Workmate
Wat is een workmate?
Een workmate, ook wel werkbank of werktafel genoemd, is een hulpmiddel voor bij het klussen waarin je handig allerlei stukken kan vastzetten. Of je nou iets van alle kanten moet verven, een serieuze plan moet doorzagen, of een vastzittende moer met grof geweld moet loswrikken, een workmate is je beste maat bij elke klus. Maar er zit nogal verschil tussen de ene workmate en de andere, dus waar moet je nou op letten op de beste workmate voor jou te vinden? In dit artikel leggen we je alles uit over de betere werkbanken, en doen we aanbevelingen voor workmates die passen bij elke klusser en elk budget.
Top 5 beste workmates
Kreator KRT672001
- Goedkoop maar stevig
- Makkelijk vastklemmen
- Klein op te bergen
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Kreator KRT672001 | De beste keuze voor een goedkopere workmate die geschikt is tot 100 kilo. | ||
BLACK+DECKER WM 536-XJ | Perfect als je thuis regelmatig klust, maar zeker niet elke dag een grote werkbank nodig hebt. | ||
STANLEY Fatmax FMST175672 | Onze keuze voor een serieuze opvouwbare werktafel (zonder bankschroef) die tot wel 450kg kan dragen. | ||
Bosch PWB 600 Workmate | Ideaal voor lichter zaagwerk, al kan deze compacte en flexibele workmate tot wel 200 kilo dragen. | ||
BLACK+DECKER WM1000-XJ | Een supersterke workmate, de BLACK+DECKER WM1000-XJ is een goede keuze voor klussen tot 500 kg aan gewicht. Het nadeel, wel erg zwaar om mee te nemen. |
Waarom kiezen voor een workmate?
Een workmate is ideaal voor het vastklemmen van werkstukken. Of je nou een stoelpoot aan alle kanten moet lakken of verven, of een steigerplank moet doorzagen, een workmate zorgt ervoor dat je je handen vrij kan houden, veel kracht kan zetten, en veilig kan werken. De meeste workmates zijn werkbanken die in het midden een bankschroef hebben, waarin je een werkstuk kan vastdraaien. Maar er zijn ook werkbanken met een X-profiel in het midden, of waarbij je vooral klemmen gebruikt om zaken op de werktafel vast te zitten.
Het handige van een workmate is dat je de workmate makkelijk mee kan nemen naar een klus, en is dus vooral als zaagbank of zaagbok ideaal. Voor het werken met bepaalde apparaten, zoals een verstekzaag of afkortzaag, is een workmate wat minder ideaal, en kan je meestal beter een aparte klem of onderstel kopen, die je direct aan het apparaat vastzet.
Wat verder een nadeel aan vooral een lichte workmate kan zijn, is dat je werkstuk wel goed vastklemt in de workmate, maar de workmate zelf snel beweegt. Dit is de reden dat veel betere workmates een voetenplankje hebben, waarmee je de workmate goed tegen de grond kan houden. Met een vaste bankschroef heb je dat probleem natuurlijk niet, maar die gooi je dan weer niet achter in de bus.
Waar moet je op letten bij het kopen van een workmate?
De ene workmate is de andere niet, en het hangt sterk af van je klus wat het handigst is. Zo is voor het behangen een workmate vaak helemaal niet handig, al zijn er uitzonderingen zoals de Stanley FatMax werktafel. Om de beste workmate voor jouw klus te vinden zijn er een paar dingen om op te letten, naast natuurlijk het budget dat je bereid bent uit de geven.
Wat is het maximale belastbare gewicht?
Het eerste is het maximale belastbare gewicht. De goedkoopste serieuze workmates zitten hiervoor rond de 100 kilo, en de betere varianten gaan rond de 500 kilo. Uiteraard gaat dat er niet vanuit dat je even een stalen pijp van een halve ton op de bank legt, maar moet je er rekening mee houden dat je meestal ook flink kracht uitoefent op een workmate. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je iets vast (of juist los) draait, of wanneer je hard moet timmeren.
Er komt dan opeens een veelvoud aan belasting op de werktafel, en als je dan een goedkoop model hebt zal deze het opgeven, of op z’n minst vervormen of meegeven, waardoor je je klus niet goed kan afmaken. Moet je alleen af en toe wat latjes doorzagen dat maakt dit dus niet zoveel uit, maar als je af en toe lomper werk moet uitvoeren, is dit één van de belangrijkste aspecten.
Kies je voor een model met voetenplankje?
In het verlengde hiervan is een voetenplankje erg handig, met name bij een lichte (maar sterke) werktafel, zodat je de tafel goed stevig op de grond kan houden. Uiteraard moet hierbij ook het gehele onderstel stevig zijn, zonder speling tussen het werkblad en het onderstel, anders trek je de workmate zo uit elkaar.
Met of zonder bankschroef?
Een bankschroef is bijna standaard in een workmate (al zijn er uitzonderingen), maar de kwaliteit van de bankschroef varieert wel wat. Dit merk je vaak pas bij gebruik, dus zoek altijd naar ervaringen van andere gebruikers. Vaak zitten er ook extra klemmen op een workmate, die je al dan niet kan verplaatsen, om ook stukken die niet recht of standaard zijn goed vast te klemmen.
Wat is de beste lengte workmate voor jouw lengte?
Ben je vrij lang of juist korter dan gemiddeld, dan is het wellicht de moeite waard om te zoeken naar een workmate die in hoogte verstelbaar is. Meestal betekent dit (voor dezelfde kwaliteit) een iets hogere prijs, maar na een dag klussen op de verkeerde hoogte zal je meteen begrijpen waarom het dat meer dan waard is.
Wordt de workmate regelmatig verplaatsd?
Als laatste is het handig na te denken over hoe vaak je de workmate gaat verplaatsen. Een klus professional, die dagelijks op pad is met de workmate in de bus, zal meer genieten van een lichte en makkelijk opvouwbare werktafel dan iemand die alleen maar in de eigen schuur of garage klust. En minder gewicht betekent vaak ook dat je zelf beter op moet letten om de werktafel stabiel te houden.
Advies van de expert
In dit artikel hebben we uitgelegd wat een workmate is, wat de voordelen van een workmate kunnen zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een werkbank. Dit zijn best wat aspecten om op te letten. Ben je er nog niet uit, en wil je vooral de beste workmate voor jouw situatie? Kijk dan hieronder bij onze aanbevelingen voor een workmate voor elke klus.
Op zoek naar de beste workmate voor jou? Hierboven hebben we beschreven waar je op moet letten, naast de algemene kwaliteit natuurlijk, maar wat is nou de beste workmate in welke situatie? Hieronder doen we voor iedereen aanbevelingen voor de ideale werkbank. Klus je niet zo vaak en wil je er weinig geld aan uitgeven, dan is de Kreator KRT672001 een mooi instapmodel dat goedkoop is, maar sterk genoeg om normale klussen aan te kunnen.
Klus je wel regelmatig en wil je dan ook een duurzame werkbank, dan is de BLACK+DECKER WM 536-XJ een mooi compromis van prijs en kwaliteit. Wellicht te smal voor doorgewinterde klusprofessionals, maar voor thuis is het een ideaal hulpmiddel. De Stanley FatMax Werktafel is speciaal voor mobiele klussers, doordat het een lichte en eenvoudig op te vouwen werktafel is, met allerlei klempunten.
Ben je bereid wat meer uit te geven, overweeg dan de Bosch PWB 600, die vooral handig is voor zaagklussen, en alsnog vrij mobiel is. En de topper onder de workmates is de BLACK+DECKER WM1000-XJ, die je eenvoudig met één hand vast draait en waar je zo een paar honderd kilo opzet.
Reviews van de 5 beste workmates
- Goedkoop maar stevig
- Makkelijk vastklemmen
- Klein op te bergen
- Kan slechts 100 kilo dragen
- Licht en niet supersterk
Zoek je een workmate om af en toe wat dingen op te kunnen leggen of eens een plankje te kunnen zagen, dan is de Kreator KRT672001 workmate de ideale werkbank. Voor zo’n drie tientjes heb je ‘m al in huis, dus je kan je er nauwelijks een bult aan vallen. Toch biedt de Kreator workmate prima stevige kwaliteit, zeker voor de lage prijs. Je kan er eenvoudig werkstukken op vastklemmen, bijvoorbeeld even een plank in vastzetten. Ook vouwt de Kreator mooi klein op, zodat het weinig ruimte inneemt, ideaal als je niet heel veel klusruimte in huis over hebt. Aan de andere kant kan je er niet meer dan 100 kilo op leggen, en voelt de werkbank ook licht en weinig robuust aan. Al te grof geweld kan de Kreator dus niet aan, maar puur als hulpmiddel voor af en toe een klusje thuis doen is geen enkel probleem.
- Sterk genoeg voor thuis: tot 250 kilo
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Vrij smalle werkbladen
Klus je af en toe, maar niet dagelijks, dan is de BLACK+DECKER WM 536-XJ workmate wellicht een goede werkbank. Je betaalt niet de hoofdprijs, maar kan er wel tot 250 kilo aan gewicht opleggen, wat over het algemeen genoeg is voor incidentele klussers. De werkbank is ook mooi sterk, maar wel vrij smal. Je kan er dus prima kracht op uitoefenen wanneer dat nodig is, maar als je vaker met grotere werkstukken werkt, zoals MDF-platen, zal deze werkbank te weinig ondersteuning bieden. Wel biedt de BLACK+DECKER WM 536-XJ een handige voetensteun waarmee je de werkbank eenvoudig in bedwang houdt. In combinatie met de stevige klemmen kun je dus goed kracht zetten. Na het klussen berg je de werkbank mooi klein op. Ideaal dus als je regelmatig klust, maar niet dagelijks een grote werkbank nodig hebt.
- Klein, handig en vrij licht om mee te nemen
- Handige klempunten
- Verrassend sterk: tot 450 kilo
- Geen ingebouwde bankschroef
De Stanley FatMax vouwbare werktafel is allereerst een werktafel, meer dan een workmate. Zo zit er geen ingebouwde bankschroef in, zoals je die in de meeste workmates ziet. Desalniettemin kan je er wel heel goed stukken in vastklemmen (als je de klemmen erbij koopt), door het handige X-profiel in het midden van de werktafel en de verschillende punten waar je klemmen in kan zetten. Hierdoor kan je er alsnog elke klus mee klaren die je wilt. Wat vooral opvallend is aan de Stanley FatMax werktafel is dat de werktafel, tegengesteld aan wat de naam doet vermoeden, erg klein en licht op te vouwen is. Met één druk op de knop klap je de stevige poten in, en gooi je de werkbank weer in de bus of de auto. Ideaal dus als je vaak op verschillende locaties aan het klussen bent. Dit gemak betekent trouwens niet dat de werkbank minder sterk is: er kan 450 kilo op, en de poten staan meteen stevig. Dit maakt de werkbank dus ook ideaal voor de professionele klusser, of de doorgewinterde klusser die bij elke verhuizing de handen uit de mouwen wil steken. Doordat er geen bankschroef in zit is de werktafel ook beter geschikt als algemene werktafel, bijvoorbeeld bij behangklussen, zeker aangezien de tafel ook mooi breed is.
- Compact op te vouwen workmate
- Door handige spanklemmen flexibel in te zetten
- Zeer stevig wanneer opgezet
- Maximaal gewicht van 200 kg beperkt voor prijsklasse
De Bosch PWB 600 is een prachtige workmate die mooi compact op te vouwen is, en stevig in elkaar zit. Dat straalt de werktafel ook zeker uit. Doordat je de spanklemmen kan plaatsen zoals je wil kan je er ook zo’n beetje alles goed in vastklemmen, en je kan er ook prima kracht op zetten. Tegelijk is het nadeel wel, zeker voor de prijsklasse, dat het maximale gewicht van 200 kilo wel aan de beperkte kant is. Voor de meeste klussers zal dat niet uitmaken, maar wanneer je vaak met zware stukken werkt of echt veel kracht ergens op moet kunnen zetten kan dit wel een beperking zijn. Verder biedt de Bosch PWB 600 zijn naam als workmate echt eer aan doordat die als een handig hulpje ook een bakje voor schroeven biedt. Met name voor licht zaagwerk is dit dus een ideale werkbank.
- Supersterk
- Handig vast te klemmen
- Handig werkblad
- Te zwaar om makkelijk mee te nemen
- Niet in hoogte verstelbaar
Wil je echt een supersterke workmate, dan is de BLACK+DECKER WM1000-XJ een goede keuze. Je kan er tot ongeveer 500 kilo opzetten, en dat is ook te voelen in de robuustheid van de werkbank. Uiteraard heeft dat ook een nadeel, namelijk dat de WM1000-XJ met 17 kilo eigenlijk te zwaar is om makkelijk mee te nemen. Tegelijk is het bij een werkbank meestal belangrijker dat deze stabiel en stevig staat dan dat je ‘m zo mee kan nemen, en stabiel en stevig is de werkbank zeker. Het werkblad is mooi breed en biedt handige hulpmiddelen zoals een centimeter en een hoekhulp. Deze kwaliteit is natuurlijk niet goedkoop, en dan is het een beetje jammer dat de BLACK+DECKER niet in hoogte verstelbaar is. Desalniettemin is het een bijzonder betrouwbare werkbank, die ook voor professionele klussers een goede keuze is, en zeker erg lang mee zal gaan.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.