Mini cirkelzaag

Beste mini cirkelzagen van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Bij klussen denken we vaak aan grote instrumenten en zwaar werk. Toch bestaat klussen niet alleen uit grote klussen en zwaar werk. Het is juist vaak precisiewerk wat in de afwerkingsfase om de hoek komt kijken. Een mini cirkelzaag is daar perfect voor. Hiermee kun je nauwkeurige klussen gemakkelijk klaren. Voor deze vaak tijdrovende klussen maakt het juiste gereedschap vaak het verschil tussen een piekfijne afwerking en eindeloos gepriegel.

Beste koop van 2024
Makita HS301DZJ Mini Cirkelzaag
De beste koop mini cirkelzaag

Makita HS301D

 • met 1,8 kg een erg lichte en handzame mini cirkelzaag
 • krachtige accu gaat lang mee en maakt dat je overal kunt werken
 • zaagt niet alleen loodrecht maar ook met een verstek tot 45 graden
 • geen stof dankzij de ingebouwde stofblazer of door een stofzuiger aan te sluiten

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Makita HS301DZJ Mini Cirkelzaag

Makita HS301D

Voor de klusser die een goede mini cirkelzaag zoekt die minder weegt en erg handzaam is.
Powerplus POWE30040

Powerplus POWE30040

Voor de klusser met een kleiner budget
Bosch UniversalCirc 12 Mini Cirkelzaag

Bosch UniversalCirc 12

Voor de klusser die een professionele mini cirkelzaag zoekt
BLACK+DECKER BES510K-QS Mini Cirkelzaag

BLACK+DECKER BES510K-QS

Onze aanrader voor een mini cirkelzaag waar de nauwkeurigheid voorop staat

De cirkelzaag

Een cirkelzaag is een mechanische zaag dat over een roterend zaagblad beschikt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat er op hoge snelheid erg nauwkeurig door materiaal heen gezaagd kan worden en het hierdoor mogelijk is om schone, kaarsrechte zaaglijnen te trekken door allerlei typen materiaal. Daarnaast is het dankzij deze techniek mogelijk om vanuit het midden van materiaal te beginnen. Denk hierbij aan het maken van de stopcontactgat zonder vanuit een van de kanten te hoeven beginnen.

Waarom een mini cirkelzaag

Een cirkelzaag is een veel gebruikt instrument onder zowel professionele klussers als de thuis doe-het-zelf-er. Met een cirkelzaag haal je namelijk een tool in huis waarmee je snel kaarsrechte stukken zaagt.

Voor lichter materiaal zoals hout maar ook zwaarder materiaal zoals beton, is de cirkelzaag de meest populaire keuze. De techniek die de zaag op hoge snelheid aandrijft, zorgt er namelijk voor dat er zelfs probleemloos door de hardere materialen gezaagd kan worden. Echter zorgt het grote formaat van de gewone cirkelzaag ervoor dat er niet altijd even makkelijk gezaagd kan worden als het om precisiewerk gaat. De traditionele cirkelzaag is zo log dat je hem eigenlijk liever niet te veel verplaatst. Het is dan ook met die reden dat de mini cirkelzaag uitgevonden is.

Precisiewerk met de mini cirkelzaag

Voor precisie werk en gedetailleerde zaagklussen zijn er cirkelzagen van kleiner formaat te vinden. Dit type cirkelzaag wordt de precisie cirkelzaag of mini cirkelzaag genoemd en is klein en licht van gewicht. Hij is daarnaast zo ontworpen dat hij met een hand vast gehouden kan worden wat ervoor zorgt dat je de andere hand vrij hebt om het materiaal te klemmen en exact onder de zaag te brengen.

Mini cirkelzagen beschikken over een motor die het zaagblad rond draait. Deze motor wordt elektrisch aangedreven. Mini cirkelzagen kunnen over een accu beschikken, wat ze erg handzaam en mobiel maakt of over een snoer beschikken waarmee je ze op de netstroom aansluit. Dit laatste type is vaak iets lichter van gewicht door het ontbreken van een accu maar hiermee ben je wel afhankelijk van een stopcontact.

De mini cirkelzaag

Voor precisiewerk zoals het zagen van plinten, planken en buizen zijn mini cirkelzagen uitgevonden. Dit type cirkelzaag is handzaam en mobiel en kan moeiteloos naar het materiaal gebracht worden. Denk hierbij aan het afzagen van buizen, plinten of planken op de plek waar ze geïnstalleerd zijn. Door de mini cirkelzaag, die vaak niet meer dan een paar kilo weegt met je mee te brengen, kun je direct zien op welke lengte iets afgezaagd moet worden en heb je een klein, behendig apparaat wat voor een sublieme afwerking zorgt.

De vijf belangrijkste punten van een mini cirkelzaak

Dit zijn de vijf belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van jouw ideale mini cirkelzaag:

1. Accu of netstroom

Een mini cirkelzaag heeft een motor die elektrisch aangedreven wordt. Dit zorgt ervoor dat de cirkelzaag vrijwel direct zijn maximale toerental kan halen. Er zijn twee verschillende soorten elektrische aandrijvingen: de aandrijving via een accu en de aandrijving via netstroom. Beide soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen en wat het beste bij jou past is afhankelijk van je voorkeur.

Mini cirkelzagen op accu bieden een ongekende handzaamheid. Je hoeft je hiermee nooit zorgen te maken om bij een stopcontact in de buurt te zijn. Wel is het hierbij essentieel dat de accu volgeladen is. Daarnaast is het zo dat de mini cirkelzaag bij een lege accu iets op het maximaal leverbare vermogen inlevert. Een mini cirkelzaag die op netstroom werkt heeft hier geen last van. Wel is het zo dat je altijd met een snoer moet werken. Doordat dit type cirkelzaag geen accu heeft, zijn ze over het algemeen iets lichter.

2. Geleiderails of laser

Omdat de cirkelzaag de zaag is om rechte lijnen mee te zagen, worden sommige mini cirkelzagen met een geleiderails meegeleverd. Dit is een rails die je langs de zijde van het materiaal plaats en er zo voor zorgt dat de zaag in een loodrechte lijn ten opzichte van de buitenkant zaag. Ideaal voor als je bijvoorbeeld rechte planken van een groot stuk hout wilt zagen.

Een ander hulpmiddel waarover een cirkelzaag kan beschikken om rechte lijnen te zagen, is een laser. De laser toont exact waar de zaaglijn loopt om zo voor nog meer precisie te zorgen.

3. Maximale zaagdiepte

Hoe diep de cirkelzaag kan zagen, is belangrijk op het moment dat je dikkere materialen doorzaagt. De gemiddelde zaagdiepte van een mini cirkelzaag is zo’n 2 tot 2,5 cm. Mocht je regelmatig dikkere materialen doorzagen dan ben je mogelijk op zoek naar een gewone cirkelzaag.

4. Gewicht

Een mini cirkelzaag is voor precisie werk en hierdoor is het belangrijk dat dit gereedschap handzaam is. Dit type cirkelzaag is zo ontworpen dat je hem gemakkelijk met één hand kunt besturen. Belangrijk hierbij is dat het gewicht ook handelbaar is voor een arm.

Gebruik je de mini cirkelzaag voornamelijk horizontaal dan komt is de belasting op de arm niet zo groot. Mocht je de cirkelzaag ook in verticale positie gebruiken dan is het gewicht meer van belang, er komt namelijk zo meer belasting op je arm. Een lichte mini cirkelzaag heeft een gewicht van 2 kilo of minder en is hierdoor probleemloos voor langere tijd te gebruiken.

5. Oriëntatie zaagblad

Een cirkelzaag is ontworpen om met een loodrechte hoek te zagen. Toch kan het zijn dat je voor een bepaalde klus juist een andere hellingshoek nodig hebt. In zo’n geval heb je een cirkelzaag nodig die een instelbare versteksnede heeft zodat jij bijvoorbeeld plinten zaagt die exact passen.

Reviews

Dit zijn de beste mini cirkelzagen verkrijgbaar: de beste mini cirkelzaag voor een klein budget, de beste mini cirkelzaag met accu, de beste mini cirkelzaag met geleiderails, de beste mini cirkelzaag met versteksnede.

 • met 1,8 kg een erg lichte en handzame mini cirkelzaag
 • krachtige accu gaat lang mee en maakt dat je overal kunt werken
 • zaagt niet alleen loodrecht maar ook met een verstek tot 45 graden
 • geen stof dankzij de ingebouwde stofblazer of door een stofzuiger aan te sluiten
 • er worden standaard geen extra zaagbladen meegeleverd
 • beschikt niet over een laser indicator
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/04/Makita-HS301DZJ-Mini-Cirkelzaag.jpg

De Makita HS301D is een lichte mini cirkelzaag die door een accu aangedreven wordt. Dit zorgt ervoor dat het een van de meest handzame cirkelzagen verkrijgbaar is en je hem moeiteloos overal mee naartoe neemt.

Licht en compact

De Makita HS301D is een van de meest handzame mini cirkelzagen verkrijgbaar. Het snoerloze model beschikt namelijk over een accu waardoor je overal kunt werken, ongeacht of jij je bij een stopcontact bevindt of niet. Met 1,8 kg is het daarnaast ook een van de lichtere mini cirkelzagen verkrijgbaar. Dit maakt dat je hem probleemloos voor langere tijd kunt gebruiken zonder een vermoeide arm te krijgen.

Accu en zaagblad

De Makita HS301D werkt op een sterke 4 Ah accu die zo’n 10,8 volt levert. Dit maakt het een handzame machine met een groot vermogen die met de meeste klussen ruimschoot afweet. Toch wordt er niet standaard een reserve accu meegeleverd en zal deze apart aangeschaft moeten worden. Dit geldt ook voor extra zaagbladen.

Geen stof

Omdat er tijdens zagen behoorlijk wat fijne stofdeeltjes vrijkomen, beschikt deze mini cirkelzaag over een ingebouwde stofblazer. Dit zorgt ervoor dat de stof niet in de weg blijft liggen en dat jij vrij zicht hebt op de zaaglijn. Daarnaast is aan de voorzijde van de machine een aansluiting voor een stofzuiger te vinden. Hier sluit je eenvoudig de stofzuiger op aan om direct al het stof op te zuigen.

Doordat de Makita HS301D niet over een ingebouwde laser beschikt, heb je geen extra hulpmiddel om te zien waar je zaaglijn loopt. De maximale zaagdiepte van de HS301D is 25,5 mm en er kan met een hoek tot 45° gezaagd worden.

  • wordt met 3 verschillende zaagbladen en opbergkoffer geleverd
  • zaag eenvoudig vanuit het midden van materiaal dankzij invalfunctie
  • ingebouwde laser verbeterd de nauwkeurigheid
  • met 3,5 kg behoorlijk wat zwaarder dan zijn concurrenten
  • kan enkel in een hoek van 90° zagen
  Powerplus POWE30040

  Met de Powerplus POWE30040 haal je een erg complete mini cirkelzaag in huis voor een kleine prijs. Deze mini cirkelzaag beschikt over een precisie laser en een invalfunctie waarmee je midden in het materiaal kunt beginnen.

  Eenvoudige grip

  De Powerplus POWE30040 is een budget mini cirkelzaag die toch erg compleet is. De POWE30040 ligt comfortabel in de hand en is eenvoudig met één hand te besturen. Een handvat met rubberen afwerking zorgt voor veel grip en de schakelaar is ter hoogte van de wijsvinger te vinden. De beveiligingsknop zit op de bovenkant en kan met de duim bereikt worden. Dankzij deze beveiligingsknop kan de mini cirkelzaag niet per ongeluk ingeschakeld worden.

  Extra functies

  De Powerplus POWE30040 is met 3,5 kg een stuk zwaarder dan zijn concurrenten. Dit merk je vooral bij langer en bij verticaal gebruik. Toch is het extra gewicht enigszins te danken aan de extra functies waarover deze mini cirkelzaag beschikt.

  Aan de voorzijde is een laser te vinden die exact toont waar gezaagd wordt. Deze laser kan in- of uitgeschakeld worden met de knop op de zaagkop. Daarnaast beschikt deze mini cirkelzaag ook over een invalfunctie. Hiermee kan er eenvoudig middenin materiaal gestart worden met zagen. Deze functie werkt erg goed al vereist het behoorlijk wat vaardigheid om dit onder de knie te krijgen.

  Complete set

  De Powerplus POWE30040 wordt als een complete set met drie verschillende zaagbladen geleverd. Je krijgt er namelijk een speciaal blad voor hout, aluminium en multiplex bij zodat je direct aan de slag kunt. Om de Powerplus POWE30040 goed op te bergen wordt er een degelijke koffer meegeleverd.

  Het maximale vermogen is 500 watt en de maximale zaagdiepte is 25 mm en er kan enkel loodrecht, met een hoek van 90° gezaagd worden.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €69.99
   • zaag niet alleen loodrecht maar stel nauwkeurig een verstek tot 45° in
   • accu uitwisselbaar met ander Bosch 12 V gereedschap
   • ingebouwde werklamp verlicht je werkvlak
   • de accu is minder krachtig dan zijn concurrenten
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/04/Bosch-UniversalCirc-12-Mini-Cirkelzaag.jpg

   De Bosch UniversalCirc 12 is een mini cirkelzaag met een enorme veelzijdigheid. Deze mini cirkelzaag beschikt namelijk over een instelbare zaaghoek waarmee je naast loodrecht ook erg exact met een versteksnede kunt zagen.

   Versteksnede

   De Bosch UniversalCirc 12 is een erg veelzijdige mini cirkelzaag waarmee je niet alleen de zaagdiepte tot 26 mm eenvoudig instelt maar ook nog een schuine hoek in kunt stellen. Dit is ideaal voor als je bijvoorbeeld plinten voor een hoek wilt zagen. Deze techniek maakt het namelijk mogelijk om ze precies met de juiste hoek op elkaar aan te laten sluiten zodat het exact past. Met de instelbare hoek kan de versteksnede ingesteld worden en je kunt deze erg nauwkeurig instellen van 0° tot 45°.

   Geleiderails en extra grip

   Daarnaast komt de Bosch UniversalCirc 12 met een geleiderails waarmee je ook nog eens in een rechte lijn zaagt. Daarnaast is boven de zaagkop een tweede grip te vinden zodat je de zaag met twee handen vast kunt houden om zo meer controle uit te oefenen.

   De mini cirkelzaag van Bosch is niet licht. Met 2,4 kg is het gewicht iets bovengemiddeld. Dit verschil lijkt misschien niet veel maar zal toch bij langer werk aanslaan op de armen.

   De Bosch UniversalCirc 12 heeft daarnaast een ingebouwde werklamp die zich voor het zaagblad bevindt. Deze lamp zorgt ervoor dat je, zelfs in donkere plekken, optimaal zicht hebt op je werkvlak. Daarnaast is er een opzetstuk voor een stofzuiger verkrijgbaar zodat het stof direct verwijderd kan worden.

   Uitwisselbare accu

   De Bosch UniversalCirc 12 wordt standaard met een 12 volt, 2,5 Ah accu geleverd die voldoende power levert voor de snelle klussen. De accu is krachtig al levert het niet evenveel inhoud als zijn concurrenten. Dit leidt ertoe dat de accu vaker opgeladen moet worden.

   Wel is het zo dat de accu van de Bosch UniversalCirc 12 uitwisselbaar is met ander Bosch 12V gereedschap. Op deze manier is het zeker waard een tweede accu aan te schaffen mocht je over meer Bosch tools beschikken.

    • zaag kaarsrecht dankzij de bijkomende geleiderails
    • afwisseling tussen snelheden voelt erg natuurlijk aan
    • sluit een stofzuiger aan en verwijder stof direct
    • bijkomende lasergeleider zorgt voor uitstekende begeleiding
    • de 400 watt motor is lichter dan de concurrenten
    • kan enkel in een hoek van 90° zagen
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/04/BLACKDECKER-BES510K-QS-Mini-Cirkelzaag.jpg

    De BES510K-QS van BLACK+DECKER is een mini cirkelzaag met een meegeleverde geleiderails. Dankzij deze rails zaag je kaarsrecht af en zorg je voor perfectie tot in de details.

    Geleiderails

    Kaarsrecht zagen is met de BLACK+DECKER BES510K-QS totaal geen probleem. Deze mini cirkelzaag wordt namelijk met een geleiderails geleverd wat ervoor zorgt dat je voortaan altijd recht zaagt. De geleiderails installeer je eenvoudig op de machine en vervolgens kun je hem precies op de juiste afstand afstellen. De geleiderails zorgt er vervolgens voor dat je exact de buitenste rand van het materiaal volgt en jij zo kaarsrechte stroken overhoudt.

    Daarnaast zorgt de lasergeleider ervoor dat je exact weet waar je zaagt.

    Eenvoudige afwisseling

    De bediening van de BES510K-QS is eenvoudig. De inschakelings knop is op het handvat te vinden en zit ter hoogte van de wijsvinger. De snelheid van de zaag wordt bepaald door de mate waarin de knop ingedrukt wordt. Dit voelt erg natuurlijk aan en hierdoor is er eenvoudig af te wisselen tussen verschillende snelheden.

    Netstroom

    De BLACK+DECKER BES510K-QS is een mini cirkelzaag die op netstroom werkt. Het vermogen van de machine is 400 watt en dit is voldoende voor het meeste materiaal. De maximale zaagdiepte is met 27mm net iets meer dan zijn concurrenten.

    Op de voorkant van het apparaat is een tweede handvat te vinden. Hiermee zorg je voor extra grip met je andere hand en heb je zo meer controle over de machine. Aan de voorkant van het apparaat is een stofzuiger aansluiting te vinden waarmee je eenvoudig het fijnstof verwijdert.

     Wat is het verschil met een normale cirkelzaag?

     Het verschil tussen een mini-cirkelzaag en een standaard model is vooral het gewicht en de afmeting. Het zaagblad en de motor zijn kleiner. En mini cirkelzaag is erg flexibel en is hierdoor een beter gereedschap voor smalle of kronkelende klussen. Een normale cirkelzaag is dus vooral geschikt voor grotere klussen.

     Wat is een T-greep en D-greep?

     De T-greep heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een handgreep in de vorm van een liggende T. Door deze vormgeving kun je een machine met een T-greep ook ondersteboven gebruiken. Verder geeft het veel overzicht tijdens het werken en is het makkelijker om in bochten te zagen. Een D-greep wordt ook wel een beugelgreep genoemd. De zaag bevindt zich als het ware onder de beugelgreep. Hierdoor heb je een beter contragewicht en is de zaag beter de bewegen van bovenaf. Het geeft een nauwkeurige en rechte zaagsnede doordat er weinig speling is rondom het zaagblad.

     Kiezen voor accu of op netstroom?

     Een mini-cirkelzaag met een accu zorgen ervoor dat je veel bewegingsvrijheid hebt en je kunt overal te werk gaan. Wel zorgt een laag accuniveau er voor dat de prestaties van de zaag minder worden. De zaag levert dan in op vermogen. Met een cirkelzaag op netstroom heb je dus wel ten alle tijden een stopcontact nodig maar hoef je niet te letten op het batterijniveau van de accu. Ook lever je hierdoor niet in op vermogen wanneer de accu leeg is en is het apparaat lichter doordat deze geen accu bevat.

     Hoeveel wattage en voltage is er nodig?

     Het aantal watt geeft aan wat het minimale wattage is om een machine te laten werken. De meeste mini-cirkelzagen hebben een vermogen rond de 1400 tot 1800 watt. Voltage geeft dan weer aan hoeveel spanning er ongeveer op een aansluiting staat. Vaak ligt het voltage van een mini-cirkelzaag tussen de 200 en 230 volt.

     Wat zijn de beste mini-cirkelzagen?

     De beste mini-cirkelzagen volgens onze koopgids zijn allereerst de Makita HS301D. Deze is erg licht en heeft daarnaast een krachtige accu die lang mee gaat. Daarnaast is de Powerplus POEW30040 de beste betaalbare mini-cirkelzaag uit onze gids. Deze wordt geleverd met drie zaagbladen in een stevige opbergkoffer. De beste mini-cirkelzaag met versteksnede is de Bosch UniversalCirc12. En de Black+Decker BES510K-QS is het beste model met geleiderails waardoor je lijnrecht kan zagen.

     Wat is de verstekfunctie?

     Met de verstek functie kun je als het ware een schuine spleet zagen tussen twee planken in die precies tegen elkaar staan. Je kunt hiermee dus hout op een hoek zagen. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld plintjes wilt aanbrengen in een hoek of een mooi fotolijstje aan het maken bent.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.