Beste fietsnavigatie van 2019

De beste fietsnavigatie van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 23 december 2021

Dat we navigatie gebruiken in de auto is bijna standaard geworden. Maar navigatie op de fiets? Dat is nog niet zo standaard in ons dagelijks leven. En juist terwijl dit super handig kan zijn. Vooral mensen die vaak op de fiets zitten, recreatief of niet recreatief. Zeker nu het gebruik van je mobiel op de fiets je een stevige bekeuring op kan leveren is fietsnavigatie bijna onmisbaar.

Beste koop van 2024
Garmin edge 530
Beste koop fietsnavigatie

Garmin edge 530

  • Veel inzicht in training en conditie
  • Points of Interest functie
  • Te koppelen met Strava
  • Batterijduur tot wel 20 uur
  • Knoppen aan de zijkant
  • ''Find My Edge'' functie
  • Met Bike Alarm

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Garmin edge 530

Garmin edge 530

Beste koop fietsnavigatie voor de prestatiegerichte fietser
Mio Cyclo 205 HC Europa Fietsnavigatie

Mio Cyclo 205 HC Europa

Voor de ontspannende fietser
Wahoo ELEMNT BOLT Fietsnavigatie voor de professional

Wahoo Elemnt Bolt GPS Fietscomputer

Voor de professionele fietser
Mio Cyclo 210

Mio Cyclo 210

Voor de fietsers die graag een dagje weggaan met de fiets en met de fietsnavigatie langs interessante punten willen rijden.

Waarom zou je fietsnavigatie aanschaffen?

Wanneer je gaat fietsen, sportief of recreatief, is het handig wanneer je de weg weet. Natuurlijk zijn er bordjes en knooppunten waardoor je de weg kan vinden maar hoe vaak mis je zo’n bordje? Met een fietsnavigatie kan je nooit meer de weg kwijtraken. 

Daarnaast kan je met een fietsnavigatie zelf ook routes toevoegen, wijzigen en opslaan. Met sommige fietsnavigatie heb je nog meerdere functies, bijvoorbeeld een hartslagmeter of een elektronisch kompas. Daarnaast kan je aan sommige modellen ook je smartphone koppelen. Dit is handig omdat je dan je mobiel veilig weg kan stoppen. En met de nieuwe wetgeving wat betreft het gebruik van mobiele telefoons op de fiets is de fietsnavigatie de perfecte oplossing. Je houdt dan zo weer vijfennegentig euro in je zak. Met de modellen waar je je smartphone aan kan koppelen kun je ook berichten laten weergeven op de fietsnavigatie. 

Hoe werkt navigatie?

In navigatie zijn er drie belangrijke onderdelen: de plaatsbepaling, het uitzetten van een route richting bestemming en het rekening houden met eventuele obstakels. Dit wil je allemaal zo nauwkeurig mogelijk zodat je een goed idee hebt waar je heen moet, hoe je er komt en hoelang dit gaat duren.

Dit wordt gedaan door eenendertig navigatiesatellieten die in de ruimte zweven, ruim twintigduizend kilometer hier vandaan. Elk van deze satellieten bevat een hele precieze atoomklok. Zo precies dat het de tijd tot op drie miljardste seconde nauwkeurig kan aangeven. 

Ook de baan van de satellieten is erg precies. Waar je ook bent ter wereld, er zijn er constant minimaal vier boven de horizon. Iedere satelliet heeft een nummer, deze wordt constant naar de aarde verzonden, samen met de positie en wanneer het bericht is verzonden. Dit doet de satelliet door middel van radiosignalen. Deze worden weer opgepikt door jouw GPS ontvanger. 

Doordat jouw GPS-ontvanger steeds informatie krijgt van verschillende satellieten, kan de GPS-ontvanger deze gegevens combineren. Dit wordt gedaan met een wiskundig model. Zo wordt dan jouw exacte positie bepaald en op de kaart gezet. Vaak is de GPS op twintig tot vijfenzeventig meter nauwkeurig, maar door steeds modernere technologie kan de GPS tot op een paar centimeter nauwkeurig zijn. Deze nauwkeurigheid is nodig om een groter gebied in kaart te brengen.

Waar let je op bij het aanschaffen van een fietsnavigatie?

De eerste vraag die je jezelf hierbij moet stellen is of je de navigatie voor sportieve doeleinden gaat gebruiken of meer voor recreatieve doeleinden. Een sportieve fietser wilt naast navigatie ook andere gegevens kunnen zien, zoals de hartslag, gemiddelde snelheid etc. Voor een recreatieve fietser is de navigatie het belangrijkste. 

Tussen modellen van verschillende merken zitten vele verschillen. Niet alleen in afmeting van het apparaat zelf, maar ook in de resolutie van het scherm, batterij, snelheid van de processor. Een heel aantal toestellen zijn tegenwoordig voorzien van een TopoActive, dit is de kaart van (west) Europa. Het toestel is dan klaar voor gebruik. Bij andere merken/modellen wordt de navigatie ‘’kaal’’ geleverd en kan je er zelf kaarten op downloaden.

Resolutie

Resolutie is het aantal gebruikte pixels op een beeldscherm. Hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de maximale resolutie en hoe scherper het beeld is. Wanneer je aan het fietsen bent wil je een duidelijk scherm zodat je goed ziet waar je heen moet.  Let wel, een hoge resolutie heeft een negatieve werking op je batterijduur.

Grootte

Hoe groter het apparaat, hoe beter je alles ziet op het scherm. Ook is het dan beter mogelijk om meer informatie op het scherm te tonen. Bijvoorbeeld naast de route kan je ook hartslag en gemiddelde snelheid laten zien. Ideaal als je naast navigeren ook inzicht wilt hebben in je prestaties. 

Accu

Misschien wel het belangrijkste van allemaal; de accu. Je wilt niet halverwege je fietstocht zonder batterij zitten toch? Kijk daarom naar fietsnavigaties met batterijen die de hele dag mee gaan. Zo zit je nooit zonder navigatie.

Drie beste modellen voor fietsnavigatie

Zoals gebruikelijk hebben we een aantal exemplaren voor u op een rijtje gezet. Zo maken we de keuze voor een product wat makkelijker. In dit artikel staan achtereenvolgens de beste fietsnavigatie voor de toerder, de beste fietsnavigatie voor de sportieve fietser en de beste modellen voor een professionele fietser.

  • Veel inzicht in training en conditie
  • Points of Interest functie
  • Te koppelen met Strava
  • Batterijduur tot wel 20 uur
  • Knoppen aan de zijkant
  • ''Find My Edge'' functie
  • Met Bike Alarm
  • Geen sensoren meegeleverd
Garmin edge 530

Je kent het wel. Je hebt net een super gave route helemaal afgereden, maar waar ben je nou eigenlijk? Met je telefoon in de hand fietsen is gevaarlijk. Met de Garmin Edge 530 ben je zo weer op de juiste weg.

Gewicht 360 gram Afmetingen 54 x 89 x 18 mm Resolutie 322 x 246 pixels Garantie 2 jaar

Als je graag meer inzicht wilt hebben in je trainingen én navigatie op de fiets, is de Garmin Edge 530 wat voor jou. Deze fietsnavigatie helpt je namelijk een mooie fietstocht te maken en ondertussen je prestaties bij te houden.

De Garmin maakt gebruik van GPS en Turn-by-Turn navigatie. Daarnaast kan je in de gaten houden waar je fietsvrienden rijden door de Grouptrack-functie. Ideaal als je met een groep een route wilt afleggen en iedereen zijn eigen tempo wilt rijden. Ook kan je je prestaties delen na afloop via e-mail, strava en andere social media.

Deze fietsnavigatie weergeeft je prestaties door middel van je stressscore, zuurstofopname en conditie. Daarnaast wordt natuurlijk je afstand bijgehouden maar ook je hoogtemeters. Wanneer je een powermeter, hartslagmeter en cadanssensor toevoegt krijg je nauwkeurige informatie te zien over je tocht. Daarnaast is het mogelijk om een bericht te sturen naar een vooraf ingesteld contactpersoon wanneer je ten val komt. De Garmin verstuurt dan je locatie zodat er hulp gehaald kan worden.

Met de ingebouwde virtual trainer kan je tegen eerder opgenomen activiteiten trainen en dus proberen je tijd te verbeteren op een bepaalde route. Je kan de Garmin ook makkelijk mee op vakantie nemen. De kaart van Europa staat standaard op dit apparaat. Dus bij aankomst kan je meteen op de fiets stappen.

Conclusie:

Wanneer je graag een navigatie wilt op de fiets maar ook bezig bent met het verbeteren van je prestaties is de Garmin Edge 530 wat voor jou. De Garmin houdt namelijk veel informatie bij waardoor je inzicht hebt in je verbeteringen. Prestaties kan je na afloop van je rit delen op bijvoorbeeld Strava. Kortom, de ideale fietsnavigatie voor de prestatiegerichte fietser.

    • Slaat het beginpunt op van de route
    • Navigeert langs Points of interest
    • Groot scherm
    • Makkelijk in gebruik
    • Redelijk korte batterijduur (5-6 uur)
    • Er wordt één stuurbevestiging meegeleverd
    • Niet snel te koppelen aan computers met windows 10
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Mio-Cyclo-205-HC-Europa-Fietsnavigatie.jpg

    Wanneer je gewoon leuke fietstochtjes wilt maken en geen extra functies nodig hebt is de Mio Cyclo 205 een aanrader. Deze fietsnavigatie is aantrekkelijk vanwege de prijs kwaliteit verhouding en de makkelijke bediening van het apparaat.

    Gewicht 146 gram
    Afmetingen 114 x 68 x 1,86 mm
    Resolutie 240 x 320 pixels
    Garantie 2 jaar

    Deze fietstrainer van Mio bevat meerdere voorgeprogrammeerde routes zodat je direct weg kan. Daarnaast heeft het apparaat genoeg geheugen om meerdere routes te downloaden. De Mio Cyclo 205 bevat de kaart van heel Europa. Wanneer je de fiets meeneemt op vakantie is deze fietsnavigatie daarom ook ideaal. Je hoeft geen nieuwe kaarten te downloaden als je gaat fietsen binnen Europa.

    Wanneer je gaat fietsen dan houdt de Mio Cyclo 205 precies bij waar je bent, verdwalen zit er dus niet meer in. Ook het startpunt van de route wordt bijgehouden. Wanneer je een route toch te lang vindt, kan je dus de snelste weg weer naar huis volgen.

    Een andere leuke functie van de Mio Cyclo 205 is ‘’Surprise Me.’’ Met deze functie wordt je dus verrast. Voer in hoeveel kilometer je wilt rijden, welke windrichting je op wilt en de Mio komt met een leuke route voor jou. Op de weg en onverhard.

    Daarnaast kan je ook je sportieve prestaties bijhouden. Je snelheid en afstand worden gemeten met het apparaat, net zoals het calorieverbruik. Je cadans kan je ook bijhouden dankzij de meegeleverde accessoires. De Mio Cyclo 205 kan tegen een stootje en is spatwaterdicht.

    Conclusie:

    Wanneer je een fietsnavigatie wilt die vooral makkelijk in gebruik is en waar je meteen mee weg kan, is de Mio Cyclo 205 HC Europa ideaal. Het menu is zowel op de fiets als naast de fiets makkelijk te bedienen. Bovendien staat de kaart van Europa er al op. En wanneer je even geen leuk route weet gebruik je ‘’Surprise Me’’.

      • Aerodynamisch design
      • Waterdicht
      • Lange batterij duur
      • Geen touchscreen
      • Geen ‘’Suprise Me’’ functie
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Wahoo-ELEMNT-BOLT-Fietsnavigatie.jpg

      Wanneer je veel bezig bent met het verbeteren van je prestaties, het zo licht mogelijk maken van je fiets en er zo gesoigneerd mogelijk uitzien, is de Wahoo Elemnt Bolt wat voor jou. Dit model heeft een strak aerodynamisch (en licht!) design waardoor hij overal goed bij past.

      Gewicht 62 gram
      Afmetingen 75 x 47 x 22 mm
      Resolutie 240 x 320 pixels
      Garantie 2 jaar

      Met de Wahoo ELEMNT Bolt zal je nooit meer verdwalen en ga je harder dan ooit. Alle informatie die je wilt weten houdt de Wahoo fietsnavigatie bij en kan je teruglezen op je eigen smartphone.

      De Wahoo toont door middel van GPS je route maar daarnaast ook je gemiddelde snelheid, afstand, calorieën en door de meegeleverde cadanssensor kan je zien hoe je conditie ervoor staat. Ook zit er een barometrische hoogtemeter in, hierdoor kan je het aantal klimmeters goed zien. Ook is de Wahoo waterdicht tot dertig minuten op één meter diep. En niet onbelangrijk, de batterij gaat ongeveer 15 uur mee. De Wahoo maakt gebruik van Turn-by-turn navigatie. Een nadeel is wel, wanneer je van de route afwijkt kan het apparaat niet de route herberekenen. Je moet dan terug rijden naar het punt waar je fout bent gegaan.

      Wat de Wahoo anders maakt dan de vorige besproken fietsnavigaties is het ontbreken van het touchscreen. Door de knoppen op het apparaat is het namelijk nog goed te gebruiken in de regen of wanneer je handschoenen draagt. Ook heeft de Wahoo een live tracking systeem. Hierdoor zie je precies waar je fietsmaten rijden op de route. Ideaal als je met een groep gaat en iedereen zijn eigen tempo wilt rijden.

      De ELEMNT Bolt bevat een kaart van de wereld en is daardoor overal te gebruiken. Doordat het apparaat in verbinding staat met je telefoon kan je ook snel en makkelijk nieuwe kaarten en routes op de Wahoo laden. Deze kan je inladen vanaf Strava of andere apps.

      Leuk allemaal natuurlijk, maar als fietser ben je altijd bezig met het zo licht mogelijk maken van je fiets. Ook daar heeft Wahoo aan gedacht. De ELEMNT Bolt weegt maar tweeënzestig gram. Daarnaast heeft deze fietsnavigatie een aerodynamische out-front stuurhouder. Hierdoor komt de Wahoo rechtuit voor het stuur.

      Conclusie:

      Wanneer je bezig bent met je prestaties en het gewicht van je fiets, dan is de Wahoo ELEMNT Bolt ideaal. De fietsnavigatie gaat lang mee, wel 15 uur. En is daarnaast ook waterdicht. De Wahoo is makkelijk te koppelen met je telefoon en zo kan je alle gegevens van je training bekijken en delen met je vrienden.

        • Groot kleurenscherm
        • POI's
        • Duidelijk kaart
        • Surprise Me-functie
        • Hoge resolutie
        • Makkelijk van het stuur af te halen
        • Stopt met navigeren wanneer je de route niet meer volgt
        Mio Cyclo 210

        Deze fietsnavigatie is ideaal voor de recreatieve fietser die graag met de stadsfiets er een dagje op uit gaat. De Mio Cyclo 210 leidt je langs interessante bezienswaardigheden en leuke dorpjes.

        De navigatie heeft een duidelijk kleurenscherm met een resolutie van 320x480px en een afmeting van 6.8×11.4×2 cm. Ook heeft de computer een duidelijke kaart die je ook makkelijk kan volgen wanneer je geen uitgestippelde route wilt rijden.

        Ook heeft de Mio een leuke functie in de navigatie, namelijk de POI’s. Oftewel de Points of Interest. Dit kunnen musea en bezienswaardigheden zien, maar ook wc’s en restaurants. Wanneer je graag een keer een nieuwe route wilt rijden kun je ook gebruik maken van de Surprise me functie. De Mio maakt dan een nieuwe route met het aantal opgegeven kilometers voor je.

        Conclusie: Deze navigatie is erg geschikt voor de recreatieve fietser omdat er zoveel leuke functies opzitten die je nodig hebt voor een dagje weg op de fiets. Natuurlijk kan deze fietscomputer ook worden gebruikt door sportieve fietsers op de weg en in het bos.

         


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.