Beste traphekjes voor jonge kinderen en baby's

Beste traphekjes van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2022

Traphekjes zijn een must met kinderen in huis. Een val van de trap kan namelijk nare gevolgen hebben. Met een goed traphekje verklein je de kans op letsel. Voordat een kind begint met kruipen is het belangrijk dat het traphekje al hangt en klaar is voor gebruik. Baby’s leren namelijk tussen de zeven en tien maanden om te kruipen. Als je het hekje eerder ophangt kan je er zelf ook beter aan wennen.

Beste koop van 2024
Hauck Open 'N Stop Traphekje is de beste koop voor jonge kinderen en baby's
Het beste traphekje zonder schroeven

Hauck Open’n Stop Traphekje

 • Klembevestiging: niet boren en geen schroeven
 • Kan geopend worden met één hand
 • 75-81 cm breed en 77 cm hoog voor extra veiligheid
 • SGS gecertificeerd
 • Sluiting kinderveilig
 • Tweeledige vergrendeling

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Hauck Open 'N Stop Traphekje is de beste koop voor jonge kinderen en baby's
Beste koop

Hauck Open’n Stop Traphekje

Beste koop traphekje zonder schroeven: eenvoudig te monteren zonder te boren
De Babydan FlexiFit is het beste traphekje dat wordt gemonteerd met schroeven

Babydan Flexi Fit Traphekje

Het beste traphekje met schroeven: beste keuze voor een vaste plek in huis
BabyDan Harmonica GuardMe is het ideale opvouwbare traphekje voor brede en dunne deurkozijnen
High-end

Babydan Traphekje Harmonica Guard Me

Beste keuze voor een luxer traphekje: opvouwbaar en geschikt voor kozijnen van 55 tot 89 centimeter

Waarom een traphekje?

Met een traphekje verklein je de kans op vallen van de trap voor kleine kinderen. Het traphekje is bedoeld om kinderen tegen te houden die nog niet goed zelfstandig kunnen lopen. Vaak zijn dit kinderen tot een leeftijd van twee jaar. Oudere kinderen kunnen het hekje zelf open maken en ook zelfstandig de trap op en af.

Traphekjes zorgen er niet alleen voor dat de kans op een val de trap heel klein wordt maar ook dat kleine kinderen niet zelf de trap op kunnen. Het is daarom ook geadviseerd om zowel boven- en onderaan de trap te plaatsen

Waar let je op tijdens de aanschaf?

Tijdens de zoektocht naar het juiste traphekje zijn er een paar punten waar je op moet letten. Met deze punten in achtneming schaf je het juist hekje aan voor jouw kind.

Hoogte

De norm voor de hoogte van traphekjes is 65 centimeter. Door VeiligheidNL wordt geadviseerd om minimaal een traphekje van 75 cm aan te schaffen. Dit is tien centimeter hoger dan de norm stelt. Het advies van VeiligheidNL is gebaseerd op de hoogte van het lichaamszwaartepunt van een eenjarig kind. Hierdoor is een hoger hekje geadviseerd.

Afstand vloer en hek

De afstand tussen de vloer en de onderkant van het hekje mag niet meer bedragen dan 6,5 cm. Wanneer dit meer is kan een kind hier onderdoor kruipen. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer het traphekje verticale spijlen heeft dat de afstand van de spijlen tussen 4,5 cm tot 6,5 cm ligt. Ook hier geldt, wanneer er meer ruimte zit tussen de spijlen kan een kind hier doorheen. Een traphekje gemaakt van gaas mag een maaswijdte hebben van maximaal 7 mm.

Bediening

Het traphekje moet stevig zijn. Het is niet de bedoeling dat het traphekje losschiet wanneer er een kind tegenaan valt of duwt. Daarnaast moet een volwassene het hekje met één hand kunnen bedienen. Wanneer een volwassene een kind op zijn of haar arm heeft moet diegene alsnog het hekje kunnen openmaken.

Verschillende soorten traphekjes

Er zijn veel verschillende traphekjes te koop. Welke uiteindelijk geschikt is hangt af van het kind maar ook van het huis waarin je woont.

Spijlenhekjes

Het traphekje met spijlen is het meest verkochte traphekje. Deze worden vaak gemaakt van hout, kunststof of metaal en komen in verschillende kleuren. Meestal openen deze aan de zijkant maar er zijn ook modellen die meer in het midden openen. Bij een spijlen traphekje met scharnieren moet je er voor zorgen dat je voldoende ruimte hebt rond het traphekje zodat je het hekje kan openen. Let er op dat de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur op de trap post niet groot genoeg is.

Vouwhekjes

Vouwhekjes, zoals de naam al zegt, vouw je op. De vouwhekjes kwamen als beste uit de test van de consumentenbond. Vouwhekjes zijn hekjes waar je niet doorheen kan kijken. Ze bevatten hierdoor ook geen onderdelen waar een kind op kan klimmen of doorheen kan kruipen. Ook heb je geen extra ruimte nodig rondom het hekje om deze te kunnen openen en sluiten.

Rolhekjes

Een rolhekje heeft een rolsysteem. Ze zijn erg flexibel en nemen weinig ruimte in als ze opgerold zijn. Het is een nieuw systeem en begint populair te worden. Wel zijn deze hekjes wat duurder dan de vouwhekjes en spijlenhekjes. De bediening met één hand kan wel als lastig worden ervaren en vraagt wat oefening.

Onze selectie beste traphekjes voor een veilig thuis

Onze gewoonte is om drie modellen op een rij te zetten om de keuze voor een product wat makkelijker te maken. Zo ook in dit artikel. Hieronder staan achtereenvolgens het beste traphekje zonder schroeven, het beste traphekje met schroeven en het beste opvouwbare hekje.

 • Klembevestiging: niet boren en geen schroeven
 • Kan geopend worden met één hand
 • 75-81 cm breed en 77 cm hoog voor extra veiligheid
 • SGS gecertificeerd
 • Sluiting kinderveilig
 • Tweeledige vergrendeling
 • Het traphekje sluit niet automatisch
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/12/Hauck-Openn-Stop-Traphekje.jpg

Het traphekje zonder schroeven van Hauck is kindvriendelijk en veilig voor het huis. Je kan het traphekje makkelijk bevestigen. Het hek wordt geklemd door druk op de muur of op een deur. Boren is niet meer nodig, dus geen gaten meer in de muur.

Het traphekje van Hauck is geschikt voor breedtes van 75cm tot 81 cm. Daarnaast heeft het hekje een tweeledige handmatige vergrendeling. Hierdoor gaat het hekje niet zomaar open maar kan je wel met een kind op je arm de trap op lopen. Daarnaast is de sluiting kinderveilig. Verder is het hekje SGS gecertificeerd. Dit betekent dat het hekje voldoet aan nationale en internationale regelgeving. Dit biedt dus de optimale veiligheid voor het kind.

Met aparte verlengstukken kan het hekje worden uitgebreid. Hierdoor wordt het hekje nog breder, ideaal wanneer je een bredere trap hebt. Wanneer je thuis een trap hebt met ronde staven als trapleuning kan je naast deze uitbreiding nog extra Y assen bevestigen voor stevigheid.

Dit hekje is gemaakt van metaal en gaat daardoor lang mee. Daarnaast is het een zogenaamd ‘’power frame’’. Het frame ziet er in eerste instantie scheef en verkeerd gelast uit. Maar wanneer je het hekje klem zet tussen de muren of tussen de deur dan ziet het hekje er goed uit en blijkt dat het niet scheef is.

Conclusie: Dit traphekje is ideaal voor mensen die niet in hun muur willen boren maar wel een stevig traphekje willen. Het is een stevig traphekje, SGS gecertificeerd en gaat door het goede materiaal lang mee. Daarnaast is het een fraai design en zal het goed staan in elk huis. Nog een stapje verder met deze Hauck? Kies dan voor de AutoClose ‘N Stop versie, waar het traphekje automatisch dicht gaat.

Gewicht: 3 kilo
Maximale hoogte: 77 cm
Maximale breedte: 81 cm
Garantie: 2 jaar

  • Snel te bevestigen zonder
  • Te verwijderen zonder gereedschap
  • Hekje kan geopend worden in beide richtingen
  • Dubbel beveiligd openingsmechanisme
  • Zit met schroeven vast in de muur
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/12/Babydan-Flexi-Fit-Traphekje.jpg

  Het traphekje van Baby Dan is makkelijk te bevestigen aan de muur. Daarnaast is het systeem makkelijk te ontgrendelen en te verwijderen zonder het gebruik van gereedschap. Verder is het een strak design dat goed staat in elk huis.

  Met het traphekje Flexi Fit van Baby Dan hoef je niet meer aan de slag met opzetstukken wanneer het hekje te klein is voor een trapgat. Dit traphekje kan namelijk 105,5 cm lang worden. Groot genoeg voor elk trapgat en elke deurpost. Uitbreidingen zijn dus niet meer nodig.

  Dit hekje is gemaakt van metaal en gaat daardoor lang mee. Daarnaast is het stevig door de schroeven, het zal dus niet zomaar los komen. Verder is het hekje zelf eenvoudig met één hand te openen en beschikt het over een dubbel beveiligd openingsmechanisme. Ook is het hekje in beide richtingen te openen. En verder is het beslag zowel op kozijn als binnen mogelijk.

  Bij het hekje wordt ook een montageset geleverd, zodat je het traphekje perfect kan installeren.  Ook is het beslag is zowel binnen als op kozijn mogelijk. Daarnaast is het hekje veilig voor kinderen en dieren want het voldoet aan de norm EN1930:2011.

  Conclusie: De Babydan Flexi Fit is een stevig traphekje wat lang meegaat. Geen trapgat of deurpost is te groot want dit traphekje is uitschuifbaar tot wel 105,5 cm. Voor volwassenen is het hekje met één hand te openen maar voor de kinderen zit er een dubbel beveiligd openingsmechanisme op.

  Gewicht: 2 kilo.
  Maximale hoogte: 74 cm
  Maximale breedte: 105 cm
  Garantie: 2 jaar

   • Van 55 tot 89 centimeter, uitbreidbaar tot 113,5 cm
   • Bevat geen plakjes o.i.d. waar een kind op kan staan
   • Geschikt voor dunnere en bredere kozijnen
   • Makkelijk op te bergen en oprolbaar
   • Volledig gemaakt van kunststof, geen metaal of aluminium
   • Schroefbevestiging: wordt vastgemonteerd aan het kozijn
   High-end
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/12/Babydan-Traphekje-Harmonica-Guard-Me.jpg

   Het opvouwbare traphekje van Babydan is ideaal voor mensen met een afwijkend deurformaat: van minimaal 55 cm tot 89 cm. Dankzij de Extend-A-Guard kan dit hekje worden uitgebreid tot een maximale breedte van 113,5 cm. Hierdoor kan je ook ruimtes in de woonkamer afzetten voor kinderen, bijvoorbeeld het gedeelte tussen de tafel en de bank.

   Babydan heeft een traphekje ontwikkelt die je makkelijk kan opbergen. Het traphekje is namelijk makkelijk in elkaar te schuiven, door het lage gewicht (3,1 kg) ook makkelijk op te tillen en het traphekje is oprolbaar. Om het traphekje steviger neer te zetten kan je deze bevestigen middels een schroefbevestiging. Dit betekent dat je het traphekje dus vastgeschroefd zit in de muur.

   Bijgeleverd is een een montageset en een gebruiksaanwijzing zodat je het traphekje op de meest veilige manier kan monteren. Het traphekje is gemaakt volgens de veiligheidseisen EN1930:2011 en ASTMF1004. Doordat het stroken zijn in plaats van spijlen kunnen kinderen hier niet op klimmen, dit maakt dit hekje extra veilig.

   Verder is het traphekje gemaakt van kunststof. Dit zorgt ervoor dat het materiaal tegen een stootje kan en lang meegaat. Het kan namelijk niet verroesten. Wanneer het traphekje goed wordt bevestigd, gebruikt en opgeborgen kan het heel lang meegaan.

   Conclusie: Dit traphekje van Babydan is geschikt voor mensen die een groter stuk willen afzetten voor hun kind. Of dit nou in het trapgat is of midden in de woonkamer, het Guard Me traphekje kan overal voor worden gebruikt. Verder is het uiterst veilig, kinderen kunnen er niet in of op klimmen.

   Gewicht: 3,1 kg
   Maximale hoogte: 72,5
   Maximale breedte: 114 cm
   Garantie: 1 jaar

    Hoe sluiten traphekjes?

    Wanneer je het traphekje met de hand wilt sluiten, dan kan je het beste kiezen voor een manual sluiting. Dat houdt in dat wanneer je door het hekje bent gelopen je het deurtje met de hand achter je moet dichtdoen. Vaak hebben schroefhekjes een manual sluiting.
    Daarnaast heb je ook auto close sluiting. Bij deze hekjes gaat het hekje van zelf achter je dicht. Je moet het daarna wel nog handmatig op slot doen. Verder heb je ook traphekjes met een magneetsluiting. Deze trekken het hekje dan op slot doormiddel van de magneet.

    Hoe installeer je een traphekje?

    Traphekjes kan je op verschillende manieren installeren in huis. Bij sommige hekjes moet je het hele frame vastschroeven in de muur. Deze staan vaak wel steviger maar vergen wat meer werk. Nadat je het hekje verwijdert heb je namelijk gaten in je muur.

    Verder kun je gebruikmaken van muur cups. Deze schroef je in de muur en het hekje klem je hier tussenin. Het voordeel hiervan is wanneer je tijdelijk geen hekje wil gebruiken, je deze er tussenuit kan halen.

    Daarnaast is er ook een methode waarbij je geen gaten in de muur hoeft te boren. Je klemt de trap tussen de muren in of gebruikt muur cups die je op de muur plaatst. Het voordeel hiervan is dat er geen gaten in de muur zitten. Het nadeel is dat het traphekje minder stevig staat. Ook zijn er hekjes die worden geleverd met plakstrips.

    Wat zijn de juiste afmetingen?

    Wanneer je een traphekje gaat kopen is het belangrijk dat het trapje de juiste afmetingen heeft. De juiste afmetingen van een traphekje zijn altijd de afmetingen van de plek waar je het hekje gaan neerzetten. Dit kan dus de afmeting van de deuropening zijn of van muur tot muur bij de trap.
    Wanneer er bij een traphek staat dat de afmetingen 75-90 centimeter zijn betekent dat dat het traphekje minimaal 75 cm breed is en je het kan verstellen tot 90 centimeter.

    Algemene tips bij traphekjes voor kinderen en baby’s

    Een traphekje biedt extra veiligheid, maar voor de zekerheid raden wij altijd de volgende tips aan.

    • Laat kinderen nooit in de buurt van de trap spelen
    • Laat geen spullen bij de trap liggen
    • Breng anti-slip strips aan op de traptreden
    • Zorg voor voldoende licht bij de trap
    • Laat kinderen niet met gevulde handen de trap op of af komen
    • Tot slot: oefen het traplopen met je kind

    Veelgestelde vragen:

    Waar moet je op letten bij traphekje?

    Bij een traphekje is vooral veiligheid belangrijk. Let hierbij op de volgende punten:

    Het slot: het slot moet goed en soepel dichtgaan. Bij een nieuw traphekje is dit vaak nog niet zo, dit zal door het gebruik steeds makkelijker gaan. Daarnaast is het belangrijk dat het traphekje met een hand te openen is.

    Juiste hoogte: de hoogte voor een veilig traphekje is volgens de Consumentenbond minimaal 65 centimeter tussen het hoogste punt waar een kind met zijn voet op kan staan en het bovenste deel. VeiligheidNL adviseert zelfs om een minimale hoogte van 75 centimeter te nemen. Voornamelijk voor kinderen groter dan 85 centimeter.

    Tussendoor: als er tussen de spijlen ruimte zitten van meer dan 6,5cm dan is dit gevaarlijk. Een kind kan hier namelijk mogelijk zijn heup door duwen.

    Uitstekende randen: voel met je handen of er geen uitstekende randen, onafgewerkte punten, of splinters zijn. Hier kan een kind zich makkelijk aan bezeren.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.