Beste rijstkokers

De beste rijstkokers van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 18 januari 2022

Het grootste voordeel van een goede rijstkoker is dat je altijd perfecte rijst hebt. Verder is een rijstkoker super makkelijk in gebruik en heb je tijdens het koken geen omkijken naar de rijst. Ook kan je in de rijstkoker meerdere gerechten klaarmaken en hoef je dus niet aan de slag met meerdere pannen. Bovendien is voor iedere maaltijd minder vet nodig, wat het de basis maakt van een gezonde maaltijd.

Geen zin in keuzestress? Kies dan voor de beste koop, de Russell Hobbs rijstkoker (Bol.com). Beste qua prijs-kwaliteit, eenvoudig in gebruik en geschikt om meerdere ingredienten tegelijkertijd te stomen.

Je maakt eenvoudig gelijkmatig de rijst klaar, zo bereid je grote hoeveelheden rijst zonder er naar om te hoeven kijken. Het klaarmaken van de rijst varieert van 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid, het type rijst en natuurlijk hoe goed de rijstkoker presteert.

In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste rijstkoker voor jouw keuken. Bekijk hieronder onze aanbevelingen van de beste rijstkokers, gevolgd door onze uitgebreide koopgids.

Beste koop van 2024
Russell Hobbs Rijstkoker
Beste koop rijstkoker

Russell Hobbs Rijstkoker

 • Eenvoudig in gebruik
 • Voordelig
 • Goede kwaliteit
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Je kan meerdere ingrediënten tegelijk stomen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Russell Hobbs Rijstkoker
Beste koop

Russell Hobbs Rijstkoker

Gekozen als beste koop rijstkoker. Deze Russell Hobbs is perfect voor grotere gezinnen. Ruimte voor 10 koppen rijst en geschikt om andere ingrediënten mee te stomen.
Tristar RK 6117 Rijstkoker
Compact & klein

Tristar RK 6117

Onze favoriete kleine rijstkoker. De Tristar is ideaal wanneer je alleen woont of een klein gezin hebt. Je kunt drie porties maken én hij is makkelijk op te bergen.
Tefal Classic RK1038

Tefal Classic RK1038

Onze favoriete rijstkoker voor gezinnen. Je maakt 6 porties rijst klaar. Een eenvoudig design, simpel in gebruik en van degelijke kwaliteit.

Wat is een rijstkoker?

De rijstkoker komt uit de Indonesische keuken. Hier wordt de term ‘Kukusan’ gebruikt, de letterlijke vertaling hiervan is ‘’Stoommandje.’’ De Kukusan wordt gemaakt van riet of bamboe. Dit geeft ook extra smaak aan de rijst. Vaak worden de moderne elektrische rijstkokers ook kukusan genoemd, omdat ze eveneens gebruik maken van stoom om de rijst te koken.

De moderne rijstkoker (oftewel rijststomer of Rice cooker) lijkt qua uiterlijk niet veel op de Indonesische Kukusan. De moderne rijstkoker is een elektrisch keukenapparaat. De naam is een beetje misleidend, naast rijst kan je er namelijk nog veel meer andere maaltijden in klaar maken. Bijvoorbeeld pasta, noedels maar ook verschillende soorten vlees en groenten.

Bij een rijstkoker hangt de rijst als het ware boven het kokende water. De rijst wordt dan gekookt door de stoom die hier vanaf komt. Hierdoor voorkom je dat de smaak en voedingswaarde van de rijst verdwijnen. Dit gebeurt vaak wel wanneer je rijst kookt in een pan.

Een elektrische rijstkoker heeft twee hoofdonderdelen; een grote bak voor de rijst en het water, en een verwarmingselement met een thermostaat. Het verwarmingselement brengt de rijstkoker op temperatuur. Het zorgt ervoor dat de rijst klaar wordt gemaakt om te eten.

Wie moet een rijstkoker kopen?

Rijst koken is voor vele mensen een lastige taak. Te veel water en de rijst wordt een papje, te weinig water en de rijst verbrandt. Maar het maken van een goede pan rijst hoeft helemaal niet lastig te zijn. Met een rijstkoker worden alle rijstgerechten moeiteloos perfect.

De rijstkoker werkt super simpel. Je doet de rijst met de juiste hoeveelheid water in de rijstkoker. Je hoeft niet meer continu in de pan te roeren, de rijstkoker doet al het werk voor je. Nou ja, bijna al het werk dan, je moet het zelf nog even eruit scheppen en opeten. Nooit meer pannen die weggegooid kunnen worden, geen aangebrande rijst meer of vieze geuren.

Hoe gebruik je een rijstkoker?

Wanneer je de rijstkoker hebt gekocht, maak je het natuurlijk eerst even goed schoon voordat je het gaat gebruiken. Met een maatbeker vul je de rijstkoker met rijst. Vaak is de verhouding één kopje rijst, twee kopjes water.

Daarna zet je de rijstkoker aan. Door het gewicht van zowel het water als de rijst wordt de pan naar beneden gedrukt. Na ongeveer twintig minuten is ongeveer al het water verdampt. Het gewicht in de binnenpan wordt minder en komt dan omhoog. De rijst is op dat moment zo goed als klaar.

Hoe is een rijstkoker opgebouwd?

Een rijstkoker heeft altijd een verwarmingselement waar de pan in moet. De pan past hier precies in. Wanneer je de pan in de verwarmingselement zet zal deze omhoogschieten. Dit is het kookelement wat de pan omhoog klikt wanneer de rijst klaar is.

Verder zit er op de pan een deksel. Bij luxere modellen is deze vaak van glas, zodat je erin kan kijken. In de deksel zit een klein gaatje, het stoom gat. Hierdoor komt stoom naar buiten tijdens het koken van de rijst. Aan het verwarmingselement zit ook de netspanning. De kabel die bij de rijstkoker geleverd wordt moet altijd onbeschadigd zijn. Is de kabel beschadigd, ga dan terug naar de winkel.

Hoe onderhoud je een rijstkoker?

Wanneer je een rijstkoker goed gebruikt, heeft het geen verzorging of dergelijke nodig. Vooral wanneer de binnenpan een antiaanbaklaag heeft. Toch kan er een rijstkorrel onder de binnenpan en bij het verwarmingselement zitten. Deze is vaak aangekoekt maar kan je verwijderen met een beetje natuurazijn in water. Dit mengsel giet je in het verwarmingselement. Kijk wel of het verwarmingselement tegen bestand is.

Wanneer je de pan een tijdje niet gebruikt hebt kan je ook het beste het verwarmingselement schoonmaken met water en een beetje natuurazijn. Maak het daarna goed schoon zodat je rijst niet naar azijn smaakt.

De buitenkant van de rijstkoker is vaak makkelijk schoon te maken met een vochtige doek.

Waar let je op bij het kopen van een rijstkoker?

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een rijstkoker, zoals grootte, functies en accessoires.

Grootte

Allereerst is het belangrijk dat je vaststelt hoe groot de rijstkoker minimaal moet zijn. Hierbij kan je het beste kijken naar hoe vaak je de rijstkoker denkt te gaan gebruiken en voor hoeveel mensen dit over het algemeen is. Kook je vooral rijst voor jezelf of een klein gezin, dan past een kleine rijstkoker waarschijnlijk beter. Deze zijn vaak gemaakt om 2-3 porties te koken.

Heb je een groter gezin of kook je vaak voor groepen, dan is een normaal formaat rijstkoker wellicht meer iets voor jou. Let ook, een kleinere rijstkoker is makkelijker op te bergen dan een grote.

Daarnaast moet je jezelf afvragen hoeveel extra functies je wilt op de rijstkoker. Extra functies kunnen je helpen in het koken van de rijst, maar een simpele rijstkoker kan ook voldoen. Extra functies zijn bijvoorbeeld een warmhoudfunctie.

Warmhoudfunctie

Een warmhoudfunctie houdt, zoals de naam al zegt, de rijst warm. Dit is handig wanneer je in de ochtend de rijstkoker aanzet voor het avondeten. Deze functie houdt de rest van de dag de rijst warm zodat je meteen kan eten wanneer je thuiskomt.

Automatische afslag

Een handige functie is de automatische afslag. Hiermee weet je precies wanneer de rijst perfect gekookt is. Deze functie zorgt ervoor dat de rijstkoker afslaat op dat moment. Vaak komt deze functie in combinatie met de warmhoudfunctie. Wanneer de automatische afslag ervoor zorgt dat de rijst perfect is, kan de warmhoudfunctie deze perfecte rijst de hele dag warm houden.

Binnenpan

De binnenpan zit in de rijstkoker. In dit gedeelte wordt de rijst gekookt. Bij de ‘’goedkopere’’ rijstkokers zit de binnenpan vaak vast aan de rest van de koker. Bij rijstkokers van meer kwaliteit zit de binnenpan vaak los. Hier zitten een aantal voordelen aan. Wanneer de binnenpan lost zit, maakt dit het schoonmaken ervan makkelijker. Ook het serveren van de rijst wordt makkelijker daardoor.

Een antiaanbaklaag in de binnenpan is ook een handige functie. Dit zorgt ervoor dat de rijst minder snel blijft plakken aan de binnenpan.

Stoomschalen

Met stoomschalen kan je meerdere ingrediënten stomen in de rijstkoker, zonder dat de smaken elkaar beïnvloeden. Wanneer je meerdere stoomschalen gebruikt, krijgt de onderste schaal de meeste stoom. Het is dus handig om de ingrediënten die de langste bereidingstijd nodig hebben onderop te plaatsen. Hoe meer stoomschalen, hoe meer verschillende ingrediënten je in de rijstkoker kan plaatsen.

Andere handige accessoires die geleverd kunnen worden bij de rijstkoker zijn een rijstlepel, spatel en een extra stoommandje. Met een extra stoommandje kan je tegelijkertijd rijst en groenten stomen.

Drie beste rijstkokers

Onze gewoonte is om drie modellen op een rij te zetten om de keuze voor een product wat makkelijker te maken. Zo ook in dit artikel. Hieronder staan achtereenvolgens de beste rijstkoker voor een klein gezin (en sushi), beste luxe rijststomer voor groepen en de beste rijstkoker voor een gezin.

 • Eenvoudig in gebruik
 • Voordelig
 • Goede kwaliteit
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Je kan meerdere ingrediënten tegelijk stomen
 • Kort snoer
 • Aan de grote kant
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/Russell-Hobbs-Rijstkoker.jpg

De rijstkoker van Russell Hobbs is ideaal wanneer je een groot gezin hebt of graag voor grote groepen kookt. Er kunnen zo’n 10 koppen rijst in deze rijstkoker en hij is geschikt om ook andere ingrediënten te stomen.

Inhoud 1,8 liter (10 porties)
Vermogen 700 Watt
Afmetingen 28 x 24,5 x 32 cm
Garantie 2 jaar (3 jaar fabriek)

Inhoud

Deze grote rijstkoker heeft een inhoud van 1,8 liter, dit is gelijk aan ongeveer 10 porties rijst. Hierdoor is de rijstkoker geschikt voor grotere gezinnen en ideaal wanneer je graag kookt voor grotere groepen. Verder kan je met deze rijstkoker ook groente en andere ingrediënten stomen waardoor je eigenlijk maar één keukenmachine nodig hebt om een prachtige maaltijd op tafel te zetten.

Extra eigenschappen

Deze rijstkoker komt met een uitneembare binnenpan waardoor je makkelijker de rijst kan serveren. Daarnaast heeft de binnenpan een antiaanbaklaag en bevat de rijskoker een automatische afslag én warmhoudfunctie. Hierdoor kan je nooit meer rijst laten aanbranden.

Ook is het model uitgerust met antislipvoetjes waardoor hij stevig staat op elk oppervlak. En is er een mooie snoeropbergruimte waardoor het opbergen van deze rijstkoker je ook makkelijk wordt gemaakt.

De rijstkoker wordt geleverd met extra stoommandje voor het stomen van bijvoorbeeld groenten en vis, een spatel en een maatbeker.

Conclusie

De Russell Hobbs 19750-56 is ideaal voor een groter gezin of een groep doordat je er 10 porties rijst in kan klaar maken. Daarnaast is deze rijstkoker geschikt om groente en vis te stomen waardoor je met één keukenmachine een mooie maaltijd op tafel kan zetten. Deze rijstkoker komt met vele functies zoals een warmhoudfunctie en een automatische afslag, hierdoor is rijst stomen erg gemakkelijk. Wel wordt de rijstkoker als erg groot gezien, over veel  opbergruimte beschikken is daarom wel vereist. Kortom, een mooie rijstkoker voor een goede prijs.

  • Klein
  • Warmhoudfunctie
  • Makkelijk in gebruik
  • Droogkookbeveiliging
  • Binnenpan zit los (wankel)
  • De rijstkoker wordt door sommige mensen als kwetsbaar ervaren
  Compact & klein
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/07/Tristar-RK-6117-Rijstkoker.jpg

  Deze rijstkoker is ideaal wanneer je alleen of een klein gezin hebt. Er kunnen namelijk drie porties rijst in deze rijstkoker. Daardoor is de rijstkoker ook klein in formaat en dus handig op te bergen.

  Inhoud 0,6 liter (3 porties)
  Vermogen 300 Watt
  Afmetingen 22 x 19 x 22 cm
  Fabrieksgarantie 2 jaar

  Inhoud

  De inhoud van de rijstkoker is 0,6 liter, dit betekent dat je er ongeveer 3 porties rijst in kan klaarmaken. Dit is niet erg veel en dus ideaal voor één persoon of een klein gezin. Wanneer je voor grotere groepen of tegelijkertijd groente wilt stomen is deze rijstkoker niet ideaal, daarvoor is hij namelijk te klein.

  Door de redelijk kleine inhoud van deze rijstkoker is hij wel erg geschikt om sushi te bereiden. Met de 3 porties rijst kan ongeveer 3-5 rollen sushi maken. Dit maakt het de beste rijstkoker voor sushi.

  Extra eigenschappen

  De rijstkoker van Tristar is ideaal voor mensen die niet de hele dag thuis zijn, de rijstkoker heeft namelijk een warmhoudfunctie. De rijst blijft dus nog urenlang perfect. Daarnaast slaat de koker af wanneer de rijst klaar is. Hierdoor heb je nooit meer aangebrande rijst!

  Verder heeft de rijstkoker een uitneembare binnenpan. Hierdoor is het ook nog eens gemakkelijk schoon te maken. De binnenpan stop je namelijk zo in de vaatwasser. Ook is deze voorzien van een antiaanbaklaag plus een droogkooksysteem, dus je hebt nooit meer aangebrande rijst.

  Onder de rijstkoker zitten antislipvoetjes bevestigd, dit zorgt ervoor dat de rijstkoker op elk oppervlak stabiel staat. Verder wordt de rijstkoker geleverd met spatel, maatbeker en een glazen deksel.

  Conclusie

  Gekeken naar de prijs en wat je ervoor krijgt, is dit een mooie rijstkoker wanneer je niet al te veel rijst hoeft te koken. De rijstkoker komt met veel extra’s zoals een uitneembare binnenpan, droogkooksysteem en een warmhoudfunctie. Voor één persoon of een klein gezin is dit dus een ideale rijstkoker. Wil je samen met de rijst ook groenten stomen, dan is deze rijstkoker wellicht te klein.

   • Eenvoudig in gebruik
   • Mooi design
   • Goede prijs/kwaliteit verhouding
   • Werkt niet optimaal met kleine porties rijst
   Tefal Classic RK1038

   De Tefal Classic Zwart RK1038 rijstkoker is ideaal voor gezinnen, want hij kan wel 6-8 porties rijst stomen. Daarnaast heeft de rijstkoker een mooi maar eenvoudig design waardoor hij niet misstaat in de keuken.

   Inhoud                 : 1,8 liter (6-8 porties)

   Vermogen            : 500 Watt

   Afmetingen         : 28,3 x 23,3 cm

   Garantie               : 2 jaar

   Inhoud

   Met een inhoud van 1,8 liter (6-8 porties) is deze rijstkoker perfect voor gezinnen. Je maakt namelijk altijd genoeg rijst, zelfs wanneer er iemand extra mee eet. Wel kan de rijstkoker moeite hebben met kleinere porties.

   Extra eigenschappen

   De rijstkoker heeft een automatische afslag, droogkookbeveiliging en warmhoudfunctie. Ideaal wanneer je de hele dag van huis bent maar ’s avonds wel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Verder heeft de rijstkoker een uitneembare pan waardoor schoonmaken ook een eitje wordt.

   Daarnaast wordt er een stoommandje meegeleverd waardoor je meerdere ingrediënten tegelijk kan klaarmaken. Verder zit er een maatbeker bij de stoomkoker zodat er altijd genoeg water in zit.

   Conclusie

   Heb je een gezin en eet je regelmatig rijst? Dan is deze Tefal rijstkoker wat voor jou. Door de combinatie van de automatische afslag en de warmhoudfunctie kan je perfecte rijst klaarmaken wanneer je niet thuis bent. De rijstkoker bevat geen uitgestelde start functie, hierdoor staat de rijstkoker wel de hele dag aan wanneer je weg bent.

   Het design is erg modern waardoor hij niet misstaat in de keuken. Ook wordt de rijstkoker als erg gebruiksvriendelijk gezien en wordt hij geleverd met een stoommandje waardoor je ook andere ingrediënten kan mee stomen.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.