Schuurmachines

Schuurmachine

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Voor de echte doe-het-zelf-er is een schuurmachine misschien wel een van de meest essentiële items in zijn klus arsenaal. Met een schuurmachine zorg je er namelijk voor dat ieder oppervlakte naar wens opgeschuurd wordt om zo de perfecte afwerking te realiseren. In deze koopgids helpt de expert je met het kiezen van de beste schuurmachine die voldoet aan jouw eisen.

Beste koop van 2024
Makita BO3710 Vlakschuurmachine
Beste koop vlakschuurmachine

Makita BO3710 Vlakschuurmachine

 • Grote rechthoekige schuurvlak ideaal voor grote oppervlaktes
 • Met 22.000 bewegingen een razendsnelle machine
 • Stapsgewijze snelheid volledig naar wens in te stellen
 • Eenvoudig te verwijderen stofbak vangt grootste deel van het stof op

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Makita BO3710 Vlakschuurmachine

Makita BO3710 Vlakschuurmachine

Voor het schuren van grote oppervlaktes is de Makita BO3710 een van de beste schuurmachines die je kunt vinden. Deze vlakschuurmachine is namelijk speciaal ontworpen voor het schuren van grote oppervlaktes.
Makita BO4565K Schuurmachine

Makita BO4565K Schuurmachine

De Makita BO4565K is een krachtige multi schuurmachine die dankzij het slimme ontwerp en de krachtige aandrijving voor de meeste klussen de beste optie is.
Bosch PSM 18 LI Schuurmachine

Bosch PSM 18 LI Schuurmachine

Een draadloze delta schuurmachine die erg compact is en dankzij het slimme ontwerp overal mee naartoe kan worden genomen. Accu uitwisselbaar met je andere Bosch hardware.
BLACK+DECKER BEW230BC-QS Schuurmachine

BLACK+DECKER BEW230BC-QS Schuurmachine

Deze delta schuurmachine is ideaal voor als je af-en-toe klust en niet veel geld in de schuurmachine wilt steken.
DeWalt DWE6423-QS Schuurmachine

DeWalt DWE6423-QS Schuurmachine

De DeWalt DWE6423-QS zorgt dankzij het krachtige draaiende schuurvlak voor een prachtig consistent resultaat op een razendsnelle manier.

Wat is een schuurmachine?

Een schuurmachine is een machine die oppervlakken van ieder formaat eenvoudig glad schuurt. Deze elektrisch aangedreven machine beschikt over een oppervlak waarmee verschillende soorten materialen bewerkt kunnen worden. Afhankelijk van de vorm van het vlak en de functies van het apparaat, is de machine geschikt voor grote of juist kleine oppervlakten.

Op het vlak van de schuurmachine is schuurpapier geplaatst. Schuurpapier is een dik papier wat bedekt is met korrels. Deze korrels zorgen ervoor dat wat je schuurt glad wordt. Door met een schuurmachine te werken, is de tijdwinst enorm. Je hoeft namelijk niet langer het materiaal met de hand te schuren wat een heel karwei is en daarnaast ook een behoorlijke aanslag op je gewrichten is.

Waar gebruik je een schuurmachine voor?

Denk bijvoorbeeld aan de houten picknick tafel die al enige zomers met een afgebladderde verflaag er treurig bijstaat. Met een schuurmachine en een likje verf heb je hem zo weer tot nieuw gemaakt. Dit maakt het aanzicht niet alleen een stuk aangenamer maar zorgt er ook voor dat het oppervlakte van de tafel weer helemaal glad is en deze vierpotige vriend er weer heel wat zomers en winters tegenaan kan.

Hoe werkt een schuurmachine?

Schuurmachines zijn er in alle soorten en maten met vele verschillende specialisaties om je werk zo makkelijk mogelijk te maken. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende schuurmachines zit hem in het schuurvlak. Om grote oppervlakken te schuren, zoals het blad van een tafel, worden voornamelijk vlakschuurmachines gebruikt. Dit type schuurmachine heeft een groot oppervlakte waar het schuurpapier als een band omheen zit. Het grote voordeel van een vlakschuurmachine is dat je razendsnel een enorm oppervlakte gelijkwaardig opgeschuurt hebt.

Voor de moeilijk bereikbare hoeken en kleine oppervlakten zijn er deltaschuurmachines. Deze schuurmachines beschikken over een schuuroppervlak in de vorm van een triangel. Dankzij het driehoekige ontwerp kun je eenvoudig in de hoeken komen. In tegenstelling tot een bandschuurmachine, beweegt bij een deltaschuurmachine het oppervlakte razendsnel heen en weer en beschikt de machine niet over draaiende delen.

Tegenwoordig is vooral de multischuurmachine erg populair. Deze machine beschikt over een groot oppervlakte in de vorm van een triangel waardoor hij zowel voor hoeken als grote oppervlakken geschikt is.

Naast de schuurmachines met een heen-en-weer bewegend deel zijn er ook schuurmachines met een ronddraaiende schijf, excentrische schuurmachines. Dit type schuurmachine heeft als voordeel dat het voor een erg gelijkmatig resultaat zorgt.

Waar let je op bij het kopen van een goede schuurmachine?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een schuurmachine:

 • Soort schuurmachine
 • Accu of netstroom
 • Capaciteit (modellen met accu)
 • Vermogen in voltage
 • Stofafzuiging
 • Schuursnelheid
 • Trillingswaarde

Voor welk soort schuurmachine kies je?

Allereerst is het belangrijk goed voor ogen te hebben aan wat voor soort klussen jij je schuurmachine gaat onderwerpen. Voor het schuren van hoeken en plinten is het essentieel een schuurmachine met een triangelvormig schuurvlak te hebben. De deltaschuurmachine en multischuurmachine zijn hiervoor geschikt. Een vlakschuurmachine is hiervoor minder geschikt en is juist gespecialiseerd om grote oppervlakken snel op te schuren. Ook de multischuurmachine is hiervoor geschikt al kan het doorgaans niet dezelfde consistentie en snelheid van een vlakschuurmachine bieden.

Kies je voor een model met accu of netstroom?

Schuurmachines werken op stroom. Dit kan zowel via een accu als via netstroom gaan. Het grote voordeel van een schuurmachine die een accu heeft, is dat je hem overal kunt gebruiken zonder hiervoor bij een stopcontact in de buurt te zijn. Ideaal voor als je buiten aan de slag moet of snel even iets op wilt schuren. Op deze manier hoef je niet eerst een hele weg met verlengsnoeren aan te leggen.

Echter is het vermogen van een schuurmachine met accu lager dan dat van de netstroom variant. Daarnaast is het zo dat je met een accu gelimiteerd bent aan de capaciteit van de accu en zal deze eerst opgeladen moeten worden voordat hij weer bruikbaar is.

Hoe groot moet de accu zijn bij accu schuurmachines?

Daarnaast geldt voor accu schuurmachines dat de capaciteit van de accu bepaalt hoe lang je kunt schuren voordat hij weer opgeladen moet worden. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in ampère per uur (Ah). Hoe hoger dit getal, hoe langer de accu je schuurmachine aan kan drijven, al is dit wel afhankelijk van het vermogen waarop er geschuurd wordt.

Hoeveel vermogen heeft de schuurmachine nodig?

Een andere belangrijke factor is het vermogen van de schuurmachine. Het vermogen van de schuurmachine wordt uitgedrukt in voltage (V) met de stroomspanning. Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk is wat je schuurmachine aankan. Kies voor de zware klus taken voor een model met een hoger vermogen voor meer kracht.

Kies voor een model met stofafzuiging

Bij het schuren van welk materiaal ook komt fijnstof vrij. Dit zijn minuscule deeltjes van het materiaal wat je aan het schuren bent. Denk hierbij aan verf, hout of metaal. Dit fijnstof is ten eerste schadelijk en daarom is het belangrijk te voorkomen dat dit ingeademd wordt of in de ogen terecht komt. Allereerst is het dragen van beschermende middelen zoals een mondkapje of bril erg belangrijk.

Daarnaast beschikken de meeste schuurmachines ook over een stofafzuiging. Dit is een mechanisme wat ervoor zorgt dat het grootste gedeelte van de fijnstof direct in een reservoir terecht komt. Dit zorgt voor een enorme vermindering in de stof die tijdens het schuren vrijkomt wat ook direct scheelt bij het opruimen ervan.

Wat is de beste schuursnelheid voor jouw klustaken?

De schuursnelheid bepaalt hoe consistent het oppervlakte geschuurd wordt en vooral ook hoeveel tijd dit in beslag neemt. Schuurmachines met een hogere schuursnelheid zorgen vooral bij grotere oppervlakken voor een beter en sneller resultaat. Voor precisiewerk zoals bij ongelijke oppervlakken en hoeken is een lagere schuursnelheid beter.

Een schuurmachine met een hoge snelheid maakt minimaal 15.000 schuurbewegingen per minuut.

Voor welke trillingswaarde kies je?

Een schuurmachine is een machine die behoorlijk wat werk verzet. Hierbij ontstaan door de beweging van het apparaat een trilling die grotendeels opgevangen wordt door degene die hem vast heeft. Dit is niet alleen onprettig maar kan op de langere termijn ook klachten opleveren. Hoe lager de trillingswaarde, hoe makkelijker de schuurmachine vast te houden is. Trillingen onder de 7 m/s zijn laag en hebben geen hoge doorwerking in je arm.

Overzicht van de 5 beste schuurmachines

 • Grote rechthoekige schuurvlak ideaal voor grote oppervlaktes
 • Met 22.000 bewegingen een razendsnelle machine
 • Stapsgewijze snelheid volledig naar wens in te stellen
 • Eenvoudig te verwijderen stofbak vangt grootste deel van het stof op
 • Om papier aan te brengen dient eerst de stofbak verwijdert te worden
Makita BO3710 Vlakschuurmachine

Voor het schuren van grote oppervlaktes is de Makita BO3710 een van de beste schuurmachines die je kunt vinden. Deze vlakschuurmachine is namelijk speciaal ontworpen voor het schuren van grote oppervlaktes.

Groot Schuurvlak

De Makita BO3710 is een vlakschuurmachine voor zware schuur klussen. Het rechthoekige schuurvlak heeft een afmeting van 9,3 bij 18,5 cm. Schuurpapier kan eenvoudig bevestigd worden dankzij de klemmen die zich aan de bovenzijde van het schuurvlak bevinden. Hiervoor is het essentieel het schuurpapier drie centimeter langer af te snijden zodat het onder de klemmen past. Dit systeem zorgt ervoor dat je zelf papier op maat af kunt snijden en waardoor het veel geld bespaard.

Razendsnel

Met 22.000 bewegingen per minuut is dit een erg snelle vlakschuurmachine. De snelheid is stapsgewijs instelbaar waardoor je de machine volledig naar wens kunt laten opereren. Aan de bovenkant van het handvat is een draaiknop te vinden die eenvoudig met de duim bestuurd kan worden tijdens het gebruik. Aan het handvat zit verder een inschakelings knop met beveiligingsknop zodat hij niet per ongeluk aangaat op een moment dat het niet kan. Met 3,5 m/s is de trillingswaarde erg laag.

Stofbak

De Makita BO3710 beschikt over een stofbak die het grootste gedeelte van de stof opvangt en er zo voor zorgt dat het niet overal terecht komt. Deze stofbak is eenvoudig te verwijderen en te openen zodat ook het legen ervan een eenvoudige klus is.

Wel is het zo dat om papier op het schuurvlak aan te brengen, de stofbak eerst verwijdert moet worden. Hier is bij het ontwerpen van de machine niet over nagedacht.

  • geschikt voor zowel hoeken als grote vlakken
  • contragewicht zorgt voor minimale trilling
  • eenvoudig af te nemen stofcontainer vangt stof direct op
  • produceert behoorlijk wat geluid
  • bijna alleen te gebruiken met verlengsnoer dankzij twee meter snoer
  Makita BO4565K Schuurmachine

  De Makita BO4565K is een krachtige multi schuurmachine die dankzij het slimme ontwerp en de krachtige aandrijving voor de meeste klussen de beste optie is. De op netstroom aangedreven machine levert snel een prachtig resultaat in de kleine hoeken en de grote oppervlakken.

  Multi Schuurmachine

  De Makita BO4565K is een slim ontworpen multi schuurmachine met een triangelvormig schuurvlak. Dit betekent dat hij zowel geschikt is voor de kleine hoeken als voor de grote vlakken. Het schuurvlak, wat bestaat uit zowel een rechthoekig als triangelvormig deel, wordt bedekt met schuurpapier wat in verschillende korreldiktes verkrijgbaar is.

  Snel

  De Makita BO4565K is erg snel en kan tot wel 28.000 bewegingen per minuut maken. Dit enorme vermogen zorgt ervoor dat je zo grote oppervlaktes ook zo gedaan hebt toch zorgt het tegelijkertijd voor behoorlijk wat geluid.

  De aandrijving gebeurt via een twee meter lange kabel die je op je netstroom aansluit. Aangezien de beperkte lengte van het snoer is een verlengsnoer onomkeerbaar.

  Ergonomisch ontwerp

  Het ontwerp van de Makita BO4565K speelt een belangrijke rol bij zijn enorme gebruiksgemak. De ergonomisch ontworpen grip ligt erg fijn in de hand en daarnaast zorgt een contragewicht ervoor dat de trillingen minimaal zijn. Met 4 m/s is dit erg laag en is de belasting op je gewrichten minimaal.

  Aan de achterkant van het apparaat is een stofcontainer te vinden. Deze zorgt ervoor dat stof direct opgevangen wordt. Dankzij het handige kliksysteem is deze gemakkelijk af te nemen.

   • draadloze en compacte formaat gebruik je overal
   • accu is uitwisselbaar met andere draadloze Bosch tools
   • hoge snelheid zorgt voor glad en snel werk
   • Geen variabele snelheidsregeling
   Bosch PSM 18 LI Schuurmachine

   De PSM 18 LI is de draadloze delta schuurmachine van Bosch. Deze compact schuurmachine neem je dankzij het slimme ontwerp en het draadloze design overal mee naartoe, daarnaast is de accu uitwisselbaar met je andere Bosch hardware.

   Draadloos en compact formaat

   De Bosch PSM 18 LI is een compacte delta schuurmachine en is ontworpen met de kennis dat je niet altijd de schuurmachine op de netstroom aan kunt sluiten. Hierdoor is het voor vele klussen de voor de hand liggende keuze.

   Ook het compacte formaat helpt hierbij. De schuurmachine beschikt over een ergonomische grip die erg fijn in de hand ligt en eenvoudig in elke positie gebruikt kan worden.

   Uitwisselbaar Accu

   Achter de handgreep bevindt zich een verwisselbare accu. Deze accu werkt met het unieke Bosch kliksysteem wat ook terug te vinden is in vele andere Bosch tools. Hierdoor is de accu uitwisselbaar met je Bosch draadloze boormachine, slijptol, bladblazer en nog veel meer. De krachtige 2,5 Ah accu levert zo’n anderhalf uur schuurtijd.

   Achter het schuurvlak is een stofcontainer te vinden die zorgt dat er zo min mogelijk stof vrij komt.

   Harde werker

   Met wel 24.000 bewegingen per minuut zorgt deze schuurmachine ondanks zijn kleine formaat voor een hoge snelheid. Dit zorgt voor een glad resultaat en snel werk. Toch is de snelheid niet in te stellen en wordt er altijd op dezelfde snelheid geschuurd. Hierdoor zijn er vooral bij precisiewerk heel wat vaardigheden vereist.

    • lichtgewicht schuurmachine voor kleine klussen
    • uitschuifbare detail kop voor in de lastig te bereikbare plaatsen
    • trillingen goed te voelen dankzij matige demping
    • geen variabele snelheidsregeling
    BLACK+DECKER BEW230BC-QS Schuurmachine

    Met de BLACK+DECKER BEW230BC-QS haal je een compacte deltaschuurmachine in huis voor een kleine prijs. Ideaal voor als je af-en-toe klust en niet veel geld in de schuurmachine wilt steken.

    Lichtgewicht

    Met een gewicht van nog geen kilo is de BLACK+DECKER BEW230BC-QS een van de lichtste schuurmachines verkrijgbaar. Het compacte triangelvormige schuurvlak komt dan ook probleemloos in de kleine hoeken. Deze schuurmachine machine van BLACK+DECKER is speciaal gemaakt voor de kleine klussen. Voor zware en grote klussen komt deze schuurmachine dan ook tekort.

    Gelimiteerd

    De maximale snelheid van deze machine is met 11000 bewegingen per minuut niet hoog die niet instelbaar is. Toch zijn de trillingen van 13 m/s door het ontbreken van een fatsoenlijke demper goed te voelen in je armen en dit maakt het nog een reden waarom deze machine niet geschikt is voor lange klussen.

    Detail Schuurstuk

    Aan de voorzijde van het schuurvlak is een uitschuifbaar schuurstuk te vinden waarmee je ook gemakkelijk bij de lastig te bereikbare plekken komt. Het speciale schuurpapier beschikt over een scheurrand waarmee het deel van het detail schuurstuk losgemaakt kan worden voor als deze uitgeschoven is.

     • krachtige excentrische schuurvlak levert geweldig resultaat
     • stapsgewijs instelbaar wat werken tot een genot maakt
     • met 2,5 zijn minimale vibraties voelbaar
     • sluit een stofzuiger aan om het stof direct op te ruimen
     • wordt zonder opbergkoffer geleverd
     DeWalt DWE6423-QS Schuurmachine

     De DeWalt DWE6423-QS zorgt dankzij het krachtige draaiende schuurvlak voor een prachtig consistent resultaat op een razendsnelle manier. Daarnaast is het mogelijk direct een stofzuiger op deze schuurmachine aan te sluiten waardoor stof opruimen verleden tijd is.

     Excentrische Schuurmachine

     De DeWalt DWE6423-QS is een excentrische schuurmachine op netstroom. Dit betekent dat deze schuurmachine over een ronddraaiend, cirkelvormig schuurvlak beschikt. Dit schuurvlak draait met een snelheid van 12000 toeren rond wat met 6 verschillende stappen instelbaar is op de snelheid die je wenst. Voor een excentrische schuurmachine is deze snelheid enorm hoog wat tot geweldige resultaten leidt.

     Gelijkmatig Resultaat

     Doordat het over een draaiend mechanisme geschikt, is de trilling beduidend minder en zijn de vibraties met 2,5 m/s zo laag dat je probleemloos een lange tijd kunt schuren zonder het in je arm te voelen. Daarnaast levert een draaischijf een gelijkmatiger resultaat op een groter oppervlakte dan een schuurvlak wat heen en weer gaat.

     Gebruiksvriendelijk

     Het schuurpapier bevestig je aan de hand van een eenvoudig klittenband mechanisme. Dit is snel aan te brengen wat het gebruiksgemak ten goede komt. Daarnaast zorgt het 4 meter lange snoer er voor dat je niet snel een verlengsnoer hoeft te gebruiken.

     De stofopvang gebeurt in het speciale stof opvangreservoir maar er kan daarnaast ook een stofzuiger op de schuurmachine aangesloten worden. Hiermee wordt het stof nog effectiever opgezogen en is het direct opgeruimd.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.