De beste fietshelm uit de test

Fietshelm: de beste fietshelmen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2021

Een fietshelm biedt veiligheid, want hoewel ze niet verplicht zijn om te dragen in Nederland, kan het ook zeker geen kwaad. Zeker wanneer je gebruikt maakt van een elektrische fiets of als je fietst op een pedelec (speed bike). Er zijn verschillende soorten helmen die verschillende mate van bescherming bieden.

In deze koopgids bespreken we alle punten waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een fietshelm. Zo koop jij een goede en veilige fietshelm waar met keurmerk – voor je bescherming op de weg kies je voor kwaliteit. Gelukkig hoef je hier geen fortuin voor uit te geven, we hebben ook gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding.

Beste koop van 2024
AGU Thorax
Beste fietshelm voor toerfietsers en amateur racefietsers

AGU Thorax

 • Double In-Mold veiligheidssysteem
 • Goede ventilatie
 • Met insectengaas
 • Makkelijk in maat verstelbaar
 • Lichtgewicht
 • Met reflectie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
AGU Thorax

AGU Thorax

Een comfortabele fietshelm van kwaliteit, perfect voor zowel amateur- als toerfietsers. Goed gestroomlijnd en extra veilig.
AGU Urban Pedelec

AGU Urban Pedelec

Beschik je over een high-speed e-bike? Dan is deze fietshelm voor pedelec fietsen een goede keuze. Voldoet uiteraard aan de NTA-8776 norm.
Mini Hornit Lids

Mini Hornit Lids

Onze aanrader als fietshelm voor jongere kinderen. De helm is in maat verstelbaar, waardoor je deze wat langer kan blijven gebruiken tijdens de groei.
BBB Kite 2.0 fietshelm

BBB Kite 2.0 fietshelm

Beste keuze voor een all-round fietshelm van kwaliteit
Lazer helm roller MIPS

Lazer helm roller MIPS

Onze aanrader als fietshelm voor mountainbikers. Licht in gewicht, genoeg ventilatie en outdoor proof.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een fietshelm?

Een fietshelm heeft een aantal verschillende eigenschappen. We bespreken ze hieronder een voor een, zodat jij kunt bepalen wat voor soort fietshelm het beste bij jou past. Dit zal de zoektocht een stuk gemakkelijker maken.

Comfort

Bij een fietshelm is comfort (naast een veilige fietshelm) misschien nog wel het allerbelangrijkste, want als een helm niet lekker zit, zul je minder snel geneigd zijn hem te dragen. Het is daarom erg belangrijk een fietshelm goed te passen. De vorm van het hoofd verschilt van persoon tot persoon waardoor de ene fietshelm bij de een heel erg goed zit en bij de ander juist helemaal niet.

Comfort zal niet alleen te maken hebben met hoe de helm zit, maar ook hoe luchtig de helm is. Want een gesloten helm op een warme dag zal niet erg prettig aanvoelen.

De mate van bescherming

De mate van bescherming wordt aangeduid met het systeem waarmee de helm is opgebouwd. Zo zijn er enkellaagse helmen, die lekker licht zijn en je zullen beschermen tegen (ernstig) hersenletsel bij een val met een lagere snelheid. Er zijn ook dubbellaagse helmen, die extra bescherming bieden, zeker bij grotere snelheden. Hier komen we verderop in deze koopgids op terug.

Is veiligheid extra belangrijk tijdens het fietsen met een kind voor- of achterop? Kijk dan ook naar advies voor een comfortabel en goed fietszitje. We zullen nu de verschillende soorten veiligheidssystemen bespreken die in fietshelmen voorkomen.

In-Mold fietshelm

Bij een In-Mold fietshelm wordt de schuimlaag van de binnenzijde tegen de harde buitenkant aangespoten. Dit zijn dus enkellaagse fietshelmen die lekker licht zijn. Ze vangen klappen goed op, maar beschermen minder goed tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen, zoals takken.

Double-Mold fietshelm

De naam Double-Mold geeft het al een beetje weg, want fietshelmen met dit veiligheidssysteem zijn voorzien van twee lagen in plaats van een. Hierdoor beschermen ze je hoofd tegen grotere impacten en zijn ze dus beter geschikt wanneer je iets hogere snelheden bereikt, bijvoorbeeld op een elektrische fiets.

MIPS fietshelm

Deze technologie is bedacht door een team van hersenchirurgen om de impact op de hersenen tijdens een val zo klein mogelijk te maken. Dit is ook weer een fietshelm die bestaat uit twee lagen, maar die binnenste laag kan iets roteren ten opzichte van de buitenste laag. Dit is erg functioneel bij een val, aangezien het hoofd dan vaak een rotatie maakt. De schok op de hersenen wordt hierdoor vermindert, waardoor de kans op hersenletsel verkleint. Dit zijn dus goede fietshelmen voor racefietsers en mountainbikers. Overigens wordt deze technologie ook toegepast op skihelmen en klimhelmen.

MIPS Spherical fietshelm

Dit is de verder ontwikkelde versie van de MIPS fietshelm waarbij de binnenste laag nog verder kan roteren ten opzichte van de buitenste laag. De MIPS technologie is hier namelijk geïntegreerd tussen twee lagen schuim, waardoor een beweging van 10 tot 15 millimeter kan ontstaan tussen de helm en het hoofd. De kans op hersenletsel wordt door het dragen van een helm met dit veiligheidssysteem nog kleiner dan wanneer je een helm met het MIPS systeem draagt.

SPIN fietshelm

Dit veiligheidssysteem is ontwikkelt door POC, een zweeds bedrijf dat zich specialiseert op het maken van veiligheidsuitrusting om letsel te voorkomen en zelfs mogelijk levens te redden in sporten waarbij de zwaartekracht een grote rol speelt.

SPIN staat voor Shearing Pads INside en is speciaal ontwikkelt voor het opvangen van roterende krachten op het hoofd bij een val. De binnenzijde van de helm is voorzien van pads met gel, die fungeren als een soort stootkussen, waardoor de helm iets kan meebewegen met het hoofd en zo hersenletsel kan voorkomen.

Het is niet precies te zeggen of het SPIN veiligheidssysteem overeenkomt met het MIPS of MIPS Spherical systeem, maar het zal er wellicht ergens tussenin zitten.

Vorm van de fietshelm

Een helm kan verschillende vormen hebben, zo zijn er speciale aerodynamische helmen voor de snelste racefietsers. Ze zijn volledig gestroomlijnd om zo min mogelijk weerstand te bieden. Mountainbike helmen hebben vaak een soort klepje, waardoor het uiterlijk wat stoerder wordt.

Ook zijn er aparte helmen voor pedelec fietsers, deze zijn rond en hebben een ingebouwd schermpje om je ogen te beschermen tegen vliegjes en vuil dat langs raast wanneer je hoge snelheden bereikt.

Verder zijn er ook full-face fietshelmen, die naast het hoofd, ook de kin beschermen. De meeste helmen zijn gevormd uit een geheel, maar bij andere helmen is het mogelijk het kinstuk te verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld een berg omhoog klimt behaal je geen hoge snelheden en zal je voldoende hebben aan een helm die enkel het hoofd zelf beschermt. Maar wanneer je down-hill gaat behaal je hogere snelheden en voorzie je niet altijd wat er voor je ligt en kan die kinbescherming een erg fijne bijkomstigheid zijn.

Verder is het belangrijk dat de helm bij de vorm van je hoofd past. Een fietshelm zit namelijk pas goed op het hoofd wanneer zowel de voorkant als de achterkant beschermt worden. Ga voor advies langs een fietsenwinkel of buitensportwinkel.

Stijl

Hoewel je een fietshelm vooral aan zal schaffen ter bescherming, is het natuurlijk wel zo leuk dat deze ook een beetje bij jou past. Of dit nu qua vorm of kleur is. Zoals eerder besproken zijn er meerdere vormen fietshelmen beschikbaar, de een wat stoerder dan de ander.

Ook zijn helmen vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je deze bij je outfit kunt laten matchen. Besteed niet teveel aandacht aan de stijl, want de mate van bescherming is het belangrijkste. Maar als je de keuze hebt, kun je hier natuurlijk rekening mee houden.

Vergrendelingssysteem

Dit is het systeem dat de helm op zijn plaats houdt en bestaat uit bandjes in klipjes. De bandjes zijn zo geplaatst om optimaal comfort te bieden en de helm goed op zijn plek te houden tijdens een val. Meestal zijn de bandjes makkelijk instelbaar en rekken ze niet uit wanneer ze nat worden door regen of zweet. Dit is erg belangrijk, want als de bandjes gaan rekken biedt de helm geen optimale bescherming meer, omdat deze niet vast op het hoofd blijft zitten tijdens de val.

Het kliksysteem verschilt van helm tot helm. Meestal werkt het simpel, maar let er toch even op voordat je de helm koopt. Het is immers niet prettig dat je continue het gevoel hebt dat je opgesloten zit in je helm!

Ventilatie

Hou je hoofd koel! Dat bereik je met goede ventilatie. Je ziet direct of een fietshelm beschikt over ventilatiegaten, maar dit kan er bij iedere helm anders uit zien. Sommige helmen hebben daadwerkelijk gaten, andere sleuven die van voor tot achter lopen. Hoe meer ventilatiegaten, hoe minder warm de helm zal aanvoelen.

Ventilatie in een fietshelm heeft als doel het hoofd af te koelen en zweet af te voeren. Dit zorgt dus ook voor hygiëne, aangezien het zweet dan niet ophoopt aan de binnenzijde van de helm.

Gewicht

Het gewicht van een fietshelm is ook niet onbelangrijk. Want hoe lichter de helm, hoe minder last je ervan hebt. Een zware fietshelm kost de nekspieren extra kracht om het hoofd recht te houden en de energie die je nekspieren gebruiken kun je dus niet gebruiken om te fietsen. Aangezien dit minimaal is, zal dit vooral bij de topsporters een grotere rol spelen.

De 5 beste fietshelmen van 2020

We hebben je nu heel veel informatie over fietshelmen gegeven en wellicht heb je er inmiddels een op het oog. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan zetten we hieronder de vijf beste fietshelmen van 2020 op een rijtje.

 • Double In-Mold veiligheidssysteem
 • Goede ventilatie
 • Met insectengaas
 • Makkelijk in maat verstelbaar
 • Lichtgewicht
 • Met reflectie
AGU Thorax

Deze helm beschikt over 26 ventilatiegaten die tactisch geplaatst zijn. Hierdoor is de doorstroom goed en ventileert de helm uitstekend. Aan de voorkant zit insectengaas, waardoor vervelende insecten buiten blijven en niet voor vervelende situaties zorgen. Met een gewicht van slechts 260 gram is deze helm erg licht en daardoor comfortabel om op te hebben.

De AGU Thorax fietshelm is aerodynamisch en dus zeer goed gestroomlijnd. Hierdoor is deze helm uitermate geschikt voor de amateuristische racefietser en toerfietsers. Met het Double In-Mold veiligheidssysteem is deze helm extra stevig en beschermt het beter tegen een impact dan een helm met een enkel In-Mold systeem.

Aan de achterkant van de fietshelm zitten reflecterende onderdelen, zodat je onderweg extra opvalt bij andere weggebruikers. De binnenkant van de helm kan gemakkelijk in maat worden versteld, zodat je er eventueel ook een mutsje onder kunt dragen op de koudere dagen.

Ook de bandjes die onder de kin worden vastgemaakt met een eenvoudig kliksysteem zijn verstelbaar. Ze rekken niet wanneer ze nat worden door zweet of regen, zodat jij zeker weet dat de helm in alle weersomstandigheden goed op zijn plaats blijft zitten.

  • Voldoet uiteraard aan de NTA-8776 norm
  • Voor high-speed e-bikes (pedelec fietsen)
  • Lichtgewicht
  • Met verwijderbare klep
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
  • Makkelijk in maat verstelbaar
  • Geen reflectie
  • Geen insectengaas
  AGU Urban Pedelec

  Deze helm is speciaal ontworpen voor pedelec fietsers, die snelheden halen tot 45 km/uur en voldoet dan ook aan de NTA-8776-norm. Dit is een norm die speciaal is ontworpen voor elektrische fietsen die hoge snelheden behalen.

  Om goed op te vallen op de fiets kun je de fluoriserend gele helm nemen, maar deze helm is ook beschikbaar in andere kleuren, die verder geen reflecterende onderdelen bevatten. De helm is lekker licht van gewicht voor comfort en voorzien van het In-Mold veiligheidssysteem.

  Er zitten 10 ventilatie gaten in de helm. Dit lijkt misschien niet heel veel, maar het is voldoende om het hoofd koel te houden. Een pedelec is er immers voor gemaakt om met weinig energie grote snelheden te behalen, waardoor je niet heel erg zal gaan zweten. De binnenkant van de helm kan gemakkelijk in maat worden versteld met een knop aan de achterkant. Ook de bandjes die onder de kin worden vastgemaakt kunnen in maat worden versteld.

  Aan de voorkant van de helm zit een doorzichtige klep die je ogen beschermen tegen regendruppels en insecten. Deze is echter verwijderbaar, voor het geval je zelf een bril op hebt.

   • Makkelijk in maat verstelbaar
   • Leuk design met meerdere kleuropties
   • Extra veilig dankzij ingebouwde achterlicht
   • 11 ventilatieopeningen
   • Geen insectengaas
   Mini Hornit Lids

   Deze helm van Hornis is uitermate geschikt voor jouw kindje. Er zijn verschillende maten en designs beschikbaar, waardoor je er altijd een kunt vinden die precies past. Zowel als ze nog bij jou achterop de fiets zitten, of al zelf fietsen. De binnenhelm zelf is ook in maat verstelbaar, waardoor de helm met je kind mee kan groeien.

   Het ingebouwde achterlicht zorgt voor extra zichtbaarheid als je in het donker fietst en is in drie verschillende standen instelbaar. De 11 ventilatieopeningen zorgen voor verfrissing en afvoer van zweet.

   De bandjes die de helm op zijn plek houdt en onder de kin wordt gesloten zijn in maat verstelbaar en rekken niet wanneer ze nat worden. Door middel van een simpel kliksysteem kan de helm gemakkelijk vast- en losgemaakt worden.

    • Voor racefiets en mountainbike
    • Unisex
    • Licht in gewicht
    • Goed afstelbaar op jouw maat door Omicron systeem
    • Met ventilatiegaten en insectennet
    • Verlaagde achterkant voor extra bescherming
    • Verwijderbare beugel voor een Spot achterlicht
    • In maat S zijn niet alle kleuren verkrijgbaar
    BBB Kite 2.0 fietshelm

    De BBB Cycling Kite 2.0 fietshelm is een veelzijdige race- en mountainbike helm met vervangbaar vizier. Of je nu op de weg fietst of off-road de Kite brengt je veilig thuis. Deze helm kan je op jouw manier inrichten en kun je per rit anders gebruiken.

    Het vizier is bijvoorbeeld vervangbaar en afneembaar. Daarnaast heeft de helm een Omicron passysteem. Dit betekent dat je helm verstelbaar is in de hoogte en de omvang van het hoofd. Hierdoor heb je altijd maximaal comfort en maximale veiligheid.

    Verder zit achterop de helm een verwijderbare beugel waar je een BBB spot achterlicht kunt monteren. Op deze manier hoef je geen achterlicht te bevestigen aan je fiets. Je bent beter zichtbaar en gaat dus veiliger op weg. Bovendien zitten er in de grote ventilatiegaten voorop een handig insectennet. Dit houdt je beestjes uit je helm waardoor je comfortabeler op de fiets.

    De BBB Kite 2.0 fietshelm is voor zowel mannen als vrouwen. De helm is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Hierdoor kun je zelf kiezen wat de beste helm is voor jou.

     • MIPS veiligheidssysteem
     • Met afneembare zonneklep
     • 28 Ventilatiegaten
     • Licht in gewicht
     • TS+ knop voor het verstellen
     • Zonder insectengaas
     Lazer helm roller MIPS

     Deze lichtgewicht helm is speciaal ontworpen voor het mountainbiken. De klep aan de voorkant biedt bescherming tegen de zon en voorkomt dat waterdruppels van de regen in je ogen vallen. De reflecterende onderdelen zorgen ervoor dat je extra goed opvalt bij andere weggebruikers.

     Er zijn maar liefst 28 ventilatiegaten in deze helm, waardoor deze lekker doorwaait. Dit houdt het hoofd koel, ook op de warmere dagen. De helm is gemakkelijk af te stellen, doordat de binnenkant kleiner en groter gemaakt kan worden. Ook de bandjes waarmee de helm onder de kin wordt vastgemaakt zijn in lengte verstelbaar en worden gesloten met een simpel click-and-release systeem.

     Doordat de helm gebruik maakt van het MIPS veiligheidssysteem beschermt deze helm jouw hersenen extra goed tegen letsel. De roterende beweging van het hoofd tijdens de val wordt in enige mate toegelaten, waardoor de schok op de hersenen wordt verkleind en de de kans op hersenletsel minder wordt.

     Kortom, dit is een prima helm voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers die van een uitdaging op de fiets houden.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.