Beste personenweegschalen met lichaamsanalyse

Beste personenweegschalen met lichaamsanalyse van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

De feestdagen komen steeds dichterbij en zo ook de vele dinertjes en borrels. Hoewel we geneigd zijn om meteen op de weegschaal te springen om de schade te beoordelen, moet je erbij stilstaan dat gewicht niet altijd een goed zicht geeft op je gezondheid. Zaken als lichaamsvet, bot- en spiermassa worden vaak over het hoofd gezien. Gelukkig zijn er tegenwoordig geavanceerde, digitale personenweegschalen op de markt die een volledige lichaamsanalyse kunnen uitvoeren.

Wil jij ook een beter beeld van je algehele gezondheid, maar geen idee waar je moet beginnen?

Let op: lichaamsanalyse weegschalen kunnen niet worden gebruikt door mensen met elektronische implantaten (zoals een pacemaker) of wanneer je zwanger bent, tenzij anders aangegeven.

Beste koop van 2024
Omron BF511 weegschaal lichaamsanalyse
Personenweegschaal voor de meest nauwkeurige meting

Omron BF511

 • Een zeer nauwkeurige lichaamsanalyse
 • Inclusief handsensor voor nauwkeurig resultaat
 • Geschikt tot 4 verschillende profielen
 • Meet het gewicht, vet- en spierpercentage
 • Meet BMI, basaal metabolisme en visceraal vetniveau

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Omron BF511 weegschaal lichaamsanalyse
Beste koop

Omron BF511

Met de Omron BF511 ben je verzekerd van zeer nauwkeurige resultaten + kies je een model dat beschikt over de belangrijkste functionaliteiten
Personenweegschalen
Beste koop

Medisana BS440 Connect

De BS440 is de beste middenmodel personenweegschaal met lichaamsanalyse met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en smartphone app
Qardio Base 2 Personenweegschaal voor zwangere vrouwen

Qardio Base 2

De Qardio Base 2 is geschikt voor een nauwkeurige lichaamsanalyse uit te voeren bij zwangere vrouwen
Medisana BS 444 Personenweegschaal met vetpercentage
Budget

Medisana BS 444

Beste keuze voor een lager budget maar je een weegschaal met lichaamsanalyse zoekt
Tanita RD-953 Personenweegschaal met spierkwaliteitfunctie
High-end

Tanita RD-953

Beste high-end personenweegschaal met een groot scala aan metingen en analyses voor een breed inzicht

Hoe werkt een digitale personenweegschaal?

Wat de meeste mensen zich afvragen is hoe een platte weegschaal zaken als lichaamsvetpercentage, spiermassa en zelfs botmassa kan meten. Het concept is in principe vrij simpel: plaatjes op de weegschaal sturen een licht (en niet voelbaar) elektrisch schokje door het ene been naar het andere been. Simpel, maar toch een stuk ingewikkelder dan een keukenweegschaal. De weerstand van de schok wordt, tijdens zijn weg terug naar het plaatje onder je andere voet, gemeten waardoor een beeld gemaakt kan worden van massa in verschillende lichaamsdelen.

Functies van een digitale personenweegschaal

Lichaamsanalyse

De meeste digitale personenweegschalen kunnen tegenwoordig minstens één speciale meting uitvoeren. Deze meetwaarden kunnen worden gemeten door sommige personenweegschalen met lichaamsanalyse:

Lichaamsvetpercentage

Met deze functie wordt gemeten uit hoeveel procent vet je lichaam bestaat. Lichaamsvet zit niet alleen aan de buitenkant, maar omringt ook je organen. Je kan dus lastig van buitenaf zien hoe hoog je vetpercentage is. Het is goed om je lichaamsvetpercentage in de gaten te houden. Ook al heb je een dunner figuur kan je vetpercentage te hoog zijn, wat voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Spiermassa

Voor aspirerende bodybuilders (of mensen die gewoon wat meer spierdefinitie willen ontwikkelen) is het een goed idee om je spiermassa in de gaten te houden. Met deze functie wordt gemeten voor hoeveel procent of kilogram je lichaam uit spiermassa bestaat. Zo kan je spierverlies of toename goed in de gaten houden.

Botmassa

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel je botten wegen? Met deze functie kom je erachter. Voor mensen die veel met hun gewicht bezig zijn kan het interessant zijn om te weten hoeveel hun botten wegen. Zo weet je of je streefgewicht misschien wat hoger of lager moet liggen dan bij de gemiddelde persoon.

Vochtgehalte

Afhankelijk van de dag, of zelfs het uur, kan het vochtgehalte in het lichaam sterk verschillen. Door het fluctuerende vochtpercentage in je lichaam in de gaten te houden, weet je altijd hoeveel van je totaalgewicht te wijten is aan vocht. Ook is deze functie handig om in de gaten te houden of je genoeg drinkt.

Body Mass Index (BMI)

Over het belang van de body mass index meting wordt vaak gediscussieerd, maar het is niet te ontkennen dat het handig is om een algemene richtlijn te hebben voor streefgewicht. Personenweegschalen met een BMI functie rekenen je BMI helemaal voor je uit. Zo weet je altijd wat ongeveer een gezond gewicht is voor je leeftijd en lengte.

Caloriebehoefte

Deze functie geeft aan hoeveel calorieën je nodig hebt in de categorie BMR en AMR. De BMR categorie staat voor benodigde calorieën bij een dag volledige rust, en AMR staat voor benodigde calorieën bij een dag met activiteit. Handig voor mensen die aan het diëten zijn.

Zeker als je bezig bent met sporten of op dieet bent, zijn deze waardes erg handig om te weten en bij te houden. Afhankelijk van je botmassa kan jouw ideale gewicht bijvoorbeeld wat hoger of lager liggen dan bij de gemiddelde persoon. Een weegschaal met lichaamsanalyse functie is erg belangrijk voor gezond afvallen of aankomen.

Connectie met een app

Een aantal digitale personenweegschalen kunnen via bluetooth verbonden worden aan een app. De functies en voordelen hiervan verschillen natuurlijk per app, maar wat ze gemeen hebben, is dat je vooruitgang hier wordt bijgehouden en overzichtelijk wordt weergegeven. Dit kan erg motiverend zijn wanneer je bezig bent met afvallen.

Soms kun je digitale personenweegschalen die verbinding met een app kunnen maken, ook combineren met een fitnesstracker. Op deze manier kan je natuurlijk al helemaal makkelijk je vooruitgang bijhouden.

Geheugenfunctie

Voor huishoudens met meer dan één persoon is het verstandig om een weegschaal met geheugenfunctie aan te schaffen. Met deze functie worden gegevens per persoon opgeslagen en bijgehouden. Wel zo handig wanneer jij en je partner beide van de weegschaal gebruik moeten maken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een digitale personenweegschaal?

Maximale gewicht

De meeste personenweegschalen kunnen makkelijk 150 kilo dragen. Wanneer je gewicht hoger is, is het verstandig om rekening te houden met het maximale gewicht van een weegschaal. Tot aan de 200 kilo zit je met de meeste personenweegschalen goed.

Materiaal

De meeste personenweegschalen zijn gemaakt van metaal, glas, gehard glas of kunststof. Het materiaal maakt niet uit voor de nauwkeurigheid van de metingen, maar wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaald uiterlijk van een weegschaal is het handig om in het oog te houden van welk materiaal deze is gemaakt.

De vijf beste personenweegschalen

Popula heeft de vijf beste personenweegschalen met lichaamsanalyse op een rijtje gezet. Voor een eenvoudig overzicht, gebruik dan onze handige tabel bovenaan dit artikel.

 • Een zeer nauwkeurige lichaamsanalyse
 • Inclusief handsensor voor nauwkeurig resultaat
 • Geschikt tot 4 verschillende profielen
 • Meet het gewicht, vet- en spierpercentage
 • Meet BMI, basaal metabolisme en visceraal vetniveau
 • Er wordt geen vochtgehalte of botmassa gemeten
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2018/10/Omron-BF511-weegschaal-lichaamsanalyse.jpg

Met deze klinisch gevalideerde personenweegschaal kun je er zeker van zijn dat je resultaten volledig betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Omron produceert al jaren producten met professionele resultaten die gemakkelijk in je eigen huis te gebruiken zijn. Ook met de BF511  ben je verzekerd van een professionele meting.

Met de BF511 wordt de spiermassa gemeten van spieren die vastzitten aan botten die het lichaam bewegen. Zo kun je je vooruitgang gericht en specifiek bijhouden bij het trainen van je spieren. Ook je BMI en je metabolisme in rust wordt gemeten. Met de meting van je metabolisme in rust kun je zien hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft op een dag met gemiddelde beweging. Tot slot wordt je lichaamsvetpercentage en je viscerale vetwaarden gemeten. Met het meten van je viscerale vetwaarden weet je precies hoeveel van je totale lichaamsvet zich in je buik bevindt.

De BF511 is uniek in zijn nauwkeurigheid. Door de toevoeging van handsensoren wordt de meting een stuk betrouwbaarder. Met de sensoren worden kleine stroomschokjes door je lichaam gestuurd, die door de weerstand tijdens de baan naar de andere hand of voet verschillende waarden kan meten. Doordat de weegschaal in te stellen is op vier profielen, kunnen meerdere gezinsleden gebruik maken van de lichaamsanalyse en deze bijhouden. Voor gasten die eenmalig gebruik willen maken van je nieuwe weegschaal, zijn de metingen op gastmodus uit te voeren.

  • Lagere prijs
  • Uitgebreid scala aan metingen
  • Connectie met app
  • App niet beschikbaar op Windows smartphones
  Beste koop
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Medisana-BS440-Connect-Personenweegschaal.jpg

  Met de Medisana BS440 Connect heb je het beste middenmodel: een redelijke prijs met een hoge kwaliteit. Door connectie met de VitaDock+ app heb je altijd toegang tot al je gegevens. Met de app stel je gemakkelijk doelen en kun je deze bijhouden. De BS440 Connect stuurt via een bluetoothverbinding je weeggegevens naar de app.

  De BS440 biedt een wijd scala aan metingen bij de lichaamsanalyse: gewicht, vetpercentage, vochtgehalte, spier- en botmassa BMI en dagelijks aanbevolen caloriebehoefte. Alles wat je nodig hebt om je vooruitgang tijdens het afvallen of aankomen bij te houden.

  Voor de grotere gezinnen is deze weegschaal in te stellen op 8 verschillende gebruikersprofielen. Dankzij de automatische herkenning van de BS440 Connect hoef je niets in te stellen en geen knopjes in te drukken. De weegschaal weet meteen wie er wanneer op de weegschaal stapt, en update je gewicht.

   • Strakke vormgeving
   • Geschikt voor zwangere vrouwen
   • Mensen met pacemakers (zonder de lichaamsanalyse) en slechtzienden
   • WiFi connectie met app
   • Uitgebreid scala aan metingen
   • Hogere prijs
   • Meet niet je aanbevolen caloriebehoefte
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Qardio-Base-2-Personenweegschaal.jpg

   Het is logisch dat voor sommigen het uiterlijk van een personenweegschaal ook belangrijk is. Je wilt natuurlijk niet je stijlvolle inrichting verpesten met een enorm apparaat. Gelukkig hoef je voor een mooie personenweegschaal geen kwaliteit te verliezen; zeker niet met de QardioBase 2. Deze personenweegschaal met uniek rond design, hecht waarde aan zowel uiterlijk als kwaliteit en geeft je een nauwkeurige lichaamsanalyse.

   Geen talloze AA batterijen meer dankzij de oplaadbare accu van de QardioBase 2. De oplaadbare batterij gaat tot wel 12 maanden mee en kan vervolgens simpelweg opgeladen worden. Door het speelse gebruik van smileys bij je resultaten, kan je in een oogopslag zien hoe dichtbij of verweg je bij je streefgewicht bent.

   De QardioBase 2 meet je gewicht, BMI, lichaamsvetpercentage, bot- en spiermassa en vochtgehalte. Alle functies in één apparaat dus. Door de zwangerschapsmodus is hij te gebruiken door zwangere vrouwen. Ook is het apparaat, door de ‘weight only’ stand, te gebruiken door mensen met pacemakers. Helaas kan in deze stand niet gebruik worden gemaakt van de lichaamsanalyse.

   De QardioBase 2 geeft een korte trilling af wanneer het apparaat klaar is met wegen. Hierdoor is de weegschaal zelfs geschikt voor slechtzienden. Met de speciale app is je vooruitgang bij te houden en kun je doelen stellen. Door de zwangerschapsstand is de app ook geschikt om je gewicht tijdens je zwangerschap bij te houden. De weegschaal is gemaakt om te delen en is in te stellen voor verschillende profielen.

    • Lage prijs voor veel functies
    • Kan tot 180 kilo dragen
    • Connectie met app via Bluetooth
    • App niet beschikbaar op Windows smartphones
    Budget
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Medisana-BS-444.jpg

    Voor een eenvoudige lichaamsanalyse is het gelukkig niet nodig om honderden euro’s uit te geven. Voor een paar tientjes zijn er al prima personenweegschalen te koop die lichaamsanalyse functies hebben. Zo ook de Medisana BS 444. Deze personenweegschaal maakt gebruik van vier DMS-sensoren om zo nauwkeurig mogelijk je gewicht te meten. Voor grotere gezinnen is dit model ook heel handig; er zijn 8 losse profielen beschikbaar, waar al je informatie voor een nauwkeurige meting kan worden opgeslagen.

    Voor de lage prijs is de lichaamsmeting van de BS 444 erg uitgebreid. Naast je gewicht wordt je vetpercentage, je bot- en spiermassa en je vochtgehalte gemeten. Alles wat je nodig hebt als je serieus bezig bent met je gewicht. Ook voor mensen die aan het diëten zijn heeft de Medisana BS 444 iets in huis. Naar aanleiding van je gegevens en de metingen wordt je dagelijks aanbevolen caloriebehoefte berekend. Zo weet je precies hoeveel of hoe weinig je zou moeten eten om op een gezond gewicht te komen.

    Dankzij de Bluetooth functie worden alle gegevens opgeslagen in je VitaDock+ app. Een smartphone app die speciaal is ontwikkeld voor het bijhouden van je gegevens. Je kunt je eigen doelen stellen en met de BS 444 weet je precies waar je aan moet werken om deze doelen te behalen.

     • Een groot scala aan verschillende, accurate metingen
     • Connect de personenweegschaal met je smartphone
     • Beschikt over een gast-modus zodat jouw data onaangetast blijft
     • Kan hoge gewichten aan tot 200 kilo
     • Smartphone app niet verkrijgbaar op Windows telefoons
     High-end
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Tanita-RD953-Personenweegschaal.jpg

     Dit is dé weegschaal voor mensen die zeker willen zijn van een volledige en gedetailleerde lichaamsscan. De Tanita Rd-953 heeft niet alleen het volledige scala aan lichaamsanalyse functies (caloriebehoefte, vetpercentage, botmassa, spiermassa, BMI en natuurlijk je gewicht), deze personenweegschaal gaat verder dan alleen de basismeting.

     Allereerst beschikt de Tanita Rd-953 over een buikvetmeting, waarmee wordt geanalyseerd hoeveel buikvet je organen omringt. Omdat buikvet niet per-sé te zien hoeft te zijn aan je postuur, is het erg waardevol om te weten hoeveel van je vetpercentage om je organen heen ligt. Een teveel aan buikvet kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook je vochtpercentage en metabole leeftijd wordt berekend.

     Naast je spiermassa wordt ook gemeten wat de kwaliteit van je spieren is en wordt er een score aan toegekend. Voor mensen die veel bezig zijn met het trainen en zichtbaar maken van hun spieren is dit een erg handige functie. Met al deze metingen wordt je algehele gesteldheid beoordeeld. Zo weet je dus altijd waar je het beste aan kan werken. Met een groen, geel of rode kleur van de letters op de display wordt aangegeven of de waarde in kwestie goed, matig of slecht beoordeeld wordt.

     Al deze metingen worden opgeslagen en worden via bluetooth naar de Tanita app gestuurd. Op deze app kan je alle metingen bekijken en vergelijken en zie je dus gemakkelijk je vooruitgang. Daarnaast kun je doelen stellen en bijhouden hoe dicht je bij je doel bent. Ook is het mogelijk de vooruitgang te synchroniseren met Google Health en Apple Health.

      Wat is beter: een digitale of analoge weegschaal?

      Een digitale weegschaal is preciezer. Deze werkt namelijk met sensoren die gewicht tot op de gram nauwkeurig kunnen aflezen. Analogen weegschalen werken met veren en hierbij kan de naald tussen de getallen blijven hangen. Je krijgt hierdoor een minder betrouwbare meting.

      Hoe kan je een weegschaal kalibreren?

      Zorg ervoor dat weegschaal aangesloten is op stroom. Zet de weegschaal op een vlakke ondergrond en zorg dat hij waterpas en stevig staat. Zorg dat het plateau recht en juist op de weegschaal staat. Nu kan je de weegschaal nauwkeurig kalibreren.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.