Beste MIDI Controllers

MIDI Controller: dit zijn de beste MIDI controllers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2021

Mixen van muziek is veel meer dan alleen nummer aan elkaar draaien. Het is de energie bepalen die op de dansvloer heerst of het beste uit een track naar boven halen in de studio. Met een MIDI controller heb je een instrument in huis waarmee je effecten instelt en nummers aan elkaar mixt.

Het is dan daarom ook de belangrijkste tool in het arsenaal van de auditieve kunstenaar. Met een MIDI controller heb jij een tool met eindeloze mogelijkheden om je eigen sound te creëren. In deze koopgids lees je alles wat je moet weten voordat je aan je aankoop begint.

Beste koop van 2024
Akai MIDImix
Ableton integratie

Akai MIDImix

 • Veel programmeerbare knoppen en faders
 • Door meegeleverde mapping hoef je het apparaat niet zelf aan Ableton te koppelen
 • Plug and Play
 • Compact in formaat
 • Goede prijs - kwaliteitverhouding
 • Knoppen en faders kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Akai MIDImix

Akai MIDImix

Voor mensen die een goede MIDI controller zoeken met Ableton integratie
Novation Launchpad Pro MK3

Novation Launchpad Pro MK3

Loops en ritmes
Arturia BeatStep Pro

Arturia BeatStep Pro

Sequencing
Ableton Push 2

Ableton Push 2

Ableton integratie

Wat is MIDI?

Een MIDI controller is een digitaal instrument wat je op je computer aansluit. MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. De input die vanaf de MIDI controller komt, wordt vervolgens naar je computer gestuurd. Met behulp van gespecialiseerde software maakt je computer muziek van de input.

Een MIDI controller produceert, net als een MIDI keyboard, dus zelf geen klanken. Het produceert enkel een signaal wat door een ander apparaat tot klanken om kan worden gezet. Door een MIDI controller in combinatie met muziek software te gebruiken kun je unieke sounds creëren.

Waarom een MIDI controller?

Een MIDI controller is wat de mixtafel voor de DJ is. Het is een instrument waarop talloze bedieningsknoppen zitten en jij het geluid volledig naar wens kunt maken.

In combinatie met een computer en de juiste software heb je alles in huis om professioneel te kunnen mixen. Het is dan ook niet voor niets dat de MIDI controller de laatste jaren een enorme opmars gemaakt heeft.

Een MIDI controller is dus misschien wel het cruciale element voor als je als DJ of producer aan de slag wilt gaan. Het is namelijk de mixer waarmee je eindeloze audio-effecten door de muziek heen kunt mixen om zo je eigen unieke sound te creëren.

De MIDI controller

Een MIDI controller is een bestuur systeem waarmee verschillende signalen doorgegeven kunnen worden. Een MIDI controller wordt ook wel een DJ-controller genoemd omdat het veel lijkt op de traditionele DJ-setup.

Een computer gekoppeld met een MIDI keyboard en de juiste software heeft zowat dezelfde functionaliteit als een mixtafel. Het zorgt ervoor dat muziek die vanaf de computer afgespeeld wordt, gemixt kan worden via het MIDI keyboard.

Door een paar luidsprekers aan te sluiten is de setup compleet en ben je klaar om muziek te mixen. Houdt er wel rekening mee dat een computer over een voldoende sterke geluidskaart moet beschikken om te kunnen mixen.

Soorten MIDI controllers

Het aantal MIDI controllers wat verkrijgbaar is verschilt enorm.

 • Voor het maken en produceren van tracks in de studio;
 • Speciaal met groot aantal regelingsknoppen voor muziekinstrumenten;
 • Met uitgebreide loop- of drum functies;
 • .. een groot aanbod, van budget tot high-end professionele MIDI controllers.

Zo zijn er MIDI controllers op de markt die ontwikkeld zijn door de grote namen in muziek productie software, zoals de MIDI controllers van Ableton. Deze MIDI controllers sluiten naadloos op de software van Ableton aan en zijn ideaal voor het maken van tracks in de studio.

Er zijn ook MIDI controllers beschikbaar die een ruim aantal regeling knoppen hebben voor de input van diverse muziekinstrumenten.

Ook zijn er MIDI controllers beschikbaar die over een uitgebreide drum of loopfunctie beschikken. Met dit type controller maak je eenvoudig ritmes of is het mogelijk om eindeloos te loopen. Loopen is het herhalen van een kort geluidsfragment.

Zo kies je een goede MIDI controller

We hebben de belangrijkste punten voor MIDI controllers voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van jouw ideale MIDI controller:

1. Instrumenten

Bij een aantal MIDI instrumenten is het mogelijk analoge instrumenten zoals een gitaar of keyboard aan te sluiten. Hierdoor is het mogelijk er direct audio effecten overheen te gooien zodat er een nieuwe sound ontstaat. Ben je als artiest vooral op zoek naar een MIDI controller die jou ondersteunt bij een live optreden dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een MIDI controller waarop instrumenten aangesloten kunnen worden.

Vanaf de MIDI controller bepaal je direct hoe je instrument komt te klinken en is het ook mogelijk de gain, het volume van het instrument, aan te passen.

2. Drumpads

Een andere feature waarover MIDI controllers kunnen beschikken, is de drumpad. Met een drumpad kun je direct beats maken vanaf je MIDI controller. Op deze manier heb je een ingebouwde tool voor een ritme en heb je de basis voor een nummer. Bij MIDI controllers met ingebouwde drumpads kan er vaak gewisseld worden tussen de functie van de pads. Deze pads kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om te loopen of te sequencen.

3. Loopen

Loopen zijn korte geluidsfragmenten die herhaald worden. Hierdoor is het mogelijk meerdere stemmen op te nemen en ze a capella te laten klinken. Van een enkele snaar aanslagen op een gitaar maak je eenvoudig een swingende melodie.

Met de loop-functie is het eenvoudig een heel nummer te construeren van enkel korte geluidsfragmenten. Loopen is een veel gebruikte feature door live artiesten. En dankzij loopen is het mogelijk om als een persoon een heel orkest na te bootsen.

4. Sequencing

Sequencing is een andere functie waarover MIDI controllers kunnen beschikken. Met sequencing maak je een melodie vanuit het niets. Je kunt hierbij de noten van verschillende sequenties apart bepalen om zo vanuit niets een melodie te maken, zonder hiervoor een ander instrument te hoeven gebruiken.

5. Software

Het brein wat je input allemaal verwerkt tot kwalitatieve muziek is de software op je computer. Met de software kun je namelijk puzzelen en filteren totdat het naar wens klinkt. De meest gebruikte software voor muziekproductie is Ableton. Ableton heeft vele verschillende programma’s om de input te bewerken. Zo is er een speciale Live uitvoering die ontworpen is voor live optredens.

6. Bediening en accessoires

Om de bediening van de software nog makkelijker te maken, beschikken veel MIDI keyboards over een ingebouwde bediening voor de software. Hiermee kun je veel functies vanaf de MIDI controller instellen en hoef je niet alles via het keyboard of de muis van je computer in te stellen.

Ook zijn er accessoires verkrijgbaar die je veel werk uit handen nemen. Zo zijn er pedalen verkrijgbaar waarmee loops eenvoudig ingesteld kunnen worden of waarmee veel gebruikte effecten direct over de muziek heen gegooid worden. Vooral bij live acts zijn dergelijke accessoires handig om vloeiend te kunnen wisselen tijdens het spelen.

Top 4 beste MIDI controllers

 • Veel programmeerbare knoppen en faders
 • Door meegeleverde mapping hoef je het apparaat niet zelf aan Ableton te koppelen
 • Plug and Play
 • Compact in formaat
 • Goede prijs - kwaliteitverhouding
 • Knoppen en faders kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden
 • Geen launch clips om Ableton clips te starten of stoppen
Akai MIDImix

De Akai MIDImix is de ideale MIDI controller om je mixproces te vergemakkelijken. Deze MIDI controller heeft veel knoppen en faders waardoor je de parameters van je DAW binnen handbereik hebt. Je gebruikt hiervoor de faders van de controller waardoor je niet je muis hoeft te gebruiken om de eindmix in balans te brengen.

Ook kun je er voor kiezen om de faders juist te gebruiken tijdens het uitwerken van je arrangement. Bijvoorbeeld om langzaam geluid in te mixen of door de draaiknoppen te gebruiken om een effect te bedienen.

Bovendien is de Akai MIDImix te koppelen aan Ableton. Door de meegeleverde mapping hoef je dit niet eens zelf te doen. Verder heeft het apparaat een goede prijs – kwaliteit verhouding. Ook is de Akai compact en dus makkelijk mee te nemen.

De Akai MIDImix heeft 16 programmeerbare draaiknoppen en 16 programmeerbare drukknoppen. Daarnaast ook nog 9 programmeerbare faders. Hiermee kun je alle kanten op.

  • 64 toetsen rijke drumpad ideaal voor ritmes en loops
  • Ableton integratie maakt bediening van software vloeiend
  • beschikt standaard niet over een CV gate
  Novation Launchpad Pro MK3

  Het overzichtelijke design van de Novation Launchpad Pro MK3 maakt het een van de beste MIDI controllers voor loops en drumritmes. Dankzij de 64 drumpads zijn de mogelijkheden enorm en ben je instaat volwaardige tracks vanaf de MIDI controller te produceren. 

  Intuïtief Design

  Bij het eerste aanzicht is de Novation Launchpad Pro MK3 een prachtig ontworpen apparaat. Deze platte MIDI controller heeft een vierkant ontwerp en is nog geen 2 cm dik. Op de bovenzijde van de controller zijn de pads te vinden waarmee je de controller bedient. De in totaal 64 drumpads zijn gekleurd en lichten op als ze geactiveerd zijn. Hierdoor voelt het gebruik erg intuïtief aan. Dankzij de gevoelige bediening is het gemakkelijk emotie in je melodieën te brengen. 

  Ableton integratie

  De Novation Launchpad Pro MK3 beschikt over een Ableton integratie. Dit betekent dat de knoppen gekoppeld zijn aan functies van de software en hierdoor de processen vele malen sneller verlopen. Je hoeft namelijk amper je muis te gebruiken. 

  Daarnaast wordt de Launchpad Pro MK3 standaard met Ableton Live Lite geleverd waardoor je direct aan de slag kunt en klaar bent om live acts mee te doen. 

  Complete setup

  De Novation Launchpad Pro MK3 is een MIDI controller waar andere instrumenten direct op aangesloten kunnen worden. Hierdoor kun je de instrumenten aansturen vanaf de controller en is het mogelijk je instrumenten en MIDI controller zonder computer te gebruiken. 

  Doordat de Novation Launchpad Pro MK3 over enkel een MIDI ingang en een MIDI uitgang beschikt, kunnen er bijvoorbeeld geen modulaire apparaten aangesloten worden zonder eerste een MIDI naar CV gate converter aan te sluiten. 

   • ideale setup voor sequencing
   • mogelijkheid om andere apparatuur aan te sluiten
   • wordt standaard zonder software geleverd
   Arturia BeatStep Pro

   De Arturia BeatStep Pro is een MIDI controller met een ijzersterke sequencer en drum sequencer. Doordat het ook mogelijk is andere apparatuur aan te sluiten, biedt het een enorme muzikale potentie. 

   Sequencing

   De Arturia BeatStep Pro is de ideale MIDI controller voor sequencing. Deze controller beschikt namelijk over twee sequence kanalen en daarnaast een drum sequence kanaal. Het kanaal kan eenvoudig met de knoppen aan de linkerzijde ingesteld worden. Vervolgens kan met de 16 sequence knoppen bepaald worden welke sequence je wilt selecteren. Met behulp van de draaiknoppen bovenin, bepaal je de toonhoogte. De toonfrequentie is in een ruim spectrum instelbaar, van hoge tonen tot lage tonen die zelfs niet meer voor het oor hoorbaar zijn. 

   Degelijke bouw

   De bouwkwaliteit van de Arturia BeatStep Pro is subliem. De controller is namelijk gemaakt van stevig kunststof wat erg sterk aanvoelt. Daarnaast is het apparaat met 3,8 cm niet dik. Aan de voorzijde van het apparaat zijn de poorten te vinden. Naast de MIDI in- en uitgang zijn er ook nog poorten voor andere instrumenten. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld andere drumpads en synthesizers aan te sluiten. 

   Toetsverlichting

   De bediening van de Arturia BeatStep Pro voelt erg natuurlijk aan. Doordat de toetsen oplichten weet je exact welke functies je ingeschakeld hebt en welke niet. Met deze eigenschap is deze controller ook prima in het donker te gebruiken. Dankzij de toetsbediening schakel je eenvoudig tussen de verschillende functies. 

   De Arturia BeatStep Pro wordt zonder standaard software geleverd. Dit zal nog apart aangeschaft moeten worden.

    • naadloze Ableton integratie zorgt voor een ongekende ervaring
    • informatieve kleurendisplay toont geluidsgolven
    • MIDI controller alleen functioneel wanneer gekoppeld met computer
    • heeft een behoorlijke prijs
    Ableton Push 2

    De Push 2 van Ableton is de opvolger van de succesvolle Push van de Duitse software fabrikant. Deze MIDI controller beschikt over een naadloze integratie van Ableton en de ingebouwde display maakt het gebruik van deze controller een verademing. 

    Ableton integratie

    De Push 2 is een MIDI controller ontwikkeld door het Duitse muziek software bedrijf Ableton. Ableton is dé naam als het gaat om software in de muziekindustrie. Met de Ableton Push 2 is de opvolger van de succesvolle Push op de markt. Deze MIDI controller kenmerkt zich door de naadloze Ableton integratie en de gebruiksvriendelijke bediening. Op het moment dat Ableton op de computer geopend is, kunnen bijna alle bedieningen voor het programma vanaf de controller gedaan worden. Hierdoor zorgt het voor een vloeiende beleving. 

    Kleurendisplay

    Een andere factor die het gebruik van de Push 2 een verademing maakt, is de kleurendisplay die aan de bovenzijde van de controller te vinden is. Op deze kleurendisplay worden de geluidsgolven getoond. Hierdoor is het eenvoudig te zien welke tonen je bewerkt en hoe ze verlopen. De drumpad bestaat uit 64 knoppen die oplichten als ze in gebruik zijn. Met deze drumpad kunnen ritmes en sequences geproduceerd worden. 

    Daarnaast biedt de display ook nog andere informatie die erg bruikbaar is. Al kan het voor de beginnende producer behoorlijk puzzelen zijn wat alles betekent en welke functie het heeft. Hiervoor wordt een handleiding meegeleverd en zijn er officiële video tutorials beschikbaar. 

    Bijkomende software

    De Push 2 beschikt over een MIDI ingang en een MIDI uitgang. Hiermee kun je naast deze ingangen verder geen andere soort connector gebruiken. Om de MIDI connector te kunnen gebruiken dient deze met een computer met Ableton verbonden te zijn. Gelukkig wordt deze MIDI controller standaard met de volledige versie van Ableton Live Intro geleverd zodat je direct aan de slag kunt.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.