Beste honden drinkbak

Honden drinkbak: de beste honden drinkbakken van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 december 2021

Komt er binnenkort een puppy bij je wonen? Dan kan een drinkbak niet langer in jouw huis ontbreken. Het is belangrijk dat een hond voldoende en schoon water drinkt en daarvoor is een honden drinkbak een must-have. Er zijn echter heel veel verschillende soorten en maten honden drinkbakken beschikbaar en daarom bespreken we in deze gids waar je op moet letten bij de aanschaf van een drinkbak.

Beste koop van 2024
Road Refresher Drinkbak
De beste anti slobber drinkbak voor honden met een lange sik

Road Refresher Drinkbak

 • Materiaal: kunststof
 • Dubbele bodem waardoor er minder geknoeid kan worden
 • Met anti slip voetjes aan de onderkant
 • Capaciteit is 1500 mL
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Road Refresher Drinkbak

Road Refresher Drinkbak

Een goede keuze voor een anti-slobber drinkbak voor honden met lange sik, haar of oren.
2-in-1 voer en drinkfles

2-in-1 voer en drinkfles

Onze aanrader voor een goede honden drinkbak voor onderweg - ook ruimte voor brokken.
Qualisce Pet Care 2-in-1 bak

Qualisce Pet Care 2-in-1 bak

Deze honden drink- en voerbak in één is ideaal wanneer je langer van huis bent
Torus Ergonomic Water Bowl

Torus Ergonomic Water Bowl

Een slimme honden drinkbak met groot reservoir die overstromingsgevaar tegengaat.
Beeztees hondenbak standaard met bakken

Beeztees hondenbak standaard met bakken

Een goede keuze voor een drinkbak standaard met bakken - in hoogte verstel en verkrijgbaar in 5 verschillende maten.

Wat is een honden drinkbak en waar gebruik je het voor?

Zoals de naam eigenlijk al zegt is een honden drinkbak een bak waar een hond uit kan drinken. Het hoeft echter niet speciaal een drinkbak te zijn voor honden, want ook kun je een drinkbak voor katten gebruiken voor kleinere honden. Je zal dan ook merken dat dit vaak universeel wordt gebruikt.

Je kunt een honden drinkbak thuis neerzetten om er zo voor te zorgen dan jouw hond altijd voldoende water kan drinken. Ook zorg je er op deze manier voor dat je hond schoon water drinkt en geen water uit de sloot of modderpoeltjes drinkt, waar veel bacteriën in kunnen zitten.

Is een combinatie van een drink- en eetbak handig voor honden?

Je kunt het beste een aparte drink- en voerbak voor je hond aanschaffen. Maar je kunt er wel voor kiezen om deze als een gezamenlijk product te kopen. De drink- en voerbak zitten dan samen in een houder of op een plateau, waardoor ze netjes bij elkaar blijven. Zo heeft je hond één plek in huis waar hij kan eten en drinken.

Gelukkig zijn honden niet zo kieskeurig als katten en drinken ze gewoon hun water nog op als er een beetje eten in het water terecht is gekomen. Maar om dit te voorkomen kun je het beste een drink- en voerbak combinatie uitzoeken waarbij de voer- en drinkbak iets uit elkaar staan en de drinkbak eventueel iets hoger staat dan de voerbak.

Welke soorten drinkbakken zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten honden drinkbakken te onderscheiden die we hieronder zullen toelichten:

 • Standaard drinkbak - simpel, rond en vaak met anti-slip
 • Anti-slobber - perfect voor honden met een lange sik of oren
 • Dispenser - groot reservoir met een automatische werking

Standaard: de standaard drinkbak is een ronde bak die je op de vloer kunt zetten. Deze drinkbakken kunnen worden vervaardigd van verschillende materialen en vaak zit er anti-slip aan de onderkant, zodat de drinkbak goed op zijn plaats blijft staan.

Anti-slobber: deze honden drinkbak wordt ook wel een anti-lek of anti-mors drinkbak genoemd. Heeft jouw hond lange oren, of een lange sik? Dan is een anti-slobber drinkbak een goede oplossing. Doordat er een plateautje op het water drijft heeft je hond maar een heel klein oppervlakte om van te drinken en blijven zijn oren en sik droog. Zo voorkom je dat de hond overal druppels op je vloer achterlaat.

Dispenser: een honden drinkbak met een dispenser heeft een groot reservoir, waardoor jouw hond niet snel zonder water zal komen te zitten. Het water wordt automatisch op een bepaald level gehouden, maar de bak zal nooit overstromen. Er zijn ook dispensers met filters beschikbaar, waardoor het water langer vers blijft.

Van welk materiaal kunnen honden drinkbakken gemaakt zijn?

Honden drinkbakken kunnen van allerlei soorten materialen worden vervaardigd. Denk maar eens aan kunststof, roestvrij staal (RVS), keramiek en siliconen.

Daarnaast kunnen honden drinkbakken worden afgewerkt met hout. Dit betekent niet dat de drinkbak zelf van hout is gemaakt, maar het geeft een warme uitstraling aan de bak die daardoor goed bij je interieur kan passen.

We leggen hieronder kort de voor- en nadelen uit van de meest gebruikte materialen voor honden drinkbakken.

Kunststof

Het grootste voordeel van een kunststof honden drinkbak is de prijs. Over het algemeen is dit materiaal het goedkoopst. Daar tegenover staat dat het materiaal vaak niet krasbestendig is en je de bak na verloop van tijd dus zal moeten vervangen omdat er bacteriën in de minuscule krassen achter blijven. Ook als jouw hond een echte kauwer is, zal een plastic bak niet opgewassen zijn tegen de sterke kiezen van jouw hond.

Roestvrij staal (RVS)

Een roestvrij stalen drinkbak is juist wel krasbestendig en gaat dus erg lang mee. Ze zijn erg makkelijk schoon te maken en je hond zal ze niet kapot kauwen. Echter kunnen deze bakken een hoop lawaai maken als je hond ermee in de weer gaat en ook het design is vaak niet erg stijlvol. Je kunt een metalen drinkbak echter wel in een houten standaard zetten voor een mooiere uitstraling en minder geluidsoverlast.

Keramiek

Keramieken honden drinkbakken zijn wat betreft duurzaamheid gelijkwaardig aan roestvrij staal. Ze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en matchen daardoor al snel bij je interieur. Let echter wel op de breekbaarheid van keramiek, je kunt de bak niet laten vallen, want dan zal hij in duizenden stukjes breken. Let ook op de kwaliteit van het keramiek, want in goedkopere drinkbakken kan nog wel eens lood zijn verwerkt dat schadelijk is voor de gezondheid van je hond.

Siliconen

Tot slot zijn er siliconen honden drinkbakken. Siliconen is een kruising tussen plastic en rubber, waardoor dit materiaal zowel de goede eigenschappen van kunststof als rubber bevat. Het is flexibel en licht en krast vrijwel niet, waardoor het erg duurzaam is. Let wel goed op dat de siliconen honden drinkbak een FDA-certificering heeft of BPA-vrij is waarmee wordt aangetoond dat het drinkwater van je hond niet zal worden aangetast.

Waar let je op bij de aanschaf van een honden drinkbak?

Om de juiste honden drinkbak aan te schaffen voor jouw hond zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. We bespreken deze punten hieronder.

Soort honden drinkbak

Zoals we eerder al hebben toegelicht zijn er verschillende soorten honden drinkbakken. Welke drinkbak het beste bij jouw hond past ligt aan de bouw en de vacht van de hond. Heeft je hond lange oren of lang haar, dan kan een anti-slobber bak een ideale uitkomst bieden. Ben je vaak lang van huis, dan zal je wellicht voor een dispenser willen gaan.

Materiaal

Het ene materiaal is niet beter dan het andere materiaal als het aankomt op een honden drinkbak. Het zal daarom vooral op jouw persoonlijke voorkeur aankomen als het gaat om het uitkiezen van het materiaal van een honden drinkbak.

Grootte van de honden drinkbak

Hoe groot de honden drinkbak voor jouw hond moet zijn is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je hond. Gemiddeld drink een hond iedere 24 uur 40 tot 60 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht. Maar met warm weer zal je hond een stuk meer drinken.

Daarnaast is het belangrijk om het drinkwater van je hond regelmatig te verversen, maar minimaal één keer per dag. Het heeft dus geen zin om een wat grotere honden drinkbak te kopen, zodat je het water minder vaak hoeft bij te vullen of te verversen.

Je kunt er eventueel wel voor kiezen om een drinkbak met dispenser en filter te kopen. De dispenser verschaft jouw hond voldoende water voor een aantal dagen en door de filter blijft het water vers.

Gemak van schoonmaken

Zowel een honden drinkbak als een voerbak moeten regelmatig worden schoongemaakt. Zo voorkom je dat er bacteriën gaan hechten aan het oppervlak van de bakken die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond.

In principe kun je alle honden drinkbakken makkelijk schoon maken en zijn de meeste zelfs vaatwasserbestendig. Je moet alleen met de kunststof drinkbakken goed opletten dat er geen krasjes in de drinkbak zitten waar zelfs na een grondige schoonmaakbeurt bacteriën in kunnen blijven zitten.

Stijl

Je hond zal er niet veel om geven, maar jij misschien wel! Het is immers fijn als de honden drinkbak een beetje bij je huis past of in ieder geval niet teveel opvalt. Ons advies is om eerst naar de andere eigenschappen van een honden drinkbak te kijken voordat je op stijl besluit welke je uiteindelijk kiest.

Plaatsing

Je kunt honden drinkbakken op meerdere manieren plaatsen. Je kunt de bak zelf namelijk direct op de vloer zetten. Het is dan wel fijn als er anti slip voetjes onder de drinkbak zitten, zodat je hond niet heel de kamer doorloopt met de bak als hij aan het drinken is.

Daarnaast kun je de drinkbak ook in een houder zetten. Dan verschuift hij minder makkelijk en je kunt eventueel ook gelijk een voerbak in de houder zetten. Een houder brengt de voerbak ook verder naar boven dat ten goede komt van de houding van je hond waarin hij eet. Het verteringsstelsel van een hond is namelijk horizontaal ten opzichte van de grond en hoe meer hij zijn nek moet buigen om te eten, hoe minder soepel het eten het verteringsstelsel zal bereiken.

Door de drink- en voerbak hoger te plaatsen neemt je hond automatisch een natuurlijke houding aan om te eten en te drinken.

De vijf beste honden drinkbakken

Met de informatie uit deze koopgids kun je aan de slag om de juiste honden drinkbak aan te schaffen. Heb je niet zo’n zin in een lange zoektocht, of heb je simpelweg gewoon nog geen idee, dan kun je ook onze onderstaande top 5 bekijken. Hierin zetten we de beste drinkbakken voor verschillende situaties op een rijtje en geven we van ieder product de voor- en de nadelen en een omschrijving. Zo heb je de ideale drinkbak voor je hond in een mum van tijd gevonden!

 • Materiaal: kunststof
 • Dubbele bodem waardoor er minder geknoeid kan worden
 • Met anti slip voetjes aan de onderkant
 • Capaciteit is 1500 mL
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Hoeveelheid beschikbaar water slecht in te schatten
Road Refresher Drinkbak

Deze drinkbak is voorzien van een dubbele bodem, ook wel een vlotter genoemd. Deze vlotter waar een paar kleine gaatjes in zitten, drijft op het water. Hierdoor is er slechts een kleine oppervlakte waar het water zich bevindt, zodat de sik en oren van de hond droog blijven. Met deze drinkbak zal je hond dus een stuk minder water op je vloer knoeien!

De anti slobber honden drinkbak is ook erg handig voor onderweg, bijvoorbeeld in de auto of caravan, omdat de hond zonder te knoeien kan drinken. Met een capaciteit van 1500 mL water is deze bak groot genoeg voor de meeste honden. Let echter wel goed op of er nog water in zit, want door de dubbele bodem kun je dit minder goed zien.

  • Materiaal: Siliconen
  • Hou eten en drinken apart
  • Opvouwbare bakjes
  • BPA-vrij
  • 350 mL water & 250 gram brokken
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
  • Niet geschikt voor grote brokken
  2-in-1 voer en drinkfles

  Met deze reisset kun je jouw hond overal mee naartoe nemen. In de fles kun je zowel water als brokken doen die netjes van elkaar gescheiden blijven. In de fles is een waterreservoir met een capaciteit van 350 ML en je kunt ongeveer 250 gram brokken meenemen. Let op, want het gat waar de brokken uitkomen is maar 2,5 centimeter breed, dus grotere brokken kunnen er lastig of niet doorheen gaan.

  Bij de fles krijg je ook een opvouwbaar bakje waaruit je hond kan eten en drinken. Met behulp van de karabijnhaak maak je het bakje makkelijk aan je tas vast. Je kunt de karabijnhaak ook verwijderen en het bakje als frisbee gebruiken om met je hond te spelen.

   • Materiaal: kunststof
   • Drink- en voerbak in één
   • Drinkbak heeft een dubbele bodem voor minder geknoei
   • Reservoir van 1,8L
   • Drinkbak staat iets hoger dan de voerbak
   • Minder geschikt voor grote hondern
   Qualisce Pet Care 2-in-1 bak

   Deze honden drink- en voerbak in één is ideaal wanneer je langer van huis bent. De voerbak is groot genoeg om voldoende brokken in te doen en de drinkbak bevindt zich net iets hoger. Hierdoor zullen er niet snel brokken in het drinkwater vallen.

   De drinkbak is overigens voorzien van een dubbele bodem, waardoor het knoeien een stuk minder zal zijn. Daarbij wordt de drinkbak continue aangevuld vanuit het waterreservoir met een capaciteit van 1,8L. Zo hoef je niet bang te zijn dat jouw hond gedurende de dag zonder water komt te zitten.

    • Materiaal: kunststof
    • Capaciteit van 2L
    • Met koolstoffilter
    • Je kunt de binnenkant niet schoonmaken
    Torus Ergonomic Water Bowl

    Torus komt met een heel vindingrijk product. Het waterreservoir van 2 liter zit namelijk verwerkt in de bodem van de drinkbak. Door middel van een kleine opening loopt het water de drinkbak in, zonder dat hij zal overstromen. Door de koolstoffilter zal het drinkwater lange tijd vers blijven.

    Met behulp van de draaiknop kun je het gat open zetten of dicht draaien, waardoor je deze drinkbak ook heel goed mee kunt nemen voor onderweg. Tot slot zit er nog een derde optie op de draaiknop, waarmee je de mogelijkheid hebt om de drinkbak onder de kraan bij te vullen.

     • Materiaal: metaal
     • Hoogte verstelbaar
     • Goed voor ergonomische eet- en drinkhouding
     • Verkrijgbaar in vijf maten (380mL tot 4 L)
     • Met anti slip voetjes
     Beeztees hondenbak standaard met bakken

     Met deze H-standaard van Beeztees kun je de hoogte van de drink- en voerbak heel makkelijk verhogen of verlagen. Deze standaard kan dus met je hond mee groeien om hem in een ergonomische houding te laten eten en drinken.

     Je kunt voor de bakjes die meegeleverd worden kiezen uit verschillende maten. In totaal zijn er vijf opties die tussen de 380 milliliter en 4 liter capaciteit hebben.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.