Reviews
Remington Hyperflex Aqua Review

De beste scheerapparaten van 2019

Bijgewerkt op 6 augustus 2019 door Joost

Met een mes scheren kan soms een vervelend klusje zijn. Daarnaast kun je je lelijk bezeren als je even niet oplet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig scheerapparaten! Deze handige machine en stylingtool is tegenwoordig erg betaalbaar. Door het grote assortiment aan soorten en maten scheermachines kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Zo kun je eindeloos variëren tussen verschillende standen, draadloze scheerapparaten en handige extra’s.

Om deze reden hebben we een praktische review geschreven over waar je op moet letten bij aanschaf, de werking van een scheermachine en de verschillende soorten scheermachines. Met een overzichtelijk lijstje hopen we je wat verder op weg te helpen bij de zoektocht naar de beste scheerapparaten van 2019.

Wat doet een scheerapparaat?

Het elektrische scheerapparaat is in de jaren dertig uitgevonden en is sindsdien niet meer weg te denken uit de mannelijke verzorging. Met een motortje worden de draaiende of oscillerende bladen aangedreven en worden de haartjes zo dicht mogelijk bij de huid afgesneden. Sinds de jaren dertig zijn er een aantal technieken ontwikkeld om dichter bij de huid te kunnen scheren en beter de contouren van het gezicht te kunnen volgen. Voor vrouwen hebben we specifiek onderzoek gedaan naar ladyshaves, deze is te bekijken in het ladyshave overzicht.

Soorten scheerapparaten

Er zijn twee soorten scheerapparaten: scheerapparaten met een kopsysteem en scheerapparaten met een bladsysteem. Scheerapparaten met een kopsysteem hebben drie losse, roterende scheerringen. In elk van deze ringen zitten een aantal vlijmscherpe mesjes waarmee je veilig super dicht op de huid kan scheren. Sommige scheerapparaten met een kopsysteem beschikken over speciale technologie, waarmee je bijvoorbeeld de gevoelige huid beschermt of zelfs de meest koppige haartjes verwijdert.

In scheerapparaten met een bladsysteem trillen allemaal scherpe mesjes snel heen en weer onder een beschermend scheerblad, wat ook wel folie genoemd wordt. Het scheerblad voert de haartjes naar de messen zonder dat je huid direct in contact komt met de messen. Goed voor de gevoelige huid dus!

Functies van scheerapparaten

Wanneer je een scheerapparaat aanschaft, zijn er verschillende functies waar het model van voorzien kan zijn. Je kan hierbij denken aan de volgende functionaliteiten:

Flexibele kop

Sommige scheerapparaten maken gebruik van flexibele scheerkoppen om beter de contouren van het gezicht te volgen. Wanneer de scheerkop optimaal contact maakt met de huid, worden er een stuk meer haartjes de eerste keer bereikt. Zo ben je veel sneller klaar met de scheerbeurt en hoef je minder vaak over hetzelfde stuk huid te gaan, wat geïrriteerde huid voorkomt.

Reinigingssysteem

Het onderhoud van een scheerapparaat kan voor sommigen een reden van twijfel zijn bij de aanschaf. Voor de drukke mensen die gewoon snel hun scheerapparaat willen kunnen gebruiken zonder gedoe, zijn er scheerapparaten met zelfreinigingssystemen. Zo’n systeem is een soort unit waarin je je scheerapparaat in kan zetten. Deze laadt dan automatisch op, reinigt zichzelf en wordt gesmeerd. Je hoeft er tot het volgende gebruik dus niet meer naar om te kijken.

Trimmer

Het is tegenwoordig hartstikke hip om wat stoppels te laten staan. Als dit jouw stijl is, is een ingebouwde trimmer geen overbodige luxe! Je kan je dan met één apparaat trimmen en glad scheren. Ook is een ingebouwde trimmer erg handig voor het bijhouden van je snor of bakkebaarden, of voor het afscheren van een dikke baard voordat je echt glad gaat.

Afspoelbaar

Het is goed om te onthouden dat niet alle scheerapparaten waterdicht zijn. Bij sommige scheerapparaten zijn de componenten niet 100% afgesloten, waardoor er water bij de motor kan komen en je je apparaat kan beschadigen. Als je van plan bent om je scheerapparaat te gebruiken voor nat scheren of onder de douche wil gebruiken, zorg dan dat je een waterdicht scheerapparaat aanschaft.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een scheerapparaat?

Nat of droog scheren

Zoals hierboven al beschreven wordt, zijn niet alle scheerapparaten waterdicht. Sommige scheerapparaten hebben de mogelijkheid om gebruikt te worden voor nat scheren, maar hiervoor moet deze wel waterdicht zijn.

Voor een gevoelige huid is het zeker aan te raden om altijd nat te scheren en een gel of schuim te gebruiken om de huid te verzorgen. Je loopt dan minder kans op een geïrriteerde en rode huid door het beschermende laagje dat de gel op je huid creëert.

Soorten baardgroei

Er bestaan een hoop verschillende soorten baardgroei en je hebt voor de verschillende soorten niet altijd hetzelfde scheerapparaat nodig. Voor lichte baardgroei heb je veel minder zwaar geschut nodig. Met lichte, dunne baardharen kun je zelfs het beste kiezen voor een iets minder sterk scheerapparaat om huidirritatie te voorkomen. Voor zwaardere, dikkere baardgroei heb je wat meer kracht nodig om de haren effectief te verwijderen. Gelukkig zijn voor alle soorten baardgroei wel modellen op de markt.

Draadloos of met kabel

Er zitten voor- en nadelen aan draadloos scheren. De voordelen zijn natuurlijk de bewegingsvrijheid en het makkelijk mee kunnen nemen van het scheerapparaat. Ook kun je deze nat gebruiken en afspoelen. Het nadeel is dat het apparaat altijd opgeladen moet zijn voor het gebruik. Bij wat nalatigheid kan het dus zomaar gebeuren dat het scheerapparaat uitvalt. Met een aangesloten scheerapparaat wordt het wat moeilijker om de hele badkamer door te wandelen tijdens de scheerbeurt, maar ben je wel gegarandeerd van optimale kracht van de motor. Helaas kun je dit scheerapparaat niet onder de douche gebruiken.

Accessoires

Trim opzetstukken

Met een opklikbare baardtrimmer en precisietrimmer kun je gemakkelijk details bijwerken en de ideale lengte bereiken. Zo kun je die hippe stoppelbaard makkelijk realiseren.

Neushaartrimmer

Sommige scheerapparaten beschikken over een opzetstuk om je neushaar mee te trimmen. Deze trimmer is speciaal in de juiste hoek ontworpen om gemakkelijk en veilig neus- en oorharen te verwijderen.

Gezichtsreinigingsborstel

Voor gevoelige huid is een gezichtsreinigingsborstel ideaal. De borstel zorgt voor diepe reiniging voor of na het scheren en resulteert in een babyzacht huidje.

Docking stations

Naast het laadstation voor draadloze scheerapparaten zijn er ook docking stations verkrijgbaar die je scheerapparaat automatisch reinigen én smeren.

Reisetui

Met een reisetui neem je je scheerapparaat gemakkelijk mee op vakantie en blijft deze beschermd tegen vallen en stoten.

De vijf beste scheerapparaten

Met al die informatie is het nog steeds lastig om te beslissen welk scheerapparaat het beste bij je past. De onderstaande modellen bieden hopelijk wat uitkomst bij de zoektocht naar jouw scheerapparaat. Voor iedere gebruiker hebben we een topmodel gevonden.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.