Boormachine

Beste boormachines van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021

Thuis valt er altijd wel iets te klussen, zeker als je graag alles zelf doet. Een van de meest gewilde instrumenten tijdens het klussen is de boormachine. Deze handige machine is ruim inzetbaar en wordt dan ook voor bijna alles gebruikt. Je kunt er hele constructies mee maken, maar ook een simpel fotolijstje ophangen.

Beste koop van 2024
Bosch PSB 1800
De beste allround boormachines

Bosch PSB 1800

 • Accu is uitwisselbaar met andere Bosch accu’s van het zelfde formaat
 • Behoorlijk vermogen ondanks lichte gewicht

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch PSB 1800

Bosch PSB 1800

Voor de klusser die een goede allround boormachine zoekt
DeWalt DWD522KS

DeWalt DWD522KS

Voor de klusser die een klopboormachine zoekt
Metabo KHE 2860 Quick

Metabo KHE 2860 Quick

Voor de klusser die een boorhamer zoekt
Powerplus POWX1190

Powerplus POWX1190

Voor de slopende klusser
Bosch PBD 40

Bosch PBD 40

Voor de nauwkeurige klusser

Wat is een boormachine?

Een boormachine is een machine om zo gecontroleerd mogelijk gaten in materiaal te maken. De machine beschikt over een mechanisme wat roteert of pulseert en zo dankzij zijn schroef- of beitelkop het materiaal doorboort zodat jij vervolgens het materiaal weer verder kunt bewerken.

Een boormachine werkt op stroom en de meeste boormachines zijn draagbaar zodat jij overal waar jij het wilt de machine in kunt zetten. Dankzij het pistool vormige ontwerp en de stevige handvatten kun je de boormachine precies in de positie houden die jij wilt.

Verschillende soorten boormachines

Boormachines zijn er om een heel soort klussen makkelijker te maken en zijn zelfs vaak essentieel om bepaalde taken uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan het boren van gaten in de muur. Daarnaast kun je met een boormachines bijvoorbeeld ook schroeven vastdraaien. Omdat deze taken behoorlijk verschillen zijn er dan ook vele verschillende soorten boormachines verkrijgbaar.

Een accuboormachine beschikt over een ronddraaiend mechanisme met een lager vermogen wat door een accu aangedreven wordt en hierdoor volledig draadloos is. Het lage vermogen maakt het makkelijker om bijvoorbeeld schroeven te bevestigen doordat er met meer nauwkeurigheid gewerkt kan worden.

Voor het maken van gaten in een muur gebruik je een klopboormachine. Deze boormachine beschikt over een speciale klopfunctie waarbij de kop niet alleen draait maar ook een hamer beweging maakt. Door dit mechanisme is het gemakkelijker gaten in hard materiaal te maken.

Ben je van plan om beton te boren dan heb je hiervoor een boorhamer nodig. Een boorhamer beschikt over een beitelfunctie waarmee jij hard materiaal zoals beton kunt bewerken.

Soms wil je een boormachine niet gebruiken voor constructie maar juist om iets af te breken. Denk hierbij aan het afhalen van ouderwetse badkamer tegeltjes van een bakstenen muur of juist het neerhalen van die muur. Hiervoor wordt een breekhamer gebruikt. Een breekhamer heeft net als een boormachine een bewegende kop alleen is hier echter een beitel kop op aangebracht die door een pulserende beweging snel korte metten maakt met de af te breken muur.

Naast deze meest voorkomende boormachine soorten zijn er ook nog boormachines zoals een kolomboormachine. Deze boormachine is een machine die op een vaste plek staat. Je brengt hier bijvoorbeeld de houten plaat naartoe en kunt op met deze machine erg snel en erg nauwkeurig veel gaten boren.

Waarom een boormachine?

Een boormachine is een essentieel item voor bij het klussen. Schroeven is de meest gebruikte constructie manier en om dit uit te kunnen voeren moet er een gat gemaakt worden. Daarnaast is het enkel met een boormachine mogelijk om gaten in de vele verschillende typen materialen te maken zonder hierbij het materiaal verder te beschadigen.

De ideale boormachine is geschikt voor het materiaal wat je wilt bewerken en zorgt dankzij het specifieke mechanisme ook voor het beste resultaat.

De 4 belangrijkste punten

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een boormachine.

1. Het gebruik

Omdat boormachines voor veel verschillende klussen gebruikt worden en boormachines in vele verschillende vormen komen, is het essentieel de juiste boormachine voor je werkzaamheden te gebruiken. Denk hierbij aan het verschil tussen het bewerken van een dikke betonlaag en het draaien van een schroef in hout.

De verschillende werkzaamheden vereisen een verschillend type boormachine met een roterende of juist een pulserende kop.

2. Schroeven, boren, drillen of beitelen

Het soort werkzaamheden waarvoor een boormachine gebruikt wordt, loopt enorm uiteen. Voor het schroeven en boren in zacht materiaal heb je een lichte boormachine met een roterende kop nodig. Het vermogen van de boormachine wordt uitgedrukt in Watt en samen met het aantal omwentelingen van de kop per minuut wordt zo de capaciteit van de boormachine bepaalt.

Klopboormachines en boor- en breekhamers hebben een andere functie. Deze machines beschikken namelijk over een hamerfunctie. De kop wordt hierbij door een pulserende beweging razendsnel heen-en-weer bewogen. De slagkracht wordt uitgedrukt in Joule. Om een robuust stuk beton met een diameter van maximaal 30 mm te perforeren is een kracht van minimaal 3 Joule nodig.

3. Accu vs. netstroom

Het verschil tussen boormachines die op een accu werken en boormachines die op netstroom werken, gaat verder dan alleen de draad. Boormachines die over een accu beschikken zijn misschien wel draagbaarder maar zijn daarnaast wel gelimiteerd aan het vermogen van de accu wat lager ligt dan netstroom. Hierdoor is dit soort boormachines geschikt voor lichter kluswerk maar kom je een klopboormachine met accu voor zwaar materiaal eigenlijk niet tegen.

4. Bit, boor en beitel

Bij boormachines is de kop uitwisselbaar zodat je altijd exact dat kunt doen wat je wilt. Of het nu een gat is met een diameter van 7 mm boren is, jij een tegel van de muur wilt halen of dat je een kruiskopschroef in het hout wilt schroeven, met de juiste bit is het mogelijk.

Om met een boormachine te kunnen werken, heb je de bijpassende koppen nodig. Als je eenmaal een complete set met verschillende opzetstukken hebt, kun je ze eenvoudig uitwisselen. Dankzij een snelspanmechanisme heb je de gewenste kop zo op je boormachine gezet en ben jij klaar om te gaan.

Reviews

Wij hebben de beste boormachines die op dit moment verkrijgbaar zijn voor je vergeleken. We hebben de beste accuboormachine, de beste klopboormachine, de beste boorhamer, de beste breekhamer en de beste kolomboormachine alvast uitgezocht. Bekijk hieronder onze uitgebreide reviews.

 • Accu is uitwisselbaar met andere Bosch accu’s van het zelfde formaat
 • Behoorlijk vermogen ondanks lichte gewicht
 • Een accu gaat niet erg lang mee
Bosch PSB 1800

De Bosch PSB 1800 is een complete accuboormachine die veelzijdig gebruikt kan worden. Daarnaast is deze boormachine leverbaar met een ruim aanbod accessoires en een accu die uitwisselbaar is met ander Bosch gereedschap.

Sterk en licht

Met slechts anderhalf kilo is dit beslist geen zware boormachine. Toch levert deze lichtgewicht boormachine een behoorlijk vermogen. Daarnaast kan deze boormachine tot wel 22.250 slagen per minuut maken en beschikt hij over twee verschillende versnellingen waardoor je eenvoudig af kunt wisselen tussen precisiewerk en grote halen.

Complete Set

De boormachine is leverbaar met een tweede accu en een ruim aantal opzetstukken. Hierdoor heb je voor iedere situatie een geschikte boor wat hem in combinatie met het uitgebreide vermogen de keuze maakt voor zowel gips, hout als baksteen. De ingebouwde klopfunctie zorgt er namelijk voor dat het ook met harde materialen redt.

Daarnaast zorgt het snelspanmechanisme van de boorkop ervoor dat je snel wisselt tussen verschillende boren. Zo boor je razendsnel een gat in de muur en schroef je daarnaast de schroef met een andere kop vast is slechts een mum van tijd.

Uitwisselbare Accu

Omdat Bosch begrijpt dat de draagbaarheid van een accu een ongekende handigheid geeft, is deze accu uitwisselbaar met Bosch accu’s van je andere gereedschap. Denk hierbij aan een Bosch bladblazer of Bosch schuurmachine. Wel is belangrijk even te checken of de accu’s van hetzelfde formaat zijn.

  • Krachtige machine met geweldige klopfunctie voor het hardste materiaal
  • Extra grip dankzij dubbele rubberen handgreep
  • Wordt standaard zonder boorkoppen geleverd
  DeWalt DWD522KS

  De DeWalt DWD522KS is een krachtige klopboormachine uit het hoogste segment. Dankzij de enorme prestaties is deze klopboormachine ontworpen voor zelfs het hardste materiaal zoals metaal en steen.

  Enorme capaciteit

  De DeWalt DWD522KS is een klopboormachine die over een enorm vermogen en een geweldige klopfunctie beschikt waardoor deze boormachine uiterst geschikt is om in harde materialen te boren. De motor heeft een vermogen van 950 watt en levert 3500 toeren op vol vermogen. De klopfunctie maakt zo’n 56.000 slagen per minuut. Hiermee weet het zelfs met de hardste materialen zoals steen en metaal raadt.

  Dubbele handgreep

  Omdat er bij sommige situaties behoorlijk wat kracht vrijkomt, is deze boormachine ontworpen met een dubbele handgreep. Dit betekent dat er voorop ook nog een handgreep voor extra grip te vinden is. Beide handgrepen zijn voorzien van een rubberen laag zodat de trillingen enigszins gedempt worden en dat jij altijd goed grip houdt.

  Met koffer, zonder boorkoppen

  De DeWalt DWD522KS werkt op netstroom en wordt met een 2,5 meter lange kabel geleverd. Dit is voldoende in sommige gevallen maar mocht je niet dichtbij een stopcontact in de buurt zijn, dan heb je al snel een verlengsnoer nodig.

  Standaard wordt deze boormachine met een opbergkoffer maar zonder boorkoppen geleverd.

   • Krachtige machine geschikt voor zwaar beton
   • Hamerfunctie heeft slagkracht van 3,2 J
   • Met 3,1 kg is de machine niet zwaar
   • Wordt standaard zonder boren en beitels geleverd
   Metabo KHE 2860 Quick

   Dankzij het enorme vermogen en een gigantische slagkracht weet de KHE 2860 Quick met ieder type materiaal raadt. Met zijn krachtige hamerfunctie boort deze boorhamer eenvoudig een gaten in zwaar beton.

   Duitse degelijkheid

   Metabo is de Duitse fabrikant die al bijna een eeuw lang gereedschap maakt en zo een gevestigde naam in de kluswereld is. Met de KHE 2860 Quick is een enorm sterke en robuuste boormachine ontwikkeld die zich specialiseert in zwaar materiaal zoals baksteen en beton. Dankzij zijn robuuste kwaliteit en krachtige motor is dit de keuze onder professionele gebruikers.

   Vermogen en slagkracht

   Deze boormachine die op netstroom werkt beschikt over een vermogen van maarliefst 880 W en een enorme slagkracht van 3,2 J. Dit is voldoende om gaten tot een doorsnede van 28 mm in beton te maken.

   Het aantal slagen wat de hamerfunctie per minuut maakt is 4400. Hiermee komt deze boormachine razendsnel door bijvoorbeeld beton heen.

   Slim ontwerp

   Ondanks zijn indrukwekkende specs is deze boormachine niet zwaar. Met 3,1 kg kun je hem probleemloos langere tijd gebruiken. Daarnaast zorgt het 4 meter lange snoer voor voldoende ruimte zonder dat je direct een verlengsnoer aan hoeft te sluiten.

   Wel wordt de boormachine zonder boren en beitels geleverd dus zullen die nog apart aangeschaft moeten worden.

    • Wordt standaard met twee beitels en opbergkoffer geleverd
    • Zelf in te stellen toerental
    • Met SDS-Max aansluiting voor andere opzetstukken
    • Slagkracht van 25 joule
    • 1600 Watt
    • 2300 Slagen per minuut
    • Zwaar in gewicht (17 kilo)
    Powerplus POWX1190

    Soms is boren niet genoeg en is het nodig om te drillen. Dit is waar de Powerplus POWX1190 komt kijken. Deze krachtige machine beschikt namelijk over een enorm vermogen en een geweldige beitel die eenvoudig door dik beton heen komen.

    Krachtige motor

    De POWX1190 beschikt over een gigantische 1600 Watt motor die maarliefst 25 J slagkracht levert. Hierdoor is het een van de krachtigste breekhamers verkrijgbaar. In tegenstelling tot een boormachine maakt deze machine geen roterende beweging maar een pulserende beweging. Hierdoor is deze machine voornamelijk geschikt om zwaar materiaal zoals beton af te breken. Ook kan deze machine ideaal gebruikt worden om een pleister- of tegellaag van de muur te halen.

    Twee beitels en opbergkoffer

    Standaard wordt deze breekhamer met twee beitels geleverd. Een met een platte kop om grote oppervlakten te bestrijken en de andere met een scherpe punt waarmee beton eenvoudig geperforeerd kan worden.

    Mocht je de set niet gebruiken dan kun je hem opbergen in de bijkomende koffer.

    Zwaarlijvig en luid

    Het werken met deze machine vereist behoorlijk wat inspanning. Ondanks dat een groot deel van de trillingen opgevangen wordt, voel je het trillen alsnog erg nadrukkelijk. Daarnaast heeft deze machine een gewicht van 17kg wat er al snel behoorlijk in weegt.

     • Display om af te lezen wat de instellingen en boordiepte zijn
     • Dubbele aandrijving wisselt tussen snel en kracht vermogen
     • Precisie laser laat exact zien waar je boort
     • Niet mogelijk om in hoeken te boren
     Bosch PBD 40

     De Bosch PBD 40 is een kolomboormachine waarmee nauwkeurigheid naar een hoger niveau getild wordt. Deze krachtige machine beschikt over een display voor de exacte instellingen en een precisie laser om op de millimeter nauwkeurig te werken.

     De Optimale Instellingen

     Met de PBD 40 heb je altijd de optimale instellingen. Deze boormachine beschikt namelijk naast twee verschillende aandrijvingen waarmee tussen krachtig en snel gewisseld wordt, ook nog eens over een display waarop instellingen zoals bijvoorbeeld de boordiepte af te lezen zijn. Zo zijn voortaan alle gaten exact de afmetingen die ze moeten zijn, echter is het met deze kolomboormachine niet mogelijk in een hoek te boren.

     Krachtige Machine

     Om te zorgen dat alle materialen bewerkt kunnen worden met deze machine, is deze krachtige kolomboormachine uitgerust met een motor die maar liefst een vermogen van 710 W kan leveren. Hiermee kom je eenvoudig door hout, gips maar ook hardere materialen zoals baksteen, tegels en zelfs metaal heen. Het maximale toerental van de boormachine is een razendsnelle 2500 omwentelingen per minuut.

     Extreem nauwkeurig

     Doordat je het materiaal onder de boormachine brengt, kun je het heel precies klemmen en zo recht en nauwkeurig boren. Onder de boor is een klem te vinden waarmee je het materiaal vast kunt zetten zodat je twee handen vrij hebt om te boren.

     Tot slot is de PBD 40 van Bosch uitgerust met een precisie laser zodat je exact kunt zien waar je boort. Deze lazer indicator geeft aan de hand van een kruis tot op de millimeter nauwkeurig aan waar het gat komt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.