Beste laminaatsnijder

Laminaatsnijder: de beste laminaatsnijders van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Zelf je vloer leggen geeft een voldaan gevoel. En het is ook nog eens een leuke bezigheid. Zeker wanneer je het juiste materiaal in huis hebt. Een goede laminaatsnijder maakt het werk niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Geen zaagrand en strakke lijnen, waardoor de planken beter in elkaar passen. Dus, ga jij een vloertje leggen? Wacht dan niet langer en lees verder in deze koopgids om alles te weten te komen over een laminaatsnijder en waar je op moet letten als je er een aan gaat schaffen.

Beste koop van 2024
Wolfcraft LC 600
Beste koop laminaatsnijder

Wolfcraft LC 600

 • Makkelijk te gebruiken
 • Geen stof en herrie meer met deze laminaatsnijder
 • Snijdt tot 11 mm dik en 465 mm breed
 • Voor alle gebruikelijke soorten laminaat
 • Snel en precies inkorten in een hoek van 90 graden
 • Slijtagevrij mes
 • Mobiel
 • Met antislip voetjes

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Wolfcraft LC 600

Wolfcraft LC 600

Beste laminaatsnijder, helemaal voor vinyl
Actielaminaatsnijder

Actielaminaatsnijder

Voor de vloerlegger die met PVC werkt
Meister laminaatsnijder

Meister laminaatsnijder

Voor de beginnende vloerlegger
Bautec Profi Laminaatsnijder

Bautec Profi Laminaatsnijder

Voor de professionele vloerlegger

Wat is een laminaatsnijder?

Een laminaatsnijder is gereedschap waarbij er een groot mes bevestigd zit aan een arm die je op en neer kunt bewegen. Dit mes snijdt door het laminaat heen, waardoor je de plank netjes kunt afkorten. Een laminaatsnijder laat geen zaagsnedes achter waardoor je direct verder kunt gaan met het leggen van je vloer. Ook weet je zeker dat de plank recht afgesneden wordt, want het mes is lang genoeg om in een keer door de plank heen te hakken.

Hoe werkt een laminaatsnijder?

Een laminaatsnijder bestaat uit twee basisonderdelen, namelijk een mes en een grondvlak. Het mes zit bevestigd aan een arm die als een hefboom functioneert. Hierdoor hoef je relatief weinig kracht te zetten om een plank doormidden te snijden. Je legt het laminaat op het grondvlak neer, waardoor deze netjes in balans is.

Vaak zit er aan de achterkant een klein opstaand randje, waar je de plank tegenaan kunt leggen, zodat je zeker weet dat deze recht is. Je plaatst de plank zo, dat het mes precies op de plek komt waar de plank afgekort moet worden. Als de plank in positie ligt duw je de arm met het mes naar beneden en snijdt de laminaatsnijder de plank zo in twee stukken.

Wat zijn de voordelen van een laminaatsnijder ten opzichte van een zaag?

Vaak wordt er ook een decoupeerzaag of een precisiezaag gebruikt om laminaat om maat te zagen. Je moet er echter bij stilstaan dat laminaat niet hetzelfde materiaal is als hout. Laminaat wordt gevormd door zaagsel te verlijmen. Dus hoewel het nog niet eens zo verkeerd zou zijn om zaagsel te zagen, kan de lijm schade aanrichten aan je decoupeerzaag. Dat is natuurlijk zonde. Daarbij zal je merken dat zagen langer duurt en minder netjes is. Een zaag laat immers altijd een kartelrandje achter, terwijl een mes een gladde snede achterlaat. Daarbij zijn er nog een aantal voordelen van een laminaatsnijder ten opzichte van een zaag:

 • Een laminaatsnijder veroorzaakt minder zaagsel. Hierdoor kun je netter werken. Dit is zeker een groot voordeel wanneer je in een ruimte werkt die verder al afgewerkt is.
 • Er ontstaat geen fijnstof. Hierdoor hoef je niet met een mondkapje te werken.
 • Vinyl of PVC vloeren kun je niet zagen. En dit terwijl er wel laminaatsnijders bestaan die geschikt zijn om planken van dit materiaal door te snijden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laminaatsnijder?

Er zijn vele verschillende soorten laminaatsnijders beschikbaar. Van vrij goedkoop tot heel erg duur. Nu hoeft een dure laminaatsnijder niet perse beter te zijn dan een goedkoper model, maar er zijn wel enkele punten die je maar beter in overweging kunt nemen voordat je er een aanschaft. Het is immers niet erg prettig werken als de laminaatsnijder bijna niet door de planken heen komt, omdat je bijvoorbeeld niet op het materiaal hebt gelet! Dus mocht je zelf een laminaatsnijder aan willen schaffen, neem onderstaande punten dan in overweging.

Dikte en breedte laminaat

De lengte van het mes bepaalt tot welke plankbreedte het laminaat in een keer doorgehakt kan worden. Daarbij is het natuurlijk beter als het mes enkele centimeters langer is, zodat je niet soms net een klein randje mist.

De dikte van het materiaal dat je wil doorhakken is ook erg belangrijk om op te letten. Sommige laminaatsnijders kunnen bijvoorbeeld maar tot een dikte van 8mm probleemloos doorsnijden, terwijl andere laminaatsnijders ook wat dikker materiaal aankunnen. Bepaal dus eerst welk laminaat je wil gaan leggen en bekijk hoe breed en hoe dik deze planken zijn. Vervolgens kun je een laminaatsnijder aanschaffen die hiervoor geschikt is.

Veiligheid

Een laminaatsnijder is voorzien van een groot en vlijmscherp mes. Het is dus belangrijk dat je hier veilig mee omgaat om ongelukken te voorkomen. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij het kopen van een laminaatsnijder als het de veiligheid betreft:

Stevig onderstel. Zorg ervoor dat het onderstel stevig is zodat het de druk aankan als je veel kracht moet zetten om het laminaat door te snijden. Hoe stabieler de laminaatsnijder staat hoe veiliger je ermee kunt werken.

Pootjes. Zorg er voor dat de pootjes voorzien zijn van antislip en dat ze ver uit elkaar staan. Zo voorkom je dat de laminaatsnijder gaat schuiven terwijl je ermee bezig bent.

Brede basis. Hoe breder de basis, hoe stabieler de plank zal liggen. Ook dit zorgt ervoor dat je veiliger te werk kunt gaan. Soms worden er ook extra hulpstukken meegeleverd die je onder het uiteinde van de plank kunt leggen, zodat deze niet kantelt als je net een klein stukje van het uiteinde af moet snijden.

Kracht die je moet zetten

Als je laminaat wil leggen in een ruimte die aardig aan de maat is, wil je natuurlijk wel een laminaatsnijder die prettig werkt. Je wil niet bij iedere plank alle kracht uit je tenen moeten halen om een plank door midden te krijgen. Dan duurt een klus erg lang en wordt het ook een stuk minder leuk om te doen. Over het algemeen geldt dat een scherper mes en een langere arm ervoor zorgen dat je minder kracht hoeft te zetten om een plank doormidden te snijden. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om op het materiaal te letten dat je ermee kunt snijden. Hierover leggen we meer uit in het volgende punt.

Welk materiaal kun je ermee snijden

Een vloer kan van verschillende materialen vervaardigd worden, zoals laminaat, PVC of vinyl. Sommige laminaatsnijders zullen slechts geschikt zijn voor een van deze materialen, terwijl je andere snijders voor alle materialen kunt gebruiken. Het is belangrijk om hierop te letten, zodat je een laminaatsnijder aanschaft die geschikt is voor het materiaal dat jij op de vloer wil leggen. Dit scheelt je een hoop kracht, maar komt ook ten goede van de levensduur van de laminaatsnijder.

In verstek snijden

Als je bijvoorbeeld een visgraat vloer wil leggen is het belangrijk om in verstek te kunnen snijden. De randen bij de muren zullen immers in een hoek van 45 graden afgesneden moeten worden. Het is dan wel zo prettig als je het mes precies op 45 graden kunt instellen, zodat de planken netjes recht op het onderstel kunnen blijven liggen.

Maar ook als je platte plinten hebt die van hetzelfde materiaal zijn als je vloer is het fijn dat je in verstek kunt snijden. Je kunt de plinten dan makkelijk met de laminaatsnijder snijden. Alleen voor het echte priegelwerk zal een plintenknipper beter van pas komen.

Overig

Tot slot nog enkele andere punten waar je op kunt letten bij het kopen van een laminaatsnijder:

Naslijpbaar mes. Als je het mes kunt slijpen, dan is je laminaatsnijder een stuk duurzamer. Ook weet je zeker dat je altijd een scherp mes hebt, waardoor het snijden van het laminaat een stuk makkelijker gaat.

Werkstuk ondersteuning. Kun je de planken netjes op het onderstel leggen. Zit er een opstaand randje op, zodat je zeker weet dat de plank recht ligt. En zit er eventueel een extra voetje bij dat je aan het uiteinde onder een plank kunt leggen, zodat deze niet van het onderstel afkantelt.

Opbergen. Kun je het mes van de laminaatsnijder demonteren, zodat je het apparaat makkelijk op kunt bergen?

Top 4 beste laminaatsnijders

 • Makkelijk te gebruiken
 • Geen stof en herrie meer met deze laminaatsnijder
 • Snijdt tot 11 mm dik en 465 mm breed
 • Voor alle gebruikelijke soorten laminaat
 • Snel en precies inkorten in een hoek van 90 graden
 • Slijtagevrij mes
 • Mobiel
 • Met antislip voetjes
 • Spierkracht nodig om het mes er doorheen te krijgen
Wolfcraft LC 600

De Wolfcraft LC 600 laminaatsnijder maakt het leven een stukje makkelijker. Het scherpe ronde mes snijdt met gemak door alle soorten laminaat heen en ook door planken en tegels van vinyl tot 11 mm dik. Je kunt tegels tot maar liefst 46,5 centimeter in een keer doorsnijden, zodat je ze mooi en recht kunt afsnijden.

Het onderstel is niet heel groot, maar er zit een stevig extra voetje bij dat je onder het uiteinde van een plank kunt leggen om deze in balans te houden. Op het onderstel zit een verstelbare rand. Je kunt deze rand over de lengte van het onderstel verschuiven, zodat je de plank precies tussen het mes en de rand kunt plaatsen waardoor je de planken goed in positie kunt houden als je aan het snijden bent. Je kunt deze rand ook 45 graden draaien om met gemak in verstek te snijden.

De LC 600 is geschikt voor alle gebruikelijke soorten laminaat. Dus ook voor laminaat met een geïntegreerde geluidsisolatie. Je kunt laminaat snel en exact inkorten in een hoek van ongeveer 90 graden. Hierbij zijn hoeksnedes en lengtesnedes ook gewoon mogelijk.

  • Voor laminaat en PVC
  • Rond mes
  • Inclusief voetje
  • Voor planken tot 20 cm breed en 8 mm dik
  • Geen werkstukondersteuning
  • Mes kan niet geslepen worden
  • Niet in verstek snijden
  Actielaminaatsnijder

  Met deze laminaatsnijder haal je een eenvoudige tool in huis die doet wat hij moet doen. Je kunt er laminaat en PVC mee doorsnijden tot een breedte van 20 cm en een dikte van 8 mm. Het ronde mes zorgt ervoor dat je zonder al teveel moeite door de planken heen snijdt.

  Het onderstel is vrij eenvoudig en bestaat eigenlijk alleen uit een schacht waar het mes invalt en waar dus de plank door wordt gesneden. Er wordt een extra voetje meegeleverd die je onder de plank kunt zetten, zodat deze niet kantelt. Maar doordat er geen opstaand randje op het onderstel zit weet je dus niet zeker of de plank recht ligt en kan deze makkelijker verschuiven omdat je geen tegendruk kunt geven.

   • Voor laminaat
   • Voor planken en tegels tot 21 cm breed en 12 mm dik
   • Rond mes
   • Geen werkstukondersteuning
   • Mes kan niet geslepen worden
   • Niet in verstek snijden
   • Klein oppervlakte onderstel
   Meister laminaatsnijder

   Voor een budgetoptie biedt deze Meister laminaatsnijder een goede prijs kwaliteit. Met het rond mes kun je makkelijk door laminaat heen snijden tot 12 mm dik en 21 cm breed. Het onderstel staat op antislip voetjes dat schuiven voorkomt. Op het smalle onderstel zit ook een opstaand randje, zodat je de plank netjes recht kunt leggen als je deze gaat snijden. Deze is overigens verstelbaar over de lengte van het onderstel, dat de plank echt goed in positie blijft liggen.

    • Voor laminaat, kant-en-klaar parket, panelen, dakbedekking, kurk en pvc
    • Voor planken en tegels tot 48 cm breed en 16 mm dik
    • Ook voor verstek snijden
    • Telescopische hendel
    • Vrij groot & zwaar
    Bautec Profi Laminaatsnijder

    De Bautec profi laminaatsnijder is een professionele snijder waar je een heel scala aan materialen mee door kunt snijden. Denk maar eens aan alle gangbare laminaatsoorten, dus ook voor laminaten met aluminium gelamineerde geluidsisolatie. Daarnaast kun je er kant-en-klaar parket, panelen en kurk mee doorsnijden. Ook voor zelfklevende of klik-vinylpanelen, vinyltegels, PVC, CV bekleding en rubber is deze snijder geschikt. En tot slot kun je ook latten, profielen, plinten en docoratieve lijsten doornsijden.

    Het grote onderstel zorgt ervoor dat je zowel planken als tegels makkelijk kunt doorsnijden, omdat deze goed in balans zijn. Daarbij worden ze op hun plek gehouden door een geleider met een opstaande rand, die je over het onderstel kunt bewegen en vast kunt zetten. Je kunt deze ook in een hoek van 45 graden zetten zodat je in verstek kunt snijden.

    De arm van deze laminaatsnijder is telescopisch, waardoor je hem zo lang of kort kunt maken als je wil. Hoe langer de arm, hoe minder kracht je hoeft te zetten om het materiaal door te snijden. Het mes is vlijmscherp en vervaardigd van gehard roestvrijstaal. Dit mes zal dus niet snel slijten, maar je krijgt er toch een extra meegeleverd, zodat je jarenlang plezier kunt hebben van deze snijder. Tot slot krijg je ook een 18 delige legset bij.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.