Reciprozaag

Reciprozaag

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Wat is een reciprozaag?

Het constante heen-en-weer gaan van het zaagblad vereist heel wat kracht en energie. Gelukkig is deze slimme uitvinding zich door blijven ontwikkelen en zijn er inmiddels heel wat efficiëntere zagen op de markt. Een ervan is de reciprozaag. Deze elektrisch aangedreven zaag is de machine om objecten als een leiding, tak of plank in een mum van tijd door te zagen.

Een reciprozaag is een handzame zaag met een langwerpig zaagblad. De reciprozaag beschikt net als een handzaag over een gekarteld blad. Het zaagblad wordt door de motor razendsnel heen-en-weer bewogen. Het formaat van de reciprozaag is langwerpig met een handvat. Hierdoor geeft het een optimale grip en zorgt het voor een ergonomische werkhouding.

Dankzij zijn smalle vorm is het een erg veelzijdig instrument en kun je er erg nauwkeurig mee klussen. Je kunt een reciprozaag gebruiken voor het afzagen van takken van een boom maar ook voor preciezer werk zoals het doorzagen van buizen in de woning.

Top 5 beste reciprozagen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Powerplus POWE30030

Powerplus POWE30030

De Powerplus POWE30030 is een degelijke budget reciprozaag voor lichte klussen zoals het bewerken van hout.
Bosch GSA 1100 E

Bosch GSA 1100 E

Deze krachtige netstroom machine beschikt over een vermogen van maar liefst 1100 watt en is hiermee geschikt voor zwaar gebruik.
Metabo ASE 18 LTX

Metabo ASE 18 LTX

Overal werken dankzij de krachtige 18V accu (uitwisselbaar met andere Metabo hardware) met een roterende zaagkop.
DeWalt DCS367P2-QW

DeWalt DCS367P2-QW

Zeer goede keuze voor het zagen van hout tot 300m in dikte met deze zeer krachtige reciprozaag van DeWalt.
Makita JR3051TK

Makita JR3051TK

Handzame reciprozaag voor de serieuze gebruiker. Zeer geschikt voor harde materialen zoals metaal tot 130mm en 255 voor houtbewerking. Voor de serieuzere klusser.

Waarom kiezen voor een reciprozaag?

Het hebben van een reciprozaag bespaart enorm veel tijd bij het klussen. Bij het doorsnijden van materialen zoals hout of metaal zou je anders een zaag of vijl moeten gebruiken. Met een reciprozaag hoeft dat niet en heb je het in een mum van tijd doorgezaagd. Daarnaast zorgt de reciprozaag er dankzij zijn slanke ontwerp voor dat jij zelfs in de lastigste hoeken er probleemloos bij komt.

De ideale reciprozaag zorgt ervoor dat jij een zaag hebt waarmee jij ieder materiaal mee aan kunt. De zaag is handzaam en licht van gewicht zodat jij hem probleemloos een hele dag kunt gebruiken zonder lamme armen te krijgen. Daarnaast heeft de zaag voldoende vermogen om aan jouw wensen te voldoen.

Waar let je op bij het kopen van een goede reciprozaag?

Dit zijn de vier belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van jouw ideale reciprozaag.

  • Materiaal
  • Vermogen en zaagcapaciteit
  • Accu of netstroom
  • Gewicht

Waar ga je de reciprozaag voor gebruiken?

Het soort materiaal dat je van plan bent om te behandelen met de zaag is van groot belang bij je keuze. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen het bewerken van een zachter materiaal zoals hout of het bewerken van een harder materiaal zoals metaal.

Hierbij speelt het vermogen en het aantal slagen wat de reciprozaag op vol vermogen maakt, een belangrijke rol.

Voor welk vermogen en zaagcapaciteit kies je?

Het vermogen van de reciprozaag wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het vermogen, hoe sterker de zaag is en hoe makkelijker hij door materiaal heen komt.

De meeste reciprozagen geven per materiaal, hout of metaal, aan wat de zaagcapaciteit is. De zaagcapaciteit wordt in dikte (mm) per materiaal uitgedrukt. Hoe groter de zaagcapaciteit, hoe dikker het materiaal kan zijn wat de reciprozaag aankan.

Kies je voor een reciprozaag met accu of op netstroom?

Reciprozagen worden elektrisch aangedreven. Dit zorgt ervoor dat de motor vrijwel direct op vol vermogen kan komen zonder hiervoor warm te hoeven draaien. Er zijn twee verschillende soorten voedingen. De een verloopt via de netstroom, hierbij wordt de reciprozaag met een snoer geleverd wat je op het stopcontact aansluit. Het voordeel hiervan is dat de energie constant geleverd wordt en je hiervoor enkel de machine aan hoeft te sluiten op de netstroom. Het nadeel hiervan is dat je afhankelijk bent van stopcontacten. Dit kan nog wel eens extra werk met een verlengsnoer opleveren op het moment dat je niet bij een stopcontact in de buurt bent.

Reciprozagen die op accu werken hebben als grote voordeel dat je ze overal kunt gebruiken. Wel is het zo dat de accu opgeladen dient te worden en is het zo dat het vermogen afneemt naarmate de batterij bijna leeg is.

Hoe zwaar mag de reciprozaag wegen?

Een andere belangrijke vormfactor is het gewicht van de reciprozaag. Ondanks dat het verschil soms enkele honderden grammen is, kan dit op de lange termijn toch het verschil maken tussen ontspannen gebruik en intensieve armtraining.

Reviews van de 5 beste reciprozagen uit de test

Dit zijn de beste reciprozagen verkrijgbaar: de beste reciprozaag voor een kleiner budget, het beste model op accu of op netstroom, de beste reciprozaag voor houtbewerking en het krachtigste model voor harde materialen zoals metaalbewerking.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie Powerplus POWE30030 Bosch GSA 1100 E Metabo ASE 18 LTX DeWalt DCS367P2-QW Makita JR3051TK
Geluidsniveau 83 dB 93 dB 99 dB
Geschikt voor materiaal Hout | Metaal Metaal Gips | Hout Hout
Veiligheidsslipkoppeling Nee Nee
Verpakkingsinhoud 1 x Reciprozaag 1 x Blad voor hout 1 x Blad voor metaal 1 x Inbussleutel 1 x Handleiding Opbergkoffer (2 610 956 923) Zaagblad hout S 2345 X (2 608 654 403) Zaagblad metaal S 123 XF (2 608 654 416) Accu-reciprozaag, Inbussleutel. Leveringsomvang: 1 stuks DeWALT DCS367NT Accu Reciprozaag 18V 2 stuks 18V 5.0Ah Li-Ion Accu's 1 stuks Acculader 1 stuks T-STAK koffer