Eierkoker: de beste eierkokers

Eierkoker: wat zijn de beste eierkokers van 2021?

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 31 juli 2020

Een hard ei, een zacht ei of .. wat is een perfect ei? Hoe lang moet een ei precies koken voordat jij hem echt het lekkerst vind? Daar helpt een eierkoker je bij. Een klein, maar ideaal apparaat om jouw ei perfect te koken dat je er met volle teugen van kan genieten.

Wat is een eierkoker precies, hoe werkt deze en wat is de beste eierkoker voor in jouw keuken? We helpen je verder, dan geniet jij zo van dat perfecte gekookte ei!

Beste koop van 2021
Steba Eierkoker
De beste multifunctionele eierkoker

Steba Eierkoker

  • Met maatbeker
  • Buitenkant wordt niet heet
  • Bergt makkelijk op
  • Multifunctioneel
  • Capaciteit voor 1 tot 6 eieren

Wat is een eierkoker?

Een eierkoker is een apparaatje dat helemaal thuis is in de keuken. Het werkt meestal op stroom en heeft altijd een deksel. In de meeste standaard eierkokers kun je zes tot zeven eieren tegelijk koken, maar er zijn ook eierkokers waar je meer of juist minder eieren in kwijt kunt.

Hoe werkt een eierkoker?

Onder de deksel vind je een plaat die gloeiend heet wordt zodra je de eierkoker aanzet. Door water op deze plaat te gieten verdampt het water dat weer condenseert op de eieren. Door de warmte die blijft hangen onder de deksel worden de eitjes gekookt.

 

Hoe hard de eitjes gekookt worden hangt af van de hoeveelheid water die je op de plaat gooit. Je kunt je voorstellen dat hoe meer water je op de plaat gooit, hoe langer het water nodig heeft om te verdampen en hoe langer de eitjes koken. Dus hoe meer water je gebruikt, hoe harder de eieren worden.

 

Het is wel belangrijk dat je altijd een gaatje prikt in de onderkant van de eieren voordat je ze erin zet. Dit voorkomt dat de schil gaat scheuren en barsten. Zo voorkom je dus dat de hele eierkoker onder het ei zit en jij nog steeds niet van een gekookt eitje kunt genieten. Meestal wordt er een prikker met de eierkoker meegeleverd.

Wat is het voordeel van een eierkoker?

Door het gebruik van een eierkoker weet je precies hoe jouw eitjes gekookt worden. Meestal kun je kiezen voor zacht, waardoor de dooier vloeibaar blijft of voor harde eieren waarin de eierdooier bijna kruimelig wordt. Natuurlijk is er ook een optie tussenin, namelijk half zachte eieren, waarbij de dooier niet meer geheel vloeibaar is, maar nog wel een beetje smeuïg.

Voordeel van een eierkoker is dat je het apparaat aan zet met de eieren en de juiste hoeveelheid water erin en dat je het verder niet meer in de gaten hoeft te houden. Je hoeft geen wekkertje te zetten of je telefoon continue in de gaten te houden en je kunt ze ook niet per ongeluk vergeten. Het is aanzetten en zodra de eierkoker piept, weet je dat de eieren klaar zijn.

Verder neemt een eierkoker geen plaats in op het gasfornuis en hoef je geen pan te gebruiken dat weer schoonmaken en afwas scheelt.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een eierkoker

Ben jij er helemaal van overtuigd dat een eierkoker een mooie toevoeging is aan jouw keukenapparatuur? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in de eigenschappen waar je het beste even op kunt letten wanneer je een eierkoker gaat kopen. Hieronder bespreken we deze eigenschappen.

Maatbeker

Een maatbeker is erg belangrijk voor een eierkoker. De hoeveelheid water die je in de eierkoker giet voordat je hem aanzet is namelijk bepalend voor hoe jouw eitjes eruit komen. Bij de meeste eierkokers wordt er een speciale maatbeker meegeleverd waar precies opstaat tot hoe ver je hem moet vullen als je zoveel eieren op die manier gekookt wil hebben. Zo kun je je eigenlijk nooit vergissen.

Het kan ook zijn dat er in de beschrijving van de eierkoker staat hoeveel milimeter je nodig hebt voor het koken van een bepaalde hoeveelheid eieren op een bepaalde manier. Zorg dan wel dat je een maatbeker hebt die je precies kunt aflezen, want dit komt nauw aan.

Signaal

Het is wel zo prettig dat je weet wanneer de eieren klaar zijn en daarom zit er op de meeste eierkokers een signaal. Vaak is dit een langdurige piep die pas stopt wanneer je de stekker uit het stopcontact trekt. Andere eierkokers schakelen zichzelf automatisch uit als de eieren gekookt zijn. Dan koelt de plaat af en koken de eieren niet veel verder.

Het is wel belangrijk om de eieren zo snel mogelijk uit de eierkoker te halen nadat ze klaar zijn met koken om te voorkomen dat ze harder worden dan gewenst. Je kunt je voorstellen dat de eieren verder koken wanneer je ze nog lange tijd in de verwarmde afgesloten eierkoker laat staan. Het allerbeste kun je ze even onder de koude kraan houden. Dan laat je de eieren schrikken, zodat ze makkelijk te pellen zijn en zorg je er ook gelijk voor dat de dooier niet harder wordt dan je wil.

Eierprikker

Zoals we eerder hebben besproken kun je de eitjes het beste even doorprikken voordat je ze in de eierkoker zet. Zo weet je zeker dat de eitjes gaan koken en niet leeglopen, omdat de schil scheurt of breekt.

Meestal wordt er een eierprikker meegeleverd met de eierkoker. Soms zit deze aan de onderkant van het maatbekertje, of gewoon los. Natuurlijk kun je ook apart een eierprikker aanschaffen om de eieren door te prikken of wellicht heb je er al een in huis, omdat je ze ook doorprikt wanneer je de eieren in de pan kookt.

Hard of zacht ei

We kennen allemaal een zacht en een hard ei, maar daartussenin zitten ook nog een aantal stappen. Zo heb je een halfzacht ei, waarvan de dooier nog een klein beetje vloeibaar blijft of een smeuïg ei, waarbij de dooier niet meer vloeibaar is, maar ook nog niet helemaal hard.

Je kunt natuurlijk altijd zoveel of zo weinig water toevoegen aan de eierkoker om de mate van koken te beïnvloeden, maar het is het makkelijkste wanneer je meteen weet hoeveel water je nodig hebt om jouw perfecte eitje te bereiden. Bekijk daarom van tevoren voor wat voor soort eitje de uitleg reeds aanwezig is.

Multifunctionele eigenschappen

Dan nog een laatste eigenschap waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van een eierkoker. Dit is trouwens ook een doorslaggevend argument om je partner ervan te overtuigen dat een eierkoker echt heel handig is. Sommige eierkokers hebben namelijk een multifunctionele functie en kunnen ook groente stomen of zelfs een omeletje bakken. Zo haal je dus niet alleen een eierkoker in huis, maar geniet je ook van de meest gezonde manier om groenten te bereiden.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie Steba Eierkoker Tristar Eierkoker WMF Keukenmini Eierkoker Deluxe Rapid Eierkoker Mikamax Magnetron Eierkoker
Aantal eieren 6 7 1 4
Afneembare watertank Nee Nee Ja Nee
Antislipvoetjes Ja Nee Ja Nee
BPA-vrij Ja Ja Nee Nee
Deksel met kijkvenster Ja Nee Ja Nee
Kleur Zilver RVS | Zwart 04.1522.0011 Wit