Beste rekenmachines

Beste rekenmachines

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 18 januari 2022

Komt er een belangrijk examen of tentamen aan? Wij hebben de vijf  beste rekenmachines uitgezocht die je niet zullen teleurstellen. Scholieren, studenten en professionals: je moet altijd zeker zijn dat je rekenmachine je niet zal teleurstellen.

Een rekenmachine wordt ook wel een calculator genoemd. Op elke moderne rekenmachine kan je de volgende berekeningen doen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Onze favoriete rekenmachine voor thuis is de Casio MS-80VERII. Voor scholieren die op MAVO, HAVO of VWO hun eindexamen gaan doen raden we de Texas Instruments TI 84-Plus CE-T aan – dit is de nieuwe verbeterde versie van de TI-84.

Uitgebreidere versies en grafische rekenmachines hebben ook andere functies zoals worteltrekken, procentberekeningen, machtsverheffen, tangens, sinus, cosinus, standaarddeviatie, correlatie, regressie, inverse, faculteit etc. Om dit te kunnen zijn er aan de knoppen van de rekenmachine meerdere functies toegekend. Door middel van de shift knop kan je deze andere functies toepassen.

 • Snel en accuraat berekeningen uitvoeren
 • Voorkom fouten tijdens het bijwerken van financiële data
 • Rekenmachines zijn slimmer, sneller en handiger te gebruiken dan ooit
 • De juiste grafische rekenmachine helpt met behalen van je VMBO, HAVO en VWO
Beste koop van 2024
Texas Instruments TI-84 plus CE-T is de beste koop rekenmachine voor eindexamens
Beste rekenmachine voor eindexamens

Texas Instruments TI 84-Plus CE-T

 • Toegestaan tijdens examens
 • 2,8 inch kleurenscherm met hoge resolutie
 • Oplaadbare batterijen en schokbestendige behuizing
 • 3MB geheugen
 • Interne klok met datum- en tijdweergave
 • Smart: communiceer met andere rekenmachines en computers

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Texas Instruments TI-84 plus CE-T is de beste koop rekenmachine voor eindexamens
Beste koop

Texas Instruments TI 84-Plus CE-T

Beste rekenmachine voor eindexamens van MAVO, HAVO en VWO. Scherm met hoge resolutie en kleuren en bevat alle functionaliteiten van de oude TI-84, geschikt voor de eindexamens van 2020.
Casio FX-82EX is de beste rekenmachine voor de basisschool, thuis en onderbouw

Casio FX-82EX

Voor simpele sommen en simpele wiskunde is dit de beste rekenmachine. Geschikt voor de basisschool, brugklassers en de onderbouw van de middelbare.
LOUZIR Wetenschappelijke Calculator

LOUZIR Wetenschappelijke Calculator

Deze goedkopere bureaurekenmachine is de beste keuze voor thuis en op kantoor. Robuust, heeft geen batterijen nodig en eenvoudig te gebruiken door de grote knoppen.

Waarom zou je een rekenmachine aanschaffen?

Rekenmachines worden veelal gebruikt door mensen die werken in de financiële wereld. Zo kunnen zij snel bedragen berekenen en dergelijke. Daarnaast gebruiken ingenieurs veel de rekenmachine om korte berekeningen uit te voeren. En zo zijn er veel meer beroepen die gebruik maken van de rekenmachine op dagelijkse basis. Ook bijvoorbeeld verpleegkundigen gebruiken een rekenmachine om hoeveelheden van medicijnen uit te rekenen.

Ook op scholen wordt er dagelijks gebruik gemaakt van de rekenmachine. Op de basisschool wordt er maar af en toe gebruik gemaakt van een rekenmachine. Hiervoor wordt vooral de bekende kleine rekenmachine gebruikt. Deze heeft alleen functies zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Op het voortgezet onderwijs (na het derde jaar in VWO, HAVO en VMBO) en hoger onderwijs (MBO, HBO en universitaire opleidingen) wordt vooral de grafische rekenmachine gebruikt.  Verder is het ook handig om thuis een rekenmachine te hebben voor wanneer je berekeningen moet maken. Dit kan zijn tijdens de belastingaangifte, overmaken van huur, het doen van boodschappen, etc. Eigenlijk alles waarbij je geld/bedragen bij elkaar moet optellen.

Soorten rekenmachines

Er zijn ongeveer vijf soorten rekenmachines te onderscheiden: De grafische rekenmachine, de bureaurekenmachine, de telmachine, de financiële rekenmachine en de wetenschappelijke rekenmachine. Welke soort rekenmachine je moet aanschaffen ligt aan wat je ermee gaat doen. Daarna is het belangrijk om te kijken wat voor soort berekeningen je moet gaan maken. Niet alle rekenmachines kunnen dezelfde soorten berekeningen maken.

Elke type heeft zo zijn eigen specifieke functionaliteit. Wanneer je een rekenmachine nodig hebt voor school, let dan goed op of dit er bij staat. Veel moderne rekenmachines hebben nu ook een eindexamen stand. Zo kan je de rekenmachine goed gebruiken tijdens het eindexamen van de middelbare school. Hieronder bespreken we een aantal soorten:

De Grafische rekenmachine

Vaak lijken grafische rekenmachines inhoudelijk veel op elkaar. Kijk dus goed naar het uiterlijk van de rekenmachine wanneer je er eentje gaat aanschaffen. Binnen de grafische rekenmachines heb je rekenmachines die geschikt zijn voor eindexamens en rekenmachines die hiervoor niet goed gekeurd zijn. Dingen waar je op moet letten bij een grafische rekenmachine zijn de accu, het scherm, of je de rekenmachine kan aansluiten op de computer of andere rekenmachines, het formaat, touchscreen, CAS en het gewicht.

Wetenschappelijke rekenmachine

Met de wetenschappelijke rekenmachine kan je veel berekeningen doen. Met deze rekenmachine kan je geen grafieken plotten, hiervoor heb je de grafische rekenmachine nodig. Let hierbij op het aantal functionaliteiten voor de wetenschappelijke berekeningen, de somnotatie en de hoeveelheid variabel geheugen.

Zakelijke rekenmachine

Wanneer je een zakelijk rekenmachine gaat aanschaffen wil je dagelijks op dit machientje kunnen vertrouwen. Vaak wil je dat deze makkelijk in je zak of tas past zodat je het overal mee naar toe kan nemen. Verder is het belangrijk dat de rekenmachine de functies heeft die jij nodig hebt. Let hierop bij de aanschaf.

Bureaurekenmachine

Een bureaurekenmachine is handig om aan te schaffen wanneer je veel bezig bent met het berekenen van btw, belasting, marge of het omrekenen van valuta. Op de bureaurekenmachine zitten namelijk alle basisfuncties. Functies waar je nog op moet letten zijn: geheugenfunctie, procentberekening, valuta omrekenfunctie, meerdere cijfers achter de komma etc.

Telmachine

Met een telmachine kan je op een papierrol nog een keer nakijken hoe je berekening eruit ziet. Een telmachine lijkt op een bureaurekenmachine maar heeft nog wat extra functies. Hij kan elke som meteen uitprinten als de printfunctie is ingeschakeld.

Financiële rekenmachine

Met een financiële rekenmachine kan je vooral praktische berekeningen maken. Deze rekenmachines zijn veelzijdig en hebben veel verschillende functies. Bijvoorbeeld procentberekening, valutaomrekening, afschrijvingen, cashflow, variabelen berekeningen, datumberekeningen, leningen/spaargeld berekeningen. Deze rekenmachines zijn vaak ook toegestaan op het CFA examen.

Extra functies van duurdere modellen

Naast de verschillende typen rekenmachine zijn er ook verschillende functies die invloed hebben op de prestaties van je rekenmachine. Denk hierbij aan de kwaliteit van het beeldscherm, de snelheid van het apparaat en de levensduur van de batterij.

Soorten batterijen voor rekenmachines

Er zijn een aantal soorten batterijen die kunnen worden gebruikt voor rekenmachines. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

De AA- of AAA batterij is op veel plekken te verkrijgen. Daarnaast is deze batterij goedkoop in aanschaf. Het nadeel is dat deze batterijen na lang gebruik kunnen lekken. Dit geeft een verhoogd risico op corrosie van het apparaat en kan zorgen voor onherstelbare schade.

De knoopcelbatterij heeft een lange levensduur en een kleinere kans op lekken dan bij de AA- en AAA-batterijen. Het nadeel van deze soort batterijen is dat ze kwik kunnen bevatten en minder stroom afgeven dan de AA- en AAA-batterijen.

Rekenmachines op accu of netsnoer hebben als voordeel dat je geen nieuwe batterijen hoeft te kopen voor het apparaat. Het nadeel is dat je de rekenmachine elke keer moet opladen. Sommige werken niet eens zonder netstroomaansluiting.

In dat geval moet je altijd bij een stopcontact zitten.

Het voordeel van rekenmachines op zonne-energie is dat ze energiezuinig zijn en je hebt geen kosten aan batterijen. Het nadeel is dat je zonlicht nodig hebt en het even kan duren voordat het apparaatje aangaat.

Schermregels

Het voordeel van meerdere schermregels op de rekenmachine is dat je bij een berekening makkelijk kan terug zien waar een eventuele fout zit. Ook kan je oude berekeningen terugkijken en zie je het vorige antwoord of berekening staan. Hierdoor kan je direct doorrekenen. Het nadeel van de rekenmachines met meerdere schermregels dat deze groter en ook duurder zijn.

Kleurenscherm

Het voordeel van een kleurenscherm op je rekenmachine is dat het gewoon veel duidelijker is. Wanneer je de haakjes functie gebruikt, krijgen je haakjes meerdere leuren. Je ziet dan met welke kleur haak je bent begonnen, zo weet je ook met welke kleur je moet eindigen. Je ziet dus of je nog een haakje moet toevoegen. Ook worden verschillende lijnen in een grafiek weergegeven met verschillende kleuren en zijn zo beter van elkaar te onderscheiden. Ook het nadeel hier is dat rekenmachines met kleurenscherm een stuk duurder zijn.

 • Toegestaan tijdens examens
 • 2,8 inch kleurenscherm met hoge resolutie
 • Oplaadbare batterijen en schokbestendige behuizing
 • 3MB geheugen
 • Interne klok met datum- en tijdweergave
 • Smart: communiceer met andere rekenmachines en computers
 • Batterij gaat sneller leeg in examenstand
 • Geen USB-c poort
 • Geen papierenhandleiding bijgeleverd
 • Examenstand lastig in- en uit te schakelen
 • Duur in aanschaf
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Texas-Instruments-TI-84-plus-CE-T-Rekenmachine.jpg

De TI 84 plus heeft alle functionaliteiten van de oude TI-84 maar dan met een hogere resolutie en een kleurenscherm. Ook heeft deze versie een oplaadbare batterij. Hierdoor hoef je geen batterijen meer mee naar school te nemen voor het geval je rekenmachine uitgaat.

De TI-84 heeft een 3MB Ram geheugen waarmee je apps op de rekenmachine kan zetten en een 154 KB ram geheugen. Verder heeft de rekenmachine een USB-poort om te verbinden met andere rekenmachines en computers. Berekeningen kunnen dus zo op computers aan elkaar door worden gegeven.

Ook kun je afbeeldingen toevoegen aan de achtergrond van een grafiek. De TI84 plus heeft 15 kleuren en zo kun je de stijl en de kleur van assen en rasters in grafieken wijzigen hoe jij wilt. Je kan maximaal 10 grafiekfuncties tegelijk plotten, grafisch weergeven en analyseren. Met 8 verschillende grafiekstijlen kun je alle grafieken van elkaar onderscheiden en weet je zeker dat je de juiste hebt.

De rekenmachine heeft matrixfuncties, waarschijnlijkheidsverdeling functies, statistische functies en zakelijke functies. De TI-84 plus is dus niet alleen geschikt voor de middelbare school maar ook daarna.

Wanneer de rekenmachine elektronisch up-to-date wordt gehouden van de huidige software, blijf je beschikken over de beste functionaliteiten en softwaretoepassingen.

Conclusie

De Texas Instruments 84 plus is de ideale rekenmachine voor de middelbare schooltijd. Door het kleurenscherm kan je kleuren toevoegen aan de grafieken waardoor deze beter te onderscheiden zijn. En door de examenstand kan je het apparaat gewoon gebruiken tijdens de examens. Ook na de middelbare schooltijd blijft deze 84 plus een goede rekenmachine door de vele functies.

  • Elke school werkt met dit model
  • Past makkelijk in de schooltas
  • Kan tegen een stootje
  • Alleen voor de onderbouw op de middelbare school
  • Ongeschikt voor eindexamens
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Casio-FX-82EX-Rekenmachine.jpg

  De Casio FX-82EX is een wetenschappelijke rekenmachine met een LCD-scherm, hoge resolutie, en snelle processor en 2x zoveel geheugen dan vorige versies. Het scherm heeft 192 x 63 pixels, deze resolutie is vier keer hoger dan vorige rekenmachines in de FX serie.

  De rekenmachine van Casio is uitermate geschikt voor de onderbouw van de middelbare school. De rekenmachine heeft alle functies die je in deze jaren nodig hebt zoals wortel berekeningen, breuken, priemgetallen, exponentiële berekeningen, logaritmische berekeningen, graden, standaarddeviatie, percentage berekeningen en functietabellen. De rekenmachine van Casio beschikt over totaal 274 functies.

  Door de hoeveelheid functies is deze rekenmachine geschikt voor de middelbare school maar ook voor daarna. Met de Casio kan je namelijk veel verschillende berekeningen doen. Doordat de rekenmachine tegen een stootje kan gaat het apparaatje lang mee.

  Verder is de Casio FX-82EX uitgerust met een LCD scherm met een hoge resolutie en een natuurlijke weergave zodat je alles op het scherm goed kan lezen. Ook heeft de rekenmachine een pictogram menu zodat je makkelijk kan opzoeken wat je nodig hebt. Verder beschikt de rekenmachine van Casio over een variabel geheugen. Dit betekent dat je er zelf ook geheugen aan kan toevoegen.

  Conclusie

  De Casio FX-82EX is de rekenmachine die wordt gebruikt in de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Maar ook daarna komt deze rekenmachine van pas. Er zitten namelijk 274 functies op waar je altijd wat aan hebt. Het apparaatje kan tegen een stootje en door het materiaal gaat het lang mee.

   • Grote toetsen voor snel werken
   • Metalen behuizing
   • Prettige toetsen van kunststof
   • Weegt slechts 120 gram
   • Verschillende valuta zijn programmeerbaar
   LOUZIR Wetenschappelijke Calculator

   De Louzir Wetenschappelijke Calculatoris de ideale rekenmachine voor thuis of op het werk. De rekenmachine bevat namelijk alle basisfuncties die je nodig hebt in het dagelijks leven. Of het nou een berekening is voor de belasting of het optellen van de kosten voor de boodschappen, met deze rekenmachine wordt het makkelijk.

   Deze rekenmachine van Kouzir werkt op LR44 batterijen (inbegrepen). Hierdoor hoef je de rekenmachine niet op te laden of de batterijen van het apparaat te vervangen. Deze gaan namelijk 9000 uur in continu gebruik mee.

   Door de metalen behuizing kan de Louzir rekenmachine tegen een stootje. Ook de kunststof toetsen zorgen ervoor dat de rekenmachine lang mee gaat. Het beeldscherm en de toetsen zijn daarnaast groter dan bij een normale rekenmachine.

   Verder zijn er verschillende valuta programmeerbaar op de toetsen. Ook kun je er andere functies opzetten zodat de rekenmachine precies past bij jouw leven.

   Conclusie

   De Louzir rekenmachine is ideaal om thuis te hebben of op het werk wanneer je geen grafieken hoeft te plotten of formules hoeft te berekenen. Deze rekenmachine heeft alle basisfuncties voor het dagelijks leven, onder een mooie metalen behuizing.

    Korte geschiedenis van de rekenmachine

    Voordat de rekenmachine was uitgevonden, rekenden mensen met een telraam of de rekenliniaal. In 1623 werd de eerste mechanische rekenmachine gebouwd. Deze kon getallen van zes cijfers optellen en aftrekken.

    Het volgende model werd gebouwd in 1673. Deze rekenmachine had alweer meer functies dan zijn voorganger, deze kon namelijk ook worteltrekken. Toch duurde het nog lang voordat de rekenmachine een echt succes werd. Pas in 1887 kwam de eerste succesvolle rekenmachine. En in 1954 kwam de eerst elektrische rekenmachine. Deze was erg duur en groter dan de moderne computers nu. Toch was het een groot succes. Pas sinds de jaren ‘80 zitten rekenmachines ingebouwd in apparaten zoals computers, laptops, telefoons en horloges.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.