Beste NAS voor thuis en kantoor van o.a. Synology en WD

Beste NAS van 2023 voor thuis

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 31 december 2021

Een plek waar bestanden beschikbaar zijn voor iedereen in je netwerk. Of het nu voor bij je thuis is of voor op je kantoor, een netwerk opslag brengt enorm veel voordelen met zich mee. Met een NAS heb je een privé server waar alleen de mensen uit je netwerk toegang tot deze persoonlijke cloud hebben. In deze koopgids helpen we je met de aanschaf van een goede NAS. Hieronder volgen de beste NAS systemen voor thuis en kantoor, onze uitgebreide koopgids en een review per individuele NAS server.

Beste koop van 2024
Synology DS120j
Beste instapmodel NAS voor begnners

Synology DS120j

 • Compacte NAS ideaal om mee in te stappen
 • Stream overal dankzij slimme software

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Synology DS120j

Synology DS120j

De Synology DS120j is een 1-slots NAS met een voldoende vermogen om met het hele gezin te gebruiken. Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is dit het ideale model om mee in te stappen.
Synology DS920+

Synology DS920+

De Synology DS920+ is de ideale NAS voor de gebruiker met zware stream wensen. Dankzij de 2 Gigabit Ethernet poorten haal je ongekende snelheden en speel je bijvoorbeeld moeiteloos 4K films af.
QNAP TS-473A

QNAP TS-473A

De QNAP TS-653D-8G is een van de krachtigste NAS verkrijgbaar voor particulieren. Ideaal voor als je multitaskt met zware bestanden zoals het editen van video’s.
WD My Cloud EX2 Ultra 4TB

WD My Cloud EX2 Ultra 4TB

De WD My Cloud EX2 Ultra is een snelle NAS met een ingebouwde opslagruimte. Dankzij het enorme werkgeheugen is het de keuze voor de intensieve thuisgebruiker.
Synology RS2418+ NAS

Synology RS2418+

De Synology RS2418+ is een enorme NAS waarmee je tot wel 12 schijven toe kunt voegen. Daarnaast past hij in een serverrack waardoor het de keuze is om een professionele server te bouwen.

Informatie over NAS

Wat is een NAS?

Soms zou het fijn zijn om je bestanden met je hele netwerk te delen. Met een Network Attached Storage, ofwel NAS kan dit. Een NAS is een plek waar je een of meerdere harde schijven kunt plaatsen en toegankelijk maakt voor je hele netwerk.

Een NAS is een soort van computer die als opslagapparaat functioneert en wat in verbinding staat met je netwerk. Een NAS creëert zo een opslagplek die alleen toegankelijk is voor je netwerk, een soort van eigen server. Deze server maakt het mogelijk dat iedereen in je netwerk toegang heeft tot deze ruimte en eenvoudig bestanden in kan zien en uit kan wisselen.

Voor wie is een NAS geschikt?

Iedereen van je gezin of kantoor toegang geven tot een harde schijf kan enorm winst in tijd en energie schelen. Je kunt zo allemaal de vakantiefoto’s van afgelopen zomer bekijken of bedrijfsprojecten gezamenlijk inzien zonder dat deze eerst op alle computers gezet moet worden.

Wat zijn de voordelen van een NAS?

Het installeren van een NAS voorkomt een heel heen-en-weer gestuur van bestanden en maakt dat alles direct voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast is een NAS zo ontworpen dat het over meerdere slots beschikt voor HDDs en hierdoor erg geschikt is voor het maken van backups. Voor het instellen van deze backups zijn meerdere mogelijkheden voor extra veiligheid.

Ook is het soms zelfs mogelijk om je data vanaf een ander netwerk te bereiken, dan kan je waar ter wereld ook altijd bij jouw data. Een NAS staat altijd aan en is dus altijd toegankelijk.

Beste NAS merken

De NAS is geen recente uitvinding en enkele fabrikanten hebben een goede reputatie opgebouwd. Onder andere Synology en QNAP zijn de grootste spelers, met meerdere productlijnen met NAS voor thuisgebruik, kantoor en voor professionele use cases. Ook Western Digital (WD) heeft enkele goede NAS systemen in de low- en midrange voor thuisgebruik.

Qua mogelijkheden bieden veel van deze NAS hetzelfde aan. Alle twee deze merken bieden hebben enkele zeer goed presterende modellen in hun assortiment, welke we hieronder verder bespreken.

Synology

Synology is een bekend merk als het aankomt op ervaring met NAS. Synology maakt voor het beheer van hun systemen gebruik van DSM. Hier is een demo van de Synology DSM. Ons favoriete instapmodel is toch wel echt de DS220, zeker als je toch steeds meer met je NAS van plan bent te gaan uitvoeren. Voor het streamen van 4K is de DS920 een goede aankoop, zeer snel en betrouwbaar.

Waar let je op bij de aanschaf van een NAS?

Bij het kopen van een NAS zijn er een aantal punten waar je altijd op moet letten.

 • Het aantal gebruikers
 • Aantal slots voor HDD / SSD
 • Werkgeheugen en processor
 • Aantal ethernetpoorten
 • Met of zonder ingebouwde opslag
 • RAID

1. Het aantal gebruikers

Voor hoeveel gebruikers jij de NAS wilt gebruiken is belangrijk om te weten. Er zijn namelijk verschillende factoren die moeten passen bij je wensen. Allereerst is het belangrijk dat de opslagcapaciteit past bij de vraag. Daarnaast is het van belang dat het werkgeheugen en de verwerkingscapaciteit hoog genoeg zijn om alle gebruikers tegelijkertijd te laten werken.

2. Aantal slots

Het aantal slots wat een NAS heeft, bepaalt hoeveel harde schijven er aangesloten kunnen worden en hoeveel opslagruimte er gecreëerd kan worden.

Mocht je over enorm veel data beschikken en wil je bijvoorbeeld een kantoor van meerdere honderden mensen aansluiten op de NAS dan is het essentieel een NAS te kiezen die voldoende slots heeft voor deze vraag. Sommige NAS systemen hebben de mogelijkheid om een externe HDD of externe SSD aan te sluiten.

3. Werkgeheugen en processor

Het werkgeheugen en de processor van de NAS bepalen hoe snel deze data kan verwerken. Over het algemeen geldt dat een gemiddelde gebruiker ongeveer 100MB van het werkgeheugen vraagt. De processor is de chip die bepaalt hoeveel rekenkracht een computer heeft. Hoe sneller en hoe meer kernen deze chip heeft, hoe meer rekenkracht de processor heeft en hoe sneller je NAS is.

4. Ethernetpoorten

De NAS staat in verbinding met je netwerk dankzij een Ethernet poort. Dit is de kabel die vanaf de NAS naar het modem loopt. Een NAS met veel opslagruimte en veel gebruikers wil de data zo snel mogelijk verplaatsen. Hiervoor beschikken ze daarom over meerdere Ethernet poorten waardoor de overdrachtssnelheid vermenigvuldigd.

Een enkele Gigabit Ethernet poort heeft doorgaans een capaciteit van 1000 Mbps (duizend megabyte per seconde).

5. Met of zonder ingebouwde opslag

Een traditionele NAS schijf beschikt niet over een ingebouwde opslag maar inmiddels zijn er ook varianten op de markt die hier wel over beschikken. Het kan handig zijn als je NAS al over een ingebouwde opslag beschikt omdat je dan geen aparte harde schijf nodig hebt om aan de slag te gaan. Dit zorgt er voor dat je NAS direct gebruiksklaar is.

6. RAID

RAID is de wijze waarop meerdere harde schijven gekoppeld worden en waarop de NAS deze beschrijft. Door je data te verdelen over meerdere schijven en er verschillende kopieën van te hebben, garandeer jij je ervan dat je altijd een backup hebt, ook als een van de harde schijven uit mocht vallen. Er zijn verschillende RAID opstellingen en voor de meest eenvoudige RAID opstelling zijn minimaal twee harde schijven nodig.

Beste NAS

Dit zijn de beste NAS systemen verkrijgbaar: de beste NAS om mee in te stappen, de beste NAS voor een kleine server, de beste NAS voor een grote server, de beste NAS om mee te streamen en de beste NAS voor zware taken.

 • Compacte NAS ideaal om mee in te stappen
 • Stream overal dankzij slimme software
 • Geen mogelijkheid voor RAID opstelling
 • Ventilator maakt relatief veel geluid bij zwaardere belasting
Synology DS120j

Compact en klein

Het ontwerp van de DS120j is compact. De voorkant is voorzien van led indicatoren en de power-knop. Aan de achterkant zijn een ventilator, twee USB poorten en een ethernet poort te vinden. Daarnaast gaat hier ook de 12V voedingskabel. De harde schijf plaats je eenvoudig in de NAS door de zijkant te verwijderen. Doordat er slechts plek voor een harde schijf is, kan er geen RAID opstelling gecreëerd worden om zo een slimme backup van je bestanden te maken.

Snelle NAS voor thuis

De DS120j beschikt over 512 MB werkgeheugen en een dual core processor. Dit tezamen levert voldoende snelheid op om met een gemiddeld gezin gebruik van te maken. Toch kan deze op momenten dat er veel data gebruikt wordt, ietwat langzaam worden en kan de ventilator veel geluid produceren.

Stream vanaf overal

Dankzij de slimme software kun je overal streamen, zelfs van buiten je netwerk. Met Quickconnect of de DiskStation software kun je zelf films en muziek direct naar je televisie streamen. De Gigabit Ethernet poort zorgt ervoor dat deze NAS wel snelheden tot 1000 Mbps haalt.

  • Groot werkgeheugen i.v.h.m. aantal slots
  • Slots voor 2 SSDs
  • Mooi en premium ontwerp
  • Hoge overdrachtssnelheid dankzij dubbele Gigabit Ethernet poorten
  • Komt met behoorlijk prijskaartje
  Synology DS920+

  De Synology DS920+ is de ideale NAS voor de gebruiker met zware stream wensen. Dankzij de 2 Gigabit Ethernet poorten haal je ongekende snelheden en speel je bijvoorbeeld moeiteloos 4K films af.

  NAS met strak mooi design

  De DS920+ is een pareltje voor het oog. Het zwarte kubus ontwerp heeft een premium uitstraling. De afgevlakte hoeken en de indicatie LED’s aan de zijkant maken het een prachtige verschijning. Aan de achterzijde zijn twee luchtgaten van de ventilatoren te vinden.

  Met 2 Gigabit ethernet poorten

  Dat deze NAS gemaakt is voor hoge stream snelheden blijkt uit het feit dat er maar liefst 2 Gigabit Ethernet poorten te vinden zijn met ieder een snelheid van 1000 Mbps. Dit zorgt voor een verdubbelde snelheid waardoor voor deze NAS geen bestand te groot is. Ideaal voor als je 4K filmbestanden wilt streamen.

  Uitgerust met 2 SSD slots

  De Synology DS920+ beschikt over een 4GB werkgeheugen wat overal raad mee weet en van multitasken een genot maakt. Mocht je de snelheid nog meer op willen krikken, dan is het zelfs mogelijk om twee 2 NVMe SSD’s te installeren.

   • Groot werkgeheugen van 8 GB
   • Snelle Intel Celeron Quad Core 2 tot 2.7 GHZ
   • Zeer hoge overdrachtsnelheid tot 5 Gigabit
   • Efficiënte koelingssysteem is muisstil
   • QNAP is niet het allerbeste merk op de markt maar wel een goede algemeen merk
   QNAP TS-473A

   De QNAP TS-473A is een van de krachtigste NAS verkrijgbaar voor particulieren. Ideaal voor als je multitaskt met zware bestanden zoals het editen van video’s.

   6 slots

   De QNAP TS-473Abeschikt over 4 slots en zo kan er behoorlijk wat ruimte gecreëerd worden. Zeker de specs van deze NAS zijn uitmuntend in verhouding tot de ruimte die deze kan bieden. Op deze manier kun je verschillende RAID opstellingen creëren en zo je bestanden beschermd houden.

   Enorm werkgeheugen van 8 GB

   De QNAP TS-473A is een krachtpatser als het aankomt op belastbaarheid. Het werkgeheugen van maar liefst 8 GB en de snelle quadcore processor zorgen ervoor dat er eindeloos gemultitaskt kan worden zonder dat het ten koste gaat van de snelheid. Ideaal voor als je op je netwerk zware taken uitvoert zoals het bewerken en draaien van video’s.

    Snelle overdracht tot 5 Gigabit

   Om ervoor te zorgen dat je een snelle verbinding hebt, komt deze NAS met twee 2,5 Gigabit Ethernetpoorten en haalt deze een snelheid van wel 5 Gigabit. Zo heb je de grootste bestanden in een mum van tijd overgezet.

   Dit alles wordt gedaan terwijl de QNAP TS-473A zeer stil is. De twee ventilatoren aan de achterzijde zorgen namelijk voor een uitmuntende verkoeling en produceren hierbij amper geluid.

    • Leverbaar met ingebouwde opslagruimte
    • Veel rekenkracht dankzij 1GB werkgeheugen
    • Toegang vanaf overal
    • Wordt geleverd met twee 2TB HDDs
    • Luchtinlaat gat aan de bovenzijde gevoelig voor stof
    WD My Cloud EX2 Ultra 4TB

    Ingebouwde Opslagruimte

    De My Cloud EX2 Ultra is leverbaar met ingebouwde opslagruimte. Hier kan er gekozen worden voor een opslagruimte oplopend tot maar liefst 24TB. De NAS heeft twee slots en wordt met twee 2TB schijven geleverd. Hiermee kun je al direct aan de slag en heb je meteen 4TB opslagruimte voor je server!

    Mooi en slim ontwerp

    Het ontwerp van deze NAS valt op door het simplistische design. Het matzwarte kunststof met de afgeronde randen voelt er premium aan. Aan de voorzijde zijn indicatie LED’s te vinden voor de gebruikte schijven en de power. De luchtinlaat is aan de bovenzijde van de NAS te vinden. Dit zorgt echter wel voor meer stof inname dan wanneer de ventilator aan de zij- of achterkant had gezeten.

    Krachtige NAS

    Met 1GB werkgeheugen kan deze NAS behoorlijk wat taken tegelijkertijd doen. Dankzij het grote werkgeheugen en de snelle dualcore processor kunnen zo’n 10 personen probleemloos gebruik maken van de NAS. De My Cloud EX2 Ultra 4TB beschikt over een Gigabit Ethernet poort die een snelheid tot wel 1000 Mbps haalt.

    Dankzij de My Cloud app kun je overal ter wereld je bestanden bereiken.

     • Monteerbaar in een rack om zo een professionele server te bouwen
     • 4x snelheid dankzij 4 Gigabits Ethernetpoorten
     • Creëer een RAID opstelling en beveilig je data
     • Produceert behoorlijk wat warme en geluid op vol vermogen
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/12/Synology-RS2418.jpg

     De Synology RS2418+ is een enorme NAS waarmee je tot wel 12 schijven toe kunt voegen. Daarnaast past hij in een serverrack waardoor het de keuze is om een professionele server te bouwen.

     Professionele server

     Met de Synology RS2418+ heb je alles in huis om een professionele server op te zetten. De NAS beschikt namelijk over een quadcore processor en heeft 4GB werkgeheugen. Daarnaast beschikt deze NAS over maar liefst 12 slots. Naast dit alles is de NAS monteerbaar in een serverrack dankzij het formaat.

     Viervoudige snelheid

     Om de data zo snel mogelijk over te kunnen zetten, zijn er vier Gigabit Ethernet poorten te vinden aan de achterzijde van de NAS die dankzij het LACP, een methode van parallel schakelen, voor een verviervoudigde overdrachtssnelheid zorgen. Om de schijven te koelen zijn aan de achterzijde lucht ventilatiegaten en een krachtige ventilator te vinden. Deze zorgen ervoor dat alle warmte afgevoerd wordt als produceert de ventilator behoorlijk wat geluid.

     Altijd een backup

     Om ervoor te zorgen dat je data zo goed mogelijk beveiligd is, kan deze server met verschillende RAID opstellingen gebruikt worden. Hierbij wordt de data in stukjes over de schijven verdeeld en is er altijd een backup voor als een schijf kapot gaat. Op deze manier gaat je data niet verloren.


      Reacties

      H T

      H T

      Weinig reclame voor QNAP terwijl b.v de QNAP TS-128a als instap-model, naast de Synology DS120j, prima in het rijtje zou passen en ook nog heel betaalbaar?

      Geplaatst op 21 dec 2020

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.