Beste seniorentelefoons

Seniorentelefoon: 5x de beste senioren telefoons en gsm's van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 2 oktober 2022

Een telefoon is een van de meest gebruikte voorwerpen in het dagelijkse leven, voor senioren is dit geen uitzondering. Voor senioren zijn er speciale telefoons ontwikkeld, een zogenaamde seniorentelefoon.  De moderne telefoon voelt namelijk niet voor iedereen even natuurlijk aan. Vooral onder oudere generaties kan door de eindeloze opties het gebruik van een telefoon een overweldigende ervaring zijn.

Om deze groep met de wereld te verbinden, zijn er senioren telefoons ontwikkeld die over een versimpelde layout beschikken. Deze zogenaamde seniorentelefoons hebben de basis functionaliteit van een telefoon maar dan met een makkelijke bediening die zelfs voor digibeten te snappen is.

Waar let je op bij het kopen van een goede seniorentelefoon en wat zijn de beste modellen uit de test?

Beste koop van 2024
Fysic FX-6020
De Beste Seniorentelefoon Met Meerdere Handsets

Fysic FX-6020

  • drie sneltoetsen voor contacten of noodnummers
  • handset met tot wel 3 toestellen voor gebruik in meerdere kamers
  • ingebouwd telefoonboek en nummerherkenning

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Fysic FX-6020

Fysic FX-6020

Voor de senioren die losse telefoons zoeken met meerdere handsets
Gigaset DL580

Gigaset DL580

Voor bellende senioren die een eenvoudige thuistelefoon zoeken
Fysic FM-7500

Fysic FM-7500

Voor de bellende senior die een mobiel belapparaat zoekt
Gigaset E560A

Gigaset E560A

Voor de senior die een telefoon met antwoordapparaat zoekt

Koopgids voor een seniorentelefoon

Wat is een seniorentelefoon?

Om te zorgen dat ook deze generaties met de tijd meegaan zijn er seniorentelefoons ontwikkeld. Dit zijn telefoons die over de basisfunctionaliteit van een telefoon beschikken en een versimpelde besturing hebben. Deze telefoons kenmerken zich door de grotere besturingsknoppen en duidelijke bediening. Daarnaast beschikken ze vaak over een luide beltoon waardoor ook slechthorenden het overgaan van de hoorn horen. Andere functies waarover een seniorentelefoon kan beschikken om het leven gemakkelijker te maken, zijn: een antwoordapparaat, nummerherkenning en een noodknop voor noodsituaties.

Seniorentelefoons zijn er zowel als vaste telefoons als mobiele telefoons verkrijgbaar. De vaste telefoons worden aangesloten aan de hand van de vaste lijn. Deze telefoons hebben een basisstation met een hoorn en zijn ontworpen voor gebruik in de woning. Voor onderweg zijn er speciale mobiele seniorentelefoons. Deze telefoons werken net als mobieltjes en smartphones met een chip van een netwerk provider. Deze telefoons beschikken vaak naast de mogelijkheid om te bellen ook over de mogelijkheid om met het internet verbonden te zijn.

Waarom kiezen voor een senioren telefoon of gsm?

Voor de oudere generatie zijn de eindeloze functionaliteiten van een moderne smartphone vaak niet even handig. Vooral oudere mensen kunnen door de eindeloze mogelijkheden door de bomen het bos niet langer zien.

Daarnaast is de besturing van deze technische apparatuur voor generaties die niet in dezelfde met techniek verzadigde era opgegroeid zijn, soms lastig. De kleine knoppen en de vele mogelijkheden maken het vaker een last dan een zege. Dit is ook de reden dat veel ouderen het niet redden om zich een telefoon meester te maken.

Wat is een makkelijke telefoon voor ouderen?

Om te bepalen wat de makkelijkste telefoon voor ouderen is, zijn er een aantal vragen die beantwoord moeten worden. Zoals wil je een draadloze of bedrade telefoon? Wil je mobiel bellen of via een vaste landlijn? Andere punten zijn het instellen van genoeg snelknoppen en noodknoppen, nummerherkenning en het kunnen instellen van een antwoordapparaat.

Welke smartphone voor senioren?

De beste mobiele telefoon voor senioren is de Fysic FM-7500. Het is een compacte telefoon met grote knoppen waarmee je makkelijk kan typen. Ook beschikt de telefoon over HAC techniek, hierdoor kun je de mobiele telefoon gebruiken in combinatie met een gehoorapparaat zonder dat er ruis optreedt.

Wat is de beste telefoon voor slechthorenden?

De beste seniorentelefoon met meerdere handsets is de Fysic FX-6020. Deze telefoon kan namelijk zo ingesteld worden dat de beltoon extra hard wordt afgespeeld. Ook kun je de telefoon gewoon gebruiken wanneer je een gehoorapparaat hebt. Door speciale techniek ontstaat er geen ruis tijdens het bellen.

Wat zijn de beste merken?

De beste merken voor seniorentelefoons zijn onder andere Cat, Emporia, Fysic en Gigaset.

Zo kies je een goede seniorentelefoon of gsm

  • Draadloos of bedraad
  • Mobiel of via vaste landlijn
  • Sneltoetsen en noodknop
  • Nummerherkenning
  • Antwoordapparaat

Om de ideale seniorentelefoon te vinden hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een seniorentelefoon:

1. Draadloos vs. bedraad

Een van de belangrijkste factoren die de functionaliteit van de seniorentelefoon bepaald, is of de telefoon over een bedrade hoorn beschikt of niet.

Een bedrade seniorentelefoon is op een vaste plek geïnstalleerd en de hoorn kan niet van het basisstation gekoppeld worden. Deze telefoon werkt net zo als de allereerste telefoons werkten en beschikken over een basisstation met daaraan een hoorn. Dit kan voor mensen als prettig worden ervaren. Daarnaast raakt doordat de telefoon een klassiek ontwerp heeft met een hoorn, de hoorn nooit per ongeluk zoek doordat hij niet meegenomen kan worden naar een andere kamer.

Draadloze seniorentelefoons hebben als voordeel dat ze over meegenomen kunnen worden. Dit is handig als een gesprek beter in een ander deel van de woning voortgezet kan worden. Wel is dit type telefoon afhankelijk van een accu en zal deze opgeladen moeten worden. Daarnaast is het bereik gelimiteerd en kan er niet te ver van de basis afgeweken worden.

2. Mobiel of vaste telefoon

Binnen het gebruik van telefoons heeft een enorme verschuiving van de vaste telefoon naar mobiel gebruik plaatsgevonden. Tegenwoordig zijn sommige woningen zelfs niet langer voorzien van een landlijn. Toch is het voor oudere generaties toch de meest gebruikte communicatievorm.

Seniorentelefoons zijn er zowel als vaste telefoon als mobiele telefoon te vinden. Het voordeel van een vaste seniorentelefoon is de bereikbaarheid in de woning en een mobiele seniorentelefoon is juist voor onderweg.

3. Snelknoppen en een noodknop

Seniorentelefoons beschikken vaak over een of meerdere knoppen waarmee ze direct met bepaalde nummers in contact worden gebracht. Deze sneltoetsen zijn handig doordat niet het volledige nummer ingetoetst hoeft te worden en in penibele situaties er direct doorgeschakeld kan worden naar noodhulp of famile.

In het geval van nood kan ook een noodknop uitkomst bieden. Deze knop is uitzonderlijk voor seniorentelefoons en maakt dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Een noodknop zorgt er namelijk voor dat er direct een verbinding naar een noodcontact of de hulpdiensten opgezet wordt op het moment dat deze ingedrukt wordt. Denk hierbij aan het inschakelen van hulp op het moment dat iemand in een positie is waarbij ze niet zonder hulp uit kunnen komen.

Hierdoor hebben ouderen een snellijn naar directe hulp en kunnen ze zo zelfstandiger en met een geruster hart in hun eigen woning blijven wonen.

4. Met nummerherkenning

Een andere functie die erg handig is, is nummerherkenning. Door nummers van bekenden in de telefoon op te slaan, herkent de telefoon bepaalde nummers. Hierdoor hoef er niet nagedacht te worden over bij wie deze nummercombinatie hoort en wordt automatisch door de telefoon weergegeven van wie het nummer is mits het nummer bekend is.

5. Met antwoordapparaat

Tot slot kan een seniorentelefoon over een ingebouwd antwoordapparaat beschikken. Hiermee kan de beller bij geen gehoor een bericht achterlaten en hoeft de ontvanger niet ongerust te worden dat het bericht niet ontvangen kan worden op het moment dat er bijvoorbeeld niet snel genoeg bij de telefoon gekomen kan worden. Voor vele ouderen is het hebben van een antwoordapparaat een hele verademing en vermindert het stress zodra de telefoon overgaat.

Top 4 beste seniorentelefoons

  • drie sneltoetsen voor contacten of noodnummers
  • handset met tot wel 3 toestellen voor gebruik in meerdere kamers
  • ingebouwd telefoonboek en nummerherkenning
  • beschikt niet over een ingebouwd antwoordapparaat
Fysic FX-6020

De Fysic FX-6020 is een seniorentelefoon waarbij de hoorn los van het basisstation functioneert. De FX-6020 kan tot wel 3 handsets gekoppeld worden en kan binnenshuis tot wel 50 meter afstand van het basisstation gebruikt worden.

Eenvoudig ontwerp

De Fysic FX-6020 is een eenvoudige seniorentelefoon met een prachtig ontwerp. De telefoon heeft grote, overzichtelijke knoppen met een duidelijke bediening. De display geeft daarnaast de functies eenvoudig weer. Onder de display zijn drie toetsen te vinden waar contacten of noodnummers ingesteld kunnen worden en met een druk op de knop gebeld kunnen worden.

De beltoon kan extra luid ingesteld worden zodat ook slechthorenden geen telefoontje missen. De FX-6020 is daarnaast compatibel met gehoorapparaten en zorgt ervoor dat ruis tijdens gebruik onderdrukt wordt.

Tot 3 handsets

De Fysic FX-6020 is een seniorentelefoon voor een vaste telefoonlijn die volledig draadloos werkt. De FX-6020 wordt namelijk met een basisstation en laadstations geleverd en de telefoons kunnen tot wel 50 meter van het basisstation gebruikt worden. Een volle accu levert zo’n 100 uur standby tijd op en zo’n 10 uur spreektijd.

Nummerherkenning en telefoonboek

De Fysic FX-6020 beschikt daarnaast over een ingebouwd telefoonboek waarin tot wel 50 contacten opgeslagen kunnen worden. Hiermee worden opgeslagen nummers direct herkend en is het duidelijk wie er belt. De set beschikt niet over een ingebouwd antwoordapparaat.

    • grote knoppen en overzichtelijke bediening maken het gebruik eenvoudig
    • luide beltoon en waarschuwingslamp voor slechthorenden
    • geen ruis bij gebruik met gehoorapparaat
    • beschikt niet over een ingebouwd antwoordapparaat
    Gigaset DL580

    De Gigaset DL580 is een vaste seniorentelefoon met extra grote knoppen en een overzichtelijke bediening. De luide beltoon en waarschuwingslamp zorgen ervoor dat zelfs voor slechthorenden het overgaan van de hoorn niet te missen is.

    Bedraad

    De DL580 van Gigaset is een seniorentelefoon met basisstation en een bedrade aansluiting van de hoorn. Hierdoor komt deze telefoon op een vaste plek in de woning te staan en kan de hoorn niet weggenomen worden. Het ontwerp van de Gigaset DL580 lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder. Als er echter naar de knoppen gekeken wordt, valt op dat deze extra groot zijn met een simplistische belettering. Aan de bovenzijde van de telefoon is een display te vinden waarop de instellingen in groot formaat weergegeven worden. Aan de rechterzijde zijn de eenvoudige instellingsknoppen te vinden.

    Gebruik met gehoorapparaat

    De Gigaset DL580 is daarnaast uiterst geschikt voor slechthorenden. Deze seniorentelefoon beschikt namelijk over een extra luid beltoon en heeft daarnaast zelfs een waarschuwingslamp die alarmeert op het moment dat er gebeld wordt.

    Mocht de gebruiker over een gehoorapparaat beschikken dan zorgt deze telefoon er automatisch voor dat er geen ruis ontstaat tijdens het gebruik.

    Ingebouwd telefoonboek

    Om ervoor te zorgen dat veelgebruikte nummers opgeslagen worden, beschikt de Gigaset DL580 over een ingebouwd telefoonboek wat tot maar liefst 100 contacten bewaart. Dit is ook handig om het nummer te herkennen van de een bekend nummer. De Gigaset DL580 beschikt daarnaast niet over een ingebouwd antwoordapparaat om berichten van de beller bij geen gehoor te ontvangen.

      • grote, handige knoppen ondanks het kleine ontwerp
      • beschikt over een noodknop aan de achterzijde van de telefoon
      • kan probleemloos met een gehoorapparaat gebruikt worden
      • beschikt niet over een ingebouwd antwoordapparaat
      Fysic FM-7500

      De Fysic FM-7500 is een mobiele seniorentelefoon die ondanks het kleine en compacte ontwerp de handigheid van een mobiele telefoon biedt. De toetsen zijn groot en de telefoon beschikt daarnaast over een noodknop voor direct contact met een nooddienst of kennis.

      Mobiele seniorentelefoon

      De Fysic FM-7500 is een mobiele seniorentelefoon met een compact ontwerp. Met een lengte van 11,2 cm, een breedte van 5,2 cm en een diepte van 1,4 cm gaat hij gemakkelijk in een broekzak. Ondanks het kleine ontwerp beschikt de telefoon over grote knoppen. Deze grote knoppen hebben een duidelijke opdruk. Daarnaast kan er voor gekozen worden om bij iedere toetsdruk het nummer uitgesproken te laten worden door de telefoon. De heldere display toont daarnaast met grote letters het nummer wat ingetoetst is.

      Handsfree gebruik

      Het gebruik van de Fysic FM-7500 is eenvoudig. Deze telefoon beschikt namelijk over een HAC techniek waardoor ruis niet aanwezig is bij gebruik met een gehoorapparaat. Daarnaast wordt de Fysic FM-7500 met een bijkomende houder geleverd. Deze houder maakt het mogelijk om handsfree te bellen.

      Noodknop

      Op de achterzijde van de Fysic FM-7500 is een noodknop te vinden die je direct doorschakelt naar het ingestelde noodnummer. Dit kan zowel een familielid, kennis als noodnummer zijn. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om ook een tekstbericht te versturen. De FM-7500 beschikt niet over een ingebouwd antwoordapparaat.

        • instinctieve knoppen zijn erg gebruiksvriendelijk
        • ingebouwde antwoordapparaat biedt ruimte voor 25 min
        • enorm telefoonboek voor wel 150 contacten
        • de bijgeleverde handleiding is een behoorlijk gepuzzel
        Gigaset E560A

        De Gigaset E560A is een vaste seniorentelefoon met antwoordapparaat. De beller kan hierdoor een bericht achterlaten op het moment dat de ontvanger net niet bij de telefoon kan zijn, wat een grote zorg minder is.

        Vaste telefoon

        De Gigaset E560A is een vaste seniorentelefoon met een draadloos ontwerp. De telefoon heeft een erg overzichtelijke layout met grote knoppen. De toetsen zijn voorzien van een duidelijke opdruk en de bel- en ophangknop zijn rood en groen. De telefoon wordt daarnaast met een basisstation geleverd en deze beschikt over een aantal bedieningsknoppen en een speaker om berichten af te kunnen luisteren.

        Antwoordapparaat

        Daarnaast beschikt de Gigaset E560A over een ingebouwd antwoordapparaat. Hiermee kan er tot 25 minuten aan berichten opgenomen worden. Deze spraakberichten kunnen via de knoppen op basisstation afgespeeld worden. Dankzij het geïntegreerde antwoordapparaat en de handige bediening worden een hoop zorgen over het halen van de telefoon bespaard.

        Enorm telefoonboek

        Om ervoor te zorgen dat niet altijd hetzelfde nummer ingetoetst hoeft te worden, komt de Gigaset E560A met een telefoonboek. Dit telefoonboek heeft plek voor maar liefst 150 contacten. Dit scheelt ook een hele hoop bij het herkennen van opgeslagen nummers.

        Voor de 4 belangrijkste nummers, is er een sneltoets op de voorzijde van de telefoon te vinden. Deze worden met de letters A,B,C en D aangeduid.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.