De beste roeitrainer

De beste roeitrainers van 2023 voor thuis

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 januari 2022

Roeitrainers zijn een populair instrument bij het sporten en trainen. Ideaal voor het verbeteren van de kracht en het uithoudingsvermogen of bij het nastreven van het perfecte figuur. Zowel voor de sportschool trainer als de thuis atleet is de roeitrainer een gewild instrument om lichamelijke doelen te behalen. Voor de test zijn meer dan 30 modellen vergeleken en hebben we een selectie van de vier beste roeitrainers gemaakt.

Beste koop van 2024
Tunturi Cardio Fit R30
De beste koop roeitrainer

Tunturi Cardio Fit R30

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Met 8 weerstandsniveaus
 • Opvouwbare roeitrainer
 • Tabletsteun

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Tunturi Cardio Fit R30
Beste koop

Tunturi Cardio Fit R30

Beste koop roeitrainer voor thuis dankzij de goede prijs-kwaliteitsverhouding en de handige functies
Tunturi Cardio Fit R20 Roeitrainer
Budget

Tunturi Cardio Fit R20 Roeitrainer

Beste basis roeitrainer voor beginners en voor hen die op zoek zijn voor een scherp geprijsd model voor thuis
VirtuFit Ultimate Pro 2

VirtuFit Ultimate Pro 2

De beste keuze als roeitrainer voor gevorderden dankzij het ingebouwde display met trainingsweergave, de goede bouwkwaliteit en de meerdere weerstandniveaus.
Waterrower Natural Oak

Waterrower Natural Oak

Goede keuze als je op zoek bent naar een roeitrainer met een realistischere ervaring dankzij de waterweerstand.

Een roeitrainer is zo ontworpen dat dezelfde beweging gemaakt wordt als bij het roeien op het water. In plaats van dat er kracht op een peddel uitgeoefend wordt, trek je hierbij aan een handgreep die verbonden is aan een weerstand.

Tijdens het roeien kan de weerstand naar eigen niveau ingesteld worden. Hierdoor is het mogelijk om op vele verschillende intensiteiten te trainen. Zo is de roeitrainer erg geschikt voor het trainen van het uithoudingsvermogen ook wel cardio-training genoemd. Hiermee wordt vooral de vetverbranding gestimuleerd.

Met het roeien worden spieren door het hele lichaam getraind. De accenten liggen vooral op de been-, arm- en rugspieren.

Het principe van een roeitrainer

Een roeitrainer is ontwikkeld om de beweging van het roeien exact zoals op het water uit te voeren. De hendel wordt vanuit de weerstand naar het lichaam toegetrokken door de benen af te zetten en te strekken, vervolgens de armen te buigen en het lichaam naar achteren te werpen. Het apparaat heeft een dynamisch zadel waarmee dit in een soepele, vloeiende beweging herhaald kan worden. Hierdoor is het een lichte inspanning voor de gewrichten omdat er geen schokbelasting is.

Fysieke effecten

Net zoals bij het roeien in een roeiboot, wordt bij het roeien op een roeitrainer het hele lichaam aangesproken. Op deze manier kan je perfect je spieren voor het roeien trainen of onderhouden. Omdat er op alle niveaus getraind kan worden, is de roeitrainer ook erg geschikt voor iedereen die zijn kracht en uithoudingsvermogen wil verbeteren of zich wil richten op bijvoorbeeld vetverbranding. Roeitrainers zijn hierdoor ook gewild bij professionele roeiers, sportscholen en revalidatiecentra.

Verschillende trainingsintensiteiten

Roeien is een populaire manier om de cardio-belasting te trainen maar is ook geschikt om een intervaltraining te realiseren. Bij cardio-belasting blijft de hartslag onder een bepaald niveau waardoor de belasting voor langere tijd volgehouden kan worden zonder na een paar minuten buiten adem te zijn. Tijdens deze lagere intensiteit wordt voornamelijk vetverbranding aangesproken. Bij hogere intensiteit trainingen wordt het uithoudingsvermogen geprikkeld en wordt er meer spiermassa opgebouwd.

Wat zijn roeitrainers en voor wie zijn ze geschikt?

Een roeitrainer is een instrument waar een specifieke beweging mee uitgevoerd wordt. Dit apparaat zorgt er, net als andere cardio-instrumenten, voor dat deze dynamische beweging uitgevoerd kan worden, zonder van je plaats te gaan.

Bij de roeitrainer wordt de weerstand geboden door een riem die bevestigd is aan een interne molen. Bij deze molen is de weerstand aanpasbaar en hierdoor kan de intensiteit naar wens ingesteld worden.

Zo hoef jij je huis niet uit te gaan om te trainen. Je verbetert eenvoudig je uithoudingsvermogen, kracht en spiermassa met deze cardio-trainer. Omdat het hele lichaam geactiveerd wordt, is er sprake van een hoge vetverbranding.

Verschillende principes

Roeitrainers komen in verschillende modellen die volgens een verschillend weerstand principe werken. Zo werken de modellen door middel van een magnetische weerstand, een waterweerstand of een luchtweerstand. De laatstgenoemde is de meest gebruikte techniek.

De meest populaire merken voor roeitrainers zijn: Tunturi, WaterRower en Concept2. Roeitrainers van Tunturi en Concept2 beschikken over het algemeen over een molen met een luchtweerstand of magnetische weerstand en de WaterRower beschikt over de waterweerstand techniek.

In de praktijk

Alle trainers bieden de mogelijkheid om de weerstand aan te passen. Zo kan de weerstand van zeer licht tot extreem zwaar ingesteld worden. Hierdoor is de roeitrainer een gewild instrument voor alle niveaus.

Bij de luxere modellen beschikt de trainer over een ingebouwd computertje dat informatie geeft over de training. Zo kunnen de afstand, weerstand en snelheid afgelezen worden. Daarnaast is het mogelijk om vooraf ingestelde trainingen te kiezen. Op deze manier kan er bijvoorbeeld een opbouwende training of intervaltraining gedaan worden.

Waar moet ik op letten?

Belangrijk bij het uitzoeken van een roeitrainer is dat je een roeitrainer kiest waarmee jouw trainingsdoelen behaald kunnen worden en waarmee jij op een comfortabele manier de bewegingen uit kunt voeren.

Trainingsdoelen

Maak helder wat je trainingsdoelen zijn. Mocht je voornamelijk cardio-training willen, dan kan dit op alle roeitrainers. Mocht je kracht- of intervaltraining nastreven waarbij een hoge belasting op de roeitrainer komt, dan is het belangrijk een roeitrainer te kiezen die bij de hoge inspanning stabiel en comfortabel blijft.

Stabiliteit

De roeitrainers komen in verschillende formaten: van licht tot robuust. De lichtere roeitrainers zijn draagbaarder maar hierbij lever je in op de stabiliteit van de trainer. Denk hierbij vooral aan de manier hoe jij wilt trainen. Een hogere intensiteit zal meer kracht uitoefenen op de trainer en dus meer stabiliteit vereisen. Meer gewicht betekent meer stabiliteit.

Mogelijkheden

Daarnaast zit er een verschil in het de mogelijkheden van de roeitrainer. Het meest simpele model biedt de mogelijkheid om de weerstand te veranderen maar geeft je bijvoorbeeld geen aanvullende informatie. Daarnaast heeft dit model ook geen mogelijkheid om specifieke trainingen te doen.

Uitgebreidere modellen beschikken over een computertje waarbij vooraf geprogrammeerde trainingen uitgevoerd kunnen worden en waarmee informatie over de inspanning gegeven wordt zoals afstand, weerstand, kracht en snelheid.

Weerstand

De weerstand van de roeitrainer wordt geleverd door middel van een molen die draaiend gehouden wordt. Hierbij zijn er verschillende technieken die de weerstand leveren. De volgende technieken zijn de meest voorkomende technieken bij roeitrainers:

De luchtweerstand werkt als een grote ventilator die constant aangeslingerd wordt. Hoe hoger het ritme, hoe makkelijker de beweging uitgevoerd wordt. Een nadeel van luchtweerstand trainers is dat de ventilator vrij veel lawaai maakt. Trainers met een luchtweerstand bieden over het algemeen een ruim gefragmenteerde weerstandsopbouw.

De magnetische weerstand zorgt voor een constante weerstand, onafhankelijk van het tempo waarmee geroeid wordt. Het instellen van de weerstand is digitaal en nauwkeurig. Hierdoor kan er erg exact op een bepaalde weerstand getraind worden.

Tot slot is er de waterweerstand. Hierbij is de molen gevuld met water. Hoe sneller er geroeid wordt, hoe hoger de weerstand. Hiermee wordt er een realistischer gevoel gegeven wat overeenkomt met het roeien op water. Over het algemeen zijn de waterweerstand roeiers, de roeitrainers uit het duurdere segment.

De vier beste roeitrainers

Het aanbod van roeitrainers is groot. Dit kan het lastig maken de meest geschikte roeitrainer te vinden. Het volgende overzicht geeft een helder beeld van de beste roeitrainers. Zo vind je hier informatie over het meest economische model, het beste instapmodel, de beste roeitrainer met een luchtweerstand en de beste roeitrainer met een waterweerstand.

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Met 8 weerstandsniveaus
 • Opvouwbare roeitrainer
 • Tabletsteun
 • Lichte weerstand niet voldoende voor getrainde roeiers
Beste koop
Tunturi Cardio Fit R30

De Cardio Fit R30 van Tunturi is een basis roeitrainer met een ruimere afwisseling in niveaus. De trainer is eenvoudig in te stellen en beschikt over een magnetische weerstand met 8 verschillende standen.

Degelijke roeitrainer met computer

Met 26 kilo is deze roeitrainer van Tunturi niet extreem zwaar. Hierdoor is de trainer handzamer in gebruik maar gaat dit ten koste van stabiliteit bij hogere inspanning. Een zwaardere roeitrainer geeft meer stabiliteit.

Handzaam ontwerp

Het ontwerp van de Cardio Fit R30 is praktisch en overzichtelijk. Zo zit de weerstandsknop onder het scherm en kan deze gemakkelijk bereikt worden. Hierdoor hoef je geen ongemakkelijke posities aan te nemen en te reiken om de weerstand aan te passen.

Het aluminium frame geeft voldoende stabiliteit tijdens de inspanning. Daarnaast beschikt de roeitrainer over een inklapbaar design waardoor deze eenvoudig opgeborgen kan worden.

Beperkte weerstand

Zijn prijs en de mogelijkheden om de ingestelde trainingen af te werken, maken dit een geschikte trainer voor beginnende roeiers. De hoogste weerstand is voor fanatieke atleten echter niet genoeg.

Hierdoor is de roeitrainer perfect om kennis te maken met het roeien maar mocht je opzoek zijn naar een apparaat wat intensieve trainingsdoelen aankan, dan is dit apparaat allicht niet genoeg.

  • Scherp geprijsd
  • Ideaal voor beginners
  • Compact formaat voor thuis
  • Inklapbaar en eenvoudig op te bergen
  • Vier weerstandsniveaus
  • Een elastiek i.p.v. een ketting
  Budget
  Tunturi Cardio Fit R20 Roeitrainer

  De Tunturi Cardio Fit R20 is een budget roeitrainer met een degelijk ontwerp. De roeitrainer heeft een compact formaat en een opklapbaar ontwerp. De roeitrainer neemt hierdoor minimale ruimte in beslag.

  Basis roeitrainer voor een scherpe prijs

  De trainer heeft 4 weerstandsniveaus en is hierdoor niet erg uitgebreid. Het computertje geeft informatie over de training maar biedt verder geen mogelijkheid om voorgeprogrammeerde trainingen te doen.

  De opties voor de roeitrainer zijn niet verreikend. Toch biedt de roeitrainer de mogelijkheid om afwisselend te trainen. Daarnaast geeft het scherm aan met welke weerstand of op welke snelheid er getraind wordt. Hierdoor is het toch mogelijk om specifieke trainingsdoelen te stellen.

  Lichte bouw

  Met slechts 18 kilo is deze roeitrainer licht. Hierdoor is hij makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Toch wordt er ingeleverd op de stabiliteit tijdens de activiteit. Zo zal dit vooral merkbaar zijn bij het trainen op een hoge intensiteit.

  Dankzij zijn scherpe prijs is de roeitrainer de ideale kennismaking met roeien. Er kan eenvoudig thuis getraind worden en kun je al je lichamelijke doelen behalen.

  Elastiek

  Het mechanisme wordt met een elastiek in plaats van een ketting aangedreven. Hierdoor geeft het een iets minder realistische ervaring dan andere roeitrainers.

   • Goede bouwkwaliteit
   • Komt met 10 weerstandniveaus
   • Geprogrammeerde training opties
   • Handig display met trainingsweergave
   • De roeitrainer is niet met smartphones of tablets te verbinden
   VirtuFit Ultimate Pro 2

   Deze luchtweerstand roeitrainer van VirtuFit is een degelijk ontworpen trainer met een ruime afwisseling in niveaus. Het heeft een uitgebreide verdeling in weerstanden en bevat een groot aanbod voorgeprogrammeerde trainingen. Van lange duurtrainingen tot afwisselende intervaltrainingen.

   Veel afwisseling en eenvoudig in te stellen

   De roeitrainer van VirtuFit is eenvoudig in gebruik. Zonder ook maar iets in te hoeven stellen, kan er direct getraind worden. De computer zal dan automatisch de training starten en alle gegevens bijhouden. Het aanpassen van de weerstand kan eenvoudig door aan de schijf te draaien. Deze heeft de mogelijkheid op 10 verschillende niveaus te trainen. Door zijn gebruiksvriendelijkheid is dit een veel gekozen optie in sportscholen en revalidatiecentra.

   Voorgeprogrammeerde trainingen

   Daarnaast bevat de VirtuFit over een ruim aanbod vooringesteld programma’s. Deze zijn eenvoudig te selecteren in het menu. De computer wordt met behulp van de weerstand opgeladen dus batterijen zijn niet nodig.

   Eenvoudig ontwerp

   Net als de andere luchtweerstand trainers, heeft de roeitrainer van VirtuFit een eenvoudig ontwerp. Hoewel de trainer beschikt over een enkele rails, geeft het metalen frame de benodigde stabiliteit. De roeitrainer heeft een gewicht van 26 kg.

   Grote ventilator

   De weerstand wordt geleverd met behulp van luchtweerstand. De roeitrainer beschikt over 10 verschillende weerstandsniveaus, dit maakt het een erg veelzijdige roeitrainer. Omdat de ventilator met luchtweerstand werkt, produceert de roeitrainer veel geluid tijdens de trainingen.

    • Esthetisch ontwerp met waterweerstand
    • Een stabiele bouw
    • Realistische waterweerstand
    • Kan verbonden worden met een computer
    • Hogere prijs
    Waterrower Natural Oak

    De roeitrainer van WaterRower is een 31 kg wegende roeitrainer met een waterweerstand. De waterweerstand zorgt voor een realistische ervaring tijdens de activiteit. Dankzij zijn dubbele rails is de Waterrower Natural Oak stabiel in gebruikt.

    Realistische ervaring

    De waterweerstand wordt veel gebruikt onder professionals. De met water gevulde molen zorgt voor een realistischer gevoel, wat overeenkomt met roeien op het water: De weerstand gaat omhoog naarmate de roeisnelheid omhoog gaat. Op deze manier kun je op de gewenste intensiteit trainen.

    Robuust en esthetisch design

    De Natural Oak van WaterRower is niet alleen erg degelijk. Dankzij zijn dubbele railing voelt hij zeer stabiel aan in gebruik. Hierdoor kan er dus veel kracht op uitgeoefend worden en zal de trainer altijd stabiel blijven.

    De roeitrainer ziet er dankzij zijn handgemaakte eikenhouten frame prachtig uit. Het hout zorgt er tegelijkertijd voor trillingen gereduceerd worden. Daarnaast is de container doorzichtig en is het water zichtbaar tijdens het roeien. Zo kun jij je inspanning terugzien in het draaiende water.

    De roeitrainer kan eenvoudig gekanteld worden op de momenten dat hij niet gebruikt wordt. Hierdoor neemt hij weinig ruimte in beslag.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.