Beste grasmaaiers van 2018

De beste grasmaaiers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Als je besluit een groene tuin te nemen, dan moet die onderhouden worden. En voor een gazon of een stuk gras heb je een grasmaaier nodig. Grasmaaiers zijn echt van die tuinartikelen die het leven óf een stuk makkelijker, óf heel veel vervelender kunnen maken. Met een roestig barrel is het gazon maaien een eindeloze klus, maar met een soepele elektrische grasmaaier voelt het als een zonnige wandeling. Hoewel het vast niet je favoriete klus is, maakt een goed gemaaide tuin altijd wel een verzorgde indruk!

Des te meer reden om je eens goed in te lezen in alle soorten grasmaaiers die er beschikbaar zijn. Want dat zijn er nogal wat… Hieronder geef ik eerst wat extra informatie over grasmaaiers voordat ik de beste modellen aan je voordraag. Lees verder voor meer!

Beste koop van 2024
GardenClassic400
Het beste basis model

Gardena Classic 400

 • Stille grasmaaier
 • Makkelijk op te bergen en te verplaatsen
 • Geen onhandig snoer door de tuin
 • Milieuvriendelijk
 • Goedkope aanschafprijs

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
GardenClassic400
Budget

Gardena Classic 400

De beste grasmaaier voor het normale gazon

Powerplus POWXG60245

Voor de tuinierders met een groot gazon
McCullochM46-140WR
High-end

McCulloch M46-140WR

Beste grasmaaier voor middelgrote tot grote gazons
WolfGartenA3472V
Beste koop

Wolf Garten A 3472V

Beste grasmaaier voor een gazon van gemiddelde grootte
Makita DLM432CT2

Makita DLM432CT2

Tuinierders die een goede accu grasmaaier zoeken

Verschillende soorten grasmaaiers

Voordat ik een eigen tuin met gazon had, wist ik niet eens dat er zoveel verschillende modellen grasmaaiers bestonden. De keuze is vrij uitgebreid. Over het algemeen worden grasmaaiers ingedeeld naar de manier waarop de maaier werkt. Zo zijn er ouderwetse handmatige maaiers, nieuwere elektrische modellen, grasmaaiers die op accu of benzine werken en tegenwoordig zelfs robot grasmaaier. Dit laatste type is een model apart.

 • Handmatige grasmaaiers: kleinere tuinen
 • Elektrische grasmaaiers: gemiddelde tot grote tuinen
 • Accu grasmaaiers: gemiddelde tot grote tuinen
 • Benzine grasmaaiers: krachtig en geschikt voor grote gazonnen
 • Robotmaaiers: kleine tuinen tot grote gazonnen

Naast de verschillende maaimethoden, zijn er ook grasmaaiers beschikbaar waar je niet achter hoeft te lopen. Deze zogenaamde zitmaaiers zijn comfortabele machines, maar over het algemeen niet geschikt voor privé-gebruik. Ik laat ze daarom in deze review buiten beschouwing.

Handmatige grasmaaier

Als je geen tijd hebt om én te sporten, én de tuin te onderhouden, dan is een handmatige grasmaaier waarschijnlijk een uitstekende keuze voor je. Nee, zonder gekheid, een handmatige grasmaaier is zo’n lichtelijk verouderd model, maar heeft tegenwoordig best mooie moderne uitvoeringen.

Door de strakke snijtechniek heb je vaak een mooi resultaat. Daarnaast zal je de buren zeker niet tot last zijn, de maaier maakt absoluut geen lawaai. Bedenk wel dat je dit model beter niet kan gebruiken als jouw tuin ook maar iets groter is dan compact. Voor grote gazons adviseer ik echt een grasmaaier met wat meer power.

Elektrische grasmaaier

Voor iedereen die net wat gemakkelijker de tuin wil onderhouden is er de elektrische maaier. Prima keuze voor de gemiddelde tot grote tuinen, zeker als je nog wat anders wilt doen dan het gras kortwieken. Werken met een elektrische grasmaaier is een stuk minder inspannend dan met de hand aan de slag gaan. Ook zijn de aanschafkosten relatief laag, zeker in vergelijking met de andere geautomatiseerde modellen. Het enige nadeel is wel dat je snoer met stekker lang genoeg moet zijn om de hele tuin te voorzien.

Grasmaaier met accu

Het enige verschil tussen een elektrisch grasmaaier en een maaier die op accu werkt is de bewegingsvrijheid. In principe werkt deze grasmaaier namelijk ook op elektriciteit, alleen is die opgeslagen in de accu. Je hoeft dus niet in de weer met verlengsnoeren, maar je bent wel afhankelijk van de grote van de accu. Deze machine is wel wat prijziger dan de andere modellen.

Benzinegrasmaaier

Maaiers op benzine zijn vaak krachtige apparaten die niet terugdeinzen voor een flinke klus. Hiermee kan je de grotere gazons dan ook gemakkelijk kortwieken. Ook met deze machine heb je het voordeel dat je niet met verlengsnoeren aan de slag moet, maar dat je gewoon vrij kan rondlopen. Bedenk wel dat deze grasmaaiers aan de prijzige kant zijn en vrij veel lawaai maken. Ook het onderhoud van de modellen kost vaak aardig wat tijd.

Robotmaaiers

Het klinkt wat futuristisch, maar ze bestaan toch echt: Volautomatische grasmaaiers waar je niet meer achteraan hoeft te lopen. Lees hier dan ook onze individuele review over de beste robotmaaiers. Ze kosten wat planningstijd om te installeren, maar leveren daarna ook veel op. Het idee is dat je de robotmaaier één keer instelt en dat de maaier daarna zelf het gras maait. Zelfs als dat iedere dag is. Ook maait de robot het gras elke keer in een andere volgorde, zodat er geen duidelijke banen ontstaan in jouw gazon.

Andere bijzondere functies van een robotmaaier zijn bijvoorbeeld de regen- en botssensor. De regensensor zorgt ervoor dat de robotmaaier stopt met maaien zodra het begint te regenen. De botssensor voorkomt een botsing met allemaal obstakels in de tuin.

Zeker voor mensen met een grotere tuin is een robot grasmaaier erg handig. Bedenk wel dat het installeren aardig wat tijd kost en de aanschafkosten hoog liggen in vergelijking met andere modellen.

Grootte van het gazon

Voordat je bedenkt welke grasmaaier je wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten hoe groot de oppervlakte van jouw tuin is. Dit heeft namelijk invloed op welke modellen maaiers voor jou aanbevolen zijn. Je kunt je misschien voorstellen dat 1000 vierkante meter handmatig gras bijsnijden wat ambitieus is. Ook met een elektrische maaier kan dat vervelend zijn, omdat je het snoer dan enorm moet verlengen. En aan de andere kant, een robotmaaier aanschaffen voor 50 vierkante meter gras gaat ook wat ver.

Overzicht:

Hieronder heb ik een overzicht proberen te geven van welk type grasmaaier geschikt is voor welke afmetingen van jouw gazon. Daarnaast heb ik ook een globale weergave gemaakt van het geluid dat de machine maakt, het gebruiksgemak en de kosten. Natuurlijk verschilt dit ook flink tussen de modellen, maar dit is een indicatie.

Type Oppervlakte gazon Geluid Gebruiksgemak Kosten
Handmatig 0-250 m2 + +
Elektrisch 0-500 m2 ++ ++ €€
Accu 0-1000 m2 ++ +++ €€€
Benzine 250-1500 m2 ++++ ++ €€
Robot 50-1500 m2 ++ ++++ €€€€

De drie beste grasmaaiers van het moment

Om het overzicht tussen alle beschikbare modellen grasmaaier te kunnen bewaren, hebben we het makkelijk gemaakt voor je. Hieronder hebben we de beste drie modellen voor je op een rij gezet, zodat je een makkelijk keuze hebt wat betreft modellen. Achter elkaar beschrijf ik het beste basis model, wat zal uitdraaien op een handmatige grasmaaier, het beste luxe model en de beste koop.

 • Stille grasmaaier
 • Makkelijk op te bergen en te verplaatsen
 • Geen onhandig snoer door de tuin
 • Milieuvriendelijk
 • Goedkope aanschafprijs
 • Ongeschikt voor grotere gazons
 • Handmatige aandrijving
Budget
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/GardenClassic400.jpg

Ben jij die milieuvriendelijke tuinierder die het liefst zondagochtend vroeg aan de slag gaat? Dan is de Gardena Classic 400 wellicht iets voor jou. Deze energiebesparende en muisstille grasmaaier werkt als een zonnetje. Het degelijke en simpele model functioneert uitstekend en maait jouw gazonnetje in een handomdraai.

Specificaties

Aandrijving: Handmatig
Aanbevolen gazonoppervlakte 50-250 m2
Maaibreedte 40cm
Maaitechniek Koomaaier

Gebruiksgemak

Hoewel dit natuurlijk een handmatig model is, hoeft het werken met deze grasmaaier nog niet vervelend te zijn. En dat hebben ze bij Gardena zeker begrepen. Het is een relatief licht model, dus het verplaatsen vanuit de schuur is geen enkel probleem. En als je dan begint aan het maaien, merk je meteen dat het rollen van het model heel soepel gaat. Zelfs maaien van een nat gazon gaat vlot. Ook de speciaal gevormde beugel ligt gemakkelijk in de handen. Ook scheelt dat er tijdens het maaien geen snoer door je tuin ligt die je beperkt in het lopen. Je kan vrijelijk je gang gaan! Ben je klaar? Dan past de Gardena Classic 400 zo weer in de schuur door de instelbare beugel.

Extra functies

Ook al is dit een redelijk simpel model, Gardena heeft alsnog wat handige functies aangebracht. Zo kan je de maaihoogte van de grasmaaier gemakkelijk instellen. Er zijn hiervoor 4 standen, variërend van 12 tot 42 mm. Zo heb je jouw gazon zo op de juiste hoogte bijgewerkt.
Zoals hierboven al kort genoemd, voor het opbergen heb je maar weinig ruimte nodig. De beugel van de maaier kun je namelijk gemakkelijk inklappen. Zo neemt het apparaat weinig ruimte in je schuur in beslag.
Daarnaast is de snijtechniek nog verbeterd voor jouw gemak. De messenwals en het ondermes zijn namelijk zo bevestigd dat ze elkaar niet raken bij het snijden. Zo hebben je buren geen last van je als je zondagavond nog even het gazon bijwerkt.

Conclusie

De Gardena Classic 400 is een simpele en degelijke grasmaaier die goed is in wat hij doet. Voor een normale gazongrootte is dit een prachtige aanwinst voor jouw tuinmateriaal. Gebruiksvriendelijk in design en vrijwel geluidloos tijdens het maaien; een koopje voor dit bedrag!

  • Geschikt voor grote gazons
  • Maaibreedte: 51 cm
  • Maaihoogte met 7 standen instelbaar tussen 25 mm en 75 mm
  • Inclusief 65L grasopvangbak
  • 1,2L benzinereservoir
  • Zelfrijdend
  • Met mulching functie
  • Prijs aan de hoge kant
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/04/Powerplus-POWXG60245-Benzine-Grasmaaier.jpg

  Hoewel je een aardige prijs betaalt voor deze Powerplus benzine grasmaaier, je kunt zelfs de grote gazons er zo mee maaien. Je kunt de maaihoogte in 7 verschillende standen instellen. Tijdens het maaien heb je drie opties wat je met het gesnoeide gras doet. Je kunt het namelijk opvangen in de grote 65L opvangbak, je kunt het simpelweg achter de grasmaaier aan op het grasveld laten vallen of je kunt de mulching optie gebruiken. Die laatste is ideaal om het gras direct weer op een natuurlijke manier te bemesten.

  Deze grasmaaier is zelfrijdend en heeft een benzinereservoir van 1,2L. Daar kan je best even mee maaien voordat je die moet bijvullen. Kortom, een prima grasmaaier voor een leuke prijs.

   • Perfect voor middelgrote tot grote gazons
   • Snel en efficiënt
   • Mulching kit meegeleverd
   • Geen bedrading door je tuin nodig
   • Makkelijk schoon te maken
   • Hoge aanschafprijs
   • Maakt 80 db geluid voor de gebruiker
   High-end
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/McCullochM46-140WR.jpg

   Deze flitsende grasmaaier is een hoogstandje van technische snufjes. De McCulloch M46-140WR is een benzine grasmaaier die niets te wensen overlaat. Binnen no-time is jouw gazon weer helemaal in orde, terwijl de McCulloch eigenlijk pas net opgewarmd is.

   Specificaties

   Aandrijving Benzine
   Aanbevolen gazonoppervlakte 50-1000 m2
   Maaibreedte 46 cm
   Maaitechniek Cirkelmaaier

   Gebruiksgemak

   Het gemak van deze grasmaaier begint al bij het begin: de McCulloch M46-140WR heeft een elektrische startknop om de benzinemotor te starten. Zo ben je niet eindeloos bezig om te motor te starten.

   Tijdens het maaien wordt je ook niet teleurgesteld. De grasmaaier is namelijk uitgerust met een grote opvangbak van 50 liter waar al het gras in terecht komt. Zo hoef je daarna niet ook nog eens de tuin te harken. De stalen messen met een PX3-blad zorgen ervoor dat het gras snel en netjes afgeknipt wordt. Ook het besturen gaat van de machine gaat gemakkelijk, waardoor het een pretje wordt om het gazon te onderhouden. Door de benzinemotor hoef je je geen zorgen te maken over de bedrading van het apparaat en kun je onbezorgd jouw tuin door.

   Achteraf ben je snel klaar met het schoonmaken. De grasmaaier is namelijk gebouwd met een aansluiting voor een waterslang. Hierdoor kun je het maaidek gemakkelijk vrijwaren van alle achtergebleven grassprieten.

   Extra functies

   Naast de elektrische startknop, de duurzame messen en de aansluiting voor de waterslang, heeft deze grasmaaier nog veel meer te bieden. Zo wordt het apparaat standaard geleverd met een mulching kit om jouw gazon op een natuurlijke manier te bemesten. Je kunt hiervoor kiezen in plaats van het gras op te vangen in de opvangbak.

   De motor is van het merk Briggs & Stratton, een begrip als het aankomt op motoren van grasmaaiers. Hierdoor ben je vrijwel gegarandeerd van een lange levensduur. De cilinder heeft een inhoud van 140cc en er kan bijna één liter benzine in.

   Voor het maaien zelf kun je kiezen tussen zes verschillende maaihoogtes. Je kunt variëren tussen 30 en 80 mm hoogte. Dit kun je centraal instellen op de machine. Ook de snelheid kun je hier instellen, deze heeft twee verschillende standen.

   Conclusie

   De McCulloch M46-140WR is al met al een uitstekende grasmaaier voor de middelgrote tot grote gazons. Met een uitstekende motor, kwalitatief goede messen en een goed doordacht ontwerp is dit een geschikte aankoop voor de enthousiaste tuinierder.

    • Snoerloze accu grasmaaier
    • Snel opgeladen
    • Mulchingfunctie mogelijk
    • Makkelijk te bedienen
    • Maakt veel geluid van 90dB
    Beste koop
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/WolfGartenA3472V.jpg

    Als je zondagochtend indruk wilt maken bij de buren ben je bij deze grasmaaier aan het juiste adres. De Wolf Garten A 3472V is een handige en snelle maaier die werkt op een accu. Je hoeft hem dus alleen maar aan de oplader te leggen voordat hij meters gras voor je kan kortwieken.

    Specificaties

    Aandrijving Accu
    Aanbevolen gazonoppervlakte 50-250 m2
    Maaibreedte 34 cm
    Maaitechniek Cirkelmaaier

    Gebruiksgemak

    Deze glimmende maaier heeft een aantal eigenschappen die het gebruiksgemak aanzienlijk bevorderen. Zo werkt de A 3472V op een accu, dus je hoeft niet bang te zijn om over het snoer te struikelen. Daarnaast is deze Lithium-ion accu in ongeveer een uur tot anderhalf uur opgeladen. Mocht je dus onverhoopt niet het hele gazon af kunnen maken, is de accu zo weer opgeladen.
    Ook de maai-instellingen zijn gericht op gemak.

    Met een maaibreedte van 34 cm hoef je niet zo vaak heen en weer door de tuin. Ook kun je hoogte instellen op 6 verschillende standen, variërend van 25 tot 75 mm. Met de bijgeleverde opvangbak voor het gemaaide gras hoef je niet te harken achteraf. En mocht je ervoor kiezen om te mulchen, ook dat kan met deze grasmaaier. De machine instellen op puur maaien, opvangen of mulchen kan gemakkelijk met een knop.

    De duwboom van de grasmaaier is op hoogte in te stellen, zodat het voor iedere lengte prettig is om te besturen. Ook kan bij het opbergen de duwboom ingeklapt worden zodat de grasmaaier minder ruimte inneemt.

    Extra functies

    Naast het hierboven beschreven mulchen, de opvangbak en de instel- en opvouwbare duwboom, heeft de Wolf Garten A3472V nog een aantal handige extra functies. Zo zit er een handige knop op de duwboom die de maaier in- en uitschakelt. Ook is de maaier uitgerust met lampjes om aan te geven hoe vol de opvangbak zit en hoeveel accucapaciteit er nog over is.
    De Lithium-ion accu heeft een capaciteit van 2500 mAh en kan, zoals hierboven beschreven, in een uur tot anderhalf uur opgeladen worden. De accu kan daarnaast gemakkelijk uit de maaier gehaald worden om binnen op te laden. Ook kun je een reserve accu aanschaffen om niet te hoeven wachten als er één accu leeg is.

    Het enige nadeel aan deze grasmaaier is het geluid dat gemaakt wordt. Voor de bediener is dat ongeveer 90 Decibel, een geluidshoogte die de zondagochtend stilte ongetwijfeld verstoort.

    Conclusie

    De Wolf Garten A 3472V is een uitstekende elektrische grasmaaier die werkt met een accu. Hij is makkelijk te bedienen, snel opgeladen en uitermate gebruiksvriendelijk. Ook het gazon kun je tegelijk onderhouden door regelmatig te mulchen. Kortom, een geschikte keuze voor iedereen met een aardig gazon.

     • Maait tot wel 575 m2, met een maaibreedte van 43 cm
     • 2 meegeleverde accu’s
     • Met mulchingfunctie én opvangbak van 50 liter
     • maait niet buiten de wielen
     Makita DLM432CT2

     Zoek je een echte goede accu grasmaaier, dan biedt de Makita DLM432CT2 de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je betaalt iets meer dan bij de voorgaande producten, maar daar staat een hoop extra tegenover. Zo biedt de Makita accu grasmaaier 13 verschillende maaihoogten, en kan je op één accu maximaal 575 vierkante meter grasmaaien. Meer dan genoeg voor verreweg de meeste gazons dus. En met een maaibreedte van 43 cm is dat zo gepiept.

     Het voornaamste nadeel is dat de accu grasmaaier wat zwaarder is dan concurrenten zonder mulchingfunctie (maar lichter dan menig concurrent mét mulchingfunctie). Dit is ook één van de goedkoopste accu grasmaaiers die een mulchingfunctie heeft (naast de opvangbak van 50 liter), waarmee het gras versnipperd wordt en weer op de grond teruggeblazen wordt. Dit zorgt ervoor dat het gras als meststof kan dienen. Zo krijg je veel groener en gezonder gras, en je hebt ook nog eens minder gedoe met het opruimen van de grasresten. Met zo’n mulchingfunctie is het gras aan de andere kant dus opeens niet meer groener!

     Een uitstekende accu grasmaaier voor een mooie prijs

     Ook Makita gebruikt een accuplatform, waar ook goede elektrische gereedschappen op kunnen draaien. Menig fervente klusser zal dan ook al het Makita accuplatform in huis hebben, en dan is dit een uitstekende keuze. Overigens is de Makita DLM ook in een model van 38 centimeter en 46 centimeter (zie verderop) te verkrijgen, al dan niet met accu’s.

      Veelgestelde vragen:

      Hoe lang gaat een grasmaaier mee?

      Gemiddeld zou een grasmaaier zo’n 10 jaar mee moeten gaan. Belangrijk hierbij is dat de grasmaaier goed onderhouden is. Wanneer je dit niet doet zou het zo kunnen zijn dat een grasmaaier er na enkele jaren mee op houdt. Uiteraard geld ook voor grasmaaiers, goedkoop is duurkoop, een goedkoper model zal over het algemeen minder lang mee gaan dan een duurder model.

      Wat voor type grasmaaier moet ik kopen?

      Het type grasmaaier dat het beste past is afhankelijk van de grootte van uw gazon.

      • Een handmatige grasmaaier is geschikt voor 0 – 250 m2
      • Een elektrische grasmaaier is geschikt voor 0 – 500 m2
      • Een accu grasmaaier is geschikt voor 0-1000 m2
      • Een benzine grasmaaier is geschikt voor 250 – 1500 m2
      • Een robot grasmaaier is geschikt voor 50 – 1500m2

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.