Beste hondenvoer

Het beste hondenvoer van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Als jouw hond je vragend aan zit te kijken met zijn grote bruine ogen, dan weet je hoe laat het is… Etenstijd! Je hond is geheel afhankelijk van jou. Want hij heeft geen invloed op wat en wanneer jij hem te eten geeft. Je wil natuurlijk wel het beste voor je hond en voeding is een van de belangrijkste dingen om je hond gelukkig en gezond te houden. In deze koopgids bespreken we dan ook belangrijke punten waar je op moet letten om het beste hondenvoer voor jouw hond te kopen.

Beste koop van 2024
Cavom Compleet - Rund/schaap
Beste hondenvoer voor volwassen honden

Cavom Compleet – Rund/schaap

 • 24% eiwitten
 • 16,5% vetten
 • Geschikt voor alle hondenrassen
 • Natuurlijke voeding
 • Rijk aan Omega 3 en 6
 • Geschikt voor honden van 2 tot 8 jaar oud

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Cavom Compleet - Rund/schaap

Cavom Compleet – Rund/schaap

Voor volwassen honden
Acana Senior

Acana Senior

Voor de oudere honden
Royal Canin Hypoallergenic

Royal Canin Hypoallergenic

Voor de honden met een voedselallergie
Renske Adult Mini

Renske Adult Mini

Voor de kleinere viervoeters
Naturis Puppy

Naturis Puppy

Voor puppies tot vijf maanden oud

Wat is goed hondenvoer?

Goed hondenvoer kenmerkt zich aan een aantal voedingsstoffen die in het voer zijn verwerkt. Eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen zijn de bouwstenen van gezond voer voor de hond.

 • Eiwitten - minimaal 23% van de samenstelling
 • Vetten - tussen de 14% en 16%
 • Mineralen - tussen de 5% en 8%
 • Vitaminen - controleer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De samenstelling van het hondenvoer bepaald mede de voedingsstoffen, waardoor bepaald hondenvoer meer geschikt is voor speciale diëten en voedingseisen.

Eiwitten

Voldoende eiwitten zijn belangrijk voor het onderhouden van de huid en de vacht. En de weefsels van een hond zelf bestaan voor meer dan 50% uit eiwitten en dit moeten ze dus voldoende binnen krijgen om zichzelf goed te kunnen onderhouden. Het is daarom belangrijk dat hondenvoer minimaal 20% maar liever nog voor 23% of meer uit eiwitten bestaat. Let er daarbij wel op of dit niet te veel collageen eiwitten zijn, want dit zijn juist eiwitten die je hond niet goed kan verteren.

Vetten

Honden halen hun energie uit de vetten van hun hondenvoer. Het is dus belangrijk dat het hondenvoer voldoende vetten bevat, zodat jouw hond alle energie heeft om te rennen en te spelen en daardoor ook lekker in zijn vel zit. Zorg ervoor dat het hondenvoer dat jij aan je hond geeft minimaal voor zo’n 14% tot 16% uit vetten bestaat. Te weinig vet zal ervoor zorgen dat je hond teveel brokken eet en hierdoor aankomt in gewicht. Ook kan te weinig vet ervoor zorgen dat de brokken minder lekker smaken en je hond ze na een tijdje niet meer hoeft.

Vitaminen en mineralen

Ook vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond en zijn afweersysteem. Optimaal zit er tussen de 5% en 8% mineralen in het hondenvoer. Mocht je mineralen niet direct op de verpakking zien staan, kijk dan of je de term ruwe as tegenkomt. Dit is namelijk een andere benaming voor mineralen. Voor vitaminen kun je kijken naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de hoeveelheid die in het voer verwerkt zit.

Overige voedingsstoffen

Tot slot is het belangrijk om na te gaan of het hondenvoer geen melkproducten of suiker bevat. Dit zijn namelijk ingrediënten die honden doorgaans niet goed tolereren.

Hoe weet je of hondenvoer goed is voor jouw hond?

Als het hondenvoer voldoet aan bovengenoemde punten is het in principe goed hondenvoer. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw hond allergisch is voor bepaalde ingrediënten en daardoor niet goed reageert op bepaald voer. Je kunt dit niet van tevoren bepalen en daardoor kun je niets anders doen dan je hond het hondenvoer te geven.

Als je signalen van allergieën van je hond krijgt, zoals veel jeuken of rare ontlasting, dan kan het de moeite waard zijn om ander hondenvoer te proberen.

Welke soorten hondenvoer zijn er?

Je kunt je hond verschillende soorten hondenvoer geven. Het ene is niet perse beter dan het andere, zolang de juiste voedingsmiddelen erin zitten. Je kunt ook verschillende soorten voer afwisselen.

Natvoer

Natvoer bestaat vooral uit vocht. 70% tot 80% maar liefst en daar is niets mis mee, want het helpt je hond juist om voldoende vocht binnen te krijgen. Het is alleen wel belangrijk om goed te letten op de overige ingrediënten en dan voornamelijk of er voldoende vlees in het hondenvoer verwerkt is. Let er verder op dat er geen soja is toegevoegd wat vaak het geval is bij de goedkopere merken. Honden kunnen niet goed tegen soja en dit ingrediënt kan er juist voor zorgen dat honden een voedselallergie ontwikkelen.

Brokken

Hondenbrokken voeden niet alleen je hond, maar ze helpen ook de tanden van je hond te onderhouden. Kies altijd voor brokken waar zo min mogelijk geur-, kleur- en smaakstoffen en andere chemische substanties aan toe zijn gevoegd. Het maakt jouw hond namelijk echt niet uit of zijn brokken bruin groen of geel zijn. En als het een goede hondenbrok is, smaakt hij echt wel lekker.

BARF

BARF staat voor Bones And Raw Food en houdt dus in dat het vers en rauw voer is. De verhouding in dit voer is 50% vlees en 50% overige, waarbij het overige deel bestaat uit botten, organen, rauwe eieren en groenten. Je kunt dit hondenvoer zelf samenstellen, maar er zijn ook kant-en-klaar pakketten te verkrijgen.

Waar moet je verder op letten bij het kopen van hondenvoer?

Bovenstaand hebben we je uitgelegd hoe je aan de ingrediënten kunt zien of hondenvoer goed is. Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden als je voer gaat kopen voor je hond.

Leeftijd en grootte

De leeftijd van je hond speelt een belangrijke rol. Want net als bij mensen hebben baby’s, dus in dit geval puppies, andere voedingsstoffen nodig dan volwassenen en ouderen. Puppies moeten voldoende energie en bouwstenen binnen krijgen om te kunnen groeien en te ontwikkelen.

Op de verpakking van hondenvoer staat vaak aangegeven voor welke leeftijd het voer geschikt is en hoeveel voer je je hond van een bepaald gewicht mag geven. Zeker bij hondenvoer voor puppies is dit erg belangrijk. De hoeveelheid voer die je puppie mag krijgen is namelijk afhankelijk van het ras (kleine, middelgrote of grote hond) en hoeveel je puppy op dat moment weegt.

Het is belangrijk om te beseffen dat kleine honden eerder uitgegroeid zijn dan grote honden. Kleine honden kunnen dan ook eerder overstappen op voer voor volwassen honden:

 • Een kleine hond kan vanaf 6 maanden oud langzaam overstappen op hondenvoer voor volwassen honden.
 • Een middelgrote hond kan vanaf een jaar overstappen op hondenvoer voor volwassen honden.
 • Een grote hond zal zelfs tot een leeftijd van 2 jaar puppy en junior voer blijven eten.

Soort hondenvoer

Welk soort hondenvoer jij je hond geeft zal vooral gebaseerd zijn op jouw persoonlijke voorkeur. In principe zorgen alle soorten hondenvoer ervoor dat jouw hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, mits je goed voer koopt. De uitspraak dat brokken of BARF beter zijn dan natvoer is dus zeker niet waar.

Voedingsstoffen

Zoals eerder aangegeven is het erg belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van je hond dat het hondenvoer de juiste voedingsstoffen bevat. Ga dus na of het hondenvoer dat jij voor je hond wil kopen voldoet aan de volgende verhoudingen:

 • Minimaal 20%-23% eiwitten, waarvan zo min mogelijk collageen
 • Minimaal 14%-16% vetten
 • 5%-8% mineralen (ook wel aangeduid als ruwe as)
 • Voldoende vitaminen om aan de algemene dagelijkse hoeveelheid te komen

Hoeveelheid

De ene hond schrokt zijn brokken op zodra ze voor zijn neus worden gezet en de andere hond eet een paar brokken als hij trek heeft. Het is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende hondenvoer binnenkrijgt, maar niet teveel.

Op de verpakking van het voer staat altijd aangegeven hoeveel gram jouw hond gedurende de dag mag consumeren in verhouding tot zijn gewicht. Als je verschillende soorten voer geeft aan je hond, bijvoorbeeld brokken in de ochtend en natvoer in de avond, zorg er dan voor dat je beide aanbevolen hoeveelheden door de helft doet.

Allergiën

Als jouw hond een allergie heeft voor een bepaald ingrediënt of substantie is het belangrijk dat je hier gehoor aan geeft. Een hond zal zelf niet doorhebben dat hij allergische klachten krijgt van het hondenvoer dat hij eet en zal het voer dus gewoon op blijven eten.

Jeuk, haaruitval, kale plekken, afwijkende ontlasting en huidschilfers zijn symptomen van een voedselallergie bij honden. Soms is het voldoende om je hond gedurende een aantal weken op een hypoallergeen dieet te zetten en kan hij vervolgens zonder klachten terugkeren naar zijn oude dieet. In enkele gevallen blijft de allergie bestaan en zal je hond op een speciaal dieet moeten om te voorkomen dat hij allergische klachten krijgen. Dit is opzich niet erg, het voer is doorgaans alleen wat prijziger.

Als je je hond verdenkt van een voedselallergie kun je het beste de dierenarts raadplegen. Een hond kan namelijk allergisch zijn voor verschillende ingrediënten, zoals eiwitten van kip, rund, soja zuivel en ei. Je kunt samen met de dierenarts een plan opstellen om uit te vinden voor welk ingrediënt jouw hond precies allergisch is, zodat je hierop kunt letten bij het kopen van hondenvoer.

Top 5 hondenvoer

Er is geen one-size-fits-all als het aankomt op hondenvoer. De leeftijd, het ras en eventuele allergieën spelen een belangrijke rol in het uitzoeken van het juiste hondenvoer voor jouw hond. Om je toch een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een aantal verschillende soorten hondenvoer op een rijtje gezet waarvan je zeker weet dat het goed is. Dus als een van deze soorten voer aansluit bij jouw hond, dan kun je er zeker van zijn dat je goed voer in huis haalt.

 • 24% eiwitten
 • 16,5% vetten
 • Geschikt voor alle hondenrassen
 • Natuurlijke voeding
 • Rijk aan Omega 3 en 6
 • Geschikt voor honden van 2 tot 8 jaar oud
 • Hoog in calorieën, geef dus niet teveel
Cavom Compleet – Rund/schaap

Cavom perst de brokken op een speciale manier waardoor de brokken erg luchtig zijn en hierdoor veel sterker ruiken. Je hond zal dus echt smullen van deze brokken. Geef echter niet teveel, want ze zitten vrij hoog in calorieën en je wil natuurlijk voorkomen dat je hond overgewicht krijgt. De brokken bevatten voldoende eiwitten en vetten om je hond te voorzien van voldoende energie en bouwstoffen. Daarnaast bevatten de Cavom brokken ook voldoende vitaminen en mineralen en zijn ze rijk aan Omega 3 en 6 dat de vacht en huid van je hond ondersteunt.

  • 33% eiwitten
  • 14% vetten
  • Geschikt voor alle hondenrassen
  • Natuurlijke voeding
  • Rijk aan Omega 3 en 6
  • Geschikt voor honden ouder dan 8 jaar
  • Absoluut niet geschikt voor puppies
  Acana Senior

  Acana is een merk dat natuurlijk hondenvoer produceert met verse ingrediënten uit Canada zoals dierlijke eiwitten van scharrel kippenvlees, hele eieren, en Burbank aardappelen van plaatselijke prairie boerderijen, wild gevangen vis van Noord Vancouver Island en zongerijpte groenten en fruit uit de Okanagan valley in British Columbia. Je kunt je wel voorstellen dat deze hondenbrokken aan alle voorschriften voldoen en er zitten dan ook meer dan voldoende eiwitten, vetten en andere benodigde voedingsstoffen in de brokken.

   • 21% eiwitten
   • 19% vetten
   • Geschikt voor alle hondenrassen
   • Licht verteerbaar
   • Lokt zelden een allergische reactie uit
   • Rijk aan Omega 3
   • Geschikt voor honden van 2 tot 8 jaar oud
   • Niet gebruiken bij (historie van) pancreatitis of hyperlipidemie
   • Hoofdingrediënt is rijst in plaats van vlees
   Royal Canin Hypoallergenic

   Voor honden met een voedselallergie biedt Royal Canin Hypoallergenic vaak een uitkomst. Honden reageren hier over het algemeen goed op en er wordt maar zelden een allergische reactie uitgelokt. Deze hondenbrokken bevatten voldoende eiwitten en vetten om je hond van voldoende bouwstoffen en energie te voorzien. Daarnaast is dit hondenvoer rijk aan Omega 3 dat de huid en vacht zal herstellen van allergische reactie en ook nog eens ontstekingsremmend werkt. Tot slot is dit voer makkelijk verteerbaar en draagt het bij aan een gezonde en evenwichtige darmflora en helpt het de darmwand te beschermen. Voor honden met overgewicht of oudere honden wordt Royal Canin Hypoallergenic Moderate Calorie aanbevolen.

    • 28% eiwitten
    • 19% vetten
    • Geschikt voor kleine hondenrassen (1 tot 5 kg)
    • Rijk aan Omega 3 en 6 vetzuren
    • Graanvrij
    • Rijk aan superfoods
    • Geschikt voor honden van 2 tot 8 jaar oud
    • Niet geschikt voor grotere hondenrassen
    Renske Adult Mini

    Renske Adult Mini is speciaal ontwikkeld voor kleine hondenrassen tot 5 kg. Het bevat meer dan voldoende eiwitten en vetten om je hond te onderhouden en te voorzien van voldoende energie. De kleine brokjes kunnen goed worden verteerd door je hond. Ook zijn deze brokken rijk aan superfoods en Omega 3 en 6 vetzuren dat ten goede komt van de vacht en huid en aan de algehele gesteldheid.

     • 29% eiwitten
     • 18,5% vetten
     • Geen toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen
     • Rijk aan Omega 3, 6 en 9 vetzuren
     • Geschikt voor puppies tot 5 maanden oud van kleine tot middelgrote hondenrassen
     • Vrij prijzig
     • Niet geschikt voor grote hondenrassen
     Naturis Puppy

     Deze hondenbrokken zijn uitstekend voor puppies tot vijf maanden oud van kleine tot middelgrote hondenrassen. Er zitten voldoende eiwitten en vetten in om jouw puppy van voldoende voedingsmiddelen te voorzien die het nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Er zit niets in dat er niet in hoeft te zitten en de brokken zijn ook nog rijk aan Omega 3, 6 en 9 dat bijdraagt aan een mooie en glanzende vacht.

      Hoeveel moet een hond elke dag eten?

      Een volwassen hond krijgt ongeveer 2 keer per dag 20-30 gram brokken per kilo lichaamsgewicht. Een kleine hond ongeveer 40 gram per kilo lichaamsgewicht. Een pup eet een stuk minder dan een volwassen hond. In het eerste jaar zul je hierom ook regelmatig het voedingspatroon van je pup moeten aanpassen. Maar je kunt ongeveer 20-50 gram brokken per kilo lichaamsgewicht aanhouden. Naast brokken is het ook belangrijk om je hond vers vlees te geven.

      Wat is het verschil tussen nat en droog hondenvoer?

      Nat voer is, zoals de naam al zegt, voer met vocht. Het is beter te verteren en zorgt er ook voor dat je hond genoeg vocht binnen krijgt. Wel is het vaak duurder en minder lang houdbaar. Droog voer zijn droge brokken waar je hond op moet kauwen. Het helpt bij het verminderen van tandplak en komt in een grote hoeveelheid.

      Wat voor soort hondenvoer is het beste?

      Volgens onze koopgids is Cavom Compleet het beste hondenvoer voor volwassen honden. Het is natuurlijke voeding die geschikt is voor alle hondenrassen.

      Acana Senior is het beste hondenvoer voor senior honden. Het bevat extra veel eiwitten en weinig vetten.

      Royal Canin Hypoallergenic is het beste hypoallergeen hondenvoer uit onze lijst. Het lokt geen allergische reactie uit en is dus geschikt voor alle honden tussen de 2 en 8 jaar oud.

      Het beste hondenvoer voor kleinere honden is Renske Adult Mini. Het is graanvrij en bevat superfoods.

      Ten slotte is Naturis Puppy het beste voer voor puppies. Het is rijk aan omega 3, 6 en 9 en bevat veel eiwit.

      Wat is gezond hondenvoer?

      Goed en gezond hondenvoer bestaat uit goede voedingsstoffen zoals eiwitten (23%), vetten (14-16%), mineralen (5-8%) en genoeg vitaminen volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

      Welke merken hebben goed hondenvoer?

      De bekendste en meest verkochte merken hondenvoer zijn onder andere Orijen, Royal Canin, Pedigree, Bonzo, Edgar & Cooper, Pro Plan en Eukanuba.

      Welk hondenvoer voor puppies?

      Voor puppies bevelen wij Naturis Puppy aan. Deze voeding is geschikt voor puppies van kleine tot middelgrote hondenrassen en tot en met ongeveer 5 maanden oud. Het heeft geen toegevoegde kleur-, geur-, en smaakstoffen en is rijk aan omega 3, 6 en 9. Verder bevat het veel eiwitten en vetten die goed zijn voor de groei.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.