De beste grasmaaiers van 2019

Laatst bijgewerkt op 18 februari 2019 door Joost
De beste grasmaaiers van 2019

Als je besluit een groene tuin te nemen, dan moet die onderhouden worden. En voor een gazon of een stuk gras heb je een grasmaaier nodig. Grasmaaiers zijn echt van die tuinartikelen die het leven óf een stuk makkelijker, óf heel veel vervelender kunnen maken. Met een roestig barrel is het gazon maaien een eindeloze klus, maar met een soepele elektrische grasmaaier voelt het als een zonnige wandeling. Hoewel het vast niet je favoriete klus is, maakt een goed gemaaide tuin altijd wel een verzorgde indruk!

Des te meer reden om je eens goed in te lezen in alle soorten grasmaaiers die er beschikbaar zijn. Want dat zijn er nogal wat… Hieronder geef ik eerst wat extra informatie over grasmaaiers voordat ik de beste modellen aan je voordraag. Lees verder voor meer!

GardenClassic400

Beste keus: Gardena Classic 400

De Gardena Classic 400 is een simpele en degelijke grasmaaier die goed is in wat hij doet. Voor een normale gazongrootte is dit een prachtige aanwinst voor jouw tuinmateriaal. Gebruiksvriendelijk in design en vrijwel geluidloos tijdens het maaien; een koopje voor dit bedrag!

AfbeeldingProductVoor wie?Waar te koop?
GardenClassic400 Gardena Classic 400 De beste grasmaaier voor het normale gazon
McCullochM46-140WR McCulloch M46-140WR Beste grasmaaier voor middelgrote tot grote gazons
WolfGartenA3472V Wolf Garten A 3472V Beste grasmaaier voor een gazon van gemiddelde grootte

Typen grasmaaiers

Voordat ik een eigen tuin met gazon had, wist ik niet eens dat er zoveel verschillende modellen grasmaaiers bestonden. De keuze is vrij uitgebreid. Over het algemeen worden grasmaaiers ingedeeld naar de manier waarop de maaier werkt. Zo zijn er ouderwetse handmatige maaiers, nieuwere elektrische modellen, grasmaaiers die op accu of benzine werken en tegenwoordig zelfs robot grasmaaier. Dit laatste type is een model apart.

Naast de verschillende maaimethoden, zijn er ook grasmaaiers beschikbaar waar je niet achter hoeft te lopen. Deze zogenaamde zitmaaiers zijn comfortabele machines, maar over het algemeen niet geschikt voor privé-gebruik. Ik laat ze daarom in deze review buiten beschouwing.

Handmatige grasmaaier

Als je geen tijd hebt om én te sporten, én de tuin te onderhouden, dan is een handmatige grasmaaier waarschijnlijk een uitstekende keuze voor je. Nee, zonder gekheid, een handmatige grasmaaier is zo’n lichtelijk verouderd model, maar heeft tegenwoordig best mooie moderne uitvoeringen. Door de strakke snijtechniek heb je vaak een mooi resultaat. Daarnaast zal je de buren zeker niet tot last zijn, de maaier maakt absoluut geen lawaai. Bedenk wel dat je dit model beter niet kan gebruiken als jouw tuin ook maar iets groter is dan compact. Voor grote gazons adviseer ik echt een grasmaaier met wat meer power.

Elektrische grasmaaier

Voor iedereen die net wat gemakkelijker de tuin wil onderhouden is er de elektrische maaier. Prima keuze voor de gemiddelde tot grote tuinen, zeker als je nog wat anders wilt doen dan het gras kortwieken. Werken met een elektrische grasmaaier is een stuk minder inspannend dan met de hand aan de slag gaan. Ook zijn de aanschafkosten relatief laag, zeker in vergelijking met de andere geautomatiseerde modellen. Het enige nadeel is wel dat je snoer met stekker lang genoeg moet zijn om de hele tuin te voorzien.

Grasmaaier met accu

Het enige verschil tussen een elektrisch grasmaaier en een maaier die op accu werkt is de bewegingsvrijheid. In principe werkt deze grasmaaier namelijk ook op elektriciteit, alleen is die opgeslagen in de accu. Je hoeft dus niet in de weer met verlengsnoeren, maar je bent wel afhankelijk van de grote van de accu. Deze machine is wel wat prijziger dan de andere modellen.

Benzinegrasmaaier

Maaiers op benzine zijn vaak krachtige apparaten die niet terugdeinzen voor een flinke klus. Hiermee kan je de grotere gazons dan ook gemakkelijk kortwieken. Ook met deze machine heb je het voordeel dat je niet met verlengsnoeren aan de slag moet, maar dat je gewoon vrij kan rondlopen. Bedenk wel dat deze grasmaaiers aan de prijzige kant zijn en vrij veel lawaai maken. Ook het onderhoud van de modellen kost vaak aardig wat tijd.

Robotmaaiers

Het klinkt wat futuristisch, maar ze bestaan toch echt: Volautomatische grasmaaiers waar je niet meer achteraan hoeft te lopen. Ze kosten wat planningstijd om te installeren, maar leveren daarna ook veel op. Het idee is dat je de robotmaaier één keer instelt en dat de maaier daarna zelf het gras maait. Zelfs als dat iedere dag is. Ook maait de robot het gras elke keer in een andere volgorde, zodat er geen duidelijke banen ontstaan in jouw gazon.

Andere bijzondere functies van een robotmaaier zijn bijvoorbeeld de regen- en botssensor. De regensensor zorgt ervoor dat de robotmaaier stopt met maaien zodra het begint te regenen. De botssensor voorkomt een botsing met allemaal obstakels in de tuin.
Zeker voor mensen met een grotere tuin is een robot grasmaaier erg handig. Bedenk wel dat het installeren aardig wat tijd kost en de aanschafkosten hoog liggen in vergelijking met andere modellen.

Grootte van het gazon

Voordat je bedenkt welke grasmaaier je wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten hoe groot de oppervlakte van jouw tuin is. Dit heeft namelijk invloed op welke modellen maaiers voor jou aanbevolen zijn. Je kunt je misschien voorstellen dat 1000 vierkante meter handmatig gras bijsnijden wat ambitieus is. Ook met een elektrische maaier kan dat vervelend zijn, omdat je het snoer dan enorm moet verlengen. En aan de andere kant, een robotmaaier aanschaffen voor 50 vierkante meter gras gaat ook wat ver.

Overzicht:

Hieronder heb ik een overzicht proberen te geven van welk type grasmaaier geschikt is voor welke afmetingen van jouw gazon. Daarnaast heb ik ook een globale weergave gemaakt van het geluid dat de machine maakt, het gebruiksgemak en de kosten. Natuurlijk verschilt dit ook flink tussen de modellen, maar dit is een indicatie.

Type maaierOppervlak gazonGeluidGebruiksgemakKosten
Handmatig0-250 m2++
Elektrisch0-500 m2++++€€
Accu0-1000 m2+++++€€€
Benzine250-1500 m2++++++€€€
Robot50- >1500m2++++++€€€€

Extra eigenschappen

Ook binnen de verschillende types grasmaaiers is het belangrijk om te letten op extra eigenschappen. Zo zijn sommige modellen uitgerust met aanvullende capaciteiten die het leven wat aangenamer kunnen maken.

Opvangbak

Veel uitvoeringen van alle modellen, behalve de handmatige, zijn uitgerust met een opvangbak. Deze opvangbak zorgt ervoor dat het gemaaide gras in een bak achterop de grasmaaier opgeslagen wordt. Zo hoef je niet na het maaien ook nog eens al het gesneden gras op te harken. Dit scheelt ook in het reinigen: de bak gooi je zo leeg en spoel je schoon.

Een andere optie voor de opvangbak is

Mulching

Je zult de term mulching wel eens langs hebben zien komen als je je verdiept hebt in grasmaaiers. Mulch is de naam die wordt gegeven aan een soort fijne pap van grassprieten. De mulch wordt gebruikt om de bodem van het gazon mee te bedekken. De grassprieten zijn zo fijn gesneden dat ze tussen het opstaande gras vallen en op de bodem terecht komen. Dit heeft meerdere functies. De grassnippers geven, gezien hun organische aard, voedingsstoffen af aan de bodem en ondersteunen hiermee het overige gras. Ook beschermt mulch de graswortels tegen hitte en voorkomt hiermee het afsterven van stukken gazon. Daarnaast voorkomt het ook voor een groot deel de groei van onkruid.

Een grasmaaier die een mulchfunctie heeft, is in staat om mulch te produceren. Vaak sluit je de normale uitgang voor de grasresten van het apparaat af. Hierdoor blijven de grassnippers in het maaidek en worden nog kleiner gesneden. Vervolgens worden de versnipperde grassprieten teruggeblazen in het gazon. Met deze methode blijven er wel veel grasresten achter in het maaidek, dit zul je dus regelmatig schoon moeten maken.

Voordat je aan de slag gaat met mulchen moet je goed beseffen wanneer je wel en wanneer je vooral niet moet mulchen. Over het algemeen wordt één keer per week, en twee keer in de zomermaanden, aangeraden. Ik raad af om te mulchen als het gras nat is, dan worden de grassprieten niet goed versnipperd. Bij nat gras kleven de grasresten namelijk aan de messen. Ook als je net onkruid gewied hebt zou ik het mulchen nog even uitstellen.

Cirkelmaaiers

Sommige grasmaaier worden uitgerust met cirkelmessen. In dit geval worden ze ook wel cirkelmaaiers genoemd. Het handige aan deze soort messen is dat je ze kunt instellen op welke hoogte je het gras wilt maaien. Zo kun je voor de strak getrimde voetbalveldlook kiezen of voor het glooiende gazon.

De manier waarop je de maaihoogte bijstelt verschilt nog wel eens. Het is vrij vervelend als je alle wielen moet bijstellen om een bepaalde hoogte van het gras te bereiken. Veel fijner is het bijvoorbeeld als je gewoon met een hendel de maaihoogte kunt instellen. Let daar dus op bij de aanschaf van een grasmaaier.

Op afstand bestuurbaar

Sommigen van de meer technologisch hoogstaande modellen zijn van een afstand te besturen. Dit betreft dan vooral de robotmaaiers. Stel je voor dat je vanaf je tuinstoel je grasmaaier bestuurt. Dat kan namelijk, met de modellen die uitgerust zijn met besturing vanaf een app. Hiermee reguleer je dus zelf het maaischema en kan je de robot alle kanten op sturen.

Hoe onderhoud je een grasmaaier

Een grasmaaier bezitten is één ding, het onderhouden ervan is een tweede. Toch is het erg belangrijk voor de levensduur van de maaier als je hem vaak en grondig schoonmaakt. Hieronder zal ik wat tips geven voor het onderhoud van jouw machine.

Schoonmaken

Na elke maaibeurt blijven er grasresten achter in de machine. Vooral als het een beetje vochtig is, blijven de snippers plakken aan elkaar en aan de messen. Zeker voor de langere levensduur van je maaier is het belangrijk om die messen regelmatig schoon te maken. Hiervoor is een stoffer of handveger met van die stevige haren erg handig. De grasresten veeg je hier zo mee weg.

Mes slijpen of vervangen

Hoewel jouw messen lang meegaan als je ze regelmatig schoonmaakt, zullen ze na verloop van tijd toch bot worden of aan vervanging toe zijn. Botte mensen kunnen voor je geslepen worden, maar de handige tuinman doet dit natuurlijk zelf.
Met een haakse slijper of ijzervijl kom je een heel eind. Als je het mes langs het gereedschap schraapt, wordt het snijvlak weer scherper en kan de maaier weer efficiënt snijden. Pas bij een cirkelmaaier wel op: de messen zijn zo ontworpen dat ze in balans zijn. Als je te veel van één kant wegslijpt, kan de motor ongelijk belast worden en sneller slijten.

Bij een onherstelbaar beschadigd of compleet versleten mes, kun je hem het beste vervangen. Let hierbij goed op het type grasmaaier dat je hebt en welke messen hierin passen.

De benzinegrasmaaier: extra tips

Speciaal aan de benzinemaaier in dit verhaal is het feit dat er benzine in zit. Ik zal hier waarschijnlijk nog wel aan kleiner artikel aan wijden, maar het is goed om alvast even te noemen. Voordat je de benzinemaaier in de schuur zet voor de winter, is het goed om de benzine uit de motor te halen. Benzine heeft namelijk de neiging om na verloop van tijd in kwaliteit achteruit de gaan. Deeltjes in de benzine gaan bezinken en maken het daarom ongeschikt om nog te gebruiken. De carburateur raakt verstopt door deze deeltjes en functioneert daardoor niet goed mee. Gebruik benzine die ouder is dan 2 maanden daarom ook niet meer en sla wat verse brandstof in voor het volgende lenteseizoen.

Extra gereedschap om jouw gazon te onderhouden

Naast de klassieke grasmaaier zijn er tegenwoordig nog veel meer stukken gereedschap beschikbaar om jouw gazon te onderhouden. Zo zijn er ventriculeermachines en grastrimmer beschikbaar. Ook heb je de keuze tussen gazonmest, kalk en herstelpakketten voor beschadigd gras.

Ventriculeermachines

Ventriculeren is een manier om je gazon wat meer lucht te geven en het hierdoor beter te laten groeien. Op het gras ontstaat namelijk van nature een viltlaagje. Zodra deze laag te dik wordt, dan wordt het gras verstikt en gaat het verzuren. Hierdoor ontstaan van die bruine plekken in je gazon, iets wat je natuurlijk probeert te voorkomen. Ventriculeermachines maken dit mogelijk. De machine verwijdert het vilt en snijdt de wortels door, zodat er weer genoeg lucht bij het gras komt. Gelukkig hoeft dit niet vaak: één keer in de lente en de herfst is meestal genoeg.

Grastrimmers

Een grasmaaier is een prachtige aanwinst om jouw gazon te onderhouden, maar voor de lastige hoekjes en plekjes kun je hem niet altijd gebruiken. Hierdoor is een grastrimmer uitgevonden. Door dit handige apparaat hoef je geen enkel hoekje van de tuin over te slaan.

Gazonmest en -kalk

Om de bodem en de groei van jouw gras te verbeteren kun je wat gazonmest en wat kalk gebruiken. De kalk heb je nodig om de zuurgraad van de bodem te verbeteren. Hierdoor worden de voedingsstoffen van de later te gebruiken mest beter opgenomen. Ook zorgt een zuurdere bodem ervoor dat mos minder goed kan groeien.

Gebruik daarna de mest om het gras bij te voeden. Dit moet ongeveer twee tot drie keer per jaar, één keer in het voorjaar, één keer vlak voor de zomer en het liefst ook één keer om de winter door te komen.

De drie beste grasmaaiers van het moment

Om het overzicht tussen alle beschikbare modellen grasmaaier te kunnen bewaren, hebben we het makkelijk gemaakt voor je. Hieronder hebben we de beste drie modellen voor je op een rij gezet, zodat je een makkelijk keuze hebt wat betreft modellen. Achter elkaar beschrijf ik het beste basis model, wat zal uitdraaien op een handmatige grasmaaier, het beste luxe model en de beste koop.

Het beste basis model
Gardena Classic 400

 • Stille grasmaaier
 • Makkelijk op te bergen en te verplaatsen
 • Geen onhandig snoer door de tuin
 • Milieuvriendelijk
 • Goedkope aanschafprijs
 • Ongeschikt voor grotere gazons
 • Handmatige aandrijving
 • Ben jij die milieuvriendelijke tuinierder die het liefst zondagochtend vroeg aan de slag gaat? Dan is de Gardena Classic 400 wellicht iets voor jou. Deze energiebesparende en muisstille grasmaaier werkt als een zonnetje. Het degelijke en simpele model functioneert uitstekend en maait jouw gazonnetje in een handomdraai.

  Specificaties

  • Aandrijving: Handmatig
  • Aanbevolen gazonoppervlakte: 50-250 m2
  • Maaibreedte: 40 cm
  • Maaitechniek: Kooimaaier

  Gebruiksgemak

  Hoewel dit natuurlijk een handmatig model is, hoeft het werken met deze grasmaaier nog niet vervelend te zijn. En dat hebben ze bij Gardena zeker begrepen. Het is een relatief licht model, dus het verplaatsen vanuit de schuur is geen enkel probleem. En als je dan begint aan het maaien, merk je meteen dat het rollen van het model heel soepel gaat. Zelfs maaien van een nat gazon gaat vlot. Ook de speciaal gevormde beugel ligt gemakkelijk in de handen. Ook scheelt dat er tijdens het maaien geen snoer door je tuin ligt die je beperkt in het lopen. Je kan vrijelijk je gang gaan! Ben je klaar? Dan past de Gardena Classic 400 zo weer in de schuur door de instelbare beugel.

  Extra functies

  Ook al is dit een redelijk simpel model, Gardena heeft alsnog wat handige functies aangebracht. Zo kan je de maaihoogte van de grasmaaier gemakkelijk instellen. Er zijn hiervoor 4 standen, variërend van 12 tot 42 mm. Zo heb je jouw gazon zo op de juiste hoogte bijgewerkt.
  Zoals hierboven al kort genoemd, voor het opbergen heb je maar weinig ruimte nodig. De beugel van de maaier kun je namelijk gemakkelijk inklappen. Zo neemt het apparaat weinig ruimte in je schuur in beslag.
  Daarnaast is de snijtechniek nog verbeterd voor jouw gemak. De messenwals en het ondermes zijn namelijk zo bevestigd dat ze elkaar niet raken bij het snijden. Zo hebben je buren geen last van je als je zondagavond nog even het gazon bijwerkt.

  Conclusie

  De Gardena Classic 400 is een simpele en degelijke grasmaaier die goed is in wat hij doet. Voor een normale gazongrootte is dit een prachtige aanwinst voor jouw tuinmateriaal. Gebruiksvriendelijk in design en vrijwel geluidloos tijdens het maaien; een koopje voor dit bedrag!

  Het beste luxueuze model
  McCulloch M46-140WR

 • Perfect voor middelgrote tot grote gazons
 • Snel en efficiënt
 • Mulching kit meegeleverd
 • Geen bedrading door je tuin nodig
 • Makkelijk schoon te maken
 • Hoge aanschafprijs
 • Maakt 80 db geluid voor de gebruiker
 • Deze flitsende grasmaaier is een hoogstandje van technische snufjes. De McCulloch M46-140WR is een benzine grasmaaier die niets te wensen overlaat. Binnen no-time is jouw gazon weer helemaal in orde, terwijl de McCulloch eigenlijk pas net opgewarmd is.

  Specificaties:

  • Aandrijving: Benzine 
  • Aanbevolen gazonoppervlakte: 50-1000 m2 
  • Maaibreedte: 46 cm 
  • Maaitechniek: Cirkelmaaier

  Gebruiksgemak

  Het gemak van deze grasmaaier begint al bij het begin: de McCulloch M46-140WR heeft een elektrische startknop om de benzinemotor te starten. Zo ben je niet eindeloos bezig om te motor te starten.

  Tijdens het maaien wordt je ook niet teleurgesteld. De grasmaaier is namelijk uitgerust met een grote opvangbak van 50 liter waar al het gras in terecht komt. Zo hoef je daarna niet ook nog eens de tuin te harken. De stalen messen met een PX3-blad zorgen ervoor dat het gras snel en netjes afgeknipt wordt. Ook het besturen gaat van de machine gaat gemakkelijk, waardoor het een pretje wordt om het gazon te onderhouden. Door de benzinemotor hoef je je geen zorgen te maken over de bedrading van het apparaat en kun je onbezorgd jouw tuin door.

  Achteraf ben je snel klaar met het schoonmaken. De grasmaaier is namelijk gebouwd met een aansluiting voor een waterslang. Hierdoor kun je het maaidek gemakkelijk vrijwaren van alle achtergebleven grassprieten.

  Extra functies

  Naast de elektrische startknop, de duurzame messen en de aansluiting voor de waterslang, heeft deze grasmaaier nog veel meer te bieden. Zo wordt het apparaat standaard geleverd met een mulching kit om jouw gazon op een natuurlijke manier te bemesten. Je kunt hiervoor kiezen in plaats van het gras op te vangen in de opvangbak.

  De motor is van het merk Briggs & Stratton, een begrip als het aankomt op motoren van grasmaaiers. Hierdoor ben je vrijwel gegarandeerd van een lange levensduur. De cilinder heeft een inhoud van 140cc en er kan bijna één liter benzine in.

  Voor het maaien zelf kun je kiezen tussen zes verschillende maaihoogtes. Je kunt variëren tussen 30 en 80 mm hoogte. Dit kun je centraal instellen op de machine. Ook de snelheid kun je hier instellen, deze heeft twee verschillende standen.

  Conclusie

  De McCulloch M46-140WR is al met al een uitstekende grasmaaier voor de middelgrote tot grote gazons. Met een uitstekende motor, kwalitatief goede messen en een goed doordacht ontwerp is dit een geschikte aankoop voor de enthousiaste tuinierder.

  De beste koop
  Wolf Garten A 3472V

 • Snoerloze accu grasmaaier
 • Snel opgeladen
 • Mulchingfunctie mogelijk
 • Makkelijk te bedienen
 • Maakt veel geluid van 90dB
 • Als je zondagochtend indruk wilt maken bij de buren ben je bij deze grasmaaier aan het juiste adres. De Wolf Garten A 3472V is een handige en snelle maaier die werkt op een accu. Je hoeft hem dus alleen maar aan de oplader te leggen voordat hij meters gras voor je kan kortwieken.

  Specificaties

  • Aandrijving: Accu
  • Aanbevolen gazonoppervlakte: 50-250 m2
  • Maaibreedte: 34 cm
  • Maaitechniek: Cirkelmaaier

  Gebruiksgemak

  Deze glimmende maaier heeft een aantal eigenschappen die het gebruiksgemak aanzienlijk bevorderen. Zo werkt de A 3472V op een accu, dus je hoeft niet bang te zijn om over het snoer te struikelen. Daarnaast is deze Lithium-ion accu in ongeveer een uur tot anderhalf uur opgeladen. Mocht je dus onverhoopt niet het hele gazon af kunnen maken, is de accu zo weer opgeladen.
  Ook de maai-instellingen zijn gericht op gemak.

  Met een maaibreedte van 34 cm hoef je niet zo vaak heen en weer door de tuin. Ook kun je hoogte instellen op 6 verschillende standen, variërend van 25 tot 75 mm. Met de bijgeleverde opvangbak voor het gemaaide gras hoef je niet te harken achteraf. En mocht je ervoor kiezen om te mulchen, ook dat kan met deze grasmaaier. De machine instellen op puur maaien, opvangen of mulchen kan gemakkelijk met een knop.

  De duwboom van de grasmaaier is op hoogte in te stellen, zodat het voor iedere lengte prettig is om te besturen. Ook kan bij het opbergen de duwboom ingeklapt worden zodat de grasmaaier minder ruimte inneemt.

  Extra functies

  Naast het hierboven beschreven mulchen, de opvangbak en de instel- en opvouwbare duwboom, heeft de Wolf Garten A3472V nog een aantal handige extra functies. Zo zit er een handige knop op de duwboom die de maaier in- en uitschakelt. Ook is de maaier uitgerust met lampjes om aan te geven hoe vol de opvangbak zit en hoeveel accucapaciteit er nog over is.
  De Lithium-ion accu heeft een capaciteit van 2500 mAh en kan, zoals hierboven beschreven, in een uur tot anderhalf uur opgeladen worden. De accu kan daarnaast gemakkelijk uit de maaier gehaald worden om binnen op te laden. Ook kun je een reserve accu aanschaffen om niet te hoeven wachten als er één accu leeg is.

  Het enige nadeel aan deze grasmaaier is het geluid dat gemaakt wordt. Voor de bediener is dat ongeveer 90 Decibel, een geluidshoogte die de zondagochtend stilte ongetwijfeld verstoort.

  Conclusie

  De Wolf Garten A 3472V is een uitstekende elektrische grasmaaier die werkt met een accu. Hij is makkelijk te bedienen, snel opgeladen en uitermate gebruiksvriendelijk. Ook het gazon kun je tegelijk onderhouden door regelmatig te mulchen. Kortom, een geschikte keuze voor iedereen met een aardig gazon.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *