Beste springtouw voor boksen, verzwaard sporten en teller

Springtouw: de beste springtouwen van 2023

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 18 februari 2022

Touwtjespringen voelt misschien als jeugdsentiment, maar wist je dat je ontzettend fit kunt worden door touwtje te springen? Op vele sportscholen behoort het tot de standaarduitrusting en steeds meer mensen gaan ook thuis met een springtouw aan de slag.

Echter is er een groot verschil tussen een springtouw en een springtouw. En dat is precies wat we in deze koopgids zullen bespreken. Denk maar eens aan materiaal, dikte of gewicht. Deze en nog meer eigenschappen hebben allemaal invloed op het effect dat touwtje springen teweeg brengt. Er is veel keuze. We hebben veel springtouwen vergeleken voor de test en de favorieten lichten we kort uit in een review. Hieronder een kort overzicht van de beste springtouwen.

Beste koop van 2024
Tunturi Springtouw
Het beste springtouw voor beginners

Tunturi Springtouw

 • Lengte is 3 meter en eenvoudig af te stellen
 • Geschikt voor lichte workouts
 • houdt het aantal sprongen bij
 • Lichtgewicht

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Tunturi Springtouw

Tunturi Springtouw

Beste springtouw voor beginners, met een springteller en antislip handvaten
Sebba Sports Verzwaard Springtouw

Sebba Sports Verzwaard Springtouw

Beste springtouw voor de ervaren springer, een verzwaard en verstelbaar touw
Jobber Ropes Playrope

Jobber Ropes Playrope

Het beste korte en kleurrijke springtouw voor kinderen.
Athletix Premium Springtouw

Athletix Premium Springtouw

Het springtouw met de beste handvaten, maakt gebruik van kogellagers voor een zeer snelle omwenteling van het touw
Yunmai - Slimme Sportspringtouw

Yunmai – Slimme Sportspringtouw

Beste springtouw in combinatie met een app die werkt via bluetooth

Hoe wordt je fit door touwtje te springen?

Touwtje springen is eigenlijk een zeer intensieve sport. Daarom hoef je het ook niet heel lang vol te houden om je al snel fitter te gaan voelen. Je gebruikt vele spieren in je lichaam en werkt tegelijkertijd ook aan je conditie.

Touwtje springen is dus een zeer intensieve manier van bewegen en het is niet voor niets dat atleten dit onderdeel vaak toevoegen aan hun training. Het is een goede manier om calorieën te verbranden, aan je conditie te werken en spieren op te bouwen. Want waar je met hardlopen of fietsen voornamelijk je beenspieren gebruikt, benut je met touwtje springen ook spieren in je armen en core.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een springtouw?

Een springtouw heeft een aantal eigenschappen, zoals materiaal, gewicht en lengte. Maar er zijn nog een aantal eigenschappen waar je rekening mee kunt houden tijdens het kopen van een springtouw. Sommige springtouwen hebben ook nog extra opties, zoals een ingebouwde teller of een bluetooth connectie. Hierover straks meer.

Materiaal van het touw

Het materiaal van het springtouw is bepalend voor zowel het gewicht als de duurzaamheid. Iedere keer dat het springtouw rond draait, raakt en schaaft het de grond. Dus je kunt je wellicht voorstellen dat een springtouw van bepaalde materialen na verloop van tijd door zal slijten.

Zo zijn er springtouwen gemaakt van plastic, die lekker licht zijn, maar zeker met intensief gebruik vrij snel slijten. Andere materialen waar springtouwen van gemaakt worden zijn nylon en rubber. Deze materialen wegen iets meer en zijn iets slijtvaster, maar de betere springtouwen zijn gemaakt van roestvrijstaal waar een coating omheen zit. Roestvrijstaal is namelijk veel slijtvaster en gaat dus veel langer mee.

Gewicht – zwaarte van de oefening

Het gewicht van het springtouw bepaalt de zwaarte van de oefening. Hoe zwaarder het springtouw, hoe moeilijker het touwtje springen aan zal voelen. Het is ook zo, dat wanneer je het springtouw zwaarder maakt, je meer spieren in je lichaam aanspreekt tijdens de workout. Dus, hoe zwaarder het springtouw, hoe completer de workout.

Verzwaarde springtouwen worden overigens verzwaard in de handvaten en niet in het touw zelf. Een springtouw waar een roestvrijstalen kabel in zit is wel iets zwaarder dan een plastic springtouw, maar dit verschil is minimaal. Door de handvaten te verzwaren is er meer kracht nodig vanuit de arm-, borst- en rugspieren om het springtouw rond te laten draaien.

Handvaten – een stevige grip

Ieder springtouw heeft handvaten, maar er is een groot verschil tussen het ene of het andere handvat. Zoals eerder besproken kan het gewicht van handvaten verschillen, maar ook het materiaal, de vorm van de grip en het systeem verschilt. Nu zal je wellicht denken, systeem? Maar ja, achter sommige handvaten gaat een heel systeem schuil om het springtouw zelf zo soepel mogelijk te laten draaien. In deze handvaten wordt gebruik gemaakt van kogellagers. Het springtouw draait hierdoor rond in het handvat, dat zorgt voor een veel soepelere beweging, waardoor je het touw veel sneller rond kunt draaien.

Het materiaal en de greep van het handvat zijn voornamelijk bepalend voor het comfort. Een plastic greep zal snel gaan zweten, terwijl een foam grip het zweet opneemt. Hierdoor zullen de handgrepen niet nat worden en uit je handen glijden. De vorm kan recht toe recht aan zijn of ergonomisch gevormd. Uiteraard houden de ergonomisch gevormde handvaten prettiger vast.

Lengte – verschilt per persoon

Met een te kort springtouw wordt het weinig touwtje springen, maar een te lang springtouw is ook niet erg praktisch. Van de meeste springtouwen kan de lengte ingekort worden, maar verlengen zit er vaak niet bij. Let daarom vooral op de maximale lengte van het touw en zorg dat je hier genoeg aan hebt.

Je kunt de lengte van een springtouw berekenen door met je voet op het midden te gaan staan en vervolgens het touw langs het lichaam omhoog te trekken. Voor beginners moeten de handvaten ongeveer tot aan de schouders reiken, voor meer gevorderde springers kan het touw wat korter zijn tot aan de onderste ribben of de navel. Je kunt dit goed nabootsen met een normaal touw en vervolgens de lengte op te meten. Zo weet je precies hoe lang jouw springtouw moet zijn.

Met teller – wel zo slim?

Als je erg intensief bezig bent vergeet je wel eens even een momentje mee te tellen en weet je niet meer of je inmiddels je persoonlijk record al hebt verbroken. Daar is iets op bedacht! Namelijk een springtouw dat voor jou telt. In de handvaten zit dan een klikkertje verwerkt die iedere rotatie van het touw opmerkt en telt.

Er zijn zowel digitale als analoge tellers. De digitale tellers maken gebruik van een batterijtje. Deze batterij gaat lang mee, maar zal af en toe toch vervangen moeten worden om het systeem te kunnen blijven gebruiken. De analoge teller werkt met een kliksysteem waarvoor geen batterij nodig is.

Slim springtouw met bluetooth & smartphone app

Ook de springtouwen ontwikkelen mee in de digitale wereld, want er zijn tegenwoordig ook springtouwen beschikbaar met bluetooth. Deze kun je met een bijbehorende app aan je telefoon koppelen, zodat ze alles voor je kunnen bijhouden en registreren. Denk maar eens aan het aantal rotaties, de tijd die je bezig bent, het aantal sprongen per minuut en je energieverbruik. Daarbij kun je in de app al jouw trainingen terugzien en ook je voortgang in de gaten houden. Zo’n bluetooth springtouw is echt ontzettend leuk wanneer jij van touwtje springen een serieuze workout wil maken.

Top 5 beste springtouwen van 2020

Heb jij zin om fit en strak te worden door touwtje te springen? Dan heb je deze koopgids wellicht aandachtig doorgelezen en weet je inmiddels waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed springtouw. Om het jou nog makkelijker te maken, zetten we hieronder de 5 beste springtouwen van 2020 op een rijtje.

 • Lengte is 3 meter en eenvoudig af te stellen
 • Geschikt voor lichte workouts
 • houdt het aantal sprongen bij
 • Lichtgewicht
 • Vrij basic springtouw
Tunturi Springtouw

Dit springtouw is vrij licht en daarom uitermate geschikt voor beginners. Een lichter springtouw maakt de workout namelijk minder zwaar en er worden in het lichaam minder spieren aan het werk gezet. Zo kun je gewoon eens kijken of touwtjespringen iets voor jou is.

Daarnaast is dit springtouw ideaal om te gebruiken tijdens een warming up van bijvoorbeeld boksen of fitnessen. Met touwtje springen gebruik je immers heel wat spieren in je lichaam, maar doordat dit springtouw niet te zwaar is, hoeven ze niet direct heel hard te werken en kunnen ze dus rustig opwarmen.

Met dit springtouw kun je goed aan je evenwicht, coördinatie en motoriek werken om het touwtje springen onder de knie te krijgen. Met de analoge teller in de handgreep hou je gemakkelijk bij hoeveel sprongen jij maakt. Wanneer je een timer aanzet, kun je jezelf steeds proberen te verbeteren.

De handgrepen van dit Tunturi springtouw zijn gemaakt van plastic met een antislip coating. Hierdoor zullen ze niet zomaar uit je handen glijden, zelfs niet wanneer je tijdens een intensieve workout zweethanden hebt. Het springtouw wordt geleverd met een lengte van 3 meter, maar is gemakkelijk in te korten naar iedere gewenste lengte.

  • Schuim foam en voorgevormde greep
  • Lengte is 4 meter en eenvoudig af te stellen
  • Gewicht is instelbaar
  • Geen kogellagers in de handvaten
  Sebba Sports Verzwaard Springtouw

  Dit springtouw is gemaakt voor de sporters die hun workout serieus nemen, want de zwaarte kun je namelijk zelf aanpassen. In het springtouw zelf zit een ijzeren draad verwerkt, waardoor het minimale gewicht 200 gram is. Dit is uitstekend voor een lichtere workout.

  Maar bij dit springtouw worden twee ijzeren staafjes meegeleverd die je al dan niet in de handvaten kunt stoppen voor een zwaardere training. Als je de staafjes in de handvaten stop, krijgt het springtouw een gewicht van 380 gram. Daarmee behoort het springtouw tot de zwaardere klasse waarmee je een workout kunt doen waarin je arm-, schouder-, buik- en rugspieren extra worden aangesproken en getraind.

  De handvaten van dit springtouw voelen prettig aan door de voorgevormde greep die gemaakt is van foam. Door dit materiaal zal het springtouw niet zomaar uit je handen schieten, ook niet wanneer ze nat zijn van het zweet. Het springtouw wordt geleverd met een lengte van 4 meter, maar kan gemakkelijk worden ingekort.

   • Ideaal voor kinderen
   • Schuim foam en voorgevormde greep
   • Lengte is 2 meter en eenvoudig af te stellen
   • Lichtgewicht
   • Lengte is kort
   • Niet geschikt voor workouts
   Jobber Ropes Playrope

   Dit vrolijk gekleurde springtouw wordt geleverd met een lengte van 2 meter. Dit is vrij kort, waardoor dit springtouw uitermate geschikt is voor kinderen. Ook is het gewicht maar 92 gram, zodat touwtjespringen niet als zwaar of moeilijk zal worden ervaren. 

   Het springtouw is gemaakt van nylon en de handvaten geven een prettige voorgevormde grip met een foam afwerking. Hierdoor zal het springtouw niet zomaar uit de handen schieten van jouw kindje.

    • Schuim foam en voorgevormde greep
    • Lengte is 3 meter en eenvoudig af te stellen
    • Handvaten hebben kogellagers
    • Wordt geleverd met draagtas en extra kabel
    • Weegt 158 gram
    • Vrij licht
    Athletix Premium Springtouw

    Dit springtouw is speciaal voor binnen gebruik, want het springtouw zelf is namelijk gemaakt van touw en PVC, waardoor het de tegels of parketvloer niet zal beschadigen. De handvaten bieden een uitstekende grip en zijn afgewerkt met rubber. Dit geeft een antislip functie, zelfs met zwetende handen. 

    Met een gewicht van 158 gram is dit springtouw uitstekend voor langere workouts of als gebruik tijdens de warming-up. Dit springtouw wordt dan ook vaak ingezet als oefening bij boksen, crossfit en hardlopen.

    De handvaten zijn voorzien van kogellagers, waardoor het springtouw supersoepel ronddraait. Hierdoor kun je extra hoge snelheden halen en goed trainen op coördinatie, snelheid en explosiviteit.

    Het springtouw heeft een lengte van 300 meter en kan gemakkelijk korter worden gemaakt. Hierdoor kan dit springtouw door de meeste mensen gebruikt worden. Het wordt geleverd in een handige draagtas met een extra kabel. Fijn als je partner een andere lengte heeft!

     • Compleet overzicht van je workout
     • Schuim foam en voorgevormde greep
     • Maximale lengte is 3 meter en eenvoudig af te stellen
     • Handvaten hebben kogellagers
     • Kan ook zonder app worden gebruikt
     • Niet verstelbaar in gewicht
     Yunmai – Slimme Sportspringtouw

     Wanneer jij touwtjespringen serieus neemt is dit bluetooth springtouw jouw ideale sportuitrusting. Naast een springtouw is dit namelijk ook een personal coach. Tijdens de workout worden namelijk allerlei waardes bijgehouden, zoals de tijd van je workout, het aantal sprongen, je energieverbruik en je gemiddelde snelheid.

     Het leuke van de bijbehorende app is dat je alle informatie van jouw trainingen wordt bijgehouden. Hierdoor kun je je progressie zien en je persoonlijk record steeds proberen te verbeteren. Ook zitten er uitdagende opties in de app, zoals proberen zoveel mogelijk sprongen te maken in een vooraf ingestelde tijd, of juist zo snel mogelijk een vooraf ingesteld aantal sprongen behalen.

     Als jouw vrienden ook zo’n springtouw hebben, kun je ook de competitie met elkaar aan gaan. Tot maar liefst zes mensen kunnen toegang krijgen tot dezelfde app en zo tegen elkaar strijden.

     Het springtouw zelf is 3 meter lang, waardoor deze ook geschikt is om met meerdere mensen tegelijk overheen te springen terwijl iemand anders draait. Maar voor individueel gebruik kan het springtouw gemakkelijk ingekort worden. Het is gemaakt van een PU-staaldraadcombinatie met een coating en weegt 345 gram. Hiermee behoort het tot de zwaardere klasse springtouwen waarmee je een full-body workout kunt bewerkstelligen.

     De handvaten zijn van foamschuim, waardoor ze goed vasthouden, ook wanneer je zweet. Daarnaast bevatten ze kogellagers voor effectief ronddraaien, zodat jij hogere snelheden kunt behalen. 


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.