De beste houtkorrels voor de kattenbak

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Het hebben van een kat zal waarschijnlijk ook resulteren in het aanschaffen van een kattenbak. Om deze kattenbak te vullen kan je bijvoorbeeld kattengrit of houtkorrels gebruiken. In deze review leggen wij uit waarom houtkorrels een uitstekende keuze is en welke soort korrel het meest geschikt is voor jouw kat. I

 

Beste koop van 2024
Cat's Best Original
Klontvormende houtkorrels

Cat’s Best Original

 • Klontvormend
 • Biologisch afbreekbaar
 • Geurabsorberend
 • Licht in gewicht
 • Stofvrij
 • 100 % biologisch gemaakt

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Cat's Best Original

Cat’s Best Original

Voor de duurzame kattenliefhebber
PeeWee Kattenbakvulling houtkorrel

PeeWee Kattenbakvulling houtkorrel

Voor de kattenliefhebber die liever niet klontvormende houtkorrels heeft
Javame Excellent Houtkorrel Kattenbakvulling

Javame Excellent Houtkorrel Kattenbakvulling

Voor de duurzame dierenliefhebber
Catsan Natural Kattenbakvulling

Catsan Natural Kattenbakvulling

Voor de dierenliefhebber die graag een goed ruikende kattenbak wil

Wat zijn de voordelen van houtkorrels als kattenbakvulling?

 • Houtkorrels zijn beter voor het milieu dan standaard kattengrit
 • Gezonder voor de kat en voor jezelf
 • Eenvoudiger schoon te maken
 • Hygienischer: veel minder stofdeeltjes bij het schoonmaken

Ten eerste is een groot voordeel van de korrels is dat ze goed zijn voor het milieu. Het is voor iedereen belangrijk om een steentje bij te dragen aan de verbetering van het milieu. Doordat houtkorrels natuurlijke producten zijn, is dit goed mogelijk.

Vaak worden de houtkorrels gemaakt van samengeperste snippertjes of zaagsel, deze zijn vaak afkomstig van de productie van andere producten. Het overgebleven zaagsel wordt zo als het ware gerecycled waardoor er minder afvalproductie is.  Bovendien zijn bijna alle houtkorrels biologisch afbreekbaar waardoor vervuiling dus niet aan de orde is. Wil jij jouw steentje bijdragen aan de verbetering van het milieu, dan zijn houtkorrels als kattenbakvulling de perfecte keuze voor jou!

Een tweede voordeel aan het gebruik van houtkorrels is dat ze gezond zijn voor zowel je kat als voor jou! De korrels hebben van zichzelf een natuurlijke werking waarbij vieze luchtjes opgenomen worden. Hout is over het algemeen enorm vochtabsorberend waardoor de uitwerpselen van je kat goed opgenomen worden in het hout, de korreltjes zetten dan uit.

Op deze manier is het ook gemakkelijker om de kattenbak schoon te houden aangezien de dikkere korrels eenvoudig uit de bak geschept kunnen worden.  Er hoeven geen extra geurtjes toegevoegd worden aan de houtkorrels omdat deze van zichzelf al een sterke natuurlijke geur hebben. Dit maakt dus dat er geen chemische stoffen toegevoegd zijn aan het product. Dit is natuurlijk voordelig en gezonder voor zowel jouw kat als voor jou.

Tot slot is er nog een laatste voordeel van het gebruik van houtkorrels, namelijk dat ze, in tegenstelling tot kattengrit, niet stoffig zijn. Kattengrit laat over het algemeen veel stofdeeltjes achter wat schadelijk kan zijn voor je kat of waar je zelf enorm van kan gaan niezen. Bovendien zullen deze stofdeeltjes elke keer als je kat op de kattenbak zit en de vulling omgegraven wordt, verspreiden en ook naast de kattenbak terecht komen. Dit is dus niet het geval bij het gebruik van houten korrels.

Wat zijn de houtkorrels voor de kattenbak?

Houtkorrels zijn een type vulling voor de kattenbak. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden zijn de korrels gemaakt van hout.

De korrels worden vaak gemaakt van samengeperste snippertjes hout of zaagsel. Het zaagsel is vaak over van de productie van andere producten waardoor het product biologisch en natuurlijk is.

Houtkorrels zijn uitstekend in het opnemen van uitwerpselen van je zachte viervoeter. Een stuk hygiënischer en fijner voor je huisdier. De korrels nemen de uitwerpselen van je zachte viervoeter goed op waardoor het makkelijk weg te gooien is.

De meeste houtkorrels zijn niet versterkt met een extra geurtje. Dit komt vaak omdat de houtkorrels al een sterke geur van zichzelf hebben. Omdat dit een natuurlijke geur is en er over het algemeen geen chemische stoffen aan toegevoegd zijn, zullen de meeste mensen dit een prettige geur vinden.

Welke soorten houtkorrels zijn er?

Er zijn vier soorten houtkorrels.

 1. Klontvormende houtkorrels
 2. Niet klontvormend
 3. Biologisch afbreekbaar
 4. Houtkorrels met toegevoegde geurstoffen

Klontvormend

Een van de soorten houtkorrels die er zijn, is klontvormend. Dit betekent dat de uitwerpselen van je kat opgenomen worden door de korrels en deze daarna een klontje vormen. Op deze manier is het makkelijker om het eruit te scheppen en zo een kleine verschoning van de kattenbak te doen.

Een groot voordeel van het gebruik van klontvormende houtkorrels is dat je kattanbakvulling bespaart en de kattenbak ongeveer eens in de twee weken helemaal hoeft te verschonen.

Een nadeel van klontvormende korrels is dat je het goed kan zien wanneer de kattenbak niet meer schoon is en het dus wenselijk is om minimaal twee keer per dag de uitwerpselen uit de kattenbak te scheppen. Bij een niet klontvormende kattenbak is dit geen vereiste.

Het hang dus helemaal van je persoonlijke voorkeur af welke soort houtkorrels het beste bij je past.

Niet klontvormend

In tegenstelling tot klontvormende korrels zijn deze dus niet klontvormend. Dit wil zeggen dat ze geen korrels bij elkaar vormen op het moment dat de uitwerpselen van je kat in aanraking komen met het hout.

Een groot voordeel hiervan is dat je niet elke dag een paar keer per dag de uitwerpselen uit de kattenbak hoeft te scheppen. Het kost dus in beginsel minder moeite.

Een groot nadeel is echter wel dat je kattenbakken met niet klontvormende korrels als vulling vaker moet verschonen dan wanneer er wel klontvormende houtkorrels waren gebruikt. Bovendien zal je ook sneller door je houtkorrels heengaan omdat je dus vaker verschoont. Hierdoor loop je de kans dat je een hoop goede korrels weggooit.

Biologisch afbreekbaar

Houtkorrels op zichzelf zijn natuurlijk biologisch afbreekbaar aangezien ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Er zijn echter veel houtkorrels waarbij toch extra stofjes zijn toegevoegd waardoor ze juist niet meer makkelijk biologisch afbreekbaar zijn.

Wil je dit nu wel en door deze keuze een extra steentje bijdragen aan een duurzame planeet, dan is het goed om op te letten welke houtkorrels wel en niet afbreekbaar zijn. Later in deze review zullen we de beste optie in deze categorie voor jou uiteenzetten.

Houtkorrels met toegevoegde geurstoffen

Over het algemeen hebben houtkorrels al een sterke geur van zichzelf, het zal je verbazen namelijk een natuurlijke houtgeur.

Er zijn echter ook mensen die deze geur niet lekker of te overheersend vinden, daarvoor zijn er ook korrels waarbij geurstoffen zijn toegevoegd.

Een nadeel hiervan is dat deze geurstoffen vaak wel chemisch van aard zijn waardoor hoogstwaarschijnlijk, afhankelijk van de gebruikte stoffen, de houtkorrels niet meer biologisch afbreekbaar kunnen zijn.

Top 4 beste houtkorrels voor kattenbak

 • Klontvormend
 • Biologisch afbreekbaar
 • Geurabsorberend
 • Licht in gewicht
 • Stofvrij
 • 100 % biologisch gemaakt
 • Relatief duurder
Cat’s Best Original

Wil je graag een duurzame klontvormende kattenbakvulling van houtsnippers? Dan zijn deze houtkorrels van Cat’s Best original jouw beste vriend

De kattenbakkorrels zijn klontvormend waardoor een totale verschoning eens in de twee weken voldoende is. Bovendien zijn de korrels erg licht van gewicht en dus makkelijk te vervoeren maar toch in grote hoeveelheden goed aan te schaffen.

De houtkorrels zijn tevens stofvrij, het stof gaat dus niet overal in je huis ophopen en je kat zal dit ook prettiger vinden. Ook zijn de kattenkorrels geurabsorberend.  De natuurlijke geur van het hout zal de vervelende luchtjes van de uitwerpselen van je viervoeter overheersen waardoor je kattenbak en het in huis niet gaat stinken.

Misschien wel het grootste voordeel van deze houtkorrels is dat ze extreem duurzaam zijn. Aan de houtkorrels zijn geen chemische geur of andere stoffen toegevoegd, dit maakt dat de korrels 100% biologisch afbreekbaar zijn. Je kan de korrels zelfs doorspoelen door het toilet. Dit is natuurlijk een hele goede optie om het milieu te verbeteren aangezien ook kattenbakvulling een grote vervuilingsbron is.

Het enige nadeel is dat dit product wellicht duurder is dan andere kattenbakkorrels. Dit komt voornamelijk omdat het dus biologisch gemaakt en ook afbreekbaar is. Mocht je een beetje extra willen over hebben om zo toch met het milieu bezig te zijn, dan is deze optie perfect voor jou.

  • Niet klontvormend
  • 42 liter
  • Biologisch afbreekbaar
  • Veilig
  • Geurabsorberend
  • Stofvrij
  • Beste in combinatie met een EcoDome of EcoHus
  PeeWee Kattenbakvulling houtkorrel

  Ben jij juist iemand waarvoor een niet klontvormende kattenbakvulling beter uitkomt? Dan zijn deze houtkorrels van PeeWee de perfecte keuze voor jou

  Zoals hierboven als vermeld zijn deze houtkorrels dus niet klontvormend. Dit betekent dat je niet meerdere keren per dag de uitwerpselen van je pluizen beest uit de kattenbak hoeft te scheppen en weg te gooien. Wel is het van belang om ongeveer elke week de kattenbak te verschonen.

  De houtkorrels zijn tevens stofvrij, het stof gaat dus niet overal in je huis ophopen en je kat zal dit ook prettiger vinden. Ook zijn de kattenkorrels geurabsorberend.  De natuurlijke geur van het hout zal de vervelende luchtjes van de uitwerpselen van je viervoeter overheersen waardoor je kattenbak en het in huis niet gaat stinken.

  Misschien wel het grootste voordeel van deze houtkorrels is dat ze extreem duurzaam zijn. Aan de houtkorrels zijn geen chemische geur of andere stoffen toegevoegd, dit maakt dat de korrels 100% biologisch afbreekbaar zijn. Je kan de korrels zelfs doorspoelen door het toilet. Dit is natuurlijk een hele goede optie om het milieu te verbeteren aangezien ook kattenbakvulling een grote vervuilingsbron is.

  Een nadeel van deze korrels is dat deze eigenlijk het beste geschikt zijn voor het gebruik in combinatie met een EcoDome of EcoHus kattenbak. Op deze manier komen de korrels volgens het merk het beste tot zijn recht. Het is echter niet een vereiste, de korrels kunnen ook prima gebruikt worden in een ‘normale’ kattenbak.

   • Biologisch afbreekbaar
   • 25 liter
   • stofvrij
   • Niet klontvormend
   • Geperste houtkorrels
   • Veilig
   • Papieren zak
   • kleinere verpakking
   Javame Excellent Houtkorrel Kattenbakvulling

   Vind jij het voornamelijk belangrijk dat de houtkorrels biologisch afbreekbaar zijn om zo bij te dragen aan een duurzamer milieu? Dan zijn deze houtkorrels perfect geschikt voor jou.

   Ten eerste is deze kattenbakvulling niet klontvormend. Dit betekent dat je niet meerdere keren per dag de uitwerpselen van je pluizen beest uit de kattenbak hoeft te scheppen en weg te gooien. Wel is het van belang om ongeveer elke week de kattenbak te verschonen.

   De houtkorrels zijn tevens stofvrij, het stof gaat dus niet overal in je huis ophopen en je kat zal dit ook prettiger vinden. Het kan namelijk zo zijn dat je kat allergisch is voor dit stof en daardoor veel moet niezen, daar hoef je in dit geval dus geen rekening mee te houden.

   Het belangrijkste voordeel van deze houtkorrels is natuurlijk dat de houtkorrels volledig biologisch (afbreekbaar) zijn. Zo worden de korrels gemaakt van geperste houtvezels en zijn dus milieuvriendelijk. Bovendien worden er aan de korrels geen chemische stoffen meer toegevoegd en kunnen de korrels met groente-, fruit- en tuinafval worden weggegooid. Tot slot worden de korrels geleverd in een papieren zak waardoor ook de verpakking bijdraagt aan een beter milieu aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van plastic.

   Het enige nadeel van deze houtkorrels is dat ze in een redelijk kleine verpakking komen namelijk slechts 25 liter. Dit hoeft natuurlijk geen groot probleem te zijn.

    • Toegevoegde geurstoffen
    • Biologisch afbreekbaar
    • Biologisch geproduceerd
    • Extra absorberend
    • Zachte textuur
    • Klontvormend
    • Kleine verpakking van 8 liter
    Catsan Natural Kattenbakvulling

    Heb jij liever houtkorrels die geparfumeerd zijn, maar ook goed zijn voor het milieu? Dan zijn deze korrels van Catsan een geschikte keuze voor jou.

    De houtkorrels zijn gemaakt van 100% plantaardige vezels en zijn dus ook 100% natuurlijk. Bovendien zijn deze houtkorrels biologisch afbreekbaar en kunnen dus gewoon bij het groenafval worden weggegooid.

    Bovendien hebben deze korrels een extra absorberende functie waardoor de korrels langer meegaan. Ook hebben deze houtkorrels een zachte textuur, dit is fijn voor de pootjes van je kat en zal tevens niet gaan schuren.

    De kattenbakkorrels zijn klontvormend waardoor een totale verschoning eens in de twee weken voldoende is. Dit kan zowel een voor- als nadeel zijn, dit hang af van uw persoonlijke voorkeur.

    Tot slot onderscheiden deze houtkorrels zich van andere doordat deze houtkorrels geparfumeerd zijn. Maar schrik niet, er is gebruik gemaakt van een natuurlijke parfum waardoor de korrels dus nog steeds biologisch afbreekbaar zijn en dus milieuvriendelijk zijn.

    Het enige nadeel van deze houtkorrels is dat ze in een redelijk kleine verpakking komen namelijk slechts 8 liter. In vergelijking met andere houtkorrels is dit redelijk weinig. Dit hoeft natuurlijk geen groot probleem te zijn aangezien je meerdere verpakkingen tegelijk kan kopen.

     Waarom houtkorrels in de kattenbak?

     Houtkorrels nemen geurtjes op waardoor je de kattenbak minder ruikt. Fijn voor je kat maar ook erg fijn voor jou. Verder neemt hout goed vocht op waardoor er minder op de bodem blijft liggen. Het schoonmaken van de kattenbak wordt hierdoor ook een stuk makkelijker.

     Hoe vaak kattenbak met houtkorrels verschonen?

     Met elke soort kattenbakvulling wordt er aangehouden dat je minstens één keer per dag de vieze korrels eruit schept. Dit is hetzelfde wanneer je houtkorrels gebruikt. Verder wordt het aangeraden om ongeveer eens per week de gehele inhoud van de kattenbak te vervangen.

     Hoeveel houtkorrels in de kattenbak?

     Bij de meeste kattenbakken wordt aangegeven wat de maximale vulhoogte is, meestal is dit ongeveer 2 cm.

     Hoe gooi ik houtkorrels uit de kattenbak weg?

     Het beste is om de houtkorrels in een zak op te vangen en deze bij het restafval weg te gooien. Gooi de uitwerpselen niet bij een composthoop, dit kan zorgen voor bepaalde ziektekiemen.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.