Hondenkammen

De beste hondenkammen van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Je wil jouw harige vriend natuurlijk graag te vriend houden. Dat doe je onder andere door hem goed te verzorgen. Een belangrijk deel van die verzorging is de vachtverzorging. Daar komt een hondenkam om de hoek bij kijken. Iedere hond moet namelijk geborsteld en gekamd worden om loszittende haren te verwijderen en om klitten te voorkomen. Want als de vacht goed wordt verzorgd functioneert deze het beste en is jouw harige vriend dus heel erg blij.

Maarja, zoveel soorten honden, zoveel soorten kammen. Welke hondenkam is het meest geschikt voor jouw hond? Dat leggen we je precies uit in deze gids en daarbij zetten we de top 5 kammen van het moment op een rijtje.

Beste koop van 2024
TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam
Beste koop hondenkam

TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

 • Twee zijden met verschillende eigenschappen
 • 100% veilig in gebruik
 • Voorkomt verharing en klitten

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

Voor alle harige viervoeters
Beeztees verzorgingskam

Beeztees verzorgingskam

Voor de viervoeters met lang haar
Andis poedelkam

Andis poedelkam

Voor de viervoeten met een gekrulde vacht
Noir Luxe

Noir Luxe

Voor de viervoeters met vlooien
Furminator

Furminator

Voor de viervoeters in de rui

Wat is een hondenkam en wanneer gebruik je het?

Een hondenkam is doorgaans een plat instrument waar tanden aanzitten. Deze kunnen ver uit elkaar, of juist dichter bij elkaar staan. Daarbij kan het een enkele rij met tanden zijn, of meerdere rijen met tanden. Een hondenkam kan vervaardigd worden uit verschillende materialen, maar doorgaans zijn de tanden vervaardigd van metaal.

Je gebruikt een hondenkam nadat je de hond hebt geborsteld. Met behulp van een kam kun je de vacht goed ontwarren en ontklitten en loszittende haren uit de ondervacht verwijderen.

Hoe vaak moet je een hondenkam gebruiken?

Hoe vaak je je hond moet kammen hangt af van de tijd van het jaar en het type vacht. Een kroesvacht vormt nu eenmaal sneller klitten en het is dan ook een goed idee om je hond dagelijks te kammen, ongeacht de tijd van het jaar.

Je hoeft een hondenkam minder vaak te gebruiken bij kortharige honden, omdat die vrijwel geen klitten zullen krijgen. Je gebruikt een hondenkam dan vooral om loszittende haren te verwijderen. Doorgaans is het voldoende om dit eens per week te doen, maar wanneer de seizoenen wisselen, dus in de lente en de herfst, kun je dit wel twee tot drie keer per week doen.

Wat zijn de voordelen als ik mijn hond regelmatig kam?

Door je hond regelmatig te kammen voorkom je erge klitten en dat is maar goed ook. Want een vacht met klitten functioneert niet optimaal. De huid moet namelijk goed kunnen ademen om anti-parasieten druppels door te kunnen laten dringen tot plekken waar vlooien, teken en ander ongedierte zich kan nestelen. Als je hond veel klitten heeft, dan werken deze druppels ook niet goed en is er ook een kans dat de hond schimmel ontwikkelt op de huid.

Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen als je je hond regelmatig kamt:

 • De vacht blijft schoon en glanzend
 • Haaruitval en haarverlies wordt verminderd
 • Het stimuleert de bloedsomloop

Verschillende soorten hondenkammen

Er zijn verschillende soorten kammen die geschikt zijn voor verschillende type vacht. Daarnaast zijn er ook hondenkammen met specifieke doeleinden, zoals het verwijderen van vlooien. Hieronder zetten we de verschillende hondenkammen op een rijtje.

Poedelkam

Een metalen kam wordt veel gebruikt voor het verwijderen van dode haren bij langharige honden. Dit is dan ook een kam die in veel professionele trimsalons wordt gebruikt voor poedels en andere honden met kroeshaar. De beste metalen kammen zijn gemaakt van roestvrijstaal en hebben afgeronde puntjes.

Kam met tanden

Deze lijkt veel op een poedelkam, maar wordt juist gebruikt voor honden met een ruwharige vacht. Je kunt de kam na het borstelen gebruiken om de vacht na te lopen op klitten en het verwijderd losse haren uit de ondervacht. Hierdoor heeft je hond minder jeuk en zul jij minder haren vinden in huis.

Ooghoek kam

Een ooghoek kam kan gebruikt worden om vuiligheid en klitjes te verwijderen rondom de ogen van een hond. Deze kam heeft dan ook een erg klein kam oppervlakte zodat je secuur te werk kunt gaan zonder je hond per ongeluk in zijn oog te steken.

Furminator

De furminator wordt vooral gebruikt tijdens de ruiperiode van je hond. Er zit een klein mes in dat dode haren verwijdert. Let heel goed op, want er zijn verschillende modellen voor verschillende soorten vacht. Zorg ervoor dat je het model aanschaft dat bij jouw hond past, anders kan deze hondenkam de huid beschadigen.

Anti-klit kam of hark

Zoals de naam al aangeeft kun je deze kam gebruiken om klitten uit de vacht van de hond te halen. Ga daarbij voorzichtig te werk en trek niet aan de vacht, want hierdoor gaat de huid irriteren en trek je ook gezonde haren uit. Je kunt deze kam beter niet dagelijks gebruiken en goed met je hond oefenen om hem aan de kam te laten wennen.

Anti-vlooienkam

Een anti-vlooienkam is speciaal bedoeld om vlooien uit de vacht van de hond te verwijderen. Je herkent deze kam vaak aan wat kortere tanden die dicht bij elkaar staan. Voor een echt effectief resultaat moet je de hond gedurende een langere periode dagelijks met deze kam kammen dat kan een tijdrovend klusje kan zijn.

Elektrische kam

De elektrische kam werkt doorgaans op batterijen en is erg effectief bij het verwijderen van vlooien en andere parasieten. Laat je hond hier wel goed aan wennen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondenkam?

Met meer dan 300 honden rassen kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat er heel veel verschillende hondenkammen te verkrijgen zijn. Wat is nu de juiste kam en waar let je nog meer op bij het kopen van een hondenkam.

Type vacht

Afhankelijk van de vacht van je hond kun je het beste gebruik maken van de volgende soort hondenkam:

 • Kroeshaar: Poedelkam
 • Ruwhaar: Kam met tanden
 • Lang haar met veel wol: Grove kam met tanden
 • Stokhaar kort en lang: Hark
 • Glad kort haar: Fijne kam met tanden

Een vlooienkam en ooghoek kam kun je voor ieder type vacht gebruiken. Zorg er met deze kammen voor dat je voorzichtig te werk gaat en er de tijd voor neemt.

Formaat

Het formaat van de kam komt eigenlijk overeen met de maat van je hond. Heb je een grote hond, dan kun je een grotere kam kopen en datzelfde geldt voor een kleine hond.

Als de vacht van je hond momenteel erg in de klit zit kan het raadzaam zijn om een kleinere kam te kopen. Het zal dan moeilijk zijn om in een keer door de vacht heen te kammen. Met een kleinere kam kun je zachtjes en voorzichtig klit voor klit verwijderen.

Functie

Wil je je hond ontvlooien, ontklitten of gewoon verzorgen? Eerder in deze koopgids hebben we een overzicht gegeven van de verschillende soorten kammen die er beschikbaar zijn en wat hun functie is. Neem nog eens een kijkje naar dit overzicht om erachter te komen naar wat voor soort hondenkam jij op zoek bent.

Materiaal

Het materiaal van een hondenkam zal vrijwel altijd van metaal zijn. Roestvrijstaal is daarbij het fijnst, omdat dit sterk en stevig is en niet zal roesten. Hierdoor gaat het niet afbrokkelen en ontstaan er dus geen scherpe puntjes die de vacht van je hond kunnen beschadigen.

Let er altijd op dat de puntjes van een kam afgerond zijn, anders zal dit niet ten goede komen van de huid.

Top 5 hondenkammen

Je weet inmiddels wat voor kam je nodig hebt om je hond lekker te kunnen verzorgen en de grootste vriendjes met hem te worden. Hieronder zetten we de top 5 hondenkammen op een rijtje, zodat je direct kunt bestellen.

 • Twee zijden met verschillende eigenschappen
 • 100% veilig in gebruik
 • Voorkomt verharing en klitten
 • Geen
TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

Met deze professionele hondenkam verzorg je gemakkelijk jouw hond (of kat!). Dit model zorgt er met voor er geen vervelende klitten ontstaan in de vacht. De twee zijden van de kammen hebben verschillende functies. De ene kant heeft 9 tanden en is ideaal voor het verwijderen van harde klitten. De andere kant heeft 17 tanden en dunt de vacht uit, wat haaruitval voorkomt. Bij regelmatig gebruikt zorgt de kam voor gezonde en verzorgde vacht.

Daarnaast is de hondenkam erg gebruiksvriendelijk en 100% veilig voor onze harige vrienden. Het model is gemaakt van roestvrijstaal en kunststof en gaat lang mee. Kortom, een uitstekende koop als je jouw harige viervoeter wil verzorgen.

  • Voor honden met lang haar en een ondervacht
  • Ligt prettig in de hand
  • Grove kam
  Beeztees verzorgingskam

  Bij deze verzorgingskam van Beeztees staan de tanden wat verder uit elkaar. Dat is ideaal voor honden met langer haar. De kam glijdt makkelijk door de vacht heen en door de afgeronde tanden zal het de huid niet beschadigen. De losse haren uit de ondervacht blijven in de kam hangen waardoor je verharing tegen kunt gaan.

  De kam ligt prettig in de hand met de ergonomische rubberen handgreep. Herhaal het kammen dagelijks om losse haren in huis zoveel mogelijk te voorkomen.

   • Voor honden met kroeshaar
   • Gemaakt van RVS
   • Verwijderd klitten vuil en loszittende haren
   • Geen
   Andis poedelkam

   De Andis poedelkam is ideaal voor het ontwarren en ontklitten van de vacht van poedels en andere kroesharige honden zoals doodles. De kam is gemaakt van RVS en heeft afgeronde punten waardoor de vacht van je hond niet zal beschadigen. Aan het uiteinde zitten de tanden van de kam net iets dichter bij elkaar, zodat je secuurder te werk kunt gaan met grotere klitten.

    • Vlooien-kam
    • Voor alle type vacht
    • Verwijderd vlooien en eitjes
    • Geen
    Noir Luxe

    Deze Noir vlooienkam heeft twee zijdes waarvan de ene nog fijner is dan de ander. Zo kun je eerst de iets grovere zijde gebruiken om vlooien uit de vacht van je hond te kammen en vervolgens de nog fijnere zijde gebruiken om ook eitjes te verwijderen.

    De pinnen zijn goed afgerond waardoor de kam makkelijk door de vacht heen glijdt, maar de huid niet zal beschadigen. Je kunt deze kam voor iedere hond gebruiken.

     • Voor kortharige honden
     • Beschadigd de huid niet
     • Zeer kwalitatief
     • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en voor verschillende vachttypes
     • Vrij prijzig
     • Beter om alleen tijdens de ruiperiode te gebruiken
     Furminator

     De furminator is ontwikkeld door Angie Porter en speciaal om de vacht te helpen verharen in de ruiperiode. In de kam zit een klein mesje verwerkt dat de dode haren van de ondervacht makkelijk verwijdert. Kammen is hierdoor heel erg effectief en ook nog eens snel gedaan.

     Zorg er wel voor dat je een furminator kam koopt die exact aansluit op het type vacht van je hond, zodat de kam optimaal presteert en de huid niet beschadigd.

      Waarom moet je een hond regelmatig kammen?

      Wanneer je regelmatig de vacht van je hond borstelt zul je merken dat je hond minder haar verliest. Verder helpt het om klitten te voorkomen. Wanneer je hond veel klitten heeft kunnen er allerlei vuiltjes en schilfers in blijven hangen. Verder krijgt de vacht een mooie glans door de verdeling van talg en stimuleer je de bloedsomloop. Ten slotte draagt het ook bij aan de vertrouwensband tussen jou en je hond.

      Welke kam voor welke hond?

      Voor een poedel of andere hond met krullen of kroeshaar kun je het beste de poedelkam gebruiken. Die is een metalen kam met afgeronde puntjes. De kam met tanden is geschikt voor honden met een ruwe vacht, zoals teckels en schnauzers. Daarnaast heb je nog een rubberen borstel die het meest geschikt is voor honden met korte haren. De pennenborstel is vooral geschikt voor honden met een langere vacht, zoals bij de yorkshire terriërs.

      Welke kam voor de ondervacht van een hond?

      De TwinQ professionele 2-zijdige kam is de beste kam volgens onze koopgids voor de ondervacht. De kam heeft twee zijden die beiden voor een ander doeleinden gebruikt kunnen worden. De ene kant bestaat namelijk uit 9 tandjes waarmee je harde klitten mee uit de vacht kunt verwijderen. En de andere kant van de kam bestaat uit 17 tandjes. Hiermee kun je de vacht uitdunnen waar je haaruitval mee voorkomt.

      Wat is een ontviltingskam voor honden?

      Met een ontviltingskam kun je kleine kitten verwijderen. Ook kun je makkelijk en pijnloos modder en dode haren te verwijderen uit de vacht van je hond.

      Wat is het verschil tussen hondenkam en hondenborstel?

      Met een borstel kun je gemakkelijk losse haren en zacht vuil verwijderen uit de vacht van je hond. Ook kun je pijnloos kleine klitten verwijderen en kun stimuleer je de bloedsomloop. Met een kam kun je grotere klitten en hard vuil verwijderen. Bij honden met langer haar is het belangrijk om eerst met de kam te controleren op klitten en vuil, vervolgens kun je nog met een borstel over de vacht heen gaan.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.