Beste fietsstoeltjes en zitjes voor en achter uit de test

De beste fietsstoeltjes van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Een fietsstoeltje is een kinderzitje voor achterop de fiets. Je kind zit hierdoor veilig vast dankzij een gordel en voetsteunen. Het is dan ook een van de handigste  manieren om je kind te vervoeren op de fiets en het voorkomt dat er een voet van jouw kind tussen de spaken komt.

Voor deze vergelijking van de beste fietsstoeltjes hebben we naar veel verschillende modellen gekeken. Veiligheid, comfort, gebruiksgemak en de prijs hebben een rol gespeeld bij het uitzoeken van onze best geteste fietszitjes.

Beste koop van 2024
Yepp mini stuurmontage
Beste fietsstoeltje voor voorop de fiets

Yepp Mini Stuurmontage

 • Comfortabele zitting
 • Gemonteerd aan de stuurbuis
 • In hoogte verstelbare voetenbakjes
 • Driepuntsgordel en handensteun
 • Eenvoudig te bevestigen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Yepp mini stuurmontage
Beste koop

Yepp Mini Stuurmontage

Voor mensen die de beste koop fietszitje zoeken - goede kwaliteit en voor een degelijke prijs. Verkrijgbaar in een regenboog van kleuren.
VELO Zadel op stang

VELO Zadel op stang

Voor vaders die ook graag hun kind meenemen op de fiets - geschikt voor een herenfiets en neemt weinig ruimte in beslag
Bobike one maxi fietsstoeltje

Bobike One Maxi Fietsstoeltje

Onze favoriete en beste fietsstoeltje voor achterop - ideaal voor iedereen die kinderen achterop de fiets willen vervoeren

Wat kan je met een fietsstoeltje?

Met een kinderstoeltje kan je je kind op een veilige manier vervoeren op de fiets. Het zitje kan voorop of achterop de fiets worden geplaatst. Dit hangt af van je voorkeur en de fiets die je hebt.

Een fietsstoeltje is een stuk veiliger dan wanneer je kind los achterop zit. Door middel van een zitje waarbij het kind aan alle kant wordt ondersteund, gecombineerd met een gordel en voetsteuntjes is het een veilige manier van vervoeren.

Er zijn veel verschillende merken die fietsstoeltjes verkopen maar vaak is de basis van elk model hetzelfde. Het belangrijkste waar je op moet letten is het veiligheidskeurmerk en of het stoeltje op jouw fiets past.

Welke soorten fietsstoeltjes zijn er?

Er zijn twee modellen fietsstoeltjes; namelijk een model voor voorop en een model voor achterop. Een zitje dat bedoeld is voor voorop kan niet achterop worden geplaatst, en ook andersom, een zitje dat bedoeld is voor achterop kan niet voorop worden geplaatst. Het past niet altijd en daarnaast is het niet veilig. Er zitten namelijk een aantal verschillen tussen de modellen.

De verschillen tussen een zitje voorop en een zitje achterop zijn:

 • Zitje voor voorop de fiets maak je vast aan het stuur. Deze wordt hierdoor wat zwaarder. Een zitje achterop wordt vastgemaakt aan de bagagedrager.
 • Een stoeltje voor achterop is vaak wat groter dan een stoeltje dat voorop kan worden geplaatst. Hierdoor zijn de zitjes voor achterop vaak ook wat duurder in aanschaf.
 • Stoeltjes voor achterop de fiets hebben vaak een bescherming bij de benen en grotere voetpedalen. Zo kunnen de benen van een kind niet tussen de spaken komen.

Welk stoeltje is geschikt voor welke leeftijd?

Het ligt natuurlijk grotendeels aan de ontwikkeling en groei van de baby of het kindje of hij/zij al in een fietsstoeltje vervoerd mag worden. En of een stoeltje achter of voor beter is.

Er wordt geadviseerd om pas een fietsstoeltje te gebruiken wanneer een baby of kind zijn hoofd zelfstandig rechtop kan houden. Wat daarbij ook belangrijk is, is dat het kind vanuit een kruiphouding zelfstandig kan gaan zitten. De gemiddelde leeftijd waarop een kind dit kan is 9 maanden. Als je je kind voor die tijd per fiets wilt vervoeren wordt er geadviseerd om dit te doen in een autostoeltje.

Een fietsstoeltje voor is vooral voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar. In deze leeftijd kunnen zij zelf rechtop zitten. Naarmate zij ouder en dus zwaarder worden, wordt er geadviseerd om een fietsstoeltje achter te monteren. Vanaf ongeveer 6 jaar kan een kind zelf fietsen

Autostoeltje als fietsstoeltje

Baby’s die jonger zijn dan 9 maanden kunnen vaak niet volledig zelfstandig zitten. Daarom kunnen zij niet in een fietsstoeltje vervoerd worden. Wanneer je toch met de fiets op pad wilt kan je vaak een autostoeltje met een speciale drager op de fiets monteren. Kijk wel even of je fiets, het autostoeltje en de bagagedrager hiervoor geschikt zijn.

Als je een bakfiets of fietskar hebt kan je het autostoeltje hierin zetten. Zet het stoeltje dan vast tegen de rijrichting in. En zorg er natuurlijk altijd voor dat de baby goed vast zit in de gordels.

Fietsstoeltjes voor baby’s 9 maanden tot 3 jaar

Fietsstoeltjes voorop de fiets zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 3 jaar. Rond deze leeftijd wegen kinderen 15 kilo. Hierdoor wordt het stuur veel te zwaar. Verder worden kinderen natuurlijk steeds langer. Na het 3e levensjaar worden de benen te lang om voorop te zitten, er is dan een kans dat de beentjes tussen de spaken komen. Het is daarom belangrijk om de voetjes altijd goed vast te zetten in de voetriempjes.

Fietsstoeltje voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Zodra kinderen groter worden kunnen ze achterop de fiets worden vervoerd. Hierbij is het wel belangrijk dat het kindje nog steeds vast zit in de voetriempjes. Verder moet het wiel goed afgeschermd zijn. Ook is het belangrijk dat het kindje niet bij het slot kan. Zo kan hij of zij het slot dichttrappen tijdens het fietsen.

Waar let je op bij de aanschaf van een fietsstoeltje?

Er is een groot aanbod aan fietsstoeltjes. Er zijn veel verschillende modellen en merken. De kwaliteit is overal ongeveer hetzelfde omdat de zitjes over het algemeen altijd voldoen aan de Europese Veiligheidsnormen. Het verschil zit vaak in het gebruiksgemak en design.

Belangrijke punten om op te letten:

 • Gordel: heeft het stoeltje een goede gordel waarbij hij/zij bij de schouders en het kruis goed vastzit? Let er ook op dat het kindje niet zelf de gordel los kan maken. De meeste gordels hebben hierom een klikgesp die met 2 verschillende handelingen open kan worden gemaakt.
 • Beknelling: kan het kindje nergens bekneld raken of zichzelf pijn mee doen?
 • Breedte gordel: zijn de gordels minimaal 20 mm breed?
 • Voetbescherming: zijn de voeten goed beschermd tegen het wiel en/of kunnen ze vast worden gezet met een voetriempje.
 • Rugleuning: biedt de leuning van het stoeltje genoeg steun en bescherming?
 • Afwerking: heeft het zitje geen scherpe stukjes, hoeken of randen waar het kindje zich aan kan bezeren?
 • Reflectoren: zitten er voldoende reflectoren op het zitje?

Welke accessoires zijn handig voor een fietszitje?

Naast de belangrijke punten zoals een stevige rugleuning en goede voetbescherming is het ook belangrijk dat je weet wat voor accessoires je op het fietsstoeltje wilt hebben. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar een model dat bij jouw wensen past.

Een windscherm biedt extra veiligheid. Mocht je onverhoopt vallen met de fiets dan beschermt het windscherm je kindje. Het kindje valt dan niet meteen op de grond maar wordt opgevangen door het windscherm. Daarnaast houdt het de regen, wind en ook vliegjes bij je kindje vandaan.

Stuurtje

Door het bevestigen van een stuurtje kan je kindje ‘’meesturen’’. Je kindje zal zich minder snel vervelen doordat er meegestuurd kan worden.

Spiegeltje

Hetzelfde geldt voor het spiegeltje. Een kind verveelt zich minder snel door het spiegeltje. Zo kan je ook beter je kind in de gaten houden.

De beste fietszitjes

Het kan lastig zijn om het juiste model uit te kiezen. Wij hebben het een beetje makkelijker gemaakt voor je. We hebben de beste modellen voor je op een rij gezet en wat uitgebreider uitgelicht. We hebben het beste fietszitje voor voorop, voor achterop en voor de herenfiets geselecteerd.

 • Comfortabele zitting
 • Gemonteerd aan de stuurbuis
 • In hoogte verstelbare voetenbakjes
 • Driepuntsgordel en handensteun
 • Eenvoudig te bevestigen
 • Stuurpenadapter niet bijgeleverd
 • Lastige sluiting vanwege extra drukpunt
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/01/YeppMiniFietsstoeltje.png

Het GMG Yepp Mini fietsstoeltje past bij het drukke gezinsleven. De fiets is makkelijk op en van de fiets af te halen door de handige stuurpenadapter.

Specificaties:

Gewicht 4 kg
Afmetingen 34 cm hoog
Maximaal gewicht 15 kg
Garantie 2 jaar

De GMG Yepp mini is het ideale fietsstoeltje mede door de zitting. Deze is gemaakt van siliconen rubber. Dit is een zacht materiaal en geeft daarom een comfortabele zitting. Hierdoor is er ook geen inlegkussentje meer nodig, de zitting zelf is comfortabel genoeg. Het siliconen rubber is ook nog eens anti-bacterieel en makkelijk schoon te maken.

Het fietsstoeltje wordt gemonteerd aan de stuurbuis van de fiets. De bevestiging gebeurt makkelijk en snel. Met de bijgeleverde stuurpenadapter kan je het stoeltje snel op de fiets zetten en er net zo makkelijk weer af halen. Deze adapter kun je bevestigen op verschillende stuurbuis diktes.

Verder zijn de voetenbakjes in hoogte verstelbaar. Het fietsstoeltje kan dus met het kindje meegroeien. Aan deze voetenbakjes zitten riempjes zodat uw kindje goed vastzit. Verder heeft de GMG Yepp mini een driepuntsgordel voor extra veiligheid en een handsteun. Deze kan uw kind vasthouden tijdens het fietsen.

Het fietsstoeltje van GMG komt in verschillende kleuren. Er is altijd wel een kleur die bij jouw fiets past.

Conclusie:

De GMG Yepp Mini is het ideale fietsstoeltje voor een groeiende familie. Door het sterke materiaal gaat het stoeltje lang mee. Door de in hoogte verstelbare voetenbakjes kan je kindje meegroeien met het fietszitje. Ook is het model gebruiksvriendelijk doordat het makkelijk te bevestigen en af te halen is.

  • Kan maar liefst tot 40 kilo gewicht aan
  • Alternatief voor kinderzitje
  • Frame draagt het gewicht
  • Neemt weinig ruimte in en zit niet in de weg
  • Vooral geschikt voor de herenfiets
  • Niet geschikt voor kleinere kinderen & geen voetriempjes
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/01/ZadelopStang.png

  De fietsstoeltjes van Velo werken volgens een nieuw concept. Deze stoeltjes zijn vooral gebaseerd op de herenfiets. Veel stoeltjes die op dit moment op de markt zijn, zijn vooral gebaseerd op vrouwenfietsen.

  Specificaties

  Gewicht 2 kg
  Afmetingen Slechts een zadel
  Maximaal gewicht 40 kg
  Garantie 1 jaar

  Met het Velo Zadel op Stang kinderzitje kan je wat oudere kinderen vanaf een leeftijd van 3 of 4 tot ongeveer 6/7 makkelijk meenemen op de fiets. Het stoeltje heeft een stabiele plek tussen het stuur en het zadel in. Doordat het stoeltje rust op het frame krijg je geen last van een zwaar stuur. Dit maakt het fietsen makkelijker én veiliger.

  Wanneer je het stoeltje niet gebruikt, zit deze niet in de weg. Je kan gewoon blijven fietsen zonder met je knieën tegen het zadel aan te komen. Bijgeleverd is ook een handleiding waarin stap voor stap wordt beschreven hoe je het stoeltje op de juiste manier kan bevestigen.

  Het stoeltje heeft een vaste rugsteun waar het kind tegenaan kan leunen. Daarnaast zitten er voetsteuntjes verankerd in het zitje. Bij deze voetsteuntjes zitten geen voetriempjes om de voet van het kindje op de goede plek te houden.

  Verder heeft het zitje een draaggewicht van 40 kilo. Zo kunt u uw kind dus voor lange tijd vervoeren per fiets.

  Conclusie:

  Het fietsstoeltje Zadel op Stang van Velo is ideaal voor wat oudere kinderen die nog niet klaar zijn om zelf te fietsen. Het stoeltje is geschikt voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten. Verder is dit stoeltje vooral geschikt voor de herenfiets. Een super goed alternatief voor het gevaarlijke achterop zitten.

   • Leunt op de bagagedrager
   • Modern en slank design en beschikbaar in 11 kleuren
   • Geen kussentje maar EVA materiaal in de zitting
   • Gordels en voetenbakjes makkelijk verstelbaar
   • Voetjes en beentjes worden goed beschermd tegen het wiel
   • Niet geschikt voor fietsen zonder bagagedrager
   • Gordels zijn lastig open te krijgen
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/01/BobikeOneMaxiFietsstoeltje.png

   De Bobike ONE Maxi is het ideale fietsstoeltje voor kinderen voor achterop de fiets. Het stoeltje heeft een mooi design en komt ook nog eens in 11 verschillende kleuren.

   Specificaties

   Gewicht 5 kg
   Afmetingen 76 x 40 cm
   Maximaal gewicht 22 kg
   Garantie 2 jaar

   Het fietsstoeltje van Bobike heeft een dubbelwandig ontwerp en is kleurvast. Dit maakt het een ideaal en duurzaam zitje. In de zitting zit geen kussentje maar een comfortabele zitting van een waterafstotend en schokabsorberend materiaal genaamd EVA. 

   Verder zijn de schouderriemen zacht gemaakt zodat het kindje comfortabel en veilig vast zit. Daarnaast kan je makkelijk de voetsteuntjes verstellen. Ook is het stoeltje voorzien van een montagesysteem van EASY. Dit maakt het nog gemakkelijker om het stoeltje op andere fietsen te monteren.

   Het stoeltje is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 18 maanden tot 5 jaar of een lichaamsgewicht van 22 kilo.

   Conclusie: 

   De Bobike One Maxi fietsstoeltje is het ideale stoeltje voor achterop. Er wordt gebruik gemaakt van schokabsorberende materialen om een comfortabele zitting te maken voor het kindje. Verder voldoet het stoeltje aan alle veiligheidseisen. Het stoeltje groeit mee met het kindje en gaat lang mee.

    Monteren van het fietsstoeltje

    Bij de meeste fietsstoeltjes wordt een handleiding meegeleverd. Hierin staat precies beschreven hoe het fietsstoeltje gemonteerd moet worden. Controleer na het monteren of het kindje nergens bij kan met zijn/haar handen en voeten. Mocht je twijfelen of het stoeltje wel goed is gemonteerd dan kan je natuurlijk altijd even langs de fietsenmaker om het te laten controleren.

    Fietsstoeltje voor de eerste keer gebruiken

    Een kindje is niet gewend om in een fietsstoeltje te zitten.  Het wordt daarom geadviseerd om kinderen eerst te laten wennen aan een fietstochtje. Dit doe je door in het begin kortere tochtjes te fietsen. Dit kun je later dan opbouwen.

    Ook voor ouders is het wennen om een kindje op de fiets erbij te hebben. Probeer daarom van te voren ook even te oefenen met bijvoorbeeld een zware tas in het fietsstoeltje. Zo wen je aan het extra gewicht.

    Voor welke leeftijd heb je welk fietszitje nodig?

    Tot 9 maanden: In de bakfiets of in een autostoeltje
    Van 9 maanden tot 3 jaar: fietsstoeltje voorop
    3 tot 5 jaar: fietsstoeltje achterop

    Tot welke leeftijd kan je een fietszitje gebruiken?

    Je kan een fietszitje achterop gebruiken tot ongeveer 10 jaar of een gewicht va 35kg.

    Is een fietsstoeltje verplicht?

    Kinderen jonger van 8 jaar moeten in Nederland een veilige zitplaats hebben achterop de fiets, snorfiets, scooter of brommer. Achterop een brommer of scooter moeten ze ook een helm dragen.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.