Beste fietssloten tegen diefstal

Beste fietssloten van 2023 om diefstal mee te voorkomen

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2021

Het vinden van het beste slot voor je fiets is lastig. Heeft een duur slot nut of kan je net zo goed twee sloten aanschaffen? Wat houdt fietsendieven tegen? Er is dan ook veel keuze en menig fabrikant claimt het beste fietsslot op de markt te hebben.

Waar moet een fietsslot aan voldoen? Een goed fietsslot is zowel veilig als eenvoudig te gebruiken in het dagelijkse gebruik. Tijdens deze test voor fietssloten zijn meerdere modellen vergeleken. Elk fietsslot beschikt over minimaal ART-2 certificering, waardoor deze geschikt zijn voor de meeste fietsverzekeringen. Hieronder volgt een korte vergelijking per slot, gevolgd door de koopgids die uitlegt hoe je een passend fietsslot kiest.

 • Een goed slot is zowel snel in gebruik als veilig tegen diefstal
 • Minimaliseer de kans op een gestolen fiets: maak het extra lastig
 • Combineer een ringslot met een extra slot en je fiets is extra veilig
Beste koop van 2024
Kryptonite Evolution Mini-7
Beste koop fietsslot

Kryptonite Evolution Mini-7

 • Word geleverd met twee sloten
 • Voor- en achterwiel vastzetten
 • Klein, compact formaat van het U-slot
 • Drie sleutels - 1 met ingebouwde zaklamp
 • licht in gewicht
 • Dubbelwandige dwarsbeugel met dubbel sluitmechanisme

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Kryptonite Evolution Mini-7

Kryptonite Evolution Mini-7

Voor iedereen die op zoek is naar de beste koop fietsslot
Axa Defender Ringslot is de beste koop fietsslot

AXA Defender Ringslot

De beste keuze als je een goed en veilig ringslot zoekt voor je fiets. Zeer snel en handig in gebruik, dit fietsslot van Axa is de beste
Axa Newton 150 Kabelslot

AXA Newton 150

Beste slot als extra beveiliging naast je ringslot
Abus Fietsslot Iven Chain 8210 Kettingslot is het beste kettingslot

Abus Fietsslot Iven Chain 8210

Beste kettingslot voor naast je ringslot

Verder op de pagina onder de koopgids reviewen we elk fietsslot uit de test individueel.

Koopgids voor een fietsslot

Een fietsslot is een manier om je fiets ergens vast te zetten zodat deze niet zonder toestemming kan worden gebruikt of kan worden meegenomen. Er zijn twee varianten in de fietssloten; sloten die de fiets onbruikbaar maken en sloten die de fiets vastzetten aan een object in de omgeving.

Hierbinnen heb je nog veel verschillende soorten fietssloten. In principe is het mogelijk om elk slot open te breken. Het gaat er vooral om hoeveel weerstand het slot biedt. Hoe meer weerstand, hoe eerder een dief zijn poging zal staken. Vaak hebben fietsendieven zich gespecialiseerd op een bepaald type slot. Hierom is het aan te raden om twee soorten sloten te gebruiken, deze bieden dus nog meer bescherming.

Waarom zou je een slot aanschaffen?

Jaarlijks worden er 100.000 aangiftes gedaan voor gestolen fietsen. Een slot dient voornamelijk als doel om weerstand te creëren zodat een dief jouw fiets laat staan: te veel moeite namelijk. Wanneer je fiets niet over een fietsslot bezit, is de kans vele malen groter dat deze zal worden meegenomen.

Met een enkel slot heeft jouw fiets al meer kans om niet gestolen te worden. Met twee sloten is de kans nog veel lager. Vaak zit een ringslot al standaard op een fiets. Wanneer je dit slot combineert met een ander slot naar keuze is de kans dat je fiets gestolen wordt vele malen kleiner.

Welke soorten sloten zijn er voor de fiets?

Er zijn veel verschillende soorten fietssloten, met elk zijn eigen voordelen. Hieronder leggen we de verschillende soorten sloten uit.

Ringslot voor de fiets

Ringslot

Een ringslot is deels al aan de fiets bevestigd en sluit als het ware als een ring rond het achterwiel. Hierdoor worden de spaken in het wiel geblokkeerd en kan deze niet meer draaien. Iemand kan hier dus niet mee weg fietsen. Dit slot is makkelijk te gebruiken omdat het al onderdeel van de fiets is. Nadeel van dit soort sloten is dat de fiets niet vaststaat aan een object. De fiets kan worden opgepakt en worden meegenomen.

Voordeel is dat veel ringsloten tegenwoordig een chip bevatten met een geregistreerde code. Wanneer de fiets gestolen wordt kan de chip code opgeven bij de politie. Wanneer er fietsen worden gevonden kan eenvoudig de chip worden uitgelezen om te kijken of de code matcht aan jouw opgegeven code. Onze keus voor het beste ringslot is de Axa Defender, verkrijgbaar op Bol.com.

Combinatieslot en cijferslot voor de fiets

Combinatie Slot

Een combinatie slot (oftewel een cijferslot) werkt niet met een sleutel maar met een cijfercombinatie die je moet onthouden. Wanneer je de juiste cijfercombinatie invoert gaat het slot open, bij alle andere cijfercombinaties blijft het slot dicht. Het voordeel van deze sloten is dat je vaak zelf een code kan invoeren waardoor je het goed kan onthouden.

Het nadeel is dat veel sloten van dit type niet volledig veilig zijn. Vooral de goedkope varianten kunnen geopend worden zonder de juiste cijfercombinatie. Dat komt omdat te bepalen is welk cijfer op welk schijfje moet staan om open te gaan.

Wanneer de pin naar buiten wordt getrokken zal één van de tanden in het slot sterker dan de andere tanden drukken op de schijf. Wanneer deze schijf ronddraait totdat je een klikje hoort, zit je in de goede uitsparing. Dit herhaal je vervolgens bij alle tanden en het slot is open.

Kabelslot voor de fiets

Kabelslot

Een kabelslot bestaan uit een geweven staaldraad met daaromheen een plastic hulsel. Een kabelslot is vaak rond gebogen en is in die vorm makkelijk mee te nemen en te gebruiken. Het zijn redelijk lange sloten die je opgerold makkelijk in je tas doet of om je zadel vastbind. Vooral de dikkere variant ziet er erg robuust uit.

Een nadeel is dat deze sloten niet veel bescherming bieden. Het plastic is makkelijk door te knippen. De kabels zijn wat moeilijker door te knippen maar met een grote kniptang kom je er wel doorheen. Daarom zijn er nu ook varianten met gehard staal. Deze zijn een stuk moeilijker open te breken. Onze keus voor een kabelslot is de het kabelslot van Abus, de Iven Chain, verkrijgbaar op Bol.com.

Beugeslot voor de fiets

Beugelslot

Het beugelslot bestaat uit twee delen, een U-vormig deel wat de beugel is en een staafvormig deel wat het slot is. De beugel wordt aan een vast object bevestigd en dichtgeklikt door middel van het staafvormige deel. Het gehele slot wordt gemaakt uit gehard staal en biedt daarom een prima beveiliging. Het slot kan namelijk niet worden doorgeknipt met een betonschaar of worden open geschroefd met een schroevendraaier.

Het nadeel is dat dit slot wel open te breken is zonder gereedschap. Je kan namelijk de fiets zelf als hefboom gebruiken door de fiets op zijn kop te draaien. Op deze manier kan de beugel vrij gemakkelijk openbreken.

Kettingslot met ART-4 voor scooters en fietsen

Kettingslot

Een kettingslot bestaat uit een ketting van gehard staal en een sluiting. Vaak is deze ketting voorzien van een beschermhoes zodat het fietsframe minder beschadigt. Een fietsendief zal het niet zo snel wagen om dit slot open te knippen. Dat is namelijk erg lastig. Kettingsloten van niet gehard staal (vaak met ronde schakels) zijn makkelijkere met een kniptang door te krijgen. Met een betonschaar kunnen schakels van minder dan 6 mm in dikte makkelijk doorgeknipt worden.

Sloten met een gehard stalen ketting van minimaal 8mm worden als erg veilig beschouwd. Vaak zijn deze wel zwaarder, duurder en minder makkelijk mee te nemen.

Een fietsslot is alleen behulpzaam wanneer het wordt gebruikt om de fiets vast te zetten aan een object dat niet verplaatsbaar is. Bijvoorbeeld een hek of fietsenrek.

Een beugelslot kan beter niet in het midden van het fietsframe worden vastgemaakt. Zo kan de fiets als hefboom worden gebruikt om het slot open te breken. Je kan hier het beste het slot vast maken met het voor- of achterwiel met je frame en aan een vast object. Fietsenstallingen zijn hier dus ideaal voor.

 • Word geleverd met twee sloten
 • Voor- en achterwiel vastzetten
 • Klein, compact formaat van het U-slot
 • Drie sleutels - 1 met ingebouwde zaklamp
 • licht in gewicht
 • Dubbelwandige dwarsbeugel met dubbel sluitmechanisme
 • Je bent iets langer bezig met je fiets op slot zetten
Kryptonite Evolution Mini-7

Wat is veiliger dan een slot?  Twee fietssloten. Hoe duurder de fiets, hoe groter de kans dat deze een target wordt van fietsendieven. Het merk Kryptonite is een grote speler als het aankomt op sterke fietssloten van hoogwaardige kwaliteit. In de Verenigde Staten is Kryptonite al een bekend merk. Wij raden daarom deze combinatie van een U-slot en een extra slot van een geweven staal.

Het is daarom verstandig om je dure fiets altijd goed beveiligd achter te laten. Deze combinatie aanbieding van Kryptonite bevat twee sloten: de Kryptonite Evolution Mini 7 en de Kryptonite Kryptoflex.

Kryptonite Mini 7 U-slot

Het meegeleverde U-slot is vrij klein, waardoor deze eenvoudig mee kan worden vervoerd. De afmetingen zijn 8,3 bij 17,8 centimeter. Hierdoor past de Mini 7 zelfs in de meeste broekzakken. Dankzij de lengte is het slot wel aan de meeste straat objecten vast te maken; denk aan een fietsenrek of een lantaarnpaal op straat.

Kryptonite KryptoFlex stalen kabelslot

Het meegeleverde KryptoFlex staalkabelslot gebruik je als extra slot om je dure fiets te beveiligen. Gemaakt van geweven staalkabels, de KryptoFlex is maar liefst 10mm dik en heeft een lengte van 120 centimeter. Dit kabelslot is speciaal gemaakt om samen te werken met de andere sloten van Kryptonite dankzij de dubbele lus aan beiden uiteindes.

Conclusie van de test

Deze combinatie aanbieding van Kryptonite is perfect als je serieus bent over het beveiligen van je fiets. Het handige, compacte formaat maakt het een uitstekende keuze voor onderweg. Naar de studie, werk of even de stad in –  met de Kryptonite Evolution Mini 7 + stalen kabelslot zet je zelfverzekerd je fiets op slot.

  • Makkelijk te monteren
  • Mogelijkheid tot plug-in kabel
  • Mogelijkheid om fietsverzekering af te sluiten
  • Anti-boor cilinder
  • AXA online sleutelservice
  • ART-2 keurmerk
  • Lastig te monteren zonder montage gaten
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Axa-Defender-Ringslot.jpg

  De AXA defender ringslot is een hoogwaardig frameslot wat helpt bij het veilig wegzetten van de fiets. Het slot is makkelijk te monteren op de fiets en gaat lang mee.

  Ringslot met ART-2 certificering

  Het slot van AXA is ART-2 gecertificeerd. Hierdoor kan je ook makkelijker een fietsverzekering afsluiten. Ook kan je een plug-in kabel of ketting in de zijkant van het slot te steken. Zo kan je de fiets ook aan een vast object vastzetten.

  Sleutel kwijt? AXA sleutelservice voor je fietsslot

  Verder heeft het slot een anti-boor cilinder en een gehard stalen beugel. Daarnaast wordt er bij het slot een handige klapsleutel bijgeleverd zodat de sleutel makkelijk kan worden opgeborgen. Wanneer je de sleutel kwijt raakt, kan je via de AXA online sleutelservice een extra sleutel bestellen. Deze wordt binnen enkele dagen opgestuurd.

  Het slot is op verschillende manieren te monteren. Je kan het slot op de standaard manier monteren op de montagegaten in het frame van het fiets. Wanneer de fiets geen montagegaten hebt, kan je via de AXA website de flex mount strips bestellen. Deze kunnen makkelijk op de fiets worden gezet en hierop kan het slot worden gemonteerd.

  Conclusie van de test

  Het ringslot van AXA zorgt ervoor dat je fiets goed op slot staat. Het slot heeft een anti-boor cilinder zodat deze niet kapot geboord kan worden. Daarnaast is het slot ART-2 gecertificeerd zodat je een fietsverzekering kan aanschaffen. En je kan een plug-in kabel of ketting in de zijkant van het slot steken. Zo kan je de fiets vastzetten aan een object.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €23.62
   • Makkelijk mee te nemen en op te bergen
   • Geschikt als aanvullende beveiliging
   • Gebruiksvriendelijk
   • Sleutels zijn symmetrisch, passen altijd in het slot
   • AXA online sleutelservice
   • Roestvrijstaal
   • Afdekking zodat cilinder schoon blijft
   • Geen montage sleutel meegeleverd
   • Moeilijk uit te rollen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Axa-Newton-150-Kabelslot.jpg

   Het kabelslot van AXA is geschikt voor kort gebruik om als aanvullende beveiliging van je fiets te dienen. Zeer gebruiksvriendelijk doordat je de sleutel op beide kanten in het slot kan steken. Hierdoor kan je altijd makkelijk en snel je fiets van het slot halen.

   Het slot is makkelijk te monteren door de bijgeleverde framehouders. Deze houder is gelijk voor alle typen Newtons kabels. Je kan zo onderling een slot uitwisselen. Ook hoef je de sleutel niet te draaien om de kabel te vergrendelen. Mede door de framehouder is het slot makkelijk op te bergen.

   De sleutels die horen bij het Newton slot zijn symmetrisch. Dit betekent dat de sleutels geen boven of onderkant hebben. Ze passen dus altijd in het slot. Je hoeft dus niet meer te priegelen met je sleutel in het slot. Wanneer je de sleutel kwijtraakt kan je via de AXA online sleutelservice een nieuwe aanvragen. Deze wordt dan zo snel mogelijk naar je opgestuurd.

   De kabel is zwart gecoat en geeft hierdoor een luxe uitstraling. Daarnaast bestaan alle staaldelen uit roestvrijstaal. Hierdoor gaat het slot langer meer. Verder is de cilinder afgedekt waardoor vocht en vuil hier moeilijk bijkomen.

   Conclusie

   Het kabelslot van AXA is een goede aanvulling als beveiliging op je fiets. Het slot ziet er goed uit en gaat lang mee. De sleutels zijn symmetrisch waardoor ze altijd in je slot passen. Het slot is verder makkelijk op te bergen door de framehouder. Zo zit het slot altijd om je fiets en hoef je het niet mee te nemen.

    Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, zaterdag in huis via bol voor €18.95
    • Goede kwaliteit: hoes en ketting van gehard staal
    • Braakwerend
    • Stevige sleutel van kwaliteit
    • Schakels met een dikte van 8mm
    • Vierkante schakels: extra sterk
    • ART-2 keurmerk
    • Een kettingslot is zwaarder in gewicht
    • Lastiger mee te nemen
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Abus-Fietsslot-Iven-Chain-8210-Kettingslot.jpg

    Het fietsslot van Abus heeft vierkante schakels in plaats van ronde schakels. Hierdoor is het slot lastiger open te breken. Daarnaast is de gehele ketting van gehard staal en kan daardoor lastig worden opengeknipt.

    De ketting wordt omhuld door een flexibele ketting sok die ervoor zorgt dat de kans op beschadiging aan de fiets minimaal is. Daarnaast heeft deze ketting sok een lange levensduur. De vierkante schakels van de ketting zijn 8mm dik en zijn daardoor voldoende braakwerend.

    Om de bescherming te vergroten heeft het fietsslot een ergonomische body en is de ketting ontworpen doormiddel van de ABUS softcase technologie. Deze heeft een zeer hoge impact resistentie. Dit houdt in dat het fietsslot erg harde klappen kan krijgen maar geen schade oploopt. Door deze technologie is het slot ook moeilijker open te breken.

    Het slot heeft een vast cilinderslot kop. Dit zorgt ervoor dat het slot makkelijker open te maken is en beter af te sluiten is door middel van de sleutel. Het draagt dus bij bij een hoge mate van gebruikersgemak.

    Ook is het slot beloond met een veiligheidscertificaat. Stichting ART heeft het ART-2 certificaat toegekend aan het slot. Dit maakt het een goed veilig slot. Het beste is het te gebruiken in combinatie met een ringslot.

    Conclusie

    Het kettingslot van ABUS is een braakwerend slot door de vierkante schakels van 8mm dik. Daarnaast wordt het slot omhuld door een ketting sok zodat het fietsframe niet beschadigd kan worden. Verder is de ketting ontworpen volgens softcase technologie waardoor de ketting wel tegen een stootje kan. Goede kwaliteit-prijsverhouding. Ideaal wanneer je dit slot gebruikt in combinatie met een ringslot.

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €54.95

     Tips om je fiets en slot zo goed mogelijk te beveiligen tegen diefstal

     • Zet je fiets in een bewaakte stalling; In een bewaakte stalling kan je niet zomaar een andere fiets meenemen, laat staan een fiets stelen. Soms moet je voor deze stalling een paar euro betalen maar steeds meer bewaakte stallingen zijn gratis. 
     • Gebruik twee sloten; Bijvoorbeeld een goed ringslot door het achterwiel en een ander slot door het frame en voorwiel. Hierdoor kan jouw fiets nergens meer heen.
     • Maak het slot vast aan een hoger gelegen object; Wanneer je slot op de grond ligt is het makkelijker kapot te slaan met een steen. Ook kan er met een betonschaar extra kracht worden uitgeoefend vanaf de grond.
     • Zet je fiets op een zichtbare en goed verlichte plek; Wanneer je fiets op een goed verlichte plek staat kan iedereen precies zien wat er met de fiets gebeurt. Wanneer je fiets ergens in het donker staat zien veel minder mensen deze fiets maar ziet ook niemand wat er met de fiets gebeurt
     • Laat je fiets graveren; Je kan je naam en postcode erin laten graveren. Zo is je fiets herkenbaar en zal het niet zo snel worden meegenomen. Daarnaast kan je zo ook makkelijker aantonen dat het jouw fiets is, mocht deze toch gestolen worden. 
     • Zadel meenemen/band leeg laten lopen; Het is wat werk, maar als je elke keer dat je je fiets weg zet je band laat leeglopen en/of je zadel meeneemt is de kans kleiner dat de gehele fiets wordt meegenomen. Het oppompen van een band duurt niet zo lang en ook een zadel kan je snel weer op je fiets zetten.
     • Het ventiel kort langs het slot zetten; Vaak proberen fietsendieven sloten open te breken met gereedschap zoals een schroevendraaier. Wanneer je ventiel er naast zit is het vaak te veel risico. De kans is groot dat het ventiel afbreekt tijdens het openbreken van het slot. 
     • Fiets overspuiten; Wanneer je je fiets een andere kleur spuit dan de gemiddelde fiets valt deze meer op en wordt deze minder snel meegenomen.

     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.