Ultrasoonreiniger

Ultrasoon reiniger: de beste ultrasoon reinigers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

Brillen, horloges en sieraden zijn allemaal producten die je graag schoon wil houden, maar die moeilijk te bereiken hoekjes en kiertjes hebben. Een ultrasoon reiniger is een uitstekend apparaat om dergelijke producten goed schoon te maken. In deze koopgids bespreken we wat dit precies is, hoe het werkt en waar je op moet letten wanneer je een ultrasoon reiniger aanschaft. Tot slot zetten we ook de vijf beste ultrasoon reinigers van het moment op een rijtje, om jou te helpen een goede keuze te maken.

Beste koop van 2024
Sanitas SUR42
De beste ultrasoon reiniger voor sieraden

Sanitas SUR42

 • Inhoud van 550mL
 • Verschillende programma’s
 • Vermogen van 50W
 • Automatische uitschakeling
 • Met CD houder
 • Met doorzichtige deksel
 • Ultrasoon frequentie van 43.000Hz

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Sanitas SUR42

Sanitas SUR42

Voor mensen die kleine objecten schoon willen maken met een ultrasoon reiniger
CAILI Ultrasone reiniger

Caili mini reiniger

Voor mensen die een betaalbare ultrasoon reiniger zoeken
Mountain Wolf Ultracleaner 30L

Mountain Wolf Ultracleaner 30L

Voor mensen die grotere objecten schoon willen maken met een ultrasoon reiniger
Qinlorgon

Qinlorgon Mini ultrasone reiniger

Deze ultrasoonreiniger is perfect voor het reinigen van meerdere kleine objecten
BlumWay Ultrasone

BlumWay contactlens reiniger

Lenzendragers die hun lenzen extra goed schoon willen maken

Wat is een ultrasoon reiniger?

Een ultrasoon reiniger is een apparaatje dat werkt op stroom of met behulp van batterijen. Er zit een waterreservoir in en een mandje waarin je producten kunt leggen die je wil reinigen. Denk hierbij aan producten als brillen, horloges en sieraden, maar ook nagel gereedschappen, bestek, fiets onderdelen of onderdelen van een klok etc. Met behulp van ultrasone golven worden de producten zonder extra reinigingsmiddelen toe te voegen schoongemaakt tot in de kleinste hoekjes en kiertjes, waar je zelf met de hand niet bij kunt.

Hoe werkt een ultrasoon reiniger?

Met behulp van stroom worden er ultrasone golven, ofwel geluidsgolven, door het water geleid. Dit heeft als gevolg dat er ontelbare kleine luchtbellen ontstaan niet allemaal breken. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer je een borstel langs een voorwerp haalt. Vuil wordt hiermee dus verwijderd. Echter veroorzaken de piepkleine luchtbelletjes geen krassen en kunnen ze tot in de kleinste hoekjes en gaatjes komen, waar een gewone borstel niet bij kan.

Deze geleiding van geluid in water werkt alleen wanneer de geluidssterkte laag is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in een enorme herrie zit wanneer je de ultrasoon reiniger aanzet. Het geluid is niet eens waarneembaar voor het menselijk oor. Soms is er een ultrasoon reinigingsvloeistof nodig om het effect te optimaliseren, maar vaak is alleen water al voldoende. Ook kan het helpen om warm water toe te voegen voor een effectiever reinigingsproces.

Wat zijn de voordelen van ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reiniging heeft een aantal voordelen ten opzichte van het reinigen met de hand. Denk hierbij aan het bereiken van onmogelijk kleine kiertjes en gaatjes, waar je met de hand nooit bij kunt. Daarbij ontstaan er vrijwel nooit beschadigingen aan de producten door deze manier van reinigen. Want er wordt gereinigd met spetterende luchtbelletjes en niet met grove borstels of schuursponsjes.

Tot slot zeker niet het minste voordeel, namelijk de snelheid waarmee de producten worden gereinigd. In slechts enkele minuten kunnen zeer complexe voorwerpen zoals tandwielen van een fiets, horloges of brillen weer brandschoon zijn. De vorm van het product heeft namelijk geen invloed op de lengte van het proces, maar alleen de mate van vuil op het product. Mocht een product na een ronde niet helemaal schoon zijn, kan het proces nog een keer herhaald worden om iedere keer weer een laagje vuil weg te halen.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een ultrasoon reiniger?

Wanneer je besluit een ultrasoon reiniger aan te schaffen zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee kunt houden. Deze eigenschappen bespreken we hieronder.

Waterreservoir

Alle ultrasoon reinigers hebben een waterreservoir waar de geluidsgolven doorheen worden geleid om het reinigingsproces te starten. Je hebt hele kleine ultrasoon reinigers met een waterreservoir vanaf 250 mL. Deze zijn zeer geschikt voor het schoonmaken van kleinere producten, zoals een bril, horloge of sieraden. Er zijn ook een stuk grotere ultrasoon reinigers beschikbaar met waterreservoirs van 30L of zelf meer. Hier kun je dus veel grotere producten in kwijt, zoals tandwielen van fietsen en noem maar op.

Wanneer het op het waterreservoir aan komt kun je er ook rekening mee houden of deze los of vast is. Met een los waterreservoir kun je deze gemakkelijk uit de ultrasoon reiniger halen om het water te verversen. Met een vast waterreservoir moet je de hele ultrasoonreiniger verplaatsen om het water te verversen.

Frequentie

De frequentie van een ultrasoonreiniger geeft aan hoe laag het geluid is dat door het water wordt geleid. Hoe hoger de frequentie, hoe lager het geluid en hoe kleiner de luchtbelletjes. De frequentie wordt aangegeven in Herz, dat afgekort wordt met Hz. Te grote luchtbellen bereiken niet de kleinste hoekjes en gaatjes maar te kleine luchtbellen zijn niet krachtig genoeg om grondig schoon te kunnen maken. Voor ultrasoon reinigers ligt de optimale frequentie tussen de 38.000Hz en 60.000Hz.

Reiniging Programma’s

Sommige ultrasoon reinigers hebben meerdere reiniging programma’s. Vaak verschillen deze programma’s alleen in de duur van het reinigingsproces. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een programma tussen de een of vijf minuten. Wanneer je viezere producten hebt kun je deze gedurende een langere periode reinigen om er meer vuil af te krijgen.

Extra accessoires

Ultrasoon reinigers worden soms geleverd met extra accessoires. Denk hierbij aan een rekje om je horloge op te leggen of een houder voor CD’s of DVD’s. Deze accessoires helpen om het reinigingsproces te optimaliseren.

Top 5 ultrasoon reinigers van 2020

Wil jij een ultrasoon reiniger aanschaffen om moeilijk schoon te maken producten in een handomdraai te kunnen reinigen? Bekijk dan eens de top 5 ultrasoon reinigers.

 • Inhoud van 550mL
 • Verschillende programma’s
 • Vermogen van 50W
 • Automatische uitschakeling
 • Met CD houder
 • Met doorzichtige deksel
 • Ultrasoon frequentie van 43.000Hz
 • Geen los waterreservoir
Sanitas SUR42

Met de Sanitas SUR42 maar je gemakkelijk kleine objecten, zoals sieraden, brillen en CD’s schoon. Je kunt voor vijf verschillende looptijden kiezen van het schoonmaakprogramma en op de LCD display zie je precies hoeveel tijd er nog te gaan is voordat het programma klaar is. Het waterreservoir heeft een inhoud van 550mL dat ruim voldoende is voor bijvoorbeeld twee brillen en sieraden. Met behulp van  de speciale CD houder kun je ook tot twee CD’s of DVD’s tegelijkertijd reinigen.

Het vermogen van 50W is ruim voldoende om kleinere objecten tot in de kleinste hoekjes schoon te maken. Je kunt de objecten in het daarvoor meegeleverde roestvrijstalen mandje leggen en ze na reinigen er gemakkelijk uithalen. Deze ultrasoon reiniger heeft een doorzichtige deksel en tijdens het reinigingsproces bevindt zich een blauwe led verlichting aan de binnenzijde waardoor je altijd een oogje in het zeil kunt houden.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €61.99
  • Inhoud van 320mL
  • Verschillende programma’s
  • Werkt op batterijen
  • Compact formaat
  • Met zuignapjes aan de onderkant
  • Erg klein
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/10/CAILI-Ultrasone-reiniger.png

  Met deze Caili mini reiniger heb je voor een super leuk prijsje al een ultrasoon reiniger in huis om kleine objecten, zoals een bril, horloge of sieraden mee schoon te maken. Met de verschillende programma’s kun je het reinigen tussen de 5 en 15 minuten laten duren. Deze reiniger werkt overigens op een AA batterij, waardoor je hem niet perse in de buurt van een stopcontact hoeft te zetten. Met de zuignapjes aan de onderzijde van de ultrasoon reiniger kun je hem op zijn plaats laten staan, zodat hij niet verschuift door de trillingen. Je kunt eventueel ook een beetje vloeibare zeep toevoegen aan het water om het reinigingsproces nog effectiever te maken.

   • Grote inhoud van 30L
   • Vermogen van 1400W
   • Automatische uitschakeling
   • Ultrasoon frequentie van 40.000 Hz
   • Gewicht van 15 kg
   • Geen los waterreservoir
   Mountain Wolf Ultracleaner 30L

   In deze grote ultrasoon reiniger kun je gemakkelijk grotere voorwerpen kwijt, zoals een tandwiel van een fiets of onderdelen van een klok. Met een vermogen van 1400W weet je zeker dat de ultrasoon reiniging krachtig genoeg is om zelfs de vuilste objecten schoon te krijgen met behulp van geluidsgolven met een frequentie van 40.000Hz. Door de krachtige geleiding van het geluid door het water worden er miljoenen kleine belletje gevormd die de oppervlakken tot in de kleinste hoekjes schoon wrijven.

   Je kunt van tevoren een schoonmaakprogramma instellen op de ultrasoon reiniger die past bij het schoon te maken voorwerp. Zodra het programma klaar is schakelt de reiniger automatisch uit, zodat stroom bespaart wordt.

    Uiterlijk 19 april in huis via bol voor €269
    • Chique design
    • Inhoud van 750mL
    • Verschillende programma’s
    • Vermogen van 50W
    • Ultrasoon frequentie 42.000Hz
    • Verschillende hulpstukken meegeleverd
    • Geen los waterreservoir
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/10/Ultrasoonreiniger-Qinlorgon.png

    Deze ultrasoon reiniger van Qinlorgon is speciaal voor nagelstylistes. Het mooie design kun je met een gerust hart in de nagelstudio zetten. Zo kun je na iedere klant alle gebruikte accessoires in een handomdraai grondig reinigen. Er zijn zelfs vijf verschillende programma’s beschikbaar met een verschillende duur. De timer loopt af op het LED display, zodat je precies kunt zien hoe lang het reinigingsprogramma nog duurt.

    Met een vermogen van 50W en een ultrasoon frequentie van 42.000Hz kun je rekenen op schone producten. De kleine bubbeltjes die gevormd worden bereiken de kleinste gaatjes en kiertjes van de producten om ze zo goed schoon te maken. De deksel is overigens doorzichtig, waardoor je tijdens het reinigingsproces mee kunt kijken. 

    Naast nagelgereedschap kun je deze ultrasoon reiniger ook voor andere kleine objecten gebruiken, zoals sieraden, horloges, brillen, CD’s en DVD’s. Er worden verschillende hulpstukken meegeleverd om deze producten zo grondig mogelijk te kunnen reinigen.

     • Speciaal voor lenzen
     • 2x klein waterreservoir
     • Eenvoudig te gebruiken
     • Compact formaat
     • Ultrasoon frequentie van 58.000Hz
     • Ideaal voor op reis
     • Met spiegel en hulpstukken
     • Er kunnen geen andere objecten worden gereinigd
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/10/BlumWay-Ultrasone.png

     Contactlenzen die je meerdere dagen of zelfs weken kunt gebruiken kunnen na een tijdje toch vies worden. Ondanks dat je ze netjes in de lenzenvloeistof legt gedurende de nacht, kan vuil op de lenzen blijven hangen. Met behulp van deze ultrasoon reiniger maak je je lenzen schoon, zodat je ogen niet geïrriteerd raken en je helder kunt zien.

     Voor beide lenzen is een apart waterreservoir, zodat ze niet op elkaar gaan plakken en je ze makkelijk terug kunt vinden nadat het reinigen klaar is. Dat gaat overigens heel makkelijk, want dit compacte apparaatje werkt op een accu. Door een druk op de knop wordt het reinigingsprogramma van drie minuten gestart waarna ze weer schoon zijn. 

     Er worden hulpstukken, zoals een pincet en een zuignap meegeleverd, zodat je de lenzen gemakkelijk uit de reiniger kunt halen. In de deksel zit een spiegel, zodat je na de reinigingsbeurt je lenzen direct in kunt doen. Door het compacte formaat neem je het apparaatje gemakkelijk mee op reis, zodat je altijd alles bij de hand hebt.

      Veelgestelde vragen

      Hoe werkt een ultrasone reiniger?

      Een ultrasoon reiniger reinigt je favoriete sieraden door middel van hoge trillingen. Deze worden opgewekt door een zogeheten piëzo-element. De hoge trillingen zorgen voor een trek- en drukspanning in het water met als resultaat ultrasone golven. De golven zorgen op hun beurt weer voor kleine luchtbellen die de sieraden of het bestek schoonmaken. Het laat geen krassen achter maar kan wel het gehele object schoonmaken, zelfs op plekken waar je zelf nooit bij zult kunnen. 

      Wat kan je met een ultrasoon reiniger schoonmaken?

      Met een ultrasoon reiniger kun je producten schoonmaken die je met de hand niet schoon genoeg krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische en dentale voorwerpen. Maar ook voorwerpen die je gewoon thuis hebt, zoals sieraden, bestek en andere gebruiksvoorwerpen. Daarnaast kun je gemakkelijk delicate voorwerpen schoonmaken die gevoeliger zijn voor krassen omdat een ultrasoon reiniger geen krassen achter laat. 

      Werkt een ultrasoon reiniger echt?

      Ja, een ultrasoon reiniger werkt echt. Alleen worden sommige voorwerpen anders gereinigd dan andere producten. Wanneer je bijvoorbeeld een ultrasoon reiniger hebt met een lage frequentie, zal je grotere bellen krijgen. Deze kunnen niet de kleinste hoekjes bereiken. Bekijk dus goed wat voor producten je wilt gaan reinigen en welke frequentie je hiervoor nodig hebt. Volg ten alle tijden de bijgeleverde handleiding.

      Welke vloeistof gebruik je in een ultrasoon reiniger?

      Voor een ultrasoon reiniger kun je gewoon water gebruiken. Alle ultrasoonreinigers hebben een waterreservoir waar de geluidsgolven doorheen worden geleid zodat het reinigingsproces kan beginnen. Ook wordt er regelmatig gedemineraliseerd water gebruikt. Vervolgens wordt er ultrasoon vloeistof toegevoegd aan het (gedemineraliseerd) water. Er zijn verschillende soorten ultrasoon vloeistof verkrijgbaar. Zo heb je vloeistof voor universeel gebruik, tegen roest, staal, en zware versmeringen. Bekijk van je voren welke voorwerpen je gaat reinigen en welke vloeistof hier het beste bij past.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.