Beste pistonmachine

Pistonmachine: de beste pistonmachines van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Als echte koffieliefhebber is een pistonmachine een van de meest waardevolle instrumenten waarmee jij je keuken kunt verrijken. Met een pistonmachine beoefen je de kunst van het koffie zetten en haal jij een ongekende smaak uit de koffie. Jij hebt namelijk de volledige vrijheid om de koffie precies zo te zetten zoals jij het wilt. Met een pistonmachine ben je de barista die iedere stap van het proces regisseert. Maar een goede pistonmachine schaf je niet zomaar aan, want met het groot aantal verschillende modellen en functies is de keuze vrij ruim. In deze koopgids helpt de expert je met de punten waar je op let bij het kopen en geven we je direct een lijst met de beste pistonmachines uit de test.

Beste koop van 2024
Solis Grind & Infuse Compact
De beste koop pistonmachine

Solis Grind & Infuse Compact

 • Prachtig zilverkleurig ontwerp met drukmeter
 • Warme kopjes dankzij warmhoudplaat
 • Groot 2,5 liter waterreservoir
 • Snel op temperatuur dankzij thermoblock
 • Geschikt voor hele koffiebonen, gemalen koffie en pads

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Solis Grind & Infuse Compact

Solis Grind & Infuse Compact

Favoriet bij consumenten en bekroond als beste koop - goede prijs-kwaliteitsverhouding en beschikt over de belangrijkste features.
Livoo Espressomachine DOD159

Livoo Espressomachine DOD159

Onze favoriete goedkope pistonmachine van een kleiner formaat - perfect voor een kleinere studio én een goede espressol.
Sage the Oracle Touch

Sage the Oracle Touch

Een van de meest uitbundige pistonmachines voor als je echt serieus bent over je espresso.
De'Longhi EC685.R Dedica

De’Longhi EC685.R Dedica

De De'Longhi EC685.R Dedica is een kleine en compacte machine waarmee jij razendsnel een heerlijke espresso hebt staan - werkt met gemalen koffie én ESE pads.

Koffie is meer dan alleen een drank en als echte liefhebber weet je dit maar al te goed. Een slechte kop koffie blijft lang nasmaken en een goede kop maakt je dag. Tegenwoordig is ambachtelijke koffie razendpopulair. In iedere plek vind je geweldige koffiebars met de heerlijkste koffies. De eer voor dit lekkere genot gaat niet alleen naar de goede koffie die hier gebruikt wordt. De koffiemachine en de barista hebben een minstens zo belangrijke rol. Niets haalt de optimale smaak van de boon beter naar boven dan de goede espressomachine en degene die hem zo goed bedient.

Waarom kiezen voor een pistonmachine?

Koffie zetten is met een pistonmachine nog nooit zo’n vakwerk geweest. Het apparaat heeft alle functies om het beste bakje koffie op tafel te zetten en jij bepaalt hoe je het hebben wilt. Een pistonmachine maalt de bonen op de perfecte grootte en jij bepaalt hoeveel er in de koffie gaat. Daarnaast stamp jij ze naar wens aan en laat je het water er doorheen stromen. Zo komt het meest hemelse bakje koffie volledig naar jouw smaak op tafel.

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een halfautomatische koffiemachine. Dit betekent dat bij het gebruik van de pistonmachine de bonen nog gemalen moeten worden. Zodra de gemalen koffie uit de machine komt, wordt deze in filterdrager gedaan en aangestampt. Deze filterdrager gaat vervolgens weer in de machine waar er heet water met hoge druk doorheen gestuwd wordt. De vloeistof komt er vervolgens als een hemelse koffie uit.

Als barista heb jij dus de volledige controle over het grootste gedeelte van het proces en kun je de volledige eer van het door jouw gezette kopje heerlijkheid naar je toetrekken. Het is dan ook niet voor niets dat een goede pistonmachine koffie zetten tot een ware kunst maakt.

De ideale pistonmachine heeft alle tools om jou de perfecte espresso te laten maken. Het apparaat beschikt over een goede maler die een consistente maling oplevert en laat het water op de juiste druk door de filter heen stromen. Het is het ideale werktuig voor de espresso van je dromen.

Waar let je op bij het kopen van een pistonmachine?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van jouw perfecte pistonmachine.

Gemalen koffie geschikt voor espresso via de pistonmachine

Pistonmachine gebruiken met koffiebonen, gemalen koffie of pads

De traditionele pistonmachine beschikt over een ingebouwde molen en werkt daardoor met hele koffiebonen. De bonen gaan in een reservoir wat zich meestal aan de bovenkant van de machine bevindt. Dankzij de ingebouwde molen, maalt de pistonmachine de geroosterde koffiebonen om tot versgemalen koffie.

Tegenwoordig vind je ook pistonmachines die met gemalen koffie werken. Hierbij beschikken ze niet over een maler, wat behoorlijk scheelt in de omvang van de machine. Toch lever je hierbij wel in de op versheid van de koffie. Smaken komen beter tot hun recht als de koffie vers gemalen is.

Daarnaast zijn er speciale koffiepads voor pistonmachines op de markt. Hierbij plaats je deze koffiepads in de filterdrager van de machine. Het grote voordeel hiervan is dat het behoorlijk wat tijd scheelt bij het zetten van koffie. Je kunt hierbij echter niet exact bepalen hoeveel koffie je gebruikt.

Wat is de juiste waterdruk voor een espresso met een pistonmachine?

De waterdruk van de pistonmachine

Om een espresso te zetten, hoort het water met een behoorlijke druk door het filter gestuwd te worden. Bij een goede espresso wordt het water met een druk van tussen de 15 en 19 bar door het filter gestuwd. Om dit proces goed te kunnen monitoren beschikken de luxere pistonmachines meestal over een ingebouwde drukmeter. Hiermee weet jij exact met welke druk jij koffie zet.

Waterreservoir van de pistonmachine schoonmaken - Sage Oracle

Waterreservoir van de pistomachine

Een pistonmachine beschikt over een waterreservoir waarin het water opgeslagen wordt. Omdat de meeste pistonmachines ook over een stoompijpje beschikken, waarmee melk opgeschuimd wordt, beschikken pistonmachines meestal over een redelijk waterreservoir. Gemiddeld kost een espresso zo’n 30 ml water en een lungo 90 ml. Dit betekent dat een reservoir van 1 liter behoorlijk wat koppen levert.

In werkelijkheid wordt er ook behoorlijk water gebruikt om de machine te reinigen. Meestal doe je dit dagelijks, afhankelijk van of jij de machine gebruikt hebt. Je kunt hierbij grofweg aanhouden dat je per persoon 0,7 liter water verbruikt op wekelijkse basis.

Verwarmingselement

Het verwarmingselement in de machine zorgt ervoor dat het water opwarmt. Er zijn twee soorten verwarmingselementen: een thermoblock en een boiler. Een thermoblock zit sneller op temperatuur in vergelijking met een boiler. Dit is dus erg handig als je opzoek bent naar een snelle machine. Sommige machines beschikken over een tweede boiler om de melk op te warmen.

Extra functies en onderdelen

De tamper is het instrument waarmee je de koffie in de filterdrager aanstampt. Sommige machines hebben een ingebouwde tamper. Dit betekent dat er een ruimte in het apparaat zit waar je de tamper op kunt bergen. Zo weet je zeker dat je hij niet van de machine gescheiden raakt.

Om de smaak van de koffie goed te behouden en de aroma’s rijkelijk te laten vloeien, hoort het kopje enigszins opgewarmd te zijn. Sommige machines beschikken over een kopjeswarmer. Je plaats hier het kopje voor gebruik op de ingebouwde warmhoudplaat en de hitte die gegenereerd wordt zorgt ervoor dat de kopjes op temperatuur zijn. Dit draagt bij aan die ongekende smaakbeleving.

De 4 beste pistonmachines uit de test

Dit zijn de beste pistonmachines verkrijgbaar: de beste pistonmachine klein en handzaam, de beste pistonmachine premium, de beste pistonmachine met touch screen voor snelle instellingen, de beste pistonmachine voor snelle werkzaamheid met ESE pads

 • Prachtig zilverkleurig ontwerp met drukmeter
 • Warme kopjes dankzij warmhoudplaat
 • Groot 2,5 liter waterreservoir
 • Snel op temperatuur dankzij thermoblock
 • Geschikt voor hele koffiebonen, gemalen koffie en pads
Solis Grind & Infuse Compact

De Grind & Infuse Compact is een geweldige pistonmachine die over alle eigenschappen beschikt om de beste espresso te maken. Dankzij de overzichtelijke bediening en de ingebouwde drukmeter regisseer je iedere stap van het koffiezetten.

Prachtig ontwerp en geweldige kwaliteit

De Solis Grind is een prachtig ontworpen pistonmachine. Deze machine komt in een mooie zilverkleurige afwerking die erg premium doet overkomen. Aan de voorkant zitten de overzichtelijke bedieningsknoppen en een drukmeter die aangeeft wat de waterdruk is. Bovenop vind je het bonenreservoir en daarnaast een ruimte om de kopjes op te warmen. Dit maakt drinken niet alleen aangenamer, het zorgt er ook voor dat de smaak optimaal tot zijn recht komt.

De bedieningsknoppen zijn simplistisch en effectief. Je stelt hier eenvoudig de instellingen naar wens in. De machine beschikt daarnaast over een bijgeleverde tamper waarmee jij de versgemalen koffie mee aanstampt. Al is er geen ruimte in de machine om deze te bewaren.

Aan de zijkant van het apparaat zit een stoompijpje om handmatig melk op te schuimen. Hiervoor wordt een bijpassend kannetje meegeleverd.

Snel op temperatuur dankzij thermoblock

De Solis Grind & Infuse Compact kan zowel met bonen, gemalen koffie als met pads gebruikt worden. Hiermee is het een erg veelzijdige machine. Ideaal voor als je wilt afwisselen tussen je bonen koffie, gemalen decaf en kant-en-klare pads.

Het waterreservoir van 2,5 liter is groot. Hiermee kun je vele koppen koffie zetten. Het water wordt opgewarmd met de thermoblock. Dit betekent dat hij snel op temperatuur zit en klaar is om te zetten. Het hete water wordt met een druk van 15 bar gestuwd. Dit is de optimale druk voor espresso’s. Het binnenwerk is gemaakt van een duurzaam roestvrij staal.

De Solis Grind & Infuse Compact is een premium pistonmachine waarmee jij het ultieme werktuig  om de lekkerste koffie te zetten in huis haalt.

  • Klein, compact en draagbaar ontwerp
  • Eenvoudige bediening
  • Roestvrijstalen binnenwerk
  • Lagere prijs
  • Kleiner waterreservoir
  • Machine goed vasthouden bij opdraaien filterhouder
  Livoo Espressomachine DOD159

  De DOD159 Livoo is een kleine en compacte pistonmachine waarmee jij een heerlijke espresso serveert. Dankzij de kleine prijs en het compacte formaat is het de ideale koffiemachine voor in een knusse studio.

  Klein, compact en goedkoop

  De Livoo Espressomachine is het ideale instrument voor de beginnende thuisbarista. Vanwege zijn lichte gewicht en kleine formaat is hij erg handzaam. Ideaal voor degene die in een kleine ruimte woont. Hij is zelfs zo handzaam dat hij gemakkelijk op vakantie meegenomen kan worden. Houd er wel rekening mee dat je de machine goed vasthoudt bij het opdraaien van de filterhouder. De DOD159 beschikt over een 0,25 liter waterreservoir. Dit is niet heel groot maar toch haal je er gemakkelijk 4 espresso’s uit.

  Het binnenwerk van de Livoo DOD159 is gemaakt van roestvrijstaal. Dit is duurzaam en gaat jaren mee!

  Eenvoudige bediening

  Je vult de Livoo DOD159 met gemalen koffie. Dit gaat direct in de filterhouder. Mocht je thuis een koffiemolen hebben staan, dan kun je deze dus perfect gebruiken met deze pistonmachine. Zo is je koffie altijd vers.

  De Livoo DOD159 beschikt over 3 verschillende standen: espresso, heet water en stoom. Het hete water en de stoom lopen door het stoompijpje aan de zijkant van de machine. Zo zorgt dit compacte apparaat eenvoudig voor heet water voor thee of melkschuim voor een cappuccino.

  De Livoo DOD159 is klein, licht en handzaam. Ideaal voor de beginnende thuisbarista die weinig ruimte of geld te besteden heeft.

   • Volledig naar wens in te stellen
   • Eenvoudige bediening met touch screen
   • Automatische melkopschuimer
   • Groot 2,5 liter waterreservoir
   • Prijzig
   • Het duurt even voor je hem volledig naar wens ingesteld hebt
   Sage the Oracle Touch

   De Sage the Oracle Touch is een prachtige pistonmachine met eindeloos veel mogelijkheden. Dankzij het touchscreen stel je hem snel en eenvoudig in zoals jij het wenst.

   Eenvoudige bediening met oneindige instelmogelijkheden

   Met de Sage the Oracle Touch heb je eindeloze mogelijkheden. Een blik op het touchscreen en je ziet direct dat je alles exact naar wens in kunt stellen. Gelukkig zorgt het touch screen voor veel gemak. Op het touchscreen kun je namelijk per koffiespecialiteit selecteren waarmee je direct de optimale instellingen hebt voor jouw koffie. Mocht je hem volledig naar eigen smaak in willen stellen dan kan dit ook, maar dit kost wel iets meer tijd. Dit is iets wat met de tijd zal komen maar als je eenmaal de gewenste instellingen hebt, ben jij gegarandeerd van de beste koffie.

   Prachtige luxe uitvoeringen

   Het model is leverbaar in twee verschillende varianten: Black Truffle, een prachtige zwarte uitvoering en Stainless Steel, een klassieke zilveren uitvoering. De machine beschikt over een 2,5 liter waterreservoir. De koffiebonen gaan in het doorzichtige bonenreservoir bovenop. Als ze eenmaal gemalen zijn vang je ze op in de filterhouder. Met de ingebouwde tamper, stamp je dit naar wens aan.

   Dat dit een halfautomatische koffiemachine is die voor veel gemak zorgt, blijkt daarnaast uit het feit dat het over een automatische stoompijp beschikt. Dankzij de dubbele boiler duurt het opwarmen iets langer in vergelijking met een thermoblock systeem. De tweede boiler warmt de melk om de perfect schuimlaag te creëren.

   Ben je opzoek naar een complete pistonmachine met touchscreen waarbij je eenvoudig bepaalt hoeveel taken de machine je uit handen neemt dan is dit de beste keuze voor jou.

    • Vier prachtige varianten
    • Compact en luchtig ontwerp met warmhoudplaat
    • Snel op temperatuur dankzij thermoblock
    • 1 liter reservoir houdt niet over
    • Warmhoudplaat werkt niet in stroombesparing stand is
    De’Longhi EC685.R Dedica

    De De’Longhi EC685.R Dedica is een kleine en compacte machine waarmee jij razendsnel een heerlijke espresso hebt staan. Deze machine zit namelijk in enkele seconden op de juiste temperatuur en werkt met gemalen koffie en de ESE pads.

    Snelle werking dankzij ESE pads en verwarmingssysteem

    De De’Longhi EC685.R Dedica is een prachtige pistonmachine die met gemalen koffie en de ESE pads werkt. Hierdoor is het een ideale keuze voor als je tijd wilt besparen. Deze pistonmachine beschikt namelijk over een thermoblock verwarmingssysteem waardoor je machine zo op de juiste temperatuur zit. Je kunt vrijwel direct de filterhouder vullen met de gemalen koffie of de pads. Houd bij het indraaien van de filterhouder er wel rekening mee dat deze vrij compacte machine niet veel gewicht heeft en je dus zelf tegendruk moet leveren om deze goed vast te krijgen.

    Bij de machine wordt een losse tamper geleverd om de gemalen koffie in de filterhouder aan te stampen.

    4 prachtige uitvoeringen en een luchtig ontwerp

    De EC685.R Dedica is leverbaar in 4 prachtige kleuren: rood, zilver, zwart en wit. Doordat deze compacte machine niet over een bonenmaler beschikt, neemt hij weinig ruimte in. Hierdoor is het een luchtige toevoeging op je aanrecht.

    De EC685.R Dedica beschikt over een 1 liter waterreservoir. Met twee gemiddelde koffiedrinkers kun je hier ongeveer 3 à 4 dagen mee, zonder hem bij te hoeven vullen. De machine kan twee kopjes tegelijkertijd zetten en beschikt daarnaast over een warmhoudplaat voor de kopjes bovenop de machine. Al werkt dit alleen als de pistonmachine in gebruik is en levert te weinig warmte zodra hij in stroombesparings stand gaat.

    Het binnenwerk van de machine is van een duurzaam roestvrijstaal en aan de zijkant van de machine vind je het stoompijpje om handmatig de melk op te schuimen.

    De EC685.R Dedica is de ideale keuze voor gemalen koffie en pads en jij razendsnel een espresso klaar wilt hebben.

     Wat is een pistonmachine?

     Machines met een piston kunnen handbediende machines zijn, waarbij je door aan de hendel te trekken het water direct door de gemalen koffie perst om de espresso te zetten. Bij het loslaten van de piston wordt het water door de koffie heen geforceerd, met als resultaat een lekkere kop koffie.

     Wat voor soort koffie zet je met een pistonmachine?

     Met een pistonmachine kan je verschillende soorten koffie bereiden. Het belangrijkste is de espresso, welke de basis is voor je andere koffiespecialiteiten. Naast espresso maak je, afhankelijk van de pistonmachine, ook dubbele espresso’s, latte, latte macchiato, flat whites en capuccino’s.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.