Slim deurslot: wat zijn de beste slimme deursloten?

Slim deurslot: de beste slimme deursloten van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Een slim deurslot, ook wel smart lock genoemd, zorgt voor een veiliger huis, met meer gemak. Met een smart lock kun je via je smartphone, een pasje of een afstandsbediening eenvoudig je deur openen, of zelfs op afstand openen of vergrendelen. En doordat je eenvoudig kunt beheren wie er toegang heeft, is het veiliger dan ouderwetse metalen sleutels.

In deze koopgids leggen we de focus op het beste slimme deurslot voor jouw situatie. Wat zijn de beste smart locks van het moment en waar let je op tijdens het kopen? Hieronder kort onze aanbevolen slimme deursloten, gevolgd door de koopgids en een individuele review per slim deurslot waarin. Vergelijk & maak geen miskoop.

Beste koop van 2024
Nuki Smart Lock 3.0 + bridge
Beste slimme deurslot met supereenvoudige installatie

Nuki Smart Lock 3.0 + bridge

 • Compleet pakket met bridge (alleen bij coolblue)
 • Eenvoudige installatie
 • Via smartphone en tag te openen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Nuki Smart Lock 3.0 + bridge

Nuki Smart Lock 3.0 + bridge

De beste smart lock die je kan kopen - veel mogelijkheden, zeer gebruiksvriendelijk en van hoge kwaliteit.
Yale slim deurslot

Yale ENTR KIT YS-L1

Onze aanrader als je een slim deurslot zoekt met veel mogelijkheden: smartphone app, afstandsbediening, pincode en fysieke sleutel
Igloohome Smart Padlock

Igloohome Smart Padlock

Onze aanrader als beste hangslot met slimme features - perfect voor onderweg, naar de sportschool, vliegreizen & op vakantie.
Bold Cilinder SX-33 Smart Lock

Bold Cilinder SX-33 Smart Lock

Onze aanrader als je op zoek bent naar een goedkoop slim deurslot zonder in te leveren op de kwaliteit.

Wat is een slim deurslot?

Een slim deurslot, ook wel smart lock of elektronisch slot genoemd, is de nieuwe generatie deursloten. Je hoeft niet langer bang te zijn dat je je sleutel vergeet mee te nemen of halverwege je vakantiebestemming opeens niet meer zeker weet of je de deur nou wel op slot had gedaan.

Ook hoef je nooit meer met een zware boodschappentas te jongleren terwijl je je sleutel probeert op te graven. In plaats daarvan kan een slim deurslot automatisch detecteren dat je in de buurt bent en de deur voor je open doen, of zien dat je weggaat en de deur op slot doen: net zoals je al langer bij auto’s ziet. Ook zijn er slimme deursloten die je via internet open en dicht kunt doen of via een pincode of vingerscanner. Maar niet elk slimme deurslot past op elke deur of in elke situatie. Dus wat is nou het handigste slimme deurslot voor jou?

Wat zijn de voordelen en nadelen van een slim deurslot?

De voordelen van een slim deurslot zijn vooral veel meer gemak, zonder dat je huis minder veilig is. Sterker nog, als je regelmatig vergeet je deur op slot te doen wordt je huis juist veiliger. Hier in het kort de voordelen die een slim deurslot kan bieden.

 • Eenvoudig op afstand de deur open en dicht doen
 • Handig voor bedrijven met veel werknemers dankzij 'digitale sleutels'
 • Geofencing - hands-free de deur open en dicht doen
 • Je kan inzien door wie en wanneer je slimme deurslot is gebruikt

Let bij smart locks met een nieuwe cilinder dat deze tenminste twee SKG-sterren heeft, zodat je weet dat inbrekers niet zomaar binnen kunnen komen. Als je voor een slim deurslot kiest met een zogeheten ‘bridge’, kan je het slot via internet open en dicht doen. Handig als er vaak mensen langskomen terwijl je weg bent, bijvoorbeeld een schoonmaker of klusjesmannen. Dit maakt slimme sloten ook erg handig voor bedrijven, omdat je de elektronische sleutel of pincode eenvoudig kunt delen. En komen er nieuwe werknemers, dan kun je alle digitale sleutels eenvoudig vernieuwen, zonder kosten voor het vervangen van je sloten.

Het handige aan het zogeheten ‘geofencing’, oftewel een virtueel hek waarmee je slot kan zien of je in de buurt bent, is dat je deur automatisch open gaat, zodat je zo naar binnen kunt lopen met je zware boodschappentas. Aan de andere kant gaat de deur ook automatisch weer op slot als je bij huis wegloopt, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken of je de deur wel dicht hebt gedaan.

Werkt een slim deurslot op mijn oude slot?

Tegenwoordig werken de meeste smart locks op alle verschillende ‘oude’ sloten. Toch kan het geen kwaad dit nog eens te controleren op de website van de fabrikant voor je het slimme deurslot besteld. Zo zijn er slimme sloten die alleen op een cilinderslot kunnen omdat ze de cilinder vervangen, of zijn er goedkopere opties wanneer je al een elektronisch slot hebt in bijvoorbeeld een gedeeld portiek.

Welke soorten slimme deursloten zijn er?

Er zijn verschillende typen slimme deursloten te verkrijgen. Deze zijn ongeveer te verdelen in de volgende groepen, waarbij veel smart locks op meerdere manier te openen zijn:

 • Met je smartphone: bedien het deurslot via een app op je telefoon
 • Met RFID: een tag of pasje die functioneert als sleutel
 • Met een pnicode en vingerscanner: een populaire combinatie voor extra veiligheid. Hier zit meestal een toetsenbord bij voor wanneer iemand anders je deur open moet kunnen maken
 • Afstandsbediening: dit lijkt sterk op het RFID type, maar heeft een speciale afstandsbediening in plaats van een sleutel

We bekijken elk type slim deurslot wat gedetailleerder, om te kijken wat de voor- en nadelen zijn.

Slim deurslot koppelen met je smartphone, Siri, Amazon Alexa of Google Assistant

Smartphone koppelen met je slimme deurslot

Een slim deurslot dat via een smartphone werkt, moet allereerst in verbinding staan met internet (via een zogeheten ‘bridge’). Vervolgens kun je via een app je deurslot besturen. Zo kun je dus op afstand de deur open en dicht doen, of de app als afstandsbediening gebruiken als je bijna thuis bent. Het handige aan een slim deurslot op basis van een smartphone is dat je ook andere mensen digitale sleutels kunt geven.

Vooral handig dus als je met veel mensen een deur gebruikt, of als je bijvoorbeeld tijdelijk bouwlieden over de vloer hebt: je kunt dan één van hen een tijdelijke digitale sleutel geven, superveilig én superhandig.

Ook erg handig als voor mensen die regelmatig thuiszorg over de vloer krijgen, of juist een AirBnB hebben waarbij ze regelmatig vreemden een sleutel moeten zien te bezorgen. Je kan daarnaast ook bepaalde tijden instellen, wanneer mensen met een bepaalde digitale sleutel wel of juist geen toegang hebben. Verder kun je via Bluetooth automatisch verbinding maken wanneer je zelf aan komt lopen, waardoor je ook met je handen vol makkelijk naar binnen loopt. Geavanceerder wordt het niet.

Een slim deurslot openen met een RFID tag of via Bluetooth

RFID of NFC tag

Bij een slim deurslot met een RFID of NFC tag gebruik je een kaart of een kleinere fysieke tag om een deur open te maken, in plaats van een metalen sleutel. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak in hotels. Deze elektronische sleutels zijn lichter, kleiner en makkelijker in het gebruik dan sleutels, aangezien je gewoon bij je deur kunt swipen in plaats van een sleutel in het slot moet steken.

Het grootste voordeel is de veiligheid, je kunt namelijk eenvoudig kaarten verwijderen (als je ze kwijt bent geraakt) of toevoegen. Hierdoor hoef je niet je sloten te veranderen als je je sleutels kwijtraakt. Ook erg handig bij kleinere bedrijven of een Bed & Breakfast, aangezien je sommige kaarten toegang kunt geven tot bijvoorbeeld alleen de voordeur, en andere kaarten ook tot binnendeuren of een schoonmaakhok. En dat allemaal zonder gedoe met bijhouden welke sleutel nou voor welke deur was.

Deurslot met vingerscanner

Pincode en vingerscanner

Bij een smart lock met pincode of zelfs met vingerscanner, heb je helemaal geen sleutel meer nodig. De geavanceerde versie is de vingerscanner, waarbij je mensen via hun vingerafdruk toegang kunt geven. Daarbij zit ook haast altijd een bordje voor pincodes, voor mensen die tijdelijk toegang moeten hebben. Je toets de pincode dan in, en krijgt toegang. Erg handig voor bedrijven, maar ook als je bijvoorbeeld kinderen hebt die vaak hun sleutels vergeten of kwijtraken.

Een slim deurslot met RFID tag helpt dan al omdat je niet aldoor de sloten hoeft te vervangen, maar ze een korte pincode laten onthouden is natuurlijk nog makkelijker. Ook handig als je bijvoorbeeld regelmatig gaat sporten, en dan eigenlijk geen sleutel mee wil nemen.

Afstandsbediening

Als laatste de slimme deursloten met afstandsbediening. Een smart lock met afstandsbediening is vergelijkbaar met een afstandsbediening bij een auto. In plaats van een sleutel neem je een afstandsbediening mee, die automatisch de deur opent of via een knopje, wanneer je dichtbij genoeg bent. Handig als je gedoe met sleutels onhandig vindt, of als je kinderen bijvoorbeeld geen smartphone hebben.

Hoe werkt een slim deurslot?

De installatie van een slim deurslot hangt af van je huidige slot. Zo zijn veel slimme deursloten eenvoudig te installeren in een minuut of 10, maar zijn er ook slimme cilindersloten waarbij je de cilinder van je slot moet vervangen. Dit kun je zelf doen (let goed op de maat van de nieuwe cilinder), of door een professional laten doen. Zo biedt bol.com installatie door een professional. Om er zeker van te zijn dat het slimme deurslot dat je wilt kopen ook past bij je huidige slot, kun je dit het beste even controleren op de website van de fabrikant, als dit niet specifiek aangegeven staat.

Verder kun je afhankelijk van het type slot ook een fysieke sleutel houden als backup.

Eigenlijk alle smart locks werken op een batterij, die je gemiddeld zo’n 3-4 keer per jaar moet vervangen. Smart locks die verbinding kunnen maken met een app op je smartphone hebben meestal een ‘bridge’ nodig die verbinding maakt tussen het slot en internet. Zonder een dergelijke bridge kan het slimme deurslot nog steeds werken via Bluetooth en kun je over het algemeen nog steeds je digitale sleutels beheren in de app, maar zul je niet op afstand je deur kunnen openen of vergrendelen.

Conclusie: wie moet een slim deurslot kopen?

Slimme deursloten zijn ideaal als je van gemak houdt, en daarnaast zorgen ze ook voor een veiliger huis. Zo kun je nooit meer je sleutel vergeten, en kun je eenvoudig op afstand andere mensen je huis binnenlaten. Let bij een slim deurslot op dat het gecertificeerd is met een SKG-keurmerk, het liefst 3 sterren (extra zwaar inbraakwerend).

Bij veel slimme deursloten is dit het geval. Haast alle beschikbare smart locks hebben een encryptie (versleuteling) die vergelijkbaar is met wat er bijvoorbeeld bij banken en het leger gebruikt worden. Geen zorgen meer dus!

De vier beste slimme deursloten

Ben je op zoek naar het beste slimme slot of smart lock, maar weet je nog niet precies welke je wilt kopen? We raden je het beste slimme slot aan voor elke situatie.

Veelzijdig deurslot met veel opties.Het meest veelzijdige slimme slot is de Yale ENTR KIT YS-L1, die je cilinder vervangt door een smart lock cilinder. Deze kun je via de bridge zowel op afstand besturen als via de meegeleverde tag, fysieke sleutel of een pincode.

Beste koop als oplossing voor een slim slot. Iets goedkoper en bekender zijn de slimme sloten van Nuki. Zo is de nieuwste Nuki de Nuki 3.0, te vinden in de Nuki Combo pack 3.0 met bridge. Het handige van dit smart lock is dat je het eenvoudig over je huidige deurslot heen plaatst, en dus niet de cilinder hoeft te vervangen.

Goedkoop slim slot. Vind je prijs belangrijker dan flexibiliteit, dan is de Bold Cilinder SX-33 wellicht een goede optie als nieuw smart lock. Veilig is dit slimme slot natuurlijk ook, met drie SKG-sterren, maar daarnaast is het ook een goedkopere optie dan de vorige smart locks. Ook hierbij vervang je de cilinder van je huidige deurslot.

Smart padlock voor onderweg. Ben je niet zozeer op zoek naar een smart lock voor je voordeur, maar eerder voor bijvoorbeeld een garage of gewoon je fiets, dan is het Igloohome Smart Padlock misschien wat voor jou. Dit is een stevig hangslot, met pincode of Bluetooth-verbinding. Zo kun je eenvoudig anderen toegang geven, en hoef je niet bang te zijn dat je je fietssleutel kwijt raakt.

 • Compleet pakket met bridge (alleen bij coolblue)
 • Eenvoudige installatie
 • Via smartphone en tag te openen
 • De bridge moet binnen 5 meter geplaatst worden
Nuki Smart Lock 3.0 + bridge

De Nuki 3.0 Combo pack bevat een Nuki smart lock én een bridge. Via de bridge (die wel binnen 5 meter van het slot geplaatst moet worden) kan het slot bestuurd worden op afstand, via de app. Daarnaast wordt er een tag meegeleverd, waarmee het slot automatisch kan ontgrendelen zodra je in de buurt komt, net als bij de app. Dit is allemaal eenvoudig in te stellen via de goede Nuki app.

De Nuki is in een paar minuten te installeren, ook als je niet zo handig bent, doordat de installatieplaat gewoon over je huidige slot heen gaat. Dit is overigens ook de reden dat er geen SKG-certificering op staat, aangezien je dus geen cilinder hoeft te vervangen (een belangrijk deel van de certificering). Het deurslot gebruikt 4 meegeleverde AA batterijen. Je krijgt een melding als er nog 20% batterij over is.

Wil je dus binnen een paar minuten een smart lock hebben dat makkelijk te bedienen is via een app, dan is de Nuki 3.0 de ideale oplossing.

  • Zowel met app, afstandsbediening, pincode als fysieke sleutel openen
  • Drie sterren SKG-goedgekeurd
  • Vervangt je huidige cilinder, dus beter installeren door een professional
  • Bereik is iets minder dan concurrenten
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/08/Yale-slim-deurslot.jpg

  De Yale ENTR is een ideale oplossing als je nog nooit eerder een slim slot hebt gehad. In de ENTR Kit zit namelijk een afstandsbediening als een fysieke sleutel, en je kunt daarnaast zowel een app als pincode gebruiken om het slot te openen. Zo kun je dus een beetje experimenteren met wat het handigst werkt voor jou.

  Daarnaast biedt het natuurlijk extreem veel flexibiliteit. Handig als je vergeetachtige kinderen hebt (of gewoon toe kunt geven dat je dat zelf bent), of regelmatig bijvoorbeeld mantelzorgers, schoonmakers of bouwlieden over de vloer hebt. Ook is dit een ideale oplossing voor kleinere bedrijven. Via de app kun je eenvoudig beheren wie er toegang heeft tot de woning of het bedrijf. Het slot geeft je een waarschuwing als de accu leeg begint te raken, en in de Yale ENTR kit zit een acculader. Ook bevat de kit een fysieke sleutel, mocht je problemen hebben met het verbinding maken.

  Kleine nadelen aan de Yale ENTR zijn dat het Bluetooth bereik wat beperkter is dan sommige concurrenten (ga uit van zo’n 5 meter), maar dat is alsnog genoeg om je alle gemak te bieden. Ook vervangt de motorcilinder je huidige mechanische cilinder. Dit is in principe zelf te installeren in een paar minuten(let op dat je de goede maat bestelt), maar daarvoor moet je wel een beetje handig zijn.

  De Yale ENTR past op nagenoeg alle cilindersloten, en ook veel andere typen. Wil je 100% zekerheid, dan kun je het beste een gecertificeerde professional inhuren om het slot te installeren. Het nadeel van de veelzijdigheid die de Ýale ENTR biedt is dat het slot ook wat prijziger is dan andere oplossingen. Maar hiervoor krijg je dan ook topkwaliteit in de vorm van 3 SKG-sterren (hoogst haalbare) en 128-bits elektronische versleuteling (zoals banken dit gebruiken).

  De Yale ENTR is dus een ideaal smart lock als je gebruik wilt maken van alle potentie die slimme deursloten bieden.

   • Te openen via app en pincode
   • Hangslot, dus niet voor de voordeur
   • Weersbestendig en stevig
   • Niet op afstand te bedienen
   Igloohome Smart Padlock

   Deze lijst richt zich op slimme deursloten voor thuis, maar soms heb je een slim hangslot nodig, bijvoorbeeld voor je opslagruimte, schuur of gewoon je fiets. Dan is de Igloohome Smart Padlock de perfecte oplossing. We raden deze niet aan voor de voordeur, maar het is zeker een stevig slot, en weersbestendig.

   Je kunt eenvoudig via Bluetooth het slot en de app verbinden om het slot te openen, en je kunt via de app ook eenmalige of definitieve pincodes versturen naar mensen die je fiets moeten lenen, of de buurman die even wat gereedschap uit de schuur wil lenen. Superhandig! Daarnaast raak je nooit meer je fietssleutel kwijt, want je kunt gewoon de pincode gebruiken. De Igloohome Smart Padlock heeft zelf geen internet verbinding, dus je kunt deze niet op afstand vergrendelen of openen, maar je kunt dus wel pincodes versturen via de app.

   Kortom, heb je een slim hangslot nodig, dan is dit zeker een goede aankoop die je voor heel wat doeleinden kan inzetten.

    • Te openen via app en pincode
    • Drie sterren SKG certificatie
    • Goede prijs-kwaliteitverhouding
    • Vereist het vervangen van de cilinder
    Bold Cilinder SX-33 Smart Lock

    De Bold Cilinder SX-33 is een smart lock waarbij je de oude cilinder vervangt door deze slimme cilinder. Met drie sterren SKG-certificering (hoogst mogelijk) is dit een bijzonder veilige oplossing, voor wat lagere kosten dan de andere opties. Het nadeel is dat je er wat minder alternatieven bij krijgt, bijvoorbeeld geen tag.

    Je kan het slot openmaken (of automatisch laten opengaan) via de app, of je kunt via de knop je pincode invoeren. Je hoeft dan dus geen sleutel meer bij je te hebben, of zorgen te maken als de batterij van je telefoon leeg gaat. De Bold Cilinder vervangt je huidige cilinder, wat in principe slechts een paar minuten zou moeten kosten, en op elke cilinder zou moeten passen. Wil je het 100% zeker weten, dan is het wellicht verstandig een professional in te huren. Dat kan ook via Bold.nl.

    Overigens ziet de Bold Cilinder als één van de weinige opties er ook echt uit als een modern intelligent deurslot. Bij slimme deursloten gaat het natuurlijk om het gemak en de veiligheid, maar zo krijgt het oog dus ook wat.

    Ben je dus op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en vind je het niet erg dat je daardoor íets minder flexibel bent, dan is de Bold cilinder het perfecte slimme slot voor jou.

     Veelgestelde vragen

     Hoe veilig zijn slimme deursloten?

     Slimme deursloten zijn over het algemeen beveiligd met speciale encryptie. Deze encryptie wordt gebruikt bij het op afstand en van dichtbij openen van de deur. Encryptie wordt gezien als een veilige methode, en ook online veel gebruikt, o.a. bij internetbankieren.

     Wat is een SKG keurmerk?

     De afkorting SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting is een onafhankelijke organisatie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Wanneer het product voldoet aan de door SKG gestelde richtlijnen mag het een aantal sterren tonen.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.