Borstkolf kopen: dit zijn de beste borstkolven van 2023
Met een borstkolf kan je moedermelk uit de borst kolven. Moeders doen dit vaak om de melkproductie op gang te brengen of om een voorraad gekolfde moedermelk op te bouwen. Dit is handig wanneer de moeder moet werken of iets anders heeft waardoor zij niet de gehele dag bij haar kind kan zijn.
De borstkolf bestaat uit een soort schelp die op de borsten wordt geplaatst. Aan deze schelp zit een snoer vast waardoor de schelp vacuüm kan worden gezogen. Verder zit er een flesje aan vast waar de melk in komt. Een borstkolf bootst hetzelfde principe na als een baby aan de borst. Dit geeft je lichaam ook een teken om melk aan te maken.
Er bestaan verschillende soorten borstkolven. Je hebt bijvoorbeeld de handkolf, deze moeten handmatig worden aangedreven. Maar je hebt ook kolven met een motortje. Welke het meest geschikt is voor iemand, ligt aan de persoon zelf.
Wanneer heb je een borstkolf nodig?
Er zijn verschillende redenen waarom je een borstkolf kunt aanschaffen. Hieronder bespreken we er een paar. Een borstkolf is handig voor moeders van pasgeboren baby’s.
Medela Harmony Handkolf
- BPA-vrij en eenvoudig schoon te maken
- Licht in gewicht en past in een handtas
- 2Phase Expression: zuigritme baby wordt nagebootst
- Zelf doseren hoeveel vacuüm
- Geschikt wanneer je op pad bent
- Vaatwasserbestendig en volledig steriliseerbaar
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Beste koop Medela Harmony Handkolf | Beste koop borstkolf, ook voor onderweg | ||
Philips Avent SCF397/11 | Meer comfort tijdens het kolven en kolft meer melk in minder tijd | ||
ForGoods Borstkolf | Deze dubbelzijdige borstkolf is volledig elektrisch en zorgt voor snel en comfortabel afkolven dankzij de aanpasbare zuigkracht en het zachte massagekussen |
1. Je baby heeft nog niet genoeg zuigkracht.
Dit komt voor bij hele jonge baby’s of vroeggeboren baby’s. Ze zijn dan nog zo jong dat hun zuigkracht nog niet sterk genoeg is om melk uit de borst te drinken. Door een borstkolf te gebruiken kan je deze melk zelf afkolven en het daarna aan de baby geven uit een flesje. Hier is namelijk minder zuigkracht voor nodig.
2. De borstvoeding komt niet goed op gang – blijft niet goed op gang.
Heel frustrerend wanneer dit gebeurt. Met een borstkolf kan je de melkproductie proberen op gang te brengen. Door regelmatig proberen te kolven, krijgt je lichaam zelf het idee dat het borstvoeding moet gaan geven. Het lichaam gaat het dan zelf produceren. Verder kan je ook afkolven zodat de borstvoeding goed op gang blijft. Het is hierbij de bedoeling dat je op vaste tijden gaat kolven en net zo vaak kolft als dat je je baby zou voeden. Daarnaast is het belangrijk dat je bij dit soort problemen een deskundige inschakelt.
3. Je wilt een voorraad borstvoeding opbouwen.
Dit is aan te raden wanneer je een dag(deel) weg bent van je baby. Het is dan natuurlijk lastig om je baby voeding te geven, gelukkig kan je dit simpel oplossen. Namelijk door van te voren melk af te kolven en dit te bewaren.
4. Je wilt geen borstvoeding geven maar wilt wel van de druk af.
Wanneer je geen borstvoeding wilt geven, maar de melkproductie komt wel opgang, kan dit pijnlijke borsten opleveren. Dit heet ook wel stuwing. Wanneer je dan gaat kolven verminder je de druk in de borsten; deze zullen dan beter aanvoelen. Het wordt aangeraden om dan alleen te kolven wanneer het echt noodzakelijk is. Wanneer je gaat kolven op de momenten dat je baby normaal voeding krijgt, kan dit de melkproductie heel erg stimuleren.
Is borstvoeding geven duur?
Veel mensen denken dat het geven van borstvoeding goedkoper is dan flesvoeding. Maar de aanschaf van een goede kolf kan erg prijzig zijn. Een elektrische kolf is duurder dan de handkolf. Voor een enkelzijdige elektrische borstkolf ben je al snel honderd euro kwijt en voor een dubbelzijdige nog meer. Maar deze aanschaf doe je maar één keer. Een goede elektrische borstkolf kan je voor langere tijd en meerdere kinderen gebruiken.
Naast een borstkolf kopen kan je er ook eentje huren. Dit is alleen handig wanneer je heel kort maar gaat kolven. Daarna lopen de kosten op en is de aanschaf van een apparaat veel goedkoper.
Verschillende soorten kolven
Zoals net verteld, zijn er veel verschillende soorten kolven. Zo heb je de handmatige, elektrische, enkelzijdige en dubbelzijdige kolven. Een handmatige borstkolf is meer geschikt voor af en toe kolven. De elektrische variant is meer geschikt wanneer je meerdere keren per dag kolft. Je kan dan meer kolven in korte tijd en krijgt er minder spierpijn van.
De handkolf
Een handkolf is dus geschikt wanneer de moeder niet dagelijks hoeft te kolven. De handkolf is niet geschikt om de borstvoeding op gang te brengen.
Binnen de handkolf zijn er ook vele verschillende soorten. Sommige werken met een zuigertechniek. Hierbij wordt er handmatig een zuiger uitgetrokken waardoor en er een vacuüm ontstaat. Andere handkolven werken met een hendel waarop geduwd of geknepen moet worden om een vacuüm op te bouwen. Deze laatste variant wordt als makkelijk gezien en is te gebruiken met één hand.
Nadeel van een handkolf is dat er door gebruik hele minuscule scheurtjes in de zachte onderdelen kunnen ontstaan. Hier kunnen dan bacteriën of andere ziektekiemen in achterblijven, zelfs na het steriliseren.
De elektrische kolf
De elektrische kolven hebben allemaal een motortje maar komen daarnaast wel in verschillende soorten. Zo heb je de simpele kolf die één borst tegelijk kolven maar ook kolfapparaten die beide borsten tegelijk kunnen kolven. Deze laatste variant heeft een positieve werking op de melkproductie, is geschikt om de borstvoeding op gang te brengen en kan gebruikt worden in de kraamtijd.
Een simpeler model binnen de elektrische borstkolven heeft vaak een instelbaar vacuüm, maar verder kan je niet het aantal zuigcycli per minuut instellen. Bij een instelbaar vacuüm kan je instellen hoe erg het apparaat vacuüm trekt. Hoe nieuwer het model is, hoe geavanceerder de borstkolf is. Deze modellen hebben meer standen, kunnen de melkstroom beter op gang helpen en kolven de melk zo effectief mogelijk af.
Het nadeel van elektrische kolven is dat zij vaak een open motor hebben. Hierdoor kan er per ongeluk moedermelk of andere lichaamseigen vloeistoffen in de motor terecht komen. Hierdoor is het apparaat niet volledig steriel meer. Wanneer deze apparaten dan worden uitgeleend aan andere moeders kunnen er ziektes of borstontsteking worden overgebracht.
Een borstkolf huren
Naast de handkolf en de elektrische kolf kan je ook borstkolven huren of een tweedehands kolf kopen. Wanneer je maar voor korte tijd een borstkolf nodig hebt is het huren van een kolf ideaal. Daarnaast kan het huren van een kolf ook goed uitkomen als je nog twijfelt of kolven wel wat voor jou is. Wanneer je niet twijfelt en weet dat je voor langere tijd gaat kolven is huren niet handig. De kosten zullen dan hoger zijn dan wanneer je een kolf koopt.
Ook kan je een tweedehands kolf aanschaffen. Dit wordt wel afgeraden omdat de borstkolf in aanraking komt met moedermelk en hiermee kunnen er besmettelijke ziektes worden doorgegeven. Ook kan de zuigkracht afnemen wanneer het apparaat al oud is. Wel kan je veel onderdelen vervangen. Vooral wanneer de tweedehands kolf een gesloten motor heeft, is dit veilig.
Schoonhouden van een borstkolf
Het volledig schoon en steriel houden van een borstkolf is erg lastig. Je gebruikt het apparaat vaak, maar wilt wel het beste voor je kindje. Wanneer een moeder thuis of op haar werkt kolft voor een kind (ouder dan vier weken) dan kan zij na het afkolven de kolf met koud water spoelen. Eens per 24 uur kan de kolf dan in een heet sopje of in de vaatwasser. Daarna is het raadzaam om de borstkolf uit te koken in een pan heet water. Wanneer een moeder de melk binnen 48 uur aan haar kind (ouder dan vier weken) geeft is het genoeg om de kolf eens per week uit te koken.
- BPA-vrij en eenvoudig schoon te maken
- Licht in gewicht en past in een handtas
- 2Phase Expression: zuigritme baby wordt nagebootst
- Zelf doseren hoeveel vacuüm
- Geschikt wanneer je op pad bent
- Vaatwasserbestendig en volledig steriliseerbaar
- Geen verschillende maten borstschilden
- Zachte plastic delen zijn kwetsbaar met onvoorzichtig gebruik
De Medela Harmony Handkolf is uitermate geschikt voor de moeders die borstvoeding willen geven, ook wanneer zij onderweg zijn. Ideaal als back-up voor een dubbele elektrische borstkolf of wanneer je niet vaak afkolft.
De vorm van de Medela handkolf is erg ergonomisch en daarmee ook erg gebruiksvriendelijk. De handkolf kan makkelijk uit elkaar worden gehaald en worden schoongemaakt. Het apparaat kan ook in de vaatwasser.
Verder is de handgreep van de Medela Harmony draaibaar zodat je altijd de meest comfortabele hoek kan kiezen om melk af te kolven. Geen last meer van je armen dus. Ook heeft de hendel een rubberen bekleding. Zo is het lekker zacht, heb je altijd grip en wordt het afkolven iets minder vermoeiend. Bovendien is hierdoor de borstkolf een stuk stiller.
Daarnaast is de Medela Harmony handkolf uitgerust met 2-phase expression technologie. De Medela is één van de weinige handkolven op de wereld die met deze technologie is uitgerust. Door deze technologie wordt het natuurlijke zuiggedrag van de baby aan de borst gestimuleerd.
Met de 2-phase technologie start je met afkolven met de korte zijde van de handgreep om de toeschietreflex te stimuleren. Hiermee stimuleer je een sneller zuigpatroon. Wanneer de melk begint te stromen kan je verder gaan met de lange zijde van de handgreep waarmee je in een rustiger patroon de melk kan afkolven.
Conclusie
De Medela Harmony handkolf is ideaal om mee te nemen. Het apparaat is licht en past makkelijk in je tas. Het apparaat is goed uit elkaar te halen en kan in de vaatwasser. Bijna alle onderdelen zijn los te bestellen zodat je deze kan verwisselen wanneer nodig.
- Stimuleert zacht de toeschietreflex en melkafgifte
- Gemakkelijk gebruiken, bewaren en meenemen (en BPA vrij)
- Makkelijk in elkaar te zetten
- Discreet te gebruiken
- Dubbel kolven
- Maakt het combineren van borst- en flesvoeding gemakkelijk
- Makkelijk schoon te maken door de kleine afzonderlijke onderdelen
- Met pauze knop
- Duurt even voordat het apparaat vacuüm zuigt
De Philips Avent SCF397/11 is een comfortabele borstkolf waardoor je je meer ontspannen voelt en waardoor de melkafgifte beter gaat. Het ontwerp van de borstkolf zorgt ervoor dat de melk gemakkelijk in de fles stroomt. Daarnaast kan je rechtop zitten tijdens het kolven. Wanneer je comfortabel zit ben je meer ontspannen tijdens het kolven. Dit zorgt ervoor dat je melk makkelijker kan stromen
Verder stimuleert het zachte massagekussen de melkafgifte. Het massagekussen heeft een satijnzachte structuur en voelt warm aan op de huid. Tijdens het afkolven voelt het kussen als het zuigen van de baby. Dit zorgt voor een natuurlijk toeschietreflex. Het massagekussen is ontworpen om goed te zitten bij een grote meerderheid moeders. Wanneer de kolf is ingeschakeld, begint deze automatisch in de zachte stimulatiemodus om de melkafgifte op gang te brengen. Kies dan uit een van de 3 afkolvingsinstellingen om de melkafgifte voor jou aangenaam te laten verlopen.
De speen van de bijgeleverde fles lijkt op een borst en stimuleert zo het natuurlijke aanleggen. Hierdoor wordt het voor moeder en baby makkelijk om de flesvoeding te combineren met borstvoeding. Daarnaast is de borstvoeding makkelijk te gebruiken, bewaren en mee te nemen ergens naar toe door het compacte formaat en lichte gewicht. De borstkolf past makkelijk in een tas. Verder is de borstkolf gemakkelijk onderweg te gebruiken doordat het apparaat werkt ook met (micro) usb adapter
- Zorgt voor een snelle verlichting op beide borsten
- Met massagekussen
- Borstkolf bootst de zuigkracht van een baby na
- Volledig BPA-vrij
- Inclusief meegeleverde accu
- Compact design met 9 standen en een geheugenfunctie
- Zachte plastic delen zijn kwetsbaar met onvoorzichtig gebruik
De dubelzijdige ForGoods Borstkolf is ideaal wanneer je niet in de gelegenheid bent om de baby rechtstreeks te voeden. De borstkolf kan worden meegenomen en overal worden gebruikt door de bijgeleverde accu.
De ForGoods borstkolf is BPA-vrij waardoor hij veilig is voor moeder en kind. Ook kunnen alle onderdelen van de borstkolf uit elkaar worden gehaald zodat alles optimaal gereinigd kan worden. Daarnaast is de borstkolf ook makkelijk in gebruik. Het apparaat bevat een LED display waarop de zuidkracht weergegeven wordt. Door een lichte aanraking is het display bedienbaar. Je kan de intensiteit hierop instellen.
De borstkolf kan de zuigkracht van een baby goed nabootsen. Wanneer de baby aan de borst wordt gelegd zal hij/zij snel zuigen. Hierdoor wordt het toeschieten van natuurlijk moedermelk gestimuleerd. Wanneer de borstvoeding is toegeschoten, gaat de baby over op de diepere zuigkracht. De borstkolf bootst dit proces na.
Door de twee meegeleverde melkflesjes wordt het kolven van moedermelk nog makkelijk. Beide borsten kunnen tegelijk worden afgekolfd. De moedermelk kan in de flesjes nog 3 dagen worden bewaard in de koelkast. Daarnaast worden de flesjes met een speen dop geleverd zodat de baby hiermee gevoed kan worden.
Conclusie
De ForGoods Borstkolf is een ideaal apparaat voor de moeder die snel wilt afkolven. Dit is mogelijk dankzij de dubbele borstkolf en twee flesjes. Daarnaast kan het apparaat de zuigkracht van een baby goed nabootsen. Verder kan de zuigkracht ook worden aangepast op het LED display. Er zijn negen verschillende standen mogelijk.
Hoe kies je een borstkolf?
Met welke borstkolf je ook kies, het belangrijkste is dat het borstschild goed aansluit. Dit is een trechtervormig deel dat je over je borst plaatst en helpt bij het zo comfortabel mogelijk kolven. Verder zijn er verschillende soorten kolven, zoals de elektrische kolf. De enkelzijdige variant zet je op één borst, de dubbelzijdige kun je op beiden plaatsen. De elektrische variant bouwt een vacuüm op en zuigt vervolgens op een ritmische manier aan de borst. Ook heb je een handkolf waarmee je zelf de ritmische zuigbeweging maakt. Welke manier van kolven goed voor jou is, is een persoonlijke voorkeur. Je kunt verschillende borstkolven ook tijdelijk huren om te kijken wat het beste bij jou past.
Heb je altijd een borstkolf nodig?
Nee, soms drinkt de baby gemakkelijk uit de borst en gaat dit op een gemakkelijke manier. Wanneer je meer melk produceert dan goed is voor je kindje of wanneer je voor langere tijd weg bent bij je kindje, wordt er wel aangeraden om een borstkolf te gebruiken.
Hoe vaak en hoe lang kolven?
Hoe vaak je kolft ligt vaak aan de hoeveelheid melk die je baby nodig heeft. Gemiddeld gezien kun je zo’n 6-8 keer per dag kolven. Dit duurt ongeveer 15 minuten per keer.
Wat is het beste moment om te kolven?
Het beste moment is een moment waarop je even kunt ontspannen. Anders verloopt het kolven veel moeilijker. Het beste moment om te beginnen met kolven is een paar weken voordat je weer terug gaat naar je werk. Zo kun je eraan wennen en goed oefenen.
Hoe bouw je voorraad moedermelk op?
Je kunt het beste extra melk proberen te kolven nadat je je kindje hebt gevoed. Je melk is dan al op gang en zo kun je proberen wat extra te kolven. Daarnaast is de melkproductie in de ochtend het hoogst. Dit betekent dat vlak na de ochtendvoeding het beste moment is om extra melk te kolven voor een voorraadje. Ook kun je proberen om melk uit de andere borst te kolven wanneer je kindje aan het drinken is.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.