Beste hondenriem

Hondenriem: de beste hondenriemen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 december 2021

Om een hond uit te laten heb je een hondenriem nodig. Zo kun je je hond bij je houden om hem te beschermen wanneer er auto’s, fietsers of ander verkeer aankomt. Ook kun je je hond opvoeden door hem in eerste instantie aan de riem te laten lopen. Wanneer de hond voldoende luistert kun je hem ook zonder riem laten lopen.

Toch is het altijd verstandig om een riem mee te nemen, want op bepaalde stukken mogen honden niet los lopen. Ook kan er altijd iets gebeuren waardoor je de hond beter aan de riem kunt doen.

Wanneer je een hondenriem wil kopen zal je er al snel achter komen dat er vele verschillende soorten en maten zijn. Dus wat is nu precies de riem die jij nodig hebt? In deze koopgids bespreken we de verschillende opties die je hebt wanneer je op zoek bent naar een hondenriem.

Beste koop van 2024
Puppia Hondenlijn
Beste standaard hondenriem

Puppia Hondenlijn

 • Standaard hondenriem
 • Lengte: 116 cm
 • Materiaal: Polyester
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Puppia Hondenlijn

Puppia Hondenlijn

Onze keuze als de beste koop voor een standaard hondenriem - lengte van 116 cm.
Brute Strength Hondenriem

Brute Strength Hondenriem

Onze keuze als je op zoek bent naar een leren looplijn van hoge kwaliteit.
Beezties Uni Hondenriem

Beezties Uni Hondenriem

Een goede keuze als verstelbare hondenriem (van nylon) met een maximale lengte van 200 cm.
Flexi Classic Tape

Flexi Classic Tape

Onze aanrader als je op zoek bent naar een goede rolriem - met een maximale lengte van 5 meter.
Oak’s First elastische looplijn

Oak’s First elastische looplijn

Met een vaste lengte van 150 cm is dit de ideale riem als je samen met je hond gaat hardlopen. Stretched door tot 210 cm.
Go2Goshop dubbele hondenlijn

Go2Goshop dubbele hondenlijn

De beste keuze als je een hondenriem zoekt voor twee honden - lengte van 3 meter.
ZISU Autogordel

ZISU Autogordel

Aangeraden als hondenriem voor gebruik in de auto - elastisch van 55 tot 75 cm.

Wat is een hondenriem?

Met behulp van een hondenriem kun je je hond opvoeden en controle uitoefenen over je huisdier. Een hondenriem is vaak gemaakt van leer, touw, plastic of een ketting en aan het uiteinde zit een haakje waarmee je de hondenriem aan de halsband van je hond kunt bevestigen. Je kunt de riem makkelijk aan en af klikken, zodat je je hond ook los kunt laten lopen wanneer dat toegelaten wordt.

Wanneer gebruik je een hondenriem?

Je gebruikt een hondenriem wanneer je je hond mee naar buiten neemt. Zo kun je de hond begeleiden bij het lopen van de juiste weg, maar ze ook dicht bij je houden wanneer er verkeer aankomt. Daarbij kun je een hondenriem gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een stukje gaat fietsen of hardlopen met de hond.

Tot slot is een hondenriem erg handig wanneer de hond naar de dierenarts moet. Je kunt de hond dan aan de riem meenemen en deze kort houden zodat hij bij de dierenarts netjes bij je blijft zitten.

Welke verschillende hondenriemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten hondenriemen. Denk bijvoorbeeld aan een rollijn, die steeds langer wordt wanneer de hond van je af loopt. Maar ook aan een vaste riem die een vaste lengte heeft.

Je wil natuurlijk niet dat je hond hard aan de riem trekt, maar je wil hem wel voldoende ruimte kunnen geven om rond te snuffelen en zijn behoeftes te kunnen doen of om met andere honden te spelen.

Onderstaande een overzicht van de verschillende soorten hondenriemen die er zijn:

 • Standaardlijn - geschikt voor wandelingen, vaak slechts 1 meter
 • Looplijn - geschikt voor het uitlaten en meer vrijheid voor de hond
 • Verstelbare riem - vaak tussen de 2 en 3 meter in te stellen
 • Rolriemen - laat je hond met extra vrijheid bewegen
 • Sliplijnen - inclusief halsband, maar we raden deze vanwege stikgevaar

Standaardlijn. Deze hondenriemen zijn ongeveer 1 meter lang en geschikt om wandelingen te maken met je hond. Wanneer je je hond echt wil trainen zijn deze riemen echter te kort, omdat je ze weinig ruimte kunt geven. 

Looplijn. Een looplijn kan ontzettend variëren in lengte, je hebt ze namelijk van 2 meter, maar ook van 20 meter. Een looplijn rol je handmatig op en af om je hond dichterbij te halen of meer ruimte te geven. Met deze riemen kun je ze trainen om op oproepen te reageren of om voorwerpen te halen en naar jou toe terug te brengen.

Verstelbare riem. De verstelbare riem lijkt op de standaardlijn, alleen is de lengte iets langer, namelijk tussen de 2 en 3 meter. Er zitten meerdere gespen op waardoor je de riem makkelijk iets langer of korter kunt maken.

Rolriemen. Deze hondenriemen rollen automatisch op in een koker. Wanneer je hond zachtjes aan de riem trekt krijgt hij automatisch meer ruimte en wanneer hij dichter naar je toe komt rolt de riem automatisch op. Er zit ook vaak een stopknop op, zodat je je hond dicht bij je kunt houden.

Sliplijnen. Een sliplijn is een riem waar de halsband al aan zit. Doordat er een ring om de lijn heen zit wordt de halsband strak getrokken wanneer jij of de hond trekt. Je kunt honden op deze manier ongewenste gewoontes afleren door aan de riem te trekken wanneer ze iets doen dat niet mag. Echter, het gebruik van deze riemen wordt afgeraden, omdat er verstikkingsgevaar kan dreigen voor de hond en er misbruik van gemaakt kan worden.

Waar let je op bij de aanschaf van een hondenriem?

Zoals al eerder aangegeven zal je al snel overweldigd worden door het grote aanbod en de vele verschillende keuzes. We helpen je daarom graag een handje op weg om een goede keuze te maken. Je wil immers het beste voor je hond om hem om een goede manier te trainen.

Materiaal

Hondenriemen worden gemaakt van verschillende materialen. Zo kun je riemen tegenkomen van kunststof, leer of metaal:

Kunststof. Kunststof riemen zijn vaak gemaakt van nylon, polyester of een mix van deze twee. Het zijn zeer stevige riemen die je makkelijk schoon kunt maken en die de hond niet zomaar kapot kan bijten. Ze zijn licht van gewicht en hebben een lange levensduur. Alle soorten hondenriemen worden uitgevoerd in dit materiaal.

Leer. Leer is ook een stevig materiaal, alleen het kan wel aangetast worden door water wanneer je de riem schoon wil maken. Ook wanneer je hond de gewoonte heeft om op de riem te bijten zal leer niet de juiste keuze zijn. Een leren riem is licht van gewicht en heeft over het algemeen een lange levensduur. Je vindt vooral de standaardlijn, looplijn en verstelbare lijn in een leren uitvoering.

Metaal. Een metalen lijn is zeer robuust en biedt goede weerstand voor je hond. De lijn is echter wel zwaar en kan gaan roesten wanneer deze veel in contact komt met regen of vocht. Eigenlijk vind je alleen de standaardlijn in een metalen uitvoering.

Model

Welk model je het beste kunt kiezen is afhankelijk van de fase waarin de hond zit. Wanneer je de hond net hebt en hij nog veel moet leren kun je het beste een verstelbare hondenriem aanschaffen. Je kunt de riem dan net even iets korter of langer maken om de hond dichter bij je te houden of meer ruimte te geven.

Op het moment dat de hond wat meer getraind is en luistert naar jouw commando’s kun je een langere lijn aanschaffen. Bijvoorbeeld een looplijn van 10 meter of een rollijn.

Hou er echter rekening mee dat wanneer je hond de gewoonte heeft om te trekken een rollijn niet ideaal is. Want met een rollijn leert de hond juist dat wanneer hij trekt hij meer ruimte krijgt. Het rekken zal hierdoor gestimuleerd worden en het is dan moeilijker om je hond onder controle te houden.

Comfort

Als baasje wil je natuurlijk dat je de riem goed kunt vasthouden en dat je geen blaren krijgt wanneer je een lange wandeling gaat maken met je hond. Zorg er daarom goed voor dat het handvat fijn in de hand ligt en eventueel is voorzien van een antisliplaag.

Verder kun je kiezen voor een fluoriserende kleur lijn, zodat deze goed opvalt tijdens de donkere avonduren. Tot slot is het belangrijk op de kwaliteit van de haak te letten waarmee je de hondenriem vastmaakt aan de halsband van je hond. Want als de haak faalt, dan kan je hond ontsnappen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Kenmerken van de hond

Het is natuurlijk erg belangrijk om de kenmerken van de hond in gedachte te houden wanneer je een riem gaat kopen. Voor een grote hond wil je een stevige riem die goed in de hand ligt. Voor een kleiner ras wil je juist een lichte riem aanschaffen, zodat het je hondje geen extra moeite kost om met de riem te lopen.

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of jouw hond de gewoonte heeft om te trekken. Want soms wordt er gedacht dat een korte riem, van 50cm, helpt om de hond netjes naast je te laten lopen en deze minder gaat trekken. Maar het tegenovergestelde is waar, want met een korte riem zal de hond juist veel gaan trekken omdat hij nu eenmaal de behoefte heeft om rond te snuffelen.

Zoals eerder vermeldt is ook een rolriem niet ideaal wanneer je hond trekt. Deze kun je beter in een later stadium aanschaffen wanneer de hond gewend is aan jou als baas en goed luistert naar jouw oproepen. Zo kun je voorkomen dat de hond gaat trekken en hoef je ook zelf niet aan de riem te trekken om je hond terug te halen.

Top 7 beste hondenriemen

Met de informatie uit deze koopgids kun je waarschijnlijk al een beetje inschatten wat voor soort riem jouw hond nodig heeft. Daarbij heb je misschien een voorkeur voor een bepaald materiaal of een bepaalde kleur. Hierdoor wordt je zoektocht al een stuk eenvoudiger, maar om het nog makkelijker te maken zetten we hieronder de top 7 hondenriemen op een rijtje.

 • Standaard hondenriem
 • Lengte: 116 cm
 • Materiaal: Polyester
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Niet verstelbaar in de lengte
Puppia Hondenlijn
  • Looplijn
  • Lengte: 140 cm / 180 cm / 220 cm
  • Materiaal: Leer
  • Verkrijgbaar in bruin of zwart
  • Niet in lengte verstelbaar
  Brute Strength Hondenriem

  Deze luxe leren looplijn is een ideale hondenriem om je hond te trainen. Je kunt kiezen uit de lengte 140 cm, 180 cm of 220 cm. De riem is niet in lengte verstelbaar, maar je kunt de riem zelf wat korter of langer maken door de riem hoger of lager vast te pakken.

  Het handvat is ook van leer en houdt daardoor fijn en stevig vast. De mooie gevlochten uiteinden geven deze riem een luxe uitstraling en zitten nog eens extra verstevigd vast met metalen kliknagels.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €24.25
   • Verstelbare riem
   • Lengte: 200 cm
   • In lengte verstelbaar
   • Materiaal: Nylon
   • Verkrijgbaar in drie kleuren
   Beezties Uni Hondenriem

   Deze verstelbare hondenriem van Beezties is verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren. De riem is gemaakt van nylon en daardoor erg sterk, makkelijk schoon te maken en hij gaat lang mee. De leren accenten geven deze hondenriem net even een wat luxere uitstraling, waardoor je met plezier met je hond naar buiten gaat.

   Er zitten verschillende gespen aan de riem bevestigd, waardoor je de riem makkelijk langer of korter kunt maken. Dit is ideaal wanneer je je hond wil trainen. Zo kun je afhankelijk van de training bepalen hoe lang de riem moet zijn en deze naar wens instellen. Je kunt deze riem overigens ook als standaard riem gebruiken wanneer je hem op de kortste stand gebruikt.

    Uiterlijk 24 april in huis via bol voor €25.14
    • Rolriem
    • Lengte: 5m
    • In lengte verstelbaar
    • Materiaal: Nylon tape
    • Geschikt voor honden tot 15kg
    • Verkrijgbaar in blauw en zwart
    • Niet geschikt voor honden die trekken
    Flexi Classic Tape

    Flexi is al jaren een bekend merk voor rolriemen voor honden. Hun doorontwikkelde systeem is zeer robuust en deze riem gaat dan ook lang mee. Met behulp van het stopsysteem kun je de hond ook dichtbij je houden of de hond terug trekken. Maximaal kan de hond 5m bij je vandaan lopen.

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €15.49
     • Looplijn
     • Lengte: 210 cm
     • Elastisch
     • Materiaal: Polyester
     • Met reflecterende onderdelen
     • Ook te gebruiken als dubbele riem
     Oak’s First elastische looplijn

     Met deze hondenriem kun je je hond meenemen als je gaat hardlopen. Je kunt de riem om je middel bevestigen (60-110cm) en de hond aan het andere uiteinde van de riem bevestigen door de musketonhaak aan zijn halsband te klikken. De riem is 150cm lang, maar is elastisch tot 210 centimeter. Hierdoor heeft de hond enige ruimte om iets verder van je af te lopen, maar hij zal wel teruggetrokken worden door het elastiek, waardoor jij niet uit het parcours wordt getrokken.

     Het is ook mogelijk om de heupband los te koppelen en de riem als looplijn te gebruiken met een handvat. Tot slot is er een extra handvat aan de lijn toegevoegd om hem in het midden beet te pakken. Hierdoor kun je ook aan beide uiteinden een hond bevestigen en de riem als dubbele riem gebruiken om twee honden tegelijk uit te laten.

     Op de riem zitten reflecterende strips, waardoor voertuigen met licht je al vanaf een afstand zullen zien. Erg prettig wanneer je ook wel eens in het donker gaat hardlopen.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €22.95
      • Dubbele rolriem
      • Lengte: 3m
      • Tape
      • Materiaal: Kunststof
      • Met reflecterende onderdelen
      • Niet geschikt voor honden die trekken
      Go2Goshop dubbele hondenlijn

      Heb je twee honden die altijd met elkaar in de knoop zitten? Dan is deze dubbele rolriem de ideale oplossing. Beide honden hebben namelijk hun eigen riem, maar ze zitten wel aan één handvat bevestigd. Op dat handvat zitten twee stopknoppen, een voor elke riem, dus 1 voor elke hond. Zo kun je de ene hond nog even lekker laten snuffelen, maar de andere hond terugtrekken als deze te ver weg loopt.

      Daarbij zijn de riemen 360 graden roteerbaar. Dus wanneer de honden van plek verwisselen, draait de riem mee en zitten ze niet in de knoop. Op de lijn zitten reflecterende strepen, zodat automobilisten of fietsers je ook in het donker goed kunnen zien.

       • Autoriem
       • Lengte: 55 tot 75cm
       • Elastisch
       • Materiaal: Nylon
       • Geschikt voor alle auto’s
       • Kleur: donkerblauw
       ZISU Autogordel

       Deze hondenriem is ideaal voor in de auto. Je kunt de riem bevestigen in een gordelsluiting en met behulp van de karabijnhaak vastmaken aan de halsband van je hond. Deze autogordel voor honden is uitgevoerd met een elastische band zodat eventuele schokken door bewegingen van de auto worden gedempt.

       Je hond zal een stuk rustiger in de auto zitten en ook kun je gewoon een raampje open zetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je hond er vandoor gaat. De riem is in lengte verstelbaar en daardoor geschikt voor zowel kleine als grote honden.

        Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis via bol voor €9.95

        Reacties

        Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

        Geef een reactie:

        Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.