Beste foodprocessors

De beste foodprocessors van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 29 juni 2022

Wil je de, vaak lang durende, kookklussen wat makkelijker voor jezelf maken? Dan is een foodprocessor ideaal voor jou. Met dit veelzijdige apparaat kun je snijden, hakken, raspen en veel meer met maar één druk op (of draai aan) de knop. Wil jij je dagelijkse gerechten in de helft van de tijd af kunnen maken? Lees dan verder.

Beste koop van 2024
Bosch MultiTalent 8 MC812M844
Beste koop foodprocessor

Bosch MultiTalent 8 MC812M844

 • Veel opzetstukken
 • Inclusief blender
 • Traploos instelbaar
 • Geschikt voor bakken
 • Hoog wattage

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bosch MultiTalent 8 MC812M844

Bosch MultiTalent 8 MC812M844

Voor mensen die uitstekende, multifunctionele foodprocessor zoeken
Magimix CS 5200XL Premium

Magimix CS 5200XL Premium

Voor mensen die een professionele foodprocessor zoeken
Magimix Cook Expert Foodprocessor

Magimix Cook Expert Foodprocessor

Voor mensen die een foodprocessor met kookfunctie zoeken
Kenwood Multipro Compact FDM307SS

Kenwood Multipro Compact FDM307SS

Voor mensen die een betaalbare foodprocessor zoeken
Magimix Cuisine Systeme 4200 XL

Magimix Cuisine Systeme 4200 XL

Voor mensen die een foodprocessor zoeken voor in een kleine keuken

Wat is een foodprocessor?

Met een foodprocessor worden de meest vervelende klusjes uit handen genomen. Door de verschillende opzetstukken te combineren met een krachtige motor kun je snijden, hakken, malen, raspen en nog veel meer. Het resultaat vind je in het reservoir onder de opzetstukken. 

Het verschil tussen een foodprocessor en een keukenmachine

Het verschil tussen keukenmachine en foodprocessor is soms moeilijk te zien. Over het algemeen kun je stellen dat een keukenmachine meer gericht is op bakken met opzetstukken om koken mogelijk te maken. Een foodprocessor is vooral geschikt voor koken maar beschikt over opzetstukken om bakken mogelijk te maken. Hieronder vind je een overzicht van waar je welk apparaat voor kan gebruiken. 

Keukenmachine Foodprocessor
Beslag X (beste keuze) X
Soep X X
Snijden X X (beste keuze)
Deeg X (beste keuze) X
Pasta X
Gehakt X

Functies van een foodprocessor

Bereidingsfuncties 

De bereidingsfuncties verschillen per soort foodprocessor en geschikte opzetstukken maar over het algemeen zul je, aangezien dit de functies zijn waar de foodprocessor in uitblinkt, het meest gebruik maken van de hak- en snijstanden. Met een beetje geluk krijg je bij je apparaat een opzetstuk waarmee je bijvoorbeeld kan raspen, mixen of zelfs koken. Meer hierover lees je onder het kopje ‘accessoires’. 

Snelheidsstanden

Zoals de meeste kookgerelateerde apparatuur, beschikt ook de foodprocessor meestal over verschillende snelheidsstanden. Met deze standen zorg je ervoor dat verschillende ingrediënten op de juiste manier verwerkt kunnen worden. De snelheidsstanden zullen de snijplaten met variabele kracht rond laten draaien waardoor je de meer kwetsbare ingrediënten wat rustiger gesneden kan laten worden.

Traploos instelbaar

Bij de echte luxe modellen kunnen de snelheidsstanden traploos ingesteld worden. Dit zorgt ervoor dat je de kracht en snelheid van de snijplaten tot op de puntjes kan afstellen naar wat nodig is voor het huidige ingrediënt. 

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een foodprocessor

Vermogen

Het vermogen van je foodprocessor zorgt voor de kracht waarmee het voedsel wordt verwerkt. Wanneer je een foodprocessor aanschaft met een lager vermogen (300 tot 500 watt) zal de machine minder hard kunnen werken dan wanneer je een foodprocessor aanschaft met meer vermogen (vanaf 1000 watt). Als je van plan bent de foodprocessor vooral te gebruiken voor het het snijden en hakken van groenten, is het aan te raden om een apparaat met een hoger wattage aan te schaffen. Omdat het hard werken is voor je apparaat, is het resultaat wat beter met een machine met hoger vermogen. 

Kinderbeveiliging

Als het over geautomatiseerde messen gaat, is het altijd wel een prettig gevoel als er beveiliging op zit zodat je kinderen het apparaat niet per ongeluk aan kunnen zetten. Gelukkig hebben de meeste foodprocessors tegenwoordig kinderbeveiliging en kun je het apparaat dus met een gerust hart op het aanrecht laten staan. 

Inhoud en formaat

Er zijn verschillende formaten foodprocessors op de markt. Welke het beste bij jou past hangt natuurlijk volledig af van je voorkeur, je gezinssamenstelling, waar je de foodprocessor het meest voor gebruikt en het formaat van je keuken. Voor een wat kleinere keuken kan het een goed idee zijn om voor een compacte machine te gaan, zodat je het robuuste apparaat niet de hele tijd op hoeft te bergen. Over het algemeen liggen je opties wat betreft de inhoud van de kom tussen de 0,5 liter en 4 liter. Het apparaat zelf is zo gebouwd om het formaat van de mengkom te faciliteren. Een 4 liter foodprocessor is dus, logischerwijs, een stuk groter dan een 0,5 liter foodprocessor.

Vaatwasbestendig

Bij veel gebruik heb je natuurlijk geen zin om alle verschillende opzetstukken met de hand af te wassen. Gelukkig zijn de meeste foodprocessor accessoires gewoon in de vaatwasser te reinigen. 

Accessoires

Snijbladen

De snijbladen zorgen ervoor dat je alle soorten ingrediënten in verschillende formaten in plakjes kan snijden. Bij de meeste foodprocessors krijg je een aantal verschillende soorten snijbladen zodat je alles in verschillende diktes in plakjes kunt snijden. 

Hakmolen

Een hakmolen lijkt op een blender, alleen is het bedoeld voor droge ingredienten. Met de scherpe mesjes worden noten, zaden en andere harde producten tot kleine stukjes versnipperd. Ook als je het leuk vindt om zelf kruidenmixen te maken, is de hakmolen een interessante optie. Doordat de kruiden die je in de hakmolen gooit samen worden verpulverd, is (vergelijkbaar met het gebruik van een vijzel) een goed gemengde kruidenmix het resultaat. 

Raspbladen

Veel mensen vinden raspen het aller vervelendste taakje in de keuken. Gelukkig hebben een aantal slimme koppen een geautomatiseerde rasp voor foodprocessors uitgevonden. Vervang het snijblad met het raspblad, voer je ingrediënt bovenin het apparaat (bijvoorbeeld wortels of kaas) en het komt geraspt en wel in de mengbak terecht. 

Citruspers

Ben jij fan van een lekker glas verse sinaasappelsap in de ochtend? Dan is een citruspers het opzetstuk voor jou. Geen gehannes meer met een handpers, waarbij je een half uur bezig bent voor een half glaasje sap (en helaas vaak de helft van de sinaasappel onnodig weggooit). Zoals de naam al suggereert, pers je makkelijk en snel citrusvruchten uit met de citruspers. 

Klopgarde

Als je geluk hebt komt er een klopgarde bij je foodprocessor. Hiermee kan je beslag mixen, slagroom kloppen en sauzen mengen. Alles wat je met een normale garde ook kan. Het grote verschil is alleen dat je door de sterke motor van de foodprocessor het klusje een stuk sneller geklaard hebt. 

Blenderopzetstuk

Een blenderopzetstuk is ideaal voor het maken van sappen en smoothies én maakt het aanschaffen van een losse blender overbodig. Als je fan bent van heerlijke fruit smoothies of deze winter wil genieten van soep, kan je gebruik maken van de blender. Hiermee heb je binnen een handomdraai je ingrediënten tot één emulsie verpulverd.

De beste foodprocessors van 2020

Zoals gebruikelijk hebben wij voor een aantal modellen uitgekozen die het beste aansluiten bij jouw wensen. Zo hebben we de beste all-round foodprocessor, de beste multifunctionele en de beste foodprocessor met een kookfunctie hier uitvoerig beschreven. Ook hebben we een uitstekend betaalbaar model én een klein model gevonden. 

 • Veel opzetstukken
 • Inclusief blender
 • Traploos instelbaar
 • Geschikt voor bakken
 • Hoog wattage
 • Exclusief citruspers
Bosch MultiTalent 8 MC812M844

Voor een foodprocessor die genoeg opzetstukken heeft om haast al het keukenwerk over te nemen, zit je met de Bosch Multitalent 8 gebakken. De multitalent 8 doet zijn naam eer aan met de ongelofelijke multifunctionaliteit van het apparaat. Daarnaast is de foodprocessor voorzien van een krachtige motor (1250 watt) waardoor iedere snijklus in een handomdraai is geklaard. De mengkom heeft een inhoud van maarliefst 3,9 liter en het blender opzetstuk een flinke 1,5 liter.

Genoeg opzetstukken voor een eigen restaurant

Bij je bestelling krijg je genoeg opzetstukken om een restaurant te beginnen. Zo krijg je een soepgroentesnijschijf, een frietsnijschijf, een tweezijdige snijschijf en een blokjes snijschijf. Daarnaast ontvang je het handige kartelmes, waarmee je door zelfs de meest stugge ingrediënten heen kan snijden. Dankzij het hoge wattage van de Multitalent gecombineerd met het meegeleverde kneedmes, kun je tot wel 1,5 liter deeg kneden per keer. Ideaal voor het bakken van brood, cake of pizza. Als je toch aan het bakken bent, probeer dan ook eens de handige klopper. Dit opzetstuk zorgt ervoor dat je nooit meer een lamme arm hebt tijdens het kloppen van slagroom of eiwit. Tot slot ontvang je een hele blender bij je Multitalent 8 waarmee je binnen een handomdraai de beste smoothies of heerlijke soep op tafel zet.

Met de draaiknoppen is de snelheid van de messen traploos in te stellen of te pulseren, wat je kookervaring verder personaliseert. Met dit aantal opzetstukken mag je hopen dat je naderhand de vaatwasser voor het opruimwerk in kan zetten. Gelukkig is dit helemaal prima met de opzetstukken van Bosch.

  • Erg professioneel
  • Veel opzetstukken
  • Hoog wattage
  • Maar liefst drie mengkommen
  • Ook geschikt voor bakken
  • Met citruspers
  • Mengkom van 3.6 liter
  • Slechts één snelheidsstand
  Magimix CS 5200XL Premium
   • Warme bereidingsfuncties
   • Grote mengkommen
   • Veel opzetstukken
   • Ook geschikt voor bakken
   • Opzetstukken kunnen in de vaatwasser
   • Komt met wat minder opzetstukken dan de andere modellen van Magimix
   Magimix Cook Expert Foodprocessor

   Sommige foodprocessors zorgen er niet alleen voor dat alle mise-en-place geregeld is, ze bereiden de gerechten ook nog voor je. Zo ook de Magimix Cook Expert. Dit apparaat komt, naast met alle opzetstukken die je verwacht van een standaard foodprocessor, met een grote metalen pan van 3,6 liter. Met 12 automatische programma’s bereidt de Cook Expert verschillende heerlijke gerechten voor je. Als je toch wat meer vrijheid wil, is de temperatuur tot op de graad nauwkeurig af te stellen tussen de 30 tot 140°C. Handig voor slowcooker recepten. Met behulp van het meegeleverde stoommandje bereid je gezonde gestoomde groenten.

   Snijden, mengen én bakken!

   Naast de handige functies van de pan, kan je natuurlijk ook je foodprocessor gebruiken voor de gebruikelijke functionaliteiten. Zo gebruik je de vier rasp- en snijbladen (na gebruik handig op te bergen in het opbergbakje) om al je ingrediënten in het gewenste formaat te snijden. Toch liever bakken? Zet dan de eiwitklopper en één van de mesopzetstukken in het apparaat voor het beste deeg. Je krijgt zelfs drie mengkommen bij je bestelling: een kleine (1,2 liter) een middenmaat (2,6 liter) en een grote (3,6 liter). Zo heb je voor iedere gelegenheid de juiste apparatuur bij de hand. Om alles af te kunnen wegen krijg je zelfs een keukenweegschaal bij je bestelling.

   Makkelijk in gebruik

   Met de stop-, auto- en pulsknoppen schakel je intuïtief tussen de verschillende standen. Daarnaast kun je de onderste knoppen gebruiken om de gewenste stand voor de panfuncties in te stellen. Natuurlijk heb je geen zin om het hele apparaat na gebruik met de hand af te wassen. Je kan dus de opzetstukken gewoon in de vaatwasser zetten.

    • Lagere prijs
    • Veel opzetstukken
    • Ook geschikt voor bakken
    • Traploos instelbaar
    • Inclusief blender
    • Het blender opzetstuk is van kunststof en kan dus kleur en smaak aannemen
    Kenwood Multipro Compact FDM307SS

    Sommige foodprocessors kunnen behoorlijk in prijs oplopen. Toch heb je voor een klein prijsje ook als een prima model. De Multipro Home van Kenwood is hier een goed voorbeeld van. Hoewel het wattage met 1000 Watt iets lager ligt dan bij de luxere modellen (hierdoor zul je dus geen stug deeg of zeer harde ingrediënten kunnen verwerken), heeft deze foodprocessor toch alle opzetstukken om zowel koken als bakken een gemak te maken. De mengkom van de Multipro Home heeft een inhoud van maarliefst 3 liter en met het blender opzetstuk verwerk je volumes tot wel 1,5 liter.

    De Kenwood Multipro Home kan bijna iedere klus aan

    Zoals je van iedere foodprocessor kan verwachten, krijg je je Kenwood Multipro Home met een aantal handige snijschijven. Zo krijg je twee verschillende formaten tweezijdige rvs snij/raspschijven, een parmezaanse kaas raspschijf en een julienne snijschijf. Daarnaast kun je voor een lekker ontbijt gebruik maken van de citruspers en sapcentrifuge. Zin om te bakken? Met de ballongarde klop je gemakkelijk eiwit, slagroom of beslag. Voor het dikkere deeg gebruik je het deeg-accessoire. Als je enkel een dip of kleine portie wil maken kun je gebruik maken van het mini-bakje.

    De Kenwood Multipro Home bespaart je wat ruimte in de kast door inclusief blender te komen. Door van dit opzetstuk gebruik te maken, zet je de meest heerlijke smoothies op tafel. Met de draaiknop is de snelheid van het apparaat traploos in te stellen en kun je zelfs de pulsstand gebruiken voor het precisiewerk.

     • Compact en makkelijk op te bergen
     • Goede prijs-kwaliteit verhouding
     • Komt met drie mengkommen
     • Geschikt voor bakken
     • Primair voor snijden raspen en hakken
     • Minder hoog wattage
     Magimix Cuisine Systeme 4200 XL

     Als je keuken wat aan de kleine kant is, is het ontzettend onhandig om je enige stukje aanrecht aan een groot apparaat op te offeren. Klinkt dit bekend? Dan is de Magimix Compact 3200 het apparaat voor jou. Deze foodprocessor is zo compact mogelijk gemaakt om goed te kunnen staan in ieder formaat keuken. Met een breedte van slechts 19 centimeter zet je het apparaat zonder teveel ruimte in te nemen op je aanrecht of berg je hem op in een passend keukenkastje.

     De kleine maat doet niet af aan de functionaliteit

     Je krijgt namelijk drie mengkommen bij je bestelling: één van 1,2 liter, één van 2,2 liter en één van 2,6 liter. Bij het kleinste bakje krijg je zelfs een extra mes om in de beschikbare ruimte te passen. Aangezien het apparaat wat kleiner is, beschikt deze over wat minder vermogen (650 watt). Hierdoor zal je stug deeg en zeer harde ingrediënten niet kunnen verwerken met dit model.

     Voor al je snijwerk krijg je een handige verwisselbare schijf meegeleverd. Zo komt je bestelling met 4 rasp- en snijbladen voor verschillende resultaten. Gebakliefhebbers kunnen gebruik maken van de handige klopper voor beslag, slagroom en eiwit, en van het deegmes voor wat stugger deeg.

     De bediening is intuïtief met slechts drie bedieningsknoppen: stop, auto en pulse. Na gebruik was je de opzetstukken gemakkelijk in de vaatwasser en berg je de snijbladen in de bijbehorende opbergdoos.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.