Handcirkelzaag

Beste handcirkelzagen van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Staat jou een klusje te wachten en ben je op zoek naar een handcirkelzaag? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze gids leggen we je namelijk precies uit wat een handcirkelzaag is, wat je ermee kunt en hoe je recht kunt zagen. Ook vertellen we je waar je op moet letten als je een handcirkelzaag aan gaat schaffen en zetten we de top 5 van dit moment op een rijtje. Dus laten we snel gaan kijken om je voor te bereiden op je volgende klus.

Beste koop van 2024
Bosch PKS 66 AF
De beste serieuze handcirkelzaag

Bosch PKS 66 AF

 • Vermogen: 1600W
 • Ook geschikt voor hardhout
 • Werkt op netstroom
 • Maximale zaagdiepte: 66 mm
 • Stofafzuiging met opvangbakje
 • Geleiderail meegeleverd

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch PKS 66 AF

Bosch PKS 66 AF

Voor de serieuze hobby klusser
Powerplus POWX1365MB

Powerplus POWX1365MB

Voor de precieze klusser
Makita DHS630RTJ

Makita DHS630RTJ

Voor de klusser die een handcirkelzaag op accu zoekt
DeWalt DWS520KT-QS Handcirkelzaag

DeWalt DWS520KT-QS

Voor klusser die een invalcirkelzaag zoekt
BLACK+DECKER CS1250L-QS

BLACK+DECKER CS1250L-QS

Voor de hobby klusser die een betaalbare handcirkelzaag zoekt

Wat is een handcirkelzaag?

Een cirkelzaag is een motorzaag die een rond zaagblad gebruikt om verschillende materialen te zagen door een draaiende beweging te maken. Een handcirkelzaag is over het algemeen een stuk meer compact en lichter in vergelijking met een tafel- of afkortzaag. Je kunt dit apparaat dan ook makkelijk ergens mee naartoe nemen.

Waarvoor kun je een handcirkelzaag gebruiken?

Je kunt een handcirkelzaag gebruiken om door verschillende materialen heen te zagen. Welke materialen hangt af van de cirkelzaag die je kiest. Over het algemeen kunnen vrijwel alle cirkelzagen door zachtere materialen snijden zoals hout. Denk hierbij aan houten planken, laminaat en houten platen, zoals spaanplaat en triplex. Ook middelhard kunststof is over het algemeen geen probleem, al zal je daarvoor wel een ander zaagblad moeten gebruiken.

De meer krachtige handcirkelzagen kunnen ook door hardhout heen zagen zoals eikenhout of mahonie. Wil je door nog hardere materialen heen kunnen zagen, zoals metalen? Dan zal je voor een industriële handcirkelzaag moeten kijken, maar daar gaan wij in deze koopgids verder niet op in.

Hoe kun je recht zagen met een handcirkelzaag?

Zoals de naam al aangeeft hou je een handcirkelzaag in de hand. Dit betekent dat je hem ook met de hand vooruit duwt en de richting bepaalt. Het kan soms lastig zijn om echt recht te zagen, maar hieronder geven we een aantal tips om rechte zaagsneden te maken:

 • Teken de lijn met potlood en liniaal. Zo’n hulplijn kan je enorm helpen om te bepalen of je recht zaagt. Het nadeel is dat je erg geconcentreerd moet blijven om de lijn te volgen en dat stof van het zaagsel het zicht op de lijn soms kan belemmeren.
 • Handcirkelzaag met een laser. Sommige handcirkelzagen zijn voorzien van een laser die in een rechte lijn vooruit schijnt. Door de laser te volgen zal je recht zagen. Nadeel is dat als je eenmaal een kleine buiging hebt gemaakt de laser vanuit de nieuwe hoek recht vooruit schijnt en het resultaat dus alsnog scheef kan zijn.
 • Breedtegeleider. Dit is een hulpstuk dat je aan de zijkant van de handcirkelzaag kunt bevestigen, zodat je deze langs de zijkant van het stuk hout kunt laten geleiden. Je kunt dus nooit verder naar binnen toe, maar helaas wordt er de andere kant op geen druk geleverd. 100% recht zagen is dus nog steeds geen garantie.
 • Geleiderail. Bij de meeste cirkelzagen kun je een bijbehorende geleiderail aanschaffen. Dit is een lange rails die je op het stuk hout bevestigd dat je wil zagen waar de handcirkelzaag precies overheen glijdt. Hiermee kun je dus echt heel erg rechte zaagsneden maken.

Handcirkelzaag kopen, hier moet je op letten

Als je graag een handcirkelzaag wil aanschaffen zijn er een aantal punten waar je op moet letten. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Vermogen

Het vermogen geeft aan hoe krachtig de handcirkelzaag is. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het apparaat is. Een krachtiger apparaat zaagt doorgaans sneller en makkelijker en vaak ook door hardere materialen heen.

Let op, want het vermogen zegt niet altijd alles. De mate van kracht die jij zelf nog moet leveren hangt ook af van het toerental en de kwaliteit van het zaagblad. Hoe hoger en beter deze zijn, hoe lager het vermogen kan zijn om toch een krachtige machine in handen te hebben.

Zaagblad

Het zaagblad is een erg belangrijk aspect van een handcirkelzaag. Want hoewel je aparte zaagbladen aan kunt schaffen, moet je natuurlijk wel weten wat de mogelijkheden en de opties zijn. Daarvoor kijken we naar twee afmetingen:

 • Diameter zaagblad: de diameter van het zaagblad geeft aan hoe groot deze kan zijn en hoe diep de cirkelzaag kan zagen. Een zaagblad met en grotere diameter kan diepere snedes maken. Hou er rekening mee dat als je in verstek zaagt je altijd een deel van deze diepte kwijt raakt door de hoek waarin je zaagt.
 • Diameter zaagas: de diameter van de zaagas is de afmeting van het gat in het zaagblad. Deze diameter komt overeen met de diameter van de bevestiging op de handcirkelzaag. Als hier speling tussen zit gaat het zaagblad wiebelen waardoor zagen moeilijker gaat en de sneden niet recht zullen zijn.

Daarnaast bepaalt het zaagblad ook hoe grof of fijn de zaagsnede is. Een zaagblad met meer tanden geeft een fijnere zaagsnede.

Stroomvoorziening

Handcirkelzagen kunnen op verschillende manieren van stroom worden voorzien. Zo kunnen ze met behulp van een snoer op de netstroom worden aangesloten of worden voorzien van een oplaadbare accu. Beide hebben hun voor- en nadelen.

 • Netstroom: Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het apparaat niet kunt gebruiken, want met behulp van een snoer zal hij altijd van stroom worden voorzien. Stopcontacten zijn er tegenwoordig meer dan voldoende en als je meer werkruimte nodig hebt kun je eventueel een verlengsnoer gebruiken. Het nadeel is natuurlijk wel dat je minder bewegingsvrijheid hebt en je goed in de gaten moet houden dat je niet door het snoer heen zaagt.
 • Accu: Een handcirkelzaag op accu geeft je meer bewegingsvrijheid, waardoor je ook in de tuin aan de slag kunt of in een huis waar de stroomvoorziening nog niet is aangesloten of geregeld. Een accu kan natuurlijk wel leeg raken waardoor je de machine niet kan gebruiken. Dit kun je echter oplossen door een extra accu aan te schaffen, alhoewel hier wel een prijskaartje aanhangt.

Stofzuigeraansluiting

De meeste handcirkelzagen zijn voorzien van een stofzuigeraansluiting, waardoor je een industriële stofzuiger kunt aansluiten die het stof direct opzuigt. Hierdoor kun je netter werken en hou je ook beter zicht op je werk, omdat het zaagsel niet in de weg zal liggen.

Verstekzagen

De mogelijkheid om te zagen in verstek, dus onder een hoek, kan een enorme toevoeging zijn op een handcirkelzaag. Hierdoor wordt de handcirkelzaag multifunctioneler en kun je er dus net even een groter aantal klussen mee klaren.

Veiligheid

Veiligheid is erg belangrijk als je werkt met krachtige elektrische apparatuur. Doordat een cirkelzaag naar beneden en van je af zaagt is dit over het algemeen al veiliger dan een tafel- of afkortzaag. Doorgaans zit er een beschermkap om een cirkelzaag heen die er automatisch afschiet zodra de zaag het werkstuk raakt. Als je de zaag omhoog haalt schiet de veiligheidskap er weer omheen.

Daarnaast zijn er nog een aantal extra opties die je kunt overwegen voor extra veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Ook kan het dragen van handschoenen een toegevoegde waarde zijn om splinters te voorkomen.

Accessoires

Tot slot kun je bekijken of er accessoires mee worden geleverd met de handcirkelzaag. Denk hierbij aan een zaaggeleider, extra zaagblad of extra accu of een opbergkoffer. Ga ook na of er een laser op de handcirkelzaag zit en bijvoorbeeld een stofblazer, zodat je ook zonder geleiderail rechte zaagsneden kunt maken. Ga tot slot nog na of de mogelijkheid bestaat om een geleiderail aan te schaffen, want ook als je hem nu misschien niet direct nodig hebt, zou dit bij toekomstige projecten een toegevoegde waarde kunnen vormen.

Beste handcirkelzaag top 5

Nu je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een handcirkelzaag kun je direct naar de winkel rennen of online je speurtocht starten. Maar je kunt ook eerst nog even naar de top 5 hieronder kijken, want wie weet staat jouw ideale handcirkelzaag daartussen en dat kan je een hoop tijd besparen.

 • Vermogen: 1600W
 • Ook geschikt voor hardhout
 • Werkt op netstroom
 • Maximale zaagdiepte: 66 mm
 • Stofafzuiging met opvangbakje
 • Geleiderail meegeleverd
 • Vrij zwaar
 • Standaard geleverd met een grof zaagblad
Bosch PKS 66 AF

Als hobbyist zal je weinig beperkingen hebben met deze Bosch handcirkelzaag. Door de krachtige aandrijving, die werkt op netstroom, zaagt deze cirkelzaag dwars door allerlei soorten hout heen, waaronder ook hardhout. Door de zaagdiepte van 66 mm kun je ook dikkere platen hout zagen en bijvoorbeeld deuren inkorten of keukenbladen inpassen.

Het is erg fijn dat de geleiderail al mee wordt geleverd en je deze dus niet apart aan hoeft te schaffen. Zo kun je kaarsrecht zagen en heel precies te werk gaan. Tijdens het zagen wordt het stof afgezogen en opgevangen in een opvangbakje. Daardoor blijft je werkplaats schoon en heb je goed zicht op je werkstuk.

De ergonomische grip en het eenvoudig instellen van de zaagdiepte maken het gebruik van dit apparaat een waar feestje. En door de mogelijkheid om ook in verstek te zagen kun je echt al je klussen in en rondom huis uitvoeren met een prachtig resultaat.

  • Vermogen: 600W
  • Ook geschikt voor hardhout, keramiek, tegels en metaal
  • Werkt op netstroom
  • Maximale zaagdiepte: 28,5 mm
  • Licht van gewicht
  • Voorzien van een laser
  • Niet geschikt om dikkere materialen door te zagen
  Powerplus POWX1365MB

  Deze Powerplus mini handcirkelzaag is ideaal voor de kleinere en gedetailleerde klussen. Door het compacte formaat en het vrij lichte gewicht kun je dit apparaat zelfs met één hand bedienen.

  De invalfunctie is heel erg handig, omdat je hierdoor ook halverwege een plank kunt beginnen met zagen. Zo kun je een uitsparing maken voor bijvoorbeeld een stopcontact. En met behulp van de laser kun je heel recht zagen, zodat je werkstuk er picobello uit zal zien.

  Deze mini handcirkelzaag wordt geleverd met drie verschillende zaagbladen. Namelijk een zaagblad van gehard metaal die geschikt is voor allerlei soorten hout, waarmee je tot een maximale zaagdiepte van 28,5 mm kunt zagen. Maar ook een diamantzaagblad voor keramiek en tegels. Hiermee kun je een maximale zaagdiepte van 8 mm gebruiken. Tot slot ontvang je een HSS-zaagblad dat geschikt is voor zachtere metalen zoals aluminium en kunststof. Hiermee kun je met een maximale zaagdiepte tot 3 mm zagen.

  Tot slot worden er nog verschillende andere accessoires meegeleverd, zoals een geleiderail waarmee je laminaat en plinten kunt afkorten, een stofafzuigslang en een breedtegeleider. Hierdoor is dit echt een all-round cirkelzaag.

   • Werkt op accu
   • Ook geschikt voor hardhout
   • Maximale zaagdiepte: 66 mm
   • Licht van gewicht
   • Breedtegeleider wordt meegeleverd
   • Mogelijkheid tot verstekzagen
   • Hoog toerental voor snel werken
   • Prijzig
   • Geleiderail niet meegeleverd, maar wel apart verkrijgbaar
   Makita DHS630RTJ

   Makita kennen we als merk dat staat voor kwaliteit en ook dat weten ze weer te leveren met deze Makita DHS630RTJ cirkelzaag. Je kunt ervoor kiezen om de cirkelzaag met of zonder accu te laten leveren, want als je al accu’s hebt van het accuplatform van Makita, kun je deze ook voor dit apparaat gebruiken.

   Deze krachtige machine zaagt met gemak door alle soorten hout heen tot een maximale dikte van 66 mm. Met behulp van de breedtegeleider kun je netjes langs de rand van een plank zagen om een kaarsrechte zaagsnede te maken. Je kunt de hoek overigens ook instellen zodat je in verstek kunt zagen.

   Door de ergonomische grip en het lichte gewicht is dit een ideaal apparaat voor de serieuze klusser en zelfs voor professionals. En is de klus geklaard, dan berg je alles netjes op in de meegeleverde opbergkoffer.

    • Ook geschikt voor hardhout
    • Werkt op netstroom
    • Er wordt een fijn zaagblad meegeleverd
    • Toerental instelbaar voor verschillende materialen
    • Met anti-kickback functie
    • Speciaal ontworpen voor inval-zaagwerkzaamheden
    • Vrij zwaar
    • Prijzig
    • Geleiderail niet meegeleverd, maar wel apart verkrijgbaar
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/04/DeWalt-DWS520KT-QS-Handcirkelzaag.jpg

    De DeWalt DWS520KT-QS handcirkelzaag is speciaal ontworpen voor inval-zaagwerkzaamheden. Dit wil zeggen dat je met deze cirkelzaag de mogelijkheid hebt om halverwege een stuk hout te beginnen met zagen. Hierdoor kun je uitsparingen maken.

    Deze handcirkelzaag is voorzien van een aantal prettige functies. Daarbij willen we als eerste de anti-kickback functie toelichten die ervoor zorgt dat de machine niet terugloopt op de geleiderail of uit het werkstuk klimt bij invalzagen. Dit zorgt dus voor extra veiligheid. Daarnaast houdt de full wave elektronica het toerental, ook onder zware belasting constant. Je kunt het toerental overigens instellen voor verschillende materialen.

    De maximale zaagdiepte is 59 mm, waardoor je vrij dikke planken met gemak kunt zagen. Je kunt de zaagdiepte heel eenvoudig instellen om deze precies op jouw werkstuk af te stellen. Er wordt een fijn zaagblad en een opbergkoffer meegeleverd.

     • Ook geschikt voor hardhout
     • Maximale zaagdiepte: 66 mm
     • Werkt op netstroom
     • Verstek zagen
     • Met lasergeleider en breedtegeleider
     • Lagere prijs
     • Er wordt een grof zaagblad meegeleverd
     BLACK+DECKER CS1250L-QS

     De CS1250L-QS cirkelzaag van Black+Decker is een hele leuke optie voor de hobby klusser. Het vermogen van 1250W en de zaagdiepte van 66mm zorgen ervoor dat je ook dikkere planken door kunt zagen. En de optie om in verstek te zagen maakt deze handcirkelzaag zeer multifunctioneel.

     Erg handig zijn de lasergeleider en de breedtegeleider die in combinatie kaarsrechte zaagsneden kunnen leveren. Deze handcirkelzaag is dan ook uitermate geschikt voor de kleinere klussen in en rondom huis, zoals het maken van een boekenkast of het zagen van planken voor tuinmeubels.

      Waar gebruik je een handcirkelzaag voor?

      Je gebruikt een handcirkelzaag om rechte lijnen te zagen in materialen zoals hout en kunststof. Je kunt hiermee bijvoorbeeld kozijnen en laminaat op maat zagen.

      Wat is de beste handcirkelzaag?

      Volgens onze koopgids is de Bosch PKS 66 AF de beste koop voor een handcirkelzaag. De machine heeft een vermogen van 1600W en een zaagdiepte van 66 mm.
      Voor hele precieze klussen raden wij de Powerplus POWX1365MB aan. Deze werkt op netstroom, is licht in gewicht en heeft een laser waardoor je nauwkeurig te werk kunt gaan.
      Verder is de Makita DHS630RTJ verkozen tot beste handcirkelzaag met een accu. Deze wordt geleverd met een breedte begeleider.
      De beste invalcirkelzaag is de DeWalt DWS520KT-QS, deze heeft een fijn zaagblad en een instelbaar toerental.
      Tenslotte is de Black+Decker de beste betaalbare handcirkelzaag uit de koopgids. De machine komt met laser- en breedte begeleider voor nauwkeurige klussen.

      Hoeveel watt moet een handcirkelzaag hebben?

      De gemiddelde handcirkelzaag heeft een vermogen van ongeveer 1400-1800 watt. Wanneer je het apparaat gebruikt voor klusjes in en om het huis heb je aan 1400 watt genoeg. Voor zwaarder werk heb je dus ook meer wattage nodig.

      Wat is het verschil tussen een handcirkelzaag en een invalzaag?

      Het grootste verschil tussen een handcirkelzaag en een invalzaag zit ‘m in de plaats van het zaagblad wanneer je deze niet gebruikt. Bij een handcirkelzaag steekt deze namelijk uit vanaf de onderkant. En bij de invalzaag zit het zaagblad meer verborgen. De invalzaag is hierdoor meer geschikt om midden op een materiaal te beginnen met zagen, waar een handcirkelzaag meer bedoeld is om materiaal af te korten.

      Wat zijn de beste merken?

      De meest verkochte merken voor handcirkelzagen zijn Bosch, DeWalt, Makita, Metabo, Powerplus, Ferm, Einhell, Stanley Fatmax en Black+Decker.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.