Beste kattenkammen

Kattenkam kopen: 5x de beste kattenkam voor jouw kat & kitten

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 28 december 2021

Een goede kattenkam is een belangrijk item voor de verzorging van jouw kat of kitten. Als het beestje veel naar buiten gaat, is de kans aanwezig dat er viezigheid in de vacht van je kat blijft zitten. Er zijn veel verschillende soorten kattenkammen, elk met een andere functie. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste kattenkam voor jouw kat of kitten. Hieronder direct de top vijf, gevolgd door ons aankoopadvies.

Beste koop van 2024
TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam
Beste klittenkam voor honden en katten

TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

 • Kam en Borstel in één
 • Speciaal voor langharige katten
 • Ook geschikt voor honden
 • Handig in gebruik
 • Roestvrijstalen tandjes

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

Voor de katten met klitten
TwinQ Vachtverzorgingsset

TwinQ Vachtverzorgingsset

Voor huisdierliefhebbers met kittens
JPR Pets Zelf Schoonmakende borstel

JPR Pets Zelf Schoonmakende borstel

Voor de kortharige katten
Elektronische Vlooienkam

Elektronische Vlooienkam

Voor de harige viervoeters met bijrijders

Het kiezen van de juiste kattenkam

Zoals de naam eigenlijk als zegt is het simpel gezegd een kam voor je kat.

Een kat spendeert tot wel ongeveer 30% van de dag aan het schoonmaken van zichzelf.  Een kat is normaal gesproken prima in staat om zijn eigen vacht te verzorgen, desalniettemin kan het af en toe toch voorkomen dat je kat een steuntje in de rug kan gebruiken. Dit is dan ook waar de kattenkam goed te pas komt.

Vooral langharige katten kunnen nog wel eens in de knel komen met het schoonmaken wanneer er bijvoorbeeld klitten in de vacht zitten. Maar ook voor kortharige katten is een beetje extra hulp van de kattenkam niet ongewenst.

Er zijn een heleboel verschillende soorten kammetjes, speciaal voor langharige of juist kortharige katten, het vinden van de juiste voor jouw kat kan dus best een opgave zijn.

Hoe gebruik je een kattenkam?

Katten kunnen snel last hebben van haarballen, een simpele oplossing hiervoor is het (vaker) borstelen van je kat.

 • Borstel altijd met de haren van je kat mee
 • Duw niet te hard met de kam door
 • Neten- of vlooienkam? Dan mag je iets meer druk zetten
 • Gebruik de kattenkam altijd met beleid en observeer wat je kat fijn vindt

Indien je gebruik maakt van een borstel is het noodzakelijk dat je dit met beleid doet en niet te hard aan de haren van de kat gaat trekken, dit voelt voor je pluizenbolletje niet prettig. Belangrijk bij het borstelen van je kat is dat je altijd met de haren mee borstelt. Doe je dit niet, kunnen de huid en de haren van je beestje gaan irriteren.

Indien je gebruik maakt van een neten- of vlooienkam kan je iets meer druk zetten, pas wel op dat je je kat natuurlijk geen pijn doet. De neten en vlooien zullen door de kam meegenomen worden en uit de vacht van je kat verwijderd worden.

Welke borstel of kam je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat je met beleid te werk gaat. Katten blijven immers gevoelige beestjes.

Verschillende soorten kattenkammen

Kattenkam voor kittens

Gebruikelijk blijven kittens tot wel twaalf weken bij de moeder. Tot die tijd is de moeder verantwoordelijk voor het wassen en verzorgen van de kittens. Het wordt dan ook niet aangeraden om de verzorging van de moeder te verstoren en de kitten te kammen. Na deze twaalf weken is dit wel toegestaan.

Voor kittens is het belangrijk dat je absoluut geen scherpe of harde onderdelen op het kammetje hebt zitten. Kittens hebben over het algemeen een zeer gevoelige huid en hun vacht is nog niet heel dik waardoor je dus moet oppassen met ruwe kammetjes. Een zacht kammetje waarbij de tandjes van het kammetjes niet te ver uit elkaar staan, is voor kittens een goed optie.

Kattenkam voor langharige katten

Langharige katten hebben bijna dagelijks hulp nodig bij het verzorgen van hun vacht, ze vinden het over het algemeen dan ook niet vervelend om geborsteld te worden.

Voor deze katten is een grofgetande kattenkam de beste optie. Doordat de kam dus grof getand is, is het uitstekend voor het verwijderen van klitten uit de vacht. Bovendien helpt deze borstel ook met het verwijderd van loszittende haren wanneer de kat veel aan het verharen is.

Vooral met langharige katten is het probleem van verharen en haarballen veelvoorkomend. Door het borstelen neem je een groot deel van deze haaruitval weg. Door bijna dagelijks te borstelen heb je geen last meer van haren die overal en nergens rondzwerven. Tevens is het ook beter voor je kat zelf omdat deze waarschijnlijk minder last zal hebben van vastzittende haarballen.

Kattenkam voor kortharige katten

Kortharige katten hebben over het algemeen minder hulp nodig bij het verzorgen hun vacht, ze hebben dan ook simpelweg gewoon minder haar dan langharige katten.

Voor kortharige katten is het gebruikelijk om ze ongeveer een keer per week te kammen, vaker mag maar is niet noodzakelijk.

De beste kammetjes voor kortharige katten zijn of opnieuw een grofgetande kam of een slickerborstel. Beide zijn uitstekend geschikt voor de verzorging van deze beestjes.

Het ontstaan van klitten komt bij kortharige katten vrij weinig voor. Het borstelen is dan ook voornamelijk nodig om het haarverlies op te vangen.

Netenkammen

Netenkammen hebben weer een hele andere functie dan alle hierboven genoemde kammetjes. Netenkammen hebben echt als doel het verwijderen van vlooien en neten.

In tegenstelling tot borsteltjes staan de tandjes heel dicht op elkaar en zijn niet scherp. De bedoeling van een netenkam is dat deze goed door vacht heen glijden en enkel een paar haartjes tussen de tandjes kamt. De eventuele neten en vlooien in de vacht van je kat blijven dat in het borsteltje zitten. Het is wel belangrijk om het kammetjes na elke streek te bekijken want als er vlooien of neten in zitten, kan je deze hebt beste in een zakje stoppen en deze aan het einde in de kliko gooien.

Ook met een netenkam is het nooit de bedoeling dat je tegen de haren van de kat in gaat kammen, dit voelt voor je beestje naar aan en heeft totaal geen effect.

Welke kam is niet geschikt voor katten?

Er zijn een aantal kammen die totaal niet geschikt zijn voor de vachtverzorging van jouw kat. Dit zijn onder andere kammetjes met mesjes, dit is natuurlijk niet geschikt omdat dit de huid van de kat kan beschadigen. Ook rubberen borstels zijn niet gepast omdat ze vervelend aanvoelen tegen de huid van je kat en aan de haren blijven kleven waardoor de haartjes ongewenst uit de vacht van je kat worden getrokken.

Top 5 beste kattenkammen

Het is nu wel duidelijk welke soort kam het beste is voor jouw kat of kitten maar dan nog is het probleem niet opgelost. Want welk merk is dan het beste? Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

 • Kam en Borstel in één
 • Speciaal voor langharige katten
 • Ook geschikt voor honden
 • Handig in gebruik
 • Roestvrijstalen tandjes
 • Relatief duurder
TwinQ Professionele 2-zijdige Ondervacht kam

Heeft jouw langharige kat last van klitten of kan deze extra hulp gebruiken bij de verzorging van de vacht? Dan is deze tweezijdige kattenkam van TwinQ de perfecte keuze voor jou.

Deze kattenkam is veilig in zijn gebruik en kan tot wel 90% het verharen verminderen. Met deze kam zal de vacht van je kitten weer stralen en krijgt het een gezonde glans.

De kam is gemaakt van roestvrijstaal en is daarmee van hoge kwaliteit en sterk. Hij zal dus niet snel kapot gaan bij het uitkammen van al dan niet vervelende klitten.

Deze kam heeft twee zijdes. De zijde met negen tandjes is perfect geschikt voor het uitkammen van klitten. De andere zijde, met zeventien tandjes, is juist bedoeld voor het uitdunnen van de vacht om verharen te voorkomen en loszittende haren op te nemen. De twee zijdes maken het ideaal om tijdens het kammen te verwisselen van doel en de vacht van uw kat zo optimaal te verzorgen.

Het enige nadeel van deze tweezijdige kam is dat hij aan de prijzige kant is. Je krijgt er dan wel een product van hoge kwaliteit voor terug. Overigens heeft deze kam twee kanten waardoor het zowel specifiek gericht is op het verwijderen van klitten als het verwijderen van losse haren om zo verharen te voorkomen. Je krijgt bij deze kam dus eigenlijk twee kammetjes in een.

  • Klittenkam en Borstel
  • Geschikt voor kittens
  • Geschikt voor lang- en kortharige kittens
  • Mooi design
  • Met tandenborstel
  • Kattenhaar uitdunnen is geen wekelijkse taak
  TwinQ Vachtverzorgingsset

  Heb je net een nieuwe kitten gekregen of ben je van plan er eentje te nemen? Dan is deze combinatie van kammen en borstels de perfecte optie voor jou.

  Het is dus belangrijk voor een kam of borstel voor een kitten dat deze niet te scherp is voor het jonge huidje van de kat. Het laatste wat je wil is natuurlijk je katje pijn doen. De haartjes van het kleine beestje zijn over het algemeen vrij gevoelig en borstel daarom altijd met beleid en voorzichtig.

  Deze borstel en kam zijn veilig te gebruiken voor zowel langharige als kortharige kittens en dus een geschikte keuze om mee te beginnen. Het design van deze producten is mooi en tevens zijn ze sterk waardoor ze niet snel zullen breken. Bijgeleverd zijn een dubbelzijdige kam, een vlooienkam, klittenkam en 2 tandenborstels.

   • Speciaal voor kortharige katten
   • Zelfreinigend
   • Ook geschikt voor honden
   • Inklapbare borstel
   • Roestvrijstalen Tandjes
   • Masserende functie
   • Niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkige klitten
   JPR Pets Zelf Schoonmakende borstel

   Heb je een kortharige kat en kan je beestje wel een beetje extra vachtverzorging gebruiken? Dan is deze kam van JPR Pets de perfecte keuze voor jou.

   Ook voor kortharige katten is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Als je kat veel last heeft van verharen of haarballen, dan kan dit een makkelijke oplossing zijn.

   Deze kam is uiterst geschikt voor het opvangen van losse haren. Bovendien heeft het kammetje ook een masserende functie waardoor het de bloedcirculatie van je beestje versterkt.

   De kam is vriendelijk en gemakkelijk in zijn gebruik. Tevens is deze borstel dan ook zelfreinigend. Met een druk op de knop klappen de tandjes van de borstel in en blijft er slecht nog het haar over van je kat. Deze kan je dan netjes weggooien, ideaal dus.

   De kam is van hoge kwaliteit door het gebruik van roestvrijstalen tandjes en kunststof. Een echte investering dus.

   Het enige nadeel aan deze kam is dat deze niet geschikt is voor het verwijderen van klitten, u komen deze bij kortharige katten ook zelden voor.

    • Speciaal tegen vlooien en neten
    • Tandjes dicht op elkaar
    • Elektrisch
    • Geen chemicaliën
    • Eenvoudig in gebruik
    • Niet geschikt voor kittens
    Elektronische Vlooienkam

    Heeft jouw kat nou veel last van vlooien en neten, dan is kammen een van de meest effectievere manieren om hier vanaf te komen. Deze elektrische netenkam is dan ook geen overbodige luxe.

    De resultaten van het gebruik van deze kam zijn al na de eerst keer goed zichtbaar. De kam is elektrisch en er zit tussen de tandjes van de kam een kleine hoeveelheid aan elektrische lading. De neten en vlooien zullen door deze elektrische lading verdoofd worden of doodgaan waardoor ze uit de vacht naar boven zullen komen en je ze rustig kan verwijderen.

    De elektrische lading van deze kam is echter wel laag genoeg dat je trouwe viervoeter en niets van zal merken.

    Omdat deze kam dus op elektriciteit draait is het niet verstandig deze te gebruiken wanneer de vacht van je kat nat is.

    Het enige nadeel van deze kam is dat deze relatief duurder is. Dit komt onder andere door het feit dat deze kam dus op elektriciteit werkt. Het gebruik van een elektrische netenkam is wel effectiever dan een gewone kam, het geld is het dus zeker waard.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.