Beste voedseldrogers

De beste voedseldrogers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 21 februari 2022

Een voedseldroger is ideaal voor het dehydrateren van waardevolle voedselbronnen. Met een voedseldroger kan je o.a. groenten, fruit, vlees, vis en kruiden drogen. Het gedroogde fruit is bijvoorbeeld perfect voor bij het ontbijt of als tussendoortje. Allemaal zonder chemische conserveringsmiddelen en een stuk goedkoper dan bij de supermarkt.

Waar het drogen van voedsel in de historie van de mens een prioriteit was, is een voedseldroger vandaag ons een kleine luxe.

In deze koopgids helpen we je met het kiezen van een goede voedseldroger voor thuis.

Beste koop van 2024
Princess 112380 Voedseldroger
De beste voedseldroger voor een klein prijsje

Princess 112380

 • Geschikt voor vlees en vis
 • Energiezuinig door laag wattage
 • BPA vrij
 • Zes lades
 • Goedkoop

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Princess 112380 Voedseldroger

Princess 112380

Beste goedkope voedseldroger voor beginners.
TurboTronic FD14 Voedseldroger

TurboTronic FD14 Voedseldroger

Beste voedseldroger voor (aspirerende) professionele gebruikers.
Excalibur 4526T220FB - 5 Laags Droogoven

Excalibur 4526T220FB

Beste voedseldroger als je vlees en vis wil drogen.
Voedseldrogers

Stöckli Ovens Dehydrator

Beste voedseldroger voor mensen met een kleinere keuken.
vidaXL Voedseldroger met 10 lades voor fruit

VidaXL Voedseldroger

Beste voedseldroger voor iedereen die tegelijkertijd wil drogen.

Waarom je voedsel drogen?

Je kent het wel: je koopt een voordeelzak appels, maar na een week heb je je er nog niet doorheen gewerkt en is de helft beurs. Voor dit soort situaties is een voedseldroger (ook wel droogoven genoemd) een zeer handig apparaat. Door het vocht uit je voedsel te onttrekken blijft je voedsel aanzienlijk langer houdbaar. Waar bacteriën normaal gesproken een feestje vieren in de sappen van verschillende soorten voedsel, blijft dit eten bij het onttrekken van dit vocht een stuk langer eetbaar.

Een voedseldroger is niet alleen handig voor het tegengaan van verspilling. Tegelijkertijd bespaar je geld op de lange termijn door je voedselvoorraad te strekken, je hebt een lekkere en gezonde snack voor tussendoor én je voorkomt de constante consumptie van chemische conserveringsmiddelen. Een must-have voor iedere health junkie dus.

Hoe werkt een voedseldroger?

Een voedseldroger is een bak of kast waar met behulp van een blazer warme lucht in gecirculeerd wordt. Door langere tijd bepaalde soorten voedsel bloot te stellen aan de blazer, worden deze producten uitgedroogd. Door gebrek aan vocht wordt de bacteriegroei verminderd en blijft je voedsel dus stukken langer houdbaar.

Om je voedsel volledig van vocht te onttrekken, moet je ze voor langere tijd in de droogoven  houden. Hieronder zie je een voorbeeld van de droogtijden en temperaturen bij een aantal verschillende soorten voeding. Droogtijden en temperaturen verschillen per product en gewenst resultaat. Voor een groter overzicht van droogtijden, kan je deze tabel raadplegen.

Product Temperatuur droogoven Tijd in uren
Appelschijfjes 57℃ 7 - 10 uur (tot buigzaam)
Mango 60℃ 20 uur (tot buigzaam)
Paprika 60℃ 8 - 10 uur (tot buigzaam)
Wortel 52℃ 6 - 10 uur (tot leerachtig)
Vlees 70℃ 8 - 14 uur

Let op: Het drogen van vlees brengt een risico met zich mee. Wanneer het vlees aan elkaar plakt en/of gek ruikt, gooi het meteen weg. Raadpleeg bij het drogen van vlees altijd de instructies van je voedseldroger of deze van deze website.

Gedroogd voedsel bewaren

Wanneer je producten hebt gedroogd blijft het, wanneer je het goed opslaat, erg lang houdbaar. Om de optimale houdbaarheid te bereiken kan je het voedsel het beste op een droge, donkere plek bewaren. Gebruik een ondoorzichtige, goed afsluitbare bak of pot en zorg ervoor dat deze helemaal droog is voordat je er iets in stopt. Door de producten zo droog mogelijk te houden, voorkom je de vorming van schimmels. Om al helemaal de houdbaarheid te optimaliseren kan je gebruik maken van een vacumeersysteem om je gedroogde producten op te bergen.

Houdbaarheid gedroogd voedsel

Fruit 6-12 maanden
Groenten 6-12 maanden
Vlees 3-6 maanden
Kruiden 1+ jaren

Bovenstaande houdbaarheid geldt bij volledig gedroogde voedingswaren.

Functies van een voedseldroger

Timer

Sommige droogovens beschikken over een ingebouwde timer. Met deze timer kun je simpelweg invoeren hoe lang je het apparaat aan wil hebben staan. De voedseldroger schakelt automatisch uit na de ingestelde tijd. Dit is erg handig voor het drogen van producten met lange droogtijden. Zo kun je het apparaat met een gerust hart ‘s nachts bijvoorbeeld aan laten staan.

Temperatuurinstellingen

Een goede voedseldroger beschikt over de functie om zelf de temperatuur in te kunnen stellen. Met deze functie kun je het apparaat helemaal afstellen naar het te drogen product en het gewenste resultaat. Het alternatief voor de instelbare temperatuur is een voedseldroger met een aantal temperatuurstanden. Hiermee worden de mogelijkheden aanzienlijk verminderd, aangezien je niet veel controle hebt over de exacte temperatuur. Voor minder intensief gebruik moet dit geen probleem zijn, maar het is zeker iets om op te letten.

Infrarood-droger

Sommige droogovens hebben een infrarood functie. Hierbij wordt het voedsel door middel van infrarood licht gedroogd wat een andere smaaksensatie geeft. Het voordeel is ook dat je grotere stukken voedsel tegelijk kan drogen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een voedseldroger?

Horizontale of verticale voedseldroger

Er bestaan twee soorten drogers: horizontale- en verticale voedseldrogers. In een horizontale drogers wordt de lucht horizontaal over de lades geblazen. Voor grotere voeding is het aan te raden om een horizontale voedseldroger aan te schaffen aangezien daarbij een aantal lades verwijderd kunnen worden om meer ruimte te maken.Voor producten waarbij de temperatuurinstellingen erg belangrijk zijn, is een horizontale droger erg handig. Je hebt hierbij namelijk meer controle over de temperatuur die over de verschillende lades wordt gedroogd.

Verticale droogovens hebben een soort stapelsysteem waarbij de lucht van boven naar beneden of van beneden naar boven wordt geblazen. Deze systemen zijn vaak wat goedkoper maar vragen wel wat werk omdat je voor gelijkwaardige droging de lades zo nu en dan moet verwisselen.

Vaatwasbestendig

Voor intensief gebruik is een voedseldroger met vaatwasbestendige componenten wel zo prettig. Je kan de lades of bakken dan gemakkelijk in de vaatwasser doen om deze te reinigen.

BPA-vrij

BPA (Bisfenol A) is een chemische stof die vaak in plastic producten zoals waterflessen zit. Een teveel van inname van deze stof kan zorgen voor problemen met vruchtbaarheid, nieren en het hormoonstelsel. Het gebruik van BPA is door zijn giftige eigenschappen verboden te gebruiken in de productie van babyflesjes of voedselverpakkingen bedoeld voor kinderen. Heb je zelf jonge kinderen of maakt u zich zorgen om de gezondheidsrisico’s van deze stof? Dan is het aan te raden om een voedseldroger aan te schaffen die geen BPA in zijn lades verwerkt heeft.

Aantal lades

Sommige droogovens hebben 10 lades en sommigen drie. Kwalitatief hoeft dit geen verschil te maken. Welke je het beste kan aanschaffen hangt volledig af van jouw voorkeur. Over het algemeen is het voordeel van een voedseldroger met veel lades dat je grote hoeveelheden voedsel tegelijk kan drogen. Ze zijn echter wel een stuk groter dan voedseldrogers met slechts enkele lades. Je moet er dus wel de ruimte voor hebben.

Energiegebruik

Aangezien de meeste voedselsoorten meerdere uren in de droogoven moeten blijven, is het misschien handig om te letten op het energiegebruik van je eventuele aankoop. Over het algemeen zijn voedseldrogers zo zuinig mogelijk gemaakt. Toch is er variatie tussen verschillende soorten voedseldrogers en zijn er verschillende opties in wattage. Het wattage van deze drogers ligt meestal tussen de 250 en 600 watt. Omdat apparaten met hogere wattages wat harder blazen, is het voordeel dat je voeding wat sneller droog is.

Meer dan alleen groente en fruit

Met je voedseldroger kan je, als leuke bijkomstigheid, meer drogen dan alleen voedsel! De volgende klusjes zijn onder andere geschikt voor je gloednieuwe droogoven:

 • Het drogen van bloemen
 • Slappe popcorn of chips weer knapperig maken
 • Het maken van snacks voor je huisdier
 • Fermenteren van bijvoorbeeld yoghurt
 • Deeg laten rijzen

De vijf beste voedseldrogers

Om je een stapje vooruit te helpen met je keuze, hebben we hieronder een lijstje gemaakt van de beste voedseldrogers.

 • Geschikt voor vlees en vis
 • Energiezuinig door laag wattage
 • BPA vrij
 • Zes lades
 • Goedkoop
 • Niet vaatwasbestendig
 • Geen ingebouwde timer Door verticale blazer moet je zo nu en dan de lades omwisselen
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Princess-112380-Voedseldroger.jpg

De prijs van voedseldrogers kan helaas behoorlijk oplopen. Wil je het drogen van voedsel gewoon uitproberen of heb je wat minder budget om aan keukenapparatuur te besteden? Dan is de Princess 112380 een goede optie voor jou.

Deze verticale droger beschikt over een groot aantal lades. Zo hoef je voor de prijs geen droogruimte in te leveren. Op de zes stapelbare lades heb je voldoende ruimte om grote porties tegelijk te drogen. In de verschillende lagen kun je gemakkelijk verschillende soorten voedsel drogen. Je legt simpelweg producten met dezelfde droogtijd bij elkaar en kan deze wanneer ze klaar zijn weghalen. Door het stapelsysteem kun je de verschillende lagen weghalen en verwisselen terwijl het apparaat gewoon door blijft drogen.

De Princess 1123890 is een verticale droger. Dit houdt in dat de hete lucht van beneden naar boven wordt geblazen. Logischerwijs worden de onderste lagen op deze manier eerder droog. Het kan dus nodig zijn om zo nu en dan de lagen tijdens het drogen te verwisselen.

Door het lage wattage (350 watt) is het gebruik van deze voedseldroger van Princess zeer energievriendelijk. Wel zo handig, aangezien het drogen van voedsel soms meerdere uren kan duren. Met het model 112380 zie je dit proces wat minder drastisch terug op de energierekening.

Je kan met de handige draaiknop zelf de temperatuur instellen tussen de 40 en 70 graden. Dankzij de mogelijkheid om op deze hoge temperatuur te drogen, kan je dit apparaat ook gebruiken voor vlees en vis.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €49.99
  • 5 niveaus
  • Inhoud van 14 liter
  • Temperatuurinstelling van 50 °C - 80 °C
  • Timer instelbaar tot 12 uur
  • Geschikt voor vlees, vis, kruiden, fruit
  • Deurtje is gemaakt van enkel glas
  TurboTronic FD14 Voedseldroger

  Voor cateraars en andere mensen die baat hebben bij een professioneel model is de TurboTronic FD14 voedseldroger de beste keus. Hoewel het apparaat aan de dure kant is, krijg je er ook zeker wat voor terug.

  De luchtstroom in deze voedseldroger van TurboTronic wordt van achter naar voren in de droogoven geblazen. Hierdoor wordt de lucht gelijkmatig over de lades verdeeld en hoef je je geen zorgen te maken over het verwisselen van lades voor gelijke droogtijden. Doordat de 5 lades horizontaal zijn opgesteld, kun je een aantal weghalen om ruimte te maken voor bijvoorbeeld het rijzen van deeg of het drogen van grotere producten. Met zijn 350 watt zit er behoorlijk wat kracht achter de luchtstroom, en krijgt deze voedseldroger de meeste klusjes wel geklaard.

  De droogoven kan ingesteld worden tussen de 50 en 80 graden, en kan daardoor ook voor vlees en vis gebruikt worden. Dankzij de dubbele timer kun je verschillende temperaturen op verschillende tijden gebruiken. Je kan bijvoorbeeld het voedsel een uur op zeer hoge temperatuur drogen en vervolgens enkele uren op een wat lagere temperatuur (wat voor sommige producten zelfs noodzakelijk is voor volledige droging).

  Wat deze droogoven zo bijzonder maakt is de mogelijkheid om de twee helften van de oven op verschillende temperaturen in te stellen. Zo kan je verschillende producten op hetzelfde moment drogen.

   • Door hoge temperatuur instellingen geschikt voor vlees en vis
   • Horizontale luchtstroom
   • 26-uurs timer met automatische uitschakeling
   • De 5 lades zijn vaatwasbestendig
   • Hogere prijs
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Excalibur-4526T220FB.jpg

   Door de noodzaak voor hogere temperaturen is niet elke droogoven geschikt voor het drogen van vlees en vis. Voor veilige en volledige uitdroging heb je een voedseldroger nodig die op 70 graden en hoger kan drogen. Hier is de Excalibur 4526T220FB er één van.

   Deze droogoven van Excalibur is opvallend door zijn hoge droogtemperaturen. De temperatuur is zelfs in te stellen tussen de 40 en de 155 graden. Niet alleen zijn deze temperaturen zeer geschikt voor het drogen van vlees en vis, wanneer je groenten of fruit wil drogen is dit twee keer zo snel klaar als bij droogovens met lagere temperaturen. Met zijn 440 watt heeft de Excalibur droogoven een krachtige luchtstroom, maar is hij ook energiezuinig.

   Met de horizontale blazers wordt deze warme lucht gelijkmatig over de lades verdeeld. Je hoeft dus niet tussendoor lades te verwisselen om voor gelijktijdige droging te zorgen. Ook kun je, door de horizontale opstelling, een aantal lades uit de oven laten voor het drogen van grotere producten of het rijzen van deeg. Met ruimte voor 5 lades heb je voldoende ruimte voor de meeste droogklussen.

   Voor droogprojecten die lang de tijd nodig hebben, kan je gebruik maken van de handige 26-uurs timer. Je kan het apparaat met een gerust hart aan laten staan en zelfs ’s nachts laten draaien. Ideaal voor de doorgaans langere droogtijden van vlees en vis. Nadat de ingestelde tijd verstreken is, schakelt de voedseldroger automatisch uit.

    Uiterlijk 23 april in huis via bol voor €339
    • Hoog wattage zorgt voor snel resultaat
    • Compact design
    • Metalen droogrekken zijn vaatwasbestendig
    • Instelbare temperatuur met 12-uurs timer
    • Verticale luchtstroom zorgt voor minder gelijkmatige droging dan bij horizontale luchtstroom
    • Hoge prijs
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Stockli-Ovens-Dehydrator-Voedseldroger.jpg

    Speciaal voor degenen die een kleine keuken hebben zonder ruimte voor enorme keukenapparatuur zijn we op zoek gegaan naar de beste compacte voedseldroger. Zo kwamen we uit op de Dehydrator van Stöckli Ovens. Hoewel er door het compacte ontwerp niet eindeloos ruimte is voor producten, hoef je je om de kwaliteit geen zorgen te maken. Met deze dehydrator krijg je echt waar voor je geld.

    Het hoge vermogen van 600 watt zorgt ervoor dat de verticale luchtstroom met flinke snelheid van beneden naar boven blaast. Ondanks het verticale ontwerp hoef je, dankzij het feit dat er slechts drie lades te gebruiken zijn, niet de hele tijd de lades te verwisselen. Nog een voordeel van het compacte ontwerp. De drie lades zijn inwisselbaar en voorzien van metalen droogrekken. Ze zijn gemakkelijk te reinigen in de vaatwasser.

    De temperatuur is traploos in te stellen met een handige draaiknop. Je kan droogoven instellen tussen de 20 en de 70 graden. Ook handig om vlees en vis mee te drogen dus! Voor wanneer je niet constant je voedseldroger in de gaten wil houden, kun je de timer gebruiken. Deze is in te stellen tot 12 uur, ideaal voor de wat langdurige droogklussen.

     Uiterlijk 25 april in huis via bol voor €189.95
     • Grote inhoud met 10 lades
     • Dankzij de temperaturen van 35 tot 70 graden ook geschikt voor vlees en vis
     • Horizontale luchtstroom
     • Instelbare 40-uurs timer
     • Vaatwasbestendig
     • Door hoog wattage (600 watt) niet heel energiezuinig
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/vidaXL-Voedseldroger.jpg

     Als je het liefst grote hoeveelheden voedsel tegelijk wil drogen, is het natuurlijk handig om een grotere voedseldroger te hebben. Dan wil je natuurlijk geen enorm apparaat, maar een voedseldroger die efficiënt gebruik maakt van ruimte. De VidaXL voedseldroger heeft op dit gebied alles wat je nodig hebt.

     Echt klein is deze voedseldroger niet te noemen, maar met zijn 33 x 34 x 47 cm en 10 lades is van de ruimte die er is goed gebruik gemaakt. De 10 lades zitten dicht op elkaar, maar dankzij de horizontale luchtstroom kun je gemakkelijk lades weglaten wanneer je grotere producten wil drogen. Deze horizontale luchtstroom zorgt voor gelijke verdeling van de lucht over de lades. Hierdoor hoef je niet onhandig lades te verwisselen tijdens het droogproces.

     Deze droogoven is in te stellen tussen de 35 en 70 graden, wat hem geschikt maakt voor het drogen van vlees en vis. Wanneer je de temperatuur hebt ingesteld kun je gemakkelijk de timer tot 40 uur aanzetten. Je hoeft de droogoven dus niet constant in de gaten te houden, en kan hem zelfs ’s nachts aan laten staan. Aangezien de droogtijden (afhankelijk van het product) soms erg lang kunnen zijn, is dat wel zo prettig.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.