Yogamat Koopgids

Beste yogamatten van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 5 september 2022

Met de opkomst van sporten als yoga en pilates, maken steeds meer mensen gebruik van de zogenaamde yogamat. Dit oprolbare yogamatje is gemakkelijk mee te nemen naar de sportschool en makkelijk op te bergen wanneer je weer thuis bent. Ben je benieuwd waarom je zelf zou investeren in een yogamat en waar je een goede yogamat aan herkent? Wat is het verschil tussen een fitnessmat en een mat voor de yoga? Lees dan vooral verder.

Beste koop van 2024
Manduka Black Pro is de yogamat met de beste grip
Beste yogamat voor extra grip

Manduka Black Pro

  • Extra groot formaat - perfect voor thuisgebruik
  • Zeer goede grip en anti-slip materialen voor een stevige yogasessie
  • Lekker dik - je lichaam maakt geen pijnlijk contact met de vloer
  • 99% latexvrij en geschikt voor mensen met een latexallergie
  • Houdt vocht en stof buiten dankzij de gesloten-celstructuur
  • Öko-Tex gecertificeerd

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Manduka Black Pro is de yogamat met de beste grip
Beste koop 2021

Manduka Black Pro

Niet enkel onze persoonlijke favoriet, maar de Manduka Black Pro is ook de beste koop. Wat duurder, maar een perfecte grip, hoge kwaliteit materialen en perfect voor iedereen met zweterige handen.
Tresko Yogamat is dikker en biedt extra comfort

Tresko Yogamat

Deze comfortabele dikke yogamat is ideaal om mee aan de slag te gaan zonder de grond door de mat heen te voelen. Bevat een handige anti-slip laag en heeft een formaat geschikt voor de meeste lengtes.
De Manduka eKo Superlite is de beste yogamat voor op reis

Manduka eKo Superlite Travel YogaMat

De Manduka eKo Superlite is de ideale yogamat voor op reis. Extra licht, volledig anti-slip aan beiden kanten: de mat blijft goed liggen en jij glijdt niet uit over het zweet tijdens je reizen.
Liforme FItnessmat is de beste professionele yogamat
High-end

Liforme Fitnessmat

De beste yogamat voor professioneel gebruik en als je een yogamat van zeer hoge kwaliteit zoekt. Deze professionele yogamat is perfect voor de ervaren yogi. De toplaag stoot zweet en vocht af en de mat is makkelijk mee te nemen.
De Tunturi PVC is de beste goedkope yogamat
Budget

Tunturi PVC Yogamat

Deze goedkope yogamat is ideaal voor de beginnende yogi. Misschien wat dun, maar daardoor makkelijk mee te nemen en op te rollen voor als je naar yogales gaat.

Waarom een eigen yogamat kopen?

Vaak hebben sportscholen een eigen selectie aan yogamatten waar je uit kan kiezen. Erg makkelijk voor de beginnende yogi, maar wanneer je meer tijd en aandacht in de sport wil investeren, is een eigen yogamatje zeker aan te raden. De grootste voordelen zijn:

  • Hygiene: je bent de enige die gebruik maakt van je mat.
  • Jouw stijl: je kiest de yogamat die het best bij jou past.
  • Voor onderweg: je kiest een lichte yogamat die eenvoudig is mee te nemen.
  • Thuisgebruik: voor thuis kies je een comfortabele, dikkere yogamat.

Ten eerste worden de yogamatten in de meeste sportscholen niet zo vaak schoongemaakt als je zou willen. Dit zorgt voor een perfect oppervlak voor bacteriën van je voorgangers. Dit kan leiden tot kalknagels, huidproblemen en zelfs (in de ergste gevallen) herpes. Om hierop geen risico te lopen kun je het beste je eigen mat meenemen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor yoga maar ook voor andere sporten die meestal op een mat worden uitgevoerd.

Het andere grote voordeel van je eigen yogamat is natuurlijk dat je hem makkelijk thuis kan uitrollen en je eigen oefeningen kan doen. Yogalessen via Youtube of andere platformen wordt steeds gebruikelijker. Met je eigen matje ben je comfortabeler dan als je de oefeningen op het tapijt moet uitvoeren.

Wat is het verschil tussen een yoga- en fitnessmat?

Een fitnessmat vind je vaak op de vloer in sportscholen, maar dan ingebouwd. Beiden bieden ze extra grip. Het belangrijkste verschil is dat een yogamat vaak is ontworpen om gebruikt te worden zonder schoenen. Daarnaast maak je veel bewegingen waar je met je gezicht en lichaam dicht tegen de mat aan kan komen en hierdoor is de textuur van de mat ook belangrijk. Zacht en licht ‘sticky’, dat heb je het liefst.

Een fitnessmat gebruikt vaak net een ander materiaal, die minder prettig is voor de yoga. Laat je niet door de naam misleiden, zo wordt de Liforme mat officieel ook een fitnessmat genoemd, maar is dit zeker een mat bedoeld voor yoga.

Onderhoud van een yogamat

Zoals hierboven omschreven, is een yogamat een ideale plek voor bacteriën om zich te verzamelen. Je eigen yogamatje is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Hoe en hoe vaak maak je je yogamat schoon?

Je kan het beste je yogamat na ieder gebruik met een doekje afnemen. Vul een plantenspuit voor 50% met water en 50% met schoonmaakazijn. Spray de mix vervolgens (niet al te veel) op de mat en gebruik een doekje om de mat af te nemen. Je bent er niet meer dan twee minuten mee bezig en je verlengt de levensduur van je yogamat. Als alternatief op de schoonmaakazijn/water mix kun je ook een wateroplosbare zeep gebruiken (zoals een beetje afwasmiddel gemengd met water) of een kant-en-klaar schoonmaakdoekje gebruiken.

Eens in de zoveel tijd is het aan te raden om je yogamat een goede schoonmaakbeurt te geven. Gebruik wat meer zeep en wrijf het goed in in de mat. Gebruik vervolgens een vochtige doek om alle zeep te verwijderen. Zorg dat de zeep helemaal weg is en laat de mat aan de lucht drogen.

Wat niet te doen tijdens het schoonmaken van je yogamat?

Gebruik allereerst niet te veel water en zeep. Wanneer je de yogamat helemaal doorweekt, kan het moeilijk worden om de mat helemaal droog te krijgen en kan er schimmel ontstaan.

Laat ten tweede de yogamat niet drogen in volle zon. Dit zorgt ervoor dat de yogamat steeds moeilijker opgerold kan worden en uiteindelijk kan breken.

Waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een yogamat

Formaat

De standaard breedte van een yogamat is 60cm breed. Afhankelijk van je eigen formaat en je beschikbare ruimte kan het echter prettiger zijn om een bredere yogamat aan te schaffen. Ook in de lengte van de yogamat bestaat variatie.

Naast de standaard lengte van tussen de 180 en 183 centimeter, zijn yogamatten tot wel 215 centimeter verkrijgbaar. Ook kun je voor een kortere yogamatten kiezen wanneer je wat minder ruimte tot je beschikking hebt.

Dikte

De dikte van een yogamat is erg belangrijk. Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler bepaalde houdingen zijn. Het is uiteraard wel zo dat de dikkere yogamatten ook zwaarder en moeilijker mee te nemen zijn.

Standaard zijn yogamatten ongeveer 4mm dik, maar je kan zelfs matten vinden met een dikte van 15mm of meer. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen die snel last krijgen van hun knieën tijdens de yoga.

Grip

Aangezien je verschillende poses zal aannemen tijdens yoga, is het zeer belangrijk dat je yogamat de juiste grip heeft. Het is niet de bedoeling dat je uitglijdt of de hele tijd je handen moet herpositioneren. Ook zorgt juiste grip aan de onderkant van de mat ervoor dat de mat tijdens de oefeningen niet over de vloer zal schuiven.

Matten van natuurrubber hebben de beste grip uit zichzelf. Tegenwoordig worden echter ook yogamatten op de markt gebracht met speciale grip technologie.

Materiaal

Bij de productie van yogamatten worden verschillende materialen gebruikt. De meeste goedkopere yogamatten zijn gemaakt van PVC. Een licht, plastic materiaal met veel grip. Sommige duurdere merken versterken hun PVC matten met vezels waardoor de mat minder snel uitdroogt en brokkelt.

TPE yogamatten zijn de nieuwste uitvinding. Dit bio-afbreekbare, kunststof materiaal heeft ontzettend veel natuurlijke grip (ook bij transpiratie). Daarnaast zijn TPE matten licht en flexibel.

Tot slot bestaan er yogamatten die van natuurrubber zijn gemaakt. Ook deze matten beschikken over zeer goede natuurlijke grip (ook bij transpiratie). Ze zijn wat zwaarder en moeilijker mee te nemen, maar blijven door het gewicht wel zeer goed op de grond liggen zonder op te krullen.

Uiterlijk

Instagrammer of niet, een mooi yogamatje is voor iedereen leuk om te hebben. Gelukkig zijn er honderden verschillende uitvoeringen in kleur en patroon. Kies voor een donkere kleur wanneer het je niet zoveel uitmaakt aangezien dit minder vlekken aantrekt.

Er bestaan tegenwoordig zelfs yogamatten met een praktische print: verschillende lijnen om je te laten zien of je recht staat. Zeer handig voor beginnende én professionele yogi’s die hun houding willen verbeteren.

De vijf beste yogamatten

Niet iedereen is op zoek naar dezelfde yogamat. We hebben vijf verschillende modellen uitgezocht, van de beste goedkope yogamat tot de beste voor professioneel gebruik.

  • Extra groot formaat - perfect voor thuisgebruik
  • Zeer goede grip en anti-slip materialen voor een stevige yogasessie
  • Lekker dik - je lichaam maakt geen pijnlijk contact met de vloer
  • 99% latexvrij en geschikt voor mensen met een latexallergie
  • Houdt vocht en stof buiten dankzij de gesloten-celstructuur
  • Öko-Tex gecertificeerd
  • Hogere prijs en door het gewicht van 4 kilo minder eenvoudig mee te nemen
Beste koop 2021
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Manduka-Black-Pro-Yogamat.jpg

Manduka beschikt veruit over de beste anti-slip yogamatten dankzij de gebruikte materialen en de productiemethode. Met de Manduka Black Pro zal je, hoeveel je ook zweet, niet over de mat uitglijden. Je kan alles uit je yogasessie halen zonder constant te hoeven herpositioneren.

Met een lengte van 216 en een breedte van 66 centimeter zul je ruimte genoeg hebben voor alle mogelijke yogaposes. Met een dikte van 6mm is het matje comfortabel maar ook makkelijk op te rollen en mee te nemen. De Pro-lijn is in meerdere kleuren verkrijgbaar en hierdoor makkelijk af te stemmen op je interieur en voorkeur.

Heb je een latexallergie? Dan is dit de mat voor jou. Dit product is 99% latexvrij en hiermee anti-allergeen voor mensen met een latexallergie. De yogamat bestaat uit twee lagen: De gestippelde antislip-laag, waardoor de mat stevig op de grond blijft liggen en de extra grip toplaag welke dankzij een gesloten-celstructuur zweet en stof buiten houdt. Ook heeft geeft de yogamat extra grip dankzij het gebruikte PVC. De mat is Öko-Tex gecertificeerd, wat inhoudt dat het een emissievrij ontwikkeld product is.

    • Extra dik (15 mm)
    • Perfect formaat voor de meeste lengtes
    • Anti-slip materiaal
    • Materiaal is phthalatenvrij
    • Rolt wat groter op en is wat lastiger mee te nemen
    • Geen bio-afbreekbaar materiaal
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Tresko-Yogamat.jpg

    De drempel om te beginnen met sporten kan soms hoog liggen; vooral als je last hebt van fysieke beperkingen. Om de drempel wat te verlagen worden verschillende extra dikke yogamatten aangeboden. Door de extra schuimlaag is de mat comfortabeler om op te liggen en prettiger bij het aannemen van verschillende poses.

    Met een dikte van 15mm is dit een van de dikkere yogamatjes die je kan krijgen. De mat heeft een afmeting van 185 bij 60 cm en is hiermee geschikt voor kleine én grote ruimtes. Met deze gemiddelde afmetingen kunnen mensen van de meeste lengtes comfortabel sporten.

    Het NBR-schuim materiaal isoleert zeer goed en is dus ook voor buiten sporten erg handig. De mat is phthalaten vrij en huidvriendelijk. Daarnaast is het materiaal antislip en slijtvast. Voor extra variatie kun je gebruik maken van zowel de geribbelde kant als de gladde kant.

      • Extra dun en licht - super eenvoudig mee te nemen
      • Biologisch natuurrubber (dus niet uit het Amazonegebied)
      • Antislip-laag aan de onderkant en extra grip-laag op de bovenkant
      • 99% latexvrij en geschikt voor mensen met een latexallergie
      • Door het zeer dunne materiaal minder comfortabel voor beginnende yogi’s
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Manduka-eKo-Superlite-Travel-YogaMat.jpg

      Voor rondreizende yogi’s kan een yogamat toch wat onhandig zijn om mee te nemen. Het extra lichte yogamatje van Manduka is hiervoor de perfecte oplossing. Het vederlichte en dunne design van de eKo Superlight zorgt voor een makkelijk opbergbaar en draagbare mat dat je overal mee naartoe kan nemen.

      De eKo Superlight heeft een afmeting van 180 bij 61 cm en is hiermee ideaal voor mensen van de meeste lengtes. Ook neemt de uitgerolde mat weinig ruimte in beslag, waardoor je zelfs in de kleinste hotelkamertjes je yoga oefeningen voort kunt zetten. De mat is slechts 1,5 mm dik en hierdoor makkelijk op te rollen en zelfs te vouwen. Voor minder ervaren yogi’s kan de extreem dunne mat wat oncomfortabel aanvoelen.

      Doordat de yogamat gemaakt is van biologisch rubber (niet geoogst in het Amazonegebied) hoef je je over de productie niet schuldig te voelen; de mat is helemaal verantwoord. Heb je een latexallergie? Dan is dit de mat voor jou. Dit product is 99% latexvrij en hiermee anti-allergeen voor mensen met een latexallergie. De yogamat bestaat uit twee lagen. De antisliplaag waardoor de mat stevig op de grond blijft liggen en de extra grip toplaag welke dankzij een gesloten-celstructuur zweet en stof buiten houdt.

        • Groter formaat voor meer ruimte
        • AlignForMe concept zorgt voor een symmetrische houding
        • Liforme staat voor yogamatten van kwaliteit
        • Geen giftige stoffen gebruikt
        • Hogere prijs
        • Met 2,5 kilo wat aan de zware kant
        High-end
        https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Liforme-Fitnessmat.jpg

        Als je echt serieus bent over je yoga training ga je voor een Liforme Fitnessmat. Na vijf jaar intensief onderzoek heeft Liforme alle elementen die bij een professionele fitnessmat horen bij elkaar gebracht. Deze yogamat is makkelijk op te rollen en mee te nemen in de meegeleverde draagtas.

        Met een afmeting van 185 bij 68 cm is deze mat iets groter dan normaal en heb je wat meer ruimte om je oefeningen op te doen. De dikte van de mat is 4,2 mm en hiermee door iedereen comfortabel te gebruiken. Het gebruikte natuurrubber is door thermoplastische technologie met de toplaag samengevoegd om geen giftige lijm te hoeven gebruiken. De toplaag is gecreëerd om het doordringen van vocht te voorkomen en verdampt zweet en water zeer snel.

        De Liforme Fitnessmat is voorzien van het unieke AlignForMe concept. In de yogamat zijn verschillende lijnen gegraveerd om het gebruik van giftige verf te voorkomen. Je kan de gegraveerde lijnen als leidraad voor de oefeningen gebruiken en je zal dankzij deze lijnen altijd symmetrisch staan.

          • Goedkope yogamat van goede kwaliteit
          • Perfect formaat voor de meeste lengtes
          • Veel designopties
          • Anti-slip materiaal voor extra grip
          • Met een dikte van slechts 4mm makkelijk mee te nemen, maar ook erg dun
          Budget
          https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Tunturi-PVC-Yogamat.jpg

          Weet je nog niet zeker of yoga wat voor jou is en wil je niet te veel uitgeven? Dan is een yogamat van Tunturi een hele mooie optie. Voor ongeveer een tientje bestel je deze PVC yogamat al. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende leuke kleuren en motieven om je work-out routine helemaal af te maken.

          Met een lengte van 183 x 61 cm valt deze yogamat aan de grote kant van de standaard afmetingen. Het matje is dus geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes en is comfortabel voor de meeste lengtes. Met 4 mm dikte beschik je over een vrij dunne mat. Heb je snel last van je knieën of ben je op zoek naar wat meer comfort, dan is dit niet de meest geschikte keuze voor jou.

          Het PVC materiaal zorgt voor een draagbare mat en is makkelijk op te rollen. Het materiaal is antislip waardoor de mat niet snel over de grond zal schuiven en je veel grip hebt (zelfs bij transpireren). De mat wordt geleverd inclusief draagelastiek zodat je hem makkelijk mee kan nemen naar de sport- of yogaschool.

            Wat is het beste materiaal yogamat?

            Het beste materiaal voor een yogamat ligt vooral aan je eigen voorkeur. De meeste yogamatten van een lagere prijs zijn gemaakt van PVC, soms versterkt met synthetische vezels om de gebruiksduur te verlengen. PVC zorgt voor veel grip en is licht in gewicht.

            Ook zijn er yogamatten gemaakt van natuurrubber. Deze zijn wat zwaarder maar blijven hierdoor wel goed op de grond liggen. Dit is een duurzamere keuze. Tenslotte zijn er nieuwe yogamatten gemaakt van TPE (Thermoplastic elastomer). Dit is een synthetisch rubber dat vrij is van schadelijke stoffen. 

            Hoe dik moet een yogamat zijn?

            De standaardmaat van een yogamat is ongeveer 4 mm dik. Wanneer je meer ondersteuning zoekt tijdens het doen van yoga oefeningen, zijn er ook matjes van 5-8 mm. Ten slotte zijn er ook yogamatjes verkrijgbaar die maar 1-2 mm dik zijn. Deze zijn makkelijk op te vouwen en zijn hierdoor geschikt voor op reis. 

            Waar let je op bij het kopen van een goede yogamat?

            Een goede yogamat voldoet aan een aantal eisen, zo is het belangrijk dat het matje groot genoeg is. De standaard breedte is 60 cm maar het kan zo zijn dat die te smal is. Andere maten zijn ook verkrijgbaar. De standaardlengte van een yogamat is 180-183 cm, maar ook hier zijn grotere maten verkrijgbaar tot wel 215 cm. Verder is de grip erg belangrijk, want je wilt niet wegglijden. Daarnaast komen yogamatten in verschillende materialen en designs. Dit is vooral een persoonlijke voorkeur.

            Hoe maak je een yogamat goed schoon?

            Een yogamat is eenvoudig te reinigen. Doe wat water in een plantenspuit en voeg hier 2 druppels vetvrije schoonmaakmiddel aan toe. Sproei dit lichtjes op je yogamat en neem daarna de mat af met een vochtige warme doek. Zo haal je alle zeepresten weg. Vervolgens kun je de yogamat in een droge ruimte laten droog.

            Hoe vaak moet een yogamat worden vervangen?

            Een yogamat gaat gemiddeld 5 jaar mee. Factoren die bijdragen aan een langere levensduur zijn het goed schoon houden van de mat, de mat niet uitlenen, de mat alleen gebruiken voor yoga en het materiaal. Een yogamat gemaakt van PVC gaat gemiddeld het langst mee.


            Reacties

            Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

            Geef een reactie:

            Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.