Reciprozaag

Reciprozaag

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Wat is een reciprozaag?

Het constante heen-en-weer gaan van het zaagblad vereist heel wat kracht en energie. Gelukkig is deze slimme uitvinding zich door blijven ontwikkelen en zijn er inmiddels heel wat efficiëntere zagen op de markt. Een ervan is de reciprozaag. Deze elektrisch aangedreven zaag is de machine om objecten als een leiding, tak of plank in een mum van tijd door te zagen.

Een reciprozaag is een handzame zaag met een langwerpig zaagblad. De reciprozaag beschikt net als een handzaag over een gekarteld blad. Het zaagblad wordt door de motor razendsnel heen-en-weer bewogen. Het formaat van de reciprozaag is langwerpig met een handvat. Hierdoor geeft het een optimale grip en zorgt het voor een ergonomische werkhouding.

Dankzij zijn smalle vorm is het een erg veelzijdig instrument en kun je er erg nauwkeurig mee klussen. Je kunt een reciprozaag gebruiken voor het afzagen van takken van een boom maar ook voor preciezer werk zoals het doorzagen van buizen in de woning.

Beste koop van 2024
Powerplus POWE30030
Beste goedkope reciprozaag

Powerplus POWE30030

 • erg degelijke reciprozaag voor een instapprijs
 • 180° draagbare zaagkop zorgt voor ergonomische werkhouding

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Powerplus POWE30030

Powerplus POWE30030

De Powerplus POWE30030 is een degelijke budget reciprozaag voor lichte klussen zoals het bewerken van hout.
Bosch GSA 1100 E

Bosch GSA 1100 E

Deze krachtige netstroom machine beschikt over een vermogen van maar liefst 1100 watt en is hiermee geschikt voor zwaar gebruik.
Metabo ASE 18 LTX

Metabo ASE 18 LTX

Overal werken dankzij de krachtige 18V accu (uitwisselbaar met andere Metabo hardware) met een roterende zaagkop.
DeWalt DCS367P2-QW

DeWalt DCS367P2-QW

Zeer goede keuze voor het zagen van hout tot 300m in dikte met deze zeer krachtige reciprozaag van DeWalt.
Makita JR3051TK

Makita JR3051TK

Handzame reciprozaag voor de serieuze gebruiker. Zeer geschikt voor harde materialen zoals metaal tot 130mm en 255 voor houtbewerking. Voor de serieuzere klusser.

Waarom kiezen voor een reciprozaag?

Het hebben van een reciprozaag bespaart enorm veel tijd bij het klussen. Bij het doorsnijden van materialen zoals hout of metaal zou je anders een zaag of vijl moeten gebruiken. Met een reciprozaag hoeft dat niet en heb je het in een mum van tijd doorgezaagd. Daarnaast zorgt de reciprozaag er dankzij zijn slanke ontwerp voor dat jij zelfs in de lastigste hoeken er probleemloos bij komt.

De ideale reciprozaag zorgt ervoor dat jij een zaag hebt waarmee jij ieder materiaal mee aan kunt. De zaag is handzaam en licht van gewicht zodat jij hem probleemloos een hele dag kunt gebruiken zonder lamme armen te krijgen. Daarnaast heeft de zaag voldoende vermogen om aan jouw wensen te voldoen.

Waar let je op bij het kopen van een goede reciprozaag?

Dit zijn de vier belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van jouw ideale reciprozaag.

 • Materiaal
 • Vermogen en zaagcapaciteit
 • Accu of netstroom
 • Gewicht

Waar ga je de reciprozaag voor gebruiken?

Het soort materiaal dat je van plan bent om te behandelen met de zaag is van groot belang bij je keuze. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen het bewerken van een zachter materiaal zoals hout of het bewerken van een harder materiaal zoals metaal.

Hierbij speelt het vermogen en het aantal slagen wat de reciprozaag op vol vermogen maakt, een belangrijke rol.

Voor welk vermogen en zaagcapaciteit kies je?

Het vermogen van de reciprozaag wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het vermogen, hoe sterker de zaag is en hoe makkelijker hij door materiaal heen komt.

De meeste reciprozagen geven per materiaal, hout of metaal, aan wat de zaagcapaciteit is. De zaagcapaciteit wordt in dikte (mm) per materiaal uitgedrukt. Hoe groter de zaagcapaciteit, hoe dikker het materiaal kan zijn wat de reciprozaag aankan.

Kies je voor een reciprozaag met accu of op netstroom?

Reciprozagen worden elektrisch aangedreven. Dit zorgt ervoor dat de motor vrijwel direct op vol vermogen kan komen zonder hiervoor warm te hoeven draaien. Er zijn twee verschillende soorten voedingen. De een verloopt via de netstroom, hierbij wordt de reciprozaag met een snoer geleverd wat je op het stopcontact aansluit. Het voordeel hiervan is dat de energie constant geleverd wordt en je hiervoor enkel de machine aan hoeft te sluiten op de netstroom. Het nadeel hiervan is dat je afhankelijk bent van stopcontacten. Dit kan nog wel eens extra werk met een verlengsnoer opleveren op het moment dat je niet bij een stopcontact in de buurt bent.

Reciprozagen die op accu werken hebben als grote voordeel dat je ze overal kunt gebruiken. Wel is het zo dat de accu opgeladen dient te worden en is het zo dat het vermogen afneemt naarmate de batterij bijna leeg is.

Hoe zwaar mag de reciprozaag wegen?

Een andere belangrijke vormfactor is het gewicht van de reciprozaag. Ondanks dat het verschil soms enkele honderden grammen is, kan dit op de lange termijn toch het verschil maken tussen ontspannen gebruik en intensieve armtraining.

Overzicht van de 5 beste reciprozagen

Dit zijn de beste reciprozagen verkrijgbaar: de beste reciprozaag voor een kleiner budget, het beste model op accu of op netstroom, de beste reciprozaag voor houtbewerking en het krachtigste model voor harde materialen zoals metaalbewerking.

 • erg degelijke reciprozaag voor een instapprijs
 • 180° draagbare zaagkop zorgt voor ergonomische werkhouding
 • motor komt voor zwaar werk al snel tekort
 • 2 meter korte kabel vrijwel alleen met verlengsnoer te gebruiken
Powerplus POWE30030

De Powerplus POWE30030 is een degelijke reciprozaag voor lichte klussen zoals het bewerken van hout. Zijn kleine prijs maakt het de ideale reciprozaag om mee in te stappen.

Ergonomisch ontwerp

De Powerplus POWE30030 is een degelijke machine die precies doet wat je van een reciprozaag verwacht. De zaag ligt lekker in de hand en heeft een rubberen afwerking rondom het handvat wat voorzien is van een patroon voor extra grip. De inschakelingsknop is in het handvat verwerkt en kan eenvoudig met de wijsvinger bediend worden. Wel dient er, om de machine in te schakelen, een zekering ingedrukt te worden. Deze zit ter hoogte van de duim en hierdoor voelt het erg natuurlijk aan om deze in te drukken, al is het wel even wennen voor als je linkshandig bent.

Om een ergonomische werkhouding te onderhouden, beschikt de Powerplus POWE30030 over een draaibare zaagkop. Deze kop kan tot 180° gedraaid worden zodat je arm en schouder recht blijven tijdens het zagen.

Degelijke motor

De Powerplus POWE30030 werkt op netstroom en wordt aangedreven door een degelijke motor die zo’n 710 watt vermogen levert en op zijn top zo’n 2800 bewegingen per minuut haalt. In totaal zorgt dit ervoor dat je met deze reciprozaag hout tot 115 mm dikte en metaal tot 5 mm dikte aankunt. De lage prijs wordt dus enigszins gecompenseerd met een lage zaagcapaciteit.

Het gewicht van 2,9 kg van de Powerplus POWE30030 is vrij gemiddeld en dankzij het ergonomische ontwerp is deze probleemloos voor langere tijd vast te houden. De lengte van de kabel is 2 meter en hiermee heb je al snel een verlengsnoer nodig om fatsoenlijk te kunnen werken.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €44.95
  • krachtige 1100 watt motor geschikt voor hout tot maar liefst 230 mm
  • wissel snel tussen de verschillende zaagbladen met de SDS functie
  • de standaard 4 meter lange kabel biedt veel comfort
  • met 3,8 kg is het een vrij zware machine
  Bosch GSA 1100 E

  De Bosch GSA 1100 E is de reciprozaag op netstroom uit de professionele lijn van Bosch. Deze krachtige machine beschikt over een vermogen van maar liefst 1100 watt en is hiermee geschikt voor zwaar gebruik.

  Professionele lijn

  De GSA 1100 E is de reciprozaag uit de Bosch Professional lijn en dit is direct terug te zien in de specificaties van deze op netstroom werkende reciprozaag. De robuuste Bosch GSA 1100 E heeft een gewicht van maar liefst 3,8 kg en beschikt over een krachtige 1100 watt motor en heeft een maximaal vermogen van 2700 toeren per minuut. Hiermee krijg je een maximale zaagcapaciteit voor hout van 230 mm en een maximale zaagcapaciteit voor metaal van 20 mm. Hiermee komt het niet snel voor dat je met deze zaag onvoldoende power hebt.

  SDS functie en verlichting

  De Bosch GSA 1100 E komt met een 4 meter lange kabel. Dit biedt behoorlijk wat vrijheid om comfortabel te werken als hij in een stopcontact geplugt is. Een andere functie van de Bosch GSA 1100 E die het werken met deze reciprozaag erg aangenaam maakt, is de snelwissel functie van de zaagbladen, genaamd SDS. Hiermee wissel je eenvoudig en zonder gereedschap het zaagblad. Ideaal voor als je wisselt tussen hout- en metaalbewerking.

  Daarnaast beschikt de Bosch GSA 1100 E over een verlichting die te vinden is aan de voorzijde van de zaag. Deze verlichting zorgt ervoor dat je exact ziet waar je aan het zagen bent.

   • krachtige accu is uitwisselbaar met ander Metabo 18V gereedschap
   • roterende zaagkop zorgt voor een ergonomische werkhouding
   • reciprozaag komt tekort voor hard materiaal
   • met 3,6 kg vrij zwaar om een hele dag mee te werken
   Metabo ASE 18 LTX

   De Metabo ASE 18 LTX is een van de meest mobiele reciprozagen verkrijgbaar. De krachtige 18 V accu zorgt dat je namelijk altijd en overal kunt werken en je niet afhankelijk bent van een stopcontact.

   Uitwisselbare accu

   De Metabo ASE 18 LTX is complete reciprozaag die door een krachtige accu aangedreven wordt. Deze reciprozaag beschikt namelijk over een 18 V accu die voor voldoende power zorgt. Daarnaast is deze accu uitwisselbaar met ander Metabo gereedschap wat over dezelfde 18 V accu beschikt. Hiermee loont het zich enorm om een tweede accu achter de hand te hebben en zo door te kunnen werken.

   Met 3,6 kg is de reciprozaag niet licht. Een deel van het gewicht dankt zich aan de sterke motor en krachtige accu. Wel zorgt dit ervoor dat het een behoorlijk inspanning is om de reciprozaag urenlang vast te houden.

   Roterende zaagkop

   De zaagcapaciteit van de Metabo ASE 18 LTX is iets lager dan de concurrenten die op netstroom werken. Toch weet de reciprozaag met een vermogen van 600 watt van Metabo prima raad met hout van een dikte tot 150 mm dikte en metaal tot een dikte van 10 mm. Ben je opzoek naar een reciprozaag om hard materiaal door te zagen dan komt deze zaag al snel tekort.

   Daarnaast wordt de ongekende handzaamheid niet alleen teweeggebracht door het feit dat deze machine op accu werkt maar ook door de roterende zaagkop. Deze kan namelijk tot 180° roteren waardoor je altijd in de optimale houding werkt.

   Met een druk op de knop, ontkoppel je het zaagblad en wissel je snel tussen verschillende zaagbladen.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €205.19
    • krachtige 1100 watt motor geschikt voor hout tot maar liefst 300 mm
    • snoerloze ontwerp met krachtige 18V accu maakt het de keuze voor in de tuin
    • instelbare posities zaagblad zorgen voor ergonomische werkhouding
    • geïntegreerde led lamp biedt uitstekend zicht op je werkvlak
    • Duurder dan andere modellen
    DeWalt DCS367P2-QW

    De DeWalt DCS367P2-QW is een krachtige machine die uitblinkt in het bewerken van hout. Deze reciprozaag kan namelijk hout tot een dikte van wel 300 mm moeiteloos doorzagen.

    Ideale houtbewerker

    Dat de DCS367P2-QW uitblinkt in het bewerken van hout is te danken aan de krachtige 1100 watt motor waarover deze prachtige DeWalt reciprozaag beschikt. De 2,3 kg wegende machine levert namelijk over een maximaal toerental van 2900 slagen en kan hiermee hout met een dikte tot maar liefst 300 mm doorzagen. Daarnaast zorgt de 28,6 mm zaaglengte ervoor dat metaal tot een dikte van 100 mm doorgezaagd kan worden.

    De DeWalt DCS367P2-QW wordt aangedreven een een krachtige 18V 5Ah accu die het enorme vermogen ondersteunt.

    Instelbaar zaagblad

    De combinatie van de enorme capaciteit voor houtbewerking en het feit dat de DeWalt DCS367P2-QW volledig snoerloos te werk gaat, maakt het de keuze om bomen mee te snoeien. Zelfs de dikste takken zijn geen probleem voor deze machine. Daarnaast kan het zaagblad in 4 verschillende posities geplaatst worden zodat je altijd een correcte werkhouding behoudt en je de reciprozaag niet in een lastig hoek hoeft te houden.

    Om ervoor te zorgen dat je uitstekend zicht hebt op je werkvlak, is deze reciprozaag van DeWalt voorzien van een geïntegreerde led lamp.

     Op voorraad. Voor 21:30 uur besteld, morgen in huis via bol voor €442
     • krachtige 1200 watt motor geschikt voor metaal tot maarliefst 130 mm
     • snelheidsschakelaar geeft uitstekende controle over de snelheid
     • het comfortabele ontwerp is eenvoudig met een hand te besturen
     • met 3,3 kg is het een vrij zware machine
     Makita JR3051TK

     Met 3000 slagen per minuut en een krachtige aandrijving kom je zelfs door het zwaardere materiaal heen. De op netstroom werkende Makita JR3051TK is een handzaam instrument voor de professionele gebruiker.

     Gemaakt voor hard materiaal

     De Makita JR3051TK is een van de meest robuuste reciprozagen verkrijgbaar. Deze zaag met een zaaglengte van 30 mm en een gewicht van 3,3 kg wordt namelijk aangedreven door een krachtige 1200 watt motor. Dit maakt het mogelijk dat hij hard materiaal met een dikte tot maarliefst 130 mm kan bewerken. Hiermee is het de beste reciprozaag voor het doorzagen van metaal. Met hout weet deze machine tot 255 mm raad.

     Om ervoor te zorgen dat deze overvloed aan kracht niet je materiaal ongewenst beschadigd, is er een snelheidsschakelaar te vinden. Met deze schakelaar kun je heel precies de snelheid instellen voor als je door zachter materiaal gaat en je dit op een gecontroleerde manier wilt doen. Het maximale aantal slagen wat de JR3051TK per minuut kan maken is 3000.

     Ergonomisch ontwerp

     Het ontwerp van de Makita JR3051TK ligt erg lekker in de hand. Het handvat is voorzien van een rubberen grip en de inschakeling knop en de zekering zijn subtiel in het handvat verwerkt. Dit maakt het erg makkelijk om de JR3051TK met één hand te besturen.

     De Makita JR3051TK heeft 4 meter lang snoer waarmee je deze reciprozaag op het netstroom aansluit.

     Daarnaast wordt de Makita JR3051TK standaard met 3 verschillende zaagbladen geleverd. Een voor hout, een voor hout en metaal en een voor metaal. Om de reciprozaag netjes op te bergen krijg je er ook een degelijke koffer bij.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €152

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.