Dirt Devil Blade Total Home DD7773

De beste weerstations voor in huis van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Om altijd op de hoogte te zijn van weerdetails, is een weerstation ontzettend handig. Je bent niet meer afhankelijk van het (vaak onbetrouwbare) weerbericht en kan gebruik maken van je eigen metingen bij het vaststellen van verschillende details over het weer. Ben je benieuwd wat je allemaal kan meten met een weerstation? Lees dan vooral door!

Beste koop van 2024
Alecto WS-5500
Het beste digitale weerstation

Alecto WS-5500

 • Meetgegevens worden via de app verbonden met die van andere gebruikers, waardoor je een zeer nauwkeurige weersverwachting krijgt
 • Uitgebreid scala aan meetinstrumenten
 • Sensoren worden door zonne-energie aangestuurd

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Alecto WS-5500

Alecto WS-5500

Voor mensen die een digitaal weerstation zoeken
Netatmo NWS01-EC

Netatmo NWS01-EC

Voor mensen die een fraai ontworpen weerstation met smartphone applicatie zoeken
Alecto WS-4700
Binnen en buiten

Alecto WS-4700

Voor mensen die zowel binnen als buiten weergegevens willen meten
TFA Spring Breeze

TFA Spring Breeze

Voor mensen die een mooi middelmodel weerstation zoeken
ThermoPro TP50 Hygrometer Digitaal

ThermoPro TP50 Hygrometer Digitaal

Voor mensen die een betaalbaar weerstation zoeken maar niet willen inleveren op kwaliteit
Cresta DTX370
Budget

Cresta DTX370

Voor mensen die een betaalbaar weerstation zoeken

Wat doet een weerstation?

Een weerstation beschikt over meetinstrumenten waarmee verschillende aspecten van het weer worden gemeten. Vroeger gebruikte men hiervoor een analoge verzameling meetinstrumenten. Net als een analoge klok worden verschillende gegevens met wijzertjes aangegeven. Tegenwoordig maken we gebruik van digitale- en radiogestuurde weerstations. Wanneer het weer professioneel wordt vastgesteld, gebeurt dit door een combinatie van synoptische- (waar alleen grondwaarnemingen worden verricht) en aerologische (waarbij metingen in de bovenlucht worden verricht) weerstations. Om zelf het weer te kunnen meten, kan je gebruik maken van de talloze synoptische weerstations die voor de amateur-meteorologen onder ons vrij beschikbaar zijn.

Wat meet een weerstation?

Temperatuur

De meest handige meting die door een weerstation wordt uitgevoerd, is de temperatuur. Met behulp van een thermometer wordt de temperatuur in de omgeving gemeten. Deze gegevens worden, in combinatie met andere metingen, ook gebruikt om een voorspelling van de komende temperaturen te maken. Afhankelijk van het aantal sensoren kan een weerstation de temperatuur binnen, buiten of allebei meten.

Luchtvochtigheid

Het meten van de luchtvochtigheid kan voor zowel buiten als binnen erg handig zijn. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kun je de juiste maatregelen treffen. De luchtvochtigheid wordt gemeten door middel van een hygrometer.

UV straling

Teveel UV straling is ongezond en kan zelfs schadelijk zijn. Te weinig zonlicht en je kan symptomen ontwikkelen die wijzen op een vitamine D tekort. Door met een weerstation de UV straling te meten, kun je je aanpassen aan hoeveelheid UV straling. Je kunt je bijvoorbeeld wat beter insmeren of die extra tien minuutjes in de tuin zitten.

Windsnelheid en windrichting

In Nederland kan tegenwind op de fiets soms doorslaggevend zijn om toch de auto te pakken. Met je eigen weerstation ontvang je de meest actuele informatie. Een blik op de unit of bijbehorende app, en je weet waar de wind vandaan komt en hoe hard het waait. De windsnelheid kan op twee manieren worden vastgesteld: de bekende ‘molen met de schepjes’ of met een ultrasone anemometer. Dit laatste apparaatje stelt de windsnelheid vast door het geluid van het suizen van de wind te meten. De windrichting wordt gemakkelijk bepaald door een gevoelig pijltje en de richting waarin hij wordt geblazen waar te nemen.

Luchtdruk

Je vraagt je misschien af waarom het meten van de luchtdruk interessant kan zijn bij het waarnemen van het weer. Veranderingen in de luchtdruk zijn de eerste indicatie van stijging of daling in de temperatuur. Het meten van de subtiele luchtdruk veranderingen is dus essentieel om het weer te voorstellen. De luchtdruk wordt gemeten door middel van een barometer.

Regenmeter

Met een regenmeter (of pluviometer) meet je hoeveel neerslag er plaatselijk is gevangen. Zeker in Nederland hebben we veel met regen te maken. Om altijd op de hoogte te zijn van de hoeveelheid, is een regenmeter een handige tool.

Handige functies

Weersvoorspelling

De meeste mensen zullen een weerstation aanschaffen om op de hoogte te blijven van de weersvoorspelling. Er zijn verschillende manieren waarop deze voorspelling wordt weergegeven. Zo kan je weerstation (afhankelijk van het model) aangeven welke temperatuur het wordt, of er regen zal vallen en of het hard gaat waaien. De voorspelling wordt gebaseerd op de verzamelde data.

Zon- en maanstand

Sommige weerstations beschikken over de mogelijkheid om de zonsop- en ondergang weer te geven. Ook is het mogelijk dat je weerstation aangeeft in welke maanfase we ons bevinden.

Aansluiting op smartphone app

Een modern weerstation is niet compleet zonder een bijbehorende smartphone app. Heb je geen zin om de hele tijd naar je weerstation te lopen om de metingen te bekijken? Doe je dat liever vanaf de bank? Zorg er dan voor dat je een weerstation met deze functie aanschaft.

Zelflegende regenmeter

Wanneer je geen behoefte hebt om zelf telkens de regenmeter te legen, kun je kiezen voor een weerstation met een zelflegende regenmeter. Zoals de naam al zegt, leegt het reservoir zichzelf aan het eind van de dag.

DCF-klok

De ingebouwde DCF-klok zorgt ervoor dat de tijd altijd correct wordt aangegeven volgens de atoomklok in Frankfurt. Deze informatie wordt via de lange golf van het radiospectrum doorgespeeld.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een weerstation

Voor binnen of buiten het huis?

Voor de meest complete weergave van het weer is het aan te raden om een weerstation met meerdere modules aan te schaffen. Zo kun je één module buiten en één module binnen plaatsen. Buiten meet je dan dingen als luchtdruk, temperatuur en windkracht en richting om een compleet plaatje van het komende weer te maken. Binnen meet je gemakkelijk de luchtvochtigheid en binnentemperatuur, welke binnenshuis goed te manipuleren zijn.

Radiogestuurd

Met een digitaal weerstation meet je diverse aspecten van het weer door draadloze sensoren te gebruiken. Hoewel deze digitale variant wat duurder is dan de analoge weerstations, krijg je er wel de meest uitgebreide en nauwkeurige metingen mee. Wanneer een weerstation radiogestuurd wordt, ontvangt deze (naast de eigen metingen) ook professionele meteorologische metingen om een compleet en gedetailleerd beeld van het weer te krijgen.

Veelgestelde vragen:

Hoe moet je een weerstation plaatsen?

Digitale weerstations hebben meerder soorten sensoren. Waar je deze sensoren plaatst is afhankelijk van het type sensor. Voor de belangrijkste sensoren geldt het volgende:

Temperatuur – het beste kan je een temperatuurmeter in de schaduw ophangen op tenminste 1.25m van de grond. Verder is het belangrijk om de temperatuurmeter niet in de buurt van bomen of grote struiken te hangen. Ook de wind heeft namelijk invloed op de temperatuur. Tot slot is ook de onder/achter grond van een temperatuur sensor van belang. Zo kan een donkere ondergrond de temperatuur met enkele graden beïnvloeden.

Regen – ook voor een regenmeter is het belangrijk dat deze op een open plek wordt geplaatst. Veel mensen plaatsen hun regenmeter bijvoorbeeld in de tuin of op het dak. Dit zijn prima plekken zolang de regen niet wordt tegengehouden door beplanting, een muur of bijvoorbeeld een schutting.

Wind – zorg bij het plaatsen van een windsensor ervoor dat de windvaan richting het noorden wijst. Het beste is om de sensor te plaatsen op een grote open vlakte, mocht je deze niet in je tuin hebben kan een windsensor ook op het dak worden geplaatst.

Welke merken weerstations zijn populair en betrouwbaar?

De bekendste merken zijn Alecto en Cresta.

Alecto staat bekend om de ruime keuze uit verschillende eigenschappen. De digitale metingen zijn eenvoudig af te lezen op de bijgeleverde schermen of in de app op je telefoon.

Cresta daarentegen staat bekend om hun grote overzichtelijke schermen. Vaak zijn de weerstations van Cresta geschikt voor zowel binnen als buiten.

De vijf beste weerstations

Je hebt van die weerstations die álles kunnen meten. Als jou dat wat lijkt, hebben we hieronder een paar mooie modellen voor je in kaart gebracht. Ook als je geen behoefte hebt aan al die metingen maar gewoon de kern wilt zien, staat hieronder een mooi product.

 • Meetgegevens worden via de app verbonden met die van andere gebruikers, waardoor je een zeer nauwkeurige weersverwachting krijgt
 • Uitgebreid scala aan meetinstrumenten
 • Sensoren worden door zonne-energie aangestuurd
 • Hogere prijs
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/AlectoWS-5500.png

Voor de meest nauwkeurige en volledige metingen raden wij de Alecto WS-5500 aan. Dit weerstation van Alecto heeft draadloze buitensensoren die je tot wel 100 meter van het station af kan zetten. Ook zijn de sensoren voorzien van een zonnecel die de draadloze sensoren aanstuurt. Je kunt dit zonnepaneel op een plek die veel zon vangt zetten zodat je verder niet meer naar de sensoren om hoeft te kijken.

De Alecto WS-5500 is voorzien van alle meetinstrumenten die je nodig hebt voor een volledig beeld van het weer. Zo meet je niet alleen UV-straling, buitentemperatuur en gevoelstemperatuur maar ook neerslag, luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting en luchtdruk. Je leest de metingen af op het overzichtelijke kleurenscherm waarop je alle data in een oogopslag kunt zien.

Door het weerstation op de bijbehorende app aan te sluiten, kun je de waarnemingen en verwachtingen ook via de app bekijken. Je hebt alle informatie dan altijd binnen handbereik. Wat mooi is aan deze ‘Weather Underground’ app, is dat je meetgegevens worden toegevoegd aan die van een groot netwerk van andere gebruikers. Op die manier wordt de meest nauwkeurige weersverwachting gevormd.

  • Connectie met app geeft real-time metingen en de weersverwachting
  • CO2 sensor meet de luchtkwaliteit buiten én binnen
  • Strak design met waterproof, draadloze behuizing
  • Regenmeter moet los aangeschaft worden
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/NetatmoNWS01-EC.jpg

  Dit futuristische weerstation in ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een combinatie van nauwkeurige metingen en een fraaie behuizing. Het persoonlijke weerstation bestaat uit twee modules: één voor buiten en één voor binnen. De buitenmodule is draadloos en geheel waterproof. Wil je graag de neerslag meten? Dan dien je de regenmeter los aan te schaffen. Ook wanneer je alleen geïnteresseerd bent in óf de binnen- óf de buitenmodule, zijn deze los van elkaar verkrijgbaar.

  Binnenshuis meet je met de Netatmo de temperatuur, luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. De binnenmodule geeft zelfs een waarschuwing wanneer er zich te veel vervuilde lucht in je huis bevindt en je de ruimte het beste kan luchten. De buitenmodule meet de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en luchtdruk. Al deze gegevens worden gebruikt om een nauwkeurige weersverwachting te creëren. De luchtkwaliteit wordt zowel binnen als buiten gemeten door het CO2 niveau waar te nemen. Wanneer het CO2 niveau hoger is dan de gezonde norm, geeft de Netatmo een seintje.

  Alle gegevens worden verzameld en weergegeven in de bijbehorende app. De meetgegevens worden met grafieken weergegeven en real-time bijgehouden. Zo ben je altijd op de hoogte van veranderingen in het weer. Ook de weersverwachting kun je op elk moment via de app zien.

   • Zeer uitgebreid scala meetinstrumenten
   • Basisstation is als wekker te gebruiken
   • Draadloze sensoren kunnen tot wel 100 meter van het basisstation geplaatst worden
   • Geen uitbreidbaar geheugen
   • Mist de app functionaliteit
   Binnen en buiten
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/AlectoWS-4700.png

   Dit geheel te personaliseren weerstation is, samen met zijn grote broer (de wat duurdere Alecto WS-5500), het dichtst dat bij een professioneel weerstation kan komen. Met de draadloze sensoren worden zowel binnen als buiten metingen uitgevoerd. De sensoren zijn tot wel 100 meter van het basisstation af te plaatsen en geven nauwkeurige en exacte metingen.

   Je kan ervoor kiezen om de meest gedetailleerde informatie te meten. Zo kun je bijvoorbeeld zien of er kans is op vorst, wat het dauwpunt is en wat de neerslag-gegevens zijn van de afgelopen dag, week of maand. Met het ingebouwde geheugen worden de minimale en maximale temperatuur opgeslagen. In combinatie met de metingen van de luchtdruk, hoeveelheid neerslag, windrichting, windsnelheid, luchtvochtigheid binnen, luchtvochtigheid buiten, binnentemperatuur, buitentemperatuur en gevoelstemperatuur zorgen al deze gegevens voor een zeer nauwkeurige weersverwachting.

   Naast alle metingen is het basisstation ook nog voorzien van een aantal handige foefjes. Je kan bijvoorbeeld de maanstand zien en het basisstation als wekker gebruiken. Zo kun je bij het wakker worden in één oogopslag zien of je de fiets kan pakken of het toch het openbaar vervoer of de auto wordt.

    • Lagere prijs
    • Veel verschillende metingen voor de prijs
    • Inclusief externe windsnelheid- en luchtdrukmeter
    • Basisstation is ook als wekker te gebruiken
    • De weersverwachting geeft geen verwachte temperatuur aan maar alleen een icoontje van een zon, wolk of regenwolk
    • Mist de app functionaliteit
    • Geen regenmeter
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/TFASpringBreeze.jpg

    De TFA Spring Breeze is een mooi middenmodel voor mensen die niet te veel willen uitgeven maar wel zo veel mogelijk verschillende metingen willen kunnen doen. Naast de buiten te monteren kunststoffen windmeter, heeft het kleurenscherm alles dat je nodig hebt om een volledig beeld van het weer te kunnen vormen. Je ziet zowel de metingen van buitenshuis als binnenshuis in één oogopslag.

    Naast de binnen- en buitentemperatuur meet de Spring Breeze de luchtvochtigheid zowel binnen als buiten en de luchtsnelheid. Dankzij de ingebouwde barometer wordt tevens de luchtdruk gemeten. Deze metingen worden gecombineerd in een weersverwachting. Deze kun je terug kan zien in de rechterbovenhoek van het basisstation.

    Wanneer je het basisstation naast je bed plaatst, kan je het ingebouwde alarm als wekker gebruiken. Zo kun je meteen het huidige weer en de weersverwachting zien. Je kan het basisstation zowel met batterijen als op netstroom gebruiken. Daarnaast is het apparaatje gemakkelijk aan de wand te monteren.

     • Goedkoop in aanschaf
     • Doet wat het moet doen
     • Makkelijk in gebruik
     • Opslag voor laagste en hoogste waarde
     • Ophangwijze dmv magneet
     • Met barometer en weersvoorspelling
     • Comfortzone indicator
     • Duidelijk display
     • Met weergave van luchtvochtigheid en kamertemperatuur
     • Geen neerslagmeter of windsnelheidsmeter
     • Werkt niet in samenwerking met een app
     ThermoPro TP50 Hygrometer Digitaal

     Het weerstation van Thermo meet nauwkeurig de luchtvochtigheid, kamertemperatuur en geeft de weersvoorspelling weer. Ook heeft het apparaat een barometer. Het apparaat laat duidelijk zien of het in huis te warm, te droog of juist te koud of te nat is. Hierdoor zorgt ede Thermo Pro TP50 voor een optimale leefomgeving.

     Verder bevat het weerstation ook een comfortzone indicator door een lachende of verdrietige smiley op het display te tonen. Zo weet je snel of de luchtvochtigheid binnen gezond is.

     De laagste en hoogste waarden worden opgeslagen op het apparaat. Doormiddel van een duidelijk scherm wordt in zwarte letters alle informatie getoond. In één opslag kun je zien hoe het er voor staat.

      

      • Lagere prijs
      • Externe sensor is voorzien van een nauwkeurige barometer
      • Basisstation is als wekker te gebruiken
      • Batterijen niet meegleverd
      • Geen regenmeter
      Budget
      Cresta DTX370

      Maken al die ingewikkelde metingen je niet zo veel uit? Om alleen de basisgegevens te kunnen meten hoef je niet veel geld uit te geven. De Cresta DTX370 heeft alles in huis om het huidige weer nauwkeurig weer te geven en om een basale weersverwachting te maken. De draadloze buitensensor werkt op batterijen en is dus makkelijk in je tuin te plaatsen.

      Met de buitensensor wordt de actuele temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk gemeten. Door de Duitse barometer technologie is de luchtdruk zeer nauwkeurig vast te stellen. Het basisstation is binnen te plaatsen en registreert de binnentemperatuur. Doordat de klok radiogestuurd is, schakelt deze automatisch tussen zomer- en wintertijd. Je hoeft dus verder niet naar ingewikkelde instellingen om te kijken. Alle verzamelde informatie wordt opgeslagen en zorgt voor een handige weersverwachting aan de hand van icoontjes.

      Met de Cresta BAR700 ben je altijd op de hoogte van wat de maanstand is. Deze wordt aan de hand van een icoontje aangegeven op het display. Je kan het basisstation dankzij het ingebouwde alarm ook als wekker gebruiken en zo je dag beginnen terwijl je op de hoogte bent van het weer.


       Reacties

       Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.