Verticuteermachine

Verticuteermachine: de beste verticuteermachines van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 21 februari 2022

Een prachtig gazon begint met een gezonde grond. Door de kwaliteit van je aarde op peil te houden, zorg je dat planten beter groeien. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je grond gezond te houden: het gras regelmatig korten, zorgen voor voldoende bewatering in droge tijden en zorgen dat de grond voldoende zuurstof bevat door het te laten ademen. Dit is waar een verticuteermachine komt kijken. Deze machine verwijdert obstakels en zorgt voor beluchting van de grond.

Beste koop van 2024
Makita UV3200
Beste verticuteermachine voor een gemiddelde tuin

Makita UV3200

 • Maaibreedte 32 cm
 • Brede range werkdiepte
 • Wissel af tussen maar liefst 5 verschillende standen
 • Blad met 16 messen zorgt voor dichte beluchting

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Makita UV3200

Makita UV3200

De gemiddelde tuin
Einhell GC-SA 1231/1

Einhell GC-SA 1231/1

Kleine tuinen
Gardena EVC 1000

Gardena EVC 1000

Bochtige en hoekige oppervlaktes
Wolf Garten Ambition V 378 E

Wolf Garten Ambition V 378 E

Grote oppervlakken
Hyundai HYSC210

Hyundai HYSC210

Harde grond

Verticuteermachine

Een verticuteermachine, ook wel een gazonbeluchter genoemd, is een gazon bewerkingsmachine die dankzij een grote rol met stalen messen verticale sneden in de grond maakt. Dit is ook waar deze machine zijn naam aan dankt. In het engels is het een machine om vertical cuts te maken.

Het nut van beluchten

Al lijkt het er op het eerste gezicht misschien niet op, aarde zit vol leven. Ook de delen die bedekt zijn met een permanente groene graslaag. Toch kan er op het moment dat een terrein lange tijd met een gewas bedekt is, arm worden. De voedingsstoffen die in de bodem zitten, kunnen niet door het leven eruit gehaald worden. Dit ontstaat op bijvoorbeeld grasvelden waarbij het gras als een enkel gewas in de grond zit. Doordat het gazon ook nog belopen wordt, neemt de dichtheid van de grond toe en komt zuurstof en water niet door de grond heen.

Door de grond te bewerken met een verticuteermachine zorg je voor verluchting van de bodem. De stalen messen maken verticale insneden in de grond waardoor er weer zuurstof en water in de diepere lagen van de grond kan komen. Hierdoor is er voor de wortels voedingsstof om op te nemen en zullen de planten beter groeien.

Waar let je op bij het kopen van een verticuteermachine?

 • Type tuin
 • Vermogen
 • Type aandrijving: elektrisch vs. benzine
 • Geluidsniveau
 • Maaibreedte
 • Steekdiepte
 • Opvangbak

1. Type tuin

Afhankelijk van het type tuin wat je hebt, begin je hier de zoektocht naar een verticuteermachine. Verschillende tuinen behoeven namelijk verschillende machines. Voor een klein gazon is een verticuteermachine met een kleinere maaibreedte en een lager vermogen geschikter. Op deze manier is het makkelijker de machine in lastig bereikbare hoeken te krijgen.

Voor grotere oppervlakten is een grotere maaibreedte handiger. Daarnaast is het zo dat bij een harde ondergrond een verticuteermachine met een hoog vermogen gemakkelijker door de grond heen komt.

2. Vermogen

Het vermogen van de verticuteermachine is dus een belangrijke factor voor de functionaliteit van de machine in jouw tuin. Vooral bij grotere oppervlakken maakt een groot vermogen het verschil tussen een eenvoudige klus en zwaar werk. Een machine met een groter vermogen komt namelijk makkelijker en sneller door de grond heen. Zeker als de grond hard en droog is.

3. Type aandrijving: elektrisch vs. benzine

Verticuteermachines zijn er met verschillende soorten aandrijvingen. Een elektrische aandrijving is de meest voorkomende aandrijving. Dit type verticuteermachines kunnen via een snoer op de netstroom aangesloten worden. Het voordeel van dit type verticuteermachine is dat er geen brandstof nodig is om de motor op gang te krijgen. Daarnaast is een elektrische motor vrijwel direct op volle toeren. Een verticuteermachine met een benzine motor heeft een tank waarin de brandstof gedaan wordt en zijn draadloos. Dit type machines is in staat meer vermogen te leveren omdat het over een krachtigere motor beschikt. Wel produceren benzinemotoren aanzienlijk wat meer geluid.

4. Geluidsniveau

Het geluid wat de verticuteermachine produceert kan behoorlijk uiteenlopen. Een verticuteermachine met een krachtige benzinemotor kan op vol vermogen voor luide geluiden zorgen. Bij geluiden boven de 80 dB wordt aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

5. Maaibreedte

De maaibreedte is de breedte van de roller met messen waarover de verticuteermachine beschikt. Hoe breder de machine is, hoe groter het oppervlakte is wat de machine in één haal kan maken. Wel is het zo dat een grotere maaibreedte in een kleine tuin soms wat onhandig is.

6. Steekdiepte

De steekdiepte van de verticuteermachine bepaald hoe diep er in de grond gestoken wordt en hoe diep er belucht wordt. Bepaalde grondtypen vereisen namelijk een diepere steking. Als de grond droog is en over veel geharde plantenresten beschikt dient er dieper in de grond gestoken te worden. Een diepte van meer dan 10 mm is hierbij gewenst.

De meeste verticuteermachines beschikken over de functie om op verschillende dieptes te beluchten. Hierdoor kun je de machine instellen voor wat jouw tuin nodig heeft.

7. Opvangbak

Een functie van de verticuteermachine is het verwijderen van takken, gras en andere losse dingen die op het gazon liggen die het gezond groeien van al het groen kunnen belemmeren. Met een opvangbak zorgt de verticuteermachine er direct voor dat het afval wat bij het beluchten vrijkomt direct opgevangen wordt en dit later niet speciaal bij elkaar geharkt hoeft te worden.

Top 5 beste verticuteermachines

Dit zijn de beste verticuteermachines verkrijgbaar: de beste verticuteermachine voor de kleine tuin, de beste verticuteermachine voor bochten en hoeken, de beste verticuteermachine voor de gemiddelde tuin, de beste verticuteermachine voor grote oppervlakken en de beste verticuteermachine voor zwaar werk.

 • Maaibreedte 32 cm
 • Brede range werkdiepte
 • Wissel af tussen maar liefst 5 verschillende standen
 • Blad met 16 messen zorgt voor dichte beluchting
 • Groot deel van het apparaat is gemaakt van kunststof
Makita UV3200

De Makita UV3200 is een complete verticuteermachine met maar liefst 5 verschillende standen en een 30 liter opvangbak. Het ontwerp van kunststof is erg geschikt voor de kleine en gemiddelde niet-veeleisende tuin. 

4 standen

De Makita UV3200 is een verticuteermachine die op maar liefst 5 verschillende standen kan beluchten. De diepte met met de hendel bij de voorwielen ingesteld worden op verschillende afstanden tussen -10 mm en 10 mm diepte. Dit betekent dat er ook op negatieve diepte belucht kan worden, dit is handig voor als gras bijvoorbeeld erg dicht begroeid is.

Vele messen

De Makita UV3200 beschikt over een maaiblad met een breedte van 32 cm. Dit is iets smaller dan andere verticuteermachines. Het maaiblad beschikt over maar liefst 16 messen waardoor er erg veel insneden in de grond gemaakt worden. Dit zorgt voor een ongekend resultaat en een hoge beluchtingsdichtheid. 

Elektrische motor

De Makita UV3200 is een verticuteermachine die elektrisch aangedreven wordt. De motor beschikt over een vermogen van 1300 watt. Het snoer kan aan de rechterzijde van het handvat aangesloten worden. Ook hiervoor is een verlengsnoer vereist. Naast de aansluiting van het snoer is hier ook de inschakeling knop te vinden en een gashendel. Zodra deze hendel losgelaten wordt, schakelt de Makita UV3200 zich automatisch uit. Aan de achterzijde is een opvangbak met een inhoud van 30 liter te vinden.

  • complete machine inclusief opvangbak voor kleine prijs
  • wissel af tussen drie verschillende beluchtings diepten
  • opklapbaar ontwerp neemt weinig ruimte in
  • vele kunststof voelt ietwat goedkoop aan
  • maximale beluchting diepte van 9 mm laat te wensen over
  • kleine 28 liter opvangbak snel vol
  Einhell GC-SA 1231/1

  De Einhell GC-SA 1231/1 is een van de best betaalbare verticuteermachines verkrijgbaar. Ondanks de kleine prijs is het een complete machine op die geschikt is voor de niet veeleisende tuin. 

  Complete machine

  De Einhell GC-SA 1231/1 is een verticuteermachine voor een schappelijke prijs. Dit maakt het de ideale optie om mee in te stappen, mocht je nog nooit eerder geverticuteerd hebben. De Einhell GC-SA 1231/1 is een elektrische verticuteermachine die erg compleet is. Deze machine beschikt over een opvangreservoir van 28 liter, een 1200 watt motor die genoeg vermogen levert om een doorsnee tuin mee te bewerken en heeft verschillende beluchtings standen. 

  Drie diepten

  De Einhell GC-SA 1231/1 beschikt over de mogelijkheid om op drie verschillende diepten te beluchten tussen 3 en 9 mm diepte. De maximale diepte laat hiermee wat te wensen over voor harde, dichtbegroeide grond maar is voldoende voor een enkel gazon. Het blad heeft 8 messen die over een breedte van 31 cm verspreid zijn. Hiermee is deze verticuteermachine voornamelijk geschikt voor kleine en normale tuinen. 

  Opklapbaar

  Een andere handige feature van deze verticuteermachine is dat hij opklapbaar is tot een compact pakket. De handgreep kan namelijk dubbel gevouwen worden waardoor deze machine in rust bijna geen ruimte in hoeft te nemen. Met een gewicht van 9 kg is het daarnaast beslist geen zwaar apparaat. complete machine inclusief opvangbak voor kleine prijs | wissel af tussen drie verschillende beluchtings diepten | opklapbaar ontwerp neemt weinig ruimte in

   • slanke ontwerp met 30 cm maaibreedte komt gemakkelijk in bochten en hoeken
   • wissel af tussen drie verschillende beluchting diepten
   • 1000W elektrische motor is niet geschikt voor zware grond
   Gardena EVC 1000

   De Gardena EVC 1000 is een verticuteermachine zonder opvangbak waardoor hij behoorlijk minder ruimte inneemt. Dit en het slanke ontwerp maken het een erg geschikte machine voor in tuinen met veel bochten. 

   Zonder opvangbak

   De Gardena EVC 1000 lijkt op het eerste gezicht niet op de traditionele verticuteermachine. Een opvangbak ontbreekt waardoor het ontwerp een stuk kleiner is. Het model heeft twee voorwielen vrijwel direct gevolgd door twee kleinere achterwielen. De machine is hierdoor behoorlijk wat kleiner dan verticuteermachines met opvangbak waardoor dit ontwerp een stuk handzamer is in kleiner ruimtes en bochtige tuinen. 

   Handzaam ontwerp

   Deze slanke machine beschikt over een maaiblad van 30 cm breedte. Dit is smal vergeleken bij andere verticuteermachines. Deze breedte in combinatie met het slanke ontwerp maakt het een handzame machine. Het totale gewicht van de machine is 10,7 kg. 

   Elektrische motor

   Ook de Gardena EVC 1000 kan in drie verschillende standen beluchten waarbij de maximale diepte 9 mm is. De motor beschikt over een maximaal vermogen van 1000W wat voor harde grond al snel te wensen toe laat. De aandrijving van de Gardena EVC 1000 loopt via de netstroom. Aan het handvat is een plug te vinden die met een verlengsnoer aangesloten wordt.

    • enorme 37 cm blad met 24 messen geschikt voor grote oppervlakken
    • krachtige 1800 watt motor is geschikt voor zwaar werk
    • enorme 50 liter opvangbak bovengemiddeld groot
    • voornamelijk kunststoffen ontwerp oogt ietwat goedkoop
    • produceert met 99 dB geluid op vol vermogen behoorlijk wat lawaai
    Wolf Garten Ambition V 378 E

    De Wolf Garten Ambition V 378 E is een krachtige verticuteermachine met een enorm maaiblad met 24 messen. Dit en de krachtige motor maken het de ideale optie om snel grote oppervlakken te beluchten.

    Enorm blad

    Waar de Wolf Garten Ambition V 378 E in opvalt is het enorme maaiblad waarmee deze verticuteermachine belucht. Het blad heeft een afmeting van maar liefst 37 cm en is voorzien van 24 messen die in paren gekoppeld zijn. Deze messen kunnen op 5 verschillende diepten ingesteld worden met de knop die op de voorzijde van de machine te vinden is. De maximale diepte is 12 mm. 

    Krachtige motor

    Om dit enorme maaiblad in beweging te brengen, beschikt de Wolf Garten Ambition V 378 E over een krachtige 1800 watt motor die elektrisch aangedreven wordt. Het snoer wordt aan de rechterzijde van de hendel aangesloten. Om het gebruik van deze verticuteermachine veilig te maken, is er een zekering hendel te vinden. Op het moment dat deze hendel losgelaten wordt, slaat de machine direct af. Op maximaal vermogen produceert deze machine zo’n 99 dB geluid. 

    Licht ontwerp

    Ondanks de krachtige motor weegt deze machine zo’n 15 kg. Dit maakt het een licht apparaat dat eenvoudig in beweging te krijgen is. Het ontwerp van de Wolf Garten Ambition V 378 E bestaat voornamelijk uit kunststof en enkel het handvat en de verticuteermessen zijn uit metaal vervaardigd.

    Om geen afval achter te laten, beschikt de Wolf Garten Ambition V 378 E over een 50 liter opvangbak. Hiermee is dit een bovengemiddeld grote opslag. 

     • sterke viertakt benzinemotor levert vermogen van 210 cc
     • hefboom maakt het een erg veilige machine in gebruik
     • enorme 40 cm brede blad maakt grote halen
     • krachtige benzinemotor produceert behoorlijk wat geluid
     Hyundai HYSC210

     De sterke viertakt benzinemotor in de Hyundai HYSC210 maakt het een van de krachtigste verticuteermachines verkrijgbaar. Deze krachtige machine met maar liefst 40 cm maaibreedte weet dan ook overal raad mee. 

     Krachtige motor

     De Hyundai HYSC210 is een sterke machine voor zwaar gebruik. Deze verticuteermachine beschikt over een krachtige viertakt benzinemotor die een vermogen van 210 cc levert, wat zo’n 5000 watt is. Hiermee weet de machine zelfs met de hardste grond raad. Om de motor goed onder controle te kunnen houden, beschikt deze verticuteermachine over een veiligheids hefboom. Op het moment dat deze hefboom losgelaten wordt, slaat de motor direct af. Dit maakt het een erg veilige machine in gebruik. 

     Meerdere functies

     De krachtige motor en het feit dat deze machine een enorme maaiblad heeft met een breedte van maar liefst 40 cm, maken het de ideale optie voor grote oppervlakken. Het blad is voorzien van 19 geharde stalen bladen die tot een diepte van 15 mm in de grond kunnen steken. De diepte kan op 5 verschillende standen tussen de +15 mm en -15 mm beluchten. Daarnaast kan de machine op drie verschillende standen ingesteld worden: verticuteren, beluchten en opvangen.

     Grote halen

     Om ervoor te zorgen dat je slechts een keer over het gazon hoeft, wordt al het groenafval in de opvangbak opgevangen. Deze opvangzak heeft een inhoud van 45 liter. Hierdoor hoeft hij niet snel geleegd te worden. De eenvoudige bediening die direct vanaf de hendel ingesteld wordt, maakt de Hyundai HYSC210 een genot om mee te werken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.