Luchtvochtigheid in babykamers

Baby & Kind Wonen & Huishouden

Een nieuwe toevoeging aan het gezin betreft veel voorbereidingen. Met veel nauwkeurigheid worden alle benodigde spullen aangeschaft. Er wordt onderzocht wat de meest veilige producten voor baby’s en jonge kinderen zijn. Een belangrijk onderdeel dat vaak wordt vergeten maar net zo belangrijk kan zijn is een goede luchtbevochtiger voor op de babykamer.

Voordelen van een luchtbevochtiger op de babykamer

Luchtbevochtigers zijn geen wondermiddel voor alles wat te maken heeft met de kwaliteit van de lucht. Een van de grootste voordelen van een luchtbevochtiger is het tegengaan van een te droge lucht.

 • Beter voor de luchtwegen van je kindje
 • Hydrateert de huid en voorkomt uitdroging
 • White noise zorgt dat je kindje makkelijker in slaap valt

Zeker in de koudere wintermaanden kan een te droge lucht een probleem vormen. Dit heb je tijdens de winter vast wel gemerkt door loopneuzen, een pijnlijke keel en misschien zelfs sinusitis.

Luchtvochtigheid heeft een effect op de luchtwegen van je baby

1. Een luchtbevochtiger is goed voor de luchtwegen van je baby

Aangezien baby’s en jonge kinderen van zichzelf al vatbaarder zijn voor ziektes, zijn deze koude maanden nog vervelender voor hen. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht een hoger vochtgehalte krijgt, wat het ademhalen op zich al makkelijker maakt.

Een goede luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat jouw baby fijner slaapt en tijdens het slapen minder slijm opbouwt. Een rustige slaap is voor volwassenen belangrijk, laat staan baby’s die het dubbele in tijd van een volwassen persoon wegslapen.

Baby met droge huid

2. Droge huid bij jouw baby voorkomen en tegengaan

Droge en koude lucht is om het op zijn zachtst te zeggen niet optimaal voor onze huid. Jonge kinderen en baby’s hebben kunnen dezelfde problemen ervaren als volwassenen, maar om de huid van jouw kindje zo goed mogelijk tegen deze kleine pijntjes te weren kan een luchtbevochtiger goed van pas komen.

De huid van een baby is niet 100% hetzelfde als die van een volwassenen. Een geïrriteerde of droge huid wil je dan ook bij jonge kinderen voorkomen. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de babykamer op een plezant niveau ligt, tussen de 30% en 60%. Deze optimale luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de huid van de baby zijn natuurlijke vochtigheid behoudt.

White noise van een luchtbevochtiger

3. White noise in de babykamer

Uit onderzoek blijkt dat baby’s in de baarmoeder constant het rondpompen van bloed door de bloedvaten horen. En dat geluid is niet héél zacht. Door een constant en ritmisch geluid na te bootsen vallen veel baby’s een stuk makkelijker in slaap. White noise zorgt voor baby’s dat achtergrondgeluiden, zoals rumoerige broertjes of zusjes, minder invloed hebben op de rust van je kleintje.

Er bestaan zeer stille modellen van luchtbevochtigers, maar de meeste modellen maken toch wat geluid. Afhankelijk van de wensen van jouw kleine kan een luchtbevochtiger die white noise produceert een goede toevoeging zijn voor een fijne slaapsessie.

philipsHU480301
9.4/10
Beste koop

Beste koop luchtbevochtiger

Philips HU4803/01

 • NanoCloud technologie tot 99% minder bacteriën verspreid
 • Automatische vochtigheidsregulatie
 • Slaapmodus: stiller tijdens het slapen
 • Ingebouwde hygrometer voor luchtvochtigheidsgraad
 • Filter elke 3 maanden vervangen
 • Reinigt de lucht niet, reguleert alleen de vochtigheid
 • Filter verkleurd door kalk (niet schadelijk)

Onze favoriet en de beste koop luchtbevochtiger. Niet te duur en uitermate geschikt voor kleinere ruimtes tot 25m² zoals de kinderkamer, slaapkamer of woonkamer. Slaapmodus, hygrometer, en automatische vochtigheid regulatie - de Philips heeft alles.

Verzorging van een luchtbevochtiger in de babykamer

Het is belangrijk dat als je een luchtbevochtiger op de babykamer plaatst (of op andere plekken), dat je de juiste zorg er aan besteed. Hieronder een korte lijst van enkele punten waar je echt op moet letten.

 • Laat de luchtbevochtiger af en toe drogen. Als je dit niet doet kan er na langere tijd schimmel ontstaan.
 • Luchtbevochtigers kunnen warm worden als ze stoom produceren. Zorg er dan ook voor dat de luchtbevochtiger op een veilige plek staat, waar jouw kind of baby er niet zomaar mee kan spelen.
 • Als laatste: elke luchtbevochtiger is anders, maar ze komen allemaal met een handleiding hoe je het best met de luchtbevochtiger kan omgaan. De handleiding is er voor een reden.

Zeker in de winter is een luchtbevochtiger voor in de babykamer dus een goed idee. Een goed model voor in de babykamer is dan ook de Philips HU4803/01 luchtbevochtiger.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.