Beste kattenluik met chip sensor

Kattenluik met chip: de beste kattenluiken met chip

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022

Naar binnen of naar buiten? Wat is het nu? Een kat lijkt nooit tevreden te zijn met waar hij zich bevindt en danst het liefste de hele dag tussen binnen en buiten. Dit kan behoorlijk wat kopzorgen geven aan degene die constant de deur moet openen omdat deze harige vriend weer voor de deur staat te miauwen en door de deur wil.

Gelukkig is de techniek meegegaan en is er een oplossing op de markt voor dit probleem. Er zijn namelijk kattenluiken met chip waar alleen een drager van een bepaalde chip door naar binnen kan. Hierdoor voorkom je dat wildvreemde katten stennis schoppen in je woning en ben jij daarnaast verlost van het open en dicht moeten doen van de deur. Het is de uitkomst voor als je over een trouwe kat beschikt die graag zowel binnen en buiten is en toch zelfstandig wil zijn. Het kattenluik beschikt over een sensor die de chip van jouw kat of kitten af kan lezen.

De meeste kattenluiken zijn compatibel met de gebruikte identificatiechips voor katten en honden. De chip kan je bij een dierenarts in laten brengen en levert verder geen beperkingen voor je huisdier op. In deze koopgids helpen we met het kiezen van de beste kattenluikjes met chip en leggen we uit waar je op let bij de aanschaf.

 

Beste koop van 2024
Petsafe Microchip Kattenluik
Goede koop kattenluik met chip

Petsafe Microchip Kattenluik

 • Goede herkenning
 • Prachtige ontwerp is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen
 • Kan tot wel 40 verschillende chips registreren

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Petsafe Microchip Kattenluik

Petsafe Microchip Kattenluik

Het Petsafe Microchip Kattenluik is een kattenluik met chip voor een scherpe prijs die in twee prachtige varianten leverbaar is. Zo vind je altijd een stijl die het beste bij jouw woning past.
SureFlap Dualscan Kattenluik

SureFlap Dualscan Kattenluik

De SureFlap Dualscan is een slim kattenluik waarmee je exact per kat in kunt stellen welke autorisatie je wilt geven. Super als de kat niet naar buiten mag, bijvoorbeeld met Oud&Nieuw.
Catmate Kattendeur Microchip 360

Catmate Kattendeur Microchip 360

Ster kattenluik met magneetsluiting en borstelafdichting die volledig bestand is tegen alle soorten weer en zo weet je zeker dat het geen zwakke plek in je huis wordt.
Sureflap Connect Kattenluik

Sureflap Connect Kattenluik

Onze favoriete keuze voor een slim kattenluik met chip en een handige smartphone app - altijd zien waar je kat op het moment is.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kattenluik met chip?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van zo’n kattenluik.

1. Plaatsing van ’t kattenluik met chip

Waar je het kattenluikje wilt ophangen is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst moet het op een handige plek zijn waar je kat naar binnen en naar buiten kan lopen. Daarnaast kan het kattenluikje in de muur of een deur komen te zitten. Hierbij is het belangrijk dat het kattenluik past op het materiaal waarop het komt te zitten en dient het op de juiste hoogte voor je kat te hangen. In sommige materialen, zoals glas, kan het nodig zijn het kattenluik door een specialist te laten installeren.

2. Formaat

Alhoewel katten behoorlijk wat kleiner zijn dan mensen, zit er onderling in katten ook nog een verschil in formaat en kunnen ze best wat verschillen in grootte, denk bijvoorbeeld aan een pasgeboren kitten of een uit de kluiten gewassen kater. Meet vooraf hoe groot je kat in omvang is of hoe zwaar hij is. Dit kun je doen door de omtrek van de kat zijn middel te nemen. Dit is het dikste punt van een kat en kan eenvoudig gemeten worden door bijvoorbeeld een touwtje om de middel te trekken en deze op te meten.

3. Instelbare sensor en chip

Het is fijn dat je kat volledige zeggenschap over zijn bevinden krijgt dankzij een kattenluik. Toch kan het soms zijn dat jij je kat graag binnen of juist buiten wilt hebben. Om dit gemakkelijk te maken, beschikken de kattenluiken over de mogelijkheden om de vrijheid iets in te perken. Zo kun je er voor kiezen om alleen beweging naar buiten of alleen naar binnen mogelijk te maken. Op deze manier heb jij je kat binnen als je het wilt. Ideaal voor als je hem medicatie moet geven of als je gewoon wilt knuffelen met je geliefde huisdier.

4. Herkennen van ’t aantal katten

Het aantal katten dat je in kan stellen voor het kattenluikje verschilt per product. Dit kan oplopen tot wel tientallen katten die je toegang kunt geven tot je huis. Mocht je over een vol huis met behoorlijk wat katten beschikken dan is het belangrijk erop te letten dat de verschillende chips van al je katten toe kunt voegen.

5. Kat trainen voor luik met sensor

Tot slot is het belangrijk dat je kat leert leven met het kattenluik. Om dit voorelkaar te krijgen is het essentieel dat het kattenluik enkele momenten openstaat na de installatie. Dit geeft je kat tijd om te begrijpen dat dit een doorgang is. Om je huisdier te motiveren kun je hem bijvoorbeeld belonen met voedsel.

Zodra de kat gewend geraakt is aan het gebruik van het kattenluikje, kan deze ingeschakeld worden. Hierbij zal de kat misschien niet direct begrijpen dat de sensor het luikje automatisch ontgrendelt, ook dit heeft enige momenten nodig. Zodra de kat gewend is geraakt aan het kattenluikje en zijn werking snapt, ben je klaar om te gaan en kunnen jij en je kat genieten van de vrijheid die je kat heeft!

Beste kattenluik met chip

Dit zijn de beste kattenluiken met chip verkrijgbaar: het beste kattenluik verkrijgbaar in verschillende kleuren, het beste kattenluik met programmeerbare instellingen, het beste kattenluik met de beste sluiting en het beste kattenluik met app integratie.

 • Goede herkenning
 • Prachtige ontwerp is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen
 • Kan tot wel 40 verschillende chips registreren
 • produceert een vrij luide klik bij het ontgrendelen
Petsafe Microchip Kattenluik

Het Petsafe Microchip Kattenluik is een kattenluik voor een scherpe prijs die in twee prachtige varianten leverbaar is. Zo vind je altijd een stijl die het beste bij jouw woning past.

Twee kleurvarianten, beiden met met chip

Het Petsafe Microchip Kattenluik is een minimalistisch ontworpen kattenluik. De afgeronde hoeken en de kunststof randen, voelen erg zacht aan dankzij de ronde vormen. Als het luikje gesloten is, zorgen de tochtstrips aan de zijden ervoor dat deze goed sluit en koude lucht zoveel mogelijk buitenshuis houdt. Het luikje is volledig transparant en hierdoor is de functie van het kattenluikje eenvoudig door je kat te begrijpen.

Aan de voorzijde van het luikje zit een lampje. Dit is de batterij indicator. Deze geef direct aan zodra de batterij vervangen zou moeten worden door rood te branden. De 4 AA batterijen waarop het luikje werkt gaan tot zo’n 12 maanden mee.

Enorm geheugen

Met het Petsafe Microchip Kattenluik weet je overigens zeker dat je voldoende katten kunt programmeren. Dit kattenluik kan namelijk tot wel 40 verschillende chips registreren en werk met alle 15-cijferige chips. Om te kijken of jouw chip met het systeem werkt, kun je de Chip Checker tool op de website van Petsafe raadplegen.

Het luikje wordt ontgrendelt zodra de kat met zijn chip door het luikje gaat. Deze wordt dan geopend aan de hand van een luide klik. Deze is duidelijk hoorbaar en het kan even duren voordat je kat aan dit geluid gewend is geraakt. Ook de Petsafe Microchip Kattenluik kan ingesteld worden op vier verschillende standen: alleen naar binnen, alleen naar buiten, gesloten en volledig geopend.

De Petsafe Microchip Kattenluik is geschikt voor katten tot 8 kg en is hiermee geschikt voor zowel kleine als grote katten.

  • Goede herkenning van de chip
  • Per kat instelbaar voor als er verschillende autorisatie gegeven wordt
  • Werkt met alle 9-, 10- en 15-cijferige chips
  • Geschikt voor meerdere katten
  • Alleen in het wit verkrijgbaar
  SureFlap Dualscan Kattenluik

  De SureFlap Dualscan is een slim kattenluik waarmee je exact per kat in kunt stellen welke autorisatie je wilt geven. Dit is erg handig als bijvoorbeeld een van je katten niet naar buiten mag vanwege een aandoening of bijvoorbeeld tijdens Oud & Nieuw.

  Selectieve toegang per kat

  De Dualscan van SureFlap is zo ontwikkeld dat je tot wel 32 huisdieren kunt registreren. Vervolgens kun je met de programmeermodi de toegang van de kat instellen welke toegang zij mogen hebben. Mocht hierin iets veranderen door bijvoorbeeld een ziekte of aandoening, dan kun je in de instellingen dit eenvoudig aanpassen door de toegang voor deze specifieke kat te wijzigen.

  Zo wordt die ene zieke kat er van weerhouden om toch naar buiten te gaan en zo zijn gezondheid weer in gevaar brengt terwijl er niets verandert in de vrijheid van de andere katten.

  Een gangbaar kattenluik

  De SureFlap Dualscan heeft een ingang met een afmeting van 142 bij 120 mm en is hiermee geschikt voor bijna alle katten van ieder formaat. Mocht je toch twijfelen, meet je kat dan even op om te voorkomen dat hij niet past of vast komt te zitten.

  Daarnaast ondersteunt de SureFlap Dualscan alle 9-, 10- en 15- cijferige microchips die gangbaar zijn voor huisdier identificatie. Dit zijn de meest gangbare chips die door dierenartsen gegeven worden.

  De SureFlap Dualscan doet exact wat wordt verwacht en werkt zonder enige problemen. De meeste katten zijn er dan ook snel aan gewend geraakt. Het kattenluik werkt op 4 AA batterijen en zullen na ongeveer 6 maanden vervangen moeten worden. Zodra de batterijen leeg zijn, geeft een indicator dit aan.

   • Wind- en weerbestendig dankzij magneetsluiting en borstelafdichting
   • Werkt met alle 9-, 10- en 15-cijferige chips
   • Lichtgetint glas biedt enige privacy
   • Enkel verkrijgbaar in het wit
   Catmate Kattendeur Microchip 360

   De Catmate Kattendeur 360 is een degelijk kattenluik wat dankzij de magneetsluiting en

   wind- en weerbestendig dankzij magneetsluiting en borstelafdichting | werkt met alle 9-, 10- en 15-cijferige chips | lichtgetint glas biedt enige privacy | 

   volledig bestand is tegen alle soorten weer en zo weet je zeker dat het geen zwakke plek in je huis wordt.

   Sterk en veilig ontwerp

   De Catmate Kattendeur 360 is zo ontworpen dat het niet alleen ongewenste bezoekers buiten houdt maar ook dat het weer en wind weert en zo geen zwakke plek in je woning is. Op deze manier weet je zeker dat jij met een gerust hart een kattenluik in je huis kunt installeren zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid.

   Het ontwerp van de Catmate Kattendeur 360 voelt ook stevig en degelijk aan. Het kattenluik is gemaakt van een sterk kunststof en is verkrijgbaar in een witte uitvoering met een licht getint luikje. Op deze manier heeft je kat zicht op wat zich aan de andere kant van het luikje bevindt, maar biedt het toch nog enige privacy.

   Eenvoudige instellingen

   Ook de Catmate Kattendeur 360 is compatibel met iedere 9-, 10- of 15-cijferige chip en het kattenluik kan wel met 30 verschillende katten gebruikt worden. Om ervoor te zorgen dat jij de katten altijd hebt waar je ze wilt hebben, beschikt dit kattenluik over 4 verschillende programmeermodi: geheel gesloten, toegang naar binnen, toegang naar buiten en geheel geopend. Met de draaiknop die zich aan de voorzijde van het kattenluik bevindt, kan dit eenvoudig ingesteld worden.

   Het kattenluik van Catmate is daarnaast ook werkzaam met een RFID-halsbandhangers voor als de kat niet over een chip beschikt. Deze moet nog wel apart aangeschaft worden. De 4 AA batterijen zorgen ervoor dat het kattenluik ongeveer zo’n jaar lang werkt zonder de batterijen hoeven te vervangen.

    • groot kattenluik geschikt voor zelfs de grootste katten
    • krijg informatie over het bevinden van je kat via de app
    • werkt met alle 9-,10- en 15-cijferige chips
    • stel je niet alleen waar je katten mogen gaan maar ook wanneer
    • Hogere prijs
    Sureflap Connect Kattenluik

    De Sureflap Connect gaat nog een stukje verder met het uit handen nemen van je huisdier zorgen. De Sureflap Connect beschikt namelijk over aanvullende informatie die je via een app vertelt waar je huisdier zich bevindt.

    Slimme app integratie

    De Sureflap Connect is speciaal voor de baasjes die willen zien waar hun kat zich bevindt. Dit kan erg handig zijn als je even met je kat wilt knuffelen of als je een lekker tussendoortje voor je kat hebt. De Sureflap Connect beschikt namelijk over een app waarmee jij kunt zien of je kat zich buitens- of binnenshuis bevindt. Daarnaast kun je zelfs kiezen of je een melding wilt ontvangen zodra je kat naar buiten of binnen loopt. Dit is een handige functie om het gedrag van je harige vriend nog beter te begrijpen.

    Ook de Sureflap Connect kan ingesteld worden op dezelfde 4 standen om te bepalen waar je kat wel of niet kan komen. Daarnaast is het bij de Sureflap Connect zelfs mogelijk om een timer in te schakelen. Dit kan erg handig zijn voor als je bijvoorbeeld niet wilt dat je kat ‘s nachts rond loopt te dwalen terwijl hij dit overdag wel mag.

    Grote ingang voor grote katten

    De Sureflap Connect is het meest geavanceerde model van Sureflap en er kunnen 32 verschillende chips geregistreerd worden. Het kattenluik werkt met alle 9-, 10- en 15-cijferige chips. De Sureflap Connect heeft een grotere opening dan de gemiddelde kattenluiken. Met 17,0 bij 17,8 cm is dit kattenluik geschikt voor zelfs de meest grote katten. Om ervoor te zorgen dat koude lucht buiten de deur blijft, is ook dit kattenluik voorzien van een tochtstrip.

    Toch komen al deze extra’s met een prijskaartje. De Sureflap Connect is behoorlijk wat duurder ten opzichte van andere kattenluiken.

     Verschil met een standaard kattenluik

     Om een kat toch enige zelfstandigheid te gunnen, zijn er ook normale kattenluiken op de markt. Dit zijn luiken, speciaal voor katten, waarmee er in een muur of deur een speciale ingang zit voor een kat. Zo kan hij wanneer hij wil, en zonder hiervoor zijn baasje te hoeven storen, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.

     Een kattenluik is een speciale ingang met het formaat van een kat. Het luikje beschikt over een scharnier waarmee de kat het luikje gemakkelijk weg kan drukken met zijn lichaam en zo naar binnen kan.

     Het gevaar van een kattenluik zonder sensor

     Toch ben je, zodra je een kattenluik in je woning hebt en er heerlijk geurende kattenbrokjes klaar staan voor je kat, direct prooi voor andere katten. Deze katten kunnen natuurlijk ook door het luikje jouw huis binnensluipen en zich rond eten aan al het lekkers wat ze in je woning kunnen vinden.

     Daarnaast ben je niet alleen prooi voor andere katten, ook ongedierte zoals ratten kunnen hun weg naar binnen maken door het luikje in je woning. Ratten in je woning is misschien wel de grootste nachtmerrie van iedere huizenbezitter. Het is niet alleen erg vies maar ook nog eens een gevaar voor de gezondheid. Het is daarom van groot belang om de ingang van het kattenluikje waterdicht te laten zijn.

     Alleen jouw kat mag er in en niets of niemand anders!

     Veelgestelde vragen

     Wat is het beste kattenluik met chip?

     Het beste kattenluik met chip is een kattenluik dat goed geplaatst is, past bij de afmetingen van je kat en bovendien ingesteld is op het aantal katten dat je hebt. In onze koopgids zijn de Sureflap Dualscan en de Surflap Connect kattenluiken de beste uit de test. Deze kattenluiken zijn beiden geschikt voor meerdere katten van verschillende formaten. 

     Waar let je op bij het kopen van een kattenluik met chip?

     Het meest belangrijke is dat je kat gemakkelijk door het luikje heen kan. Dit betekent niet alleen dat het luikje zelf groot genoeg moet zijn, maar ook dat je goed moet opletten op welke hoogte je het luikje plaatst. Daarnaast is het fijn als het kattenluik herkent hoeveel katten je hebt. Let er dus op dat het luikje dat je wilt aanschaffen al je katten kan registreren. Ten slotte is het een groot voordeel wanneer je het kattenluik kan instellen zoals jij wilt. Bijvoorbeeld dat je katten na een bepaald tijdstip niet meer naar buiten kunnen.

     Wat kost het om een kat te laten chippen?

     Het laten chippen van je kat kost ongeveer €25-55 euro. Dit zijn eenmalige kosten aangezien een chip vaak een heel dierenleven meegaat. De kosten voor de chip zijn voor het plaatsen van de chip en de kosten van de chip zelf. Vervolgens moet de chip worden gekoppeld aan je kat. Dit kan worden gedaan bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren. Dit kost ongeveer €4,50.

     Hoe werkt een kattenluik met chip?

     Eigenlijk heel simpel. Je kat krijgt een micro chip geïmplanteerd onder de huid. Het kattenluikje herkent deze chip doordat dat zo is geprogrammeerd. Wanneer je kat in de buurt is van het luikje herkent deze de chip en zorgt ervoor dat het kattenluikje geopend kan worden. Je kunt er ook voor kiezen om je kat niet te laten chippen maar in plaats daarvan een hangertje met chip aan het halsbandje bevestigen. Wanneer een kat zonder deze chip in de buurt van het kattenluikje komt zal deze niet openen. De kans is dus heel klein dat onbekende katten naar binnen komen.

     Wat kost een goed kattenluik met chip?

     De kosten voor een kattenluik met chip lopen erg uiteen. De goedkoopste kattenluik uit onze koopgids is de Petsafe Staywell, deze wordt verkocht voor een prijs van €58,20. Het duurste kattenluik uit onze koopgids is de Sureflap Connect, te koop voor €229,99. Het ligt hier vooral aan de functies die je zoekt. Hoe meer extra’s, hoe hoger de prijs.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.