De beste tekentablets uit de test van o.a. Wacom voor beginners, professionals en hobbyisten

De beste tekentablets van 2023 uit de test

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

Een tekentablet is ideaal voor fotografen, grafisch ontwerpers of gewoon mensen die houden van tekenen. Met een tekentablet kun je eigenlijk via de computer of laptop tekenen. Hierdoor kun je mooiere aanpassingen maken en ook foto’s bewerken.

Met een tekentablet kun je meteen op je computer of tablet zien wat je doet. Ook kun je bijvoorbeeld meerdere tekeningen inladen of ergens overheen plaatsen. Een tekentablet kan gebruikt worden voor professionele doeleinden maar ook als hobby.

Beste koop van 2024
Wacom Intuos S
Beste instapmodel tekentablet

Wacom Intuos S

 • Beschikbaar in 3 maten
 • Perfect als instapmodel
 • Geschikt voor o.a. Windows en MacOS
 • Inclusief pen met 8100 drukpunten
 • Makkelijk connecten via bluetooth

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Wacom Intuos S

Wacom Intuos S

Onze aanrader als je op zoek bent naar een instapmodel tekentablet. Niet duur, beschikt over de belangrijkste functionaliteiten en veel software support.
Wacom Intuos Pro 2

Wacom Intuos Pro 2

De beste koop tekentablet voor beginnende professionals, hobbyisten en studenten - verkrijgbaar in 3 maten.
XP-PEN G430S Tekentablet

XP-PEN G430S Tekentablet

Onze aanrader voor een tekentablet die gebruikt wordt voor fotobewerking.
Huion Inspiroy H640P

Huion Inspiroy H640P

Gekozen als beste koop voor hobby tekenaars.

Wat is een tekentablet

Een tekentablet is een apparaat waarmee je elektronisch kunt tekenen en schrijven. In principe werkt het net zoals tekenen op papier, alleen dan anders. Vaak zit er bij de tablet een stylus geleverd. Hier komt geen inkt uit natuurlijk, maar hier teken je mee op de tablet.Vaak werken de stylus en tablet met drukgevoeligheid. Druk je harder dan zal de kleur en dikte op het scherm anders zijn dan wanneer je licht drukt.

De meeste tekentablets zijn niet gevoelig voor de hand – er zijn wel enkele slimme modellen die je ook met je vingers kan bedienen om te zoomen, pannen en navigeren.

Wanneer je met een pen of potlood schrijft dan kijk je vaak naar beneden naar je papier. Met een tekentablet moet je jezelf in het begin erg aanleren om niet naar beneden maar naar je scherm te kijken. Het gebruiken van een stylus is beter voor je houding en geeft ook nauwkeurige controle over alle lijnen. Het gebruiken van een stylus heeft veel voordelen vergeleken met een computermuis.

Hoe werkt een tekentablet?

Een tekentablet bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst heb je natuurlijk de tablet zelf en de stylus. Soms wordt er ook een puck meegeleverd. Dit is een soort muis. Hiermee kun je bijvoorbeeld foto’s of tekeningen traceren. Maar naast deze zichtbare aspecten zijn er ook onzichtbare aspecten zoals interface, drukgevoeligheid. Deze worden hieronder uitgelegd.

Tekentablet met scherm of zonder scherm

De tekentablet zelf – met scherm of zonder

De tablet zelf wordt gebruikt om op te tekenen en te traceren. Dit doe je door de stylus op het scherm te drukken. Op dit punt verschijnt dan de cursor en zo kun je beginnen met tekenen. Het oppervlak van de touchpad heeft gebieden die je een bepaalde functie kunt geven. Bijvoorbeeld wanneer je in de rechterbovenhoek drukt verschijnt er een menu met instellingen.

Tekentablet stylus en puck

Stylus en puck

De stylus is een elektronische pen waarmee je op de tablet kunt tekenen en schrijven. Wanneer je met de stylus op de tablet tekent of schrijft, volgt de software de bewegingen en laat deze op de computer zien. Afhankelijk van het merk dat je koopt kan je verschillende pennen gebruiken. Zo heeft Wacom een vrij uitgebreide collectie stylussen voor hun tekentablets.

Bij veel tekentablets kun je ook een puck gebruiken. Dit is een muis waarmee je foto’s, tekeningen maar ook kaarten kunt traceren op de tablet.

Tekentablet verbinden via bluetooth of kabel

Het aansluiten van de tablet – de interface

De interface van een tablet zorgt voor de verbinding tussen de tablet en de computer. Soms wordt er gebruik gemaakt van een bluetooth verbinding, net zoals muizen, toetsenborden en etc. Andere tablets gebruiken weer een kabel die je aansluit op de computer.

Moet de tekentablet waar je ook bent altijd werken? Bluetooth is prima voor thuis, maar met een kabel ben je vrijwel altijd verzekerd dat je de tekentablet kan aansluiten. Tekentablets met bluetooth beschikken in de meeste gevallen ook over een USB aansluiting.

Drukgevoeligheid en pressure sensitivity van de tekentablet pen

Drukgevoeligheid – de pressure sensitivity

Tekentablet maken veel gebruik van verschillende drukgevoeligheid, vaak pressure sensitivity genoemd door de fabrikant. Hierdoor kun je met behulp van het tekentablet dikke, dunne, lichte en harde lijnen aanbrengen. Door deze functie kun je ook andere technieken nabootsen zoals een schets van potlood of schaduwen aanbrengen met een airbrush.

Software voor de tekentablet

De meeste tekentablets worden geleverd met een softwarepakket. Deze software zorgt dat je het meeste uit de tablet kan halen. Zeker meer geavanceerde modellen met meer functionaliteiten werken pas optimaal wanneer de bijgeleverde software is geïnstalleerd.

Tekentablets werken met de meeste software op je PC of Mac. Programma’s uit de Adobe Suite, zoals Illustrator, Photoshop maar ook Premiere kan je bedienen met je tekentablet. Dit geldt voor de meeste software, waardoor je ook de tablet kan gebruiken om simpelweg te browsen in Chrome, Safari of welke browser dan ook.

Tips voor het eerste gebruik

Wanneer je overstapt van tekenen op pen en papier naar een tekentablet kan dit best wel lastig zijn. Er zit namelijk een groot verschil in gebruik. Het duurt dus wel even voordat je bent gewend.

Begin dus niet met het gebruik van een tekentablet vlak voor de deadline van een project. Zo heb je weinig tijd om met de tekentablet te oefenen en kun je dus niet optimaal gebruik maken van het apparaat.
Wanneer je begint met het gebruiken van de tekentablet, oefen eerst veel met de basisopties en standaardinstellingen. Wanneer je hier soepel mee kunt werken kun je gaan kijken naar verdiepende opties en instellingen.

Verder kun je oefenen in het gebruiken van de styles door bijvoorbeeld door je bureaublad te navigeren. Je kunt dan icoontjes slepen, erop klikken en weer weghalen. Zo leer je goed de precisie van het apparaat. Daarnaast kun je ook spelletjes spelen waarbij je de stylus kan gebruiken. Dit is ook nog eens een leuke manier om te oefenen met het klikken en slepen.

Waar let je op bij de aanschaf van een tekentablet?

Er zijn een aantal dingen waar je zelf eerst over na moet denken voordat je op zoek gaat naar een tekentablet die bij jou past, zoals budget en gebruik. Hoeveel wil je er maximaal voor neerleggen en hoeveel heb je over voor accessoires? Maar ook hoe wil je de tekentablet gebruiken, professioneel of voor hobby doeleinden?

Maar er zijn ook een aantal factoren die je tijdens het zoekproces moet vaststellen. Bijvoorbeeld welke functies zijn er en welke wil jij graag gaan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld naast de stylus ook een puck wilt om tekeningen en foto’s te traceren, ben je al een stuk meer kwijt. Ook het merk kan een verschil in kosten geven.

De 5 beste tekentablets

De zoektocht naar de juiste tekentablet kan een heel gedoe zijn. Er zijn veel verschillende tekentablets te koop, maar welke past nou het beste bij jou? Hieronder lichten we vier verschillende tekentablets uit voor speciale doeleinden. Zo hopen we de keuze iets makkelijker te maken. Achtereenvolgens vindt je de beste tekentablet voor professioneel gebruik, de beste tablet voor hobbydoeleinden, de beste tekentablet voor fotobewerking en de beste tekentablet voor kinderen.

 • Beschikbaar in 3 maten
 • Perfect als instapmodel
 • Geschikt voor o.a. Windows en MacOS
 • Inclusief pen met 8100 drukpunten
 • Makkelijk connecten via bluetooth
 • Beschikt niet over multi-touch
Wacom Intuos S

De Wacom  Intuos serie is perfect als keuze voor beginners. De Intuos serie is beschikbaar in meerdere formaten: small, medium en large. Qua functionaliteiten zit er in de Intuos serie geen verschil, die is er enkel met de meer professionele serie: de Intuos Pro.

De Wacom Intuos S is een goede keuze als je een alternatief zoekt voor de muis. Ben je actief bezig met foto,- en videobewerking, dan is de Intuos ook een goede keuze. Ook voor illustratoren die de stap naar digitaal willen maken is dit een goede om het water te testen.

Erg fijn zijn de sneltoetsen waarmee je in meerdere programma’s bepaalde functies kan gebruiken. Denk aan Adobe Photoshop, Premiere en Lightroom. Het kleine draaiwiel om functies mee te wisselen maakt het al helemaal af.

Ook de pen is fijn, deze werkt goed en ligt goed in de hand. Deze pen zelf beschikt over meer dan 8100 drukpunten, waardoor je de intensiteit van de druk ook terug kan zien in het resultaat. Lekker compact, niet duur.. onze favoriete keuze als instapmodel, onafhankelijk van welke maat je kiest.

  • Beste instapkeuze voor professionals
  • Zeer nauwkeurige resolutie (5080 LPI)
  • Strak en modern ontwerp
  • Handige snelkoppelingen op de pen
  • Zoom, scroll, navigeer met vingers
  • De pen nibs slijten wat snel
  Wacom Intuos Pro 2

  Met de ingebouwde Bluetooth-connectiviteit, 8192 drukniveaus en een gestroomlijnd nieuw ontwerp is de nieuwe Wacom Intuos Pro serie gekozen als beste koop. Met een 5080 LPI (lines per inch) ben je verzekerd dat al je pennenstreken perfect worden geregistreerd.

  Wacom Intuos Pro-tablets kunnen in elk softwareprogramma worden gebruikt, zowel op een Mac als op een Windows-computer. Veel gebruikers waarderen het gebruik van drukgevoeligheid in Photoshop of de precisie die ze vinden in tekenprogramma’s zoals Adobe Illustrator.

  De professionele standaard in creatieve pentabletten Wacom Intuos Pro zet een nieuwe standaard voor professionele pentabletten. De nieuwe Wacom Pro Pen 2 is voorzien van een indrukwekkende drukgevoeligheid, kantelreactie en vrijwel vertragingsvrije tracering.

  De Intuos Pro serie biedt veel controle terwijl je illustreert, bewerkt of ontwerpt. Personaliseer uw digitale werkplek Aanpasbare Express Keys, Touch Ring, radial menu’s en de knoppen aan de zijkant van de pen zijn intuitief geplaast voor je snelkoppelingen. Met het multi-touchoppervlak kan je inzoomen, pannen en navigeren.

  De meegeleverde Wacom Pro Pen 2 heeft verwisselbare penpunten. Een nieuwe Pen Stand wordt meegeleverd, een upgrade ten opzichte van de oude versie. Aansluiten op zowel PC en MacOS is geen probleem dankzij de ingebouwde Bluetooth of via een USB-kabel.

  De standaard Intuos Pro en de Paper Edition grafische designtabletten zijn verkrijgbaar in middelgrote en grote formaten.

  • Resolutie: 5080 LPI
  • Tilt recognition: 60 niveaus

  Welke maat Wacom is het beste voor mij?

  Kies een maat die het beste past bij uw handbeweging en stijl. Kleiner actief gebied voor kleine slagen en minder handbeweging. Groter actief gebied voor lange slagen en veegstijlen. Medium is het meest populair, met een groter actief gebied en een compactere voetafdruk.

   • Voor links- en rechtshandige mensen
   • XP-pen hoeft niet te worden opgeladen
   • 8192 gevoeligheidsniveaus
   • Geen stuurprogramma’s voor OSU om te installeren
   • Geschikt om als muis gebruikt te worden
   • Actief gebied van 4x3 inch
   • Maakt foto en videobewerking makkelijk
   • Zeer kleine form factor
   • Niet draadloos te gebruiken
   XP-PEN G430S Tekentablet

   Met de XP-pen tekentablet kun je naast tekenen, gamen en schetsen ook heel makkelijk foto’s en video’s bewerken. Het apparaat is erg precies en laat je daardoor foto’s en tekeningen goed traceren. Ook wordt het hierdoor makkelijker om door video’s heen te scrollen.

   Ook kun je de XP-pen tekentablet als vervanging voor je muis gebruiken. De stylus van het apparaat is draadloos en hoeft niet te worden opgeladen. Zo kun je de hele dag door gaan. Ook heeft de stylus een knopje waarmee je schakelt tussen pen en gum. Het apparaat heeft een actief gebied van 4×3 inch. En maakt gebruik van 8192 drukgevoeligheid niveaus. Zo kun je dus veel verschillende lijnen maken.

   De rapportagesnelheid van de XP-pen is verhoogd naar 266 RPS. Hierdoor zijn lijnen sneller en soepeler, hierdoor wordt het bewerken van video’s een stuk makkelijker. Het apparaat kan via USB-kabel worden gekoppeld aan een computer of laptop.

   Verder is het apparaat ongeveer 2mm dik, hierdoor kun je het apparaat makkelijk mee nemen.

   Conclusie uit de test: Door de hoge rapportagesnelheid is de XP-pen tekentablet een goed en geschikt apparaat voor foto- en videobewerking. Bovendien kun je door het compact apparaat makkelijk en snel foto’s en tekeningen traceren. Verder is de stylus draadloos en hoef je deze niet op te laden, je kunt dus de hele dag door!

    • Licht in gewicht, 277 gram
    • Actief tekengebied van 160x100 mm
    • zes instelbare sneltoetsen
    • 8192 drukniveau’s
    • Draadloze pen
    • Goede prijs-kwaliteit verhouding
    • Bijgevoegd acht pennibs
    • Makkelijk te installeren
    • Pressure sensitivity werkt niet met hand op scherm
    • Geen bijgevoegd programma om mee te beginnen
    Huion Inspiroy H640P

    De Huion Inspiroy is de ideale tekentablet voor de hobbyist. Het apparaat heeft namelijk een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het apparaat is ongeveer 277 gram zwaar en ongeveer 260 x 14.7 mm groot. Hierdoor kun je de tekentablet makkelijk gebruiken maar ook opbergen, het neemt niet veel plek in beslag. Het tekenoppervlak van het apparaat is ongeveer 160×100 mm.

    Verder heeft de Huion tekentablet zes instelbare sneltoetsen. Je kunt dus voor de toetsen verschillende commando’s instellen. Zo maak je het apparaat dus persoonlijk en kun je zo efficiënt mogelijk werken. Ook heeft het apparaat 8192 verschillende drukniveau’s. Hoe harder je drukt, hoe dikker de lijnen worden.

    Ook heeft de Huion Inspiroy een batterijloze pen. Je hebt dus geen laadkabel nodig om deze op te laden. Er worden ook acht pennibs bijgeleverd om mee aan de slag te gaan.

    Conclusie uit de test: De Huion Inspiroy is een goede tekentablet voor hobbyisten of te gebruiken als instapmodel. Het apparaat heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitverhouding, is makkelijk te installeren en makkelijk in gebruik. Bovendien heb je zes instelbare toetsen en een draadloze pen. Ideaal om digitaal tekenen te leren.

     Wat is de beste tekentablet?

     Het beste tekentablet voor jouw situatie heeft de juiste functies die jij nodig hebt en sluit aan bij jouw wensen. In onze koopgids beoordelen wij de Wacom Intuos S als het beste instapmodel. Dit komt omdat dit model voor verschillende doeleinden ingezet kan worden en verkrijgbaar is voor een leuke prijs. De beste koop is de Wacom Intuos Pro 2, deze is zeer nauwkeurig en heeft een hoge resolutie. Daarnaast is de XP-pen G40S de beste keuze voor fotobewerking en de Huion Inspiroy H640P de beste keuze voor hobbyisten.

     Wat zijn de beste merken tekentablets?

     Momenteel zijn de beste merken op de tekentablet markt: Wacom en Huion. Deze merken worden het meest verkocht en hebben daarnaast ook veel verschillende soorten tablets. Zo is er voor iedereen wel een tekentablet die bij zijn/haar doeleinden past.

     Kan je een iPad gebruiken als tekentablet?

     Ja, met de komst van de Apple Pencil en nieuwe software kun je ook een Ipad als tekentablet gebruiken. Je kunt de tablet los gebruiken of koppel het aan je computer om makkelijker te werken.

     Hoe werkt een tekentablet?

     Een tekentablet koppel je aan je computer of laptop. Hierbij kun je de tablet het beste zien als een muis. Door met de bijgeleverde stylus over het drukgevoelige oppervlak van de tablet te gaan, creëer je tekeningen die je terug kan zien op je scherm. Tekenen met de tekentablet vraagt dus even wat oefening aangezien je naar je computerscherm kijkt maar tekent op de tablet. De tablet weergeeft dus niet je tekening.

     Kan je een tekentablet gebruiken zonder pc of laptop?

     De meeste tekentablet koppel je aan je computer zodat je je tekeningen op het scherm kunt zien. Er zijn echter ook tekentablet verkrijgbaar met scherm. Deze hebben als het ware een computer ingebouwd zodat je meteen ziet wat je tekent. Deze tablets zijn vaak wel een stuk duurder.


     Reacties

     Elma

     Elma

     Dag,
     Ik ben me aan het oriënteren voor een tekentablet voor mijn werk. Ik werk als ambulant begeleidster bij gezinnen en kinderen. Het is prettig dat als ik bijvoorbeeld tijdens het videobellen een tekening kan maken en dat ouders deze gelijk kunnen bekijken. Mijn vraag is, is dit mogelijk? Kan ik een tekentablet aan mijn computer linken zodat ouders gelijk zien wat ik teken. Zo ja, hoe gaat dit in zijn werk.
     Daarnaast ben ik benieuwd welke tekentablet daar het meest geschikt voor is.

     Ik hoop dat u me verder kunt helpen.
     Ik hoor het graag.
     Groeten,
     Elma

     Geplaatst op 17 dec 2020
     Merijn

     Merijn

     Beste Elma,

     Wat een leuk initiatief. Naar mijn weten beschikken de tekentablets zelf niet over een functie om dit direct te delen. Gelukkig zijn er gratis software tools beschikbaar waar je naar het tekenscherm van een ander kan kijken.

     Een goed voorbeeld is Aggie.io, waar je samen aan een tekening kan werken. In dit geval zou je deze functie kunnen gebruiken om enkel de tekening te delen - de ouders hoeven enkel de URL te bezoeken van de gedeelde tekening pagina.

     Zowel de Wacom Intuos als de Intuos Pro serie zijn aan te raden. Hopelijk geeft dit wat verheldering, anders helpen we u graag verder op weg.

     Met vriendelijke groeten,
     Merijn van Popula.nl

     Geplaatst op 18 dec 2020
     luna belle

     luna belle

     Sowieso zeg ik altijd XP-PEN. Altijd goede ervaringen mee gehad.
     Ik gebruik zelf al tijden een XP-Pen Deco 01 als muisvervanger. Nogal aangestoken door m'n zusje die al jaren lang tekent.

     Geplaatst op 30 dec 2020
     Jacq

     Jacq

     Een vraagje: ik gebruik hem ipv een muis, dus de scrollfunctie is erg belangrijk voor mij. Welk tablet heeft ook een touch-functie voor de vingers?

     Geplaatst op 05 jan 2021
     Merijn

     Merijn

     Beste Jacq, voor het gebruik van vingers zal je moeten kiezen voor een tekentablet met multi-touch functionaliteit. De Wacom Intuos Pro serie beschikt over multi-touch, waardoor je met meerdere vingers en bewegingen input hebt voor je computer. Hier vind je een voorbeeld van de mogelijkheden van multi-touch met de Wacom tekentablets.

     Geplaatst op 05 jan 2021
     Maria Poliakova

     Maria Poliakova

     Hier heb je veel tijd in gestoken! Fijn en uitgebreid artikel. Dank hiervoor!
     Ik heb een XP-Pen Deco 01 V2 ( https://www.xp-pen.com/product/461.html ) en ben er erg blij mee.
     Pen houdt lekker vast, voelt alsof je gewoon aan het tekenen bent op papier. Super makkelijk te gebruiken!

     Geplaatst op 12 mrt 2022

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.