De beste fitnessballen voor thuis

De beste fitnessballen voor thuisgebruik

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Het is niet meer weg te denken uit deze tijd: sporten en gezond leven. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zo kun je in de weer met gewichten, yogamatten, fietstrainers of zelfs op de trampoline! De keuze is eindeloos. Aan dit lijstje kunnen we nog iets leuks toevoegen: de fitnessbal. Waar veel mensen niet aan denken, is dat fitnessballen eindeloze mogelijkheden hebben, ook in het dagelijks leven. We kennen de fitnessbal ook wel onder de naam yogabal, gymbal en fitbal.

Beste koop van 2024
Tunturi Fitnessbal Swiss
Beste koop fitnessbal

Tunturi Fitnessball Swiss

 • Makkelijk oppompen met voetpomp
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Gebruiksvriendelijk
 • Beschikbaar in diverse formaten

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Tunturi Fitnessbal Swiss
Beste koop

Tunturi Fitnessball Swiss

Onze favoriet en beste koop: deze fitnessbal is verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren. Een goede kwaliteit voor een goede prijs + een voetpomp.
Blackroll Gymball Fitnessbal 65 cm

Blackroll Gymbal 65 cm

Deze stevige fitnessbal van Blackroll is extra veilig en kan tot wel 500 kilo aan gewicht aan.
relaxdays fitnessbal 65 cm

Relaxdays Fitnessbal 65 cm

Voor mensen die een lichtgewicht fitnessbal zoeken
Tunturi Fitnessbal - Yoga bal - Gymball - п 25 cm - Blauw

Tunturi Mini Fitnessbal

Niet duur, maar een stuk kleiner in formaat dan een standaard fitnessbal. Perfect voor het uitdagender maken van yoga- en pilates oefeningen.
Gym Ball voetpomp

Gym Ball voetpomp

Als er geen pomp wordt meegeleverd

Meerdere functies

De fitnessbal is onder de meeste mensen wel bekend als een van de fijne workout buddies voor in de sportschool, maar wist je dat het ook de perfecte workout buddy is voor in huis? De fitnessbal is er niet alleen om, zoals het woord al zegt, mee te fitnessen. Hij kan er tijdens je dagelijkse bezigheden namelijk ook voor je zijn! Voor zwangere vrouwen is de fitnessbal ook een fijne uitvinding. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap baat bij een fitnessbal. Zij weten zich vaak geen houding te geven of kunnen niet lekker op een gewone stoel zitten.

Het draait om balans

Het zitten op een fitnessbal zorgt ervoor dat je houding verbetert. Je bent je veel bewuster van de houding die je aanneemt dan wanneer je op een stoel zit of op de bank hangt. Je zit met rechte rug en zit met beide voeten stevig op de grond. Door de microbewegingen die je maakt wanneer je op de bal zit, spannen je spieren telkens een beetje aan om ervoor te zorgen dat je niet van de bal af rolt. Hierdoor zul je, zonder er al te veel van te merken, steeds meer spiermassa in voornamelijk je buik en rug krijgen. Een goede houding en het versterken van je spieren: win-win! Een sixpack zal je hier niet van krijgen maar hé, iedereen moet ergens beginnen!

Sport

Geen zin om naar de sportschool te gaan, hardlopen is niet helemaal je ding maar toch wil je werken aan je lichaam: met een fitnessbal is het mogelijk om haast elk spiertje in je lichaam te trainen, zolang je de juiste oefeningen volgt. Er bestaan oefeningen voor het versterken van je rug, buik, arm, been, bil en borstspieren. In veel gevallen zelfs combinaties hiervan, hoe mooi is dat! Let wel op het niveau waarop je zit: als je pas bent begonnen met trainen en nog niet zo ervaren bent, begin dan eerst met de makkelijkere oefeningen en breidt dit uit zodra je je er zekerder bij voelt. Dit om ongelukken te voorkomen. Niemand wil de vaas van zijn overgrootmoeder omstoten met een fitnessbal…toch?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fitnessbal?

Lichaamslengte

Lichaamslengte als criteria, we zien je denken. Dit is, ook al zou je het niet verwachten, bijna het belangrijkste criteria voor het kopen van een fitnessbal. De fitnessbal moet namelijk passen bij de lengte van je lichaam. Een te kleine bal werkt niet prettig voor iemand van bijvoorbeeld twee meter. Andersom werkt een te grote bal niet fijn voor iemand van bijvoorbeeld één meter zestig.
Er wordt gewerkt met de volgende onderverdelingen in lichaamslengte:

 • Tot 155 cm
 • Van 156 cm tot 165 cm
 • Van 166 cm tot 178 cm
 • Van 179 cm tot 195 cm
 • Vanaf 195 cm

Belastbaarheid

De meest fitnessballen hebben een bepaalde belastbaarheid. Dit houdt in dat er een maximaal gewicht op de bal mag rusten. Een bal met een grotere diameter heeft vaak een hogere maximale belastbaarheid. De materiaalkeuze heeft ook invloed op de belastbaarheid van de bal. Het is daarom van belang dat je, voordat je een bal uitzoekt, kijkt naar je eigen lichaamslengte en gewicht. Om het voor jou makkelijker te maken, hebben we hier ook al wat modellen op geselecteerd.

Diameter

Omdat het een balvorm betreft, is de lengte, breedte en hoogte van de bal hetzelfde. Het getal dat je bij de fitnessballen zal zien staan, gaat dus om zowel de lengte, breedte en hoogte van de bal. Zoals eerder genoemd is de diameter die je nodig hebt voor je fitnessbal afhankelijk van zowel je lichaamslengte, het doel dat je hebt voor het gebruik van de bal en je gewicht. Er zijn diverse diameters verkrijgbaar. De meest voorkomende diameters voor fitnessballen zijn als volgt:

 • 45 cm
 • 55 cm
 • 65 cm
 • 75 cm
 • 85 cm
 • 90 cm

Kleur

De fitnessbal moet functioneel zijn, maar het hebben van een leuk kleurtje is natuurlijk mooi meegenomen. Er zijn een aantal kleuren die veel voorkomen. Zo is zwart een veelvoorkomende kleur voor een fitnessbal, maar kleuren zoals blauw, rood en zilver zie je ook veel terug. De kleuren die per soort bal beschikbaar zijn voegen wij toe bij de specificaties.

Materiaal

De meeste fitnessballen zijn gemaakt van kunststof of PVC. Dit zijn beide lichte, sterke materialen die ook tegen een stootje kunnen. Per bal hebben we vernoemd om welk soort materiaal het gaat. Daarnaast: hoe dunner het materiaal, hoe meer je wegzakt in de bal en hoe minder effect de bal heeft. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Denk dus ook na waar je de bal voor wil gebruiken en of een wat duurdere of goedkopere bal hier geschikt voor is. Over het algemeen is elke bal voor iedereen geschikt. Als je vrij lang bent of zwaar, kun je het best een bal van PVC nemen: zij hebben vaak een hogere belastbaarheid dan vinyl en kunnen dus net wat meer hebben.

Gewicht

Er mag een bepaald gewicht óp de bal, maar de bal zelf weegt ook wat! De grotere uitvoeringen zijn uiteraard wat zwaarder dan de lichtere. Toch verschillen ze wat betreft gewicht niet heel veel met elkaar. De meeste wegen zo rond de één à twee kilo.

Mix & match

De volgende lichaamslengtes en diameters passen bij elkaar. Dit zijn richtlijnen, het is ook een deel voorkeur welke diameter het best bij je past.

 • Tot 155 cm – 45 cm
 • Van 156 cm tot 165 cm – 55 cm
 • Van 166 cm tot 178 cm – 65 cm
 • Van 179 cm tot 195 cm – 75 cm
 • Vanaf 195 cm – 85 cm of 90 cm

Voetpomp

Bij sommige leveranciers en modellen wordt een speciale voetpomp meegeleverd. Hiermee kan de bal opgepompt worden. Let er dus goed op of deze wel of niet meegeleverd wordt, om teleurstelling te voorkomen. Het zou wat zijn als je wel de fitnessbal thuis geleverd krijgt, maar er niks mee kan omdat je geen pomp hebt.

Alle ballen verzamelen: de beste fitnessballen op een rijtje!

Nu we weten waar we op moeten letten en wat de criteria zijn voor het vinden van een goede fitnessbal, hebben we de volgende toppers opgespoord.

 • Makkelijk oppompen met voetpomp
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Gebruiksvriendelijk
 • Beschikbaar in diverse formaten
 • Vangt snel stof
 • In opgepompte staat lastig op te bergen
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Tunturi-Fitnessbal-Swiss.jpg

Weer een fitnessbal van Tunturi: de Swiss bal. Deze bal heeft een heel zacht prijsje voor de goede kwaliteit die hij heeft. Deze bal is voor iedereen geschikt, zowel voor starters als ervaren sporters. De bal kan voor zowel sport als stoel gebruikt worden. Hij is verkrijgbaar in zowel de wat kleinere als grotere maatjes. De bal wordt geleverd met een voetpomp, waardoor hij zo opgepompt is en klaar voor gebruik!

Specificaties:

Lichaamslengte: vanaf 155 cm
Belastbaarheid: 120 kg
Diameter: 55 cm, 65 cm, 75 cm en 90 cm
Kleur: Blauw, rood, zilver, zwart
Materiaal: Vinyl
Gewicht: 55 cm: 980 gram | 65 cm: 1000 gram | 75 cm: 1000 gram| 90 cm: 2000 gram
Voetpomp: Ja

  • Hoge kwaliteit
  • Anti-burst systeem
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Slechts één maat beschikbaar
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/04/Blackroll-Fitnessbal-65-cm.jpg

  Bang dat de fitnessbal kapot gaat? Deze gaat dat gegarandeerd niet! De Blackroll gymbal bevat een anti-burst systeem, wat inhoudt dat het knappen van de bal voorkomen wordt wanneer deze beschadigd raakt: de bal loopt dan langzaam leeg in plaats van dat deze ineens zal knappen.

  Dit zorgt voor extra veiligheid; zowel tijdens je oefening als wanneer je gewoon zit. Daarnaast kan deze bal een gewicht aan van 500 kilo. Een stevigere fitnessbal vind je haast niet! De bal is uitgevoerd in een zwarte kleur en wordt geleverd met een gratis app. Hier staan talloze oefeningen op waar je direct mee aan de slag kunt! Hij heeft een diameter van 65 centimeter. Dit is de meest voorkomende maat. Helaas is hij er niet in een kleinere of grotere maat. Let op! Bij deze bal wordt geen voetpomp meegeleverd. Deze moet je er dus los bij bestellen!

  Specificaties

  Lichaamslengte: van 166 cm tot 178 cm
  Belastbaarheid: 500 kg
  Diameter: 65 cm
  Kleur: zwart
  Materiaal: PVC
  Gewicht: 1762 gram
  Voetpomp: Nee

   Op voorraad. Nu besteld, dinsdag in huis via bol voor €40.95
   • Diverse kleuren
   • Goede belastbaarheid
   • Maar 800 gram
   • Maar één maat beschikbaar
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Relaxdays-fitnessball-65cm.png

   Wil je een bal in huis waar je door er naar te kijken al vrolijk van wordt? Dan is de bal van Relaxdays een hele goede voor je! De bal is namelijk beschikbaar in felroze, felgroen, felblauw en voor wie het allemaal iets te heftig vind ook in het zilver en zwart. De bal kan wel 250 kg aan en is gemaakt van PVC.

   Hierdoor is zijn belastbaarheid hoger dan bijvoorbeeld een bal van vinyl. Dit vrolijke exemplaar is er alleen in het formaat van 65 centimeter. Het fijne van dit model is dat er een pompje meegeleverd wordt. Let op! Het gaat hier om een handpomp die meegeleverd wordt. Als je voorkeur uitgaat naar een voetpomp, dan kun je die het best ook nog even los bestellen.

   Specificaties:

   Lichaamslengte: van 166 cm tot 178 cm
   Belastbaarheid: 250 kg
   Diameter: 65 cm
   Kleur: Roze, groen, blauw, zilver, zwart
   Materiaal: PVC
   Gewicht: 800 gram
   Voetpomp: Nee, handpomp

    Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis via bol voor €19
    • Klein in formaat
    • Eenvoudig mee te nemen
    • Handig in gebruik
    • Goede prijs/kwaliteit
    • Niet voor elke situatie geschikt
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/TunturiFitnessbal25cm.png

    Bij een fitnessbal hoeven we niet alleen maar grootst te denken: een kleine fitnessbal kan ook heel functioneel zijn tijdens je training! Door het formaat is deze bal niet voor elke oefening geschikt en kun je deze bal niet gebruiken als stoel, maar wat is ‘ie leuk klein! Deze fitnessbal van het merk Tunturi heeft een diameter van 25 centimeter en is hierdoor de kleinste van het door ons geselecteerde stel.

    Specificaties:

    Lichaamslengte: elke lengte
    Belastbaarheid: onbekend 
    Diameter: 25 cm
    Kleur: Blauw
    Materiaal: Vinyl
    Gewicht: 171 gram
    Voetpomp: Nee, wel een opblaasrietje

     Op voorraad. Nu besteld, dinsdag in huis via bol voor €13.26

     Heb je al zo’n mooie fitnessbal gescoord? Maar zit er nou nét geen pomp bij? Niet getreurd, zo’n pompje is zo gevonden – en besteld! Deze pomp werkt door middel van je voeten. Hij is voor ieder soort fitnessbal geschikt.

      Uiterlijk 6 maart in huis via bol voor €9.94

      Veelgestelde vragen

      Hoe pomp je een fitnessbal op?

      Belangrijk bij het oppompen van een fitnessbal is dat je deze niet gelijk volledig oppompt. Dit omdat het materiaal even de tijd nodig heeft om op te rekken. Je kunt de bal het beste tot zo’n 80% oppompen en daarna een dag wachten met het vullen van de rest van de bal.

      Je kunt dit eenvoudig doen door de doos op 80% van de doorsnede van de bal naast de muur te zetten. Heb je een bal van 75cm doorsnede dan zet je de doos dus op 60cm van de muur. Vervolgens pomp je de bal op tot deze zowel de muur als de doos raakt.

      Welke maat fitnessbal heb ik nodig?

      Over het algemeen kan je het beste kijken naar je eigen lengte om te bepalen welke maat fitnessbal voor jou geschikt is. Hiervoor kun je de volgende maten hanteren.

      • Ben je tussen de 1 meter 50 en 1 meter 65 kies dan voor een fitnessbal van 55 centimeter.
      • Ben je tussen de 1 meter 70 en 1 meter 85 kies dan voor een fitnessbal van 65 centimeter.
      • Ben je langer dan 1 meter 85 kies dan voor een fitnessbal van 75 centimeter.

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.