De beste fietstrainer van 2023
Wanneer het weer buiten tegenvalt en je toch graag op de fiets stapt, is een goede fietstrainer de oplossing. Je bevestigt je eigen racefiets of mountainbike gemakkelijk aan een trainer en je kunt beginnen. Maar welke heb je nodig? Oftewel, wat is de beste fietstrainer voor jouw wensen en eisen?
In deze koopgids leggen we duidelijk de belangrijkste verschillen uit. Niet elke fietstrainer is geschikt voor elk model fiets. Onze aanbevolen fietstrainers zijn een goede keuze voor de meeste doeleinden. Bekijk goed welke fietstrainer het best bij jou past en maak een weloverwogen keuze.
Tacx Boost Trainer
- Handig in gebruik
- Weinig geluid
- Makkelijk op te bergen
- Geen schade aan je wiel
- Goede manier op aan je conditie te werken
- 10 instelbare niveaus
- voorwielsteun meegeleverd
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Tacx Boost Trainer | Onze favoriete fietstrainer voor thuis - voor mensen die thuis aan hun (fiets)conditie willen werken met hun eigen fiets. | ||
Tacx Antares T1000 | Onze favoriete rollerbank - speciaal voor de gevorderde fietser die vrij binnen wil kunnen fietsen en trainen. | ||
High-end Wahoo KICKR CORE | Onze favoriete high-end fietstrainer - geschikt voor de serieuze fietser. Houd je snelheid, kracht en afstand bij en vergelijk deze met vorige ritten. | ||
VirtuFit HTR 1.0 Hometrainer | Onze favoriete fietstrainer net zoals in de sportschool - voor mensen die binnen willen fietsen maar geen eigen fiets willen bevestigen. | ||
Budget Tunturi Mini Bike | Onze favoriete goedkopere fietstrainer voor thuis - perfect voor onder het bureau, speciaal voor de workaholics. |
Wat is een goede fietstrainer?
Een fietstrainer is een apparaat waarmee je door fietsbewegingen werkt aan je conditie. Hierin zijn er veel varianten, deze worden allemaal benoemd in deze review. De meest bekende is de spinfiets, deze staat ook vaak in de sportschool.
Fietstrainer kopen, voor wie?
Een fietstrainer is super handig om in huis te hebben. Wanneer het buiten minder weer is kan je namelijk toch een lekker stukje fietsen. Ook wanneer je een stuk wilt fietsen maar nog veel werk moet doen is de fietstrainer ideaal. Met behulp van wat accessoires kan je werken en fietsen tegelijk.
Daarnaast is fietsen een goede manier om aan je conditie en lichaam te werken. Met indoor cycling kan je dit binnenshuis doen. Door te trainen maak je je hart sterker en vergroot je de longinhoud. Dit zorgt ervoor dat de longen meer zuurstof kunnen opnemen en daardoor verbetert de bloedsomloop en worden de spieren beter doorbloed. Met fietsen train je zowel de beenspieren als de bil- en rugspieren.
Niet elk model fietstrainer is geschikt voor jou. Met deze koopgids helpen we met het kiezen van de beste fietstrainer die voldoet aan jouw eisen.
Verschillende soorten fietstrainers
In de categorie fietstrainers heb je verschillende soorten. Hieronder hebben we uitgelegd wat de verschillende soorten inhouden.
Fietstrainer met rollerbank
Het leren rijden op de rollers vraagt veel balans en geduld. Je rijdt namelijk los op de rollers met een complete fiets. Het achterwiel draait op 2 rollen en het voorwiel op 1 rol. Doordat deze rollen aan de zijkanten dikker zijn dan in het midden rij je er niet zo snel af. Het schakelen gaat dus ook via de eigen fiets.
Rollers brengen variëteit aan in de trainingen. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor tempo trainingen, hersteltrainingen en trainingen met een hoge trapfrequentie. Onder de wedstrijd rijders worden rollers vaak gebruikt voor de warming up.
De rollers zijn makkelijk in gebruik omdat je geen wiel uit je fiets hoeft te halen of je fiets op een andere manier moet bevestigen aan het apparaat. Het enige wat je moet doen is de roller uitschuiven op de juiste maat, zorgen dat het elastiek strak staat en rijden maar. Ook zijn de rollers makkelijk op te ruimen. Je schuift de zijkanten in of klapt het apparaat in. Dit maakt het apparaat ook makkelijk opbergbaar.
Om te oefenen met het losrijden op de rollers zijn er zogeheten beugels verkrijgbaar. Je bevestigt deze aan de roller, haalt je voorwiel uit je fiets en bevestigt de voorvork aan de beugel. Zo kan je vertrouwen opbouwen op de roller maar nog steeds de stevigheid hebben van de fiets.
Fietstrainer zonder wiel
Met de fietstrainers zonder wiel zit je vast aan het apparaat. Je moet hiervoor wel je achterwiel eruit halen en vervolgens je fiets bevestigen aan het apparaat. Dit is wel iets meer werk maar het zorgt er wel voor dat je steviger vast zit. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te leren om met deze fietstrainer te rijden. Het schakelen gebeurt vaak via het apparaat en met het schakelsysteem van de fiets.
Deze fietstrainers zijn vaak wat duurder in de aanschaf. Waar de rollers meer bedoeld zijn voor warm rijden en een enkele keer om te trainen zijn de fietstrainers zonder achterwiel wel bedoeld om volledige trainingen af te werken.
Een aantal modellen fietstrainers zonder wiel heeft de mogelijkheid om te verbinden met internet. Door bepaalde software aan te schaffen kan er online een route gereden worden. Deze is dan te volgen via een scherm. Hiermee kan je ook wedstrijdjes rijden tegen andere gebruikers.
Fietstrainer met wiel
Deze lijkt op de fietstrainer zonder wiel. Het enige verschil is, je raadt het al, dat je in deze fietstrainer je beide wielen gebruikt. Je klikt je achterwiel tussen twee spanners. Je rijdt dan als het ware op een vliegwiel. De fietstrainer met wiel is vooral geschikt voor mensen met weinig ruimte maar die wel trainingen binnen willen doen. Doordat je geen wielen eruit hoeft te halen is deze fietstrainer ook nog eens makkelijker in gebruik.
Deze fietstrainer is vaak lichter qua gewicht en daarnaast ook compacter op te bergen. Hierdoor kan je het makkelijker opbergen en weer tevoorschijn halen. Zoals hierboven al beschreven zijn rollers vaak meer bedoeld om een korte training af te werken of om warm te rijden en zijn de fietstrainers meer bedoeld om echt trainingen af te werken. Met de fietstrainer met wiel kan je beide doen.
Trainer voor de spinfiets
De spinfiets is de meest bekende fietstrainer van het rijtje, vaak te zien in de sportschool. Dit is een vast apparaat waarin een fiets verwerkt is. Deze fietstrainer wordt vaker aangeschaft voor een enkele conditietraining. Je hoeft hiervoor niet zelf een racefiets, mountainbike oid te hebben, enkel het apparaat.
Op je bureaustoel – de stoelfiets
Een nieuw concept is de stoelfiets. Deze kan je dus gebruiken tijdens het werken of zitten aan een tafel. Ideaal als je wilt sporten maar ook nog even door moet werken. De stoelfiets is simpel in gebruik, zoals de naam al zegt zet je het neer voor je stoel. Zet je voeten op de trappers en zorg ervoor dat de gespen van de trappers strak om je voeten zitten. Zo kan je niet van de fietsstoel afglijden.
De stoelfiets is dus geschikt voor mensen die wel willen sporten maar hier eigenlijk niet veel tijd voor hebben. Het is geen training zoals je op de andere fietstrainers kunt doen maar zorgt er wel voor dat je elke dag weer aan je beweging komt.
Aanbevolen accessoires voor ’t trainen op een fietstrainer
Verschillende accessoires kunnen bijdragen aan een positief gebruik van de fietstrainer. We gaan er van uit dat je niet zo snel valt, dus een goede fietshelm heb je enkel nodig voor ’t trainen buitenshuis.
Matjes of zweetdoeken
Wanneer je veel zweet kan dit op den duur je fietsframe of de vloer aantasten. Hiervoor kan je natuurlijk een handdoek gebruiken maar verschillende merken hebben hier ook een speciale mat voor ontwikkelt. Niet alleen vangt deze mat je zweet op tijdens een flinke inspanning, het dempt ook het geluid van je fiets en de fietstrainer. Deze matten kunnen vaak opgerold worden en daardoor kunnen ze makkelijk worden opgeborgen.
Naast matten zijn er ook zweetdoeken verkrijgbaar. Dit zijn een soort hangmatten die je spant tussen je zadelpen en je stuur. Je zweet wordt hierdoor opgevangen en je frame blijft dus bespaart.
Wielhouders
Wanneer je de fietstrainer binnen gebruikt staat je wiel vaak op de vloer. Dit kan ook je vloer aantasten doordat de banden van je fiets zwarte strepen kunnen achterlaten. Ook hiervoor is iets bedacht, namelijk; de wielhouder. Dit is een kleine houder die je op de grond legt en waar je je voorwiel in zet.
Je wiel blijft zo goed één richting op staan én de vloer blijft gespaard. Ook corrigeert hij de positie van de fiets iets. Dit zorgt voor een natuurlijkere fietshouding.
Waar let je op bij ’t kopen van een fietstrainer?
1. Waar en hoe vaak ga je de fietstrainer gebruiken?
Bedenk ten eerste waarvoor en hoe vaak je de fietstrainer wilt gebruiken. Wanneer je de fietstrainer alleen wilt gebruiken voor een training binnen wanneer het regent kan je het beste de fietstrainer met wiel of een rollerbank aanschaffen. Wanneer je geen racefiets of mountainbike hebt, is de spinfiets weer ideaal.
Hierbij moet je ook denken aan de ruimte die je hebt voor de fietstrainer. Een spinfiets is moeilijk op te bergen in vergelijking met de fietstrainer met wiel.
2. Wat is je budget?
Wanneer je hebt bedacht waarvoor en hoe vaak je gebruik wilt maken van de fietstrainer kan je ook kijken hoeveel je er voor over hebt. De prijzen lopen namelijk snel op bij fietstrainers. Dit komt mede door de vele functies die de fietstrainers kunnen hebben.
Zoals gebruikelijk hebben we weer een paar exemplaren op een rijtje gezet. Zo maken we de keuze voor een product wat makkelijker. In dit artikel staan achtereenvolgens de beste fietstrainer om aan je conditie te werken, de beste fietstrainer voor de gevorderde fietser, fietstrainer voor de professional, de beste fietstrainer voor de sportschool liefhebber en de beste fietstrainer voor de thuiswerker.
De beste fietstrainers
- Handig in gebruik
- Weinig geluid
- Makkelijk op te bergen
- Geen schade aan je wiel
- Goede manier op aan je conditie te werken
- 10 instelbare niveaus
- voorwielsteun meegeleverd
- Verstandig om een speciale band aan te schaffen om schade aan eigen band te voorkomen
Wanneer je begint met fietsen en vooral aan je conditie wilt werken, wil je niet teveel geld uitgeven aan trainingsapparaten, je wilt gewoon beginnen! Hiervoor is de Tacx uitermate geschikt. Binnen een minuut staat je fiets gereed voor de training.
Gewicht 11 kg Afmetingen 60 x 51 x 14,2 cm Fabrieksgarantie 2 jaarDe fietstrainers van Tacx staan bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding en natuurlijk het blauwe design. De fietstrainer is gemaakt van staal en heeft dikke poten, hierdoor staat hij stevig op de grond. De trainer is makkelijk in gebruik door de rubberen bevestigingen. Hierdoor krijg je ook geen schade aan je wiel door het erop en eraf halen van de fiets.
De Boost trainer heeft 10 standen die kunnen worden bediend vanaf het stuur door middel van een hendeltje. Voor de fietsers onder ons: Tijdens het fietsen ga je steeds zwaarder of sneller fietsen, dit betekent dat je vermogen toeneemt. Het maximale vermogen wat je kan fietsen op de Boost trainer is 700 Watt. Verder maakt de trainer gebruikt van een afgesloten magneetrem, zodat je goed kan remmen wanneer nodig en dit nagenoeg geluidloos is. Wanneer je klaar bent met je training, klap je de poten van de Boost trainer in en berg je het op, zo simpel is het.
Conclusie
De Boost trainer is uitermate geschikt wanneer je net bent begonnen met fietsen en vooral gefocust bent op het opbouwen van je conditie. Met deze Tacx kan je namelijk fietsen en tegelijkertijd tv kijken. Daarnaast is deze fietstrainer handig wanneer je minder ruimte tot je beschikking hebt, hij is namelijk snel op te bergen door de inklapbare poten.
- Handig in gebruik
- Goede kwaliteit
- Makkelijk op te bergen
- Ook ideaal om mee op te warmen
- Vergt wat oefening
- Wordt soms als lawaaierig gezien
Wanneer je al een meer getrainde fietser bent en elk weekend buiten te vinden bent, maar ook door wilt trainen met slecht weer, zijn de rollers ideaal. Je klapt ze makkelijk uit, zet je fiets erop en gaan. O ja, wel even oefenen om los te rijden hierop.
Gewicht | 8 kg |
Afmetingen | 135 x 47 x 40 cm |
Fabrieksgarantie | 2 jaar |
Met de Tacx Antares kan je vrij fietsen doordat je er geen wiel in het apparaat hoeft vast te zetten. Deze fietstrainer bestaat namelijk uit drie rollers; Één voor het voorwiel en twee om het achterwiel op te zetten. De rollen zelf zijn aan de zijkanten breder dan in het midden. Dit zorgt ervoor dat je gedwongen wordt in het midden van de rol te blijven rijden. Alsnog vergt het wel wat oefening, maar als het je lukt kan je er goed je coördinatie en techniek op verfijnen.
De Antares is makkelijk in elkaar te schuiven. Door het elastiek tussen de voorste en achterste roller vandaan te halen kan je door middel van een knopje in het frame het apparaat in elkaar schuiven. Hierdoor is deze fietstrainer makkelijk op te bergen of mee te nemen. Deze fietstrainer wordt dan ook gebruikt door wedstrijdrijders om op te warmen.
De Antares wordt geleverd zonder accessoires.
Conclusie
De Antares is vooral geschikt voor meer gevorderde fietsers om op te rijden wanneer het weer het niet toe laat. Dit komt vooral doordat je los op de rollers rijdt en dit enige oefening vergt. Wanneer je als beginner of toerder de Antares aanschaft doe je dit voor het realistische gevoel dat het losrijden geeft.
- Stil: maakt weinig geluid
- Handig in gebruik
- Werkt goed samen met de software
- Geschikt voor 8, 9, 10 en 11 speed SRAM
- Houdt veel gegevens bij
- Even uitzoeken hoe je fiets er op gaat
- Niet buiten te gebruiken
- Prijzig in aanschaf
Wanneer je echt trainingen binnenshuis wilt gaan afwerken is de Wahoo Kickr perfect. Deze trainer biedt namelijk een realistische trainingservaring. Met de ingebouwde vermogensmeter kan je je snelheid, kracht en afstand bijhouden en vergelijken met vorige ritten.
Gewicht | 23 kg |
Afmetingen | 67,2 x 50,1 x 26 cm |
Fabrieksgarantie | 2 jaar |
De trainer is gemaakt van staal. Hierdoor is hij duurzaam maar stevig. Hierdoor geeft de Wahoo genoeg weerstand om wel 1800 watt weg te trappen. Dit komt mede door het grote vliegwiel, dit geeft zowel tegengewicht als een realistisch gevoel. Daarnaast heeft de Wahoo Kickr meer weerstandsopties dan een fietstrainer zonder wiel.
Deze fietstrainer is redelijk makkelijk op te bergen. De poten van de Wahoo zijn namelijk inklapbaar. Hierdoor wordt het natuurlijk een minder groot apparaat. Maar het gewicht (23 kg) blijft wel hetzelfde.
Alleen wel jammer is dat de Wahoo niet standaard wordt geleverd met een cassette. Deze kan je wel los mee bestellen. De Wahoo Kickr is geschikt voor 8, 9, 10 en 11 speed SRAM en Shimano cassettes.
Conclusie
Voor de Wahoo Kickr Core ben je wel meer geld kwijt dan de vorige twee fietstrainers, maar je krijgt er ook veel meer voor. Het gevoel op de Wahoo is veel realistischer en er zit een ingebouwde vermogensmeter in. Dit zorgt ervoor dat de Wahoo Kickr al een complete aanschaf is.
- Stabiel
- Goede zithouding
- Gebruiksvriendelijk
- Geen fiets nodig
- Niet makkelijk op te bergen
Wanneer je wel lekker wilt fietsen maar niet aan de slag wilt gaan met een fiets, is de hometrainer van Virtufit perfect. Je zet het in elkaar en klaar om te gaan. Geen gesjouw met fietsen, geen wielen die eruit gehaald moeten worden, gewoon zitten en fietsen.
Gewicht | 22,6 kg |
Afmetingen | 110 x 58 x 132 cm |
Fabrieksgarantie | 3 jaar |
Het Nederlandse VirtuFit staat bekend om zijn goede prijs kwaliteitverhouding. De hometrainer is gemaakt uit kwaliteitsmaterialen en bij het ontwerp is er veel aandacht besteed aan design, gebruiksgemak en de vele functionaliteiten.
Dit zien we terug in de functies die de hometrainer bevat. Tijdens het sporten kan je informatie zien over de afstand die je hebt afgelegd, de tijd die je bezig bent, het calorie verbruik, je hartslag en de snelheid. Hiermee houdt je bij de HTR 1.0 je resultaten bij en krijg je daarnaast ook inzicht in de opbouw van jouw conditie.
Verder bevat de hometrainer 8 verschillende weerstanden zodat je je training zo zwaar kan maken als je zelf wilt. Of zo ontspannend mogelijk. De HTR 1.0 heeft namelijk een tablethouder boven het display. Hierdoor kan je een training afwerken terwijl je je favoriete serie kijkt.
De hometrainer van VirtuFit is niet op te vouwen of in te klappen. Dit maakt het echt opbergen ervan lastig. Het is daarom wel belangrijk dat je ruimte hebt om deze hometrainer neer te zetten.
Conclusie
Heb je geen racefiets of mountainbike maar wil je wel lekker aan je conditie werken door te fietsen? Dan is de VirtuFit HRT 1.0 hometrainer wat voor jou. Hij is makkelijk in gebruik en je kan allerlei informatie bijhouden zodat je makkelijk aan je conditie kan werken.
- Makkelijk in gebruik
- Meerdere trainingen mogelijk
- Overal te plaatsen
- Display kan het slecht doen
- weerstand werkt niet altijd
Deze fietstrainer is geschikt voor werkende mensen omdat je de fietstrainer makkelijk onder het bureau kan plaatsen. Hierdoor kan je werkend wat beweging krijgen. Daarnaast is de Tunturi mini bike ook geschikt voor mensen die aan het revalideren zijn of graag bewegen vanaf hun stoel.
Gewicht | 3 kg |
Afmetingen | 50 x 36 x 23 cm |
Fabrieksgarantie | 1 jaar |
De fietstrainer van Tunturi is makkelijk in gebruik. Zet het onder je bureau en klaar. Hierdoor kan je het apparaat ook gewoon op je werk gebruiken. Ideaal wanneer je een kantoorbaan hebt. Naast dat je je beenspieren met het apparaat kan trainen, kan je het ook óp het bureau zetten en zo je armen er mee trainen.
Het display op het apparaat toont je trainingsdoelen en registreert daarnaast ook je afgelegde kilometers. Door de handige voetriempjes zit je goed bevestigd aan de pedalen. Wel is het aan te raden om een matje onder at apparaat te leggen omdat het apparaat op gladde ondergrond kan wegschuiven.
De minibike stoelfiets van Tunturi is inklapbaar en niet zwaar. Hierdoor is het apparaat goed op te bergen.
Conclusie
De Minibike stoelfiets van Tunturi is geschikt voor mensen die nog even willen doorwerken maar tegelijkertijd ook wat beweging willen krijgen. Voor intensievere trainingen is dit apparaat minder geschikt.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.