel afkortzaag. Goedkoper vind je een betrouwbare afkortzaag niet, maar toch heeft de VONROC alles wat je wil hebben in een redelijke afkortzaag.

Moet je vaker afkorten of verstekzagen, dan is de Metabo KGS een goede afkortzaag van nog wat betere kwaliteit, zonder meteen de hele spaarrekening te moeten plunderen.

Wil je graag een afkortzaag van een bekend merk, dan is de Black+Decker BES710-QS een kwaliteitszaag tegen goede prijs, met flink wat vermogen, waarmee je rustig regelmatig naar hartelust kan zagen.

De afkortzaag met de beste prijs-kwaliteitverhouding is de Makita LS1018LN, die zeker niet goedkoop is, maar elke mogelijke functie biedt, en alles van goede kwaliteit. Ook als je dagelijks moet afkorten of groeven moet zagen is de Makita altijd betrouwbaar en exact.

Verdien je echt je inkomen met verstekzagen, en kan je dus wel investeren in een professionele afkortzaag? Dan is de DeWalt DWS780 zeker het geld dubbel en dwars waard. Hoge kwaliteit, en elke denkbare functionaliteit.

 • Redelijke kwaliteit
 • Van alle gemakken voorzien: afzuiging, laser, trekfunctie
 • Goede ondersteuning van je zaagstukken
 • kantelt slechts één kant op
 • Zaagdiepte van slechts 65 mm (recht)
Metabo KGS 216M Afkortzaag

De Metabo KGS 216M Afkortzaag is een mooi tussenmodel voor de fanatieke doe-het-zelver die graag een eigen afkortzaag of verstekzaag wil.

De Metabo afkortzaag is grotendeels gemaakt uit gegoten aluminium, wat de levensduur zeker ten goede komt. Wat verder opvalt is de brede ondersteuning voor werkstukken, waardoor je ook langere of bredere stukken goed kan zagen. Ondanks dat met 1500 Watt de afkortzaag wat minder vermogen trekt, haalt de zaag 5000 onbelaste toeren (meer dan bijvoorbeeld de VONROC).

Dit loopt belast uiteraard wat terug, maar is alsnog heel redelijk. Een ander potentieel nadeel is dat het standaardzaagblad 40 tanden heeft, wat op zich genoeg is voor nette snedes, maar soms wel tot wat rafelige snedes kan leiden. De Metabo kan in dubbel verstek zagen, dus zowel horizontaal als verticaal gekanteld worden, maar je kan verticaal wel maar één kant op kantelen.

Gelukkig kan je altijd je werkstuk draaien, maar bij een werkstuk met boven- en onderkant kan dit net ongelukkig uitkomen. De rechte zaagdiepte is met 65 millimeter genoeg voor de meeste doe-het-zelvers, maar echte balken haalt deze verstekzaag dus niet. Gegeven de soepele trekfunctie lijkt dit daarom vooral een ideale afkortzaag voor bijvoorbeeld laminaat afkorten.

Ook de Metabo KGS 216 heeft zoals de meeste afkortzagen tegenwoordig een handige afvoer voor een afzuiging, een lasergeleider en de genoemde trekfunctie. Concluderend is de Metabo KGS een goede afkortzaag voor regelmatig gebruik, zeker bij niet al te dikke planken of balken.

  • Ideale prijs-kwaliteitverhouding
  • Goede verlichting en laser
  • Tafelverbreders voor grotere planken of stukken
  • Diepte ook goed instelbaar
  • Met ongeveer 20 kilo vrij lastig verplaatsbaar
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/02/Makita-LS1018LN-Afkortzaag.jpg
   • Bekende kwaliteit
   • 2100 Watt maar met softstart, dus geen stoppen eruit
   • Trekfunctie, dubbel verstek, en recht tot 92 mm diepte zagen
   • Naar één kant kantelbaar
   • Schaduwlijn in plaats van laser
   BLACK+DECKER BES710-QS

   De afkortzaag van Black+Decker komt natuurlijk van een bekend merk, en heeft dus een naam hoog te houden. De afkortzaag BES710-QS doet dat zeker, met een zaagdiepte van 92mm bij recht zagen, en 2100 Watt aan kracht.

   Anders dan bij de goedkopere VONROC afkortzaag heeft de Black+Decker afkortzaag een softstart, waardoor de startspanning niet zo hard piekt. Hierdoor neemt de kans dat je stoppen eruit vliegen aanzienlijk af.

   Verder is de Black+Decker van een robuuste kwaliteit en biedt alles wat je nodig hebt. Zo zit er een trekfunctie op en kan je dubbel verstek zagen, dus zowel horizontaal als verticaal in een hoek. Klein nadeel hierbij is dat je ook deze zaag slechts één kant op kan kantelen.

   Een ander klein minpuntje is dat de Black+Decker afkortzaag een schaduwlijn gebruikt in plaats van een laser. Op zich werkt dat ook prima, maar het is soms wat lastiger te zien, zeker in direct zonlicht, waardoor exact zagen net wat meer moeite kost.

   De 48 tanden op het zaagblad zijn er wat minder dan andere verstekzagen op deze lijst, maar door het hoge vermogen en daarmee de hoge snelheid kan je alsnog perfect netjes zagen. Ook bij intensief gebruik kan je hier een lange levensduur van verwachten. Ideaal dus voor de fanatiekere doe-het-zelver die regelmatig verstek moet zagen, ook dikke planken of balken.

    • Goedkoop, maar prima kwaliteit
    • Van alle gemakken voorzien: afzuiging, laser, trekfunctie
    • Verwacht geen jaren levensduur bij intensief gebruik
    • Hoge startspanning
    VONROC Afkortzaag – 2200W

    Voor de doe-het-zelver die op zoek is naar een afkortzaag waar je alles mee kan, zonder dat je meteen honderden euro’s neer hoeft te leggen, is de VONROC Afkortzaag een goed instapmodel.

    VONROC biedt met deze afkortzaag van 2200 Watt een serieus apparaat voor een belachelijk lage prijs. De zaag heeft 60 tanden en een diameter van 254 millimeter, wat beide erg goed is, zeker in combinatie met de 4500 onbelaste toeren per minuut. Hierdoor kan je mooie nette snedes maken tot een diepte van 90 millimeter wanneer je recht zaagt. Dat hoeft echter niet, want je kan met deze afkortzaag verstek zagen (dus in een hoek), maar ook dubbel verstek. Hierbij zaag je dus op twee assen in een hoek (horizontaal en verticaal).

    Je kan beide hoeken traploos instellen, of de vaste gebruikelijke hoeken gebruiken. Dankzij de trekfunctie kan je tot 340 millimeter in de breedte zagen, wat samen met de diepte van 90 millimeter betekent dat je ook forse planken en balken doormidden krijgt. Hiervoor zal je meestal de piekfunctie moeten gebruiken, die een hoge startspanning oplevert, waardoor je stoppen kunnen doorslaan. Zet de VONROC dus het liefst op een lege groep als je deze functie regelmatig gebruikt.

    Bij de VONROC afkortzaag zit ook een lasergeleider (op stroom) en een afzuigfunctie, waarbij de laser soms niet helemaal perfect uitgelijnd is. Desalniettemin blijft de grote vraag waarom een apparaat met zoveel functies voor zo weinig geld wordt aangeboden. De kwaliteit voelt vrij stevig aan,zij het met wat meer plastic onderdelen dan duurdere modellen, en verwacht redelijkerwijs dat de levensduur wel beperkt zou moeten zijn, zeker bij intensief gebruik.

     • Zaagdiepte van wel 110 mm
     • Kan ook zwaarder materiaal dan hout aan
     • Afkortzaag van hoge kwaliteit
     • Hogere prijs
     • Geen laser maar schaduwlijn-geleider
     DeWalt DWS780-QS

     Ben je dagelijks aan het zagen, of moet je verstekzagen voor je vak? Dan is de DeWalt DWS780-QS afkortzaag de beste optie. Het is een forse investering, maar daarvoor krijg je dan ook echt topkwaliteit. Zo biedt de DeWalt verreweg de grootste zaagdiepte, met 110 millimeter.

     Desalniettemin kan je ook de diepte instellen, dus ook messcherpe groeven uitzagen. Uiteraard zit er een trekfunctie op en is de verstekzaag beide kanten op kantelbaar, en kun je beide kanten op dubbel verstek zagen. Je kan zelfs zwaarder materiaal dan hout ermee afkorten, met een zaagblad van 305 mm en 48 tanden.

     Het enige nadeel is dat de DeWalt een schaduwlijn-geleider gebruikt in plaats van een laser, maar alsnog werkt die voor de meeste mensen prima, zeker aangezien dit een loepzuivere schaduwlijn is.

     De kwaliteit is duidelijk de investering waard, zeker als je regelmatig zaken verstek moet zagen, bijvoorbeeld als fanatieke hobby-houtwerker, of voor op de werkplaats. De zaagdiepte is hierbij zeker opvallend, die kom je echt alleen bij afkortzagen van deze kwaliteit tegen. Met de DeWalt kan je dus zeker ook flinke balken aan.

     Kortom, wil je echt professioneel afkorten, dan is de DeWalt DWS780-QS zeker de investering waard.

      Veelgestelde vragen

      Wat doe je met een afkortzaag?

      Een afkortzaag is een machinale zaag, deze is ontworpen voor het afkorten van verschillende materialen. Hierbij kun je denken aan metaal, hout en kunststof. Dit kan zowel recht worden afgekort als in een bepaalde hoek.

      Wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag.

      Een cirkelzaag wordt gebruikt voor het zagen van lange rechte stukken. Ideaal om bijvoorbeeld lange en brede platen of  planken te zagen. Een afkortzaag wordt vooral gebruikt voor het korter maken van kleine materialen, zoals balken en smalle planken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.