Grastrimmer met mes

Grastrimmer: de beste grastrimmers van 2023 voor een goed onderhouden gazon

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Loop jij fluitend achter je grasmaaier om je gazon te maaien, maar kan er geen goed woord uitkomen als je merkt dat de randjes niet worden gemaaid? Dan is een grastrimmer wellicht dé oplossing voor jou! Met dit handige apparaat kun je namelijk ook met gemak het gras aan de rand van je gazon trimmen. Wat is een grastrimmer precies, hoe het werkt en waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n apparaat. Tot slot zetten we ook de vijf beste grastrimmers van het moment op een rijtje, zodat je deze goed kan vergelijken voor een weloverwogen keuze.

Beste koop van 2024
Bosch AFS 23-37
Beste allround grastrimmer

Bosch AFS 23-37

 • Elektrische aandrijving
 • Rechte telescopische steel
 • Extra handvat
 • Wisselen tussen draad en mes
 • Maaicirkel: 23 cm
 • Gewicht: 5,3 kg
 • Wordt geleverd met verstelbare schouderriem

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch AFS 23-37

Bosch AFS 23-37

Voor de tuinierder die een allrounde grastrimmer zoekt
Black&Decker STC1840PC-QW

Black&Decker STC1840PC-QW

Voor de tuinierder die een grastrimmer met accu zoekt
Bosch Art 27

Bosch Art 27

Voor de groene tuinierder
Wolf Garten Campus 250 RT

Wolf Garten Campus 250 RT

Voor de tuinierder die een koopje zoekt
McCulloch Trimmac

McCulloch Trimmac

Voor de tuinierder die een grastrimmer op benzine zoekt

Wat is een grastrimmer?

Een grastrimmer, ook wel kantenmaaier of strimmer genoemd, is een apparaat waarmee je de kantjes van je gazon netjes kunt maaien. Met een grastrimmer kun je perfect die hoekjes en randjes doen waar je met de grasmaaier moeilijk of helemaal niet bij komt. Zo hoef je niet op je knieën te gaan zitten om ieder grassprietje bij te knippen, maar loop je met de grastrimmer simpelweg langs de randjes om je gazon netjes bij te werken.

Mocht je een gazon hebben van een kleiner formaat, dan kun je overigens ook het hele gazon met een grastrimmer maaien. Dit vergt echter iets meer tijd en inspanning dan met een gewone grasmaaier en je moet goed opletten dat je het gras overal even kort maait.

Hoe werkt een grastrimmer?

Een grastrimmer wordt aangedreven door elektriciteit, een accu of door benzine. Deze aandrijving zit vaak vastgemaakt aan de steel waar je de grastrimmer aan vast kunt houden. Aan de onderkant van de steel zit een kop die razendsnel ronddraait zodra je hem aanzet. Aan deze kop zitten draden of messen bevestigd die dwars door gras, onkruid of zelfs struikgewassen heen snijden om te trimmen of te snoeien.

Tips voor het gebruik van een grastrimmer

Heb je nog niet eerder met een grastrimmer of kantenmaaier gewerkt? Dan zetten we hieronder een aantal tips op een rijtje die je in gedachte kunt houden wanneer je ermee aan de slag gaat:

 • Hou de grastrimmer ten alle tijden voor je en beweeg het apparaat rustig van links naar rechts. Zorg ervoor dat het apparaat net niet de grond raakt voor optimaal resultaat.
 • Als het gras erg hoog is kun je het gras het beste trimmen in twee maaibeurten. Je haalt dan eerst de bovenste helft van het gras eraf en in de volgende ronde maai je het gras tot aan de grond.
 • Gebruik een afstandsbeugel om rond objecten te trimmen, zoals bomen of houten paaltjes. Zo voorkom je dat je beschadigingen aanbrengt.
 • Onderhoud de grastrimmer goed door hem schoon en droog op te bergen. Vervang de draad of messen regelmatig en het liefste nog voordat ze echt bot worden.

Waar let je op bij de aanschaf van een grastrimmer?

Als je een grastrimmer gaat kopen is het belangrijk om orde op zaken te stellen. Zomaar de eerste de beste grastrimmer kopen die je op het internet tegenkomt kan er namelijk voor zorgen dat hij helemaal niet doet wat je ervan verwacht. Met onderstaande punten krijg je inzicht in de verschillen zodat je gericht kunt zoeken naar een grastrimmer die de klus in jouw tuin kan klaren.

Wat wil je maaien?

Uit de naam van het apparaat ‘grastrimmer’ lijkt het alsof je dit apparaat alleen kunt gebruiken voor het trimmen van gras. Toch kun je er soms ook meer mee doen:

 • Kantenmaaier. Is alleen bedoeld om gras te trimmen. Doorgaans alleen verkrijgbaar met een draad.
 • Grastrimmer. Hiermee kun je laag en hoog gras maaien en ook door onkruid heen snijden. Ze zijn verkrijgbaar met een draad of met een mes.
 • Bosmaaier. De bosmaaier is eigenlijk altijd voorzien van een mes en je kunt hier ook wildgroei en soms zelfs struikgewassen mee snoeien.

Stroomvoorziening

Grastrimmers kunnen op verschillende manieren van stroom worden voorzien. Zo heb je elektrische grastrimmers, grastrimmers op accu of met een aandrijving op benzine.

 • Elektrisch: een grastrimmer aangedreven op elektriciteit doet het altijd. Het enige nadeel is dat je altijd een stroompunt of een groot verlengsnoer in de buurt moet hebben om het apparaat te kunnen gebruiken.
 • Benzine: de benzine grastrimmers zijn het meest krachtig, maar produceren ook het meeste geluid en vergen het meeste onderhoud. Als je voldoende benzine in huis hebt, kun je er wel heel de dag door mee maaien.
 • Accu: een grastrimmer op accu is het beste van beide werelden. Je hebt de vrijheid om te gaan waar je wil, omdat je niet verbonden zit een aan snoer en het vergt over het algemeen een stuk minder onderhoud dan een benzine trimmer. Daar staat wel tegenover dat als de accu leeg is, je moet wachten tot deze weer opgeladen is om verder te kunnen. Hoewel je natuurlijk ook meerdere accu’s kunt aanschaffen.

Stang

De stang van de grastrimmer klinkt als iets onbenulligs, maar de ene of de andere stang kan een wereld van verschil maken.

Het eerste waar je op moet letten is of de stang recht is of dat deze licht gebogen is. Een gebogen steel is ideaal voor het trimmen rondom gazons en bloemperken. Een rechte steel is juist heel handig om het gras onder heggen en struiken te kunnen trimmen.

Daarnaast kun je erop letten of de steel telescopisch is. Als dat het geval is kun je de steel de juiste lengte geven zodat je een ergonomische werkhouding aan kunt nemen.

De kop

Ook de kop van de grastrimmer is een belangrijk punt om op te letten. Allereerst let je op de maaicirkel. Dit is de diameter van de cirkel waarin de draden of messen ronddraaien. Met een kleinere maaicirkel kun je ook in kleinere hoekjes trimmen, maar met een grotere maaicirkel kun je sneller grotere oppervlakten overbruggen.

Daarnaast kun je erop letten of de kop kantelbaar is of niet. Als dit het geval is kun je de hoek instellen waarin je trimt, zodat je ook makkelijk op lastiger te bereiken plekken kunt trimmen. Denk bijvoorbeeld eens aan het gras dat onder een tuinbank groeit.

Met draad of mes

Zoals we eerder al hebben laten vallen zijn er kantenmaaiers met een draad of met een mes verkrijgbaar. Als je alleen gras wil trimmen is een draad meer dan voldoende. Maar als het terrein iets ruiger wordt en je veel onkruid of wildgroei tegenkomt, zal je al snel op een grastrimmer met een mes moeten overstappen. Op sommige grastrimmers kun je zowel een draad als een mes bevestigen om alle soorten klussen eenvoudig te klaren.

Gebruiksgemak

Hou bij het zoeken naar jouw ideale grastrimmer ook rekening met het gebruiksgemak. Zeker wanneer je de grastrimmer vaker zal gaan gebruiken en er grote oppervlaktes mee wil trimmen is dit een erg belangrijk punt. Let bijvoorbeeld op de volgende punten:

 • Extra handvat: zit er een extra handvat op de grastrimmer, zodat je het gewicht over beide handen kunt verdelen en je een betere grip hebt op het apparaat.
 • Gewicht: hoe zwaar is de grastrimmer? Hoe lichter van gewicht, hoe prettiger deze in gebruik zal zijn.
 • Geluidsniveau: grastrimmers op benzine maken over het algemeen erg veel herrie en het dragen van gehoorbescherming is dan zeker geen overbodige luxe. Grastrimmers op accu kunnen ontzettend stil zijn en dat kan weer bijdragen aan het gebruiksplezier.

Accessoires

Tot slot kun je nakijken of er accessoires mee worden geleverd met de grastrimmer. Denk bijvoorbeeld aan een draagriem, extra trimdraad of messen, een afstandsbeugel of een extra accu.

Top 5 beste grastrimmers

Inmiddels weet je precies waar je op moet letten als je een grastrimmer gaat aanschaffen. Misschien heb je er zelfs al een op het oog. Als dit niet het geval is en je geen zin hebt om uren op internet te struinen kijk dan gewoon in de top 5 hieronder.

 • Elektrische aandrijving
 • Rechte telescopische steel
 • Extra handvat
 • Wisselen tussen draad en mes
 • Maaicirkel: 23 cm
 • Gewicht: 5,3 kg
 • Wordt geleverd met verstelbare schouderriem
 • Geen kantelbare kop
 • Zwaarder dan andere grastrimmers in deze lijst
Bosch AFS 23-37

Met de Bosch ASF 23-37 kun je kiezen om gras te maaien met een draad of wildgroei en bosjes weg te snoeien met een mes. Je kunt namelijk heel makkelijk tussen beide systemen wisselen.

Bij deze grastrimmer is erg goed nagedacht over de ergonomie en je kunt er alles aan doen om een goede werkhouding aan te nemen. Zo kun je de steel in lengte verstellen, je kunt het ergonomische tweede handvat naar voren of naar achteren schuiven en ook het punt waar de draagriem aan vast zit kun je over de lengte van de steel verschuiven om het ideale draagpunt te vinden. Door de draagriem lijkt deze zwaardere grastrimmer toch ineens heel licht!

  Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €120
  • Werkt op accu
  • Rechte telescopische steel
  • Extra handvat
  • Draaibare kop
  • Draadtrimmer
  • Maaicirkel: 26 cm
  • Gewicht: 2,6 kg
  • Accu gaat maximaal 2 uur mee
  Black&Decker STC1840PC-QW

  Deze Black&Decker grastrimmer is vrij licht en dat werkt prettig. Daarbij kun je de lengte van de steel instellen waardoor je een goede werkhouding aan kunt nemen. Met een maaicirkel van 26 cm kun je lekker snel werken. De kop is voorzien van een trimdraad. Ook is de kop kantelbaar waardoor je makkelijk op moeilijker bereikbare plekken kunt maaien.

  De accu gaat zo’n 2 uur mee waarna deze weer gedurende 2 uur opgeladen moet worden. Deze accu is echter onderdeel van het PowerConnect 18V accusysteem, dus als je meerdere Black&Decker producten hebt kun je met een andere accu verder gaan.

   Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €152
   • Elektrische aandrijving
   • Rechte telescopische steel
   • Extra handvat
   • Draaibare kop
   • Draadtrimmer
   • Maaicirkel: 27 cm
   • Gewicht: 2,7 kg
   • Kort snoer
   Bosch Art 27

   De Bosch Art 27 is een eenvoudige trimmer die doet wat hij moet doen, namelijk de randen van jouw gazon maaien. Door middel van de kantelbare kop kun je ook op moeilijker bereikbare plekken makkelijk het gras trimmen.

   De telescopische steel kun je op de juiste lengte afstellen voor een prettige werkhouding. Ook zit er een extra handvat aan bevestigd waardoor je de trimmer met twee handen goed onder controle kunt houden.

   Met een maaicirkel van 27 cm maai je in no-time de randen van je gazon. Let alleen wel op dat de lengte van het snoer vrij kort is en je dus altijd een verlengsnoer nodig hebt om het apparaat te gebruiken.

    Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €78.36
    • Elektrische aandrijving
    • Rechte telescopische steel
    • Extra handvat
    • Draadtrimmer
    • Maaicirkel: 25 cm
    • Gewicht: 1,5 kg
    • Scherp geprijsd
    • Geen draaibare kop
    • Kort snoer
    Wolf Garten Campus 250 RT

    De Wolf Garten Campus grastrimmer is een van de lichtste in zijn klasse. Met slechts 1,5 kg kun je erg makkelijk uit de voeten met deze grastrimmer. Het extra handvat op de telescopische steel zorgt er overigens voor dat je goede grip houdt en een goede werkhouding aanneemt. Er zit echter een heel kort snoer aan, dus je hebt altijd een verlengsnoer nodig om de grastrimmer te kunnen gebruiken.

     • Benzine aandrijving met 0,34L tank
     • Gebogen telescopische steel
     • Extra handvat
     • Draadtrimmer
     • Maaicirkel: 42 cm
     • Gewicht: 3,9 kg
     • Compact op te bergen
     • Geen kantelbare kop
     McCulloch Trimmac

     Deze benzine grastrimmer van McCulloch laat je vrij bewegen, omdat je geen last meer hebt van snoeren en stopcontacten. De tank heeft een inhoud van 3,4L waarmee je een aardige tijd kunt maaien zonder te hoeven stoppen.

     De stang is licht gebogen waardoor deze grastrimmer erg praktisch is om langs hogere opstaande randen te trimmen, zoals langs bloemperkjes, struiken of heggen. Je kunt de steel in lengte verschuiven, waardoor je deze naar jouw zin aan kunt passen.

     Staat het gras er weer netjes bij, dan kun je deze trimmer in drie delen opbergen, zodat hij minder ruimte in beslag neemt dan de gemiddelde grastrimmer.

      Waar gebruik je een grastrimmer voor?

      Een grastrimmer gebruik je om je gazon er mooi uit te laten zien. Je kunt hiermee met hoge precisie de randen van je gazon trimmen en andere plekjes waar je niet bijkomt met de grasmachine.

      Wat is het verschil tussen bosmaaier en grastrimmer?

      Bosmaaiers zijn gemaakt om ruig terrein met dik onkruid te maaien. Ook kun je deze gebruiken voor hellingen zoals slootkanten. Erg geschikt voor zware en grote klussen. Grastrimmers gebruik je om je gazon bij te werken en is dus vooral geschikt voor kleinere en lichte klussen.

      Welke soorten grastrimmers zijn er?

      Een grastrimmer die werkt met een snoer op elektriciteit werkt altijd en kan niet leeg gaan of inleveren op vermogen. Wel moet je altijd een stopcontact in de buurt hebben. Een grastrimmer met een benzine motor gaat lang mee en is erg krachtig. Deze hebben wel een hoog geluidsniveau en zijn niet onderhoudsvriendelijk. De grastrimmers met accu geven je veel vrijheid en vergt niet zoveel onderhoud. Het nadeel is alleen dat wanneer de accu bijna leeg is, je gaat inleveren op vermogen.

      Hoe gebruik je een grastrimmer?

      Een grastrimmer snijdt gras af door middel van een heel snel draaiend draad. Dit draad, vaak gemaakt van nylon, zit in de kop van de grastrimmer. Het is belangrijk dat je de grastrimmer altijd voor je houdt wanneer je deze gebruikt. Beweeg het apparaat rustig van links naar rechts en zie hoe het gras wordt afgesneden. Na gebruik kun je de grastrimmer het beste schoon en droog maken voor langdurig gebruik.

      Waar let je op bij het kopen?

      Kijk goed naar welke stroomvoorziening je wilt gaan gebruiken. Grastrimmers komen elektrisch maar ook met een benzinemotor of accu. Verder kun je kiezen uit een rechte of kromme stang. Sommige modellen hebben zelfs een telescopische stang waarmee je een goede en ergonomische houding kan aannemen. Daarnaast is de kop erg belangrijk, deze weergeeft de maaicirkel. Met een kleine maaicirkel kun je goed in de kleinste hoekjes maaien. Grote maaicirkels zijn fijner wanneer je de hele tuin wilt maaien. Hierbij kun je ook kiezen uit een draad of mes om mee te trimmen. Tenslotte zijn er vele extra functies die het gebruiksgemak kunnen verbeter, zoals een licht gewicht, laag geluidsniveau of een extra handvat. Allemaal belangrijke punten om over na te denken voordat je een grastrimmer gaat aanschaffen.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.