De beste ergonomische draagzak voor baby's en peuters

Draagzak voor baby's: de beste draagzakken voor baby's en peuters in 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Een draagzak of draagdoek is een doek/zak waarmee je je kindje op je lichaam kan binden en zo kan dragen. Hiermee ondersteun je je kindje op allerlei lichaamspunten. Dit kan een goede oplossing zijn als je (nog) geen goede kinderwagen hebt of als je over oneffen terrein gaat lopen.

Voor deze vergelijking hebben hebben we gekeken hoe de prijs zich verhoudt met de kwaliteit. Om de kwaliteit te testen houden we rekening met de ergonomie voor jou en je baby, de bouwkwaliteit van de draagzak en eventuele extra functies die de draagzak aanbiedt.

De drie beste draagzakken uit de test bespreken we individueel in een product review. Met onze koopgids weet jij ook waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe draagzak. Niet iedere draagzak is geschikt voor jouw wensen. Als wij geen model voor jou hebben kunnen vinden, dan weet jij wel precies waar je op moet letten.

Beste koop van 2024
Tula Free to Grow ergnomische draagzak zonder insert
De beste draagzak vanaf de geboorte

Tula Free to Grow Draagzak

 • Bruikbaar vanaf de geboorte
 • Rugpand verstelbaar
 • Ondersteuning van knie tot knie
 • Voor op de rug en de buik
 • Drie hoogte & breedte standen
 • Gewatteerde schouderpads

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Tula Free to Grow ergnomische draagzak zonder insert
Beste koop

Tula Free to Grow Draagzak

Voor mensen die een draagzak voor een pasgeborene zoeken
ErgoBaby Adapt Ergnomische draagzak voor op de buik
Baby's

ErgoBaby Adapt Draagzak

Voor mensen die een ergonomische draagzak zoeken
Gold Baby Carrier Power Draagzak
Budget

Gold Baby Carrier Multi Power

Onze favoriete draagzak voor iedereen met een wat kleiner budget. Geschikt voor de rug en buik, met een prijs van rond de 50,- geschikt voor baby's en peuters.
ByKay Click Carrier Classic Draagzak met insert

ByKay Click Carrier Classic Draagzak

Voor mensen die een snelle en comfortabele draakzak zoeken

Wat is een draagzak?

De draagzak is een moderne variant van de draagdoek. Deze komt oorspronkelijk uit Indonesië. Naast een draagdoek voor de baby is dit ook een traditioneel kledingstuk. De doek die hiervoor wordt gebruikt is meestal 2 meter lang en 1 meter breed. Deze wordt over de schouder en onder de andere arm doorgeknoopt. De baby ligt dan in een soort hangmat tegen de borst van de ouder.

Waarom kiezen voor een draagzak?

Een draagzak klinkt als veel moeite, constant je baby op je buik of rug. Maar het is juist ontzettend handig. Hier de voordelen van een draagzak op een rijtje.

 • Je bent een stuk wendbaarder dan met een kinderwagen
 • Het lijfje van je baby kindje wordt goed ondersteund
 • Goedkoper en duurzamer dan een kinderwagen
 • De draagzak groeit mee: tot 2 tot 3 jaar gebruik van de draagzak
 • Je kindje zit altijd dicht bij jouw hartslag, warmte en lichaamsgeur
 • Beiden handen zijn vrij tijdens het wandelen

Je loopt namelijk veel makkelijker met je kindje op je buik dan in een kinderwagen. In de winkel hoef je niet steeds de kinderwagen door groepen mensen heen te manoeuvreren.

Ook voor baby’s is het fijn om in de draagzak te worden vervoerd. Hij/zij wordt namelijk op het hele lijfje goed ondersteund. Daarnaast is de baby dichterbij jouw hartslag, warmte en lichaamsgeur. Baby’s worden hier rustiger van en vallen ook makkelijker in slaap.

Daarnaast zijn draagzakken vaak duurzamer en goedkoper dan een kinderwagen. Het voordeel van een draagzak is dat je beide handen vrij hebt. Hierdoor kan je dingen beetpakken en meenemen. Het voordeel van een kinderwagen is dat je weer spullen in de wagen kan zetten om mee te nemen.

Ook kun je een draagdoek gebruiken vanaf de geboorte van je kindje, zolang je maar goed oplet of je kindje goed kan ademhalen terwijl hij of zij in de zak zit. Je kan je kindje blijven dragen totdat het voor jou te zwaar wordt. Meestal is dit tot ongeveer het tweede/derde levensjaar. Vanaf dan kan je volledig switchen naar een rugdrager.

Wat is het verschil tussen een buik- en rugdrager?

Zoals de namen al zeggen kan je een buikdrager op je buik dragen en een rugdrager draag je op je rug. Sommige draagzakken kan je zowel op je buik als je rug dragen maar vaak zit er toch wel echt verschil in.

Een rugdrager draagzak voor baby's en peuters

Rugdragers: draagzakken voor de rug

Rugdragers lijken meer op een soort rugtas waar je je kindje inzet. Deze zijn voorzien van een frame en een ingebouwd stoeltje. Vaak worden de rugdragers gebruikt wanneer kindjes iets ouder zijn en ze beter zelfstandig rechtop kunnen zitten. Het voordeel van de rugdrager is dat je rug wat meer gewicht kan hebben dan je borst.

Een buikdrager draagzak voor baby's

Buikdragers: draagzakken voor op de buik

De buikdragers lijken meer op de traditionele doeken met een moderne twist. Je baby ‘hangt’ als het ware meer in een buikdrager. Daarnaast heb je ten alle tijden zicht op je kindje. Hij of zij hangt immers direct onder je neus. Op deze manier hangt je kindje ook in de beste houding.

Zijn babydraagzakken veilig genoeg?

Draagzakken zijn veilig wanneer je goed de instructies leest en opvolgt. Er kan dan weinig misgaan. En als je onderstaande tips goed doorleest wordt de kans groter dat je de draagzak goed gaat gebruiken. Wanneer je baby in de draagzak hangt, let ten allen tijden op hoe het met hem/haar gaat.

Check regelmatig of de baby niet te strak en niet te los erin zit. Let ook op de temperatuur van je kindje en zorg dat hij/zij het niet te warm of te koud krijgt.

Zo kies je een goede draagzak

Je kijkt allereerst naar de grootte en de leeftijd van je kindje. Niet alle draagzakken zijn geschikt voor pasgeboren baby’s omdat ze weinig tot geen steun bieden aan het hoofd. Let hierop wanneer je een goede draagdoek gevonden denkt te hebben.

1. Voor welke activiteiten ga je de draagzak gebruiken?

Verder kijk je naar de activiteiten waarvoor je de draagzak wilt gebruiken. Wil je alleen thuis je handen vrij hebben terwijl je kindje aan je hangt of wil je er echt mee op uit? Er zijn verschillende draagzakken voor verschillende activiteiten.

2. Voor welk materiaal kies je?

Ook het materiaal van de draagzak is belangrijk. Overal waar je kindje tijd mee spendeert moet van goede kwaliteit en van goed materiaal gemaakt zijn. De binnenkant van de draagzak moet lekker aanvoelen voor je kindje terwijl de buitenkant wel tegen een stootje en regendruppels moet kunnen.

3. De prijs van de draagzak

Als laatste kijk je naar de prijs. Hoeveel geld heb je voor een draagzak over en welke prijzen worden er gevraagd.

4. Waar let je verder op?

Het is natuurlijk belangrijk dat je een goede buik of rugdrager aanschaft zodat je kindje hier op de juiste manier in gedragen kan worden en zodat je hier lang profijt van hebt. Hierbij kun je het beste letten op de volgende punten:

Gehurkte spreiding

Het kindje zit in een gehurkte spreiding in de draagzak. De knietjes zijn iets opgetrokken en komen iets hoger dat het stuitje. Dit lijkt op de houding van een kikker en het is vrijwel dezelfde houding als een pasgeboren kindje.

Ondersteuning voor de knieholtes

Verder is het belangrijk dat het kindje ondersteuning heeft van de beide knieholte. Als een draagzak te klein is dan komt de stof niet tot de knieholtes en wanneer de draagzak te groot is dan hangen de onderbeentjes niet ontspannen.

Kies voor een zacht en soepel rugpanel

Het is belangrijk dat het rugpaneel niet te hard is, maar eerder zacht en soepel. Een hard rugpaneel drukt namelijk te hard tegen het ruggetje van het kind aan. Een soepel rugpaneel in de draagzak biedt genoeg ondersteuning aan de gehele rug maar geeft ook comfort.

Kies voor een verstelbare draagzak

De schouder- en heupbanden zorgen dat het gewicht van je kindje goed verdeeld wordt over je lichaam. Net als bij een rugtas is het belangrijk dat de banden dus goed worden afgesteld op jouw lichaam. Zo is het aan te raden om de heupband iets boven de heupen te dragen zodat de bekken een groot deel van het gewicht opvangen. Stel de schouderbanden aan beide kanten ook op dezelfde manier in. Zo voorkom je dat je kindje meer aan één schouder hangt.

Top 4 draagzakken voor baby’s

Hieronder hebben we de beste draagdoeken met elkaar vergeleken. Achtereenvolgens hebben we de beste draagzak vanaf de geboorte, voor buik en rug en tot slot de beste draagzak voor de groeiende baby uitgelicht. Lees verder voor de uitslagen van onze test. De keuzes zijn gebaseerd op testresultaten en op reviews van zowel consumenten en onafhankelijke experts zoals de Consumentenbond.

 • Bruikbaar vanaf de geboorte
 • Rugpand verstelbaar
 • Ondersteuning van knie tot knie
 • Voor op de rug en de buik
 • Drie hoogte & breedte standen
 • Gewatteerde schouderpads
 • Hogere prijs
 • Clipje op de rug moeilijk te vinden
 • Bij rugdragen wat hulp nodig in het begin
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Tula-Free-to-Grow-Ergonomische-Draagzak-zonder-insert.jpg

De draagzak van Tula kan je bijna meteen na de geboorte (vanaf 3,2 kilo) gebruiken zonder aanpassingen zoals een verkleinkussen. Alles is namelijk verstelbaar in grootte.

De Free-to-grow draagzak van Tula groeit mee met je kindje doordat je de lengte van het rugpand kan verstellen door twee eenvoudige gespjes. Daarnaast kan je de heupband ook aanpassen door middel van een drukknop systeem. Zo kan je zowel in de lengte als breedte de draagdoek aanpassen.

De draagzak geeft altijd ondersteuning van knie tot knie zodat je kindje comfortabel en ergonomisch in de draagzak vervoerd kan worden. De ergonomische M houding is verzekerd. De draagzak van Tula kan gebruikt worden vanaf de geboorte van je kindje totdat hij/zij 22 kilo weegt. Er wordt geen gebruik gemaakt van een verkleinkussen maar door de drukknopen en gespen is het mogelijk om de draagzak steeds iets groter te maken.

Verder kun je deze draagzak op twee verschillende manieren gebruiken. Je kan de Tula Free-To-Grow namelijk aan de buikzijde vastzetten maar de draagzak kan ook via de rug gedragen worden. Door de gewatteerde schouderpadden is het als ouder/verzorger zijnde ook comfortabel om de draagzak om te hebben. Ook de heupriem is gewatteerd en bevat een zakje om iets mee te nemen.

Conclusie van de review

De Tula Free-To-Grow is ideaal wanneer je een draagzak zoekt voor je baby. Hij of zij kan al heel snel in de draagzak overal mee naartoe worden genomen. Daarnaast kan je de draagzak ook lang gebruiken, door de gespen en drukknoppen groeit de draagzak met je kindje mee. Verder kun je de Tula draagzak op je buik en op je rug gebruiken maar is het dragen op je buik toch wel iets beter. Ten slotte zit er een zakje aan de heupband waar je eventueel je telefoon en portemonnee in kan opbergen.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €139.9
  • Geschikt tot kindjes van 20 kilo
  • Op drie manieren draagbaar
  • Zonder verkleinkussen
  • Ergonomische zitten
  • Past zich aan aan baby
  • Velcro-strips en drukknoopjes
  • Je draagt het gewicht meer op heupen ipv rug
  • Kan in wasmachine
  • Eerste keer zelf aandoen is wat lastig
  • Heeft oefening nodig om goed aan te doen
  Baby's
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Ergobaby-Adapt-ergonomische-draagzak.jpg

  Met de Ergobaby Adapt-draagzak kan je je kindje, vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer 20 kilo weegt, dichtbij je dragen. Zo heb je je handen vrij voor andere dingen maar is je kindje vlakbij.

  De draagzak van Ergobaby kan je op drie verschillende manieren dragen; op de rug, op de buik en op de heup. Zo kan je urenlang je kindje bij je dragen zonder ergens last van te krijgen. Daarnaast kan je je kindje al vanaf de geboorte (3,2 kilo) bij je dragen in deze draagzak zonder gebruik te maken van een verkleinkussen.

  Ook groeit de draagzak mee met je kindje. De ergonomische zitting past zich aan aan je groeiende kindje. Verder kan je de draagzak groter en kleiner maken door middel van velcro-strips en drukknoopjes. Zo blijf je je baby dragen in de ergonomische M-houding. In het begin is het wel even lastig om de draagzak goed om te doen maar na een paar keer oefenen gaat dit bijna vanzelf. Ook heeft deze draagzak een gewatteerde en plooibare nek- en hoofdsteun

  Deze draagzak wordt door de Duitse AGR bestempeld als ‘’ruggezond’’ en door het IIH (Internationaal Instituut voor Heupdysplasie) als ‘’Heup Gezond’’.  Verder is de draagzak wasmachine bestendig en gemaakt van 100% premium katoen.

  Conclusie van de review

  De draagzak van Ergobaby groeit met je kindje mee. Door de velcro-strips en drukknoopjes kan je de draagzak zelf steeds groter maken en de ergonomische zitting past zich steeds aan aan je groeiende kindje zou dat hij/zij altijd in de juiste houding blijft zitten. Verder kan deze draagzak in de wasmachine en is het gemaakt van 100% katoen.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €139
   • Goedkope draagzak van kwaliteit
   • Ergonomisch voor baby & drager
   • Gratis handige opbergtas met schouderband
   • Geschikt voor buik en rug
   Budget
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Gold-Baby-Carrier-Power-Draagzak.jpg

   Een ergonomische draagzak van kwaliteit voor een wat lagere prijs. Deze goedkope draagzak van Gold Baby Carrier is geschikt voor zowel de buik als de rug. Baby’s en kleine kinderen tussen de 5 en 20 kilo kunnen gebruik maken van deze draagzak.

   Zowel voor de inzittende als de drager (jij) is het een comfortabele en ergonomische draagzak.

   Deze draagzak is dan wel wat goedkoper, de kwaliteit is prima. De binnenkant van draagzak, waar je kindje zit, is lekker zacht en is uitgerust met een breed zitvlak. Hierdoor is de bewegingsvrijheid van je kindje niet te beperkt, maar zit de draagzak ook niet te los dat je kindje heen en weer schommelt tijdens het wandelen.

   Je kindje groeit. Het is fijn als de draagzak dan is ontworpen om mee te groeien. Hierdoor hoef je niet na 1 jaar een nieuwe draagzak aan te schaffen. De draagzak is zowel op de buik als op de rug te dragen en is aanpasbaar aan het gewicht en formaat van je kindje.

   Conclusie van de review

   Dit is onze favoriete goedkope draagzak voor baby’s en peuters. Het is een kwalitatief sterk product voor een wat lagere prijs. Voor lange dagtochten zijn er betere alternatieven of kan je kijken naar een rugdrager. Ga je echter een wandeling maken of ben je een paar uur met de baby onderweg? Dan is de Gold Baby Carrier draagzak een zeer goede keuze.

    • Makkelijk en snel om te doen
    • Makkelijk alleen vast te maken
    • 100% katoen
    • Snel aanpasbaar
    • Gaat lang mee
    • Comfortabel
    • Heeft oefening nodig om goed vast te zetten de eerste keren
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/ByKay-Click-Carrier-Classic-Draagzak.jpg

    Bij de Click Carrier Classic Baby draagzak van ByKay klik je de draagzak vast en kan je op pad. De draagzak is erg comfortabel en makkelijk in gebruik.

    De draagzak van ByKay kan je zowel op je buik als op je rug en heup dragen. De draagzak is makkelijk aan te passen wanneer je je kindje op een andere manier wilt dragen. Ook is de draagzak makkelijk om te doen. Je klikt de gespen vast en je kan gaan.

    Verder is de Click Carrier Classic Baby geschikt voor kleine kindjes maar niet voor pasgeboren baby’s. Door de bevestigingsband kan je de draagzak strakker en groter maken. Ook ideaal wanneer je nog twee kleine kindjes hebt. Je kan dan de draagzak snel aanpassen aan het andere kindje.

    Conclusie van de review

    Wanneer je een draagzak zoekt die je op verschillende manier kan dragen, is de Click Carrier Classic Baby van ByKay de perfecte oplossing. Deze draagzak kun je dragen op buik, rug en heup. Ook zijn de banden aanpasbaar in de lengte en breedte. Zo kan je er lang gebruik van maken.

     Tips voor het gebruik van een draagzak

     1. Let erop dat de baby het in een draagzak snel warm kan krijgen wanneer het buiten ook warm is. Haal hem of haar regelmatige er even uit wanneer het warm is.
     2. Oefen van te voren eerst met het omdoen van de buik- of rugdrager voordat je met je baby erin gaat lopen. Zo weet je of de drager goed zit en waar je nog op moet letten.
     3. Zorg dat de dragen genoeg steun geeft aan de rug en het hoofd van je kindje.
     4. Wen eerst goed aan de drager en draag het niet meteen de hele dag. Zowel jij als je kindje moeten er even aan wennen.
     5. Zorg dat de armpjes en beentjes genoeg ruimte hebben en niet knel komen te zitten.
     6. Let er op dat je baby goed in de buikdrager zit en niet los kan komen. Pas op dat de baby niet té strak zit!

     Is een draagzak goed voor baby’s?

     Een draagzak is goed voor baby´s wanneer deze veilig is. Je kunt dan makkelijk je baby met je mee dragen terwijl je je handen vrij hebt. Het is goed voor huid-op-huid contact en draagt bij aan de sociale ontwikkeling. Afgeraden wordt om de draagzak op de fiets te gebruiken.

     Zijn er draagzakken voor pasgeboren baby’s?

     Ja, de meeste draagzakken zijn ook geschikt voor pasgeboren baby’s. Vaak kun je de draagzak verkleinen zodat je kleine baby erin past. Soms heb je nog een extra hulpmiddel nodig die het dragen veilig maakt. Als dat het geval is, staat dat beschreven in de productomschrijving.

     Hoe oud moet een kind zijn voor een draagzak?

     Er is geen minimumleeftijd waarop je je kindje in de draagzak kan vervoeren. De meeste draagzakken zijn namelijk geschikt voor pasgeboren baby’s. Vaak wordt er aangehouden dat je je kindje in de draagzak kunt dragen zolang hij/zij er nog inpast en zolang jij het nog kan dragen. Gemiddeld is dit tot ongeveer het 2e levensjaar.

     Wat is het verschil tussen een draagzak en draagdoek?

     Een draagdoek wordt vaak als iets comfortabeler ervaren. Je baby’tje zit dicht tegen je huid aan en kan zo lekker slapen. Een draagzak is wel een stuk makkelijker aan te passen, ook terwijl je de draagzak om hebt. Ook kun je deze draagzak makkelijk op de rug dragen.

     Hoe kies je de juiste draagzak?

     De juiste draagzak is verstelbaar zodat deze meegroeit met je kindje en zodat jij en je partner de draagzak kunnen gebruiken. Verder ondersteunt de draagzak je kindje rondom de nek en de knieën en is het comfortabel voor jou om de zak te dragen. Ook is het belangrijk dat de draagzak gemaakt is van een flexibele stof die goed aanvoelt en lang mee gaat. Ten slotte is een heupband aan te raden voor extra ondersteuning en draagkracht.

     Wat zijn meest veilige en beste merken?

     De meest bekende en betrouwbare merken zijn onder andere Tula, Ergobaby, Bykay, Goldbaby, Isara, Ilmaha, Babybjorn, Deryan, Rookie, Storchenwiege, Hoppediz, Chicco. Koop de draagzak altijd bij een erkende en betrouwbare winkel.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.