Voordelen van een luchtbevochtiger in de winter

Wonen & Huishouden

Iedereen heeft wel eens last van droge lucht. Geïrriteerde ogen en een droge keel zijn maar twee van de vele voorbeelden. In de winter komen deze klachten zelfs vaker voor dan tijdens de warmere seizoenen. Met een luchtbevochtiger kan je veel van deze klachten voorkomen.

In de winter, net als in de zomer, is het fijn om te kunnen genieten van het comfort van thuis. Er zijn zoveel dingen die van ons huis een toevluchtsoord maken: een warm vuur in de open haard, de mensen van wie we houden, zachte achtergrondmuziek en bekende geluiden en geuren. In de koude winter brengen we als Nederlanders nog meer tijd door in onze huizen en het is daarom ook belangrijk dat de lucht die we thuis inademen aangenaam en gezond is.

Droge lucht en gezondheid

In de winter ervaart iedereen het ongemak van de droge lucht. Enkele voorbeelden van symptomen die veroorzaakt kunnen worden door droge lucht zijn:

  • droge, geïrriteerde ogen, neus en keel
  • neusbloedingen
  • neusverstopping
  • droge huid

Bovendien kan droge lucht bijdragen aan het verergeren van bepaalde gezondheidsproblemen zoals verkoudheid, griep, chronische longziektes, astma, sinusitis en verschillende allergieën.

Vochtigheidsgraad in de lucht en luchtbevochtigers

Bevochtiging verbetert de luchtkwaliteit. Het is dan ook een goed idee om de luchtvochtigheid in huis regelmatig te meten. Het apparaat dat wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in uw huis te meten wordt een hygrometer genoemd.

Meet de vochtigheidsgraad in uw huis met behulp van een hygrometer en houd de vochtigheidsgraad op ongeveer 50% in de zomer en 30% in de winter. Gebruik indien nodig een ontvochtiger om de relatieve vochtigheid te verlagen en een luchtbevochtiger wanneer de lucht te droog is.

Het gebruik van een luchtbevochtiger kan vooral nuttig zijn voor baby’s of jonge kinderen, vooral als ze ademhalingsproblemen, verkoudheid of griep symptomen hebben. Het is een extra manier om de gezondheid van kinderen in de winter te beschermen.

Ongeacht het seizoen zijn luchtbevochtigers dus een goede manier om met droge lucht om te gaan.

Bij gebruik volgens de instructies van de fabrikant vormen luchtbevochtigers geen enkel risico. Als ze echter niet regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd, kunnen ze de ademhalingsproblemen van mensen met astma, allergieën of andere ademhalingsproblemen verergeren. Het is daarom belangrijk om de instructies van de fabrikanten te volgen qua schoonmaak van de luchtbevochtiger.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.